呢到係適合行街作中段休息既好地方,有咖啡或茶,蛋糕選擇。肚餓的話,還有全日早餐任君選擇😃不過有限時的。初嘗Urban蛋糕,唔錯喎!下次可以再來食其他味道。招牌燒雞全日早餐有濃濃的湯,好蜜桃茶半隻燒雞配薯條雞好大隻,份量很大,雞不會鞋,滑的Oreo chocolate cake with grand earl grey tea朱古力mousse蛋糕,不甜,尚可!Earl grey tea泡耐左,茶味不會苦澀。飲完可以加熱水😍

不過有限時的。

初嘗Urban蛋糕,唔錯喎!
下次可以再來食其他味道。

招牌燒雞全日早餐
有濃濃的湯,好蜜桃茶
半隻燒雞配薯條
雞好大隻,份量很大,雞不會鞋,滑的

朱古力mousse蛋糕,不甜,尚可!
Earl grey tea泡耐左,茶味不會苦澀。
飲完可以加熱水😍

2019-01-26
$121 (Tea)
2019-02-08 321 views
自從懷孕開始,口味開始變得重,愛吃酸愛吃辣愛吃煎炸野。來旺角行花墟,和老公商量想食burger薯條,便來到urban bakery。好多人排隊,等了半個鐘先有位,係中庭坐下。目標明確,選了兩個burger餐。套餐有龍蝦湯,好夠味,都見到有小小龍蝦肉。我選了鵝肝牛肉漢堡,鵝肝好滑,不過牛肉比較干身,唔夠juicy。老公選了芝士牛肉漢堡,好多汁,一啖咬落,飆了好多汁出來。薯條好食,比出邊嘅薯條粗一點,炸的剛好,不會太油膩。門口有個餐車裡放了好多蛋糕,賣相好好,看著好好食,決定下次來試!
套餐有龍蝦湯,好夠味,都見到有小小龍蝦肉。
老公選了芝士牛肉漢堡,好多汁,一啖咬落,飆了好多汁出來。
薯條好食,比出邊嘅薯條粗一點,炸的剛好,不會太油膩。
龍蝦餐湯
鵝肝牛肉漢堡
芝士牛肉漢堡
龍蝦餐湯
鵝肝牛肉漢堡
芝士牛肉漢堡
2019-01-31 195 views
行街街後要醫下肚! 又係被個烤雞既香味吸引住, 座住又舒服, 二話不說, 搵位坐先! 法國鵝肝牛肉漢堡 + 薯條 $168 包飲品 ~ 鵝肝煎得好甘香, 厚厚的大大件! 牛肉漢堡吸收晒鵝肝油, 更香更濃味! 包又烘得香脆, 口感好滿足! 3小時慢烤法國肥雞 (半隻) 沙律菜 + 薯條 $178 包飲品 ~ 我最喜愛的, 每次都無令我失望! 雞烤得好香, 皮好脆, 肉質保持嫩滑!

2019-01-14 316 views
URBAN Cafe Commune旺角太子道西193號新世紀廣場1樓121及181號舖URBAN 3小時慢烤肥雞 (1/2) $258聖誕流流食西餐 得個festive dinner menu選擇不過早已預左黎食雞 網上幾好評 所以黎到選擇不變 只係變左個full set包沙律或湯, 主菜, 飲品同甜品咁 整體比起平日應該貴少少好在個餐有質素 main course已經有沙律菜等做side dish 所以頭盤要左龍蝦湯 幾好飲下 然後黎既凍桃茶都ok既 相對清淡 個人覺得未至於劣評 茶底有啲似烏龍茶果種淡 好既係唔會過甜最期待既主菜上枱! 係燒雞呀! 我真係無幾可原隻雞咁食 正確黎講係半隻 不過size絶對唔少野 份量對女士黎講就算share食都要挑戰下先食得哂 燒雞咁肉感咁heavy 最怕肉質鞋身韌口 好在呢份雞肉又真係幾嫩口 唔怪得網上話好多人叫 另一個重點係燒得好掂下 實物比餐牌更加吸引 燒到金黃既皮唔可以放過 難得係我又唔覺好油膩 唔知落咩配料 又香又入味 堅推介!主角雞雞咁出色 美中不足係伴碟無平時既粗薯 轉左做栗子燒紫薯甘荀 沙律菜依舊 配黑醋汁唔錯既 特別食完隻heav
URBAN Cafe Commune
旺角太子道西193號新世紀廣場1樓121及181號舖

URBAN 3小時慢烤肥雞 (1/2) $258
主角雞雞咁出色 美中不足係伴碟無平時既粗薯 轉左做栗子燒紫薯甘荀 沙律菜依舊 配黑醋汁唔錯既 特別食完隻heavy雞 不過栗子我就覺得麻麻 一黎唔太脆身 二黎同道菜唔係好夾 如果有得揀一定要返粗薯 無左薯條仲上茄汁我都唔知應該落係邊好
抵讚一下係聖誕餐都無點逼人頭消費 只要order一個set就ok 始終佢份set既份量真係夠2人食

Green Tea The Hulk
跟餐既甜品都令人相當滿意 事實入餐廳必經門口既蛋糕櫃 好幾款都好想試 是次揀左綠茶口味
初初以為跟餐甜品通常都係迷你啲 點知又真係原件蛋糕上 我覺得真係要試下 而且價錢又唔貴
講返件綠茶cake 大家都知綠茶口味本身都幾出下 件蛋糕食落幾有層次 用既cream亦都唔會over 食完無咩罪惡感 反而有少少意猶未夠 可惜眼闊肚窄 唯有下次先試幾他味
Celebration
Birthday
  • 燒春雞
2019-01-12 298 views
今日去左Moko行街行到攰攰地就搵野食又唔想食禁飽五點零就食個T同友人一人一份佢只係揀左食cake我就叫左個芝士火腿牛角酥原本係配沙律我問可唔可以轉薯條又得架喎,岩晒呢個係幾得意,有支針筒比你打d士多啤梨醬入去蛋糕好似係蛋白蛋糕?質感都幾鬆軟Cream又夠滑味道適中唔太甜幾好幾好好似個名有兩種火腿配芝士我唔係好記得名呢度不嬲招牌牛角酥係好食既有Parma ham同另一隻普通火腿夾埋芝士食正!薯條份量好似多返少少好d但係好食既不過新鮮熱辣唔差得去邊 哈哈我地兩個都叫桃茶友人嫌唔夠甜但我就鐘意佢唔係甜到假個d所以個人口味啦總括黎講係好食既埋單$12xOkla 又消磨一個下午
今日去左Moko行街
原本係配沙律
我問可唔可以轉薯條
又得架喎,岩晒

Bloody  berry

呢個係幾得意,有支針筒比你打d士多啤梨醬入去
蛋糕好似係蛋白蛋糕?質感都幾鬆軟

總括黎講係好食既
埋單$12x
Okla 又消磨一個下午
2019-01-08 5578 views
今晚約左墨丸米同佢慶生,她提議食這間餐廳,但因為無得訂位,只有排隊等位,所以唯有提早去排隊。好彩安排了卡位比我地,卡位坐得闊鬆。不過有90分鐘用餐時限,並要加一收費。時間-到就會請客人埋單,並提醒用餐時間已到。我地遲左5分鐘走,已經比侍應用凌厲眼光望住視意叫我地走,我地不敢怠慢拿拿臨走人。我地三人叫了set dinner, 有龍蝦湯,主菜,桃茶,另外加了蛋糕,叫set優惠只需$18,但散叫蛋糕每款都係$38,覺得抵食!龍蝦湯 - 好creamy, 有少許龍蝦肉,好飲3小時慢烤法國肥雞(半隻)$178 - 賣相好吸引,份量比想像中大,還聞到香噴噴烤雞味,雞肉厚身但不太肥,肉質雖然有少少鞋,但雞肉吸收了香草等調味醬料,整體上味道不錯卜卜脆炸魚薯條$158 - 比想像中大份,魚炸得卜卜脆,粉漿不算厚,不會粉多過魚,也不太咸,魚肉厚身不鞋口法國鵝肝牛肉漢堡$168 - 鵝肝煎得甘香,漢堡吸收了鵝肝油,食落更香濃,另外包身烘得香軟粗身薯條係用真薯仔做,炸得香脆可口抹茶蛋糕 - 蛋糕高身大件,賣相吸引-食第一啖,不禁講了—句'好好好食呀'蛋糕好鬆軟,抹茶香濃又不太甜,正呀士多啤梨蛋糕 - 賣相-流
龍蝦湯 - 好creamy, 有少許龍蝦肉,好飲

粗身薯條係用真薯仔做,炸得香脆可口

抹茶蛋糕 - 蛋糕高身大件,賣相吸引
-食第一啖,不禁講了—句'好好好食呀
'蛋糕好鬆軟,抹茶香濃又不太甜,正呀

士多啤梨蛋糕 - 賣相-流
蛋糕上有枝針筒用來將士多啤梨醬咭入蛋糕裡,好好玩哦
味道方面也是超好食,蛋糕好軟熟,cream好滑,不會—味死甜,回味

以這個價錢吃到這麼高質素蛋糕,超值呀
雖然服務-般,但味道取勝!

法國鵝肝牛肉漢堡

卜卜脆炸魚薯條

3小時慢烤法國肥雞(半隻)

strawberry cake

matcha cake
2019-01-06
3小時慢烤法國肥雞(半隻)
strawberry cake
matcha cake
  • matchacake
  • strawberrycake
2019-01-07 155 views
今次揀左佢個法國雞肉沙律餐湯係龍蝦湯 個湯唔錯 濃濃的濃蝦味 好鮮甜有少少龍蝦肉個沙律就好一般啲菜唔算好新鮮 只有一款菜 而且份量唔多 雞肉亦一般般配溫泉蛋我鐘意食完好唔滿足餐飲可以揀薑檸蜜 唔錯 有幾片薑 唔係用薑汁如果蜜糖分開上俾我控制份量會再好啲整體黎講呢個set $98加一有點唔抵質素一般 份量亦一般
今次揀左佢個法國雞肉沙律

整體黎講呢個set $98加一有點唔抵
質素一般 份量亦一般
法式雞肉溫泉蛋沙律
2019-01-06 2531 views
失蹤四天的車媽媽蒲頭喇!!事關車爸爸放了幾天假當然要好好享受拍拖的樂趣,今天來分享2018最後一天的節目啦!先有最後的午餐嘅2.0最後的茶餐,自從三年前跟劉總首吃最後的午餐後,皆因種種因素前二年也不能延續!到了2018年12月31日終於可來一頓最後的茶餐!相就我約在新世紀廣場的URBAN Cafe Commune。 是日沒Tea Set供應不過還有All Day Set可選,我揀了18 Year Old卜卜脆炸魚薯條$158,包有湯及飲品都挺抵吃的! 是日餐湯是南瓜忌廉湯,質感滑溜而且香甜,可惜不夠熱燙否則更加好喝! 卜卜脆炸魚薯條份量不少而且賣相吸引,除炸魚和薯條外還有有大量新鮮沙律菜,配合特色的橄欖沙律醬和茄醬真的很吸引,更弄得鄰桌食客即時想點上一客,可惜All Day Menu此刻已Cut了單!炸魚外層香脆不油,雪白魚肉亦夠滑溜最重要冇腥味,質素認真不俗呢! 飲品是凍桃茶成品唔太甜味道也不錯!劉總已升格為劉伯爵當然要一杯伯爵茶$24啦!! 而18 Year Old可加$18在餅櫃選購一件切餅,劉伯爵將重任交托於我,結局大家必料到我的選擇是什麼!! 當然是我最喜歡的紫色The Go

當然是我最喜歡的紫色The Good Bye Guy雜莓慕絲海綿蛋糕,不只貌美味道跟質感也相當不錯,這18元絕對抵比!!
2018-12-31
Tea
2018-12-29 180 views
同女朋友去左moko試食呢間,成日行過覺得呢間餐廳好開揚。其實坐入去都覺無乜格調,我地兩個人坐張台仔,都吾係咁舒服。叫左2個餐share食,一個意粉一個係燒春雞。個人覺得個燒春雞好似吾太入味,一點要點汁先好食。就咁食真係乾左少少。未必會再試。
2018-12-26 213 views
平時weekend大排長龍,當天係閒日終於唔洗排隊,可以有機會試下。賣相唔錯,味道都幾好,係烤雞偏乾。100蚊左右嘅set lunch,仲可以揀佢哋iced peach tea, 嘢飲反而有驚喜。
2018-12-07 325 views
我每次經過Urban, 都會睇下排隊 條龍排到去邊? 如果得幾個人呢我都會必定排隊食, 今日我早少少去食lunch, 睇到條龍唔係太長,我排第三 , 等咗大約15分鐘就有得坐低食, 我點左個set lunch 係carbonara 配可樂少冰, carbonara上枱嘅時候好熱 , 即時撈勻佢食入口暖笠笠 , 好好味不過可能天氣開始凍所以好快啲醬汁就杰杰地, 入口就開始有種 漿住的感覺 , 所以一定要趁熱食 ,一如既往, 意粉加埋個醬汁非常Good, 所以黎urban食lunch都係我必然嘅首選
2018-12-07 314 views
同朋友行完街有d 餓,見到Menu幾吸引,入座後侍應同我地講只有一個半鐘用餐時間。 我地點左兩個dinner set Share 。一個烤雞薯條沙律,另一個係龍蝦芝士麵。本身個set係跟咗一個龍蝦湯同埋一杯嘢飲。但我同我朋友都加咗$35轉白酒同紅酒。烤雞都ok ,好重香草味。而龍蝦芝士麵,真心好食,👍🏻尤其是個麵同汁。真係好香蛋同芝士味。本身自己同對酒冇乜研究,但杯白酒都容易入口,最後都飲得晒。整體食物同環境都唔錯。走嗰時,見到好多款蛋糕好吸引。下次一定再去試埋蛋糕🍰
西餐
2018-12-05
西餐
  • 一廠龍蝦意大利麵
2018-11-29 257 views
很多時經過都滿多人在等位子,前天跟媽咪路過人不多就去嘗鮮了~.辣茄汁虎蝦闊條麵🍤🍅🍝虎蝦跟麵條很彈牙,醬汁蠻濃味~唯一是上面那幾片香草葉,應該是Basil吧....像乾草的狀態我吞不下去🤦🏻‍♀️.另一個是鵝肝牛肉漢堡🍔(不準吐糟照片怎麼拍成這樣,是母親大人拍的....雖然真的拍得有點爛😂)牛肉漢堡排調味有點淡,但配甜的麵包味覺上有趣~我跳過了鵝肝,所以不知道好不好吃🤷🏻‍♀️.這樣一個晚餐有湯跟餐飲,連上+10%服務費,大慨200@1人吧,還有限用餐時間90分,還行唄~
辣茄汁虎蝦闊條麵🍤🍅🍝
虎蝦跟麵條很彈牙,醬汁蠻濃味~
另一個是鵝肝牛肉漢堡🍔
牛肉漢堡排調味有點淡,但配甜的麵包味覺上有趣~
我跳過了鵝肝,所以不知道好不好吃🤷🏻‍♀️
2018-11-21
2018-11-27 244 views
每次經過urban都係要排隊食lunch, 仲要係唔畀行開嗰隻, 今日一點鬆啲 行過uber門口, 見得一個人排隊, 拿拿聲 排隊食, lunch其實我可以選擇嘅set唔多, 因為我唔係太鍾意食沙律, 見到set一烤 四分一 雞配薯條係 chef recommend, 咁就order 試下, set lunch配凍桃茶, 我另加15蚊點左個龍蝦湯…… 龍蝦湯先上, 味道 中上, 跟住 試埋杯凍桃汁, 我就唔係太鍾意嗰種味道, 怪怪的, 主菜烤雞上場, 好香烤雞味, 雞脾位好滑, 雞胸都唔算太鞋, 旁邊伴著的薯條值得一讚, 好好味, 有機會一定會再來排隊食其他野。

2018-11-15 320 views
Urban 餐廳環境夠街頭,位置方便近金魚街,花園街,帝京酒店。Urban 3 小時慢煮雞,真的好一般,雖然慢煮但有點硬,可以看圖。意粉分面是自家制意粉,所以會比較硬身。整體食物一般而家價錢偏貴。每人太約280元。如果再加蛋糕就過300了。我是吃午餐的。我應該不會再去。
2018-11-10