2024-03-27 1208 views
今次嚟介紹間性價比幾高嘅cafe😛人均唔使$200就已經可以食飽飽🤰🏿最吸引人嘅當然系$28嘅蛋糕放題冇錯你冇睇錯 系$28‼️只系嗌主食就可享有此優惠🤭不過好似只限星期一至四🤔大胃嘅朋友唔好錯過🤣但史努比咁細食就冇食放題 我哋嗌咗兩個set+$48有蛋糕有湯仲有嘢飲😚只不過蛋糕唔系任食 試下味就算😂😂反正任食史努比都食唔多🫣👍🏿蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $138用咗石鍋裝 意粉更容易keep warm😆軟殼蟹有返咁上下size微微脆口 唔會炸到硬晒舦👍🏿中間仲有啲蟹膏添😚意粉炒得好香 而且夠乾身質地偏硬身 系史努比鍾意嘅軟硬度🥰食落蒜香味好出 有啲避風塘嘅風味帶少少甜味正好中和翻佢嘅辣 調味啱啱好蜆肉雖然唔系好大粒 但份量足😆即使平時史努比唔好炒意粉都覺得佢幾好食!😋味道: 8/10性價比: 7.5/10👍🏿明太子意大利粉配珍珠帶子 $128好大碟😳一個女仔食可能嫌多史努比就一定食唔晒🤣呢款意粉同頭先嗰款系完全兩個唔同風味明太子呢個就日式啲~意粉比起頭先嘅冇咁硬 但依然有咬口😚食落creamy 而且明太子味香濃🥰帶子系細細粒嗰啲小柱 質感幾彈牙 帶少少嘅甜味~On top加咗啲日式
今次嚟介紹間性價比幾高嘅cafe😛

👍🏿明太子意大利粉配珍珠帶子 $128
好大碟😳一個女仔食可能嫌多
史努比就一定食唔晒🤣
呢款意粉同頭先嗰款系完全兩個唔同風味
明太子呢個就日式啲~
意粉比起頭先嘅冇咁硬 但依然有咬口😚
食落creamy 而且明太子味香濃🥰
帶子系細細粒嗰啲小柱
質感幾彈牙 帶少少嘅甜味~
On top加咗啲日式蛋黃醬令佢味道更加rich
同埋大量飛魚籽增添卜卜脆嘅口感😛
另外蟹棒都唔系求其hea你架
一絲絲嘅質感唔會成舊粉咁🤣
Overall史努比覺得呢款略勝一籌
不過其實都系按個人口味架姐😂
鍾意意粉creamy啲嘅呢款啱你 ~
鍾意惹味啲fresh啲嘅軟殼蟹嗰款更加適合🤪
味道: 8.5/10
性價比: 8/10

+$48轉套餐就有湯+飲品+甜品
都幾抵食😚我哋兩份main就有升級套餐
咁就可以揀兩款cake啦🤭
明太子意大利粉配珍珠帶子

👍🏿櫻花濃蝦湯 (跟set)
湯嘅質地比較杰身
飲落確實好濃稠 蝦味好rich
而且仲食到粒粒櫻花蝦👍🏿
不過史努比並非愛蝦之人😂
同埋佢又未去到好impressive
史努比覺得佢屬中上水平啦~
味道: 7/10
櫻花濃蝦湯

👍🏿日式原味芝士蛋糕 (跟set)
佢嘅質地系介乎New York cheesecake同日式輕芝士蛋糕之間🤣
比起New York cheesecake light啲
但比輕芝士蛋糕厚實😂
質地系smooth嘅😚
而且食到淡淡嘅芝士同奶香
食落唔會覺得好飽滯好膩👍🏿
Which mean嗌放題都可以encore🤭
味道: 8/10
日式原味芝士蛋糕&柚子芝士蛋糕

👍🏿柚子芝士蛋糕 (跟set)
質感同原味一樣 但味道更為驚喜😳
本身以為淨系面頭有柚子味
點知原來系成件cake都mix咗柚子🤪
食落充滿柚子嘅清香
甜中帶適量嘅酸味 令佢更加refreshing😆
史努比鍾意呢件🫵🏻
味道: 8.5/10
日式原味芝士蛋糕&柚子芝士蛋糕

👌🏿凍檸茶 (跟set)
我哋兩杯都嗌咗凍檸茶

衛生: 8.1/10
抵食: 8/10
回頭率: 5.5/10
  • 柚子芝士蛋糕
百樂中心真係有好多好野食🤭見到呢度有間西日fusion嘅樓上cafe做緊$28蛋糕放題 於是就同朋友去試下😆餐廳雖然空間唔大 但係枱與枱之間唔會好近座位都算寬敞 坐得都幾舒服🍛招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯 ($158)鰻魚超級大條!😍加上大阪燒醬汁、紫菜、木魚花 食落真係好似大阪燒! 😆鰻魚底下係蛋包飯🍳蛋就略嫌唔夠滑溜不過忌廉雜菌意大利飯就誠意十足又creamy又好味☺️🍝明太子意大利粉配珍珠帶子 ($128)醬汁由明太子醬、茄汁、美乃滋結合而成Creamy得黎又帶點甜同dd辣 幾好味🤭不過就略嫌有點兒降低左明太子嘅存在感配料都好豐富 除左彈牙嘅珍珠帶子 仲有蟹柳同蟹籽🦀兩個主食我地都加左$48升級做套餐套餐會包括櫻花濃蝦湯、精選甜品、特色檸檬茶/美式咖啡🍹UDC果茶 (跟餐+$15可轉其他特飲)我地無特別叫少甜 但係覺得呢杯唔太甜 甜度啱啱好👌🏻果茶入面仲有唔少柚子同橙🍊🍰$28蛋糕放題!!只要主食升級套餐 再加$28就可以任食蛋糕🥰當晚有6款蛋糕可以揀 第一round就緊係每款都要一件啦🤪6款蛋糕都好味 好有驚喜!🤩我自己就最中意奶茶海綿蛋糕同柚子芝士蛋糕❤️奶茶海綿蛋糕有好香嘅伯爵
百樂中心真係有好多好野食🤭

餐廳雖然空間唔大 但係枱與枱之間唔會好近
座位都算寬敞 坐得都幾舒服

🍛招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯 ($158)
鰻魚超級大條!😍
加上大阪燒醬汁、紫菜、木魚花 食落真係好似大阪燒! 😆
鰻魚底下係蛋包飯🍳
蛋就略嫌唔夠滑溜
不過忌廉雜菌意大利飯就誠意十足
又creamy又好味☺️

招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯

🍝明太子意大利粉配珍珠帶子 ($128)
醬汁由明太子醬、茄汁、美乃滋結合而成
Creamy得黎又帶點甜同dd辣 幾好味🤭
不過就略嫌有點兒降低左明太子嘅存在感
配料都好豐富 除左彈牙嘅珍珠帶子 仲有蟹柳同蟹籽🦀

兩個主食我地都加左$48升級做套餐
套餐會包括櫻花濃蝦湯、精選甜品、特色檸檬茶/美式咖啡
櫻花濃蝦湯

🍹UDC果茶 (跟餐+$15可轉其他特飲)
我地無特別叫少甜 但係覺得呢杯唔太甜 甜度啱啱好👌🏻
果茶入面仲有唔少柚子同橙🍊
UDC果茶

🍰$28蛋糕放題!!
只要主食升級套餐 再加$28就可以任食蛋糕🥰
當晚有6款蛋糕可以揀 第一round就緊係每款都要一件啦🤪

6款蛋糕都好味 好有驚喜!🤩
我自己就最中意奶茶海綿蛋糕同柚子芝士蛋糕❤️
奶茶海綿蛋糕有好香嘅伯爵茶味 忌廉軟滑輕盈
柚子芝士蛋糕嘅芝士味香濃 口感順滑 仲食到唔少柚子粒

蛋糕放題

朋友就中意朱古力芝士蛋糕同綠茶芝士蛋糕 分別有濃郁嘅朱古力同綠茶味 亦唔會太甜😊

不過要留意 蛋糕放題只限星期一至四架咋🙋🏻‍♀️

呢間樓上cafe唔單只主食好味又大份 $28嘅蛋糕放題都好有驚喜!🥰
餐廳一直人氣高企 當日平日夜晚去到都全場爆滿
大家有興趣就記得book位啦😉

UDC果茶
  • 奶茶海綿蛋糕
2024-03-01 899 views
百樂中心整幢大廈有多款不同菜式的餐廳, 而這間cafe在銅鑼灣也算蠻有名氣的。門前有一個水泥人頭, 頓時讓我想起Mamaday的張學友人像頭 🤣 一進入餐廳就看到大大個Hello迎接客人 😊cafe內裝潢簡潔, 以灰白色為主, 桌上放有水泥面具, 紅玫瑰, 某牆壁用衣架掛了一本本書, 看上既特別又有藝術感 🫶🏻 Cafe並沒有set dinner, 但只要加$48可享受升級套餐優惠, 附加湯, 飲品和精選甜品👍🏻如果加$15可轉特飲, 再加$28更可以享用蛋糕放題 🤗櫻花濃蝦湯雖然沒有龍蝦肉, 但卻有超濃厚龍蝦味, 而且湯很濃稠, 灑了少量黑椒粉配搭, 看似簡單味道卻有點意想不到 ☺️脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬 $58雞翼炸到金黃脆口剛剛好, 雖名叫無激素但雞翼漲得像打了一針 🤣 一咬十分滿足, 雞肉十分嫩滑多汁, 外脆內軟, 再配上香辣蛋黃醬, 黑芝麻作點綴, 跟雞翼非常合襯, 微微酸辣倍加滋味!! 😋椰香冬陰功海鮮意太利粉 $128冬陰功醬汁加入意粉內, 有椰奶的香和香料的辣, 不會過辣之餘又惹味! 😚 意粉口感彈牙, 當中有不少海鮮, 包括青口, 帶子, 蝦等等, 全都新鮮 😄關西

脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬 $58

椰香冬陰功海鮮意太利粉 $128

椰香冬陰功海鮮意大利粉

關西牛內燒配牛肝菌意大利飯 $138
牛肉切成薄片, 燒得香口, 煙韌有口感, 配上照燒醬汁, 我覺得稍為甜了點, 幸好牛肝菌的汁濃郁, 補救照燒汁的不足 ✌🏻 再加上大蔥, 芝麻和黑椒碎增加口感!

關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯

cafe裡其中一樣是㕑師發辦, 原本想試試, 不過當你點選時侍應就會立刻揭盅, 既然沒有驚喜就唯有選擇別的 🥹

榛子摩卡海綿蛋糕

蛋糕不算很大, 作為飯後甜品剛剛好, 芝士蛋糕有淡淡柚子味, 又不會蓋過芝士味, 有清新的味道 😃 海綿蛋糕由海綿和忌廉間斷砌成, 口感蓬鬆, 咖啡味不會太濃, 榛子醬也不會太多, 兩款甜品也不錯。
柚子芝士蛋糕, 榛子摩卡海綿蛋糕

雖然cafe裝潢簡單, 空間也不大, 但也坐得很舒適, 值得來試試。
2024-02-20
椰香冬陰功海鮮意大利粉
柚子芝士蛋糕, 榛子摩卡海綿蛋糕
  • 南瓜湯
  • 榛子摩卡海綿蛋糕
  • 柚子芝士蛋糕
假日最岩去Cafe Chill下☀️ 今次留意到呢間樓上Cafe既食物同野飲都好有水準❤️灰白色既環境都好舒服唔焗促🤪 好有輕鬆既家庭感 原來平日仲有蛋糕放題添🤤 今次雖然假日黎到錯過左 但係其他食物都好值得一試😅⭐️ 蒜香辣椒意大利粉配軟殼蟹 🦀️軟殼蟹炸得岩岩好香脆唔會帶腥味🌊 蒜香同辣椒嘅調味偏濃🌶️ 但越食越香口感覺好正🥳⭐️ 關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯 🥩配搭好有Fusion既感覺🗺️ 意大利飯夠曬Creamy充滿牛肝菌香🍄 配上牛肉燒帶絲絲甜味好入味配飯一流🥓⭐️ 脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬 🍗雞翼好香脆🔥調味辣中帶微甜🍳蛋黃醬整體好溫和😛⭐️ 櫻花蝦濃湯 🌸其中一個主食選擇配餐有一碗櫻花蝦湯🥘櫻花蝦嘅鮮甜完全融入湯裡面🦐值得一讚⭐️ 士多啤梨酸奶 🍓特別將配餐嘅嘢飲升級咗🥤 酸奶入口好Fresh🥛幼滑得黎酸中帶甜🍇 配上比較濃味既食物就好平衡⭐️ 柚子芝士蛋糕 🍰整體口味偏日式嘅芝士蛋糕🇯🇵入口口感好輕盈 柚子味清新唔會太膩🍊

⭐️ 蒜香辣椒意大利粉配軟殼蟹 🦀️

⭐️ 士多啤梨酸奶 🍓

⭐️ 柚子芝士蛋糕 🍰
士多啤梨酸奶
柚子芝士蛋糕
可以係銅鑼灣地段搵到間抵食 Cafe 真是唔容易環境雖然唔大,但勝在非繁忙時間可以同朋友坐多一陣,而且店員都會係咁幫你Fill 水同埋介紹返今日嘅優惠~小貼士:兩個女仔可以嗌一個餐之後嗌多啲小食已經夠飽~ 佢哋嘅主食真係可以兩個人 Share!𖧷 平日星期一至四有 $28 蛋糕放題吃到飽𖧷 主食加 $48 就有套餐,有埋甜品好抵食! 𖧷 有加一  ‧˚₊ ៸៸𓏸  明太子意大利粉配珍珠帶子 | $128+$48有埋櫻花濃蝦湯+綠茶芝士蛋糕 +凍美式咖啡前菜嘅櫻花濃蝦湯已經好好味! 真是有落足料係濃湯嚟~海量嘅明太子佈滿意大利粉,面頭仲有沙律醬同茄汁,份量取勝而且味道唔錯,啱晒兩個人Share ~綠茶芝士蛋糕嘅味道都比想像中好食有綠茶味而且唔會太甜,雖然芝士蛋糕有啲漏但是可以接受的!平日蛋糕放題的話真係好抵食我起碼可以食多兩舊 𓏸 蒜蓉牛油酒煮蜆 | $98未影相已經話「食幾粒有的殼遮住見唔到的肉無咗嘅…」結果食下食下就真係食淨啲殼...好香蒜蓉牛油味,講笑話撈飯都幾唔錯:我哋都無嗌飯...後知後覺先知原來主食可以任轉飯或者意粉 𖦹‎' ‐ '𖦹‎‎𓏸 脆炸無激素雞翼配香辣蛋黄醬 |
可以係銅鑼灣地段搵到間抵食 Cafe 真是唔容易

𖧷 平日星期一至四有 $28 蛋糕放題吃到飽
𖧷 主食加 $48 就有套餐,有埋甜品好抵食!
𖧷 有加一

‧˚₊ ៸៸

𓏸  明太子意大利粉配珍珠帶子 | $128
+$48有埋
櫻花濃蝦湯+綠茶芝士蛋糕 +凍美式咖啡

前菜嘅櫻花濃蝦湯已經好好味! 真是有落足料係濃湯嚟~
綠茶芝士蛋糕嘅味道都比想像中好食
有綠茶味而且唔會太甜,雖然芝士蛋糕有啲漏但是可以接受的!
平日蛋糕放題的話真係好抵食
我起碼可以食多兩舊

𓏸 蒜蓉牛油酒煮蜆 | $98
未影相已經話
「食幾粒有的殼遮住見唔到的肉無咗嘅…」
結果食下食下就真係食淨啲殼...
好香蒜蓉牛油味,講笑話撈飯都幾唔錯
:我哋都無嗌飯...

𓏸 脆炸無激素雞翼配香辣蛋黄醬 | $58
炸嘢配沙律醬真是無得輸,練唔食辣嘢嘅朋友都覺得個好惹味好好食

‧˚₊ ៸៸

#ewm銅鑼灣
#ewmCafe

𖠿
銅鑼灣 —— Undici
銅鑼灣耀華街3號百樂中心11樓1101A-B號舖

#銅鑼灣美食 #香港美食 #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #銅鑼灣好去處 #香港美食指南 #手機食先 #hkdaily #hkfoodie #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #foodpics#foodblogger
2024-01-07
2024-05-21 0 views
Undici是一間很適合與朋友共聚的樓上cafe,可以一邊吃晚餐,一邊開懷暢談,與朋友過了非常愉快的一晚!食物款式雖不算多,但吃過之後,絕對讚好。價錢合理,點主菜可以加$48升級成套餐,有湯、飲品和甜品,而且餐廳佈置簡潔,帶一點藝術氣息,讓客人放鬆,烘焙出暢所欲言的好氣氛。櫻花濃蝦湯,櫻花蝦味道極香,未入口已先聞到香濃的蝦味,絕對不輸龍蝦湯的香;碎紫菜與櫻花蝦灑在湯的上面,賣相漂亮之餘,入口又有脆脆的口感,是創意西式和日式 fusion啊!蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹$138,估不到是用石鍋盛著,軟殼蟹直立在意粉上面,賣上好,而且真的夠香辣,聞到蒜香已開胃!喜歡這個小辣的程度,加上脆炸軟殼蟹的口感,令人食慾大增。椰香海鮮冬陰功意大利粉$128,真的有夜香冬陰功味道,微辣程度,意粉配冬陰功味真的不錯呢!青口有三隻,蝦仁數量也多,都非常新鮮有彈性。雖然今天是星期五,沒有蛋糕放題,但套餐的甜品,可在放題蛋糕內6選1,總有適合的口味!我選了柚子芝士蛋糕,甜度適中,有柚子清香,芝士蛋糕是日式海綿蛋糕,口感鬆軟,淡淡的芝士香,味道不會太濃。朋友點的榛子摩卡海綿蛋糕,吃到摩卡咖啡味,榛子味較淡,海綿

朋友點的榛子摩卡海綿蛋糕,吃到摩卡咖啡味,榛子味較淡,海綿蛋糕非常軟滑,口感盡要入口即溶,很喜歡啊!

餐飲手工檸檬茶,新鮮檸檬配紅茶,味道很清新,吃完濃味的食物,喝口清香的紅茶幫助消化。

人均消費約$200,吃得飽飽的,味道又好,菜式都是用心之作,價錢又合理,怪不得全場滿座,下次一定再來吃蛋糕放題

2024-05-17
2024-05-19 0 views
喺時代泊好架車,5分鐘唔使就可以嚟到👍🏻呢一間咖啡店係有點藝術🎨但簡潔的感覺,大枱座位寬敞,建議大家如果想去到即刻有位,最好book定位。今日叫咗兩個餐,都加咗$48櫻花濃蝦湯,精選甜品,再加咗$15轉其他特飲😋🌟 櫻花濃蝦湯雖然冇一隻隻櫻花蝦放喺面做裝飾,但味道濃郁,不錯!🌟蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹$138呢一個意粉軟殼蟹大大隻好有氣勢!同平時壽司店食嘅軟殼蟹嘅炸皮唔同,但入面係會有軟殼蟹膏嘅味道👍🏻意粉比較有咬口,蒜香辣椒味道唔會太辣又惹味!下次再幫襯都會想係同一個😙🌟關西牛肉燒配牛肝菌意大利粉$138牛肉有壽喜燒汁嘅味道,滑而唔靭!牛肉份量都唔少,中間係牛肝菌意粉,味道適中,食得好滋味!推介😙🌟朱爺咖啡呢個係有一個朱古力雪糕同埋一個椰子雪糕,兩者加埋咖啡相當配合👍🏻good match!朱古力雪糕椰子雪糕都好香濃,有食咗一個甜品嘅感覺。🌟 Mocha 唔會太甜,似黑朱古力咖啡☕️🌟柚子芝士蛋糕柚子味香濃清新🥰蛋糕質地唔會太厚實肥膩。🌟朱古力芝士蛋糕朱古力味相對冇咁強烈,芝士味道較出!*不是試食活動
喺時代泊好架車,5分鐘唔使就可以嚟到👍🏻

🌟 櫻花濃蝦湯
雖然冇一隻隻櫻花蝦放喺面做裝飾,但味道濃郁,不錯!

🌟蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹$138
呢一個意粉軟殼蟹大大隻好有氣勢!

🌟關西牛肉燒配牛肝菌意大利粉$138

🌟朱爺咖啡
朱古力雪糕椰子雪糕都好香濃,有食咗一個甜品嘅感覺。

🌟 Mocha
唔會太甜,似黑朱古力咖啡☕️

🌟柚子芝士蛋糕
柚子味香濃清新🥰蛋糕質地唔會太厚實肥膩。🌟朱古力芝士蛋糕
朱古力味相對冇咁強烈,芝士味道較出!

*不是試食活動
位於銅鑼灣的樓上西式咖啡店「Undici」,裝修以水泥風為主,簡約型格餐牌上主要供應意大利飯、意粉、多款特色飲品及咖啡七味魷魚天婦羅配香辣茄汁煙肉意大利粉魷魚天婦羅香脆可口,粉漿裏面加咗紫菜碎,帶陣陣和風紫菜香!意粉加咗蕃茄、辣椒、煙肉、蘑菇等等一齊烹調,味道同口感更豐富關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯意大利飯口感軟硬適中,每粒飯都充滿香滑忌廉醬汁,味道及口感都極佳!配上關西牛肉燒,牛味濃郁,質感軟嫩,好好食抹茶芝士蛋糕及奶茶戚風蛋糕Cheese cake軟滑可口,甜而不膩!奶茶戚風蛋糕輕盈無負擔,滿載奶茶香泡沫咖啡咖啡香滑濃郁,奶泡輕盈棉密,頗出色焦糖脆脆鮮奶咖啡表面加咗忌廉及焦糖脆脆,令到咖啡多咗一點甜

餐牌上主要供應意大利飯、意粉、多款特色飲品及咖啡

七味魷魚天婦羅配香辣茄汁煙肉意大利粉

抹茶芝士蛋糕及奶茶戚風蛋糕

泡沫咖啡

咖啡香滑濃郁,奶泡輕盈棉密,頗出色

焦糖脆脆鮮奶咖啡

表面加咗忌廉及焦糖脆脆,令到咖啡多咗一點甜
$200 (Lunch)
༺ Undici ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ Undici 𖠚ᐝ 辣脆雞芝麻醬凱撒沙律($88)𖠚ᐝ 椰香冬陰功海鮮意大利粉($128)𖠚ᐝ 關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯($138)⚑ 銅鑼灣耀華街3號百樂中心11樓1101A-B號舖☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽➳ 辣脆雞芝麻醬凱撒沙律($88)辣脆雞好好味,外脆內嫩,仲好juicy!! 沙律配芝麻醬也不錯😚➳ 椰香冬陰功海鮮意大利粉($128)冬陰功酸酸辣辣都幾好味🥳意粉好掛汁,軟硬適中~海鮮份量多,有蜆肉、青口、帶子等😆➳ 關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯($138)意大利飯好Creamy,醬汁帶忌廉奶香味!牛肉醬汁甜甜的,和壽喜燒汁一樣🥰意大利飯配上醬汁都好夾!牛肉份量多,軟腍唔韌,而且有不少牛肝菌~ ➳ 泡沫咖啡($36)➳ 芝麻咖啡($42)兩杯咖啡都不錯!芝麻咖啡好特別,芝麻濃郁味道配咖啡都好夾🥳☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳資訊¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽餐廳不大,但座位舒服~ 而且星期一至四有$28蛋糕放題,好抵食😚
༺ Undici ༻
➳ Undici
𖠚ᐝ 辣脆雞芝麻醬凱撒沙律($88)
𖠚ᐝ 椰香冬陰功海鮮意大利粉($128)
𖠚ᐝ 關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯($138)
⚑ 銅鑼灣耀華街3號百樂中心11樓1101A-B號舖

➳ 辣脆雞芝麻醬凱撒沙律($88)

➳ 椰香冬陰功海鮮意大利粉($128)

➳ 關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯($138)

➳ 泡沫咖啡($36)
➳ 芝麻咖啡($42)
兩杯咖啡都不錯!芝麻咖啡好特別,芝麻濃郁味道配咖啡都好夾🥳

2024-05-16 0 views
同朋友一齊去銅鑼灣行街,經過百樂中心,於是入去穩野食。見到有間樓上cafe,就抱著試試噶心態去啦。點左個招牌鰻魚意大利飯,我系無霖到點鰻魚會甘大條,鰻魚肉質鮮嫩,醬汁好惹味,配上滴紫菜、木魚絲喱滴配料,真係好好味,而且距個飯係蛋包飯,個蛋整得好滑啊,真心覺得好吃,而且唔會話好貴,係一個吃飯好去處。
2024-05-12 14 views
黑洞嚟過呢間Cafe幾次☕️雖然佢蛋糕放題出名但其實正餐一樣好食🤓-🔹川味麻辣智利藍青口($108)唔食得辣嘅黑洞都handle到佢有川味麻辣嘅香🌶️但唔算好重辣度值得一讚 粒粒青口都有肉食💯而且好大盆🤗加分-🔹明太子意大利粉配珍珠帶子($128)明太子配珍珠帶子經典組合一定好食😎意粉口感幾彈牙Btw沙律醬輕手少少更好食晒成碟少許膩🙊-🔹日式照燒汁燴去骨德國鹹豬手($168)鹹豬手一啲都唔鹹🤣好香燒汁味煮到勁腍🩵連豬皮食補充滿滿骨膠原😬重點 底部嘅意大利飯吸收晒汁嘅精華‼️連豬手一齊食勁正另外加$48可以升級套餐㊙️有櫻花濃湯+飲品+蛋糕個湯真心濃郁🦐好香櫻花蝦味-🔹特濃芒果乳酪(特飲+$15 )夏天飲啱晒 酸酸甜甜非常開胃似流質芒果乳酪🥭怕甜嘅朋友仔可以考慮☺️-🔹焦糖脆脆鮮奶咖啡(特飲+$15 )焦糖控可以試吓呢款😉有焦糖脆脆加焦糖醬對於怕咖啡苦嘅黑洞啱晒😝-蛋糕揀咗奶茶海綿蛋糕同朱古力芝士蛋糕海綿蛋糕口感鬆軟 🍰芝士蛋糕唔太漿口淡淡朱古力味幾特別🍫
黑洞嚟過呢間Cafe幾次☕️
雖然佢蛋糕放題出名
但其實正餐一樣好食🤓
🔹川味麻辣智利藍青口($108)

唔食得辣嘅黑洞都handle到
佢有川味麻辣嘅香🌶️但唔算好重辣度
值得一讚 粒粒青口都有肉食💯
而且好大盆🤗加分
🔹明太子意大利粉配珍珠帶子($128)

明太子配珍珠帶子
經典組合一定好食😎
意粉口感幾彈牙
Btw沙律醬輕手少少更好
食晒成碟少許膩🙊
🔹日式照燒汁燴去骨德國鹹豬手($168)

鹹豬手一啲都唔鹹🤣
好香燒汁味煮到勁腍🩵
連豬皮食補充滿滿骨膠原😬
重點 底部嘅意大利飯吸收晒汁嘅精華‼️
連豬手一齊食勁正
另外加$48可以升級套餐㊙️
有櫻花濃湯+飲品+蛋糕
個湯真心濃郁🦐好香櫻花蝦味

🔹特濃芒果乳酪(特飲+$15 )

夏天飲啱晒 酸酸甜甜非常開胃
似流質芒果乳酪🥭
怕甜嘅朋友仔可以考慮☺️
🔹焦糖脆脆鮮奶咖啡(特飲+$15 )

焦糖控可以試吓呢款😉
有焦糖脆脆加焦糖醬
對於怕咖啡苦嘅黑洞啱晒😝
蛋糕揀咗奶茶海綿蛋糕同朱古力芝士蛋糕

海綿蛋糕口感鬆軟 🍰
芝士蛋糕唔太漿口

淡淡朱古力味幾特別🍫
2024-05-10 9 views
前幾日同朋友嚟到銅鑼灣呢間樓上cafe食lunch~~cafe主打各式意粉、意大利飯同小食等,性價比高!雖然店面不大,但坐得都好舒服~下次仲想試埋佢地的甜品放題😋😋-🍛關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯 $138✨賣相吸引!面層鋪滿大大片的牛肉🐮,肉質嫩滑juicy!!意大利飯質感煙煙韌韌,有咬口~配上香甜的醬汁好惹味👍🏻👍🏻🍝椰香冬陰功海鮮意大利粉 $128✨一上枱已聞到好香的冬陰功味,流哂口水🤤🤤裡面有青口、蝦、珍珠帶子等海鮮,味道酸酸辣辣~越食越開胃!!另外加($48)可以升級做套餐,包櫻花龍蝦湯、甜品同飲品~~龍蝦湯味道濃郁creamy,帶點櫻花蝦的鮮味🦐!!甜品就揀咗柚子芝士蛋糕同朱古力芝士蛋糕,兩款都香軟幼滑,好好食!!飲品可以揀特色檸檬茶/美式咖啡,我地揀咗檸檬茶~口感清新,解渴一流呢❤️❤️
前幾日同朋友嚟到銅鑼灣呢間樓上cafe食lunch~~
🍛關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯 $138✨
賣相吸引!面層鋪滿大大片的牛肉🐮,肉質嫩滑juicy!!
意大利飯質感煙煙韌韌,有咬口~配上香甜的醬汁好惹味👍🏻👍🏻

🍝椰香冬陰功海鮮意大利粉 $128✨
一上枱已聞到好香的冬陰功味,流哂口水🤤🤤

龍蝦湯味道濃郁creamy,帶點櫻花蝦的鮮味🦐!!

2024-05-08 9 views
覺得+28蚊蛋糕放題應該博到比較多眼球,我都係,奔著實現蛋糕自由而黎,哈哈哈,明太子意大利粉配珍珠帶子,唔注意睇都唔知上面原來係用蟹柳叠起既山丘,明太子醬都好多,意粉硬度適中,挂汁一啖好滿足;+28蛋糕放題,一次試曬全部,切件,大部分唔係自己整既,但係應該好少人好似我地甘樣全部試,試玩超頂肚,蛋糕質量就唔好期待太高啦,畢竟+28.
🇭🇰 Causeway Bay 銅鑼灣|UndiciUndici is a cute restaurant near Time Square ◻️and they have a lot of interesting dishes to try. 😋 Their decorations are quite pretty as well! 🤩 This time, I tried: 🍳 “Omelette” Risotto with Japanese Style Grilled Eel 🐟The omelette is so good 😊 and the eel is grilled 🔥 to very flavorful!🍝 Pasta Mentaiko Cream Sauce with Scallop and Roe 🐠The Mentaiko cream sauce is heavy and I love it! 😍 🤫 Secret Fries 🍟 The “secret” of the fries is actually they are SUPER crispy! 😲 Liste
🇭🇰 Causeway Bay 銅鑼灣|Undici

🤫 Secret Fries 🍟
The “secret” of the fries is actually they are SUPER crispy! 😲 Listen to the sound of it! 🔊 It also has some pepper 🌶️ on top of it hahaha 😂

🍊 UDC Fruit Tea (Orange + Grapefruit) 🫖
I love the fruity taste it has and it is not too sweet! 😋 There are actually bites of the fruits in your drink too! 😉

🍵 Tofu Matcha Latte ☕
The foam on top is a nice touch. 😜

There is also a chef's choice on the menu and it is different everyday! 😉 Be sure to check it out and I guarantee you won't be disappointed! 😆

📍Shop 1101A-B, 11/F, Bartlock Centre, 3 Yiu Wa Street, Causeway Bay
💲Price per person: $214 + 10% service charge
2024-05-03 18 views
早幾日和朋友到訪位於銅鑼灣嘅《Undici》,一間人氣樓上cafe,地方雖不大,但乾淨整潔,座位坐得舒服,而食物選擇亦多,性價比高🍴明太子意大利粉配珍珠帶子日式加西式嘅配搭,意粉食落夠creamy,明太子味香濃,配料用上彈牙嘅珍珠帶子、口感脆卜卜嘅飛魚籽和蟹柳絲,份量非常豐富🍴日式照燒汁燴去骨德國鹹豬手用炆煮嘅方法製作豬手,外皮淋身而肉質夠軟腍,再配上日式照燒汁,鹹鹹甜甜嘅味道,非常好味。豬手以外還有野菌意大利飯墊底,香濃creamy,一道出色嘅西日fusion菜!✨升級套餐+$48可享有櫻花濃蝦湯+精選甜品+飲品🍴櫻花濃蝦湯濃稠度恰好,加了櫻花蝦和黑芝麻,有口感的一碗濃湯🍹紅肉火龍果梳打 (套餐另加$15可轉特飲)顏色鮮艷,陣陣火龍果香味,入口清新又不會太甜🍰朱古力芝士蛋糕 (有6款口味蛋糕選擇,套餐另加$28可享蛋糕放題,任食多款口味)朱古力味香濃,口感幼滑綿密,最佳嘅餐後甜品

🍴明太子意大利粉配珍珠帶子

🍴日式照燒汁燴去骨德國鹹豬手

✨升級套餐+$48可享有櫻花濃蝦湯+精選甜品+飲品

🍴櫻花濃蝦湯
濃稠度恰好,加了櫻花蝦和黑芝麻,有口感的一碗濃湯

🍹紅肉火龍果梳打 (套餐另加$15可轉特飲)
顏色鮮艷,陣陣火龍果香味,入口清新又不會太甜

朱古力味香濃,口感幼滑綿密,最佳嘅餐後甜品
Type of Meal
Dinner