2014-12-19 459 views
士屋自命嘅招牌菜之一心太軟,未上枱已經變成腳仔軟,整個蛋糕已下陷,朱古力汁流晒出來,賣相差都算,第一啖食落去已經覺得唔夠熱,第二啖食中間裡面係凍嘅,我估佢應該買返來再'丁'返而唔係焗嘅,因為如果係焗嘅話,個蛋糕熱得嚟好均混。我朋友食嘅蘋果金寶好粉,蘋果還蘋果,粉還粉。一班朋友來食,見唔駛排隊,原來真係無好野,難食到連相都唔想影,我想知咁嘅質素點叫人再光顧呢?!
2014-12-18 525 views
同班friend一大堆人打完邊邊黎諗住食返d好野,附近幾間都無位,既然係甘就是鬼但啦,叫左個“提拉米蘇朱豬”,上面有堆朱古力味cream, 有個好硬既雪糕球,下面有幾舊奶油朱,其實真係好難食
2014-12-18
2014-10-03 684 views
要不是因為朋友領帶我至土屋,實在不知道這裡柳暗花明又一村,原來一街有數間甜品店林立! 從家樂商場走過來,才五分鐘左右。到達門口,店員已主動問要不要看一看Menu,朋友老馬識途,二話不說,舉起了勝利姿態(其實只因為是兩位)。座位沒有椅背的,客人吃完很快離開。坐下先叫了一椰汁黑珍珠芝麻湯圓($30),童叟無欺,有4顆芝麻湯圓,大大粒,飽肚的!芝麻蓉滑!椰汁不是鮮製的,配黑珍珠而非西米,第一次品嚐!黑珍珠入口有得像火龍果種子的口感,很小顆但脆!由於人多,店員叫我們轉一轉位置,店內不停會把桌子合併或分開,視乎人數而定。新派甜品店的優勝之處是有中式之餘,西式同時任君選擇! 點了麵包布丁($48),一人吃或許很膩,可是二人分享則剛剛好!只是有些疑惑,為何一開始沒有在Menu寫上是香蕉麵包布丁? 濃郁的香蕉味,連自己都意想不到,沒有指明的話普遍會是雲呢拿口味,直接寫成香蕉麵包布丁更合適!麵包布丁很濕潤,入口有牛油及牛奶味道,很甜甜甜甜甜甜,愛甜人士不可錯過!上面的雪糕是牛奶公司的雲呢拿口味! 少量朱古力很淡,最好改用香濃些會加分!
麵包布丁

Other Info. : 1/ 店內不停會把桌子合併或分開,視乎人數而定。
2014-09-27
2014-09-25 519 views
晚飯後經過食個甜品,土屋都係一般甜品鋪,環境冇特別,以黃色為主叫左一個朱朱,幾得意,係雪糕同包既組合,下層放左麵包,上層放左朱古力雪糕,配以朱古力醬同朱古力脆, 整體好濃朱古力味,而且仲有一D朱古力CREAM 維繞住,朱古力CREAM 係用朱古力醬同牛油做成,都幾香牛油味,其實都不錯.
朱朱
2014-01-28
朱朱
2014-09-17 512 views
士多啤梨棉花冰 味道比較濃 但未見有什麼特別不過幾欣賞店舖用左貝殼型磁匙 十分特別另外最值得一試係提拉米蘇雪糕磚 Cream 係用左Tiramisu 味 外面比較少見 而且Cream 同雪糕鋪滿晒成個多士磚 每一塊亦都有蜜糖 脆脆地幾好味
士多啤梨棉花冰 味道比較濃 但未見有什麼特別
不過幾欣賞店舖用左貝殼型磁匙 十分特別
提拉米蘇雪糕磚
士多啤梨棉花冰
提拉米蘇雪糕磚
士多啤梨棉花冰
2014-09-06 331 views
那天晚上有聚會,所以我同朋友佢地一齊去旺角食甜品,但係佢地都沒有主意ー ー所以我地邊行邊睇行到煙廠街見到甜牙牙同土屋,甜牙牙多人排,土屋舞人,所以我地兩邊熱等,結果土屋有入面環境都舒服,甜品種類都算多我揀左原味梳乎厘,有兩個就揀左一個大大既又甜又漏又多野既朱古力oreo大多士有個揀左個綠茶雪糕配窩夫,有個係焦糖燉蛋最麻煩係果兩個揀多士既分哂比全部人ー ー其實只叫一個而唔叫其他野都夠,因為真係好大份量,個個人一見到都飽下次有機會再食!

入面環境都舒服,甜品種類都算多

我揀左原味梳乎厘

有個揀左個綠茶雪糕配窩夫,有個係焦糖燉蛋

下次有機會再食
原味梳乎厘
朱古力+雪糕+餅的大多士
2014-08-31
$50 (Last Night Supper)
原味梳乎厘
2014-08-13 531 views
前日同個 fd喺旺角附近食完野就行下街la, 點知行行下又覺得有少少肚餓, 但係又唔係想食好多野, 所以就想食甜品la, 於是我諗起不如去土屋食...其實呢間土屋甜品我都已經嚟過幾次, d味道都唔錯, 又唔算話好貴wo, 絕對係食完飯行完街想食d甜品同d朋友吹下水ge好地方...今次d味道都係咁好味, 水準算係keep得唔錯, 我個人幾鐘意食個抹茶棉花冰, 天時暑熱行到個人興哂咁去食真係冇得輸!!!一食落去入口即溶既感覺冇得輸。值得一試!
2014-07-07 892 views
同朋友打算搵間糖水鋪坐下,見呢間有位就入左去。鋪頭裝潢係以黃色做主題,個人都幾鍾意黃色,所以感覺幾舒服。d糖水名都幾有趣,有白馬王子,叻叻豬等等,不過貌相唔太吸引,所以無叫到。最後揀左個地獄雪山,需時較耐,朋友就食哂先黎到。感覺上食落都幾豐富,有棉花糖,應該係蛋白打成既泡?!入面仲收埋左個朱古力雪糕球。因為食落好棉,好似食風咁,所以唔會好heavy。本身加左朱古力醬係幾配合,但淋哂落個杯外面,所以唔係幾食到總括,$40都叫係呢個價,唔突出,但想平平地坐低食野都係個不錯的選擇。

2014-07-06
2014-06-27 725 views
星期六係廣華街附近食甜品,環境唔錯,旺中帶靜,8點幾9點鐘黎都唔洗等太耐。上面呢個係朱古力三色木糠布丁,味道有藍莓,牛奶,芒果,最上果層有D朱古力粉,呢個甜品好一般,我嫌甜左少少,冇想像中出色,有啲失望。上面係比利時窩夫,窩夫夠熱夠脆,配上雪榚,生果同朱古力醬簡正係完美配搭。
朱古力三色木糠布丁
比利時窩夫
朱古力三色木糠布丁
比利時窩夫
2014-06-26 677 views
給門外的餐牌吸引了, 進去一試! 幾年前光顧過女人街內的同名字店舖, 記得印象一般, 即管試試如何很美的賣相, 味道相道不錯, 配料, 雪糕等全都很配很豐富的賣相, 味道亦很好, 很香, 不太甜又美味, 一試無妨
楊枝甘露芒豬
很美的賣相, 味道相道不錯, 配料, 雪糕等全都很配
提拉米蘇朱豬
2014-06-02
白雪雪咩裝飾都冇有士多啤梨,香蕉同芒果,因為我主要都係想試下個拿破崙酥好唔好味所以我淨係要全部加煉奶算,個look ok的個皮底係錦,D奶多到呢。。。。。。。可以拎來飲but個皮就真係吾係好得, 同個d印度薄餅差唔多口感, 又淋又濕又吾脆,叫我等20分鐘,出來的效果係錦,真係吾知佢有冇焗足8分鐘口乾,叫左個芋頭西米,個人冇問我凍定熱,就寫熱, 之後我問佢有冇凍的,佢話有但D芋頭熱的,我話ok。心谂(暖暖地仲好味)點知一出來個份量錦少得7成仲插住匙羹係裡面。。。。。。。張圖係佢一放落來我即刻影, 我食第一啖感覺ok喎,D西米同埋椰汁沒有冰的感覺凍凍地,但係d芋頭食落去又硬又有冰沙錦,真係唔明佢整過D咩。。。。。。。。吾會再幫襯囉

白雪雪咩裝飾都冇

個皮底係錦,D奶多到呢。。。。。。。可以拎來飲

吾會再幫襯囉
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
2014-03-31 938 views
閒日都不少年輕人吃甜品聊天,我亦與舊同學一行五人到來,看似門面較窄,原來內裏挺寬廣的,坐最裏面那張桌,又寬又暖和。焦糖燉蛋不滑,連我都覺得不滑,就肯定是不夠滑吧。有雞蛋味,只是明顯不夠滑,就經已夠失望了。叻叻豬 (香蕉、朱古力、咖啡芭菲杯)這名字其實有何意思?咖啡啫喱是整杯的亮點,香濃咖啡味,就像expresso造的啫喱。香蕉一般我只會在運動後才吃,一向認為與甜品不搭調。cream本人亦一向不太喜歡,結果整個叻叻豬的焦點落在咖啡味啫喱上。朱古力brownie曲奇雪糕多士磚塊多士磚塊不夠脆,似乎烤的時間不夠久,只是像少許硬的厚麵包。曲奇=oreo已成為甜品店的常識。兩球雪糕的味道都不太濃,沒有特別香味。與茶木的雪糕比較,這兒就像雀巢質素。brownie亦是很普通而已,可能比market o更淡味,鬆軟得像海綿蛋糕般。以$98而言,質素比茶木差得多,價錢又比茶木貴得多。但有一個範疇比茶木優勝,就是不用等位。員工服務周到,挺細心。

焦糖燉蛋
土屋

不滑,連我都覺得不滑,就肯定是不夠滑吧
。有雞蛋味,只是明顯不夠滑,就經已夠失望了。

叻叻豬 (香蕉、朱古力、咖啡芭菲杯)
土屋

朱古力brownie曲奇雪糕多士磚塊
土屋磚塊

,價錢又比茶木貴得多
。但有一個範疇比茶木優勝,就是不用等位。

員工服務周到,挺細心。
2014-03-30 607 views
是日跟中學同學們聚舊,來到糖水環節.一行七個大人一個小孩,隨意地來到土屋. 等了十分鐘便可入座. 筆者點選了薑湯花生湯丸(HK$26).等了十五分鐘才送上, 全因糖水用微波爐翻叮. 這一點真的很難接受,糖水也要吃微波爐出品, 倒不如回家吃. Anyway, 儘管試一口, 薑湯淡淡的, 其實可以稍為甜一點, 花生湯丸則正常.同場友人們的糖水皆未見出色, 其中楊枝甘露更是代表作. 這樣的價錢和質素, 在旺角有更多更好的選擇.

同場加映友人的楊枝甘露
2014-03-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$26 (Last Night Supper)
2014-03-24 608 views
你真係冇可能食到咁特別既楊枝甘露,好好好大粒既西米,得個黃字但冇咩味的甘露仲有!食左個心太軟,呢樣反宜SWEET到你想死.有可能用左白朱古力整,因此SWEET到食唔曬一個特別的是個面頭系白色的=0=!貪在係比其他食店平$4-5,就去左呢到唔洗等位`都有小小問題,但算!見裹面都唔係話小人到不得了我都其怪,點解D人只系3-4個人食1-2樣食品依家明白曬..如果你想安靜地(只傾計)又平平地的話(其實唔系平,只系1個野食4個人分咪平囉)就去啦.
你真係冇可能食到咁特別既
楊枝甘露,
好好好大粒既西米,得個黃字但冇咩味的甘露

仲有!
食左個心太軟,呢樣反宜SWEET到你想死.
有可能用左白朱古力整,因此SWEET到食唔曬一個
特別的是個面頭系白色的=0=!

貪在係比其他食店平$4-5,就去左呢到
唔洗等位`都有小小問題,
大大粒
但算!見裹面都唔係話小人到不得了
我都其怪,點解D人只系3-4個人食1-2樣食品
依家明白曬..
如果你想安靜地(只傾計)

2014-03-23
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$42 (Last Night Supper)
  • NOTHING
2014-03-23 536 views
星期五晚這一帶的甜品店是經常滿座選了個不用排隊太久的進入果然門前的等候人數不多不少預示了餐廳的質素於是我們踩了地雷...........芒果班戟賣相比較土 毫不精緻吃着的感覺是防腐劑與人造化學品的結合面頭的芒果汁非常假且太甜裡面幾片單薄的芒果大概是浸了糖水的罐頭貨吧這樣的質素加上皮包着一大坨Cream不禁覺得自己在吃X 真的沒法吃完Brownie配芒果雪糕那球雪糕不能說球吧 頂多是"粒" 要不要這樣小氣呢而且雪糕冰得冷過頭 已不算糕了 裡面還結着冰Brownie非常差 乾得要死從照片都可以看到邊沿濃掉吃片巧克力餅乾也要比它好唯一想讚的地方是甜品店的名字取得唯妙唯肖原來吃過土屋真的要吐喔土屋=吐喔正(≧3≦)/
星期五晚這一帶的甜品店是經常滿座
選了個不用排隊太久的進入
果然門前的等候人數不多不少預示了餐廳的質素
於是我們踩了地雷...........
芒果班戟

土屋=吐喔
正(≧3≦)/
2014-03-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)