2025-06-02 275 views
原來棉登徑有間平民化嘅港式地道美食附近不是日本餐廳就是打邊爐,估唔到有間「兩草」‼️呢間主打港式懷舊家常菜,吸引好多本地客&旅客~人流不絕⭐️小籠包胡椒湯小籠包皮雖然厚左啲,但一咬開仍然爆肉汁👍🏻而且胡椒湯好加分❤️胡椒味香而不嗆喉⭐️招牌炸雞翼雞翼好飽滿肥大 一咬開係好juicy雞皮炸得好脆口,夠乾身唔油膩👍🏻⭐️香煎脆煎蛋肉餅飯呢個係必食燶邊嘅煎蛋好好食,自己係屋企好難煎到醬油亦係神來之筆係自家調製嘅醬油,再加埋豬油,簡直令成碗飯昇華左❤️⭐️叉燒豬油撈麵呢個撈麵一定要趁熱食,放涼左啲麵就會偏硬!要左麻辣口味,麻辣味比較柔和,唔會太刺激,叉燒偏瘦身,但出奇地又唔會好乾喎~~不過當然有少少脂肪&焦香味會更佳
原來棉登徑有間平民化嘅港式地道美食

附近不是日本餐廳就是打邊爐,估唔到有間「兩草」‼️
呢間主打港式懷舊家常菜,吸引好多本地客&旅客~人流不絕

⭐️小籠包胡椒湯
小籠包皮雖然厚左啲,但一咬開仍然爆肉汁👍🏻
而且胡椒湯好加分❤️胡椒味香而不嗆喉

⭐️招牌炸雞
雞翼好飽滿肥大
一咬開係好juicy
雞皮炸得好脆口,夠乾身唔油膩👍🏻

⭐️香煎脆煎蛋肉餅飯
呢個係必食

燶邊嘅煎蛋好好食,自己係屋企好難煎到
醬油亦係神來之筆

係自家調製嘅醬油,再加埋豬油,簡直令成碗飯昇華左❤️

⭐️叉燒豬油撈麵
呢個撈麵一定要趁熱食,放涼左啲麵就會偏硬!
要左麻辣口味,麻辣味比較柔和,唔會太刺激,
叉燒偏瘦身,但出奇地又唔會好乾喎~~
不過當然有少少脂肪&焦香味會更佳
Type of Meal
Dinner
尖沙咀商場內食肆食得多,原來K11後面有間平民食堂好評如潮!叫到食枱滿晒都係平民價錢🤩🔸香煎脆邊蛋肉餅飯🐷招牌肉餅厚實煎得好香,燶邊蛋🍳配豉油撈飯無得頂🤩半熟嘅蛋汁撈埋肉餅同飯真係最佳組合~🔸叉燒豬油撈麵🥢撈麵有豉油味同麻辣味,我哋揀咗豉油味~豬油加豉油好香口,麵條煙韌彈牙,叉燒肥瘦適中😙女士食的話份量剛好👌🏻🔸招牌胡椒肉骨茶胡椒味濃郁嘅肉骨茶飲一口好暖胃,唔會過重藥材味。三大嚿排骨啖啖肉夠腍又不失肉香~🔸蛋炒豬腸粉🤤呢個賣相真係流口水🤤 落豉油、豬油同腸粉雞蛋一齊炒超香口😍腸粉表面帶甜甜豉油焦香,鹹甜度perfect👍🏻🔸樽仔奶茶茶味非常濃嘅樽仔奶茶有驚喜~係港式奶茶嘅味道,甜度仲啱啱好👍🏻餐廳風格感覺懷舊地道,下次嚟食返個咖央多士做早餐應該唔錯😍二人埋單$200鬆啲咁多款式,啱晒樣樣都想食嘅我🤭🐾貓奴足跡🐾🌐兩草 (尖沙咀)📍尖沙咀棉登徑7號地舖
叫到食枱滿晒都係平民價錢🤩
🔸香煎脆邊蛋肉餅飯🐷
招牌肉餅厚實煎得好香,燶邊蛋🍳配豉油撈飯無得頂🤩
香煎脆邊蛋肉餅飯
半熟嘅蛋汁撈埋肉餅同飯真係最佳組合~
叉燒豬油撈麵
🔸叉燒豬油撈麵🥢
撈麵有豉油味同麻辣味,我哋揀咗豉油味~
豬油加豉油好香口,麵條煙韌彈牙,叉燒肥瘦適中😙
女士食的話份量剛好👌🏻
招牌胡椒肉骨茶
🔸招牌胡椒肉骨茶
胡椒味濃郁嘅肉骨茶飲一口好暖胃,唔會過重藥材味。
三大嚿排骨啖啖肉夠腍又不失肉香~
🔸蛋炒豬腸粉🤤
呢個賣相真係流口水🤤 落豉油、豬油同腸粉雞蛋一齊炒超香口😍
腸粉表面帶甜甜豉油焦香,鹹甜度perfect👍🏻
🔸樽仔奶茶
茶味非常濃嘅樽仔奶茶有驚喜~
係港式奶茶嘅味道,甜度仲啱啱好👍🏻
餐廳風格感覺懷舊地道,下次嚟食返個咖央多士做早餐應該唔錯😍
二人埋單$200鬆啲咁多款式,啱晒樣樣都想食嘅我🤭

🐾貓奴足跡🐾
🌐兩草 (尖沙咀)
📍尖沙咀棉登徑7號地舖
Type of Meal
Dinner
叉燒豬油撈麵
招牌胡椒肉骨茶
樽仔奶茶
尖沙咀K11附近嘅平民美食,餐廳有港式風味,又有d新加坡style嘅美食😆 整體食物質素唔錯,價錢都好貼地😍 香煎脆邊蛋肉餅飯個肉餅真係煎都脆脆地,又幾Juicy,配埋個太陽蛋幾正。😋 蛋炒豬腸粉都好特別,平時比較少食,豬腸粉炒得好香,個皮又係炒到脆脆地,連埋d蛋碎同醬油一齊好惹味😋中意食南洋美食嘅我見到有胡椒肉骨茶同咖央多士都忍唔住嗌左😍 肉骨茶好有胡椒味,肉骨口感鬆軟又不失肉香味。咖央多士都整得啱啱好,個麵包好脆又有咖吔同牛油味😝 配埋個樽裝咖啡一流!🍞☕️ 依個配搭做早餐都唔錯,只係尖沙咀分店先有早餐供應😍😍🌟1️⃣ 𝘽𝙖𝙠 𝙆𝙪𝙩 𝙏𝙚𝙝 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝙍𝙞𝙗𝙨 胡椒肉骨茶🌟2️⃣ 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝙋𝙖𝙩𝙩𝙮 𝙖𝙣𝙙 𝘾𝙧𝙞𝙨𝙥𝙮 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙀𝙜𝙜 香煎脆邊蛋肉餅飯🌟3️⃣ 𝙎𝙩𝙞𝙧-𝙛𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝙉𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚 𝙍𝙤𝙡𝙡 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙀𝙜𝙜 蛋炒豬腸粉🌟4️⃣ 𝙆𝙖𝙮𝙖 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩🍞 咖央多士🌟5️⃣ 𝙈𝙤𝙣𝙠 𝙁𝙧𝙪𝙞𝙩 𝙒𝙖𝙩𝙚𝙧 羅漢果水🌟6️⃣ 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 (𝘽𝙤𝙩𝙩

🌟4️⃣ 𝙆𝙖𝙮𝙖 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩🍞

🌟5️⃣ 𝙈𝙤𝙣𝙠 𝙁𝙧𝙪𝙞𝙩 𝙒𝙖𝙩𝙚𝙧
羅漢果水

🌟6️⃣ 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 (𝘽𝙤𝙩𝙩𝙡𝙚)
樽仔咖啡☕️

2025-05-30 287 views
餐廳位於K11附近,非常方便。係尖沙咀可以兩人二百都唔洗,食得豐富又滿足,仲要呢間有做埋早餐,可以話係平民恩物,已成為我既飯堂之一。✨胡椒肉骨茶 $38肉骨茶肉香味濃,飲落溫順回甘,好舒服。舊肉愈食越香,輕輕一咬,肉就甩。✨叉燒麻辣撈麵 $45有兩款(豉油/麻辣)選擇,揀左麻辣味,油香四溢,少麻少辣,令成碗麵更惹味。叉燒鮮嫩唔乾,偏好呢種肥瘦程度。而麵質地口感好好,煙韌彈牙。✨咖央多士 $25多士一上枱要即食,雖麵包簿身,但夠酥脆,再配上滿滿半溶既牛油加咖央醬,食落濃郁牛油香帶甜,回味無窮。✨肉餅煎蛋飯 $42肉餅好厚身,半肥瘦肉食落唔乾。燶邊太陽蛋,順滑蛋黃配上濃厚豉油撈飯食,即刻回想細個食既飯,令人陶醉。✨樽仔奶茶 $25樽仔奶茶茶味濃郁,入口順滑,不帶苦澀,甜度剛好。

✨胡椒肉骨茶 $38

✨叉燒麻辣撈麵 $45

✨咖央多士 $25

✨肉餅煎蛋飯 $42

✨樽仔奶茶 $25
樽仔奶茶茶味濃郁,入口順滑,不帶苦澀,甜度剛好。

• 咖央多士
  • 叉燒豬油撈麵
2025-05-30 245 views
「兩草」一直都想試,佢個Menu好有懷舊港式風味,同時又有啲星馬菜式,夠晒特別!呢間有特色嘅港式冰室,有幾款招牌主食同小食可以揀,必試佢嘅豬油撈麵同肉餅飯,份量啱啱好又抵食!-——————————————🫕◖小籠包胡椒湯◗ $40四隻飽滿嘅小籠包浸住辣辣地嘅胡椒湯,小籠包鮮甜嘅肉汁同埋辣辣地嘅胡椒湯溝埋,如果冬天飲會好暖胃!🍜◖叉燒豬油撈麵◗ $45用上幼麵麵條,加入豬油同豉油一齊撈,食落勁香,叉燒就正正常常,肉質偏瘦~🐖◖香煎脆邊蛋肉餅飯◗ $42肉餅飯係佢哋嘅招牌,肉餅煎得香脆而且唔油膩,加上燶邊蛋同秘製豉油,口感順滑,一啖落去超豐富好滿足!🍳◖蛋炒豬腸粉◗ $27豬腸粉撈埋豉油同蛋一齊炒,炒出嚟有鑊氣超香!🥤◖無糖可樂◗ $12🍵◖白桃烏龍冷泡茶◗ $25
🌟Encore指數:8.9/10
-——————————————
🫕◖小籠包胡椒湯◗ $40

🍜◖叉燒豬油撈麵◗ $45

🐖◖香煎脆邊蛋肉餅飯◗ $42

🍳◖蛋炒豬腸粉◗ $27
豬腸粉撈埋豉油同蛋一齊炒,炒出嚟有鑊氣超香!

🥤◖無糖可樂◗ $12
🍵◖白桃烏龍冷泡茶◗ $25

🌟Encore指數:8.9/10
2025-05-30 207 views
今日嚟咗平民冰室尖沙咀嘅「兩草」食晚飯🍚🥢!呢間平民食堂,裏面裝修係懷舊冰室嘅風格,幾有特色!主打蛋炒豬腸粉、叉燒撈麵、咖央多士等等,營業時間係朝早8:30到夜晚9:30 , 照顧早午晚餐叫咗幾樣佢哋嘅signature, 首先係胡椒肉骨茶🍲,湯底胡椒味幾香,肉骨都ok腍。然後叫咗個香煎脆邊蛋肉餅飯🍳🍚,肉餅煎得幾香口,蛋邊都幾脆。當然唔少得佢哋嘅signature dish — 蛋炒豬腸粉🥢啦!腸粉炒得幾有鑊氣,都幾惹味。蔬菜方面,我哋叫咗個油菜🥬,都幾fresh。飲品方面,叫咗羅漢果水🧉,清甜滋潤;檸檬薏米水🍋,酸酸甜甜。

蔬菜方面,我哋叫咗個油菜🥬,都幾fresh。

2025-05-23
$100 (Dinner)
2025-05-28 193 views
呢度出名滑蛋叉燒飯 啲炒蛋炒得幾香幾滑連同惹味嘅豉油 同埋瘦滑嘅叉燒一個細細碗嘅,炒粉一個人食晒啱啱好我仲叫咗多蔥多蔥 所以特別香加咗碗淨湯 其實即係肉骨茶嘅味道 溫暖入心另外仲叫咗個脆香魚餅 鯪魚蓉煎得幾你呢度係間平民食堂,價錢好大眾化👍所以見到每枱都嗌好多碟 例如🐣蛋炒豬腸粉、咖央多士等🍞 啲嘢飲都好特別,有薏米水🍸無糖嘅羅漢果水等等 一大杯無冰 味道好真實 唔會溝稀咗🫶🏼🫶🏼聽講🍳早餐淨係得尖沙咀分店先有 8:30就開架啦
呢度出名滑蛋叉燒飯 啲炒蛋炒得幾香幾滑
連同惹味嘅豉油 同埋瘦滑嘅叉燒
一個細細碗嘅,炒粉一個人食晒啱啱好
我仲叫咗多蔥多蔥 所以特別香

加咗碗淨湯 其實即係肉骨茶嘅味道 溫暖入心

另外仲叫咗個脆香魚餅 鯪魚蓉煎得幾你

呢度係間平民食堂,價錢好大眾化👍
所以見到每枱都嗌好多碟 例如🐣蛋炒豬腸粉、咖央多士等🍞

聽講🍳早餐淨係得尖沙咀分店先有 8:30就開架啦
2025-05-28 151 views
最近搵到一間尖沙咀k11附近超正嘅平民食堂,主打肉骨茶和肉餅飯,簡直係美食天堂!早餐時段淨係喺尖沙咀分店有,夜晚都照開,超方便!肉骨茶真係暖心又暖胃!湯底香濃唔膩,滿滿胡椒味,飲落好似溫暖咗成個胃。肉骨炆得軟腍,入口即化,肉香濃郁完全唔柴,啖啖肉嘅滿足感岩晒肉食愛好者!一啖湯一啖肉,回味無窮,冬天食呢碗真係幸福爆棚!麻辣叉燒撈麵真係惹味到停唔下來!麵條彈牙,豬油香氣撲鼻,麻辣醬汁微辣過癮,帶點麻香,叉燒切得薄薄的,嫩滑又入味。撈一撈,每條麵都掛滿醬汁,食落好滿足!仲有豉油味嘅版本,香濃順口,鍾意清淡啲嘅朋友一樣會愛上滑蛋叉燒三文治滑蛋軟綿綿,蛋香濃到爆,叉燒鹹香嫩滑,夾喺酥脆嘅多士之間,咬落好juicy!簡單嘅配搭但味道超讚!咖央多士Signature必試!咖央醬香濃甜美,牛油香氣同椰香完美融合,塗得厚厚的,咬落多士外脆內軟,甜而不膩。早餐或下午茶食,配杯奶茶,簡直係人生享受!香茅雞扒飯加全熟煎蛋香茅雞扒煎得香噴噴,雞肉嫩滑,帶住清新嘅香茅味,超開胃。飯粒軟硬適中,配上全熟煎蛋,蛋黃香濃,切開流心感好滿足!簡單一碟但好食到停唔下來!蛋炒豬腸粉腸粉滑溜溜,炒蛋軟嫩香濃,豬肉粒增加咬口,醬

滑蛋叉燒三文治
香茅雞扒飯加全熟煎蛋

蛋炒豬腸粉
腸粉滑溜溜,炒蛋軟嫩香濃,豬肉粒增加咬口,醬汁鹹香適中,食落好順口!簡單嘅街頭風味,卻有種令人回味嘅幸福感,早餐食呢個真係一百分!

樽仔奶茶
樽仔奶茶係經典嘅回憶!茶底香濃順滑,奶味濃而不膩,甜度啱啱好,飲落好似返咗小時候。早餐或下午茶配一樽,無論搭三文治定咖央多士,都係完美嘅享受!
羅漢果水
清清甜甜嘅羅漢果水,飲落好潤喉,清爽又健康。淡淡嘅果香好自然,搭辣嘅麻辣撈麵超解膩,夏天飲一流!
白桃烏龍冷泡茶
呢杯冷泡茶好清新!白桃嘅甜香同烏龍茶嘅清香混搭,入口順滑,果味同茶味好平衡。冰涼涼嘅口感好解渴,搭任何菜都好夾!
尖沙咀難得有平靚正既平民美食! 大排檔風格嘅馬來西亞+港式美食~懷舊風味十足又夠晒貼地!真係要介紹下比大家:香煎脆邊蛋肉餅飯個蛋真係煎得好靚仔!堅脆!!肉餅更加要讚! 肉厚煎到黃金外脆 裡面肉汁又鎖到 加上蔥花同醬油撈飯 好惹味!胡椒肉骨茶胡椒同蒜味偏重的肉骨茶~香濃得黎唔會太嗆太辣 都幾開胃~咖央多士口感薄脆濃郁咖央醬~ 香甜椰香味但一D都唔漏~ 熱辣辣上檯忍唔到一定要先食! 果然是招牌菜色!招牌炸雞翼呢個好有驚喜! 外皮炸得好靚 皮脆肉嫩 應該是帶有香茅的調味~非常出色!要襯熱食!樽仔咖啡試左自家製斑蘭咖啡~好香滑順滑~斑蘭味剛好微甜感唔會搶走咖啡味~除左咖啡,仲有樽仔奶茶都好出色! 奶滑香醇 茶底甘濃~檸檬薏米水足料多薏米 甜度適中
真係要介紹下比大家:

胡椒肉骨茶
胡椒同蒜味偏重的肉骨茶~香濃得黎唔會太嗆太辣 都幾開胃~

招牌炸雞

樽仔咖啡
除左咖啡,仲有樽仔奶茶都好出色! 奶滑香醇 茶底甘濃~

檸檬薏米水
足料多薏米 甜度適中
  • 咖央多士
  • 招牌炸雞翼
2025-05-28 103 views
想吃很久的小店,今天終於去了!希望小店能堅持下去喔~難得的平民價美食!❤ 煎蛋肉餅飯有沒有人也覺得煎蛋一定要"燶邊"才好吃!😝這裡能滿足到我們的要求咯~肉餅肥瘦剛好,嫩滑之餘也不乏口感,煎的焦香的表面也分外惹味!好吃推介~⭐ 叉燒豬油撈麵雖說是豬油撈麵,卻不會感到太油膩。⭐ 胡椒湯小籠包胡椒湯很足料,挺辣的喔!小籠包粒粒都有貫到湯,味道很濃郁~❤ 雞翼非常入味,鹹香十足,肉汁滿滿~❤ 多士 $22薄薄的多士,焦香脆口,裡面夾滿了滑溜的牛油和香甜的咖椰醬,一口接一口,跟本停不了,還想encore!總結:每樣都是小小的份量,就算兩個人都可以嘗到多款食物,價錢也非常相宜!埋單每人不到$90!
想吃很久的小店,今天終於去了!
希望小店能堅持下去喔~
難得的平民價美食!

❤ 煎蛋肉餅飯
有沒有人也覺得煎蛋一定要"燶邊"才好吃!😝
這裡能滿足到我們的要求咯~
肉餅肥瘦剛好,嫩滑之餘也不乏口感,
煎的焦香的表面也分外惹味!好吃推介~

⭐ 叉燒豬油撈麵
雖說是豬油撈麵,卻不會感到太油膩。

⭐ 胡椒湯小籠包
胡椒湯很足料,挺辣的喔!
小籠包粒粒都有貫到湯,味道很濃郁~

❤ 雞翼
非常入味,鹹香十足,肉汁滿滿~

❤ 多士 $22
薄薄的多士,焦香脆口,
裡面夾滿了滑溜的牛油和香甜的咖椰醬,
一口接一口,跟本停不了,還想encore!

2025-05-22
$90 (Dinner)
懷舊美食一直是我的comfort food,兩草吃過很多次,價錢親民,鐵皮牆上掛滿紅牌寫食物名稱,裝修走復古風格胡椒肉骨茶 $38胡椒香氣撲鼻,非常濃郁的肉骨湯,肉骨軟嫩輕易骨肉分離,蒜蓉粒和辣椒粒分開上,自行調整辣度,喝完有暖胃感覺香煎脆邊蛋肉餅飯 $42價格貼地,將脆邊蛋,蛋黃汁和香蔥,豬油,醬油與白飯攪拌,配小塊肉餅一起吃,邪惡但非常滋味,每桌都有支醬油,可按自己口味添加叉燒豬油麻辣撈麵 $45+$10 脆邊蛋 有麻辣或豉油撈麵,我選了麻辣,香椒麻少辣,十分惹味,叉燒軟冧,我另外加了脆邊蛋,很滿足蛋炒豬腸粉 $27豬腸粉煎得外脆內嫩,醬油和炒雞蛋將香味吊起招牌炸雞翼 $27/4隻熱騰騰新鮮炸起,雞皮香脆,裏面肉質嫩滑油菜 $18可選走豬油或走醬油,如果怕肥可以走油,菜心新鮮爽脆有水準的平民食堂,下次來試試樽裝奶茶和咖央多士

胡椒肉骨茶 $38

香煎脆邊蛋肉餅飯 $42

叉燒豬油麻辣撈麵 $45
+$10 脆邊蛋

蛋炒豬腸粉 $27
豬腸粉煎得外脆內嫩,醬油和炒雞蛋將香味吊起

招牌炸雞翼 $27/4隻
熱騰騰新鮮炸起,雞皮香脆,裏面肉質嫩滑

油菜 $18
可選走豬油或走醬油,如果怕肥可以走油,菜心新鮮爽脆

有水準的平民食堂,下次來試試樽裝奶茶和咖央多士
  • 叉燒豬油撈麵
  • 蛋炒豬腸粉
  • 招牌炸雞翼
  • 肉骨茶
馬來風情配上香港懷舊風茶餐廳—兩草,全港有預幾間分店,以港風經典懷舊裝修設計,營造出復古而又新穎既氛圍感,而且餐廳食物種類多,性價比高,吸引到唔少食客光顧🧧 食物方面,餐廳亦以不同配搭製作出別具特色嘅食物款式,例如經典小籠包配上微辣胡椒湯,開胃又暖身;蛋炒豬腸粉,腸粉外皮炒至香脆,配上炒蛋的香味,非常香口~ 而經典滑蛋叉燒飯,無論賣相和味道上都出色,總結而言係一間平民而又有特色嘅馬來風港式茶餐廳🥢
2025-05-23 154 views
平時朝朝返工都食港式茶餐廳,今日返晏少少,終於同同事喺尖沙咀終於搵到一間有舒服又抵食又特別嘅早餐!棉登徑比較安靜,店內冷氣夠座位又舒服,嘆個早餐只需$35勁抵叉燒蝦米椰菜炒米粉 $35 炒米粉好有鑊氣,炒得乾身仲有少少焦脆,叉燒同蝦米好鹹香,加上爽脆椰菜成個配搭好完美叉燒豬油撈麵 $54用豬油撈麵食落好滑,但完全唔膩,有啲似醬油撈麵,但多咗少少油香,叉燒一片片沾滿醬油好香甜蛋炒豬腸粉 $30 熱辣辣不得了,同米粉一樣炒得焦香,外脆內軟好滑溜咖央多士 $32 薄脆多士夾住厚厚的香甜咖央,有層多士隔一隔,感覺冇咁甜冇咁膩,食到中間feel到咖央入口即溶🫶🏻🫶🏻套餐可配餐飲係樽裝汽水或梳打水,亦可揀店家自製奶茶咖啡,其他飲品需要單點,最近濕氣重叫咗杯檸檬薏米水 $25 薏米好足料,檸檬清新解渴

叉燒蝦米椰菜炒米粉

叉燒豬油撈麵 $54

叉燒蝦米椰菜炒米粉
2025-05-22 61 views
喺尖沙咀棉登徑嘅「兩草」食咗個超滿足嘅平民晚餐!呢間主打港式混合馬拉風味嘅小店,裝修懷舊得嚟有種大排檔嘅親切感,啱晒打卡又夠地道。 **香煎脆邊蛋肉餅飯**真係名不虛傳!隻太陽蛋煎到邊位金黃香脆,蛋黃一篤即流心,撈埋豉油豬油飯底,啖啖都係童年回憶嘅滋味。肉餅厚身得嚟煎得外脆內軟,半肥瘦比例啱啱好,食落仲有微微焦香,邪惡得嚟好過癮。 **淨豬油渣**係隱藏驚喜!炸到通透酥脆,咬落「索索聲」,油脂香爆棚。雖然罪惡感滿分,但配埋飯食或者當零食咁嗒,真係停唔到口。 **咖央多士**絕對要讚!多士烘到脆卜卜,夾住冰火交融嘅半溶牛油同香甜椰香咖央醬,南洋風味濃郁。難得係甜度控制得宜,食完唔會膩,仲想encore多件。 總括嚟講,「兩草」用親民價錢做出口碑,分量適中又可以試多幾款。不過要留意枱位較窄,同埋繁忙時間可能要搭枱。下次再嚟一定要試埋佢哋嘅胡椒肉骨茶同蛋炒豬腸粉!😋

2025-05-22 16 views
剛好經過附近見到都幾抵食就去左試!店內裝修以懷舊Feel, 簡約衛生, 食物傳統有特色😚😚 店員又nice!! 試左招牌的咖央多士、肉餅飯、滑蛋叉燒飯、樽仔奶茶😍😍果然係平民食堂!下次想試埋蛋炒豬腸粉、叉燒撈麵(有豉油味,麻辣味)、咖央多士同 肉骨茶!!早餐淨係得尖沙咀分店先有架!小籠包胡椒湯香濃胡椒湯底但唔會太辣!小籠包一食爆汁😍😍😍香煎脆邊蛋肉餅飯 呢間餐廳嘅名物!肉餅煎得好脆加上脆邊流心蛋😍😍 豬油配上醬油撈飯真係最傳統但邪惡嘅美味!啲飯粒粒分明好!好!食!滑蛋叉燒飯叉燒肥瘦適中,加上以豬油超好食!咖央多士多士烘得香脆!半溶嘅牛油配上咖央, 正!

小籠包胡椒湯
香濃胡椒湯底但唔會太辣!小籠包一食爆汁😍😍😍

滑蛋叉燒飯
叉燒肥瘦適中,加上以豬油超好食!

咖央多士
多士烘得香脆!半溶嘅牛油配上咖央, 正!