2025-07-11
呢間餐廳真係抵食到笑出聲 😂!兩個人食到成枱滿滿,仲要飽到扶牆出門口,埋單只係$200,最正係——唔收加一!👍原來呢間大坑名店「兩草」已經搬咗去尖沙咀開分店,位置就係K11附近,交通超方便 🚇。一入到去,感覺就好香港味,紅色燈籠加上舊式茶餐廳餐牌,仲有90年代嘅金曲陪住你食飯 🎶,即刻feel到懷舊氛圍,好似穿越咗去童年咁!講返啲食物,真係又平又好味,必點 **香煎脆邊蛋肉餅飯**($42)!燶邊流心蛋一拮就爆,肉餅又厚又夠juicy,配埋甜豉油,嘩,味蕾直接升天 😋。仲有 **蛋炒豬腸粉**($27),外層煎得脆香,內裡煙韌,嗰啲邊邊角角特別香脆,簡直係腸粉界嘅小驚喜!🎉**胡椒肉骨湯米粉**($40)都唔少得,一碗四大嚿肉骨,肉嫩湯香,米粉份量十足,性價比爆燈 💥。如果鍾意小籠包,記得試埋佢嘅 **胡椒湯小籠包**($40/4粒)咬落湯汁好爆,外皮仲keep住彈牙,唔會淋晒,真係好細心 👏。最後甜品壓軸!佢哋嘅 **咖央多士**一上枱就要即刻食,牛油+咖央醬鹹甜平衡得啱啱好,完全唔膩 🤤,配埋 **檸檬薏米水**($25),清清地又解膩,好多薏米係bonus,飲完成個人都舒暢晒 🥤
最後甜品壓軸!