2024-02-10 372 views
噚日隔離「廿一由八」,唔講唔知,呢度嘅食物真係有啲得!搶眼搞作嘅薑黃香梨吉士蛋糕🍰,一啖落肚,外皮香脆得嚟,啖啖吉士香濃,簡直係甜品控嘅夢幻之選!再講吓個Hojicha Latte,個人真係好鍾意佢嗰杯仔上面嘅拉花心思,味道又夠晒靚,茶香撲鼻,一啲唔輸咁嘅咖啡店。至於煙燻海鹽70%朱古力曲奇,朱古力味真係夠哂力,海鹽嘅咸香又帶出咗朱古力嘅層次!嗰種微妙嘅甜鹹交織,真係讓人一試難忘。雖然價錢觸啲,但食一兩塊嚟犒賞吓自己,都算係一種小確幸啦!飲食嘅感受之外,呢間店仲有提供個性嘅工藝品同埋展覽,感覺就好似去咗朋友屋企咁,舒服自在。簡單嘅裝潢,加上精心準備嘅食品,成就咗一個完美嘅下午。下次仲想嚟呢度試下其他嘢,真係嚟食一次,就記住佢嘅好!👍👍👍

行到攰一攰,就諗住搵間café坐吓chill吓☕️上到嚟同一般既café唔同,入面有唔同木質家具同埋工作室✨原本嗰日個人真係好攰同原本計劃被打亂,好彩搵到呢間café充電又可以悠悠閑閑同另一半有個即興nice weekend,見住👦🏻玩貓都開心埋一份🥰好值得嚟!🍰 Tiramochi ($38) 只限週末供應🧚🏻Tiramisu食就食得多,見到加埋mochi,即刻嗌返個先😻入面比較濕潤,而mochi加埋入去好特別,煙煙韌韌🤤同埋佢個罐盒仔design好啱打卡😛🧀 Smoked Brie Burnt Cheesecake ($58)有浸煙肉鹹香味,幾特別😗鍾意鹹鹹香香嘅你哋一定要試吓😌☕️❄️ Hojichi latte ($45)焙茶味好濃,最鍾意呢杯!飲完即刻有返啲精神~推介🤍🍵 Matcha latte ($45)個拉花好有心機,靚!😻但呢個味道比較淡少少,抹茶味唔夠出~
🍰 Tiramochi ($38) 只限週末供應🧚🏻

有浸煙肉鹹香味,幾特別😗鍾意鹹鹹香香嘅你哋一定要試吓😌
☕️❄️ Hojichi latte
☕️❄️ Hojichi latte ($45)
焙茶味好濃,最鍾意呢杯!飲完即刻有返啲精神~推介🤍
🍵 Matcha latte
🍵 Matcha latte ($45)
個拉花好有心機,靚!😻但呢個味道比較淡少少,抹茶味唔夠出~
$100 (Tea)
☕️❄️ Hojichi latte
🍵 Matcha latte
😍 提拉米蘇都可以加麻糬⁉️ 任坐超寬敞木系cafe 🪵🐭 米奇老豬Vol. 425🐷[廿一由八]@twenty_one_from_eight_hk 老豬好耐之前已經bookmark左呢個蛋糕但每次都遇唔到因為佢係假日限定🫣有次老豬喺平日DM問店家點知咁啱果日有!所以就火速去左 順便嘆杯啡 ☕️杯Cold Brew超醇超滑 係近期飲過最正嘅 👍🏻.🐖🐖 《Tiramochi》🐖🐖 💰$38💰比想像中迷你 👶🏻大概係成年男人嘅手掌心size 🖐🏻面頭撒滿了可可粉 要小心食用😆mascarpone cream微流心 好軟滑口感好似泡沫咁輕盈 🫧奶味好香 🥛軟糯嘅麻糬與蛋糕非常 融洽只可惜只得薄薄的一小坨 🥹存在感唔高~底層係被咖啡漿浸過嘅手指餅濕潤度適中而且無酒味 啱我 🤭.題外話:香港最愛的tiramisu仍然係@picihk 同 @chayadaruma ❣️🐭總評分🐷❣️味道:8/10 服務:7.8/10環境:8/10 (超大超寬敞,以木系家具為主,超啱坐成個下晝🌞)CP值:✴️ 中 ✴️ENCORE:🤔.自費️⭕/試食.📍 廿一由八 📍觀塘鴻圖道59號鵬光大廈11樓.#米奇老豬_觀塘區#米奇老豬
😍 提拉米蘇都可以加麻糬⁉️ 任坐超寬敞木系cafe 🪵

🐭 米奇老豬Vol. 425🐷
[廿一由八]
@twenty_one_from_eight_hk
老豬好耐之前已經bookmark左呢個蛋糕
但每次都遇唔到
因為佢係假日限定🫣
有次老豬喺平日DM問店家
點知咁啱果日有!
所以就火速去左 順便嘆杯啡 ☕️

#米奇老豬_觀塘區
#米奇老豬_蛋糕
#米奇老豬_麻糬
#米奇老豬_朱古力

#廿一由八 #觀塘美食 #牛頭角美食 #觀塘工廈 #觀塘cafe #觀塘好去處 #提拉米蘇 #提拉米蘇蛋糕 #盒子蛋糕 #麻糬控 #麻糬蛋糕 #麻薯 #咖啡蛋糕 #朱古力蛋糕 #咖啡控 #朱古力咖啡 #朱古力控 #香港蛋糕 #香港蛋糕店 #香港cafe #香港咖啡 #香港咖啡店 #茶屋達磨 #冷萃咖啡 #tiramisuhk #tiramisumochi
  • 麻糬提拉米蘇
2023-12-07 222 views
小編完成上一輪工作,去到觀塘準備下一輪工作,見有啲頭暈😵‍💫,趁仲有少少時間,上咗廿一由八食下午茶補充返啲糖分。🍰 薑黃香梨吉士蛋糕 😋😋😋😋😋依款係佢哋嘅招牌蛋糕,小編平時甚少食有生果味嘅食品,不過依款蛋糕嘅梨🍐味香甜微酸,吉士味道輕盈唔太甜,薑黃味一啲都唔搶~ 蛋糕質感外層有烘焗嘅硬度,內層鬆軟,整體清新!🍵 Matcha Latte 😋😋😋😋抹茶鮮奶順滑,有抹茶甘香~ 抹茶再濃郁啲就更啱小編口味~ 😁下午茶 💵💵 約港幣$80/人💁🏻‍♀️ 小編幾年前同朋友嚟過再齊食tea,當時下午茶時段,有好多食客~ 依次再上嚟,cafe格局冇乜點變,另一邊依然係🪵木工場同售賣手工木製品,不過香港就變咗好多…… 😶 佢哋仲有主食提供,附近嘅打工仔都可以考慮上去食晏~🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

🍰 薑黃香梨吉士蛋糕 😋😋😋😋😋

🍵 Matcha Latte 😋😋😋😋

下午茶 💵💵 約港幣$80/人

2023-11-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
🇭🇰 #香港 #九龍 🇭🇰廿一由八 (觀塘)🦀 軟殼蟹配黑橄欖青醬米型麵Soft Shell Crab with Black Olive Pesto Orzo🍝 發達芝士雜菇扁意粉配香炒蘋果Feta and Mixed Mushroom Linguini with Sautéed Apple♡ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ🚕 地址주소 : 觀塘鴻圖道59號鵬光大廈11樓(쿤통 홍토 로드 59호 붕광 빌딩 11층)ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ💰價錢 가격🦀 HKD$138 • 🍝 HKD$128ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ ♡🇭🇰 #홍콩 #카우룽 🇭🇰트웬티 원 프럼 에이트 (쿤통)🦀 소프트쉘크랩 흑올리브 페스토소스 오르소 파스타🍝 페타치즈 버섯 사과조림 링귀네 파스타♡
🇭🇰 #香港 #九龍 🇭🇰
廿一由八 (觀塘)

🦀 軟殼蟹配黑橄欖青醬米型麵

🍝 發達芝士雜菇扁意粉配香炒蘋果

🚕 地址주소 :
觀塘鴻圖道59號鵬光大廈11樓
(쿤통 홍토 로드 59호 붕광 빌딩 11층)
💰價錢 가격
🦀 HKD$138 • 🍝 HKD$128

🇭🇰 #홍콩 #카우룽 🇭🇰
트웬티 원 프럼 에이트 (쿤통)
🦀 소프트쉘크랩 흑올리브 페스토소스 오르소 파스타
🍝 페타치즈 버섯 사과조림 링귀네 파스타
2023-09-16 648 views
喺觀塘打滾咁耐,廿一由八聽過好多次但終於第一次黎,一入去感覺比我好舒服、復古除左食嘢隔離仲有得行下小精品傢俬 非常特別!野食方面價錢合理,製作有誠意,食得好開心好滿足🥰!望落去細細碟,其實好飽!野飲種類都十分多,我就當然會杯熱飲啦~咁先嘆嫁嘛同朋友慢慢食慢慢傾計 食完重慢慢行精品啲精品超級特別,好記得有一個係聖木做芯既蠟燭從來未見過好得意!真係好啱我晏晝得閒一個人自己黎/同朋友一齊慢慢hea!💓推介!
喺觀塘打滾咁耐,廿一由八聽過好多次
但終於第一次黎,一入去感覺比我好舒服、復古
除左食嘢隔離仲有得行下小精品傢俬 非常特別!

野飲種類都十分多,我就當然會杯熱飲啦~咁先嘆嫁嘛
同朋友慢慢食慢慢傾計 食完重慢慢行精品
啲精品超級特別,好記得有一個係聖木做芯既蠟燭
從來未見過好得意!
真係好啱我晏晝得閒一個人自己黎/同朋友一齊慢慢hea!
💓推介!
💬 CP值:5/5第一間嘅滿分餐廳出現了🎊🎊呢間cafe大家應該都聽過 因為佢係開喺一間傢俬舖入面🪵傢俬舖出售實木製嘅手工家具 令全間cafe都充滿左一種淡淡嘅木香 有緣仲可以見到當值嘅貓店長🐈可惜小編上次去見唔到😢🔖波爾多可麗露 $38 (4.5/5)做到外脆內軟嘅可麗露🥹雲尼拿籽同焦糖嘅味親兩者都非常突出 非常適合送咖啡💗🔖 麻糬提拉米蘇 $38 (4/5)呢度嘅提拉米蘇係用個盒仔裝住 方便拎走/送比人食🤣 提拉米蘇係比較偏甜 麻糬好大塊 煙韌口感陪creamy嘅提拉米蘇令人昇華左個食感🥹🔖Earl grey latte $33 (5/5)呢杯latte超好飲 係飲完一次就會keep住記得嘅味 牛奶味好香 睇落係裝飾用嘅花花畫龍點睛 令成杯latte帶有一陣花香味🌸🔖Grava tea $26 (4/5)本身以為番石榴茶會酸 但飲落好香甜 一啲都唔化學 但濃濃嘅水果原汁味😭 食完想refresh一下推薦可以飲呢個 但佢比latte更甜 怕甜嘅朋友要注意啦
💬 CP值:5/5

🔖波爾多可麗露 $38 (4.5/5)

🔖 麻糬提拉米蘇 $38 (4/5)

🔖Earl grey latte $33 (5/5)

🔖Grava tea $26 (4/5)
2023-06-27
$80 (Tea)
  • 麻糬提拉米蘇
  • Earl Grey Latte
  • 波爾多可麗露
牛肉眼螺C粉量少,螺C粉偏硬,牛肉眼粒又細又得ard8粒$142 ,性價比超低,味道中上。西蘭花煎餅煎餅內呈半透明,唔知乜黎,唔覺有西蘭味,口感沒有特別,煎餅唔香口。配菜配搭幾清新+$15煙3文魚份量味道合理唔記得咩名芝士多士配蕃茄醬+$15雞扒出色嘅一個芝士味ok麵包有口感蕃茄醬有水準,幾fresh雞扒 簿得過份,口感欠奉,味道一般正常薑黃香梨吉士蛋糕味道不錯,會翻熱蛋糕幾有口感,有蛋香吉士不錯但食唔出梨味煙薰NY cheese.NY cheese 口感唔係硬身個隻,cheese味道8/10煙薰味似parma ham, not my tea麻糬tiramisu 味道 7/10 甜道適中味量少Coffee soda賣相加分咖啡 7/10
牛肉眼螺C粉
量少,螺C粉偏硬,牛肉眼粒又細又得ard8粒
$142 ,性價比超低,味道中上。

西蘭花煎餅
配菜配搭幾清新
+$15煙3文魚份量味道合理

唔記得咩名芝士多士配蕃茄醬+$15雞扒
出色嘅一個
芝士味ok
麵包有口感
蕃茄醬有水準,幾fresh
雞扒 簿得過份,口感欠奉,味道一般正常

味道不錯,會翻熱
蛋糕幾有口感,有蛋香
吉士不錯但食唔出梨味

煙薰NY cheese.
煙薰味似parma ham, not my tea

麻糬tiramisu

煙薰NYcheese
芝士多士蕃茄醬
薑黃梨吉士蛋糕
芝士多士蕃茄醬
Cafe位於觀塘工廈中嘅木系傢俬舖 書架上面有書同雜誌~可以一路睇書一路chill住飲咖啡餐廳係半自助形式 嗌完餐等嗌number 再自己去拎餐 餐具同水-👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選❤️‍🔥Matcha Latte $42呢杯係海馬拉花🤤好濃郁嘅抹茶味 唔重奶味甜度適中~❤️‍🔥Hojicha Latte $42拉花好有心機🫶2杯焙茶latte嘅花紋都唔同~茶味濃得嚟 口感順滑 唔會飲到粉粒☺️❤️‍🔥麻糬Tirumisu $38係週末限定甜品!🤤啲麻糬好流心好qq嘅軟 有好濃奶味海棉體好濕潤 較重Espresso味🤤酒味唔多整體偏甜~❤️‍🔥薑黃香梨吉士蛋糕 $42招牌甜品之一🫶蛋糕鬆軟得嚟唔會太鬆散香梨鮮甜唔漏 加上蛋糕用咗乳酪減少牛油量感覺享受到食甜品嘅滿足之餘 又冇咁有罪惡感😂❤️‍🔥西蘭花芝士煎餅配水波蛋 $118Low carbs之選!西蘭花粒用芝士黏合煎成餅有蓮藕片 蜜柑同合桃點綴🥰但水波蛋唔算好流心~❤️‍🔥波爾多可麗露 $35店員預先將可麗露切半可麗露外脆內軟🤤唔知係咪因為影完相先食 個皮有啲硬~不過焦糖味都好香中間蛋糕體好鬆軟濕潤 有啲似燉蛋咁😹-👩🏻‍🍳Idiots食過就算⚡️

👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選

❤️‍🔥Matcha Latte $42
呢杯係海馬拉花🤤好濃郁嘅抹茶味 唔重奶味
甜度適中~

❤️‍🔥Hojicha Latte $42
拉花好有心機🫶2杯焙茶latte嘅花紋都唔同~
茶味濃得嚟 口感順滑 唔會飲到粉粒☺️

感覺享受到食甜品嘅滿足之餘 又冇咁有罪惡感😂

❤️‍🔥西蘭花芝士煎餅配水波蛋 $118
Low carbs之選!西蘭花粒用芝士黏合煎成餅
有蓮藕片 蜜柑同合桃點綴🥰
但水波蛋唔算好流心~

❤️‍🔥波爾多可麗露 $35

飲落偏甜 似香精茶包味 earl grey味唔重🤔

⚡️丹麥藍芝士生果沙拉配豆乾及紅石榴醋醬 (素食) $88
好濃嘅奶羶味 未必個個人都接受到😆
藍芝士份量唔算好多 分開好多細細粒咁
啲沙律菜撈咗紅石榴醋醬 但醬汁唔多 食得出有啲啲酸酸甜甜嘅味 唔太濃 用嚟配藍芝士食都唔錯☺️
豆乾就好乾 唔算太有味 同個沙律好似唔太match😹
整體嚟講 味道偏淡 只靠藍芝士帶起個味 適合中意食清淡嘅素食朋友~

👩🏻‍🍳Idiots總結
甜品睇得出好有心思🫶
而且每個餐都會送瑪麗蓮🤍
不過要留意cafe 6點就收舖 如果想試多啲嘢食就要早少少去喇~
2023-07-26
$150 (Lunch)
2023-07-20 533 views
位於觀塘嘅呢間以木系設計嘅文青𝙲𝚊𝚏𝚎 除此之外 亦係佢哋嘅工場同木藝家品店🪵 店內環境空間闊落 一入到去感覺好舒適☺️☺️難怪平日過嚟大部份位置都滿座 大家都好享受黎過一個悠閒寧靜嘅下午✨食物質素唔錯 份量剛剛好 😊😊下次要再嚟試埋佢哋嘅甜品~~ᥫ᭡今次點左〰️๑ 𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢 𝚃𝚘𝚗𝚒𝚌 $𝟺𝟾๑香烤薯仔蛋餅配醋泡紅洋蔥酸忌廉 $𝟾𝟾๑蕃茄羅勒大通粉 $𝟷𝟸𝟾ᥫ᭡
位於觀塘嘅呢間以木系設計嘅文青𝙲𝚊𝚏𝚎
除此之外 亦係佢哋嘅工場同木藝家品店🪵
店內環境空間闊落 一入到去感覺好舒適☺️☺️
食物質素唔錯 份量剛剛好 😊😊
下次要再嚟試埋佢哋嘅甜品~~

ᥫ᭡

今次點左〰️

๑ 𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢 𝚃𝚘𝚗𝚒𝚌 $𝟺𝟾

๑香烤薯仔蛋餅配醋泡紅洋蔥酸忌廉 $𝟾𝟾

๑蕃茄羅勒大通粉 $𝟷𝟸𝟾

ᥫ᭡
廿一由八其實係一間傢具店 賣嘅係手工嘅木家具🪵而咖啡室位於店內嘅一角 特別之處係cafe嘅枱櫈同裝飾都係佢哋嘅手作 同埋可以購買的🫶🏻雖然喺工廈區 但係有一排窗採光 令日光透入工作室☀️坐喺到食個lunch嘆杯啡也非常不錯🤍.❈ 昆布汁白飯魚耳仔粉配紫蘇梅醬 | $142 (Rating: 7.5/10) 夏日新菜式🎐食材嘅配搭上非常新穎✨好似將好多想像唔到嘅嘢放埋一齊咁 不過食上去味道上非常之和諧的~比較重昆布紫菜汁同紫蘇葉味 都幾開胃🫶🏻耳仔粉偏厚 個人比較鍾意再煮軟多少少 不過整體而言設計菜式嘅心思非常值得欣賞🤍.❈ 西蘭花芝士煎餅配水波蛋,蜜柑,蓮藕脆片,合桃 | $118 (+$15煙三文魚) (Rating: 8.5/10) 驚喜素食pick❣️(如果唔加雞扒、煙三文魚等嘅肉類 就係真素食喇) 同埋係低碳、無麩質的✨非常鍾意呢個西蘭花煎餅 平時對西蘭花無咩好感🥦切碎咗嘅西蘭花再加芝士煎餅 無左平時好多人怕嘅青味 上面嘅水波蛋同蜜柑配埋蓮藕脆片 無論喺口感定味道上都豐富左好多💛.飲品跟餐-$12❈ Flat White | $33 (Rating: 7.5/10) 不過不失但偏奶
飲品跟餐-$12
不過不失但偏奶 咖啡味冇咁濃☕️
❈ Hojicha Latte | $33 (Rating: 7/10)
焙茶味都幾濃🍵不過會飲到一啲起粒 所以略為遜色
❈ 意大利黑醋沙律(跟餐)
❈ 瑪德蓮 (跟餐)
Flat  White
Type of Meal
Lunch
Flat  White
  • 西蘭花芝士煎餅配水波蛋
  • 蜜柑
  • 蓮藕脆片
  • 合桃
呢間係隱藏係工廈入面既咖啡店一入到去就感受到文青氣息,全店採用木系裝修,令人幾Relax。由法國藍帶廚師主理,主打手製甜點及輕食。今次小編就黎試下係咪咁好食先~【主菜】・蘋果烤西班牙黑毛豬腩配香煎意式薯仔糰 ($142)黑毛豬腩煮到軟稔容易咬開,入面都嫩,但因為表面只有輕輕烤過下,香味無咁足,如果表面可以烤耐多少少就更正。薯仔糰比較特別,有薯仔香之餘口感有少少煙韌,表面煎到少少脆幾好食。・西蘭花芝士煎餅配水波蛋,蜜柑,蓮藕脆片,合桃 ($118) 👍🏻見到個樣就知原來係用西蘭花做既大阪燒😆 呢個食落有驚喜!西蘭花淋中帶少少爽脆,配埋流心水波蛋食就好滑,配蓮藕脆片食就脆。一碟入面有唔同口感,幾正👍🏻【飲品】・Earl Grey Latte ($45)👍🏻Latte飲落滲透着陣陣花香,茶味雖然唔係太出,但奶既質地濃厚而且夠滑。其他店鋪好少有呢種配搭,所以小編覺得可以一試。・Hojicha Latte ($45)培茶茶味香濃突出,但依然飲到奶香味。雖然用紙杯但都有靚靚心形拉花,可以見到店鋪既用心。【甜品】・楓糖芝士蛋糕 ($42)蛋糕食落軟滑,芝士味幾香幾足夠。楓糖漿直接淋蛋糕度,食落好甜蜜

【主菜】
・蘋果烤西班牙黑毛豬腩配香煎意式薯仔糰 ($142)
蘋果烤西班牙黑毛豬腩配香煎意式薯仔糰

蘋果烤西班牙黑毛豬腩配香煎意式薯仔糰

【飲品】
・Earl Grey Latte ($45)👍🏻
Earl Grey Latte

・Hojicha Latte ($45)

甜品
・楓糖芝士蛋糕 ($42)
蛋糕食落軟滑,芝士味幾香幾足夠。楓糖漿直接淋蛋糕度,食落好甜蜜,而蛋糕體本身就唔太甜,所以配搭起黎食都唔會甜膩。
楓糖芝士蛋糕

・茶味瑪德蓮蛋糕 (跟餐附送)👍🏻
瑪德蓮食落茶味香濃,甜度適中,蛋糕鬆軟口感綿密。有驚喜,幾好食☺

【環境】
木系裝修風格好有文青feel,入座可以自由揀位。

【餐牌】

Earl Grey Latte
楓糖芝士蛋糕
2023-06-08 731 views
文青風木系傢俬Cafe💛最愛這裏的甜點薑黃香梨吉士蛋糕蛋糕質地濕潤,夾心有薑黃香梨點埋檸檬果醬,清新酸甜好食麻糬提拉米蘇芝士餡香滑,內含拉絲麻糬仲送咗2件貝殼蛋糕添🥰西蘭花芝士煎餅配水波蛋。蜜柑。蓮藕脆片。合桃西蘭花🥦連埋芝士煎到好香口平時唔食西蘭花的我都覺得呢個好食,可以encore🤩蘋果烤西班牙黑毛豬腩配香煎意式薯糰薯糰煎咗感覺硬身啲多一份香口,但冇咁煙韌花生咖啡都幾有花生烘焙香朱古力湯力都唔錯
文青風木系傢俬Cafe💛
最愛這裏的甜點

薑黃香梨吉士蛋糕
蛋糕質地濕潤,夾心有薑黃香梨
點埋檸檬果醬,清新酸甜好食

麻糬提拉米蘇
芝士餡香滑,內含拉絲麻糬
仲送咗2件貝殼蛋糕添🥰

麻糬提拉米蘇

西蘭花芝士煎餅配水波蛋。蜜柑。蓮藕脆片。合桃
西蘭花🥦連埋芝士煎到好香口
平時唔食西蘭花的我都覺得呢個好食,可以encore🤩

西蘭花芝士煎餅配水波蛋

蘋果烤西班牙黑毛豬腩配香煎意式薯糰
薯糰煎咗感覺硬身啲
多一份香口,但冇咁煙韌

蘋果烤西班牙黑毛豬腩配香煎意式薯糰

花生咖啡都幾有花生烘焙香
朱古力湯力都唔錯

西蘭花芝士煎餅配水波蛋
2023-04-25 1077 views
草莓朱古力蛋糕$32依個草莓朱古力蛋糕,個樣平平無奇,唔似其他蛋糕有咁多decoration或者花巧嘢但係味道好特別 可以食得出佢真係真材實料依個蛋糕係有原粒草莓,同埋64%valrhona 朱古力碎一齊焗嘅~蛋糕上面淋咗一層杏桃醬蛋糕整體結實,但係唔會太過硬身有咬口 可以食到原粒嘅草莓酸酸甜甜 中和返本身蛋糕厚實嘅感覺食落唔會覺得好膩Strawberry chocolate 🍓🍫$42因為當日唔係好想飲含咖啡因嘅東西,所以揀咗杯strawberry chocolate 佢嘅朱古力味都幾濃郁,加埋士多啤梨嗰種酸微微嘅感覺感覺幾清新 飲落好舒服亦都唔會有一種假嘅士多啤梨朱古力味只可惜當啲冰融咗 成杯野淡咗就唔係咁好飲本身都係想一路傾偈,一路慢慢飲嘢結果要好快飲晒杯野🤣整體來講環境尚算舒服只要唔係好多人喺度一齊傾偈嘅話都唔算好嘈 而且有陽光射入餐廳嘅時候成個環境都會好靚,好適合打卡~
草莓朱古力蛋糕
但係味道好特別
可以食得出佢真係真材實料
蛋糕上面淋咗一層杏桃醬
蛋糕整體結實,但係唔會太過硬身
有咬口 可以食到原粒嘅草莓
酸酸甜甜 中和返本身蛋糕厚實嘅感覺
食落唔會覺得好膩

Strawberry chocolate 🍓🍫
因為當日唔係好想飲含咖啡因嘅東西,
所以揀咗杯strawberry chocolate
佢嘅朱古力味都幾濃郁,
加埋士多啤梨嗰種酸微微嘅感覺
感覺幾清新 飲落好舒服
亦都唔會有一種假嘅士多啤梨朱古力味
只可惜當啲冰融咗 成杯野淡咗就唔係咁好飲
本身都係想一路傾偈,一路慢慢飲嘢
結果要好快飲晒杯野🤣

整體來講環境尚算舒服
只要唔係好多人喺度一齊傾偈嘅話
都唔算好嘈 而且有陽光射入餐廳嘅時候
成個環境都會好靚,好適合打卡~
2023-03-28 1103 views
位於工廈區的一間高質Cafe環境安靜舒服 能悠閑地渡過時光主菜及甜品同樣很!好!吃!以下私心介紹一下甜品( ´▽`)必點只在周末供應的𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘰𝘤𝘩𝘪手指餅咖啡味濃郁 配上彈牙的麻糬 口感很豐富喔波爾多可麗露外脆內綿 口感層次分明 就是很好吃薑黃香梨吉士蛋糕🍰也是招牌必點甜品之一鬆軟輕盈 賣相與口感都很小清新 亦嚐到香梨的新鮮 ⍢⧐𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘰𝘤𝘩𝘪 $38波爾多可麗露 $35薑黃香梨吉士蛋糕 $42𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5⧐廿一由八 📍觀塘鴻圖道59號鵬光大廈11樓
位於工廈區的一間高質Cafe
環境安靜舒服 能悠閑地渡過時光
主菜及甜品同樣很!好!吃!
以下私心介紹一下甜品( ´▽`)

必點只在周末供應的𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘰𝘤𝘩𝘪
手指餅咖啡味濃郁 配上彈牙的麻糬 口感很豐富喔