氣氛熱鬧。菜式特別 Featured Review
2017-02-06 19018 views
有時食嘢除左係食個味道之外,其實個氣氛都幾重要,呢間餐廳喺呢度我諗冇10年都有八年,我途中食過大概三次左右,當今次係第四次啦,印象中嘅味道唔係話十分之突出,但係食物款式係比較特別。今日我冇揀到呢度最出名嘅菜式,例如炸豬手或者墨魚麵,反而揀咗啲我之前冇食過嘅餸。包括鴨汁荷葉飯,泰式奶油大蝦,芋頭蟹,花雕醉雞煲,黃金蠔同埋粟米肉粒羹。由最簡單嘅粟米肉粒羹,講起其實味道就冇乜特別,係普通嘅味道,但就偏鹹。泰式奶油大蝦食落去嘅就似泰式紅咖喱味道,唔辣,奶油味重,椰味重,大蝦就應該係用咗大頭蝦。肉質都算爽口,係圓身形嘅大頭蝦。另外配嘅豬仔包,比個主菜更加好味,熱辣辣,外脆內軟,小小汁食更好。呢個芋頭蟹都係時價,問咗係膏蟹,係一隻一隻計,咁我哋呢一隻就有一斤半,價錢係$550,其實價錢係貴左啲,但係又想試吓芋頭蟹究竟係乜嘢味道。咁佢嘅味道就係鹹芋頭味同埋蠟味比較重,芋頭就已經煮到好軟,如果想搵一件件嘅芋頭來食,你就只有兩三舊。大部份都係芋蓉,一般仲加左啲潤腸同埋臘腸嘅粒粒,所以佢哋嘅味道都比較重。老闆介紹一定要用佢嗰塊脆多士點上黎食,咁樣食落去又唔會制,又食到唒d芋蓉。佢呢個膏蟹嘅膏尚算好多,係硬
老闆介紹一定要用佢嗰塊脆多士點上黎食,咁樣食落去又唔會制,又食到唒d芋蓉。佢呢個膏蟹嘅膏尚算好多,係硬身的。芋蓉入邊會有好多膏跌左出嚟,所以一定要食埋佢啲芋蓉,唔好浪費。
至於呢個花雕雞,係有半隻雞,不過都幾大隻,另外仲有十幾粒雞子。隻雞已經預先淹左,所以會有淡淡的酒香。佢嘅花雕湯底有好多藥材,如果啱啱開始飲個湯就會覺得只有藥香,唔夠味,唔係咁好,但係當啲雞滾得耐,去到尾聲嘅時候,成個湯就會變到好好飲,飲完就熱辣辣。
佢個鴨汁荷葉飯味道就好似普通蒸飯咁樣,唔太特別。但啲飯就整到好淋,好有荷葉嘅香。
平時食咩就食黃金鮮魷同埋黃金蝦比較多,今次就試吓呢一個黃金蠔。雖然係用普通嘅生蠔,但係炸出嚟外面嘅黃金完全包住左隻生蠔,咬落去又鮮味。另外俾咗生菜你包住嚟食,減輕油嘅感覺,唔會覺得好漏。
我地一路食一路研究緊,究竟呢度點解每一晚都咁多人,究竟係因為買咗廣告呀,定真係咁好食。到最後見到老闆行過嚟同你飲酒,然後又表演跳舞又叫大家一齊影相,好識製造氣氛,種感覺係樂也融融的感覺,同每一枱都甘fd,真係抵老闆賺。
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
  • 戰鬥碗
我覺得去東寶小館吃飯應該列入「來香港必做十大事情」那種指南,怪不得一個星期四晚上都這麼多人排隊!訂了檯也要等十來分鐘才能入座。順帶一題,此店訂檯有兩個時段,我們訂第二輪8:45開始吃到尾。現場等位的話,除非你是吳國敬(反正大明星應該可以),否則要在外面等叫號碼牌,而且必須齊人才可以入座。有登記處的大排檔確係威。它位於渣華街市政大廈二樓,我以為出地鐵站之後還要搵,原來出口對面就見到,直接搭扶手電梯上二樓就是熟食中心。一進去就覺得被聲波包圍,嘈到爆烈,每個人說話都嗌破喉嚨,好奇妙喔。同一層還有其他食肆,東寶在中間不要認錯。音樂分貝勁過紅館的現場,隔一張圓檯也聽不到對面朋友說甚麼。面對著大喇叭我真的忍唔住戴耳塞保護聽覺。這裡播的都是老歌啊,想點唱的話好似要搶老闆手機 XD。餐牌竟然有一格素食,大概是外國遊客太多要迎合市場需要。同檯朋友只有我吃素,所以有很多肉肉餐點。我選了椒鹽豆腐和苦瓜菜甫蛋,椒鹽豆腐炸得太乾身,不是那種一上桌就被搶吃光的美味。苦瓜蛋也中規中矩。海鮮看起來則不錯,原來蜆有咁大隻。戰鬥碗好像是名物,酒精和老細也是。至於誰是老闆呢?那個頭髮尖尖、到處找人自拍和不停一字馬的就是了,

海鮮看起來則不錯,原來蜆有咁大隻。

戰鬥碗好像是名物,酒精和老細也是。至於誰是老闆呢?那個頭髮尖尖、到處找人自拍和不停一字馬的就是了,他還會無端拎幾枝啤酒過黎入你數呢。

環保又快捷的分吃生日蛋糕大法。

餐後原來還有蕃薯糖水送呢!這個糖水超級薑,十分辣,體內一切風寒瞬間全被驅走,我們都很喜歡。

+++++

地圖:

+++++
2017-11-09
2017-10-31 920 views
同一班舊同事相聚一齊食好野我們今次去咗北角食東寶!晚上真係好多人,要等位!可見吸引度有幾強!我們叫了焗魚腸,無鮮味,焗得好香,魚腸好彈牙!煮法好特別炸蠔好多粒,好脆好香口 大人小朋友之選黃金蝦好好味,蛋黃味濃,炸得香脆,配酒一流大家食返杯先,飲勝!!!
同一班舊同事相聚一齊食好野
我們今次去咗北角食東寶!

晚上真係好多人,要等位!可見吸引度有幾強!

我們叫了焗魚腸,無鮮味,焗得好香,魚腸好彈牙!煮法好特別

炸蠔
好多粒,好脆好香口 大人小朋友之選

黃金蝦
好好味,蛋黃味濃,炸得香脆,配酒一流

大家食返杯先,飲勝!!!

2017-10-10 2212 views
聽過呢間小菜好耐 今次一早打去book 定位,一行四人去試試佢雖然book左位 但都要等  大概5mins好快就入左去 沙拉骨勁多沙律醬,骨都幾大舊味道唔錯 不過唔算特別炒通菜 正正常常炒聖子個人好鍾意食豉椒炒乜乜因為又好食 d汁又可以餸飯呢個炒聖子都唔錯 豉椒汁幾好味 聖子冇沙風沙雞本來都冇特別想食,見人推薦就叫下點知一食,有驚喜個皮做到超薄脆肉又嫩滑,好食 最有驚喜反而係雞薑蔥焗蠔D蠔隻隻都半隻手掌甘大隻 有6隻左右味道唔錯 可惜蠔太大反而唔係好入味用返細d既蠔可能更好因為大家之後都有野做 所以冇飲酒 見識唔到飲勝碗😅埋單時見到張單過千 有啲嚇親四個人食左5碟野飲左4枝可樂3個飯  因為兩個海鮮係時價冇問到價所以唔知幾錢,扣埋野飲飯錢 圍返一個餸要$270🤔總括黎講雖然味道係唔錯 雞真係做得幾出色 但二百幾蚊值唔值 真係見仁見智呢個價錢考量埋環境同菜色個人覺得唔係好值,利苑都係貴少少但好坐service 又好好多只可以話香港有更多同類型 更相宜嘅選擇 未必考慮返食

雖然book左位 但都要等  大概5mins好快就入左去

沙拉骨
沙拉骨
勁多沙律醬,骨都幾大舊
味道唔錯 不過唔算特別

炒通菜
炒通菜 正正常常

個人好鍾意食豉椒炒乜乜
因為又好食 d汁又可以餸飯
呢個炒聖子都唔錯 豉椒汁幾好味 聖子冇沙

風沙雞
本來都冇特別想食,見人推薦就叫下
點知一食,有驚喜
個皮做到超薄脆
肉又嫩滑,好食 最有驚喜反而係雞

薑蔥焗蠔

但二百幾蚊值唔值 真係見仁見智
只可以話香港有更多同類型 更相宜嘅選擇 未必考慮返食
2017-10-01
2017-09-30 2844 views
昨晚在北角渣華道的超級名店「東寶小館」食晚飯,果然名不虛傳。雖然是位於熟食中心內的店子,但食物同氣份俱一流!不少中外食家都講過此店,人氣自然有番咁上吓,甚至看到不少外國人都懂來這裡搵食。和朋友共二人,雖沒訂位,但人數少反而易安排,只等了五分鐘左右便能入座。第一次來試多幾款菜式,order了黃金蝦、墨汁鮮魷、南乳炸豬手、荷葉飯及炒油麥菜,但另一想吃的風沙雞冇貨,有點美中不足。黃金蝦雖然定價稍貴,但個鹹蛋黃弄的「黃金」表層唔會過火過鹹,蝦肉又彈牙,朋友都覺好食。南乳炸豬手雖比較硬身,但有𡁻頭,炸得香口,細細件點南乳汁剛好。墨汁鮮魷黒得來十分油亮,鮮魷切得細件,故入味,此店還加入了意粉,換句話說這是一碟墨汁意粉,而且水準不遜西餐廳。荷葉飯也夠香的,而且飯身成棕色,較一般同樣出品入味。食唔晒拿回家,第二天翻蒸味道還唔錯呢。樣樣都好食!但全場亮點是此店是用其「戰斗碗」飲啤酒,果然將氣紛提升至更高景界,聰明!

墨汁魷魚

荷葉飯

2017-09-23
墨汁魷魚
荷葉飯
2017-09-28 1923 views
現在大牌檔買少見少好難會在街市入面有就算有那風味都唔知仲會唔會保存得到今晚去左北角渣華道街市食飯9點後坐無虛席所以都要等10幾分鐘其實已經算快入到去飲酒既飲酒食野就食野有好多不同文化既人一齊食算係好多異國風情吧!兩個人食唔到好多野叫左兩個餸熱辣辣好鬼正個炸支竹牛仔骨來既時候仲好多煙咁先叫新鮮滾熱辣但實在太多食唔晒很可惜咁食多d通菜啦咁但等左好耐好耐起馬半個鐘先見到一次出4碟通菜可能入面太忙咁就唔知
現在大牌檔買少見少好難會在街市入面有
就算有那風味都唔知仲會唔會保存得到
今晚去左北角渣華道街市食飯
9點後坐無虛席所以都要等10幾分鐘
其實已經算快入到去飲酒既飲酒
食野就食野有好多不同文化既人一齊食
算係好多異國風情吧!
兩個人食唔到好多野叫左兩個餸
咁就唔知

2017-09-09
Dinner
2017-09-10 2248 views
放工心血來潮想食大排檔小炒。由灣仔最近可以諗得起嘅呢就係北角街市呢間大排檔啦。星期三夜晚,兩位都要等差唔多30分鐘先至可以入座。點左我最鍾意食嘅燒蘆筍無骨雞翼-八隻 $128,例牌炒聖子$188 3隻,仲有一個椒鹽炒排骨,大愛,鼓椒炒蜆。炒聖子大碟抵食啦每次來都例牌必叫嘅,最緊要係每次都新鮮冇沙,仲要勁爽口。豉椒招炒蜆我個人覺得就比較辣嘅。椒鹽炒排骨就正常野,冇乜特別。最鍾意嘅燒蘆筍無骨雞翼啦,最開心就係一次一啖一隻食晒。最難得就係入面嗰條燒蘆筍永遠每次叫都係多汁唔乾身嘅。

星期三夜晚,兩位都要等差唔多30分鐘先至可以入座。

「什麼?!你們要在東寶吃飯?」😱聽到姑姐要去東寶跟朋友吃飯,我不由得覺得意外,那種大排檔好像不是他們會去的地方吧?「是朋友選的,說要聚餐。」原來如此,我就覺得他們應該興趣不大。隔著手機,她並看不到我閃爍的雙目,東寶是我肖想很久卻沒有伴一起去的地方啊!這個難得的機會,可不能錯過!「我⋯也要去~~」不能用肢體語言,只能不要臉的開口,還好我一向人見人愛,她自然是歡迎我去陪她啦!「十八歲了吧?」叔叔一來便先開一瓶啤酒。「人家好孩子~」☺️「我知道啊!好孩子喝啤酒,壞孩子喝烈酒嘛!」好孩子如何能拒絕別人的好意?拿起東寶名物-戰鬥碗,喝一大口啤酒,夠冰夠豪邁,什麼戰力都上來了!🔥「我們有點這個嗎?」突然來了一道梅菜蒸茄子,是送錯了嗎?「送的!」伙計喊道。送的什麼都好吃,咸咸甜甜的一道前菜,很有誠意呢!「直接來用手抓吧!」我不客氣的一隻一隻抓著吃,吮一下殻裡面的湯汁,帶很香的酒味,也很鮮甜。可惜這裡的花甲比始終小顆小顆的,調味上也較清淡,其他菜式一上桌我也無暇回頭關愛它了。好久沒吃到南乳炸豬手,因為踩地雷的機會挺高,聽聞這裡的炸豬手做得很不錯,也令我滿心期待。豬手炸得乾身,沒有多餘的油脂,皮下還有滿滿
「什麼?!你們要在東寶吃飯?」😱

「十八歲了吧?」叔叔一來便先開一瓶啤酒。
「人家好孩子~」☺️
「我知道啊!好孩子喝啤酒,壞孩子喝烈酒嘛!」

梅菜蒸茄子

「我們有點這個嗎?」
突然來了一道梅菜蒸茄子,是送錯了嗎?
「送的!」伙計喊道。
送的什麼都好吃,咸咸甜甜的一道前菜,很有誠意呢!

「直接來用手抓吧!」

南乳炸豬手

豬手炸得乾身,沒有多餘的油脂,皮下還有滿滿的膠質,外脆內軟Q,更不會只有骨頭的要人吮得口累心累。
「要沾旁邊這個醬吧?」我指指旁邊粉色的南乳醬汁。
「本身就很夠味啊!」
雖然不沾也很好吃,不過醬汁其實味道不重,不太咸,反而只是南乳香味跟些許甜味,沾了味道更好呢!

椒鹽九肚魚

「怎麼這裡的九肚魚那麼大塊?」
之前有時候吃九肚魚,魚肉都很小塊,瘦得只吃到外面的脆漿,沒什麼意思,像這裡大塊大塊的多好,這樣才能吃到九肚魚滑溜的口感啊!

風沙雞

雞最好吃的當然是雞腿,不過我也不好意思一下子把雞腿挑走,結果那塊嫩肉就在我眼前消失了。😭之後選了雞轉彎,脆皮的部份較多,肉質也比較嫩。這隻雞不乾柴,外皮也炸得很香很脆,而且蒜香味也很勾人食慾,一旁還附了蒜蓉醬,味道挺咸的。本身雞的味道就很不錯,如果是皮的部份我覺得可以不沾,不過胸肉沾一點更好吃喔!

肉餅漢堡包

「冠軍!這道冠軍!😍」我興𡚒的叫嚷,而我沒想過會讓我這麼興𡚒的是一道肉餅。

一般的肉餅應該很多人吃膩了吧?難得來一次東寶,是有點肉餅這麼笨的人嗎?
「來一份肉餅漢堡包。」阿姨跟伙計說。
什麼?肉餅漢堡?在這吃漢堡會好吃嗎?現在是流行FUSION菜,但我可沒在大排檔吃過這麼新奇特別的菜式啊!
沒多久,一碟煎肉餅、迷你硬豬仔包和一些青瓜洋蔥便出現在眼前。喔喔!原來是要自己DIY的!學著來了幾次的叔叔,切開燙手的豬仔,把沾上芥末的肉餅和青瓜、洋蔥夾進去,完整的漢堡包便完成了!

「我還以為會用那種美式漢堡麵包呢!」
跟我想像的有些許不同,用硬脆的豬仔包更有港式的味道。沒待其他人組好,我便大口咬下,把所有「配件」收進口中,新鮮的豬仔包外脆內軟,帶淡淡麵粉香,可見他們連麵包都不馬虎!肉餅軟滑多汁,滋潤了麵包,味道調得剛好,配上麵包味道還很足,好好吃!這樣的配搭不只好玩,比起一般的吃法因為青瓜變得更加清爽,肉餅的大小也剛好可以配完一件豬仔包,吃完真的好滿足!
我兩口便把它完食,還沒吞下便忍不住稱讚:「果然是好介紹!」我向阿姨比了一個大姆指,其他人也紛紛說這是當晚之冠,看來大家英雄所見略同啊!

粉絲大蝦煲

每次看到這一鍋二鍋的都有莫名的興奮,伙計端到桌上便立即在我們面前拌起,「滋咋滋咋」的聲音和隨之而來的香氣弄得我心癢癢,真想快點一嘗這個伙計推介的粉絲大蝦煲啊!我最愛燙口的食物,待他一拌好我也急不及待夾了一隻大蝦和粉絲。海鮮海鮮當然要在第一時間品嘗,大蝦肉厚又彈牙,蝦頭脆得幾乎可以連殻吞下,果然東寶的材料很不俗啊!翻一翻裡面原來還有很多魷魚,同樣爽口,太足料了!這大蝦煲味道香濃得很,用上辣椒、蒜和乾蔥爆香大蝦和花生、蝦米等,還有莞茜、韮王和蔥作配料,非常惹味,香辣的味道再來一口「鬼佬涼茶」真是爽翻了!裡頭的粉絲可不是大配角,它吸盡了所有精華,非常入味,尤其鍋邊的粉絲還帶焦香,害我差點沒把鍋子挖出一個洞。
「你還吃不夠嗎?」粉絲算是飽肚,姑姐卻看我夾了一次又一次。
「誰叫它這麼香嘛!」底料就像零食一樣,真的很難停口呢!

魚湯浸莧菜

「比常都沒機會吃魚湯。」我小聲跟姑姐說,誰叫家裡長輩怕魚味,自己也鮮少做魚湯呢!湯頭很濃郁,我差不多喝了一整碗,在濃味的菜色後來這樣一鍋感覺很舒服,就像一個中場休息。鍋底下也有粉絲,可是我過之前的大蝦粉絲已經沒想再碰它了,這些就讓給別人吧哈哈!

雞蛋焗魚腸

「你們要吃雞蛋焗魚腸嗎?」阿姨問。
雞蛋焗魚腸?現在很多地方都很小氣,都沒幾口魚腸,這裡的會不會比較好呢?
「這裡的做得不錯喔!」
聽她這麼說,令我多了一分期待。我回以閃爍的眼神,她便會意的點給我吃了。

這裡的焗魚腸份量比其他店要大,光看金黃的表面便知道烤的很香脆。挖了一大坨,那雞蛋還嫩滑多汁,裡面還有香菇絲增添香氣,只是味道略淡了一些,配著油炸鬼吃會好一點。
那魚腸怎樣呢?
「為什麼我明明看準了吃還是好像沒吃到啊?我明明看到不少啊?」
爸回我說現在的魚腸大不如前了,沒以前肥美,自然似有若無。這應該就像鵝腸一樣吧!現在的鵝腸也很難看到肥膏和膶,我不禁擔憂以後那些美味會不會只能留在記憶裡啊?

吃到最後,我看還剩一點,嘴饞卻又飽得吃不下一整塊,便紅著臉說:「我能只吃表面的油炸鬼嗎?」他們當然不介意我的任性,立即把菜推到我面前。雖然已經涼了,但還算很脆口不油膩,失禮一下也是值得的。😛

敗家仔炒飯

「想吃荷葉飯還是敗家仔炒飯?」叔叔問。
「我向來敗家耶~」
大排檔炒的飯大多夠鑊氣,飯炒得乾爽,這裡也不例外。
「為什麼叫敗家仔炒飯啊?」裡面有些瑤柱蛋白、蝦仁和菜粒,有很敗家嗎?
一吃之下原來配料幾乎要比飯還多,每口口感都很豐富,有爽口也有蛋白的軟綿。身為飯桶的姑姐覺得料太多了,我卻非常滿意他飯少料多,我果然是敗家女呢!飯炒得很香,唯一是有些蛋白太大一塊,有點影響口感,如果散一點就更細緻了!

最後也少不了甜品,不同坊間只給一碗糖水,而是給了一盤涼粉讓我們自己分。
「竟然是涼粉?」夏天來一碗涼粉也太貼心了吧!更意想不到的是涼粉是條狀的,還有挺辣挺重的薑味。
「沒吃過這樣的呢!」我又忍不住多吃了兩口。

一碗涼粉洗清大戰後嘴巴裡的「血腥味」,也告訴我們要離開戰場了。
「下次再聚!」戰後,阿姨們揮手道別,並邀請我下次也一起來,我點頭如搗蒜,也不忘謝謝她們。回想剛才自己好像缺了那麼一點餐桌禮儀,下次我可要記得挽回一點點淑女形象啊!
2017-08-09
肉餅漢堡包
粉絲大蝦煲
魚湯浸莧菜
2017-08-03 2341 views
相信一講起「戰鬥碗」都會即刻諗起東寶小館。呢個地方真係好傳奇,大排檔都可以咁旺場,全因個氣氛超hyper,老闆伙記都好玩得!有興趣的話,甚至可以youtube睇片,真係好特別 - 特別high!是晚帶外地朋友嚟試試呢個咁有香港特色嘅大排檔,我當然唔係第一次嚟,某幾款招牌菜次次都會叫:椒鹽九肚魚 – 炸粉好薄但好脆,九肚魚肉質滑,即使係炸嘢都唔會唔新鮮。豆腐時菜魚雲湯-都幾大碗,而且魚湯煲到奶白色,入哂味!黃金蝦 – 好大隻蝦蝦蝦,咸蛋黃少得好香,有人連殼都食埋!敗家仔炒飯 – 所謂敗家仔,就係用上瑤柱蝦粒來炒飯,其實好飽肚,食哂都唔敗家嘅~最後當然要啤一啤啦,用隻戰鬥碗飲啤酒真係特別爽呀!!我仲留意到伙記哥哥對水鞋邊係自己剪出個pattern,fashionable起上嚟,連水鞋都唔放過!
相信一講起「戰鬥碗」都會即刻諗起東寶小館。

豆腐時菜魚雲湯
豆腐時菜魚雲湯-都幾大碗,而且魚湯煲到奶白色,入哂味!
黃金蝦
黃金蝦 – 好大隻蝦蝦蝦,咸蛋黃少得好香,有人連殼都食埋!
敗家仔炒飯
最後當然要啤一啤啦,用隻戰鬥碗飲啤酒真係特別爽呀!!
2017-08-02
敗家仔炒飯
朋友係英國番黎想食大排檔港島區又要有冷氣我都淨係諗到東寶同跑馬地街市 幾年冇食 重遊下舊地今日應該係今年最熱果幾日地鐵行去果5分鐘路程 已經足夠我的汗由頭頂出到腳指 完全濕到淋好彩東寶個冷氣都ok 一坐低2話不說用戰鬥碗乾左碗啤酒 即時透心涼(我其實好少飲啤酒 但呢晚3個人飲左5支大啤)幾年冇黎 個menu都唔同左 除左價錢貴左 (幾年都唔貴左就驚) d款式都好似多左今次捨棄我以前次次都叫既豬手改左做我去親食日本野都叫既雞軟骨好少食中式雞軟骨 加上飲啤酒硬係要配d香口野嘩呢個雞軟骨 出乎意料100分呀佢叫雞醬雞軟骨 我諗住佢係炸左之後俾碟雞醬你點結果好surprise 佢炒埋一碟 裡面仲要有好脆類似油炸鬼既野 嘩配啤酒真係無得頂大家都忘記左咩叫熱氣 停唔到手其他仲叫左風沙雞 皮脆肉嫩 再配佢個醬仲有黃金蝦好少地方可以炸到連皮食加上好入味另外有薑蔥蠔同炒菜由於我唔係太好蠔所以只係食左半隻個人覺得普通 冇咩特別個portion都算幾大最後4個人5碟餸冇叫飯都飽飽(可能因為飲左啤酒)埋單1個人around 3百以大排檔係唔平但整體食物質素都keep到以前甘 算唔錯題外話 呢到過左8點唔知
朋友係英國番黎想食大排檔

今日應該係今年最熱果幾日
(我其實好少飲啤酒 但呢晚3個人飲左5支大啤

幾年冇黎 個menu都唔同左
除左價錢貴左 (幾年都唔貴左就驚)
d款式都好似多左

(可能因為飲左啤酒

埋單1個人around 3百
以大排檔係唔平
但整體食物質素都keep到以前甘 算唔錯

題外話 呢到過左8點唔知點解要開到d歌甘大聲 好似Clubbing甘但係播舊歌 嘈到我同d朋友最後好似嗌完交甘 食完餐飯把聲都拆埋🤦🏻‍
2017-08-01
  • 雞醬雞軟骨
  • 黃金蝦
  • 戰鬥碗
2017-07-16 2268 views
十年前第一次去 覺得菜品質素不錯,價錢算合理,雖然環境麻麻。5年前再去,價錢已經開始貴,但環境、服務一樣咁求奇,OK我都明,大排檔不能要求太多。今日同幾個朋友再去,打開餐牌一睇價格已經令人O 晒嘴!同黃金地段的高級酒樓、甚至私房菜有得比拼!然而菜式的質素無驚喜、份量也很一般,服務、環境亦同幾年前亦無異。大概9 點幾,食客都食到7788時,突然放音樂,音量開到震天響,嘈過disco , 完全聽唔到對方講野..... 唔知為乜...今歺點的都係普通菜式,買單$300+ 一位。如果呢個價錢,其實隨便都可以搵到一間無論菜品質素、服務、環境都好十倍的餐廳。
2017-07-07 1741 views
Lotus rice, oysters cooked in port, bok choy with xo sauce washed down with hot iron Buddha tea. That's a good Cantonese meal! The food is good and the big tables full of friends and families drinking beer out of bowls along with the charm of the wet market atmosphere is something tourists and locals alike can enjoy. The menu is in English and Chinese making it convenient to order. There's really only one downside to all of this Cantonese goodness: its very expensive. Budget conscious local diners know they can get similar dishes and quality at the Happy Valley wet market for a lot less money. I gave this place 5 stars for decor. The dilapidated decor is really part of the experience. The place is dirty and I don't think that contributes to the experience.
2017-07-07
2017-07-02 1331 views
點了三個菜,尖椒炒雞什、豉椒炒蜆、一口羊(青菜要$80一碟,所以沒有點。之後才醒覺也沒點招牌菜 -- 風沙雞),加上一支啤酒,兩碗飯,還有服務費,兩個人吃個飯被收取$528,熟食市場而已,不會再幫襯的了。尖椒炒雞什味道比較淡,辣道適中,最平宜,份量反而最多。豉椒炒蜆,除了豆豉,還加上麵豉醬,所以很夠味,要挑剔的話,豆豉跟麵豉醬始終是兩種味道,蜆算得大隻以及新鮮,可惜沒幾隻就要$168,性價比低。一口羊,即是酥炸羊肉粒加上芥末醬,我個人覺得味道很不錯,相比炒蜆,還算可以。。。普通白飯要$15一碗。。。這裡有兩個特式,用碗飲啤酒以及播放音樂。但音效實在太差,坐在遠離喇叭位置,只感到嘈吵,當途經喇叭時,那種強勁低音打入胸口的感覺,實在很不舒服,只能為坐在喇叭附近的食客感到難過。。。
尖椒炒雞什味道比較淡,辣道適中,最平宜,份量反而最多。
普通白飯要$15一碗。。。
尖椒炒雞什
豉椒炒蜆
一口羊
用碗飲啤酒
2017-07-01
一口羊
用碗飲啤酒
2017-07-02 1022 views
閒日晚上七時,4條友行咗嚟喱度食飯,曾在大排檔界 享譽盛名的東寶,是否水準依舊呢人流算是多,七點半後來到的食客,需要在外等候安排入坐,好彩我們較早來,無須等位侍應普遍快手快腳,唔見有慢人,而且仲有一位專門負責𢴇骨,只要你碟有骨,他便會出現幫忙更換碟子或把骨頭清走開始時,點了個冷盤"青瓜芥末魷魚"芥末味十足,青瓜清涼,夏天佳品,魷魚爽及彈牙接著,點了魚、蝦、蟹,全都是時價"黃金蝦"金黃咸蛋蓉把走油的蝦包著咸蛋黃味道無得輸,而且大蝦夠脆口又接著,點了一些拿手小菜"綠茶豆腐"外脆內滑的豆腐,跟了個芡汁一啖咬落去,見到入面豆腐淺綠色,都幾靚嫁食到咁上下忽然炸機,播出狂勁音樂其實大排檔已經夠嘈,唔會預咗佢靜呢種自然嘈視為熱鬧,但忽然炸機...呢D叫嘈到拆天,仲有條友表演一字馬究竟咩樹呢?食飯有表演睇...(無興趣)原本高高興興吹水食飯,被炸機破壞了為保護聽覺,最後急腳埋單走人埋單先發現呢度食嘢都幾貴
閒日晚上七時,4條友行咗嚟喱度食飯,曾在大排檔界
享譽盛名的東寶,是否水準依舊呢

開始時,點了個冷盤
"青瓜芥末魷魚"
芥末味十足,青瓜清涼,夏天佳品,魷魚爽及彈牙
芥末青瓜魷魚

接著,點了魚、蝦、蟹,全都是時價
"黃金蝦"
金黃咸蛋蓉把走油的蝦包著
咸蛋黃味道無得輸,而且大蝦夠脆口
黃金蝦

又接著,點了一些拿手小菜
"綠茶豆腐"
外脆內滑的豆腐,跟了個芡汁
一啖咬落去,見到入面豆腐淺綠色,都幾靚嫁
綠茶豆腐

食到咁上下忽然炸機,播出狂勁音樂
其實大排檔已經夠嘈,唔會預咗佢靜
呢種自然嘈視為熱鬧,但忽然炸機...
呢D叫嘈到拆天,仲有條友表演一字馬
究竟咩樹呢?食飯有表演睇...(無興趣)
原本高高興興吹水食飯,被炸機破壞了
為保護聽覺,最後急腳埋單走人

埋單先發現呢度食嘢都幾貴
2017-06-12
芥末青瓜魷魚
綠茶豆腐
2017-07-01 882 views
慕名而来,排队肯定的…还好很快落座,看菜牌吓一跳,因为老婆出门只带了500元(大排档而已,两人吃几多呢?)没办法硬着头皮点了三个菜两瓶啤酒一碗白饭,最后买单426…都是百来元的菜品没敢点贵的…椒盐骨还可以,姜葱鱼腩,平平过不是很好,苦瓜还不错,本想给负分,因为这个菜,拉回了好印象…综合来说是性价比根本不够高…不值得排队等候。吃完和老婆散步去炮台山吃福元,算是满足了。
椒盐骨
2017-07-01