氣氛熱鬧。菜式特別 Featured Review
2017-02-06 3867 views
有時食嘢除左係食個味道之外,其實個氣氛都幾重要,呢間餐廳喺呢度我諗冇10年都有八年,我途中食過大概三次左右,當今次係第四次啦,印象中嘅味道唔係話十分之突出,但係食物款式係比較特別。今日我冇揀到呢度最出名嘅菜式,例如炸豬手或者墨魚麵,反而揀咗啲我之前冇食過嘅餸。包括鴨汁荷葉飯,泰式奶油大蝦,芋頭蟹,花雕醉雞煲,黃金蠔同埋粟米肉粒羹。由最簡單嘅粟米肉粒羹,講起其實味道就冇乜特別,係普通嘅味道,但就偏鹹。泰式奶油大蝦食落去嘅就似泰式紅咖喱味道,唔辣,奶油味重,椰味重,大蝦就應該係用咗大頭蝦。肉質都算爽口,係圓身形嘅大頭蝦。另外配嘅豬仔包,比個主菜更加好味,熱辣辣,外脆內軟,小小汁食更好。呢個芋頭蟹都係時價,問咗係膏蟹,係一隻一隻計,咁我哋呢一隻就有一斤半,價錢係$550,其實價錢係貴左啲,但係又想試吓芋頭蟹究竟係乜嘢味道。咁佢嘅味道就係鹹芋頭味同埋蠟味比較重,芋頭就已經煮到好軟,如果想搵一件件嘅芋頭來食,你就只有兩三舊。大部份都係芋蓉,一般仲加左啲潤腸同埋臘腸嘅粒粒,所以佢哋嘅味道都比較重。老闆介紹一定要用佢嗰塊脆多士點上黎食,咁樣食落去又唔會制,又食到唒d芋蓉。佢呢個膏蟹嘅膏尚算好多,係硬
老闆介紹一定要用佢嗰塊脆多士點上黎食,咁樣食落去又唔會制,又食到唒d芋蓉。佢呢個膏蟹嘅膏尚算好多,係硬身的。芋蓉入邊會有好多膏跌左出嚟,所以一定要食埋佢啲芋蓉,唔好浪費。
至於呢個花雕雞,係有半隻雞,不過都幾大隻,另外仲有十幾粒雞子。隻雞已經預先淹左,所以會有淡淡的酒香。佢嘅花雕湯底有好多藥材,如果啱啱開始飲個湯就會覺得只有藥香,唔夠味,唔係咁好,但係當啲雞滾得耐,去到尾聲嘅時候,成個湯就會變到好好飲,飲完就熱辣辣。
佢個鴨汁荷葉飯味道就好似普通蒸飯咁樣,唔太特別。但啲飯就整到好淋,好有荷葉嘅香。
平時食咩就食黃金鮮魷同埋黃金蝦比較多,今次就試吓呢一個黃金蠔。雖然係用普通嘅生蠔,但係炸出嚟外面嘅黃金完全包住左隻生蠔,咬落去又鮮味。另外俾咗生菜你包住嚟食,減輕油嘅感覺,唔會覺得好漏。
我地一路食一路研究緊,究竟呢度點解每一晚都咁多人,究竟係因為買咗廣告呀,定真係咁好食。到最後見到老闆行過嚟同你飲酒,然後又表演跳舞又叫大家一齊影相,好識製造氣氛,種感覺係樂也融融的感覺,同每一枱都甘fd,真係抵老闆賺。
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
  • 戰鬥碗
4 day(s) ago 154 views
如果一大班朋友去食飯,最好就揀d可以坐到成圍人既地方去食,炒小菜就最好不過了,揀左去北角市政大廈度食晚餐,上到去食東寶,唔洗等位好快坐低左,而家呢個市政大廈好多外國遊客黎食,佢地自己會搵個area播歌,好好氣氛。叫左七個小菜,十四碗白飯,椒鹽尤魚鬆脆可口,唔會太油又唔會炸得太乾身,炸粉唔會太厚。黑椒薯仔牛柳粒最正最惹味係佢個黑椒味,有少少辣,薯仔好林身但唔會太溶,反而咬落好有口感,牛肉粒大大粒,但唔硬身,送飯一流。魚香茄子煲一擺低係枱面上,已經聞落好香,出晒煙熱辣辣,成個魚香茄子醬好好味,唔會太咸又唔會太淡。豉油皇炒面面質彈牙,d面應該經過冷河所以先會特別彈牙,豉油都好均勻咁佈滿晒係所有炒面之上,唔錯。啫啫雞煲本身我個人唔食豬潤,但呢個雞煲整得好好味,尤其是d豬潤,好入味,令到我食左好多豬潤,d雞件好惹味又唔乾身,朋友撈左2碗飯食。京都豬扒茄汁酸味岩岩好,配落d新鮮豬扒度好夾,炒得好香口,豬扒唔會太多骨,反而佢肉多。咸蛋蒸豬肉咸蛋唔會話太咸,呢款菜送飯都幾開胃。

叫左七個小菜,十四碗白飯,

椒鹽尤魚
鬆脆可口,唔會太油又唔會炸得太乾身,炸粉唔會太厚。
黑椒薯仔牛柳粒
魚香茄子煲
豉油皇炒面
京都豬扒
咸蛋蒸豬肉
咸蛋唔會話太咸,呢款菜送飯都幾開胃。
2017-03-10
HK$90 (Dinner)
2017-03-14 413 views
數年前曾食過一次,由於是阿頭請,所以無留意價錢;但印象中都只係一般,雖然果時已好出名。上星期五,約了朋友在北角食飯,本來諗住去鰂魚涌「源興」,但現場太多人無 book 位而告吹;朋友唔想食連鎖店,最後諗住呢間好耐無試,朋友又未食過,就比個機會佢。點知呢啲機會,真係唔值得比!當晚上到去,都知禮拜五多人,要等位;無問題,好快就有檯,雖然係四、五 pair 人安排坐一張大檯,但真係預咗,唔難過。至於環境,以街市嚟講,真係好乾淨衛生,亦係今次最滿意的地方。跟住點菜,左摷右摷,可能眼花,唔見那個著名的甚麼「墨汁魷魚」,問店員,立即話有;然後加個「鹹魚煎肉餅配豬仔包」,印象中好似$118定$138;最後又係點個餐牌無嘅,但全世界食店都應該適做嘅「清炒蒜容白菜」,心諗幾個菜,唔駛三百蚊掛。之後菜陸續送上,評價如下:墨汁魷魚--無乜味,鹹鹹地,絕無驚喜;鹹魚煎肉餅配豬仔包--肉餅煎得還可,但鹹魚香味就唔覺,豬仔包放一陣就好硬,咬唔開!跟碟嘅芥辣太辣,亦唔覺夾;清炒蒜容白菜--味淡,唔香口,不特別;最後埋單,盛惠 $361!我差啲以為睇錯!食咗幾碟菜,咁嘅環境、咁嘅味道,要收我 $361!只能講一句物非

點知呢啲機會,真係唔值得比!

之後菜陸續送上,評價如下:

墨汁魷魚--無乜味,鹹鹹地,絕無驚喜;

清炒蒜容白菜--味淡,唔香口,不特別;

只能講一句物非所值,其他粉絲繼續熱捧無所謂,我本人,打死都唔會再去!免費都係咁話,若有人請,會勸人諗諗食第二間好過!
Other Info. : 之前已聽聞是「明星食堂」,當晚見到白嘉倩(雖然唔紅,但都算藝人);同埋如其他網友所講,確是「有氣氛」的,食食下忽然有人拍掌,又有人上前圍觀,唔知係求婚成功定有甚麼大事宣佈,總之我就無興趣!跟住10點度,忽然大開音樂,嘈到七彩!真係唔啱我!雖然無催我走,但都即時埋單走人!
2017-03-10
HK$180 (Dinner)
2017-03-12 675 views
近幾年的我嘅生日飯都喜歡同一班好同事去東寶聚聚兼吹水。「東寶」呢個名已經成為吹水飯局的指定食店!每次去到望住餐牌都會諗到頭都大,因為樣樣都好想食,好在老闆推介左一啲必食菜式,解決左我地嘅選擇困難症!飯前小食先黎一碟梅菜茄子同青瓜魷魚沙律。呢個沙律好清新,混有有些少芥末味。老闆又推介粉絲蝦煲,粉絲食落微辣又爽口,非常惹味!另一味就係令我呢個唔鐘意食蠔嘅人都會愛上的黃金炸生蠔。金黃嘅咸蛋黃包住大大隻生蠔,再用新鮮大塊嘅生菜包住黎食,個種感覺簡直難以用文字去形容,一定要親身試下。最後要講下我地今次飯局必食--瀨尿蝦。大大隻又啖啖肉,老闆仲親自埋黎教點樣扭兩扭就可以將瀨尿蝦食得乾乾淨淨!東寶--我會再黎架!
2017-03-11
  • 粉絲蝦煲
  • 黃金炸生蠔
  • 青瓜魷魚沙律
2017-03-05 758 views
出名黎試下,打開餐牌見到每樣小菜過100蚊碟,星洲炒米盛惠$118,未想像過市政大樓既大牌檔可以貴成咁,環境迫夾,服務態度好差,叫左啤酒未飲完都照執台,收茶壺,擺明趕你走,張單有唔清楚既地方,想問清楚都唔係好想答你,好無奈還要俾5% service charge, 味道OK好味,但香港人應該有更多更好既選擇,唔洗幫襯佢。
2017-03-04
2017-03-02 781 views
氣氛比食物還好的大排檔-東寶位於北角熟食中心內 大排檔格局, 終於一嚐連Benedict Cumberbatch都有來過的東寶小館! 氣氛極熱鬧, 老闆不時唱歌跳舞助興, 跟食客打成一遍! 食物種類較特別, 帶點fusion菜式, 但味道一般, 份量也相當少, 與價錢不成正比, 性價比相對較低! 論味道質素 還是喜歡大中華, 陳根記,萬發等等的! 但氣氛一定比不上東寶!
氣氛比食物還好的大排檔-東寶
2017-01-18 2924 views
好多年前黎過,中間都有想過想黎但一直覺得應該要等勁耐位所以放棄,呢晚又有人提議要黎,咁就試下book啦~前1日book都得,不過職員話到時都可能要等。是日比訂位時間早左20分鐘到,超多人等緊位,前後等左大概35-40分鐘就入得,同我諗嘅差不多。值得一讚的是,雖然好多人,但啲職員態度幾好🖒6個人點左6菜1飯2汽水。叫左半隻風沙雞,炒芥蘭,墨汁鮮魷,琵琶豆腐,米通蓮藕炸鯪魚餅,蕃茄芝士包同敗家子炒飯。敗家子炒飯,炒得好香,賣相好靚風沙雞半隻,皮好脆,雞肉好滑咸魚蓉炒芥蘭,惹味琵琶豆腐,大大件,都幾好食,不過要好小心熱,會辣咀蕃茄芝士包,熱食好味,好芝士米通蓮藕炸鯪魚餅,好香口,但唔係好覺有蓮藕墨汁鮮魷,魷魚下面有意粉,有dd過咸,但都好味嘅,雖然會食到好污糟,不過都清哂!東寶果然名不虛傳,好熱鬧同埋好好味,下次都會考慮再黎!

敗家子炒飯,炒得好香,賣相好靚
風沙雞半隻,皮好脆,雞肉好滑
咸魚蓉炒芥蘭,惹味
琵琶豆腐,大大件,都幾好食,不過要好小心熱,會辣咀
蕃茄芝士包,熱食好味,好芝士
米通蓮藕炸鯪魚餅,好香口,但唔係好覺有蓮藕
東寶果然名不虛傳,好熱鬧同埋好好味,下次都會考慮再黎!

2017-01-17
HK$160 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 風沙雞
  • 墨汁墨魚麵
  • 敗家仔炒飯
2017-01-17 1793 views
普通大排檔貨色但價錢超級貴墨魚汁麵,跟一般西餐墨魚麵差不多但貴上100元,非常不值另外兩款餸質素都只不過是普普通通,唔係唔好食但完全不值此價。唯一好處是不含味之素另收5%服務費😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒
普通大排檔貨色但價錢超級貴

墨魚汁麵,跟一般西餐墨魚麵差不多但貴上100元,非常不值
唯一好處是不含味之素

另收5%服務費
2017-01-17
HK$270 (Dinner)
2016-12-21 3418 views
朋友對大排檔情有獨鍾,為食嘅我其實食咩都無所謂,聖誕大餐 crossover at 大排檔,簡直係正!食得東寶,等位簡直係必然嘅事,但朋友好好,準時六點收工去拎位,佢話唔夠一陣就已full。之後兩個人叫左五碟送,飽到呢⋯⋯⋯⋯先講炸墨魚丸,熱辣辣好彈牙,加埋少少少酸甜汁,有酒樓去飲嘅感覺,唔錯!之後就上東寶馳明風沙雞,粒粒炸蒜頭蓋係半邊雞上面,D肉鮮嫩,唔會炸到「鞋」晒,層皮亦都脆口,呢個係必叫之選。太多肉點都要叫番碟菜中和番,所以就揀XO醬炒白菜,原來都幾辣,可能我自己較為鍾意食細條白菜,所以OK啦!其實碟墨汁魷魚麵,係見人叫我地先叫,但可惜只係有外表,無實力。朋友形容第一啖偏咸,之後魷魚又唔太新鮮,並不太彈牙,所以佢唔太鍾意。去到尾以咕嚕肉作完場,普通,個菠蘿我就覺得好酸,但朋友就覺得ok,而肉我就覺得粉漿太重,雖則係炸到好脆身,但其實係無肉食,好可惜。整體服務同味道我都覺得係ok,但五碟送,份量偏少,但食左七百幾蚊,不過朋友都話,下次試其他送!
2016-12-20
HK$330 (Dinner)
2016-12-19 2775 views
唔好睇呢碟嘢黑monk monk,就以為佢係衰嘢!! 眼利嘅朋友仔,見到後面嘅戰鬥碗,就會估到呢個係東寶嘅墨汁墨魚麵。嗰啲墨汁真係勁香同好厚身,沾晒落啲意粉度。嗰啲墨魚多到呢,食極都有,以為係五餅二魚!!! 仲要係煮得啱啱好,唔會太韌。我哋仲叫咗黄金蝦,外面蛋黄嘅黃金外層香到一放低,就聞到黄蛋味!!!! 一咬落口個殼好鬆脆,蝦肉實淨,好明顯隻蝦係好新鮮。有好嘢食,膽固醇就梗係唔理啦。另一必嗌之選就梗係敗家仔炒飯啦!!! 話明係敗家仔,就梗係用貴價料嚟炒飯啦!! 嗰啲帶子 係厚身大帶子切粒而成,唔係平時細細粒嗰啲帶子仔。而蝦都係大大隻,絕對唔hea。平時炒飯都係加下蔥或者生菜,有啲綠色就算。東寶係將蜜糖豆切粒,加埋上面嘅炸乾瑤柱同蛋白,真係一絲不苟。日日爆滿,係有佢嘅原因嘅。Sorry,仲未完!! 啫啫雞勁香就係人都知㗎啦,最正係有我M佬嘅至愛: 豬潤 (乜唔係A姐咩?? 畀人扭爛隻耳仔) !! 東寶正就正在加埋田雞,鴛鴦雞,死未!! 嗰啲田雞仲好滑,尤其係啲田雞脾!!! 唔好以為完喎,蒜頭同啲洋蔥吸晒啲汁,精華所在。除咗食,喺東寶一定要用凍冰冰嘅戰鬥碗啤一啤,再配合埋啲咁正嘅音樂,嗰f
墨汁墨魚麵
黄金蝦
敗家仔炒飯
鴛鴦雞
除咗食,喺東寶一定要用凍冰冰嘅戰鬥碗啤一啤,再配合埋啲咁正嘅音樂,嗰feel出晒嚟!!!
2016-11-08
HK$200 (Dinner)
墨汁墨魚麵
黄金蝦
敗家仔炒飯
鴛鴦雞
2016-12-14 2220 views
星期五晚上當然要放鬆一下, 一班朋友決定去大排檔飲啤酒食小炒呢間小館真係來自世界各地既客人都有, 人山人海, 果然好有名氣. 平凡寧靜的街道樓上真係睇唔出有間小館非常熱鬧踏入2樓, 已經聽到小館播起中英文/國語歌, 一檯檯都會興高采烈地高歌歡呼, 職員同客人打成一片, 氣氛十足一坐低緊係要點啤酒, 呢到飲啤酒特色就係用戰鬥碗, 兩三下就飲完一碗風沙雞皮脆, 肉質都ok, 唔鞋口, 面層有一堆炸蒜粒, 連埋一齊食令雞肉增添香氣豉椒炒蜆好惹味, 蜆肉屬大粒, 無沙, 火喉十足南乳豬手好有骨膠原, 唔會太肥, 骨與骨之間容易咬開, 配埋南乳汁, 一流呢味前菜混左芥辣, 好醒胃, 不過青瓜絲比八爪魚多, 幾特別, 但$98 有少少貴鮮魷份量足, 即叫即炸絕不欺場, 炸粉好薄, 好有口感呢碟炒飯每次必點, 飯炒得好乾身, 粒粒分明, 混入蔬菜/蝦同肉,面層有蒜粒, 撈埋飯一齊食, 有口感

風沙雞
豉椒炒蜆
豉椒炒蜆好惹味, 蜆肉屬大粒, 無沙, 火喉十足
青芥辣八爪魚
椒鹽鮮魷
鮮魷份量足, 即叫即炸絕不欺場, 炸粉好薄, 好有口感
大肚婆炒飯
風沙雞
豉椒炒蜆
椒鹽鮮魷
大肚婆炒飯
2016-11-30 2312 views
Best crispy skin chicken ever. Busy restaurant but there were many tables and service pretty efficient. Accurate English menu available. Oyster hot pot and fried prawn in salted egg worth a try. Black squid ink pasta not so nice.
2016-11-28 2105 views
東寶小館位於渣華道街市,一直都好想試下今天同朋友慶祝生日,所以預早訂位唔好以為訂左位,就一定有位,大家一定要準時,侍應姐姐話遲到就唔留枱南乳炸豬手豬手皮喺唔脆,唔油,咬落豬皮煙煙靱靱,幾得意,口感唔錯什菜天婦羅通常什菜喺有🍆子、青椒、南瓜,東寶喺有埋芋頭、苦瓜,面上灑上准鹽,香脆美味,一試難忘,最適合配啤酒一起吃墨魚墨魚汁意粉墨魚爽口彈牙,意粉唔腍,略為帶咸魚湯什菜煲一喝魚湯,魚味濃郁,鮮味可口菠菜幼嫰,豆卜吸哂魚湯鮮味,好吃
東寶小館位於渣華道街市,一直都好想試下
今天同朋友慶祝生日,所以預早訂位
南乳炸豬手
豬手皮喺唔脆,唔油,咬落豬皮煙煙靱靱,幾得意,口感唔錯

墨魚墨魚汁意粉

墨魚爽口彈牙,意粉唔腍,略為帶咸
魚湯什菜煲
一喝魚湯,魚味濃郁,鮮味可口

菠菜幼嫰,豆卜吸哂魚湯鮮味,好吃
粉絲蝦煲
炭🔥燒鴨
粉絲蝦煲
炭🔥燒鴨
2016-11-13 2266 views
嚟東寶食飯記住要一早打電話去訂枱,唔係嘅話就會好似我哋咁要等成一頭半個鐘先至有位。晚上餐廳座無虛席, 四周圍都相當嘈吵,非常熱鬧。 中英日文對照嘅餐牌選擇十分繁多, 有成幾百款菜式,令人眼花繚亂,我哋好唔容易先揀到幾款心水菜式。首先就有菜名充滿着'邪惡'色彩嘅敗家仔炒飯。 但是分量和用料一點也不邪惡,灑在面頭嘅瑤柱絲好多, 幾乎每一口都可以吃到蝦肉和帶子, 整個炒飯炒得恰到好處,食落一D都唔會覺得油膩,味道和囗感剛好。 這碟炒飯起碼足夠四個人吃, 而且可以吃得很飽呢!接着點嘅啫啫雞煲火喉相當十足, 上菜時啫啫聲響,散發出一陣陣充滿著燒烤味嘅白煙,令人食指大動。雞肉口感肥美,又炆得入味, 唯一不好的地方只是味道有一點兒咸, 整體上還不錯。最後一道一定要推介嘅係蟹粥,香滑嘅粥底加入螃蟹, 味道相當清甜。 蟹嘅肉質很豐厚和新鮮,還帶着一層層嘅蟹膏,這可算是我吃過最好吃嘅一道蟹粥。雖然食物質素相當好,但環境就不是所有人都能夠接受。到了八時多,食店便會大開喇叭播歌,而一大班食客繼而聞歌起舞,情緒十分高漲,吵耳得很。假如你喜歡熱鬧,這當然沒有什麼大問題,而且更可以融入其中。然而你希望找個比較靜嘅環

敗家子炒飯
啫啫雞煲
雖然食物質素相當好,但環境就不是所有人都能夠接受。到了八時多,食店便會大開喇叭播歌,而一大班食客繼而聞歌起舞,情緒十分高漲,吵耳得很。假如你喜歡熱鬧,這當然沒有什麼大問題,而且更可以融入其中。然而你希望找個比較靜嘅環境傾計,東寶絕不是一個理想嘅選擇。
2016-10-06
HK$130 (Dinner)
敗家子炒飯
2016-10-22 3544 views
有朋自遠方來,佢地想試下街市內既大排檔小炒. 上網見這間評價不錯,便訂位試下. 訂七點半,對方電話內講明只留枱五分鍾. 坐下叫咗支啤酒,朋友好驚訝係用碗飲咁豪氣. 節瓜金銀蛋,味道不錯,個汁都濃郁招牌菜風沙雞, 朋友好鍾意食, 半隻雞都好大碟, 雞肉入味皮脆.黃金蝦, 高膽固醇既咸旦蝦,但蝦肉都爽口,如果用蒜蓉蒸會無咁熱氣豉椒聖子皇,炒得好惹味和肉頗肥厚,叫咗四隻都二百幾蚊荷葉飯睇落好細,但原來有好多碗既份量,味頗濃但比較滯口.埋單都要九百幾蚊,價錢比一般大排檔貴.

坐下叫咗支啤酒,朋友好驚訝係用碗飲咁豪氣.
節瓜金銀蛋,味道不錯,個汁都濃郁
豉椒聖子皇,炒得好惹味和肉頗肥厚,叫咗四隻都二百幾蚊
荷葉飯睇落好細,但原來有好多碗既份量,味頗濃但比較滯口.
埋單都要九百幾蚊,價錢比一般大排檔貴.
HK$230 (Dinner)