氣氛熱鬧。菜式特別 Featured Review
2017-02-06 9066 views
有時食嘢除左係食個味道之外,其實個氣氛都幾重要,呢間餐廳喺呢度我諗冇10年都有八年,我途中食過大概三次左右,當今次係第四次啦,印象中嘅味道唔係話十分之突出,但係食物款式係比較特別。今日我冇揀到呢度最出名嘅菜式,例如炸豬手或者墨魚麵,反而揀咗啲我之前冇食過嘅餸。包括鴨汁荷葉飯,泰式奶油大蝦,芋頭蟹,花雕醉雞煲,黃金蠔同埋粟米肉粒羹。由最簡單嘅粟米肉粒羹,講起其實味道就冇乜特別,係普通嘅味道,但就偏鹹。泰式奶油大蝦食落去嘅就似泰式紅咖喱味道,唔辣,奶油味重,椰味重,大蝦就應該係用咗大頭蝦。肉質都算爽口,係圓身形嘅大頭蝦。另外配嘅豬仔包,比個主菜更加好味,熱辣辣,外脆內軟,小小汁食更好。呢個芋頭蟹都係時價,問咗係膏蟹,係一隻一隻計,咁我哋呢一隻就有一斤半,價錢係$550,其實價錢係貴左啲,但係又想試吓芋頭蟹究竟係乜嘢味道。咁佢嘅味道就係鹹芋頭味同埋蠟味比較重,芋頭就已經煮到好軟,如果想搵一件件嘅芋頭來食,你就只有兩三舊。大部份都係芋蓉,一般仲加左啲潤腸同埋臘腸嘅粒粒,所以佢哋嘅味道都比較重。老闆介紹一定要用佢嗰塊脆多士點上黎食,咁樣食落去又唔會制,又食到唒d芋蓉。佢呢個膏蟹嘅膏尚算好多,係硬
老闆介紹一定要用佢嗰塊脆多士點上黎食,咁樣食落去又唔會制,又食到唒d芋蓉。佢呢個膏蟹嘅膏尚算好多,係硬身的。芋蓉入邊會有好多膏跌左出嚟,所以一定要食埋佢啲芋蓉,唔好浪費。
至於呢個花雕雞,係有半隻雞,不過都幾大隻,另外仲有十幾粒雞子。隻雞已經預先淹左,所以會有淡淡的酒香。佢嘅花雕湯底有好多藥材,如果啱啱開始飲個湯就會覺得只有藥香,唔夠味,唔係咁好,但係當啲雞滾得耐,去到尾聲嘅時候,成個湯就會變到好好飲,飲完就熱辣辣。
佢個鴨汁荷葉飯味道就好似普通蒸飯咁樣,唔太特別。但啲飯就整到好淋,好有荷葉嘅香。
平時食咩就食黃金鮮魷同埋黃金蝦比較多,今次就試吓呢一個黃金蠔。雖然係用普通嘅生蠔,但係炸出嚟外面嘅黃金完全包住左隻生蠔,咬落去又鮮味。另外俾咗生菜你包住嚟食,減輕油嘅感覺,唔會覺得好漏。
我地一路食一路研究緊,究竟呢度點解每一晚都咁多人,究竟係因為買咗廣告呀,定真係咁好食。到最後見到老闆行過嚟同你飲酒,然後又表演跳舞又叫大家一齊影相,好識製造氣氛,種感覺係樂也融融的感覺,同每一枱都甘fd,真係抵老闆賺。
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
  • 戰鬥碗
港島東之寶! Featured Review
2016-07-15 8691 views
終於有機會一試人氣飯店東寶喇,堅係呼聲高而中外知名囉,認真誇張。席間都不乏不同國籍人仕,眼見都有中西日韓印食客。係灣仔傾完裝修大計後順路可以一探究竟,步入東寶人山人海、坐無虛席,好采兩個人好快有位啫。睇個 menu 真係非常多菜色,中西港日台泰樣榚有,第一次黎唔知食咩好,請教侍應阿姐先得。近年坊間好似興起此種戰鬥碗喎,哈哈 ﹗最初飲左兩支細健力士,發覺唔多夠喉,開始要轉飲朝日大啤,最後食到勁飽仲要飲埋啤酒,飽到想噴囉,勁辛苦。風砂雞半隻,其實係炸子雞鋪上炸蒜之麻,有點取巧。淺嚐一口,竟然皮香肉嫩,外皮炸得乾身,雞肉非常嫩滑帶肉汁。只係雞胸稍為遜色少少,略為鞋身。雞肉配上淡淡的南乳汁就更添風味,蒜味配南乳虧您諗得到,仲要好味道,您係勁既!多謝侍應阿姐推介,好食﹗辣酒煮花螺,花螺浸得好腍而富彈性,辣酒汁已完全滲透每個細胞,非常濃郁甜美。但我不太喜歡依個麻辣汁,稀到水汪汪,味道較為單調,只有辣同花椒味,好齋好寡。酒味好濃好霸道,特別之處係加左豬皮索汁,我煮既辣酒煮花螺比東寶更好食﹗墨魚汁鮮魷意粉,朋友仔覺得味道淡,但我就覺得味道偏咸及單調,有點悶。地道港式烹調,不過我地同樣感到欠缺左墨魚汁應

墨魚汁鮮魷意粉,朋友仔覺得味道淡,但我就覺得味道偏咸及單調,有點悶。地道港式烹調,不過我地同樣感到欠缺左墨魚汁應有既鮮甜味道。意粉腍劈劈,鮮魷就非常新鮮爽脆喇﹗有特色又有趣既,放依味道要求,一試無妨。

碳燒盲曹,侍應阿姐推介。最衰剛才食左碗牛腩麵打底,依家飽到想嘔添,食物好有品質,我仲想繼續食呀!

好少食盲曹,真的奀戈認識。一上檯已聞到勁香檸檬草同香茅味道,配埋個青檸糖醋汁,真係好鬼泰國、好鬼印尼 feel ﹗

外皮燒得金黃香脆,真係燒得好靚。掀開塊皮第一眼睇到係魚肉濕潤,肉汁非常豐富。即刻試試味,魚味香濃又多汁,好好食﹗

點汁帶酸開胃醒腦,唔點汁原味更好味!回想以前係泰國或印尼食燒魚,燒到黑晒又乾爭爭又無味道,非常難食。

椒鹽醉蝦大辣,好食到拍手掌!炸得好香,香氣撲鼻﹗味道不算好辣,玫瑰露既酒味非常香濃但清爽帶甜,蝦肉鮮甜,殼又炸得透徹脆脆的,連殼完隻啪落口,好味到不得了,十分喜歡,好好味呀 ﹗
戰鬥碗
風砂雞半隻
墨魚汁鮮魷意粉
辣酒煮花螺
碳燒盲曹
椒鹽醉蝦大辣
2012-11-21
HK$200 (Dinner)
風砂雞半隻
碳燒盲曹
椒鹽醉蝦大辣
  • 風沙雞
本來十幾年前已經畀我列入黑名單的東寶小館,由於今次從溫哥華遠道而來的表弟提議要吃,我又儘管畀多一次機會佢。結果~~服務態度依然惡劣、上菜速度依然龜速、餐牌内大部份標價依然係“時價”,甚至連平價的炒蜆都係時價,一碟炒蜆大約只有20-30隻竟然敢收$168,當中仲好多係空殼;白飯一碗$15,比黃金地段的酒樓還貴,埋單仲收5%服務費,你係大牌檔咋,真係當咗自己係大酒家呀!最最最過份的還在後頭……個侍應突然將部電視機開到勁大聲,又不停係度同一枱鬼佬客飲啤酒、大聲喧嘩,並在距離我30呎咁遠位置開啤酒,個樽蓋竟然可以飛到我的碗内,但佢卻視若無睹,完全當無事發生過!!最後我個魚香茄子煲總共催咗3次、前後等咗1小時才到。表弟两公婆係遊客就無話可說,遊客畀人搵笨一次半次總有的,但要我呢個本地人陪笨,簡直係人生的污點啊!!!

最最最過份的還在後頭……

最後我個魚香茄子煲總共催咗3次、前後等咗1小時才到。

2017-06-01
HK$400 (Dinner)
2017-05-18 521 views
打工仔,邊個唔受氣丫,放工,啤啤佢就無事啦!要啤要用戰鬥碗!位於熟食中心既東寶甚為有名,冷氣夠,外觀光明潔淨,吸引各方遊客及本地客,唔book位就要等下喇。泥得東寶,梗係要見識下佢嘅戰鬥碗啦🍻,其次就係佢嘅海鮮,全部都好新鮮!我地叫左好多野食:墨汁墨魚,內含意粉,西式菜但中式口味,好有鑊氣,能帶出驚喜!豉汁炒蜆,新鮮原隻蜆,惹味豉椒,芽菜放底,索哂啲汁,正!黃金炸生蠔,以唐生菜包裹,新爽又不失滋味,可口!荷葉飯,比想像中更有荷葉香,不太油。椒鹽九肚魚,外脆內香滑,食到唔停口!炸子雞,外皮脆卜卜,肉質嫩!唯一覺得普通嘅係炒通菜同咕嚕肉。同場有好多外國人幫襯,好似旅遊景點!侍應服務都好好,會同客人交流,又會主動幫客人影相留念
我地叫左好多野食:
豉汁炒蜆,新鮮原隻蜆,惹味豉椒,芽菜放底,索哂啲汁,正!
黃金炸生蠔,以唐生菜包裹,新爽又不失滋味,可口!
荷葉飯,比想像中更有荷葉香,不太油。
椒鹽九肚魚,外脆內香滑,食到唔停口!
炸子雞,外皮脆卜卜,肉質嫩!
唯一覺得普通嘅係炒通菜同咕嚕肉。

2017-05-03 882 views
Expensive, tasteless, over charge, terrible dish and good beer. with good beer, I rather go to pub or 7-11 rather than this so call famous shop. The food is seriously average to poor in quality. What surprise me the most is the portion, it barely fill the stomach of 5 pax with 1500+ bill. I strongly recommend to go elsewhere for proper dinner with the price. Also the place is toooo touristy and noisy.
2017-05-02 806 views
第一次黎,慶祝母親節!聽講好好好食,所以黎試下。。。。。。以熟食中心黎講,質素真係吾錯,特別係牛仔骨,好驚喜,有炭燒味!肉質又ok。。。另外,最特別係醬油oo,好似豬耳,又係必叫之一
第一次黎,慶祝母親節!聽講好好好食,所以黎試下。。。。。。
另外,最特別係醬油oo,好似豬耳,又係必叫之一

2017-05-02
HK$150
Mother's Day
2017-04-22 802 views
來個飲勝,加啲餸酒嘅小食先!南乳炸豬手: 炸得好乾,唔入味(另有南乳sauce ),同埋真係冇咩肉食!炸大腸:唔夠脆! 失望蟹膏蒸蛋白:啲蛋都滑,但係滿滿嘅蟹膏竟然一啲鮮味都冇… 奇怪!唔知嘅話,可能會以為係齋蟹膏!避風塘炒瀨尿蝦/肉蟹就唔錯。啲蟹肉都好嫩~ 瀨尿蝦就聽朋友講ok。豉油皇炒麵ok,係油咗少少。鐘意佢勁多芝麻!最記得係個廚同隔離張大枱果班人好嘈,完全唔理會騷擾到其他食客,好似包咗場咁!
來個飲勝,加啲餸酒嘅小食先!
戰鬥啤酒
南乳炸豬手:

南乳炸豬手
炸大腸:

唔夠脆! 失望
炸大腸
蟹膏蒸蛋白:

啲蛋都滑,但係滿滿嘅蟹膏竟然一啲鮮味都冇… 奇怪!

唔知嘅話,可能會以為係齋蟹膏!
蟹膏蒸蛋白
避風塘炒瀨尿蝦/肉蟹就唔錯。

啲蟹肉都好嫩~ 瀨尿蝦就聽朋友講ok。
避風塘賴尿蝦
避風塘炒蟹
豉油皇炒麵ok,係油咗少少。

鐘意佢勁多芝麻!
豉油皇炒麵
避風塘賴尿蝦
避風塘炒蟹
2017-04-21 498 views
都7-8冇嚟食 以前久唔久會來因為有難得甘大隻嘅瀬尿蝦但今次 肉質仍好 但😓😓點解好似未發育甘好失望 因爲我係為左"你"而嚟😭😭😭蟹粥😡😡😡為什麼 一丁點膏都冇為什麼蟹蓋上 有蟹膏嘅部分 會切左切都齊齊整整 拜託🙏🏻我唔係想食咸咸白粥唔好蝦我唔該啫啫🐔煲 仲型😎 D🐔好少好慘以為自己嗌錯左「啫啫🐷潤煲」無語😑😑😑😑😑完全無問題的 是咸魚蒸肉餅但$138🤔以為自己在中環某高級食府最後 外賣盒 要$5 一個回家好口渴 要飲好多水完👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
都7-8冇嚟食 以前久唔久會來

為什麼蟹蓋上 有蟹膏嘅部分 會切左
切都齊齊整整 拜託🙏🏻我唔係想食咸咸白粥
唔好蝦我唔該

啫啫🐔煲 仲型😎 D🐔好少好慘
以為自己嗌錯左「啫啫🐷潤煲」
無語😑😑😑😑😑

完全無問題的 是咸魚蒸肉餅
但$138🤔以為自己在中環某高級食府

最後 外賣盒 要$5 一個

回家好口渴 要飲好多水

完👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
同一班麻甩朋友飯聚最好既選擇就係大排檔風格,是日星期五竟然只需等十零分鐘就可入座,真lucky對上果次來已是幾年前,要等位等好耐,而且D野食味道偏濃,所以好耐都冇再幫襯。今日再膽粗粗試多次,果然各方面都有改善!首先有新菜式,蕃茄芝士包(多士),係大排檔食到西式野已夠特別,味道也很不錯風沙雞是每次都會叫既菜式,果然keep到水準薑蔥魚雲煲,夠野味,送啤酒一流蠔餅,不似傳統潮州式甘油膩,不過蠔仔少左D麵豉炒生菜,甜甜地既麵豉配生菜,原來都好夾椒絲炒雞雜,好少地方食得到架,鑊氣夠,又係送酒必選加埋德國黑麥啤酒同戰鬥碗,爽

今日再膽粗粗試多次,果然各方面都有改善!
蕃茄芝士包
風沙雞是每次都會叫既菜式,果然keep到水準
風沙雞
薑蔥魚雲煲,夠野味,送啤酒一流
薑蔥魚雲煲
蠔餅,不似傳統潮州式甘油膩,不過蠔仔少左D
蠔餅
麵豉炒生菜,甜甜地既麵豉配生菜,原來都好夾
麵䜴炒生菜
椒絲炒雞雜,好少地方食得到架,鑊氣夠,又係送酒必選
椒絲炒雞雜
加埋德國黑麥啤酒同戰鬥碗,爽
2017-03-31
蕃茄芝士包
風沙雞
薑蔥魚雲煲
蠔餅
麵䜴炒生菜
椒絲炒雞雜
2017-03-22 1563 views
如果一大班朋友去食飯,最好就揀d可以坐到成圍人既地方去食,炒小菜就最好不過了,揀左去北角市政大廈度食晚餐,上到去食東寶,唔洗等位好快坐低左,而家呢個市政大廈好多外國遊客黎食,佢地自己會搵個area播歌,好好氣氛。叫左七個小菜,十四碗白飯,椒鹽尤魚鬆脆可口,唔會太油又唔會炸得太乾身,炸粉唔會太厚。黑椒薯仔牛柳粒最正最惹味係佢個黑椒味,有少少辣,薯仔好林身但唔會太溶,反而咬落好有口感,牛肉粒大大粒,但唔硬身,送飯一流。魚香茄子煲一擺低係枱面上,已經聞落好香,出晒煙熱辣辣,成個魚香茄子醬好好味,唔會太咸又唔會太淡。豉油皇炒面面質彈牙,d面應該經過冷河所以先會特別彈牙,豉油都好均勻咁佈滿晒係所有炒面之上,唔錯。啫啫雞煲本身我個人唔食豬潤,但呢個雞煲整得好好味,尤其是d豬潤,好入味,令到我食左好多豬潤,d雞件好惹味又唔乾身,朋友撈左2碗飯食。京都豬扒茄汁酸味岩岩好,配落d新鮮豬扒度好夾,炒得好香口,豬扒唔會太多骨,反而佢肉多。咸蛋蒸豬肉咸蛋唔會話太咸,呢款菜送飯都幾開胃。

叫左七個小菜,十四碗白飯,

椒鹽尤魚
鬆脆可口,唔會太油又唔會炸得太乾身,炸粉唔會太厚。
黑椒薯仔牛柳粒
魚香茄子煲
豉油皇炒面
啫啫雞煲
京都豬扒
咸蛋蒸豬肉
咸蛋唔會話太咸,呢款菜送飯都幾開胃。
2017-03-10
HK$90 (Dinner)
2017-03-14 1377 views
數年前曾食過一次,由於是阿頭請,所以無留意價錢;但印象中都只係一般,雖然果時已好出名。上星期五,約了朋友在北角食飯,本來諗住去鰂魚涌「源興」,但現場太多人無 book 位而告吹;朋友唔想食連鎖店,最後諗住呢間好耐無試,朋友又未食過,就比個機會佢。點知呢啲機會,真係唔值得比!當晚上到去,都知禮拜五多人,要等位;無問題,好快就有檯,雖然係四、五 pair 人安排坐一張大檯,但真係預咗,唔難過。至於環境,以街市嚟講,真係好乾淨衛生,亦係今次最滿意的地方。跟住點菜,左摷右摷,可能眼花,唔見那個著名的甚麼「墨汁魷魚」,問店員,立即話有;然後加個「鹹魚煎肉餅配豬仔包」,印象中好似$118定$138;最後又係點個餐牌無嘅,但全世界食店都應該適做嘅「清炒蒜容白菜」,心諗幾個菜,唔駛三百蚊掛。之後菜陸續送上,評價如下:墨汁魷魚--無乜味,鹹鹹地,絕無驚喜;鹹魚煎肉餅配豬仔包--肉餅煎得還可,但鹹魚香味就唔覺,豬仔包放一陣就好硬,咬唔開!跟碟嘅芥辣太辣,亦唔覺夾;清炒蒜容白菜--味淡,唔香口,不特別;最後埋單,盛惠 $361!我差啲以為睇錯!食咗幾碟菜,咁嘅環境、咁嘅味道,要收我 $361!只能講一句物非

點知呢啲機會,真係唔值得比!

之後菜陸續送上,評價如下:

墨汁魷魚--無乜味,鹹鹹地,絕無驚喜;

清炒蒜容白菜--味淡,唔香口,不特別;

只能講一句物非所值,其他粉絲繼續熱捧無所謂,我本人,打死都唔會再去!免費都係咁話,若有人請,會勸人諗諗食第二間好過!
Other Info. : 之前已聽聞是「明星食堂」,當晚見到白嘉倩(雖然唔紅,但都算藝人);同埋如其他網友所講,確是「有氣氛」的,食食下忽然有人拍掌,又有人上前圍觀,唔知係求婚成功定有甚麼大事宣佈,總之我就無興趣!跟住10點度,忽然大開音樂,嘈到七彩!真係唔啱我!雖然無催我走,但都即時埋單走人!
2017-03-10
HK$180 (Dinner)
2017-03-12 1510 views
近幾年的我嘅生日飯都喜歡同一班好同事去東寶聚聚兼吹水。「東寶」呢個名已經成為吹水飯局的指定食店!每次去到望住餐牌都會諗到頭都大,因為樣樣都好想食,好在老闆推介左一啲必食菜式,解決左我地嘅選擇困難症!飯前小食先黎一碟梅菜茄子同青瓜魷魚沙律。呢個沙律好清新,混有有些少芥末味。老闆又推介粉絲蝦煲,粉絲食落微辣又爽口,非常惹味!另一味就係令我呢個唔鐘意食蠔嘅人都會愛上的黃金炸生蠔。金黃嘅咸蛋黃包住大大隻生蠔,再用新鮮大塊嘅生菜包住黎食,個種感覺簡直難以用文字去形容,一定要親身試下。最後要講下我地今次飯局必食--瀨尿蝦。大大隻又啖啖肉,老闆仲親自埋黎教點樣扭兩扭就可以將瀨尿蝦食得乾乾淨淨!東寶--我會再黎架!
2017-03-11
  • 粉絲蝦煲
  • 黃金炸生蠔
  • 青瓜魷魚沙律
2017-03-05 1282 views
出名黎試下,打開餐牌見到每樣小菜過100蚊碟,星洲炒米盛惠$118,未想像過市政大樓既大牌檔可以貴成咁,環境迫夾,服務態度好差,叫左啤酒未飲完都照執台,收茶壺,擺明趕你走,張單有唔清楚既地方,想問清楚都唔係好想答你,好無奈還要俾5% service charge, 味道OK好味,但香港人應該有更多更好既選擇,唔洗幫襯佢。
2017-03-04
2017-03-02 1075 views
氣氛比食物還好的大排檔-東寶位於北角熟食中心內 大排檔格局, 終於一嚐連Benedict Cumberbatch都有來過的東寶小館! 氣氛極熱鬧, 老闆不時唱歌跳舞助興, 跟食客打成一遍! 食物種類較特別, 帶點fusion菜式, 但味道一般, 份量也相當少, 與價錢不成正比, 性價比相對較低! 論味道質素 還是喜歡大中華, 陳根記,萬發等等的! 但氣氛一定比不上東寶!
氣氛比食物還好的大排檔-東寶
2017-01-18 3189 views
好多年前黎過,中間都有想過想黎但一直覺得應該要等勁耐位所以放棄,呢晚又有人提議要黎,咁就試下book啦~前1日book都得,不過職員話到時都可能要等。是日比訂位時間早左20分鐘到,超多人等緊位,前後等左大概35-40分鐘就入得,同我諗嘅差不多。值得一讚的是,雖然好多人,但啲職員態度幾好🖒6個人點左6菜1飯2汽水。叫左半隻風沙雞,炒芥蘭,墨汁鮮魷,琵琶豆腐,米通蓮藕炸鯪魚餅,蕃茄芝士包同敗家子炒飯。敗家子炒飯,炒得好香,賣相好靚風沙雞半隻,皮好脆,雞肉好滑咸魚蓉炒芥蘭,惹味琵琶豆腐,大大件,都幾好食,不過要好小心熱,會辣咀蕃茄芝士包,熱食好味,好芝士米通蓮藕炸鯪魚餅,好香口,但唔係好覺有蓮藕墨汁鮮魷,魷魚下面有意粉,有dd過咸,但都好味嘅,雖然會食到好污糟,不過都清哂!東寶果然名不虛傳,好熱鬧同埋好好味,下次都會考慮再黎!

敗家子炒飯,炒得好香,賣相好靚
風沙雞半隻,皮好脆,雞肉好滑
咸魚蓉炒芥蘭,惹味
琵琶豆腐,大大件,都幾好食,不過要好小心熱,會辣咀
蕃茄芝士包,熱食好味,好芝士
米通蓮藕炸鯪魚餅,好香口,但唔係好覺有蓮藕
東寶果然名不虛傳,好熱鬧同埋好好味,下次都會考慮再黎!

2017-01-17
HK$160 (Dinner)
Birthday
  • 風沙雞