2020-12-30 880 views
在香港,無人不知道翠華餐廳這間上市的茶餐廳,港九新界都有它的分店。在中環已有半年,這是第一次光顧中環的翠華,貪它方便快捷,價錢實惠。位置:正公司樓下,五分鐘內到達,非常方便。環境:很大,有兩層,地下一層還未進入,地上一層是相當寬敞,左手邊有一個賣麵包櫃台,在門口就是收銀台,相當忙碌。左邊的一排正方形窗把室內照得光亮,即是店內的燈光是偏黃。午市套餐:紅酒燴牛腩配飯(送湯和飲料)$68是日湯有粟米什菌湯或羅宋湯,我選擇了粟米什菌湯,其實是粟米忌廉湯,嚐不出有什菌香,像是稀釋了的湯水,味道可以接受。紅酒燴牛腩其實是用了羅宋汁來煮牛腩,份量豐富,有菜有肉,牛腩肉質軟腍腍,吸收了羅宋汁也是很好吃,不過感覺被餐牌名字騙了。

位置:正公司樓下,五分鐘內到達,非常方便。

環境:很大,有兩層,
地下一層還未進入,
左邊的一排正方形窗把室內照得光亮,即是店內的燈光是偏黃。

午市套餐:
紅酒燴牛腩配飯(送湯和飲料)$68

2020-12-21
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$61 (Lunch)
2020-09-20 1004 views
翠華基本上香港都冇乜人唔識佢㗎啦,不過我見一般人去翠華,好多時都係叫一般茶餐廳嘅食物,例如炒飯或者炒麵。但係我每次去親翠華,都係叫佢個麻辣蝦球米線。喺好多香港嘅餐廳食麻辣米線,一般都係調教左香港人嘅辣度,基本上叫中辣都唔辣,但係翠華嘅麻辣米線係絕對夠辣,湯底本身已經有味,另外再加麻辣,所以辣得來有層次,並唔會覺得係死辣。另外再加上佢蝦球清爽彈牙,我食咁多次都唔厭,茶餐廳來講佢嘅用料算好靚。唯一要彈一彈嘅就係價錢絕對唔平,而且份量好細,但係我寧願佢唔好減價同維持呢個份量,都要keep到個質素。朋友叫咗咖喱牛腩飯,份量好粥,咖喱香濃、牛腩軟腍,茶餐廳質素來講算係好好。

今日lunch近近地就去翠華,見午餐時段都唔係好多人。我就叫左個海南雞飯$70,有少少貴,不過質素都唔錯,雞肉更加比左雞髀肉,都幾滑身,加埋d雞油飯一齊食都幾滿足。另外個湯都值得一讚,今日呢個係粉葛湯,味道都濃郁,可以一試。

2020-06-17 617 views
今日同小B👩‍👦,黎到中環翠華餐廳!入到去,見到枱面寫住有個$88嘅雜扒餐,睇落好多嘢食, 就叫黎試吓!嗰餐包括有羅宋湯、凍奶茶、司華力腸豬扒牛扒雞扒配上雜菜和意粉,啲扒塊塊都好厚身,意粉份量驚人😄,係兩個大人嘅份量,而且保持到翠華一貫嘅高水準,最後仲有一份蛋糕做甜品添,性價比十足!✨✨今日發生咗件小插曲,小B唔小心,成杯奶茶倒瀉咗,仲流到落地下!店舖經理梁生一見到,就九秒九走埋嚟幫我哋抹枱同埋清潔地板,之後仲主動叫廚房整過一杯新嘅奶茶送俾我哋,小小嘅舉動,已經令人非常窩心👍小B嘅心情都立即轉返開心🥳公司有呢啲細心嘅員工,真係要好好珍惜,絕對係對呢間店舖嘅一個加分點👍👍👍✨✨✨
今日同小B👩‍👦,黎到中環翠華餐廳!
2020-05-14 696 views
在疫情底下,外賣自取是常識,但估唔到一間上市公司,在這個情況下,不能管理他的系統和員工,好難對小股東交代。事情是這樣的翠華出名咖喱牛腩飯,下單問職員要幾耐,她說:大概20至25分鐘,今日好多單!等20至25分鐘,正常啦!等到30分鐘問經理係唔係個外賣出緊嚟!佢話係呀等等啦!結果唯有等,又過了15分鐘, 真係好嬲,問門口探熱職員才發現系統找不到我的單,我真係發癲了!一個打工仔,一日辛苦工作,都係為咗三餐姐!你竟然咁樣玩我!我真係對這公司很失望!結果足足等了1小時,我的外賣終於到了!而我食飯時間就係1小時!好野!我返去可以繼續做嘢了!

等一小時的咖哩牛腩飯
Other Info. : 如果你有好多時間,你可以選擇這餐廳,可惜我冇!
2020-05-14
Waiting Time
60 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch
2020-03-27 816 views
今早約了朋友在那邊,無聊等待朋友,一邊看手機短片行近翠華買麵包旁邊,突然間有個好惡阿嬸大叫「唔好喺度拍片,我哋唔准人拍片」第一反應望向她,是説我嗎?她又再次大聲講「叫你唔好拍片呀!你聽唔到㗎」原來是説我,我向她說我沒有拍片在䏲短片,她好不相信更加惡鬧我你咪喺度拍片。我真的不想因為小小的事同她吵,影了幾張相舆大家分享一下不愉快經歷。就算我真的係拍片,又不需要如此無禮貌對待。翠華係一間上市公司集團,餐廳遍佈港九。因為旅遊書嘅介紹特別多外國/國內旅客,是否應該注意一下員工態度,員工就是代表著門面。此間分店我上個星期才來食過午餐,個人覺得翠華不及當年,食物質素下降,價錢又唔算話平。

此間分店我上個星期才來食過午餐,
個人覺得翠華不及當年,食物質素下降,價錢又唔算話平。

2020-03-16 561 views
平時返工食lunch, 都無咩選擇今日貪方便去左翠華食諗住都係同平時一樣 叫返個午餐set包野飲同餐湯但見到佢地新出左啲新menu 就諗住睇下有咩平靚正啦最黎要叫左個美極生炒牛肉飯試下平時翠華都會提供啲餐具比客人 但因為依家疫情既關係 佢地就算係堂食既顧客都會比外賣既餐具碟炒飯一黎到 第一個感覺就係 「嘩 咁大碟既~」啲飯都炒得夠乾身 粒粒分明 唔會話痴埋一舊舊味道拿捏得岩岩好 唔錯另外仲叫左杯熱奶茶 茶味幾重每次黎都引唔住會叫返一杯飲下依家翠華有新餐牌 唔駛次次都叫午餐set 咁悶嚕
平時返工食lunch, 都無咩選擇
今日貪方便去左翠華食
諗住都係同平時一樣 叫返個午餐set
包野飲同餐湯
但見到佢地新出左啲新menu
就諗住睇下有咩平靚正啦
最黎要叫左個美極生炒牛肉飯試下

碟炒飯一黎到
第一個感覺就係 「嘩 咁大碟既~」
啲飯都炒得夠乾身 粒粒分明 唔會話痴埋一舊舊
味道拿捏得岩岩好 唔錯
另外仲叫左杯熱奶茶 茶味幾重
每次黎都引唔住會叫返一杯飲下

依家翠華有新餐牌 唔駛次次都叫午餐set 咁悶嚕
2020-03-05 404 views
又去了翠華吃😅😅但真的是不同分店,就有不同的質素👍👍這家中環的,吃過了好幾次,也ok滿意的👍👍由於疫情下,都還是外賣返家吃較好~相比過往,現在的翠華外賣膠袋上,居然貼上職員體溫表😅😅但總比沒有的更安心😅😅豬扒焗飯: 熱點高的,而豬扒亦非常大塊,比普遍的茶餐廳大塊,足夠送上一盒飯👍👍至於焗飯的汁亦很多,各方面也不錯👍👍奶油豬仔包: 這個倒是我在翠華的至愛,練奶及牛油均塗得厚厚的,麵包也鬆軟,滿足👍

2020-01-08 435 views
同事一齊叫外賣冇得揀唯有食翠華叫咗個xo醬茄子深海魚柳飯,真係好難食。一路食完全冇XO醬味,真係唔講都唔知道有。第一: 個茄子根本就係普通嘅好難食魚香茄子。唔好講咩XO醬。搵茄子又硬又冇味,雖然係茶餐廳但係一啲鑊氣都冇第二: 啲所謂深海魚柳,又鞋又硬又乾。唔講我以為食緊豬扒定唔知雞扒第三: 魚香茄子同魚柳飯真係唔夾. 根本就好似兩個唔好食嘅餸求其放咗一齊仲要收$87呀中環真係是但搵間茶餐廳都好食過佢😪😪😪
同事一齊叫外賣冇得揀唯有食翠華

叫咗個xo醬茄子深海魚柳飯,真係好難食。

一路食完全冇XO醬味,真係唔講都唔知道有。

仲要收$87呀

中環真係是但搵間茶餐廳都好食過佢😪😪😪
TakeAway
2019-12-26 347 views
茶餐廳好少話炒飯炒麵會比較好食,今日來食了一個欖菜肉鬆炒飯這個飯可以贊下炒得好乾身,欖菜份量剛剛好味道和品質也很用心煮的,另外還有一個肉絲炒麵,份量好足夠麵身很脆卜卜,肉絲和牙菜調味剛好個芡汁唔太厚。
2019-10-24
Type of Meal
Dinner
2019-12-14 215 views
那天突然想吃菠蘿油,附近只看到這間,誰知道細細的一片薄牛油附在寥寥可數的碎冰粒上,賣相已失分;牛油一放進菠蘿包裏更溶了一大半,以為是菠蘿包熱的緣故,誰知道咬一啖,包真是極之不熱,只是牛油太薄及不夠冰凍和開始軟化,口感真的大打折扣,令我大失所望!和以前厚厚冰凍的大片牛油,熱辣辣的菠蘿包,這種特別的口感已經找不到,十分失望!蛋白杏仁茶就更離譜,冇杏仁味,蛋白只得一小片,真想發火😡
蛋白杏仁茶就更離譜,冇杏仁味,蛋白只得一小片,真想發火😡

2019-10-06 511 views
Had a hangover the night before and wanted some comfort food to help energize the next day especially when one had to goto work on a public holiday. The bad thing about working in central on a holiday is thta not alot of shops are opened. Decided to goto one of my favroite cha chaan ten in central which delivers a variety of choices and mets quality Hong Kong style food. I ordered the steel pan fried instant noodle with pork and this is one of the best comfort food you cant get anywhere else in Asia, simply delicious. I know its junk food and unhealthy, but to cure a hangover, this would be my medicine.
2019-09-29 320 views
雖然翠華價錢偏貴,但佢哋嘅嘢食又真係比一般茶餐廳高分!例如呢個楊州炒飯,真係炒到粒粒分明~有好多嘅新鮮蝦,起碼十幾隻!叉燒唔會梅,唔係用啲下欄位俾你!炒到好香口、飯粒飽滿!好少茶餐廳會做到!雖然豬軟骨米線嘅湯底唔係特別好食,但係勝在豬軟骨炆到真係好淋!呢個真係超班!
炒到好香口、飯粒飽滿!好少茶餐廳會做到!
2019-09-26 254 views
翠華的海南雞飯是Ben爺在香港吃過最好味的, 正宗的海南雞飯必需要是無骨, 凍食 ,雞肉嫩滑 ,要連雞皮, 雞皮與鷄肉之間要連著 一層啫喱狀的骨膠原 才算是合格的海南雞。飯必須要加上雞油和香料一齊蒸熟, 要熱辣辣 ,飯不能太黏 要粒粒分明有口感。 吃下去 要有味道 更要有 香料帶出的香味。畫龍點睛之處是他的 醬油, 醬油起碼要有兩種 一種是薑油 另外一種是杰身的老抽, 要夠甜, 雞肉點下去的時候 能掛汁 才是成功的 醬油。 還要有一條一條的酸蘿蔔酸青瓜, 當你吃得油膩的時候吃一條 用來清爽口腔。配湯不能 太過濃稠 太過濃味, 因為這樣便會喧賓奪主, 把雞肉的鮮味壓下去。翠華能達到以上要求 並且出品穩定, 分量足夠飽肚 ,值得一讚! 84元 並不便宜, 但出品對得起這個價錢。

我每逢到中環,都必去翠華品嚐其仿鮑魚火腿絲通粉之早餐set,不過自從其上市後,這通粉的整體水準已再無驚喜了。至於個餐的其他配搭,包括號稱嫩滑炒蛋都夠嫩口,但是不知怎的,它沒有太多蛋味,另外還有加上了北海道之名的3.6純牛乳軟包,我也覺得不夠軟綿。整體上翠華只是價錢貴,但水準平平之名字象徵了。希望其管理層返回初心,去著力改變這種情況。加油吧!

仿鮑魚絲火腿通粉
2019-09-21
$39 (Breakfast)