2025-03-23 131 views
這次品嚐的兩款豚骨叉燒拉麵各有特色。豚骨叉燒拉麵(豚骨湯底)豚骨湯底濃郁,經過長時間熬煮,釋放出豬骨的香味,湯汁滑潤濃厚。拉麵吸收了湯底的精華,口感順滑。配料中的叉燒有嚼口,雖然味道可以,但如果肉質能再提升至更嫩滑,會更為理想。半隻溫泉蛋煮得恰到好處,蛋黃流心,增加了整體的風味層次。豚骨叉燒拉麵(黑麻油湯底)相比傳統豚骨湯底,黑麻油湯底帶來更深層次的香氣。黑麻油的加入讓湯底多了一絲獨特的焦香味,拉麵同樣保持良好的彈性與口感。配套餐有餃子,外皮金黃酥脆,份量較少隻。另加送飲品,平衡了濃郁的湯麵。
這次品嚐的兩款豚骨叉燒拉麵各有特色。
豚骨叉燒拉麵(豚骨湯底)

豚骨叉燒拉麵(黑麻油湯底)

2025-03-23
$95 (Dinner)
同朋友喺機場離別完之後咁啱見到有我鍾意食嘅鹽味柚子拉麵,所以就沖入去食,就咁睇圖片我估佢柚子味會好香,而且份量都應該好多雖然賣相同張相有唔同係正常,不過比我想像中湯底冇咁清爽,反而係比豬骨嘅油香壓過咗柚子嘅清新,份量都唔算太多,算係正常人食量嘅7分飽,建議食得多啲嘅朋友仔可以加底有啲詫異嘅係佢個面質有啲似即食麵😂😂唔知係咪因為餐廳喺機場嘅關係,員工嘅語言能力都唔錯,不過分客人入座呢方面就可以考慮多少少,整體嚟講服務態度都好好,見到冇水會主動fill而且好有禮貌

2024-04-09 1033 views
冇外賣自取咁做咩要俾人揀?Office order完一路冇人接單心諗唔接我單 我都唯有去買其他嘢食所以落嚟問店員係答我 佢哋冇啲咁嘅嘢真係好無奈喺機場返工嘅人,記得唔好喺度咁外賣自取浪費你嘅lunch time時間
冇外賣自取
咁做咩要俾人揀?
Office order完一路冇人接單
心諗唔接我單 我都唯有去買其他嘢食
所以落嚟問
店員係答我 佢哋冇啲咁嘅嘢
真係好無奈
喺機場返工嘅人,記得唔好喺度咁外賣自取
浪費你嘅lunch time時間
📍 Tonkotsu 8 by 三田製麵所 @tonkotsu8_hk 🧭赤鱲角暢達路1號香港國際機場機場一號客運大樓5樓抵港層接機大堂(非禁區)💰人均消費: HKD90.20🆗柚子鹽湯拉麵 Yuzu Ramen $82個湯好淡,柚子味濃但除咗柚子味咩味都無拉麵口感有啲似辛辣麵,唔啱我叉燒都普普通通下次都係唔好亂試期間限定😂#MFJ香港機場 #MFJ日本菜 #mfoodjournal #mfj #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #hkaiportfood #香港機場美食 #日本菜

💰人均消費: HKD90.20

🆗柚子鹽湯拉麵 Yuzu Ramen $82
個湯好淡,柚子味濃但除咗柚子味咩味都無
拉麵口感有啲似辛辣麵,唔啱我
叉燒都普普通通

下次都係唔好亂試期間限定😂

#MFJ香港機場 #MFJ日本菜

#香港機場美食 #日本菜
2023-11-12
$90.2 (Breakfast)
2024-01-08 917 views
今次去到三田製麵所,好期待要挑戰下佢哋嘅經典定食!率先登場嘅,當然係招牌豚肉拉麵,汁靚到不得了,一啖落肚,滋味啱晒心水🍜。嗰塊豚肉,厚切得嚟又卜卜脆,有種咬落去即刻化喺口裏嘅幸福感。話說啲麵條,勁到彈牙得黎仲唔失真味。至於小食,我點左章魚小丸子同煎餃子,小丸子口感彈牙,外脆內軟,掂晒!而煎餃子就嘅話,外皮煎得金黃香脆,餡料又多汁鮮美,啱晒我哋呢班食貨😍。順帶一提,我仲試咗個黃金牛肉丼,佢嘅牛肉簡直係軟滑得嚟牛味十足,米飯香甜好夾,真係食到停唔到口!講真,呢度嘅食物真係使到我忍唔住想大叫,隨時都得意滿滿,大滿足!啲菜單上嘅味道同質素,真係入屋即刻做大家開舞會咁,興奮過癮!下次想帶多幾個鐵口嘅朋友黎,一齊享受呢度豐富嘅味蕾盛宴!🎉

2023-12-16 810 views
到達機場,有多國美食,選擇進入拉麵店,叫了兩客拉麵。裝修仿日式,大家做得比較親密,如多人一起傾談氣氛就變得熱鬧。醬油拉麵,份量適中,面的韌度也恰到好處,叉燒的厚度相對比較薄,如需多幾遍就需加錢了。醬油湯底,略嫌較多油,此不易飲用。黑豚拉麵,此面的特色在於湯底,黑油味道建議可以濃郁一點,但整體而言味道不錯。可是,面調試有的,味道亦比較淡。加$28有餃子套餐,反而餃子的味道較為出色,加配一罐飲品,價廉物美值得推介。
到達機場,有多國美食,選擇進入拉麵店,叫了兩客拉麵。

豚骨拉麵  黑麻油

從來未試過食個咁難事既拉麵,沒配菜,麵同個黑蒜油豬骨湯好似完全冇關係咁,清水煮麵都唔至於咁樣一啲味都冇沒,我自己落啲雞湯煮都好味過佢。 叉燒完全唔係叉燒黎,又難食又硬,唔知邊度搵啲咁既肉。個湯成碗油,我的確叫黑蒜油但唔係第一次食黑蒜油既人都睇得出真係純油,唔知點食得落。野飲仲勁,烏龍茶一杯杯黎,真係賺到盡。難怪間野唔洗排隊,大家如果肚餓其他餐廳又排隊真心建議隔離7仔買啲燒賣或者叫過M記,入返市區/返屋企先食。真心難食到痴線。

2023-11-25
$110 (Lunch)
2023-09-04 1103 views
事隔5年,終於要飛啦!!!!!🤪🤪所以今日同大家介紹下機場性價比超高既拉麵店🍜~機場既餐廳普遍比其他地區調高價格,而呢一間拉麵店相對性價比超高!二人餐有2碗拉麵、2個小食、2杯飲品,埋單都係200左右,只需人均$100左右就可以係機場食到拉麵🤩🤩湯底濃郁,加上辣油調味,為湯頭增加一點變化,唔會太辣,只係輕微帶出一點辣味,十分温和。加上經典日本拉麵配菜-叉燒,配以豚骨湯,味覺以非常協調。美中不足係叉燒有少少乾硬撈麵賣相吸引,色調配搭令人食指大動😋面頭用栗米、紫菜絲、辣肉碎、大量香蒽,最後正中心放上一顆日本蛋黃,未食已經流晒口水🤤🤤味道食落香香辣辣,加上香蒽調味,撈埋肉碎,口感豐富得黎又刺激食慾!雞翼煮得過熟,肉質有啲「鞋」,不過炸雞中翼上淋了一層韓式甜酸醬,味道酸甜酸甜,滿開胃的。另外,留意要盡快享用,因為甜酸醬包裹既炸雞放太耐的話,外皮會淋晒,影響口感。炸雞超好食!送上枱時重係岩岩炸起,熱辣辣的🤩🤩皮薄肉嫩!外脆內軟!內裹充滿肉汁,而且3件都大大件,份量十足。😋
事隔5年,終於要飛啦!!!!!🤪🤪

香辣豚骨拉麵

香辣撈麵

黑胡椒炸雞中翼

自家製炸雞🍗

2023-09-03
$100 (Lunch)
香辣豚骨拉麵
香辣撈麵
自家製炸雞🍗
2023-08-10 840 views
自從機場冇咗T2,每次都係離境大堂嗰幾間食,選擇好少。今次決定去抵港大堂睇吓,原來開咗間拉麵店!晚上時間坐滿晒,不過都好快有位。 裝修以木材為主,牆上掛上日文餐牌,充滿日式感覺。食物方面比我想像中多選擇,除湯拉麵,仲有撈麵同咖哩飯。鐵板炒飯好似幾好味,可惜賣晒🌟 醬油拉麵 $72🍜醬油湯底清甜,唔會太咸🍜 配上特製粗麵,爽口彈牙🍜叉燒冇咩肥肉🍜份量適合一個女仔,而且味道清清地,冇咁肥膩🌟叉燒炸雞拉麵 $88🍜一見到忍唔到嘩咗聲,又叉燒又炸雞好邪惡😂🍜炸雞又大塊,又鮮嫩多汁💕🍜濃厚豬骨湯底,湯底甜甜地🍜呢個配幼身拉麵,即係一蘭個種,麵質煮得剛好,唔會太淋另外所有麵類、飯類均可跟餐,$28 有餃子加飲品🍜餃子外皮煎到金黃,皮薄餡靚總結:係機場呢個價錢食到呢個質素真係抵食!職員服務態度友善!日後去機場又多個選擇啦!

🌟 醬油拉麵 $72
🍜醬油湯底清甜,唔會太咸
🍜 配上特製粗麵,爽口彈牙
🍜叉燒冇咩肥肉
🍜份量適合一個女仔,而且味道清清地,冇咁肥膩

🌟叉燒炸雞拉麵 $88
🍜一見到忍唔到嘩咗聲,又叉燒又炸雞好邪惡😂
🍜炸雞又大塊,又鮮嫩多汁💕
🍜濃厚豬骨湯底,湯底甜甜地
🍜呢個配幼身拉麵,即係一蘭個種,麵質煮得剛好,唔會太淋

另外所有麵類、飯類均可跟餐,$28 有餃子加飲品
🍜餃子外皮煎到金黃,皮薄餡靚

Type of Meal
Dinner
: Embarking on a delightful culinary journey at Tonkotsu 8 in HK International Airport🍜 Tonkotsu Ramen White: Creamy, flavorful, and oh-so-satisfying! The milky broth and tender cha siu in this bowl of goodness had me craving more. 😋🥟Dumplings: These bite-sized parcels of joy were perfectly steamed and bursting with savory goodness. Dip them in the soy-based sauce for an explosion of flavor! 🥢With only 30 seats, Tonkotsu 8 offers an intimate escape from the airport crowds. Don't miss out on this

Don't miss out on this delicious ramen spot at HK International Airport! 🌍

🍴 Tonkotsu 8 by 三田製麵所 📍 Arrivals Hall, Arrivals Level, 5/F, HKIA Terminal 1, Hong Kong International Airport

✨𝓖𝓾𝓽𝓮𝓷 𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓽 : 𝓒𝓱𝓮𝓻𝓻𝓲𝓮, 𝓚𝓪𝓻𝓵, 𝓐𝓵𝓪𝓷

#Foodie #HongKongFoodie #GoodTimes #Tonkotsu8Delights #AirportRamen #FoodieFinds #RamenCravings
#ahmoontt_food
Tonkotsu Ramen White:
Dumpling
Tonkotsu Ramen White:
Dumpling
2023-07-19 650 views
之前食過一次呢間覺得唔錯,今次飛吉隆坡前決定再食多次!炸雞香辣撈麵 $88▪️撈麵賣相吸引,側邊圍滿炸雞,而中間有粒蛋黃▪️炸雞同埋撈麵嘅份量都比想像中多▪️炸雞皮薄肉多、十分juicy▪️撈麵醬汁有好香嘅麻油味,完全食唔停口醬油湯櫻花蝦拉麵 $73▪️季節限定拉麵▪醬油湯底香濃▪️配料豐富,除咗櫻花蝦仲有豚肉▪️啖啖都有濃郁嘅櫻花蝦味▪拉麵超彈牙炸雞中翼 $34▪️雞中翼大大隻,咬落去超多汁▪️唐辛子風味辣辣地十分惹味
之前食過一次呢間覺得唔錯,今次飛吉隆坡前決定再食多次!

炸雞香辣撈麵 $88
▪️撈麵賣相吸引,側邊圍滿炸雞,而中間有粒蛋黃
▪️炸雞同埋撈麵嘅份量都比想像中多
▪️炸雞皮薄肉多、十分juicy
▪️撈麵醬汁有好香嘅麻油味,完全食唔停口

醬油湯櫻花蝦拉麵 $73
▪️季節限定拉麵
▪醬油湯底香濃
▪️配料豐富,除咗櫻花蝦仲有豚肉
▪️啖啖都有濃郁嘅櫻花蝦味
▪拉麵超彈牙

炸雞中翼 $34
▪️雞中翼大大隻,咬落去超多汁
▪️唐辛子風味辣辣地十分惹味
1K
抵港已晚,又要等半個鐘先有巴士,決定食埋晚餐先番屋企。去左機場抵港大堂五樓既三田製麵所,車水馬龍的人群,要等候片刻才可入座。餐廳裝潢行日本🇯🇵風格,掛滿日式燈飾,木紋條子風格,加上用木牌以日文寫上食品名稱,仿似置身於日本🗾。醬油湯櫻花蝦拉麵🍜+ 吉列豬扒套票:麵條充滿嚼勁,呷一口湯頭,鹹香得宜,櫻花蝦蔥粒湯底透出深色亮麗的湯汁,可按個人喜好加白芝麻,份外提鮮,日式豚肉肥瘦比例適中,風味絕佳。吉列豬扒炸粉不厚,外脆內軟又熱辣辣,即叫即整!皮脆肉嫩。豚骨湯櫻花蝦拉麵+餃子🥟套餐:豚骨湯呈奶白色,用上豬骨頭熬製,份外豐腴濃厚,加上櫻花蝦鹹香加持,香氣十足。餃子煎得好,黃金外皮,皮薄餡靚。總結:值得再光顧落機後上機前醫肚首選

醬油湯櫻花蝦拉麵🍜+ 吉列豬扒套票:

吉列豬扒炸粉不厚,外脆內軟又熱辣辣,即叫即整!皮脆肉嫩。

豚骨湯櫻花蝦拉麵+餃子🥟套餐:
餃子煎得好,黃金外皮,皮薄餡靚。

總結:
值得再光顧
落機後上機前醫肚首選

2023-07-05 367 views
#20230614 🤍📍 Tonkotsu 8 by 三田製麵所 @tonkotsu8_hk赤鱲角暢達路1號香港國際機場機場一號客運大樓5樓抵港層接機大堂(非禁區) 🍽️沙田沙田車站圍1號Citylink1樓111號舖太古太古城道18號太古城中心Apita B1樓TKS-04號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#孖住食 $198 🥢 #原味豚骨拉麵 🥢 #香辣豚骨拉麵 💭 難得係機場可以食到啲價錢合理既野食👍🏼呢個二人餐係市區都算係抵,更何況入到機場,平時市區啲拉麵都未必有配料跟🍜呢間仲每碗有半隻蛋🥚麵質唔會淋抵讚,塊叉燒又唔會好鞋,當然唔好太高要求,呢個地方呢個價錢比呢個質素,絕對係🐷既接受程度內,所以幾好😎. 🥢 #自家製黑胡椒雞翼#章魚丸子 $38#煎餃子 $34💭 老實講,小食就真係正正常常咁,無話邊樣特別標青,章魚丸子太實又太多沙律醬,下次唔會再叫,其他兩樣都過關,下次再尼🐷都會再幫襯既,因為機場可以選擇既唔多,而呢間又抵食係最大吸引力🤩. 🥢 #可口可樂 🥢 #檸檬茶 .#赤鱲角美食 #🐷在赤鱲角 #沙田美食 #🐷在沙田 #太古美食 #🐷在太古 #🐷_食
#20230614 🤍

#章魚丸子 $38
#煎餃子 $34

🥢 #可口可樂
🥢 #檸檬茶

之前機場封左關,有唔少食肆都閂左門,依家開番關正常運作番多左好多選擇但我都係中意幫襯呢間拉麵舖🍜因為最幸福既事係落機食翻碗暖笠笠既拉麵🌶️而呢間出面都有分店,不過係機場食係別有一番風味。🐒叉燒炸雞拉麵💰$88+$8加辣今次嗌左叉燒同炸雞2款一齊既拉麵🍗一碗就嘆哂2款招牌配料🥓另外因為我中意食辣所以都嗌埋加辣,咁就可以試埋個地獄湯底,滿足哂我對拉麵既要求俾佢粒炸雞嚇親😂勁大粒又厚肉,而叉燒就正常,入味之餘都肥瘦適中🐷一個女仔食都非常足夠另外枱面都有檸檬水提供🍋如果唔想買野飲既都唔怕口渴,職員既服務態度好好👩‍💼面對住唔少外國客都十分耐心👍🏼十分欣賞店員。如果係飛之前都可以考慮下食埋個拉麵先入禁區,暖暖個胃就可以上飛機舒服咁訓教啦✈️

🐒叉燒炸雞拉麵💰$88+$8加辣

俾佢粒炸雞嚇親😂勁大粒又厚肉,
而叉燒就正常,入味之餘都肥瘦適中🐷
一個女仔食都非常足夠

2023-05-26 509 views
估唔到喺機場度搵多一間餐廳好食到我覺得要推介俾大家😍機場出名純粹填飽個肚🤐直到今日我要為機場平反 絕對唔係美食沙漠🏜️🍛吉列豬扒咖哩飯 係即叫即炸 熱辣辣🔥皮脆肉嫩😍食一啖已經愛上❤️🍜叉燒炸雞拉麵 湯底濃厚 完全係地道拉麵店嘅味道😛🥟餃子炸雞套餐 餃子煎得好香 皮薄餡靚🤩🍵凍綠茶& ☕️烏龍茶 配埋飲品食完濃味嘅嘢配返杯綠茶 消消濟🫄••••••••••••••••••••••••••••••🍽️ Tonkotsu 8 by 三田製麵所📍 香港國際機場機場一號客運大樓5樓

🍜叉燒炸雞拉麵 湯底濃厚 完全係地道拉麵店嘅味道😛
🥟餃子炸雞套餐 餃子煎得好香 皮薄餡靚🤩