好似港式奶茶一樣,麥精陪伴好多香港人成長。好開心有舖頭用佢嚟做甜品,希望嚟緊會見到更多有香港風味嘅嘢食!☝🏻胚芽朱古力湯圓 (麥精湯底) 🍫🍡朱古力湯圓總共有6粒,大細啱啱好,一啖一粒,咬開仲有少少朱古力醬喺入面。麥精湯底係原汁原味,感覺冇溝水,我都冇諗過原來佢同朱古力味咁夾🤔。神來之筆係面頭嘅胚芽,咬落有少少似食麥皮嘅感覺,令成個甜品口感豐富咗。雖然呢個甜品凍/熱食都得,但我會推介食凍嘅,熱食應該會比較“漏”呢。☝🏻檸檬愛玉 🍋呢個同平時喺台式飲品店飲到嘅差唔多,冇太大驚喜,但愛玉份量偏多,軟硬適中。可能我個人唔鍾意食太甜,覺得甜度可以低返啲。不過夏天熱辣辣,食啲酸味味嘅檸檬嘢係幾refresh嘅,推介俾爆哂汗嘅朋友解暑💦🍋☃️❄️。

☝🏻胚芽朱古力湯圓 (麥精湯底) 🍫🍡

☝🏻檸檬愛玉 🍋
  • 胚芽朱古力湯圓 (麥精湯底)
2019-10-07 668 views
好少可晏就食甜品,呢間糖樓未轉手前都有間吾中黎食... 環境比之前靚左,感覺幾清新,幾舒服....整個裝修主要係白色同木色為主,仲有d 高凳可以望下窗外既境...都幾吾錯每次都會叫胚牙朱古力湯圓。今次反而想食下朱古力心太軟,因為之前食過很不錯,價錢都合理,依稀記得40幾蚊,但今次睇一睇餐牌,都加到$50...不過我覺得好食就吾緊要。之前等都需要時間around 15分鐘,今次因爲有問題重新再整過所以等左7個字左右...擺碟黎講都okay,略嫌個雲尼拿雪糕好細舊,雖然出到黎熱熱地又有流心效果,但係心太軟既朱古力實在係好甜,而且朱古力皮外邊仲有啲未攪好既麵粉狀物體..... 食完之後都好口渴,比起以往水準的確差左。係有啲失望

不過我覺得好食就吾緊要。

$50 (Tea)
2019-09-20 303 views
今日同朋友來糖樓食甜品,天氣咁熱,就點咗一份朱古力味嘅綿綿冰仲配咗小丸子。分量好大,朱古力味都好濃郁,綿綿冰沙沙哋,口感好好。但係小丸子唔好食,口感唔好,唔加小丸子仲好食D。食完好解熱。
2019-09-15 239 views
中秋節,晚上同老婆去吃糖水,美樂只得2間,一間馬可xx,一間糖樓,老婆比較喜歡特別,新式些所以去了糖樓。糖樓甜品款式比較多,有心太軟,有撈河,綿綿冰,有點松記感覺。我選了比較少的核桃糊,很香味道不太甜,很適合我。老婆突然選了桃膠,最近真的很多人吃,養顏。冰糖紅棗燉桃膠,價錢偏貴,老婆說桃膠份量太小不值,有點失望,後悔沒選最喜歡心太軟,因為貪新鮮,哈哈!

我選了比較少的核桃糊,很香味道不太甜,很適合我。

老婆突然選了桃膠,最近真的很多人吃,養顏。
2019-08-17 293 views
熱辣辣朱古力心太軟個流心朱古力係苦既,夾雪糕真係一流😍亦寫上smile more,充滿正能量!士多啤梨綿綿冰好香好夠味,冰既份量岩岩好,吾好太多冰而太淡或太凍。加埋配料口感一流!老闆比我地叫d menu上冇既野,肯幫我地mix and match. 楊枝金露+$15榴槤,同埋mix合桃芝麻糊,大家都食到想食既甜品。芝麻豆腐花同合桃芝麻糊好滑,亦夠熱,但呢兩個相對等得有d耐。合桃糊又香滑又香濃。一班朋友聚埋食野傾計,好開心!
合桃糊又香滑又香濃。
一班朋友聚埋食野傾計,好開心!
2019-06-26 185 views
這陣子真是太熱了,晚上要吃點甜點解暑。點了這個芒果椰汁紫米露。上來到時有點失望,因為我明明點了凍食,但是一點也不凍,頂多叫做涼。不過幸好芒果幾有鮮味,但是紫米有點少,整碗糖水好像有點太稀稀的感覺,質素認真一般般。
以前一直食開都無事,最近轉左手後琴晚第一次食、叫左楊枝甘露涼粉$34。一拎到手⋯哇個碗細過我飯碗都算、打開嚇死人、完全唔見楊枝甘露、成碗野只係涼粉+涼粉糖水+芒果+西米+少少西柚粒,仲要收我$34真係離哂譜!而且一d都唔凍、食左幾啖諗諗下都驚佢d材料常溫咁放得耐有菌就無食,點知都係奶野,今朝一起身就上吐下瀉。我好肯定係碗糖水有問題既原因係因為琴晚晚餐好早食,過左6個鐘都無任何異樣,但11點幾食完碗糖水後今朝就出事!呢間野真係無下次!!!
楊枝甘露涼粉
TakeAway
2019-04-23 169 views
糖樓係美樂都做左好多年,但一路以黎都咁多人幫襯都知佢水準一直都keep到。近排去食完都仲係保持到水準。個人黎講去親都會叫焦糖燉蛋食,今次都唔例外,另外再叫多左個芝士薯條。先講下服務,服務不嬲都唔係主打既地方,咁多人食都係快快手落單為重點,所以第一次去食既話可能會覺得唔係幾好,但去多幾次就會慣。焦糖燉蛋上面夠脆夠甜,個人黎講超中意食,下邊個蛋好creamy食落好正,唔敢講係咪正宗要有既口感但個人喜好黎講就絕對一流。芝士薯條熱辣辣又夠脆,好明顯係即炸即上,不過要食得夠快,如果唔係凍左就會痴實一大pat,口感都馬馬。

2019-03-03 157 views
位於屯門碼頭既糖樓,地方少左d,但甜品不錯。今次嘗試了芒果益力多綿綿冰,配黑珍珠同小丸子,正當我以為黑珍珠係平時飲珍珠奶茶嗰d珍珠,結果捧出黎係好似青蛙蛋的黑珍珠,簡直欲哭無淚!不過好彩佢個綿綿冰好味,芒果味唔似假糖漿,亦係好綿滑,都值得推介!

2019-03-02 136 views
今晚來到糖樓吃糖水, 餐廳位置方便, 環境乾淨光猛, 我哋分別點了 朱古力綿綿冰, 混合芋圓,味道尚可,綿綿冰大份,但芋圓有點硬,不過也是大大粒。店內甜品品種不多,大路野都有。
2019-02-28 123 views
本身見食評唔係太差,所以想嚟試下,因為自己本身偶然都中意食哩類甜品做宵夜,不過好第一次嚟就覺得幾失望下,或者係我叫嘅野食太普通?完全冇味可言。我叫了“日式紅豆椰汁豆花”,完全食唔到有椰汁味,成碗野嘅味都係嚟自佢果啲罐頭紅豆,紅豆還紅豆味,豆腐花還豆腐花味,味道完全混唔埋,豆腐花自己又係冇味,我食過其他店的紅豆豆腐花都唔係咁冇味的,雖然唔係難食,但實在有待改善。另外老公叫的“哈密瓜豆腐花”都係一模一樣,味道各有各行咁。其實仲叫了“脆炸薯條”,不過冇映相,味道非常一般。
日式紅豆椰汁豆花
哈蜜瓜豆腐花
2019-02-17
$38 (Last Night Supper)
2019-01-09 139 views
好好食,買左個椰汁香芋西米露同榴槤河粉。香芋椰汁西米露第一淡食落去有啲甜,但食食下已經唔覺甜,口感好厚,啲芋頭煮到好粉好正,好濃既椰汁味,用料足,好值得再去食多次。榴槤撈河粉好好食,榴槤好香好甜我,榴槤味重唔錯,河粉椰汁味重,不過有啲貴
好好食,買左個椰汁香芋西米露同榴槤河粉。

TakeAway
2018-12-28 123 views
溝左好多水既水汪汪垃圾綠豆沙。味道古怪,只有死甜味而無綠豆味,食得出不斷加水番煲。廁所衛生情況惡劣。自己買即食糖水返去煲都無禁嬲!失望!永無下次!😤😤😤😤
2018-12-15 136 views
大概星期六夜晚10:30到,店入邊冇咩人,亦無咩人等位。其實都覺得奇怪,明明街尾間糖水鋪多人到爆曬,點知食完之後就知原因。因為尼間野真係好伏!1. 上菜速度欠佳10:37分落單,去到11:10分d野食先黎到。2. 食物質素差叫左2碗糖水,一碗熱一碗凍。等左咁耐,我期望黎到嘅野食,尤其熱個碗,係會熱嘅。但係碗熱野黎到,竟然係凍😀 尼個可以算喇,碗熱紅豆圓子入邊係有芋圓嘅,我期望係正常芋圓嘅質感。但尼間野俾我嘅係硬身嘅芋圓😀最過份係碗糖水入邊有片未融嘅糖片!成間鋪,如果係純粹影相打卡就好好,但唔好期望食物有質素囉👎🏻

1. 上菜速度欠佳
10:37分落單,去到11:10分d野食先黎到。

2. 食物質素差
但係碗熱野黎到,竟然係凍😀
最過份係碗糖水入邊有片未融嘅糖片!

2018-12-15
$26 (Last Night Supper)
2018-11-12 218 views
今晚同朋友食完雞煲就去左食糖水,糖樓我地已經惠顧左好多次,今次黎到有煥然一新嘅感覺,新裝修新餐牌,但仍舊保留左一啲招牌糖水甜品,例如係楊芝甘露(芝士味),又加入左一啲新款嘅台式糖水,我地揀左:大團圓($32)大團圓係台式糖水,有薑糖水,芝麻湯圓,芋圓,地瓜圓,小丸子,糖水薑味足夠,而家天氣涼涼地飲好正,芝麻湯圓味道正常,芋圓地瓜圓小丸子夠晒煙韌,珍珠檸檬愛玉冰($32)檸檬酸酸地可以消化下頭先食嘅雞煲,珍珠彈牙,愛玉凍滑溜,唔錯,榴槤綿綿冰($40)配煉奶,益力多爆爆珠,小丸子,綿綿冰軟滑,入口即溶,榴槤味濃郁,配合煉奶甜度適中,爆爆珠同小丸子味道正常。
今晚同朋友食完雞煲就去左食糖水
糖樓我地已經惠顧左好多次,
今次黎到有煥然一新嘅感覺,新裝修新餐牌,
但仍舊保留左一啲招牌糖水甜品,例如係楊芝甘露(芝士味),
又加入左一啲新款嘅台式糖水

我地揀左:
大團圓($32)

糖水薑味足夠,而家天氣涼涼地飲好正,
芝麻湯圓味道正常,芋圓地瓜圓小丸子夠晒煙韌,
珍珠檸檬愛玉冰($32)

檸檬酸酸地可以消化下頭先食嘅雞煲
珍珠彈牙,愛玉凍滑溜,唔錯,
榴槤綿綿冰($40)

配煉奶,益力多爆爆珠,小丸子,
綿綿冰軟滑,入口即溶,榴槤味濃郁,
配合煉奶甜度適中,爆爆珠同小丸子味道正常。
2018-11-07
$35 (Last Night Supper)