2019-08-12 145 views
今日路過見到美孚唐記包點有新出的期間限定既阿華田系列,之前見到好多分店都售罄,今次終於見到有得買,當然要買返點野食返家開餐。美孚呢間分店十分乾淨衛生。買了兩客點心,鮮竹卷、雞扎,各18元。鮮竹卷好香,啖啖滋味。另外雞扎好足料,以腐皮包著又大又滑雞件、芋頭、香濃多汁的魚肚、仲有爽口彈牙既豬肚。以豬肚做餡料之一,十分傳統。除點心,當然會買返個蒸飯。今次買了北菇雞飯,有好多嫩滑雞肉,配以甜豉油、白飯,正。仲大大盒,好飽肚。今次點了奶皇包,奶皇包好多奶皇餡,又香甜又好味,熱辣辣好正。糯米卷,好足料,中間放了好多軟分綿綿又滋味的糯米,十分吸引。當然仲有阿華田包,整個包都是阿華田色。我輕輕一摵開包,入面的阿華田醬已湧出來,好正好流心。好好味。吃起來阿華田味好香濃,又唔會太甜,麵包又彈又軟,啖啖都好滋味。好開心試到呢個新出品,$5一個又抵食,不過真係好難遇到,因為成日都賣曬,所以遇到都一定要買返個黎食下。當食甜點,又飽肚又好味。另一款新品就是阿華田奶茶,一打開樽蓋,陣陣的阿華田味、奶茶味湧出,感覺好得意,因為兩者味道都好出,但又不會搶去其他的味,可以清楚聞到阿華田及奶茶味。而且口味仲好夾,好特別。

美孚呢間分店十分乾淨衛生。

買了兩客點心,鮮竹卷、雞扎,各18元。
鮮竹卷  雞扎

鮮竹卷好香,啖啖滋味。

北菇雞飯

奶黃包

糯米卷

阿華田包

當然仲有阿華田包,整個包都是阿華田色。
阿華田奶茶

糯米卷
阿華田包
阿華田奶茶
2019-10-13 0 views
一路都係唐記包點嘅粉絲🤩原因係佢嘅包點又平又大又好食🥰尤其係紅豆包同蕃薯包💯知道佢最近出咗阿華田麻糬包,聽個名都好吸引🤤呢款包係每日限量,今日十二點幾去到都仲有得買👏拎住個包,即刻聞到陣陣嘅阿華田味😍咬咗兩啖,即刻見到大大舊嘅麻糬☺️由於係即買即食嘅關係,仲係熱辣辣,麻糬能夠保持著非常煙韌嘅口感😇咬多咬,就食到流心嘅阿華田饀🥳但係要注意嘅係佢嘅流心程度係十級😂好容易會滴到周圍都係,食嘅時候要小心啲🙈

2019-08-25 30 views
夜晚晚想食蒸飯同點心,會第1時間諗起唐記,外賣返去睇住電視食一盅兩件,真係一流。佢地每日都有一款特價蒸飯,22蚊一盅非常抵食,今日係北菇雞飯,緊係要買黎食吓啦。雖然係特價,但份量都唔少,成盒滿晒。蒸飯最緊要係落鼓油,佢地個蒸飯鼓油勁好味,而雞件都好嫩滑,仲有配菜跟埋,一d都冇嗎夫。我仲試埋佢新出嘅豬軟骨飯,飯同餸分開上,唔使d汁滲晒落d飯果度,豬軟骨炆得好入味好淋,d汁好濃郁,最啱攞黎撈飯食,非常好食惹味。叫咗款懷舊點心鵪鶉蛋燒賣,而家好少地方有得食,一碟3大粒,都非常足料,燒賣d豬肉都好有口感,仲大大粒鵪鶉蛋喺燒賣上面,好好食。蔥油餅-煎得好香脆,有大量蔥花,d蔥好香好惹味,買果時熱辣辣,好好食,15蚊有3件好抵食。佢地有新出品就係阿華田奶茶同流心阿華田包,啱晒小朋友食,個包咬開d阿華田醬流晒出黎,有好濃嘅阿華田味醬,個包唔係普通白色果d中式包,佢係有阿華田味,呢個包好有特色。而阿華田奶茶都幾好飲,估唔到阿華田同奶茶都好match,好好飲。

2019-08-24 22 views
早餐一向多數響唐記點心買個包,而美孚呢間開張左一段時間,今日黎試一試。。。朝早10點去到門口已見到唔少街坊排緊隊買早餐。。。好可惜今次本來想試既阿華田包竟然售罄,唯有下次再試。。。最後,買左個菜肉包同黑芝麻包。。。前者,個包新鮮熱辣辣蒸出黎,皮好鬆軟,而裡面d餡都好好味,但比例上係肉多過菜好多,如果菜多番少少會更佳。。。我就最鍾意食黑芝麻包,因為黑芝麻餡超多,而且芝麻炒得好香,每一啖都好幸福,十分推介!

朝早10點去到門口已見到唔少街坊排緊隊買早餐。。。

好可惜今次本來想試既阿華田包竟然售罄,唯有下次再試。。。

菜肉包

最後,買左個菜肉包同黑芝麻包。。。

黑芝麻包

菜肉包
黑芝麻包
2019-08-20 19 views
唐記包點越開越多,總有一間在附近。自從我屋企樓下呢間開左之後,我就多一個食宵夜既地方。唐記既面包款式好多,除左傳統果D叉燒包,菜肉包,饅頭外,仲有款港式茶記味道既沙嗲牛肉包。今次我都係食返一D傳統嘅菜肉包同黑麻蓉包。菜肉包既肉餡好juicy,菜同肉既比例啱啱好,唔會搶左對方既味道。黑麻蓉包既包皮都加入了黑芝麻,所以面包都有黑芝麻既香味,黑麻蓉唔算好甜但香,好重黑芝麻味。糯米雞在我心目中係唐記既鎮店之寶。首先糯米雞好大隻,廿幾蚊一定可以食得好飽。打開糯米雞,一大股荷香就會四溢。糯米雞非常非常足料,有雞翼,叉繞,咸蛋黃,juicy既肉碎,配埋糯米食,非常好味,又飽肚。

2019-08-17 26 views
唐記包點應該無人不曉,美孚呢個唐記包點都開左一段時間,定期都會推出一D新產品。有時夜晚屋企無飯開或者買定第二日既早餐,唐記就係不二之選。今日下午路過唐記時,個肚有D餓,埋去望下有咩食先。有款黑麻蓉包都推出左一段時間,但我從未食過,所以就買一個返屋企做下午茶。今日菜肉包仲有優惠,所以隨便買一堆凍包留返聽朝做早餐,可以慢慢在家沖杯咖啡,食住個包做早餐。講返個黑麻蓉包先,一擘開個包就見到滿滿既黑麻蓉。雖然唔係流心,但黑芝麻好香。咬落去唔會好甜,但好重黑芝麻味,好香,非常好味。菜肉包好足料,皮薄肉厚,本身$7.5一個己經好抵食,今次撞正每日優惠,仲更加抵食。

2019-08-09 22 views
最近多左OT,每日都唔知收工個鐘數仲可以食d咩,系昵個時候聞到唐記的飯香,又幾吸引!有蒸包蒸飯,每日精選仲好抵食添。大發現,蒸飯份量增加,變左大碗。點心的選擇都好令人滿意,好多層蒸櫃新鮮出爐。現在唐記出左多款特式客飯,令人選擇困難,好似好吸引。我最後都系揀左傳統的蒸飯,梅菜肉餅飯同北菇滑雞飯,要求醬油另上,返到屋企飯仲系熱辣辣既,很新鮮。再淋醬油會比較好風味。飯量明顯增加,梅菜肉餅入味肉嫩,夠送飯。北菇滑雞飯肉質鮮嫩,飯多到食唔晒,好滿足!另外蔥油餅都冇令我們失望,蔥油芝麻香撩人,不會太油,面粉的純厚口感很有咬頭,很適合外賣返屋企慢慢享用。

大發現,蒸飯份量增加,變左大碗。

點心的選擇都好令人滿意,好多層蒸櫃新鮮出爐。

現在唐記出左多款特式客飯,令人選擇困難,好似好吸引。

飯量明顯增加,梅菜肉餅入味肉嫩,夠送飯。

北菇滑雞飯肉質鮮嫩,飯多到食唔晒,好滿足!

2019-07-15 68 views
《唐記》出現在這一個世上,真的是喜歡食點心及食蒸飯人士的福音。他們早已經做到每一個車站,每一個屋苑屋邨都有分店,肚餓想食個蒸飯,想食幾粒燒賣,見到《唐記》就有救了。是日,去到美孚探望老爸,一落車,我的肚已經餓到唔想慢慢等去飲茶時才食野。當我一經過《唐記》門口時,心血來潮,立即買一份鵪鶉蛋燒賣充饑。曾經,鵪鶉蛋燒賣被視為失傳點心,但《唐記》就把這一個似是膽固醇很高的點心再一次發揚光大。蛋白薄薄的鵪鶉蛋,同香口的豬肉一起放入口,肉香加蛋香兩者混合,而這就是鵪鶉蛋燒賣比燒賣更勝一籌的小原因。很方便,也很好食,《唐記》,造福了廣大的香港人。

很方便,也很好食,《唐記》,造福了廣大的香港人。
$20 (Other)
2019-07-05 61 views
搬來美孚已經半年多,始於都覺得唐記包點最抵食同好食,好似佢哋會每日有推廣優惠蒸飯$22蚊同凍包$15蚊3個。今日只想留起屋企休息,所以就落去唐記買定全日應要嘅食物,是日星期六,凍包優惠是“菜肉包”,買咗3個等待下次做早餐,自己蒸嚟食。我喜歡菜肉包包面甜甜地,裡面餡料足料,食到啖啖肉加菜香甜,食極都唔討厭。為自己點了皮蛋瘦肉粥,裡面有皮蛋、瘦肉絲及腐竹,粥很綿,份量又十足。再加“香煎風味”$15蚊3件,$5.5有1件,我就叫咗一件蔥油餅一件鍋貼及一件新推介的香煎蔬菜香菇包。味道方面蔥油餅相當香脆, 鍋貼煎得邊都很脆口,裡面豬肉餡料都好夠味,而香煎蔬菜香菇包,沒有肉是素包,香口惹味合適食素人士。鳳爪排骨飯星期六也做優惠$22,份量十足好抵食,味道夠晒經典。

2019-06-25 57 views
今日去咗美孚行街,行完街去咗附近嘅美孚唐記包點買嘢食, 見到佢外面裝修都非常之光猛,非常之大間, 我就即刻同朋友每人都點了一個飯,朋友就點了肉餅飯,而我就點咗雞飯,因為我好鍾意食糖記嘅北菇雞飯!之後我哋亦都點咗個點心,就係牛雜, 好少出面舖頭有牛雜,所以一試佢嘅真功夫 ,之後我哋亦都叫了雞包仔 ,因為他的雞包非常之好食,想睇下去同其他分店有冇唔同?回到家之後嗰真係非常之好食,飯香,餸好新鮮,完全唔會白費金錢, 個牛雜非常之琳,好有牛肉味, 雞包keep住水準,所以我真係好鍾意去唐記包點買點心食!

2019-06-24 42 views
唐記包點相信大家都吃不少啦!而且有好多家分店,總有一家在附近,哈哈!小編最喜歡是香芋包和奶黃包!每一口的餡料都好飽滿,做早餐真是不錯~現在還有凍包可以買,方便隔天蒸完做早餐呢~但原來唐記都出了蒸飯和粥品,中午經過就決定買來吃。點了咖哩雞飯、每星期有不同推薦的飯:梅菜肉餅飯。咖哩雞汁味道上較為辣,而整碗飯超大碗,吃到好飽呀~梅菜肉餅飯的肉餅大大塊,好有家的味道。間中吃較為家庭式的飯菜都不錯呀!推薦燒賣!啖啖肉,超足料!差點忘了,還有茶味很濃,很滑的奶茶,都很值得一試~

差點忘了,還有茶味很濃,很滑的奶茶,都很值得一試~
2019-06-23 43 views
蒸飯點心包點選擇多, 岩大眾口味, 而最重要的是, 平! 靚!正!總是在各食肆選擇中做到一個平價, 雖只是外賣, 好處是唔駛迫慢慢在家/公司食, 係慳錢好幫手~天氣熱,今早兩個人叫四樣嘢做早餐山竹牛肉 - 好味不太油又夠滑 $18金錢肚 - 入味質佳份量足 $18 抵過坐低食大點仲有茶介加一雞扎 - 有豬肚大滑雞魚肚和芋頭,味道食料也超讚👍🏻 $18皮旦瘦肉粥 - 只需$16 味道佳,可能是加了腐竹啱我口胃另外買多個$7.5菜肉包第二日做埋早餐, 平過買連鎖西餠店的有餡麵包依家仲推出每日精選的蒸飯及凍包,咁又好似再抵D,攪呢D promotion係好的難怪老幼都會排隊買, 最緊要係keep到平價同食物水準!

天氣熱,今早兩個人叫四樣嘢做早餐
山竹牛肉 - 好味不太油又夠滑 $18
皮旦瘦肉粥 - 只需$16 味道佳,可能是加了腐竹啱我口胃

餡麵包

難怪老幼都會排隊買, 最緊要係keep到平價同食物水準!
$35 (Breakfast)
2019-06-23 29 views
平靜星期天,唔想煮嘢食。諗左一陣食咩好,又唔想周圍去同人迫,最好就係買外賣。屋企附近有唐記飽點真的好幸福。唔洗去好遠,又唔洗等外賣。自己落街買完即刻有得食。今天買了鮮竹卷。$18,燒賣$18,雞扎都是$18。全部都是熱賣食品。從蒸籠熱辣辣的拿出,已經有很新鮮的感覺。鮮竹卷的份量剛好,腐皮包着豐富的餡料。真的很好味。雞扎和燒賣。用料一樣十足,水準高而且穩定,食左一半都飽晒。留番d點心,明天做豐富早餐。

鮮竹卷的份量剛好,腐皮包着豐富的餡料。真的很好味。

2019-05-16 70 views
今日放工行過唐記包點 ,突然好想食佢啲蒸飯 ,所以停下來睇一睇 ,點知發現佢有一個優惠, 就係一個鐘頭飯加一碟點心再送一個嘢飲,都係45蚊,如果買兩個都只係86蚊,所以我就一於買咗兩個! 後來擔心唔夠飽, 所以再加多兩個雞包,因為唐記雞包非常之好味!回到家裏, 他的保溫非常之好, 依然熱辣辣, 這個牛肉滑蛋非常之鮮甜,牛肉好鮮甜,好有牛肉味, 加上他秘製的豉油 ,啖啖肉加飯, 真的回味無窮; 講到這個北菇雞飯真的是了不得, 飯香、雞滑,真的是好味,最後來了杯烏龍茶 ,將整個人都提升了, 還有這兩碟點心, 真的有茶樓的水準 ,最後因為太飽沒有食到雞包要放到第二朝, 第二朝早上都擔心他唔好食 ,點知仲keep到水準, 無曬嘢!

2018-11-13 286 views
早上出門口經過唐記包點,買左個叉燒包同燒賣當早餐,價錢好平,食落都唔差,叉燒包7蚊夠大件,又足料,好飽肚。燒賣16蚊有4件,食落唔粉,有魚肉味,幾好唔錯,下之再試埋佢d蒸飯先。