2019-06-24 149 views
星期六唔想郁但一家幾口都要食,媽媽就話不如食唐記啦,又唔洗去酒樓同人迫,又有得食點心,一舉兩得。點了兩個最愛排骨飯和鳳爪排骨飯,唐記嘅排骨其實真係好入味,而且係肉連骨位,係最好味又唔肥嘅部位。今次仲點左個金錢肚,店員姐姐拎出黎時仲賣花讚花香話好靚,的確同茶樓相比,唐記嘅金錢肚,份量大d,而且無咁油膩,連佢嘅伴碟東瓜都食得無罪惡感!抵讚。另一個點心雞扎大大件,芋頭,魚肚,雞件,裏著嘅腐皮都好好味!另外點的馬拉糕(唔係間間有)同糯米卷都好飽肚,簡簡單單又一餐。

2019-06-22
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$50 (Breakfast)
2019-06-20 92 views
次次經過呢間舖頭都見到大排長龍 ,一直都未有機會去幫襯 ,今日咁啱得自己一個食晚飯, 就去幫襯下啦!見到佢而家有一個優惠, 包包只需要15蚊就有兩個, 可以買定埋聽朝做早餐, 又慳唔少錢😂其實店內有分熱包還是凍包 ,方便唔同嘅時候去食, 而且種類非常多,已經唔係單單傳統嘅餡料!新鮮滾熱辣嘅蒸飯, 一盅盅喺面前自己可以選擇要咩飯, 豉油多少、 菜多少, 見到店員都好快手,有極好嘅默契!今晚叫咗個北菇雞飯,索價27蚊, 以一個有菜、 有肉、份量夠、雞夠滑、菇夠味,一個這樣的飯盒,真係超值!終於都知道佢長期排隊嘅原因,絕對值得排!

終於都知道佢長期排隊嘅原因,絕對值得排!
2019-04-30 136 views
經過唐記包點店見到優惠套餐 $15兩個蒸包。 二話不說就買兩個回到家中慢慢享用。中式包點,最愛菜肉包,因包皮吸收肉汁特別覺得美味!除了有各款包賣(有已蒸及未蒸任選),還有盅頭飯及點心賣, 因價錢大眾化,飯每盅HK$27,至於點心$18,店舖面積不大,每次經過都見大排長龍。I

I

2018-04-15 807 views
今日無時間食野 趕住買左個飽 琴日係尖沙咀買飽果陣 店員態度麻麻地 飽都唔係好熱 今日見到粉嶺店同樣多人 不過服務員態度好唔一樣 因為我會用環保袋買野食 其實好多人都厭煩 但呢間店既姐姐態度好好 仲會問多幾句點方便你多點 。 所以真係值得推介佢既叉燒飽同麥皮饅頭都好正
今日無時間食野 趕住買左個飽
琴日係尖沙咀買飽果陣 店員態度麻麻地 飽都唔係好熱
今日見到粉嶺店同樣多人 不過服務員態度好唔一樣

佢既叉燒飽同麥皮饅頭都好正
2018-02-03 606 views
唐記算係一個傳奇佢將中國傳統民間美食發揚光大有系統規範化 把 蒸飯 饅頭 蓮蓉包 菜肉包 變成唐記嘅 重要食物再 加埋 點心簡直 將一間大酒樓迷你化令到普通市民都可以享受到 傳統酒樓美食之餘 又方便又舒適 價錢清晰
唐記算係一個傳奇

佢將中國傳統

民間美食發揚光大

再 加埋 點心

簡直 將一間大酒樓迷你化

令到普通市民

都可以享受到 傳統酒樓美食之餘 又方便又舒適 價錢清晰

2017-10-18 795 views
超級喜歡唐記!特別是蒸飯!好吃又便宜! 現在中午基本都會帶唐記作為午飯吃!章魚肉餅飯,排骨飯係最愛!!!!!其他點心都好好味!香芋包,蕃薯包,牛肉包,蝦餃,燒賣,雞扎都係推薦!
2016-02-12 2976 views
年初四,仲有好多餐廳未開,早餐地方唔多,呢間連鎖包點店開咗!蒸緊包好香!裝修企理!店員著晒制服!門口賣蒸飯,我買蒸包要入內,不過唔係每款包都有!店內無枱櫈!要外賣走! 最後叫了 菜肉包($6.5),店員爽手袋好比我,蒸包唔係好大個,包身鬆軟,充滿水份,餡料多,豬肉有肉汁,麵包索晒啲湯汁!菜碎幾大塊,唔太鹹!好味!店員有禮爽手!中式包點熱辣辣好暖和!

最後叫了
店員有禮爽手!中式包點熱辣辣好暖和!
2016-02-11
TakeAway
$6 (Breakfast)
2016-01-21 1948 views
以前跟老爸每天喝早茶,總是喜歡一盅飯,一碟雞紮,多年下來,自己都隱約成了壞習慣。香港人的步伐實在太急速,就連應該慢慢享受的早茶都變得奢侈。而近年有不少點心店的出現,的確對夜歸一族幫助不少,至少自己每次上夜班後,都有機會買到熱辣辣的盅頭飯。其實以$23的鳳爪排骨飯,訂價真的不貴,所以每當黃昏時分,門前總是有人龍出現。只可惜外賣是用上發泡膠盒,未免不環保,飯粒似乎多了水份,少了粒顆分明的口感,鳳爪及排骨沒太多醬汁,醃得肉味稍差,份量亦不算多,要求不高,馬馬虎虎還是可以的。

香港人的步伐實在太急速,就連應該慢慢享受的早茶都變得奢侈。

2015-12-10 1168 views
每一次經過唐記 都忍唔住停低腳步 然後乖乖走去排隊 牆上既圖畫文字 已經係一個餐牌 今次買左鳳爪 , 雞扎 , 燒賣 , 豆漿鳳爪唔會太咸 不過多左少少汁, 雞扎 入面有雞翼 火腿 冬菇 魚肚 , 夠味燒賣 不過不失  呢度d豆漿真係好好飲 唔會過甜 岩岩好!!
每一次經過唐記 都忍唔住停低腳步 然後乖乖走去排隊

牆上既圖畫文字 已經係一個餐牌

今次買左鳳爪 , 雞扎 , 燒賣 , 豆漿

鳳爪唔會太咸 不過多左少少汁,

雞扎 入面有雞翼 火腿 冬菇 魚肚 , 夠味

燒賣 不過不失

呢度d豆漿真係好好飲 唔會過甜 岩岩好!!
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2015-12-02 730 views
次次行過唐記都想食下其他野,但唔知點解最後都係會揀雞飯。今次個飯唔錯,軟身得黎又唔會爛,而且豉油充足,不過個雞唔知咩事「鞋鞋地」,平時食都好少會咁,可能係呢隻雞質地問題啦。
次次行過唐記都想食下其他野,但唔知點解最後都係會揀雞飯。

Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$22 (Lunch)
2015-08-28 617 views
早餐最好食咩? 香芋包黎啦,我早餐最愛食佢,佢個包好重芋頭味,食落好似食緊一個好粉既芋頭咁,顏色係淺淺紫,唔會好似有d公司狂加色素搞到好深色,另外甜味適中,唔會太甜,咬落好好鬆軟,口感非常好,因為餡料多,所以食完會好飽,早餐首選!
TakeAway
$6 (Breakfast)
  • 香芋包
2015-06-29 728 views
唐記包點的鳳爪排骨飯頗受歡迎,想吃的時候,有時會售罄。是日到唐記,人龍約有15人,排了十多分鐘,點了一個鳳爪排骨飯外賣($23)。約15分鐘回到家,打開飯盒,排骨飯香撲鼻而來,排骨份量不少,排骨新鮮肉質嫩滑,白飯入口熱騰騰的,軟硬度適中,店員加了一點豉油,味道剛好。份量不少,又飽又滿足的一餐。喜愛鳳爪排骨飯的,唐記是不錯的選擇。
唐記包點的鳳爪排骨飯頗受歡迎,想吃的時候,有時會售罄。
喜愛鳳爪排骨飯的,唐記是不錯的選擇。
2015-06-11
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$23 (Other)
2015-02-14 577 views
原本想試蕃薯包同芝麻包🙆🙆 奈何都賣曬了😢 只好退而求其次👄香芋包包身冇很深會誘人既紫色 甚至係幾乎接近白色lol 不過也正表示商戶冇加人造色素(或者小小😂) 感覺健康些 食落淡淡芋香 以中間軟綿的芋泥最為吸引 麵包帶有小小麥味中式麵包沒有過於賣弄花巧既外貌 但我卻喜歡那平凡樸實既味道

中式麵包

沒有過於賣弄花巧既外貌 但我卻喜歡那平凡樸實既味道
香芋包包
2014-09-17 533 views
好鍾意食唐記ge包包, 每逄星期六返工都會當佢做早餐!雖然每次都見到好多人排隊, 不過佢地個flow都好快! 唔洗等好耐同埋勝在夠平XD今次買左個蕃薯包同叉燒包!蕃薯包個內ham好多! 同埋D蕃薯甜甜地好好味! 食完都幾有飽ge感覺haha叉燒包就個ham小D, 但係都多肉, 同埋唔知點解個味係有小小甜, 感覺上好食過茶樓個d!可能因為咁貴五毛子啦XDXD
好鍾意食唐記ge包包, 每逄星期六返工都會當佢做早餐!
同埋勝在夠平XD
今次買左個蕃薯包同叉燒包!
蕃薯!
叉燒!
2014-09-01
蕃薯!
叉燒!
2013-09-13 467 views
每次放工時間經過唐記,總是有條人龍,望望水牌,價錢合理,但份量就薄了點。晚上放工經過,已差不多關門,見還有糯米雞,買一隻回家作宵夜。其實反正糯米雞有荷葉包裹,根本不用放入發泡膠盒內,忘了提醒一句,下次都是用膠袋好了。雖然是收工貨,但水份不會太多,飯粒依然保持乾身,有嚼口,又真的不錯,餡料除了一件死實的雞肉外,肉碎混入半肥瘦,變得香口得多,鵪鶉蛋太邪惡,放棄了,再呷一口濃茶消滯,很滿足。