換咗班,肚子餓到咕嚕作響,就撲去唐包點解決!搶先試咗佢哋嘅肉餅飯,肉餅鬆軟得黎又唔係咁肥膩,章魚粒同馬蹄粒添咗口感,真係咁滯咁正!飯量足夠,飽到舒服咁。跟住嗌咗碗魚香茄子飯,茄子同飯分開,茄子腍滑、魚香味道掛住,辣辣哋啱晒飯友!其實,我真係好滯雜菜餡嘢。所以又試咗鮮竹卷,腐皮腍滑,內餡嘅豬肉、冬菇、木耳,嗰陣吱吱脆口聲,啱哂!蠔油芡汁更加令人停唔到口。叉燒包,哇,肉嘅香氣撲鼻,肉汁豐富,嗰個鹹甜咬落去超滿足。香菇雞包就健康啲,香菇、雞肉、木耳搭配得嚟滋味,嚟滯過豬肉版。點都少唔咗,結尾一碗香滑奶茶,收工!奶味濃郁,茶香味足,在舌尖上打轉,立即提提神。依家諗起,都仲想喺喉嚨度留戀吓,呢個晚上,算係幸福滿分!🔥🍜🥢

2021-12-26 445 views
今日去左唐包點既腸粉魚蛋燒賣拼盤。裡面有腸粉,5粒燒賣,5粒魚蛋,總共$20。分量還好,做早餐ok。加埋醬油,芝麻醬,甜醬,感覺唔錯,但小唔健康。總體而言都ok唔錯。
朝早買個菜肉飽食下,點知返到公司,打開個袋攞個飽出黎,就見到個飽包裝係打開左,個包仲要爛既,好明顯本身包裝紙打開左,仲要有人用手指督爛左個包,點食呀。。。真係嬲到爆
2021-03-19 356 views
唐記包點再一次推出卡通造型的饅頭,這次是近期人氣極高的「角落生物」。📍角落生物紫薯饅頭 (單售$18/個,如要加購鐵罐套裝$24/套)顧客是可以單售角落生物紫薯饅頭的,單售的話包原裝紙盒及膠袋。$18價格合理,畢竟整個卡通造型生動神似,饅頭大小都有女生的1.5個拳頭,充飢的話,絕對不成問題。因為不太忍心分割成一半拍照,饅頭的內餡其實頗多,甜度適中。最重要的是,饅頭真的十分趣緻可愛。如果大家是角落生物迷,不妨趕快入手,打卡之餘,更可利用鐵罐放置心儀小物。👅 味道:5/5💰CP值:5/5🕴🏻服務:5/5🔰餐廳環境:5/5🍽 餐廳:唐包點🌐地址: 九龍港鐵美孚站MEF1號舖

👅 味道:5/5
💰CP值:5/5
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:5/5
🍽 餐廳:唐包點
🌐地址: 九龍港鐵美孚站MEF1號舖
呢排成日開冷氣 身體積架咗唔少濕氣 飲薏米水成為咗日常🤣 估唔到唐包點都有腐竹薏米雞蛋糖水飲 仲要只係$15 緊係買返碗試下 薏米份量頗多 糖水如果腐竹味重啲會更好 但呢個價錢算係咁啦🤣
腐竹薏米雞蛋糖水
腐竹薏米雞蛋糖水
2020-03-31 2431 views
無論「唐包點」,抑或「唐記包點」,都喺只幫襯過買包。題外話,其實兩者點分?小弟無深究過,只喺晌網上睇到話「唐記包點」喺現場即蒸,所以,多數喺街邊大舖,而「唐包點」就工場蒸好再送嚟保溫,多數開設晌地鐵站內嘅細舖,喺咪咁就不我而知。但今晚,就因事未有時間煮,揀咗食「唐包點」嘅蒸飯。相信唔使多介紹,大家都知佢哋主打買中式蒸包,亦有兼營點心、飯品。而蒸飯就有7款,都喺常見嘅款式,平實,唔會搞太多花巧嘢。老婆要北菇蒸雞飯,小弟就揀鳳爪排骨飯,由於要趕住上網上課程,買到返嚟就佢食先,我就沖個涼除完菌先食,所以,未有機會影佢兜飯,不過,佢就夾起啲冬菇同滑雞俾我試,所以,唔好奇怪我兜飯點解有冬菇同雞件。唔好睇兜「鳳爪排骨飯」($27)細細兜,其實,飯量同餸料都OK,至少夠食飽我。實際上,啲飯粒都夠分明,比預期好,撈埋啲蒸飯豉油,軟綿綿嘅白飯都變得好食,最鬼怕啲飯水多蒸到爛晒;而鳳爪、排骨都入味,排骨蒸出嚟肉質都幾滑,多啲豆豉就更好、更惹味。食外賣,除咗慳時間,亦慳啲錢,「唐包點」嘅蒸飯算喺精打細算之選。不過,非必要,我哋都較喜歡自己煮,感覺健康啲嘛!加上疫情持續,都唔知仲會搞到幾耐,盡可能都喺多啲晌屋
鳳爪排骨飯
食外賣,除咗慳時間,亦慳啲錢,「唐包點」嘅蒸飯算喺精打細算之選。不過,非必要,我哋都較喜歡自己煮,感覺健康啲嘛!加上疫情持續,都唔知仲會搞到幾耐,盡可能都喺多啲晌屋企食飯好啲。
2020-01-22 286 views
番工番學趕時間喺地鐵站買個唐包是最好不過以前唔太喜歡吃早餐,剛起身食欲不大,但唔食又傷身。宜家發現咗唐包之後,日日都買黎食幾蚊就可以食到熱辣辣嘅早餐,包又唔細,剛剛好,食完唔會影響食唔到中午餐,但都夠飽。餡好足最鐘意食冬菇雞包
番工番學趕時間喺地鐵站買個唐包是最好不過

最鐘意食冬菇雞包
2020-01-17 220 views
我一向都好鍾意食唐記啲包😋除左因為佢夠平又方便,佢啲包仲有好多款 又夠鬆軟😍仲會成日都出新包😋見佢今次出咗冬日限定嘅包 所以就一次過介紹晒兩款麻糬系列包包😚-椰香芋蓉包💜佢個麻薯真係好煙韌 好好咬😍啲芋頭蓉都好軟綿綿 有好濃嘅芋頭味🤤成個包食落仲有好香嘅椰汁味🥥不過略嫌佢啲餡少咗啲😟相比起就咁芋蓉包 啲餡真係少一半🙈不過好鍾意佢個包係佢嗰款燕麥饅頭包黎😋感覺健康過就咁食麵包🤣-流心阿華田麻糬包🤎呢個包一咬開啲阿華田餡即刻流晒出嚟 仲熱辣辣🥰雖然啲餡都係好少 但係因為佢個阿華田流心都幾甜 所以食落可以balance番😝不過就唔太鍾意佢個阿華田係偏奶味~整體成個包口感好豐富💓
2019-09-03 256 views
唐記有2條LINE, 唐記包點同唐包點。但佢地有咩分別? 我其實唔係好知, 彷彿唐包點好似高級DD~我屋企附近嘅都係唐記包點多,只係返工係美孚轉线時地鐵大堂有間。經過發現佢地有粥食, 就買來試下。皮蛋瘦肉粥 ($16)$16來講算係平, 有一包胡椒粉跟。料唔多, 得2大舊皮蛋,然後就係極幼有如頭髮的肉絲。味道偏淡。整體來講一般。蕃薯粟米粥 ($12)呢個係素粥, 仲平D, $12。配一包鹽。有粟米粒同2大舊蕃薯,呢個味道就更加淡...落晒成包鹽都仲係好淡。但感覺好健康。總括來講佢味道正常可以的, 只係清淡, 如果想食得清淡D, 都唔錯的。
唐記有2條LINE,
唐記包點同唐包點。
但佢地有咩分別? 我其實唔係好知,
彷彿唐包點好似高級DD~

我屋企附近嘅都係唐記包點多,
只係返工係美孚轉线時地鐵大堂有間。
經過發現佢地有粥食, 就買來試下。
皮蛋瘦肉粥 ($16)
$16來講算係平,
有一包胡椒粉跟。
料唔多, 得2大舊皮蛋,
然後就係極幼有如頭髮的肉絲。
味道偏淡。
整體來講一般。
蕃薯粟米粥 ($12)
呢個係素粥, 仲平D, $12。
配一包鹽。
有粟米粒同2大舊蕃薯,
呢個味道就更加淡...
落晒成包鹽都仲係好淡。
但感覺好健康。

總括來講佢味道正常可以的,
只係清淡, 如果想食得清淡D,
都唔錯的。
2019-08-29
Breakfast
2019-08-17 157 views
今晚屋企無飯食,唯有食自己。美孚站入面開左間唐包點,其實都係唐記集團。由於唐包點都係開向地鐵站裡面,所以佢地D食物包裝都好唔同,預先包好晒,方便拎走。唐記既糯米雞一直都係我至愛,廿幾蚊好鬼大隻,又足料。唐包點既糯米雞係放在一個外賣盒裡,方便大家在趕時間既時候極速充飢,不過我就買返屋企慢慢歎。糯米雞入面有咸蛋黃,一大舊叉燒,一隻雞中翼,冬菇,好juicy既肉碎,夾埋黏黏既糯米非常好味。食完一隻之後真係大滿足,好飽。唐包點賣既雀巢咖啡唔會比外面貴,都係巿價,咁就隨便買罐送糯米雞。唐記菜肉包都好好味,皮薄肉厚,所以買定一個第二朝食早餐,買多幾罐咖啡慢慢歎。

2019-08-16 141 views
放工已經好肚餓,途徑地鐵站的唐包點,忍不住要買d野來醫肚。價錢又出左名平,蒸飯,點心選擇十分多。新產品有魚香茄子飯,秘制豬軟骨飯,滑雞飯,拎返屋企就可以開飯。今天我就想試下糯米雞,份量真系好大,好滿足!好重手!打開荷葉,仲誇張!好足料?大粒香菇,原粒咸蛋,叉燒,雞翼!超級多野吖!醫肚首選,食完飽到一個點!雞翼入味夠冧,估唔夠咁好食,荷葉糯米飯好有誠意!咸蛋黃同叉燒都糸高質!叉燒偏瘦,肉質軟冧。另外梅菜肉餅飯,燒賣都新鮮滾熱辣,抵食!

今天我就想試下糯米雞,份量真系好大,好滿足!好重手!

另外梅菜肉餅飯,燒賣都新鮮滾熱辣,抵食!

2019-07-31
Dinner
  • 糯米雞
2019-08-10 111 views
美孚唐記真係好好味,今日去咗美孚嗰度買嘢,見到好多唔同類型嘅蒸點 、小食、飲品, 我就叫咗包、蒸飯 、叫咗啲小食、 返到嚟屋企人非常之開心,因為佢嘅蒸點同小食都好新鮮呀!拍得住酒樓嘅水準!下次都會再繼續食 !啱啱行過見到有糯米雞,因為今日叫得太多,下次會叫埋糯米雞!
2019-08-07 116 views
今日下午一個人食飯,搭地鐵經過美孚站轉車,經過大堂見到唐包點好多人排緊隊。過去睇下,佢哋嘅蒸飯同點心好似好唔錯,排左一陣好快輪到我,就買咗一個山竹牛肉,秘製豬軟骨飯,豆漿。三樣嘢埋單只係$60,十分超值。返到公司覺得啲點心唔係咁熱,看看包方便可直接放入信微波爐加熱,合蓋上還有一個小孔,你不用打開蓋也可以直接放入微波爐加熱。 秘製豬軟骨好入味,豬油滲到飯裏面,十分香,牛肉的材料很充足也很新鮮。豆漿也很不錯。整體來說我覺得水準很高。

2019-08-06 81 views
唐包點除了售賣一般的中式包點外,現在所提供的產品亦漸趨多元化,有在酒樓飲茶時吃到的蒸飯(如鳳瓜排骨飯、咸魚肉餅飯、豉椒排骨飯等)、點心類(燒賣、牛肉球、鮮竹卷等),現在更有港式風味的飯類(魚香茄子飯、豬軟骨飯、咖喱雞飯)供應。剛巧這晚晚飯還沒有著落,除了買包點外,更買了一客豬軟骨飯回家吃。豬軟骨飯本沒抱大期望,想不到味道還不錯!豬軟骨滷得挺入味,肉的份量適中,每舊肉都吃得到軟骨;醬汁配飯吃好開胃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)蕃薯包其實本身比較抗拒薯類加麵包的配搭,因為會覺得吃完太飽濟,沒想到這包的餡料好細滑,甜甜的很好吃(*¯︶¯*)香滑奶茶價錢不貴,所以買了一樽嚐嚐,亦出奇地好飲,是港式奶茶的風味,不太甜,茶夠澀,不錯。看來以來晚餐又多了一個大眾化的選擇。

豬軟骨飯

香滑奶茶

看來以來晚餐又多了一個大眾化的選擇。
2019-08-03
Dinner
  • 豬軟骨飯
  • 香滑奶茶
2019-08-05 53 views
每每行過港鐵站都會經過唐記,點心呀,包點等選擇很多又齊全, 幾元超有交易,買個菜肉包也很好吃~總是在各食肆選擇中做到一個平價, 雖只是有對我來講, 百吃不厭的豉椒排骨飯($27)!排骨份量足,味佳,加上「真」蒸飯,十分滿意!見到有黑豆漿($9),又忍不住試一下,微甜又濃!好喝~ 加多個足料$18點心 - 雞扎,十分不錯,大大件雞、豬肚和魚肚,汁多味美,好吃!另外多買了一個菜肉包($7.5)隨時吃,很有懷舊點心感覺,走過時總忍不住幫襯下

見到有黑豆漿($9),又忍不住試一下,微甜又濃!好喝~

菜肉包

$57 (Lunch)
菜肉包