特色-蕃茄湯底為主人均價格-$70評分-🌟🌟🌟🌟落雨有得坐窗邊位,望下街景都幾好,我同仔仔成日來食呢間其實佢其他位都唔錯,幾寬敞,乾淨衛生一來有兒童餐,唔駛同大人爭食,二來好多款式揀先講兒童餐,有2款,有蕃茄通粉、pancake、炸魚柳、薯條、果汁,同埋有小禮物送,每次都咗同㗎,今次係把扇如果著埋校服去食,全單有9折😍😍😍其化蕃茄系食物,先揀麵,有通粉、意粉、公仔麵揀,然後可以揀原味(蕃茄蛋)、雙重芝士、辣味,主菜方面有丸類、扒類除此仲有焗飯焗意粉,都好吸引。最正係揀飲品,有台式飲品揀,呢杯珍珠奶茶我都好鍾意飲,味道調配得好好,估唔到台灣餐廳以外,都嘆到好味嘅珍珠奶茶

特色-蕃茄湯底為主
人均價格-$70
評分-🌟🌟🌟🌟

落雨有得坐窗邊位,望下街景都幾好,我同仔仔成日來食呢間

其實佢其他位都唔錯,幾寬敞,乾淨衛生

一來有兒童餐,唔駛同大人爭食,二來好多款式揀

如果著埋校服去食,全單有9折😍😍😍

2022-08-03 134 views
以前蕃滿門冇咁多分店,只係得大埔有,所以有試過幾次專登去食,嗰陣時由太和火車站行過去都有一段距離,但宜家已經開咗好多分店。佢嘅餐牌咁多年都係差唔多,例如有招牌嘅豬手、烤雞扒,或者係炸雞扒,其實全部都好好味😋今次我就食咗炸雞扒蕃茄米線,佢嘅蕃茄湯10年如一,都係一樣咁好味!最正係上邊有芝士同埋雞蛋,口感一流!另外晚餐仲有飯,今次係蛋包飯,陪金菇肥牛卷側邊有啲咖喱汁、芝士汁 同埋少少沙律,絕對係誠意之作!

另外晚餐仲有飯,今次係蛋包飯,陪金菇肥牛卷

側邊有啲咖喱汁、芝士汁 同埋少少沙律,絕對係誠意之作!
2022-02-23 450 views
蕃茄控必食😇記得叫芝士蕃茄湯底,食落拉絲勁邪惡😋😋個人中意食通粉如果想邪惡啲可以叫公仔麵價錢都唔算貴 份量幾大豬手加芥辣醬唔錯 唔會太鹹個炸豬排就失色左少少比想像中薄 食落有啲乾身.📌 蕃滿門 (#將軍澳)#將軍澳美食 貿業路8號新都城中心1期2樓256-258號舖-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛집 #香港打卡 #alldaybreakfasthk
蕃茄控必食😇
記得叫芝士蕃茄湯底,食落拉絲勁邪惡😋😋
個人中意食通粉
如果想邪惡啲可以叫公仔麵

價錢都唔算貴 份量幾大
豬手加芥辣醬唔錯 唔會太鹹
個炸豬排就失色左少少
比想像中薄 食落有啲乾身
📌 蕃滿門 (#將軍澳)
1K
2022-01-30 315 views
經過見唔使等位就諗住入去試吓明明入面大把位員工都係要叫等下先比我入叫咗兩個Tea set特濃芝士沙爹牛肉意粉$43芝士溝沙爹見咁新奇就試吓,味道好唔好食就見仁見智🤭我試咗幾淡覺得好……😓香辣雞翼拼厚切餐肉湯烏冬 $43黎得呢度食緊係要試返佢地嘅主打-蕃茄濃湯湯底唔會太酸,不過烏冬就麻麻哋雞翼同午餐肉味道正常凍珍珠奶茶🧋$16凍朱古力脆脆 $19—————————————————————————飲品方面跟餐可以半價轉台式特飲,味道就好一般🥲所以唔係太值埋單兩位$12x 下午茶我未必會再去囉食物一般,服務更一般
經過見唔使等位就諗住入去試吓
明明入面大把位員工都係要叫等下先
比我入

叫咗兩個Tea set

特濃芝士沙爹牛肉意粉$43

香辣雞翼拼厚切餐肉湯烏冬 $43
黎得呢度食緊係要試返佢地嘅主打-蕃茄濃湯
湯底唔會太酸,不過烏冬就麻麻哋
雞翼同午餐肉味道正常

凍珍珠奶茶🧋$16
凍朱古力脆脆 $19
—————————————————————————
飲品方面跟餐可以半價轉台式特飲,味道就好一般🥲所以唔係太值

埋單兩位$12x 下午茶
我未必會再去囉
食物一般,服務更一般
2021-12-19 236 views
食食吓發現有隻炸不明物體係碟度,當時已經同店員即時反映有不明物體見佢哋個神情都見慣不怪見到活體炸物🤣跟住都有比返半粒丸同2隻雞翼😅講返野食方面:我地叫左2個餐焗豬扒飯:豬扒太冧,似落左鬆肉粉,唔洗點咬,同埋葉豬扒咸左小小,再加埋蕃茄醬,咸上加咸套餐加左$20 小食同飲品(凍奶茶),估唔到小食係得2粒開半墨魚丸而且仲係普通到街市隨便買到嘅質素朋友叫左另一個餐,螺絲粉同蕃茄湯底夾,舊魚太多骨,差唔多啖啖都係要吐骨整體而言,唔好彩食到有炸不明物體🤨唔會有下次甜品食得出都係拎貨,麻麻地
食食吓發現有隻炸不明物體係碟度,
當時已經同店員即時反映有不明物體

而且仲係普通到街市隨便買到嘅質素

套餐加配炸丸

鯖魚好多骨

蕃茄湯螺絲粉

整體而言,唔好彩食到有炸不明物體🤨唔會有下次

甜品食得出都係拎貨,麻麻地

黑芝麻豆腐芝士凍餅

2021-12-18 130 views
今天去了將軍澳一期的蕃滿門 店鋪面積不大 裝修頗清新 我是被門口的宣傳牌吸引 兒童餐很漂亮 更有BB椅提供 (某些小店是沒有的)便去試試午餐收費不算貴 配飲品 看見牛乳雞湯似乎頗特別 我便要了一份煎豬扒拼沙爹雞串牛乳雞湯烏冬感覺牛乳鷄湯味道怪怪的 騷味很重 沙爹雞串醬汁很難吃 豬扒就可以 另感覺不是烏冬 像上海麵早知就選店舖強烈推薦的蕃茄濃湯 朋友點的很香 另兒童餐頗吸引 飛機造型的盤子很吸睛 食物也沒有差誤 服務員對小朋友很細心 隨身帶有貼紙送給兒童呢
服務員對小朋友很細心 隨身帶有貼紙送給兒童呢
2021-12-15
$63 (Lunch)
2021-11-29 103 views
無意中經過呢間餐廳,見到有最愛既蕃茄湯🍅,被吸引入咗去,點咗野菌黑豚肉蕃茄湯螺絲粉$69,仲有三件炸物做小食,蕃茄湯底濃郁,蛋好滑、黑豚肉腍滑,份量十足,加$10再叫咗杯清新既洋甘菊花果茶,再$18有甜品,點咗鏡面朱古力伯爵茶凍餅🍰🍫,朱古力🍫同伯爵茶☕️同樣濃郁,甜而不膩連加一,埋單$107!值得一試!😋
2021-11-29
又嚟到蕃滿門食午餐🍅開喺屋企附件真好☺️今次決定放棄心愛嘅蕃茄濃湯粉😌次次黎食都係叫番茄濃湯粉🙈因為真係太太太好味😭今次試一試午餐焗飯🍚供應時間: 早上11點到下午2點半⏰ 套餐奉送咖啡或茶一杯☕焗飯可以轉焗意粉或者螺絲粉今次試咗芝士咖哩雞扒火腿焗薑飯🐔 $65又嚟到蕃滿門食午餐🍅開喺屋企附件真好☺️雖然係咖哩焗飯,但點會冇蕃茄呢😌有好多件雞扒好足料🐔 焗飯亦都好好味😋咖哩汁唔會辣👍十分惹味👍 分量大大碟😲 午餐嚟講真係食唔曬,抵食👍
又嚟到蕃滿門食午餐🍅

今次試咗芝士咖哩雞扒火腿焗薑飯🐔 $65
又嚟到蕃滿門食午餐🍅
開喺屋企附件真好☺️
芝士咖哩雞扒火腿焗薑飯

雖然係咖哩焗飯,但點會冇蕃茄呢😌
有好多件雞扒好足料🐔
焗飯亦都好好味😋
咖哩汁唔會辣👍十分惹味👍
分量大大碟😲
午餐嚟講真係食唔曬,抵食👍
2021-11-14
$65 (Lunch)
芝士咖哩雞扒火腿焗薑飯
喜愛食蕃茄你一定鍾意呢間餐廳😆好耐之前喺大埔食過,已經好深刻好有印象!!! 開到黎將軍澳,必定去回味回味😋因為蕃滿門嘅蕃茄湯底超級濃郁!!而且味道天然,亦好足料🤩 唔係罐頭或者茄膏開出嚟嘅湯底🧐 見到好多大大粒嘅蕃茄喺湯入面🍅⭐必食: 番茄濃湯粉🍅必叫!! 🤩🤩🤩可以揀餸、揀湯底🍜揀粉麵底、揀辣度🌶️ 好貼心👍🏻最愛配搭👇🏻鴛鴦雞扒+番茄炒蛋湯+螺絲粉+小辣 鴛鴦雞扒: 煎雞扒+香酥雞扒🐔湯底: 味道超級濃郁超級惹味!! 不會太甜,酸酸甜甜辣辣,好正😭👍🏻螺絲粉: 好掛汁,必點😆炒蛋: 好滑,顏色好靚🍳雖然就咁睇價錢,一碗粉都$65但份量大大碗! CP值🆙
喜愛食蕃茄你一定鍾意呢間餐廳😆
好耐之前喺大埔食過,
已經好深刻好有印象!!!
開到黎將軍澳,必定去回味回味😋

因為蕃滿門嘅蕃茄湯底超級濃郁!!
而且味道天然,亦好足料🤩
唔係罐頭或者茄膏開出嚟嘅湯底🧐
見到好多大大粒嘅蕃茄喺湯入面🍅

⭐必食: 番茄濃湯粉🍅
必叫!! 🤩🤩🤩
可以揀餸、揀湯底🍜
揀粉麵底、揀辣度🌶️ 好貼心👍🏻
最愛配搭👇🏻
鴛鴦雞扒+番茄炒蛋湯+螺絲粉+小辣
番茄濃湯螺絲粉

鴛鴦雞扒: 煎雞扒+香酥雞扒🐔
螺絲粉: 好掛汁,必點😆
炒蛋: 好滑,顏色好靚🍳

雖然就咁睇價錢,一碗粉都$65
但份量大大碗! CP值🆙
2021-11-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
番茄濃湯螺絲粉
  • 鴛鴦雞扒
  • 番茄濃湯粉
2021-09-08 60 views
晌香港主打食蕃茄主題的餐廳唔多,最近搵到間專食蕃茄,原來佢地個湯底係用六種蕃茄製成,味道係點真係要食過先知! 早幾日出名孝順的我帶埋媽咪出發去食蕃茄,我地點咗招牌蕃茄濃湯意粉,加$20可以以抵食價加多四款食物,揀咗炸雞翼、肥牛、雞軟骨餃子和鮮冬菇,挺豐富的;另外想有啲飯落肚,叫咗咖哩牛扒自家蕃茄焗薑飯;飲品叫咗四季春奶蓋和熱金桔檸檬晶球。 原本媽咪都驚啲蕃茄會唔會太酸,結果係...唔會呀!少少酸帶上甜味,好醒胃呀!蕃茄可以配上的食材實在太多啦,四款食材都好好味,我比較喜歡雞軟骨餃子,咬落去脆脆的,口感不錯! 咖哩牛扒自家蕃茄焗薑飯的咖哩與蕃茄完全無違和感,咖哩甜甜地焗起香氣四溢,牛扒焗完出嚟剛剛好,薑味略嫌不夠多,依個飯啱晒重口味的朋友! 四季春奶蓋係店員推介,奶蓋以3.6牛乳製成,清新的四季春茶加上濃郁的奶蓋,回味無窮! 媽咪試咗熱金桔檸檬晶球,以薄荷葉、桔仔和檸檬製成,味道酸酸甜甜,清新怡人,夏天飲消暑一流!

放工諗唔到晚餐食乜嘢🌝見到附近有間蕃茄做主題嘅餐廳感覺不錯🍴夏日炎炎返工返到攰無胃口🥲見到啲番茄湯粉幾開胃💕 選擇唔少又即刻有得入座唔使等位👍🏻啱曬Quick Dinner 🌛⭐️ 吉列魚柳拼薯蝦番茄湯螺絲粉 🍅套餐豐富到令我好驚訝😨 番茄湯好濃厚仲食到粒粒茄肉超級開胃💕 原來嚴選左唔同蕃茄熬湯🍲蕃茄味道好天然真材實料🌱 建議加少少辣吊起鮮味🌶 魚柳同薯蝦好香口但又唔會炸得太乾🐟 ⭐️ 香炸薯角 🥔薯角調味適中食到薯仔味🍟 脆卜卜⭐️ 凍頂烏龍奶蓋 🥛值得一讚嘅係奶蓋非常幼滑好Smooth😋 配合富回甘嘅烏龍茶🧋比手搖店過之而無不及⭐️ 蕃茄汁日式牛肉漢堡蛋包飯 🍔因為好想食蕃茄所以又叫咗蕃茄汁🤣 西炒飯底嘅蛋包飯茄味香濃又唔油膩👍🏻 漢堡有口感又Juicy 🤩切開有驚喜係流心芝士🧀 口感十分豐富⭐️ 瑞士雞翼 🐔甜甜地嘅醬汁帶點焦糖香🍭 作為小食好Perfect⭐️ 紅菜頭白桃綠茶 🍵本身以為會好難入口😅 但係菜頭味比較Subtle 白桃味較重好清甜 🍑唔趕時間慢慢食就食咗成個鐘🕐份量偏大好豐富 每人大概$120 以晚餐黎講CP值很高💰

⭐️ 吉列魚柳拼薯蝦番茄湯螺絲粉 🍅

⭐️ 瑞士雞翼 🐔
甜甜地嘅醬汁帶點焦糖香🍭 作為小食好Perfect

⭐️ 紅菜頭白桃綠茶 🍵

2021-08-25 42 views
將軍澳友又嚟搵嘢試啦😎今次嚟到寶琳新都城一期😚我地7點前嚟到唔洗排隊👍🏻·✨鎮店蕃茄濃湯粉 $84(單點價)有炒蛋、牛腩、煙鴨胸、貢丸、蟹柳、冬菇、日式油揚、西蘭花睇相唔覺,實物嚟到原來係超級大碗,用隻手去做對比😹😹😹咁大碗唔只螺絲粉多,餸都好多,每樣都起碼有2-4舊湯式揀咗經典原味,即係嫩滑炒蛋,粉就揀螺絲粉蕃茄湯🍅濃郁,同埋睇到有好多蕃茄係入面炒蛋好滑,連埋湯食好正😛啲餸就正正常常,唔會錯😽·✨+$20升級套餐香炸薯角+飲品(台式飲品再+$8)薯角熱辣辣,連薯仔皮個隻🥔,又幾好食喎🤪·✨蟹籽鮮蝦蟹柳棒野菌忌廉意粉 配蒜蓉包 $88(套餐價,台式飲品再+$10)鮮蝦🦐有4-5粒,有幾多蟹柳同菇菌係入面,仲有蟹籽同芝士碎🧀係面頭論材料都叫做豐富,忌廉汁都好足夠,意粉就係偏幼嗰種係港式茶記食意粉,算係幾好食嘅,係忌廉汁食食下會比較漏🤣😅·✨沙拉汁雞翼 (跟餐)煎得幾香口,唔錯😛·✨鮮橙四季春 正常發揮·✨奶蓋四季春呢杯唔掂,啲奶蓋似奶泡,一嚟到已經係咁沉落杯底,個奶蓋要改善下🙈·✨牛奶焦糖朱古力脆餅 +$18見出邊雪櫃嘅蛋糕個樣唔錯,諗住叫返個,最鍾意食個底塊脆餅,出面個層口感類似啫喱,
✨鎮店蕃茄濃湯粉 $84(單點價)
有炒蛋、牛腩、煙鴨胸、貢丸、蟹柳、冬菇、日式油揚、西蘭花
睇相唔覺,實物嚟到原來係超級大碗,用隻手去做對比😹😹😹
咁大碗唔只螺絲粉多,餸都好多,每樣都起碼有2-4舊
湯式揀咗經典原味,即係嫩滑炒蛋,粉就揀螺絲粉
蕃茄湯🍅濃郁,同埋睇到有好多蕃茄係入面
炒蛋好滑,連埋湯食好正😛
啲餸就正正常常,唔會錯😽
✨+$20升級套餐
香炸薯角+飲品(台式飲品再+$8)
薯角熱辣辣,連薯仔皮個隻🥔,又幾好食喎🤪
論材料都叫做豐富,忌廉汁都好足夠,意粉就係偏幼嗰種
係港式茶記食意粉,算係幾好食嘅,係忌廉汁食食下會比較漏🤣😅
✨沙拉汁雞翼 (跟餐)
煎得幾香口,唔錯😛
✨鮮橙四季春
正常發揮
✨奶蓋四季春
✨牛奶焦糖朱古力脆餅 +$18
見出邊雪櫃嘅蛋糕個樣唔錯,諗住叫返個,最鍾意食個底塊脆餅,出面個層口感類似啫喱,入面就牛奶焦糖cream~
2021-08-24 66 views
蕃滿門 Tomato Club同朋友下午茶時間嚟食,都有唔少客人,但又唔洗等位,填完資料就入得。到5點半之前都仲可以叫下午茶套餐,價錢由$30幾至100幾都有,大部份都幾抵食,仲有免費餐飲。經典日本牛肉五重芝士漢堡+粗薯 $98材料:牛肉漢堡,洋蔥,野菌,特濃芝士醬,芝士片,生菜,蕃茄麵包搽咗牛油同焗脆咗,食落幾香。重點當然係塊牛,一切開入面既芝士就流晒出嚟, 好濃郁芝士味,成個包都好juicy,又夠多料,味道都好好。招牌蕃茄濃湯粉(+$ 20抵食價)$79有四款湯底可以揀,揀咗比較多人推介既經典原味,會配埋一份炒蛋。本身會有一個餸,我地另外+$ 20 可以叫多三餸同送飲品。鳥冬,泡菜餃子、肥牛、西蘭花、芝士腸。蕃茄濃湯好正,真係好重蕃茄味,仲食到有蕃茄肉,會啱配粉麵食。其他配料都正常,份量都夠食。凍朱古力脆脆 +$8 夠朱古力味,唔算太甜,仲有啲脆脆增加咗杯歛品既口感。凍西柚凍頂烏龍少甜 +$19好fresh既飲品,有個茶底同一塊西柚,可以按口味少甜,少甜茶味更出,好飲。跟餐甜品芒果芝士餅 $1860%朱古力慕絲餅 $18兩款既口感都偏向慕絲,朱古力比較上味道濃郁啲,底用咗朱古力脆脆
蕃滿門 Tomato Club

經典日本牛肉五重芝士漢堡+粗薯 $98
材料:牛肉漢堡,洋蔥,野菌,特濃芝士醬,芝士片,生菜,蕃茄

招牌蕃茄濃湯粉(+$ 20抵食價)$79

凍朱古力脆脆 +$8
夠朱古力味,唔算太甜,仲有啲脆脆增加咗杯歛品既口感。
凍西柚凍頂烏龍少甜 +$19

跟餐甜品
芒果芝士餅 $18
60%朱古力慕絲餅 $18
兩款既口感都偏向慕絲,朱古力比較上味道濃郁啲,底用咗朱古力脆脆,個配搭都幾好。而芒果芝士餅比較上淡,唔會好甜。而且依家套餐加配$18就有,都幾抵食。

人均: $51-100
📍將軍澳貿業路8號新都城中心1期2樓256-258號舖
#港式 #粉麵 #米線 #漢堡 #蕃茄濃湯 #台式飲品 #慕絲 #蛋糕
10:30諗住可以買個早餐返工食,幫同事買埋早餐所以叫咗兩個餐係俾錢嘅時候已經同位女員工講咗分開包裝!門口一大堆人排隊,又見佢樓面同廚房都好似唔夠人,兩個人全場周圍飛,但我個早餐等極都唔見,我都唔好意思走埋去問嘢,一等等咗半個鐘有多就情急之下走去問吓哥哥仔我個餐得未,原來個餐就咁擺埋一邊冇人執比我,我諗我唔問都唔會有人執俾我,交到我手嘅時候就係一袋過攞俾我,我都好好聲氣同個哥哥講要分開包裝,佢一副非常唔耐煩西口西面嘅表情攞咗個膠袋俾我叫我自己分返開跟住走咗去,幫我落單嗰位女員工之後見到我嬲到面都紅埋先走過來主動幫我分返開兩個餐同埋講唔好意思!你唔夠人手真係唔緊要,你哋公司可以預先叫員工同個客交代要等幾耐,唔係一路收錢一路𣺉檔要啲客喺門口企成半個鐘等攞你個餐,你間野又唔係好食過人,我下次唔喺你度嗌過對面大快活嗌外賣應該仲快過你亦都平過你!就咁我就俾你哋累到遲到返工!非常好嘅一次早餐體驗!
就咁我就俾你哋累到遲到返工!
非常好嘅一次早餐體驗!

TakeAway
2021-08-20 41 views
今日終於試到屋企附近呢間新開嘅蕃茄湯專門店好好彩平日夜晚黎到唔洗等位!原來呢度除左蕃茄湯菜式之外仲有蛋包飯同其他西餐我當然試個招牌自選蕃茄湯螺絲粉啦~爸爸見到人地食勁大碗嘅鎮店蕃茄濃湯粉又有興趣所以一人一碗鎮店蕃茄濃湯粉果然大份超大碗!有好多餸!有牛腩鴨胸炒滑蛋冬菇貢丸蟹柳等等仲可以再揀湯底爸爸揀左牛乳雞湯牛乳湯奶白,但又有雞湯鮮味唔錯我嘅蕃茄螺絲粉揀左配厚切餐肉同泡菜餃子同惹味香辣湯個湯勁茄但又真係做到辣味好過癮!個厚切餐肉勁誇張超超超厚切!勁滿足呀!泡菜餃子炸過有少少泡菜味佢呢度晚餐可以配飲品台式飲品都好創新除左一般嘅珍珠奶茶仲有冬瓜茶而最特別嘅係加左紅菜頭嘅飲品紅菜頭白桃綠茶紅菜頭添色不添味令到成杯飲品好搶眼好靚味道就係清淡嘅白桃綠茶不錯!每人一個晚餐加飲品都係百幾蚊又無限入座時間,坐足個幾鐘都抵食!
今日終於試到屋企附近呢間新開嘅蕃茄湯專門店
好好彩平日夜晚黎到唔洗等位!

原來呢度除左蕃茄湯菜式之外
仲有蛋包飯同其他西餐

我當然試個招牌自選蕃茄湯螺絲粉啦~
爸爸見到人地食勁大碗嘅鎮店蕃茄濃湯粉又有興趣
所以一人一碗

鎮店蕃茄濃湯粉果然大份
超大碗!
有好多餸!
有牛腩鴨胸炒滑蛋冬菇貢丸蟹柳等等
仲可以再揀湯底
爸爸揀左牛乳雞湯
牛乳湯奶白,但又有雞湯鮮味
唔錯

我嘅蕃茄螺絲粉
揀左配厚切餐肉同泡菜餃子
同惹味香辣湯
個湯勁茄但又真係做到辣味
好過癮!
個厚切餐肉勁誇張
超超超厚切!勁滿足呀!
泡菜餃子炸過

令到成杯飲品好搶眼好靚
味道就係清淡嘅白桃綠茶
不錯!

每人一個晚餐加飲品都係百幾蚊
又無限入座時間,坐足個幾鐘
都抵食!
2021-08-11