2020-10-31 69 views
同朋友一齊去行街經過呢間店見出面啲相還好就入咗去食,一睇到個餐牌就覺得有小小服。成本餐牌得啲字。白得空白,再睇埋個甜品頁發現好污糟(本野好油)。不過都入埋黎就叫左一碗丸子楊枝甘露(資素真係好麻麻),終於食完之後埋單個時個啊姨竟然找左個中間摺位爛左一角既20蚊黎比我朋友,本身都冇野既其實換咗佢就得。如是者我朋友緊係同佢講,點知個啊姨聽到竟然講話:「吓!冇架啦,找左謝係妳地架啦!」就冇理人調頭走左去廚房,我同朋友即刻火哂同佢對峙。點解佢仲係吾換。其實我都知20$好小錢,但係真係爛左小小既紙幣(99%)店家都吾會收。BTW最後個啊姨最後都吾換,仲話:「就係吾換比妳地,係我既專嚴問題」仲話我哋做咩咁得閒為咗個$20喺度嘈,我聽到真係得啖笑。 其實最後嗰個20蚊都唔係入佢手。其實佢開頭嘅目標就係想你俾咗個爛咗嘅$20人哋仲話乜嘢尊嚴問題。呢個真係正宗狗店。 睇到千其吾好去

2020-06-18 136 views
琴日喺食甜品之前,我地仲喺銅鑼灣食咗啲上海嘢,有水煮牛肉,一個面,一個雞絲粉皮同炒年糕。跟著就喺天后甜品呢間嘢食完個榴槤雪花冰同個芒果小丸子,跟著今日就痾足全日。一入到去坐低,諗著睇下menu,點知本menu好骯髒,我掂都唔想掂。好彩我個fd幫我揭啫。點完嘢啲嘢黎咗,我地就開始食。用匙羹挖咗一匙,發現有一個黑色點,不過好細點。我心諗:“應該冇嘢嘅“就食咗落去。跟著再挖第二匙,又有黑色點,我諗著成55蚊個,食得唔好哂,應該冇事嘅。食哂個雪花冰同小丸子之後,我地就走咗。到今朝8點,我個肚開始絞痛,我以為係琴晚飲咗啲奇亞籽先會咁。跟著到18:00,我個朋友同我講佢痾到就死,嗰下我就知原來我係肚痾,而唔係因為食咗奇亞籽令到個腸臑動。我個朋友話係因為食咗水煮牛肉,刺激到個腸胃先會肚痾。我唔同意,因為我好中意食水煮牛肉,我成日都食,都唔會肚痾。所以,究竟係咩做成我肚痾嘅呢?希望大家睇完我篇食評之後,親自去天后甜品到食下,再講翻俾我聽。謝謝

2020-05-16 96 views
Save room for dessert話說天后出名多好西食 呢個唔洗我多講今次去左天后甜品到食重點推介: 雪糕紅豆雪山呢座雪山既外層係用冰粹去包住啲冰食落好軟綿綿 有敏感牙齒都唔怕佢內𥚃有乾坤 啲冰係包住雪糕食完即刻夏日透心涼Remark: 除左甜品 仲有熟食同串燒 岩哂一班人去食天后甜品Location: Tin HuaPrice (10 is expensive): 4/10Yummy (10 is delicious): 6/10
Save room for dessert

Location: Tin Hua
Price (10 is expensive): 4/10
Yummy (10 is delicious): 6/10
2020-03-20 118 views
唔好去,好離譜豆腐花: 好似用左硬豆腐就咁加花奶就拎出黎楊枝甘露: 青青地色嘅,一睇就唔開胃,仲有怪味兩碗七十蚊,食左一啖真係食唔落,走左希望佢地收碗果陣,會反省點解人客成碗野無食到伏到無人有
唔好去,好離譜

豆腐花: 好似用左硬豆腐就咁加花奶就拎出黎

楊枝甘露: 青青地色嘅,一睇就唔開胃,仲有怪味

兩碗七十蚊,食左一啖真係食唔落,走左

希望佢地收碗果陣,會反省點解人客成碗野無食到

伏到無人有
2020-03-19
2019-12-22 151 views
人生第一次寫食評,竟然係因為呢間甜品實在太伏!忍唔住寫個劣評,真心希望無人再中伏。食完飯口痕諗住買碗糖水,見呢間門面正正常常,仲有張陳奕迅合照。外賣叫左碗芒果西米露,成40蚊碗(外賣加兩蚊添),拎到返屋企,嘩以為自己叫咗碗椰汁,啲西米撈極都得果幾粒!!!西米究竟有幾貴呢,從來無試過食西米露啲西米真係見唔到架,好嬲!跟住芒果呢?嘩酸到不得了!如果係堂食就一定會同佢理論!重要的事講三次,唔好去食!唔好去食!唔好去食!
重要的事講三次,唔好去食!唔好去食!唔好去食!
2019-12-22
TakeAway
2019-10-25 154 views
買左兩個外賣,total69(外賣加2蚊,total加4)oreo木糠布甸無oreo🌚🌚🌚係普通木糠加cream🌚🌚🌚仲要係普通吱發泡膠嗰種🌚🌚🌚🌚🌚好嬲😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠咁樣算唔算欺騙消費者呢?豆腐布甸好滑係好食既,真係有豆腐味。不過個木糠布甸拉低晒平均分,所以真係唔好買oreo木糠布甸!!!!!!!!!想試好耐,第一次試已被伏,好傷心,以後唔會再去!!!
買左兩個外賣,total69(外賣加2蚊,total加4)
豆腐布甸好滑係好食既,真係有豆腐味。
想試好耐,第一次試已被伏,好傷心,以後唔會再去!!!
2019-10-25
TakeAway
2019-10-18 90 views
幫襯左好多年今次試左oreo 木糠布甸但完全冇Oreo 亦都冇Oreo 嘅出現於是同佢理論佢竟然話佢賣咗10幾年都係咁從來冇人投訴過話間間嘅做法可能唔同聲大夾惡以後唔會再幫襯祝佢早日摺埋😡
幫襯左好多年
聲大夾惡
以後唔會再幫襯祝佢早日摺埋😡
冇Oreo嘅Oreo木糠布甸
2019-09-18 102 views
在天后想去食甜品,誰知晶晶裝修,唯有走多兩個舖位,走去幫襯這間所謂「天后甜品」店,叫了雪糕芒果啫喱布甸及榴槤天后,一看價錢,已經嚇了一跳,要$55一個,誰料一吃之下,更是後悔,那些芒果是酸的,就連啫喱、布甸這麼容易弄的東西,口感也是極差,尤其是襯底的糖水,更是甜得不知所謂,難怪這間鋪頭這般冷清,相信今生今世,也不會再去幫襯他!🤬🤯😡在天后這麼貴租的地方,每個月起碼要十萬八萬租金,但卻如此不思進取,真的不知道那位老闆想什麼!

2019-09-08 67 views
Mango shaved ice with fresh mango 🤤😋😋.Shaved from a chunk of frozen mango juice..The mango cubes at the bottom is soooooo sweet 😋A cold and refreshing treat in the hot weather. 🥶.Who want to try some?

Who want to try some?
2019-08-03 68 views
十點已經熄冷氣職員十問九唔應叫杯士多啤梨乳酸等成半個鐘都未黎問佢係唔係漏左單個職員淨係識望住你但係唔會應你眼見好多客走入黎都頂唔順走左依間野好似唔憂做咁豈有此理
十點已經熄冷氣
眼見好多客走入黎
都頂唔順走左
依間野好似唔憂做咁
豈有此理
行過見到舖頭入面無人就入咗去試下😂冷氣强勁係幾舒服。但職員態度勁無禮貌,令我覺得可一不可再🚧應該係無下次😏行返出嚟見到好多明星合照,覺得真係虛有其表。坐嘅時候一路都見到好多中國遊客入嚟,職員態度對佢哋係唔錯🤷🏽‍♀️可能因為我哋唔係遊客有差別待遇?我自己麻麻哋雪花冰,但見到係乳酸味好似幾得意就試下。味道幾特別,唔會有罪惡感。底下係火龍果,但完全無講過係有生果😂建議下次可以mark返低。薑汁雙皮奶味道唔錯,幾滑🥣
行過見到舖頭入面無人就入咗去試下😂
冷氣强勁係幾舒服。
但職員態度勁無禮貌,令我覺得可一不可再🚧
應該係無下次😏
行返出嚟見到好多明星合照,覺得真係虛有其表。
坐嘅時候一路都見到好多中國遊客入嚟,
職員態度對佢哋係唔錯🤷🏽‍♀️
可能因為我哋唔係遊客有差別待遇?
乳酸雪花冰

我自己麻麻哋雪花冰,
但見到係乳酸味好似幾得意就試下。
味道幾特別,唔會有罪惡感。
底下係火龍果,但完全無講過係有生果😂
建議下次可以mark返低。

薑汁雙皮奶

薑汁雙皮奶味道唔錯,幾滑🥣

2019-07-13
$50 (Last Night Supper)
乳酸雪花冰
薑汁雙皮奶
下午收15%服務費,搵你去啦去完花市,去天后附近搵野食,食店系幾多,但睇完間間食評都幾一般,但因為年三十,間間都排隊。終於入左哩間甜品,因為外面有明星來過,明知道吾會有驚喜咖啦。勝在無乜人,可以放下野又無炸型。桑寄生雞蛋茶~放系個黑媽媽個碗,一D都吾吸引,但食落又吾錯,雞蛋好入味,有幾粒吾乜味的蓮子,糖水吾太濃的桑寄生,容易入口,甜味剛剛好。芝麻湯丸~糖水姜味十足,湯丸皮就嫌太勒中帶硬,芝麻只有甜味無芝麻香味。

下午收15%服務費,搵你去啦

桑寄生雞蛋茶

芝麻湯丸

桑寄生雞蛋茶
芝麻湯丸
2019-02-04
2019-01-10 112 views
幾年前來香港還記得這條路上開著2家天后甜品想不到幾年不見其中1家早已關門在香港的這幾天每晚都會來打包甜品因為我和老婆都最中意天后甜品店門口貼著好多店主與明星的合影 說明品質還是可以的 人氣也是足夠的還是點了雪糕芒果布丁+小丸子 雖然要50港幣 不過用料實在 滿嘴都是芒果哦
幾年前來香港還記得這條路上開著2家天后甜品
想不到幾年不見其中1家早已關門
在香港的這幾天每晚都會來打包甜品
因為我和老婆都最中意天后甜品
2018-11-04
2018-12-09 120 views
天后有好多糖水鋪呢間第一次食,應該都係最後一次...又無乜特式甜品,特別果D 又難食~~~北海道3.6牛乳檸檬奶凍~~~~一個字"伏"呀!!!個味道極怪,牛奶同檸檬個味一D 都唔夾好地地牛乳奶凍咪幾好,做乜加檸檬呢係我錯,我唔應該揀佢!~~~米糠布甸~~~有陣綿花糖既香味優點係唔太甜缺點係無乜特別現時天價租金下價錢唔算貴,各$30,但無下次呀諗住食來食去都係果一兩間,試下轉下新口味點知咁伏!!!!!!
天后有好多糖水
呢間第一次食,應該都係最後一次...
又無乜特式甜品,特別果D 又難食

~~~北海道3.6牛乳檸檬奶凍~~~~
一個字"伏"呀!!!
個味道極怪,牛奶同檸檬個味一D 都唔夾
好地地牛乳奶凍咪幾好,做乜加檸檬呢
係我錯,我唔應該揀佢!

北海道3.6牛乳檸檬奶凍

~~~米糠布甸~~~
有陣綿花糖既香味
優點係唔太甜
缺點係無乜特別
木糠布甸

現時天價租金下
價錢唔算貴,各$30,但無下次呀

諗住食來食去都係果一兩間,試下轉下新口味
點知咁伏!!!!!!
2018-09-03 192 views
嗰晚見其他甜品店都關左門先試一下,雖然都聽講係唔好收得貴但份量好少 又唔係特別好食叫左碗番薯糖水得勁少(可能想我快啲食完可以收工)朋友點左楊枝甘露有個女職員態度差 一order完就收錢唔緊要 提前收店趕客人走 但我地先食得5分鐘 居然話: 下次唔做你生意
嗰晚見其他甜品店都關左門先試一下,雖然都聽講係唔好
收得貴但份量好少 又唔係特別好食