放工約了屋企人在砲台山晚飯, 地點揀咗『時代冰室』 貪佢食物選擇多,中式小炒套餐,西式鐵板,焗飯 ,  常餐,泡飯, 日式拉麵, 仲有蕭生推介嘅台式手工伴麵等等~  樣樣都想試叫人點揀,個廚房真係萬能!😀來到餐廳門口以為內籠好細, 直行轉入去 原來都有許多座位。 檯面整齊放上餐具,調味料, 方便客人 👍店員服務快速醒目, 一坐低便送上老火例湯( 送完即止), 湯料好足, 蘿蔔,豬骨,雞腳,超正!王牌3式焗飯幫我綜合咗三款焗飯口味~ 分別有白汁,肉醬,和咖哩雞扒口味 👍😍 一次過試勻。以銻煲小平鑊盛載, 熱辣辣上檯, 三款口味都經典而且味道不錯, 咖哩部分竟然辣度十足。 欣賞佢嘅飯唔係炒底, 白飯與經典醬汁才是完美配合!豉汁蒸倉魚倉魚肉質嫩滑 , 夠新鮮,蒸得啱啱好。 豆鼓蒜蓉醬汁相當惹味。啫嘟通菜牛肉熱辣辣,香噴噴, 蝦醬香味好突出, 非常惹味!牛肉唔會“拿”到好腍, 好夠鑊氣而且份量足, 媲美酒樓嘅小菜。😍奶茶紅豆冰(跟套餐+$8)奶茶茶味香濃, 甜度,紅豆份量啱啱好。咸濕大話七 (跟套餐+$8)好厲害成 jar 上,  咸檸檬之外仲有幾粒話梅, 普通size 杯應該裝唔落。 因為勁

啫嘟通菜牛肉
熱辣辣,香噴噴, 蝦醬香味好突出, 非常惹味!

奶茶紅豆冰

奶茶紅豆冰(跟套餐+$8)
奶茶茶味香濃, 甜度,紅豆份量啱啱好。

咸濕大話七

咸濕大話七 (跟套餐+$8)
好厲害成 jar 上,  咸檸檬之外仲有幾粒話梅, 普通size 杯應該裝唔落。 因為勁多冰好夠凍, 夏天飲真係勁爽!

奶茶紅豆冰
2021-04-13 966 views
平日在港島區食飯, 來來去去都係中環上環食,  今日HONEY 想去炮台山附近食, 就去下, 睇下有咩好食炮台山地鐵站一出, 對面見到時代冰室 Honey 見個懷舊環境又乾淨價錢不貴就試下.睇下好5好味就叫左薑蔥魚腩煲及,脆炸雞髀伴薯皇XO 蔥油豬扒鐵板少烏冬龍鳳大檸樂坐低先來兩碗例湯先讚第一個餸,薑蔥魚腩煲超正,第一. 夠熱,令香味四散第二, 魚身煎香及透身, 加上有隔油, 令魚肉不會太乾身或太油.第三, 切件不會太大或太細, 入口啖啖肉唯一缺點, 5夠枝竹同白蔥段再多少少就仲正.因為爆香後加少少生抽更入味.佐飯一流.脆炸雞髀伴薯皇呢款餐好多食店都有,唯一抵讚就係炸得出色皮脆, 加上第2次炸時,再用高溫油, 令髀肉內炸得透, 肉嫩之餘,   油膩感減少, 重點, 一定要拎住食, 不要切開食, 更加滋味。食好多高熱度食物, 一家要飲番杯龍鳳大檸樂一啖熱食, 一啖涷飲,味覺不斷反覆,見食左兩款食物, 比想像中好.不要停,最後,叫個XO 蔥油豬扒鐵板少烏冬冇諗過..肉多過烏冬.好多餐廳, 烏冬多過肉,豬扒大大件,沒有太"鞋"口,同樣夠熱, 味道真係不錯,如果烏冬加多少少椰菜同甘筍.就更正。
平日在港島區食飯, 來來去去都係中環上環食,
 今日HONEY 想去炮台山附近食, 就去下, 睇下有咩好食
炮台山地鐵站一出, 對面見到時代冰室

Honey 見個懷舊環境又乾淨
價錢不貴
就試下.
睇下好5好味
就叫左

薑蔥魚腩煲及,脆炸雞髀伴薯皇
XO 蔥油豬扒鐵板少烏冬
龍鳳大檸樂

坐低先來兩碗例湯

先讚第一個餸,
薑蔥魚腩煲超正,

第一. 夠熱,令香味四散
第二, 魚身煎香及透身,
加上有隔油, 令魚肉不會太乾身或太油.

第三, 切件不會太大或太細, 入口啖啖肉

唯一缺點, 5夠枝竹同白蔥段
再多少少就仲正.
因為爆香後加少少生抽更入味.
佐飯一流.
炸雞髀伴薯皇

呢款餐好多食店都有,
唯一抵讚就係炸得出色

食好多高熱度食物, 一家要飲番杯龍鳳大檸樂
一啖熱食, 一啖涷飲,
味覺不斷反覆,

見食左兩款食物, 比想像中好.
不要停,最後,
叫個XO 蔥油豬扒鐵板少烏冬
冇諗過..肉多過烏冬.

好多餐廳, 烏冬多過肉,
豬扒大大件,
沒有太"鞋"口,

同樣夠熱, 味道真係不錯,
如果烏冬加多少少椰菜同甘筍.
就更正。

一餐晚飯, 都係二百蚊,
比起好多連鎖餐廳更抵同好味.

下次一定要試焗飯,
因為走時, 見到其他客的焗飯好大碟
而且焗汁好多, 可以每啖飯包住焗汁食。
先至係焗飯的精髓。
2021-04-07
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 薑蔥魚腩煲
2021-03-28 200 views
第一次幫襯燒生既時代冰室,人流都幾多,一個人食好快搵到位餐牌選擇非常多,完全唔知點揀好,午餐時間有正常既茶餐廳茶式之餘,又有啲台式風味既拌麵,望落去都幾吸引!最後因為想食清淡啲就揀咗個「傷風感冒餐」😹即係蕃茄湯通粉既常餐特濃蕃茄意式滑雞通粉/配3.6牛乳炒蛋+牛角包。 7/10蕃茄雜菜湯唔係特濃!開頭仲唔記得加蕃茄湯落去🤣後尾同店員講先換俾我,不過睇得出係後加啲蕃茄湯落碗清湯度😓味道都ok既,滑雞件幾多,面頭加啲蔥油,令個麵幾香口👌炒蛋幾滑,配牛角包幾有新鮮感
第一次幫襯燒生既時代冰室,人流都幾多,一個人食好快搵到位

最後因為想食清淡啲就揀咗個「傷風感冒餐」😹

3.6牛乳炒蛋加牛角包
特濃蕃茄意式雜菜滑雞通粉
3.6牛乳炒蛋加牛角包
2021-03-13 275 views
近期開番晚市就周圍搵食,見呢間晚市都多人,就入去試一試。環境比普通茶記舒適,好多卡位,叫咗韓式泡菜豆腐粉絲豚肉石鍋 $59有飯/烏冬配、黑蒜油濃豬骨湯拉麵伴厚切豬扒王$58。個韓式泡菜湯底嫌少少淡,菜同粉絲都超多,個烏冬同飯都略嫌太淋,都係煮耐左咁。另外個拉麵份量又係超大份,其實我哋3個可以叫2份餐都得,不過當然唔好意思,所以大家都係頂住個肚皮咁走。

韓式泡菜豆腐粉絲豚肉石鍋
黑蒜油濃豬骨湯拉麵伴厚切豬扒王
2021-03-06
$58 (Dinner)
2021-02-20 339 views
難得攞咗日假,就約咗朋友喺佢公司附近岀嚟食飯,佢話有間冰室想去試吓,喺佢公司大概十分鐘路程,喺地鐵站對面,於是就約咗12:30喺門口等。去到先知原來約咗喺「時代冰室」,唔怪得朋友咁想嚟食,因為佢係蕭若元嘅超級粉絲,聽咗佢電台好多年,最近又喺股票贏到錢,而啊蕭生好似有收購時代冰室大概20%權益,呢餐就當係多謝蕭生啦。坐底嗌嘢食,我叫咗個L10「蔥油自家叉燒伴三眼仔煎蛋飯」而朋友就好似叫咗個肉燥飯,餐飲例牌都係杯走甜嘅凍檸茶。另外提一提就係見到餐牌上面寫住12月至1月,所以可能下次嚟食嗰陣會有好多嘢唔同咗。叉蛋飯等咗幾分鐘就到,叉燒似係自家制作,同岀面燒味買嘅叉燒有明顯嘅分別,蔥油亦唔會太油膩,加埋三隻荷包蛋撈埋一齊食好滿足。可能遲啲等佢餐牌轉一轉之後再嚟試埋其他嘢食。

蔥油自家叉燒 伴三眼仔煎蛋飯

2021-01-21
$65 (Lunch)
蔥油自家叉燒 伴三眼仔煎蛋飯
  • 蔥油自家叉燒  伴三眼煎蛋飯
2021-02-15 239 views
放假又係食下午茶嘅好日子,瞓到晏一晏就可以去嘆番個靚靚下午茶,今日又來到時代冰室,食返啲港式嘅食物,我呢度嘅下午茶選擇好多,起碼有幾十款,有小食類別,亦都有飽肚啲嘅飯粉麵類別👍🏻👍🏻👍🏻一定揀到啱你心水嘅嘢食🔥是今日試佢嘅生炸雞髀,本身想食滷水雞髀,但見到炸髀你個樣都好吸引,而且下午茶有優惠就揀呢個😍😍炸得香脆之餘肉質仍然鮮嫩,好滿足。朋友食嘅牛肉飯同同胡椒lunch嗰個嘅賣相好相似,食落亦都調味唔錯。

炸得香脆之餘肉質仍然鮮嫩,好滿足。

生炸雞髀
2021-02-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
生炸雞髀
2021-02-14 2211 views
噚日(13-2-2021 Sat)年初二,同老公返東區拜年,同姑媽拜完就食個tea,我喺地鐵鰂魚站出嚟後,見到呢間,查一查,佢係YEAH店,就同老公嚟,等咗一陣就有位.睇吓menu呢喥2:00pm就有下午茶,正,O衣O家好多茶餐廳,最早都要2:30pm至有.佢嘅下午茶都幾有特色,而我哋決定要 $36.00嘅巨人漢堡~板煎千島雞扒包,加$5.00要薯條同$25.00嘅鴛鴦多士,要花生醬同煉奶,兩個都飲熱奶茶.1. 薯條竟然最先嚟到嘅係佢,與其叫薯條,不如叫薯角,食落,凍嘅,係預先炸起好耐,調味已經好夠,有少少辣,但始終唔熱,所以都係差啲.味道: 1分2. 花生醬同煉奶多士烘得唔多但脆口,呢啲正常冇問.味道: 3分3. 熱奶茶口感滑,味道都正常濃.味道: 3分4. 板煎千島雞扒包都見到有蛋,芝士同蔬菜,幾豐富.食落千島醬份量啱啱好,成個都正常冇問題.味道: 4分價錢:睇睇張單,$76.00,因為加咗$9.90,係咩嚟?原來係新年附加費.抵食係2.7分其他:其實開頭我唔係要鴛鴦多士而係$34.00嘅黑魚子牛乳炒蛋多士,但呢日冇.而佢哋就有少飯減$1.00嘅惜食安排.

睇吓menu

1. 薯條
味道: 1分

2. 花生醬同煉奶多士
花生醬同煉奶多士
烘得唔多但脆口,呢啲正常冇問.
味道: 3分

3. 熱奶茶
熱奶茶
口感滑,味道都正常濃.
味道: 3分

4. 板煎千島雞扒包
都見到有蛋,芝士同蔬菜,
板煎千島雞扒包
幾豐富.食落千島醬份量啱啱好,成個都正常冇問題.
味道: 4分

價錢:
睇睇張單,$76.00,
因為加咗$9.90,係咩嚟?原來係新年附加費.
抵食係2.7分

其他:
而佢哋就有少飯減$1.00嘅惜食安排.
2021-02-13
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$38 (Tea)
2021-02-06 189 views
去時代冰室食下午茶,真係份量多又抵食。今次叫左下午茶必叫嘅炸雞脾同蛋治,加5蚊可以叫薯角,抵到爛,一定要加,佢除左可以5蚊加薯角外,仲可以加火腿通粉,真係平過出面茶記好多!厚切滑蛋治配炸雞脾($37)平時食開炸雞脾,但係呢次就有d肚餓,所以叫埋個多士。炸雞脾不過不失,其實只要佢夠熱辣辣,雞肉夠滑,炸粉唔太多,咁已經好好食。但係對於個厚蛋治就有少少失望,因為期待蛋會多d,睇返餐牌幅相,個蛋有一隻手掌咁大同埋好厚,但係現實係薄到... 白麵包稍微烘過,但係都唔太脆,不過我都覺得可以接受,係健康之選。薯角(+$5) 加5蚊就有嘅薯角,份量以5蚊黎講我覺得都ok多。薯角好食,熱辣辣,有薯味,每塊都大大舊。蔥油厚切豬扒伴三眼煎蛋飯($46)呢個真係超級抵!佢有三隻蛋,豬扒都好大塊,霸左半隻碟,想食得飽肚d嘅人必選!啱曬返工返到攰嘅人食!
去時代冰室食下午茶,真係份量多又抵食。

厚切滑蛋治配炸雞脾($37)

但係對於個厚蛋治就有少少失望,

薯角(+$5)

加5蚊就有嘅薯角,份量以5蚊黎講我覺得都ok多
。薯角好食,熱辣辣,有薯味,每塊都大大舊。

蔥油厚切豬扒伴三眼煎蛋飯($46)
蔥油厚切豬扒伴三眼煎蛋飯

2020-08-17
蔥油厚切豬扒伴三眼煎蛋飯
2021-01-16 321 views
比個reference大家,幫襯過兩次外賣。一次食焗豬扒飯,味道其實幾好,好食過連鎖嗰啲,但入面有張螢光粉紅色嘅紙😖😖令我質疑呢間嘢嘅衛生。。。第二次食紅棗雲耳蒸雞飯,成半盒都係油,以為係雞油,點知食落去係冇味,仲要成盒嘢除咗粒紅棗之外,全部都係冇乜味。。勝在啲雞幾滑,但係唔建議嗌🙏🏻例湯飲過兩次,紅蘿蔔湯有陣怪味,冬瓜湯反而幾好飲~而且入面通常都會見到四粒料,唔會太齋。飲品就冇乜問題,只不過奶茶唔知點解次次都會漏出嚟😂服務態度幾好👍🏻希望店做好啲,加油😭😭💪🏻💪🏻
比個reference大家,幫襯過兩次外賣。

飲品就冇乜問題,只不過奶茶唔知點解次次都會漏出嚟😂

服務態度幾好👍🏻希望店做好啲,加油😭😭💪🏻💪🏻
1K
2020-12-17 2761 views
同朋友去北角匯睇展覽,相約了先食個下午茶再出發~~我倆都不是港島人,隨意的search北角附近有什麼好食,最後就來了時代冰室!平日的下午茶時間,不用等位就能入座!下午茶餐牌選擇都多,而且好多包類選項XDDDD 我選了脆香雞翼拼西多士,朋友就要巨人漢堡厚切沙律豬扒包,加$5配薯條!飲品分別是凍鴛鴦及熱奶茶~~脆香雞翼拼西多士,西多炸得金黃,厚身又鬆軟,帶點淡淡蛋香,中間搽了層花生醬,增添香氣及滋味程度!!雞翼炸得夠脆,肉質亦夠嫩,不會乾身,沾點蜜糖來吃,微甜的更好吃~~凍鴛鴦的味道都OK,不會太重奶味,也不會太甜,惟咖啡味不夠香!薯條原來是粗薯,熱辣辣的炸起,份量又多!!薯仔味香,好食!!巨人漢堡厚切沙律豬扒包,賣相幾靚仔,又夠份量~~豬扒厚身,反蛋帶有蛋汁,朋友說這份漢堡幾好食!整體而言,下午茶餐都幾好食!價錢都算合理~~

巨人漢堡厚切沙律豬扒包

整體而言,下午茶餐都幾好食!價錢都算合理~~
2020-11-27
$38 (Tea)
2020-12-13 525 views
5個人拎咗16號飛,期間不斷叫其他飛入,叫到24號,原本以為想比近啲嘅位,結果等成20-30分鐘都係分好遠坐,咁點解不斷比遲過我哋嘅人入,都唔分開5位先入? 完全是不合理的安排
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2020-12-12 591 views
今日放工時間啱啱好,就去咗試北角嘅時代冰室,久仰大名但一直冇機會試,經大J介紹後已經好想試佢個熱狗啦!而我同男友各叫左一個下午茶餐,價錢都好平,同埋都算多選題,+5蚊仲可以要沙律/薯角添!我就試左個愛爾蘭瘋狂辣肉醬熱狗,個包都幾好食,同埋啲辣肉醬真係好惹味啊~而男友就食左個奶醬多,味道正常!係飲品方面,第一次聽兒童鴛鴦,原來係好立克溝阿華田,都幾特別同幾好飲。最美中不足既係水果茶係有啲唔夠茶味🥺係呢個咁艱難嘅時候,大家要多多支持黃店啊!💛

而男友就食左個奶醬多,味道正常!

係呢個咁艱難嘅時候,大家要多多支持黃店啊!💛
2020-11-28 337 views
十分差,得一舊係腩,其他配料全部溶哂(馬啼,冬荀),自己整仲好食過佢好多😢唔明白點解佢夠膽拎出黎賣,啲汁水汪汪,無生粉打獻?個飯燶底硬掘掘照比客?個湯衰過飲滾水,無味你都落啲如未精啦。。無下次之餘仲要話比大家聽唔好幫襯。
2020-11-27
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2020-11-27 305 views
今次係第二次食,因為上次叫左個叉燒意粉跟炒蛋餐包👍👍👍,食到超飽,所以今次叫個輕食早餐,蛋治加細通,好貼心,份量剛剛好,加埋柸即磨咖啡,超正👍👍👍佢地仲可以自選牛角包,小餐包,多士。。。。👍👍👍有機會經過開會再食!!!質數同價錢都👍👍👍
佢地仲可以自選牛角包,小餐包,多士。。。。👍👍👍
有機會經過開會再食!!!質數同價錢都👍👍👍
2020-11-25
Breakfast
接近六時路過北角區揾食,因仍未食晏,只打算胡亂吃個快餐,誤打誤撞入了這間冰室,侍應姨姨招呼坐下後還通知下午茶快結束,要order便要快,飛快的看了下午茶餐牌,其實選擇不小。點了個鐵板牛肉炒意粉配熱奶茶,約十分鐘熱辣辣的鐵板意粉端上,粉量不小,足以作為一個晚餐,急不及待吃了兩大口才想起要拍照😂(故相片中的份量已經被吃掉1/4🤭),認真的,意粉除了夠熱辣辣外沒有甚麼味道牛肉份量算多但偏乾,落了四大包辣椒油稍微改善了味道奶茶冇乜茶味。比較窩心位是吃着意粉時侍應姨姨送上例湯一碗 (也是冇乜味道),但只$46元的消費連飲品及例湯,也不能有太多挑剔了吧!
牛肉份量算多但偏乾,落了四大包辣椒油稍微改善了味道
2020-11-23
$46 (Tea)