2015-04-06 1107 views
放工特登過來深水埗,一心諗住買電子產品,可惜走了幾圈仍是買不到。行到四點幾,距離晚飯還有一段時間,於是便找間甜品店,悠閒一下也不錯。來到電腦商場附近的甜甜地,大約只有三四枱客人。研究餐牌一會便選到想吃的了。宇治金時QQ - $28紅豆及黑糖寒天浮滿抹茶牛奶的表面,再放上一個渾圓的綠茶雪糕球,單靠份量經已教人覺得抵吃。叫得QQ,自然有其原因。正想搯一口紅豆寒天吃之際,原來小丸子就躲在碗底。小丸子口感還真的QQ,紅豆同樣具咬口之餘,還有爽彈十足的黑糖塞天,每一口都充滿嚼勁。由於黑糖甜味重,抹茶牛奶的淡味正好中和了寒天的濃味,不錯吃。至於那綠茶雪糕,綠茶味普普通通。天使雙圓 (熱) - $23點選這個天使雙圓目的只有一個 – 芋圓。份量超出預期的芋圓及地瓜圓,同樣夠晒煙韌,一粒芋圓數粒紅豆,口感變得更立體。由於先吃了宇治金時,吃過濃味再吃這個淡味的牛奶便顯得更淡。又一次忘記了先淡後濃的次序,真失敗!
宇治金時QQ - $28
宇治金時QQ

天使雙圓 (熱)
天使雙圓 (熱) - $23

2015-03-21
$25.5 (Tea)
2015-03-29 650 views
行完一輪覺得超累~找個地方休息一下再看看去哪裡。因為好想吃芋圓,所以又去了之前吃過的這間甜甜地 先來1個 - 宇治金時QQ ($28)見到綠茶雪糕就失控了XD!雖然說不上很濃,不過都可以接受。但這個黑糖寒天真是超甜,好像在吃糖水似的!竟然讓平時很甜的紅豆也被比下去了除此之外,那抹茶牛奶也是讓整個甜品~甜上加甜的原因之一吧。不過這個有我喜歡吃的小丸子~我自己點的那碗是 - 天使雙圓 【熱】($23)熱的牛奶本身我很喜歡,所以覺得味道不錯~ 如果不喜歡溫熱的牛奶可以選凍的^^點這個的原因就是因為有 芋圓 & 地瓜圓不過不知道是不是成本很貴的關係? 感覺上份量很少~紅豆讓牛奶不會太淡
行完一輪覺得超累~找個地方休息一下再看看去哪裡。
因為好想吃芋圓,所以又去了之前吃過的這間甜甜地

先來1個 - 宇治金時QQ ($28)
見到綠茶雪糕就失控了XD!雖然說不上很濃,不過都可以接受。
宇治金時QQ
但這個黑糖寒天真是超甜,好像在吃糖水似的!
竟然讓平時很甜的紅豆也被比下去了

除此之外,那抹茶牛奶也是讓整個甜品~甜上加甜的原因之一吧。
不過這個有我喜歡吃的小丸子~
我自己點的那碗是 - 天使雙圓 【熱】($23)
天使雙圓 【熱】
點這個的原因就是因為有 芋圓 & 地瓜圓
不過不知道是不是成本很貴的關係? 感覺上份量很少~
紅豆讓牛奶不會太淡
2015-03-21
$25.5 (Other)
天使雙圓 【熱】
2015-01-06 473 views
未入門口已經見到燈箱貼咗酒釀桂花小丸子張poster,似係重點推介,當中有段篇幅講酒釀功效,話可以豐胸美容,立即google一番先知原來酒釀豐胸好似好有根據咁(唔睇從來唔知),仲話係sk2美容,呢個可以聯想到...其實一心嚟食台灣雙圓,但$27蚊變靚d又太吸引,於是叫咗酒釀桂花小丸子另加雙圓一次滿足足兩個願望!Ok清香,酒釀聞到好香,食落就主要係桂花甜味,小丸子冇特別,九份雙圓好有口感係我大愛!有冇靚就未知,不過感覺好清潤,好似feel到血液循環好d,可能酒釀發揮功效!
酒釀桂花小丸子加雙圓
美容

2015-01-03
酒釀桂花小丸子加雙圓
2014-11-06 593 views
星期日响黃金買完game, 無無聊聊突然想食甜品, 見附近有間甜品店唔駛行好遠,我就入去試下啦小弟比較鍾意豆腐花, 我就叫左個台式豆腐花加雪糕。食落又ok好味喎, 豆腐花好滑,加上有d雙圓好彈牙,最重要係唔係好甜,岩哂我怕肥嘅人。食完唔係好流,我就叫多個桂花糕食下, 食落又幾清白喎, 桂花d味好出下, 比起有d茶樓嘅桂花糕點心,呢間d料係真係足d喎。 如果怕肥, 我問老板娘可以走奶嗎? 佢話可以喎,不過我已太遲了...... 下次醒水了!

下次醒水了!
桂花同心糕
台式豆腐花加香芋雪糕
2014-11-02
$47 (Tea)
桂花同心糕
台式豆腐花加香芋雪糕
2014-10-02 441 views
忍唔住開個acc要話俾其他人知唔好幫襯呢間糖水舖,$30一個雜果西米露,得兩粒西瓜,兩粒芒果,成半碗都係冰,西米露勁少,又無味。人地糖水佬,綠林平又平過佢,料又多過佢,我以後唔會再幫襯呢間舖頭 好失望
好失望
TakeAway
$30 (Other)
2014-09-12 490 views
與女友人有要事傾談,已各自吃了晚飯,便相約在甜甜地,邊說邊吃,再填滿女士們留給甜品的另一個胃我點了宇治金時 QQ:綠茶雪糕味道不錯,但很快便溶在抹茶牛奶中,紅豆粒份量極少,黑涼粉就偏多,小丸子口感嚥靭。朋友點了什果鴛鴦球:曲奇及綠茶雪糕,伴以芒果粒,火龍果,哈蜜瓜粒及水蜜桃粒;問她味道如何?她說很好吃,食完透心涼!埋單!今餐我請!
與女友人有要事傾談,已各自吃了晚飯,便相約在甜甜地,
邊說邊吃,再填滿女士們留給甜品的另一個胃
我點了宇治金時 QQ
綠茶雪糕味道不錯,但很快便溶在抹茶牛奶中,
紅豆粒份量極少,黑涼粉就偏多,小丸子口感嚥靭。
什果鴛鴦球
朋友點了什果鴛鴦球
曲奇及綠茶雪糕,伴以芒果粒,火龍果,
哈蜜瓜粒及水蜜桃粒;問她味道如何?
她說很好吃,食完透心涼!
埋單!今餐我請!
Other Info. : 9點前較少人,環境寧靜及坐得舒適,之後便開始人多,當晚就有十數名少年蜂擁而來,高談闊論,大笑大叫,嘈到不得了!
2014-09-03
什果鴛鴦球
2014-07-26 747 views
呢間鋪頭係地鐵站上蓋非常就腳, 相比 綠林仲要近地鐵站。 我自己住附近,通常外出吃飯後, 如果沒有順道吃糖水, 我會回來去買外賣糖水回家, 就如同飯後必吃,差不多一星期最少吃5次甜品 ,以往買~綠林 . 松記多 ~通常 買.生果的..西米露.河粉.涼粉.等( 這些較為報普通不容易中伏, 生果唔欄就得,較為正常 )而甜甜地, 這間鋪頭也有很久, 以往我都直行直過沒有留意它, 早陣子看見他原來有係賣芋圓嘅~ 買過好幾次的外賣, 也是買芋圓地瓜圓, 口感也適中~ 比別人細碗,但便宜幾蚊, 所以唔算特別平 。今日食完晚飯和朋友3人行, 到甜甜地 食甜品, 我原本是想和他去前面甜入心, 我話俾朋友聽, 甜入心食乜,松記食乜, 我話呢度有芋圓食, 朋友想食,我們就進去了~ 因為較為飽, 我今日唔想食芋圓, 我叫了一個 楊枝甘露 ,朋友叫了一個芋圓地瓜圓, 另一位朋友要芒果河粉~1. 芋圓朋友的無影相~ 但朋友話口感幾好, 但芋圓地瓜圓也沒有芋頭地瓜味, 味道普普通通, 不大碗, 價錢丨適中。2. 楊枝甘露23元, 係我食過最難食既 楊枝甘露, 因我喜歡有奶打的汁, 因為我食過沒有奶打芒果汁

2. 楊枝甘露23元, 係我食過最難食既 楊枝甘露, 因我喜歡有奶打的汁, 因為我食過沒有奶打芒果汁, 比較寡口, 所以落單前我問了店員, 問了芒果汁有沒有奶的, 以免中伏舐嘢~

真係非常非常難食, 首先糖水鋪 用罐頭已唔啱, 我食第一粒, 以為我的味覺有問題,點解芒果咁既,咁似 罐頭桃~ 汁打得差, 得個甜字,沒有芒果味也沒有奶味, 我問店員為什麼這樣的, 長髮店員叫了另一個短髮店員來, 來,來的時候眼神很兇
, 唔知以為爭佢錢
, 我問 點解沒有芒果既, 短髮店員回答我 : 我地呢到既楊枝甘露, 係用芒果奶打, 裡面係芒果加雜果( 他用手用匙羹攪動幾吓,佢話有呀~ )

我問佢前已肯定裡面全部 都是罐頭桃, 係咁講都冇計啦! 我朋友係男仔,佢無所謂,佢同我交換左。

3. 芒果河粉24元~ 一般我食過嘅芒果河粉, 通常河粉是用椰汁製造的, 或者不是椰汁製造是其他物料, 口感一樣做到爽滑,只是無味, 而這一碟的芒果河粉 ,怪味非常, 芒果汁不是芒果做的, 沒有芒果味,汁是透明和橙色分明, 味道是支裝糖漿的味道, 芒果係唔知乜野芒果, 有芒果既樣無 芒既味道, 不是 菲律賓芒果味道, 唔係泰國.台灣.巴基斯坦芒果味 ~
好難食既芒果河粉,只食咗1粒芒果,1條河粉,全部冇食到, 因為太難食真係食唔落

2014-07-25
在深水埗 地鐵站上蓋非常方便買回家吃, 比較便宜細細碗20元外賣加1蚊。黑糖豆腐花 芋圓地瓜圓, 我本人不喜歡黑糖的味道就走黑糖, 芋圓地瓜圓的口感几好, 食飽飯買一碗回家吃很好的, 因為他比較細碗, 對於我嚟講甜度適中, 奶味也ok
2014-07-23
TakeAway
$21 (Last Night Supper)
2014-07-05 468 views
之前看過此店的食評~話說芋泥西米焗布丁不錯~特此一來嚐嚐~甜品來到時~吃過後發現。。。。。。。不是太出色~ (´A`。)很普通的芋泥西米焗布丁~慶幸我和友人是湊合試一個~而不是每人要一個~若不是我會覺得很浪費金錢~因為不是太值此價錢~此甜品沒有甜味.....外表還不錯~但裹面就明顯的分為西米布丁和芋泥最底是一層西米布丁中間是一層芋泥蓉面頭蓋上一層西米布丁但吃著就不是甜品....都不甜....味道很普通...但服務質素還ok~ 前提是至少不是很差~總結 :1。平庸的甜品質素2。普通的服務質素
之前看過此店的食評~
話說芋泥西米焗布丁不錯~
特此一來嚐嚐~
甜品來到時~
吃過後發現。。。。。。。
不是太出色~ (´A`。)
很普通的芋泥西米焗布丁~
慶幸我和友人是湊合試一個~
而不是每人要一個~
若不是我會覺得很浪費金錢~
因為不是太值此價錢~

甜品沒有甜味.....
外表還不錯~
但裹面就明顯的分為西米布丁和芋泥
最底是一層西米布丁
中間是一層芋泥蓉
面頭蓋上一層西米布丁
但吃著就不是甜品....
都不甜....
味道很普通...

但服務質素還ok~
前提是至少不是很差~

總結 :

1。平庸的甜品質素
2。普通的服務質素
2014-06-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$11 (Tea)
  • 沒有
2014-06-22 659 views
因要去深水埗買電子產品。地鐵D2出口處有一個甜品屋橫額。走進這所名為甜甜地甜品屋,因夏天太熱。想食一口清涼甜品。看到一位貌似台灣女星陳喬恩服務員帶位。店家地方衞生非常乾淨。我點了椰香雜果冰山。當中有芒果、涼粉、密瓜、西瓜及沙冰。佢地採用最新鮮芒果同密瓜。可以同許留山作比較。因深水埗無許留山,加上又近黃金電腦中心,去開黃金不妨一試。
2014-06-06
$30 (Last Night Supper)
  • 椰香雜果冰山
2014-06-21 693 views
深水埗可算是其中一個我常出沒的地方小時候在那長大讀書,在福華街福榮街西九龍都不知留下多少腳毛一直知道這甜品舖的存在,有好幾次更是來到門口但仍過門不入因為看看環境實在不太吸引,所以每次都是乖乖的走回有保證的綠林偶然在開飯看到原來其食評不俗,這天才稍有信心的給它一個機會星期六下午四時到來,店內有不少客人,隨便的找了一個卡位坐下。特濃芝士多士連豆漿 (下午茶餐價$22)坐下才知男友仍未吃午飯 便點一客鹹食裹腹所謂的特濃芝士,原來是一片多士上舖了一層煙肉和片裝芝士,如是者再放上一片多士及重覆一層我沒有吃但大抵都是能想像的味道,要讚的是兩層用上了不同的芝士,感覺有心思焗芋泥西米布甸$22之前吃的西米布甸多是以蓮蓉作餡料,這款芋泥的更討我喜歡幼滑的芋泥加上充滿蛋香的布甸,滿不錯的說天使雙圓$23(熱)【牛奶 紅豆 芋圓 地瓜圓】一直以來也挺喜歡吃芋圓地瓜圓,唯在香港吃這的店子不多這裡的芋圓地瓜圓弄得挺煙韌軟糯的,紅豆亦綿蜜,好吃但牛奶比較像花奶加糖水,失色了少許它雖沒有驚為天人的美味,但味道不俗、價錢合理還是支持一下小店,會有翻兜的可能
深水埗可算是其中一個我常出沒的地方
小時候在那長大讀書,在福華街福榮街西九龍都不知留下多少腳毛

一直知道這甜品舖的存在,有好幾次更是來到門口但仍過門不入
偶然在開飯看到原來其食評不俗,這天才稍有信心的給它一個機會

特濃芝士多士連豆漿 (下午茶餐價$22)
坐下才知男友仍未吃午飯 便點一客鹹食裹腹
焗芋泥西米布甸$22
之前吃的西米布甸多是以蓮蓉作餡料,這款芋泥的更討我喜歡
幼滑的芋泥加上充滿蛋香的布甸,滿不錯的說
天使雙圓$23(熱)
【牛奶 紅豆 芋圓 地瓜圓】
一直以來也挺喜歡吃芋圓地瓜圓,唯在香港吃這的店子不多
這裡的芋圓地瓜圓弄得挺煙韌軟糯的,紅豆亦綿蜜,好吃
但牛奶比較像花奶加糖水,失色了少許
它雖沒有驚為天人的美味,但味道不俗、價錢合理
還是支持一下小店,會有翻兜的可能
2014-06-14
2014-05-04 812 views
吃在深水埗, 除了麵食, 就是甜品. 吃甜的店, 開得無處不在, 一條街有三數間絕對等閒, 所以, 價錢, 款式, 心思, 品質... 在在皆是競爭要素.甜甜地在這區還算新, 位置是隱蔽了點, 但好東西不怕沒人知, 繼續努力, 我信它會有fans~在這裡由朋友之前推介的一碗蕃薯糖水開始, 認識了這小店以後, 這次再來試的, 是這個芋泥刨冰誰知一鳴驚人, 好吃得不得了:一上枱樣子已很搶眼, (其實跟石磨坊的出品有點類同~) 淡紫灰色是芋頭獨有的天然浪漫色彩... 最怕人放色素下食物中, 不中看不中吃~以金屬容器來盛, 聰明呀, 吃到尾仍是冰涼冰涼的~芋泥做得細滑香濃, 那種綿滑, 是愛芋蓉的人才能領略的~ 每口都是幸福, 師傅是芋頭選得好吧~ 又粉又甜的吃得人好窩心 ..@@..刨冰不太細碎也不太大顆, 適中的刨冰其實也是重要一點... 冰上淋了微甜的椰奶, 令冰粒間帶甜, 也增其幼滑. 一口芋泥一口冰, 啖啖都是滋味~
吃在深水埗, 除了麵食, 就是甜品.

誰知一鳴驚人, 好吃得不得了:

一上枱樣子已很搶眼, (其實跟石磨坊的出品有點類同~)
以金屬容器來盛, 聰明呀, 吃到尾仍是冰涼冰涼的~

一口芋泥一口冰, 啖啖都是滋味~
2014-03-08 1222 views
是日食唔到凍嘢,但心思思又想食甜品,記得上次去咗呢間還不錯,就又來啦。 小熊係雪糕狂熱,要咗曲奇狂熱,底下十分豐富,生果有黃桃,火龍果,西瓜球,蜜瓜球,還有涼粉,面頭有爆爆珠(有魚肝油口感,外面係脆嘅,咬爛會有果汁流出),上面有一大球雪糕(自選口味,小熊揀咗曲奇啦),還有一塊Oreo。成個甜品俾人一種豐富盛薈嘅感覺。 本蛇選擇有限,係熱嘢中睇來睇去,點咗黑糖芋圓紅豆豆腐花。底下係豆腐花啦,應為店家自製,豆味濃郁;有紅豆,顆粒分明,不過甜;還有芋圓,地瓜圓,軟糯滋味,由於豆腐花是無味的,撒咗點黑糖調味。整個甜品食完,覺得頗天然滋潤呢。尼度所有甜品俾人感覺都係搭配豐富,一點也不單一,食起來驚喜不斷呢!價錢又唔貴,希望越來越多人幫襯啦!

曲奇狂熱
黑糖芋圓紅豆豆腐花
曲奇狂熱
黑糖芋圓紅豆豆腐花
2014-03-01 1378 views
唔打食評都唔知原來出街食嘅頻率係咁高,最近一出街食都打,一打就好幾篇,雖然只係亂糟糟自己嘅諗法,但打出黎都幾有滿足感。哈哈。今晚仲會出街食晚餐,肯打埋就一日三篇囉。出咗深水埗還機頂盒,朋友致電要晏啲食晚飯,所以決定先行醫肚,經過依間甜甜地,記得年前去過都唔錯,再黎。七點左右得一枱客兩個人,我做第三個客,坐低店員都無特別理我,先講環境,比松記,許留山啲位闊落好多,我就係坐係影唔到嘅一邊卡位,乾淨光猛。餐牌入面有好多選擇,見價錢都唔貴,雪花冰都係30蚊以內,傳統中式糖水1415蚊,係一間可以30蚊以內埋度單嘅糖水舖(係,我真係好在意有啲糖水舖勁劏客。)因為有幾款都想食,突然好似有選擇恐懼症咁,坐咗幾分鐘先做到決定,一揚手,睇落懶懶閑嘅店員都即刻過黎,唔錯,真係唔可以以貌取人。由於好鐘意食糯米滋等等QQ口感嘅食品,所以叫咗芒果雙圓,再加6蚊6粒燒賣(Well,又覺得堂食可以做到依個價好抵囉。)以依間咁少客黎講,要用十分鐘先上度甜品實在有啲漏氣,心諗至少燒賣都上度掛,但一邊估唔係即叫即煮or蒸嘛?唔趕時間就算,芒果雙圓先上,有啲失望,個碗咁細嘅,只係比飯碗大少少,但我又好快平衡番自己,個碗細但

以依間咁少客黎講,要用十分鐘先上度甜品實在有啲漏氣,心諗至少燒賣都上度掛,但一邊估唔係即叫即煮or蒸嘛?唔趕時間就算,芒果雙圓先上,有啲失望,個碗咁細嘅,只係比飯碗大少少,但我又好快平衡番自己,個碗細但滿出黎喎,平時食個啲個碗係大啲,但得三份二滿咋喎,仲賣你唔貴,想點?fine,接受。試食,芒果夠甜,涼粉夠涼,芋圓硬咗啲同無乜味,但唔係唔好食,係普通。食緊嘅時候,黎多三枱客,而燒賣都黎埋。唔錯喎!夠熱又唔似蒸咗幾年等客咁,軟熟,豉油淡淡甜甜唔會死咸,分數高過甜品

飽飽,個甜品碗雖然細,食完都好滿足,心諗總好過賣你40蚊,大大碗食濟你丫,始終好多人都係食完飯先黎食甜品,宜家咁樣幾好。同埋我記得以前食過紅豆泥個碗無咁細,可能只係食品上嘅分別。應該再經開,好突登再黎食。
2014-02-28
2014-02-03 728 views
好啦講左幾年要寫食評終於實行啦 今年知道深水埗夜晚有個可以同台灣鬥既港式街頭美食夜市,年初三又好似係最後一晚,所以就過左來深水埗掃街掃街既野就唔細講啦總之就超超超級正啦!!!希望以後年年都有啦!!!因為好口乾又想坐下,見有間糖水店唔洗等位價錢又唔算貴就入左來啦~1.魔鬼雙圓 - $20天生中意食黑糖同埋芋圓,所以一見到就叫左來食,清清地唔算特別好味,但係幾解渴XD2.榴槤雪花冰 - $32天生中意食榴槤,呢個雪花冰榴槤味好濃,好好味!!!如果可以轉水果同埋醬就好啦朱古力醬+香蕉同榴槤唔係咁合...3.燒賣 - $6呢個係因為家姐太中詫食燒賣先叫既,味道我就唔係咁中意啦~食食下發現店入面其實有個排行榜,大家可以試下跟個排行榜叫野食,我今次叫既三樣野食其實都三甲不入XD整體來講唔洗等位,食物同價錢都okay
好啦講左幾年要寫食評終於實行啦

1.魔鬼雙圓 - $20
魔鬼雙圓

2.榴槤雪花冰 - $32
榴槤雪花冰
朱古力醬+香蕉同榴槤唔係咁合...

3.燒賣 - $6
燒賣
呢個係因為家姐太中詫食燒賣先叫既,味道我就唔係咁中意啦~

整體來講唔洗等位,食物同價錢都okay
2014-02-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$29 (Last Night Supper)
榴槤雪花冰