2020-01-16 1975 views
呢間野大大話話都黎左兩次咁大把😂😂…覺得幾好味所以返兜…當然都有D唔太啱口味…不過可能係我唔識食only😅呢度食飯一坐低就先黎一碟炸蝦片…新鮮炸起啱哂送下酒…仲可以Refill😍…第一道番兜菜式就係呢味梅爾辛紅飯釀烤雞…老闆一上菜就即刻介紹呢隻雞係土耳奇名菜…點樣煮都話可以公開喎…而重點就係醃雞時加入乳酪…咁樣就會連白肉點焗都唔會鞋…不過D白肉又真係好嫩口…個雞好好味…個飯索哂雞既精華又夠乾身…好好味…就連墊底個沙律都好好味…另一味就係加多加多印尼沙律…入面有豆角啦…豆腐啦…有波菜啦…有椰菜啦…有傻仔啦…有合掌瓜(好清甜)啦…仲有係面有D一塊塊既野…好似話係植物壓扁再炸😅…不過成個餸既靈魂就係個加多加多汁…好味最後一味就係巴東牛肉…好似話係蘇門答臘菜…話要不停狂炒幾粒鐘去收乾D汁…仲話係調整到正常1/10辣…都已經幾辣下…不過佢地會提供xx花sauce俾你解辣…而最正係配左個印度Basmati米…好香飯味…仲要任裝😍😍其他菜色仲有:愛琴海灘畔懶洋釀烤烏賊…都ok香草芝士番茄薯仔…呢個都幾好味…最sad係要搵人break左個心型芝士餅💔塞米餅…正常印尼花豆炒蝦…花豆=臭豆…不過唔臭既…配

其他菜色仲有:
愛琴海灘畔懶洋釀烤烏賊…都ok

塞米餅…正常

印尼花豆炒蝦…花豆=臭豆…不過唔臭既…配左蝦乾做個sauce幾夾

印尼千層糕…老闆話有成20層…要焗完一層再鋪一層再焗…多手工…糕面微脆…唔錯

無出鏡既有:
古法脆香拆釀奶酪鯖花魚…可能我唔太食魚既關系我唔太喜歡…不過老闆話又係名菜黎
xx芝士餅…正常

食完除左仲有健康生果同自製雪糕送(有海鹽同Caramel味)

整體食物質素唔錯…係價錢貴左D

老闆好用心介紹每一道菜做法…食法同少少歷史…尤其當第二次去時老闆介紹同一道菜時…講既野同上次99%一樣就覺得好搞笑…好似錄音機咁😂😂
2019-08-30 2714 views
難得的土耳其菜早兩星期預約,平日還好,星期六日就太難約了我們5人,預先點選5款菜1. 梅爾辛紅飯釀烤嫩雞配自製乳酪醬汁,但雞本身味道很好, 根本不需要點任何醬汁,皮脆肉嫩, 平日不吃雞皮的我,遇到這隻雞都會連雞皮一齊吃2. 愛琴海灘畔懶洋釀烤烏賊魷魚新鮮配類似番茄醬料, 清新可口3. 古法脆香拆釀奶酪鯖花魚1條廚師手法太厲害,將整條魚起骨但表皮沒有破損再樣入食材,炸得香脆, 味道一流4. 華僑古早味滷豬手正常滷豬手,無特別5. Falafel用牛油果搓成蓉再炸成的小食,味道有點淡,喜歡食牛油果的會喜歡最後, 還有海鹽及冧酒咖啡雪糕,兩款都很好吃。 店員會再起菜的同時介紹菜式的來歷及煮法,Nice,很滿足的一餐。
難得的土耳其菜
早兩星期預約,平日還好,星期六日就太難約了
我們5人,預先點選5款菜
1. 梅爾辛紅飯釀烤嫩雞
2. 愛琴海灘畔懶洋釀烤烏賊
魷魚新鮮配類似番茄醬料, 清新可口

3. 古法脆香拆釀奶酪鯖花魚1條
4. 華僑古早味滷豬手
正常滷豬手,無特別

5. Falafel

,很滿足的一餐。
2019-07-25
2019-08-23 1714 views
之前看朋友分享,印尼加土耳其菜,想試好耐,不過呢間餐廳叫餸要人多先試到。可惜我朋友少😂 一直想試但人少試唔到,直至中同聚會,我即刻點名要試呢間!因為我一早到,上去坐住等,老闆主動提供蝦片同水,服務很好。食物睇相就知好食,每樣調味都唔同,各有特色,老闆都會介紹每道菜嘅特點同歷史,非常有心。贈送嘅自家製雪糕都非常好食。如果搵到多啲朋友陪我,一定會再食!

因為我一早到,上去坐住等,老闆主動提供蝦片同水,服務很好。

贈送嘅自家製雪糕都非常好食。

如果搵到多啲朋友陪我,一定會再食!
2019-08-21
  • 叁巴醬活藍青口
2019-07-27 1423 views
去婚宴都未試過食咁耐,第一次食手工私房菜,由19:30食到23:30。大家都食到超超超~飽。今次主題係印尼+土耳其菜,係好考時間同工夫又好特別既手工菜,等得耐都值得既。東主每道菜都會好詳細介紹,連phy chem bio都講埋,又會講下印尼同土耳其既飲食文化,好似上左堂旅遊特輯咁。佢仲講埋材料清單、作法俾你知,有興趣可以自己試做(道道菜都咁多工序時間,真係聽完都唔想做🤣)🍪香草帕馬臣脆餅沙律,勁好味,超級脆。配埋酸酸甜甜既牛油果蕃茄沙律,真係食到non-stop。加多加多,即印尼沙律,可以配米飯、米糕一齊食!加多加多係「混合」既意思,就係將時令既蔬菜、雞蛋、炸豆腐等混合而成。今次東主用左青瓜、芽菜和合掌瓜等。配上自家製的沙嗲醬,惹味可口。蘇門答臘全鴨古麗,鴨肉勁入味好鮮甜好冧,加埋大樹菠蘿真係食到😋(雖然都唔係好分到邊件係大樹菠蘿)👍🏻👍🏻🐬古法脆香拆釀奶酪鯖花魚,鄂圖曼帝國嘅宮庭菜。將加大碼的冰島鯖魚原條起骨削肉,要保持魚身原好無缺,否則不能釀入餡料。鯖魚一釣起立即船上急凍冰鮮,直到整既前一晚先解凍。東主話要將條魚撻好耐(好似要45分鐘),令魚既骨肉分離。削肉亦非常講究,太多太少都唔

🐬古法脆香拆釀奶酪鯖花魚,鄂圖曼帝國嘅宮庭菜。將加大碼的冰島鯖魚原條起骨削肉,要保持魚身原好無缺,否則不能釀入餡料。鯖魚一釣起立即船上急凍冰鮮,直到整既前一晚先解凍。東主話要將條魚撻好耐(好似要45分鐘),令魚既骨肉分離。削肉亦非常講究,太多太少都唔得。超費神既手工菜!我本身唔太好魚,覺得有少少腥,但滴些少檸檬汁就去到陣腥。魚皮非常薄同脆,配埋清爽酸甜嘅地中海式沙律,一流。

🦑愛琴海灘畔懶洋釀烤烏賊,除左好好味都唔知仲有咩形容詞。烏賊嫩得黎又爽口,好有口感,中間釀既材料佢有介紹不過我邊有可能記得🙄總之好食啦。Dolmast,即係都瑪,係一種地中海菜好常見嘅做法,即係釀乜乜,釀鴨釀雞釀菜都得,佢地覺得香港煎釀三寶既魚肉茄子都係Dolmast既一種。

🍕土耳其烤餅,我覺得佢應該同巴東牛肉一齊上,中和番。我就咁齋食,都覺得好味,因為我本身好鍾意食饅頭類既東西。

招牌巴東牛肉,正宗的巴東牛肉係乾身,將醬汁炒至乾身,令醬汁焦糖化,完全黏在牛肉上。正宗的印尼巴東牛肉是超級辣的,東主話辣度大概5萬,胡椒噴霧大概5萬6辣度。東主為左遷就香港人,將菜式減辣,好似減左半以上,但我都覺得頗辣。配上印尼玫瑰花醬解辣,東主教如果你覺得辣,就直接食一小匙玫瑰花醬,甜可解辣。佢話無玫瑰花醬,用蜜糖都得。

🌽印尼黃金粟米餅,好似話無加麵粉定好少麵粉,好脆好脆的,可惜當時我地已經勁飽。

🐔香草乳酪雞,用乳酪煮雞。講起乳酪,東主話如果牛肉唔夠嫩,都可以搽乳酪令佢嫩滑d。個汁勁正,撈飯一流,不過我飽到無空間食一啖飯了。

特別飲品都要預先order,我自己就叫左杯牛油果🥑奶昔,好好味好濃郁好杰。不過好飽😂黑色既係朱古力醬😈

🐔梅爾辛紅飯釀烤嫩雞,好香好嫩既烤雞,皮脆肉嫩!東主話用左少量乳酪醃製,令雞肉纖維軟化,肉質自然嫩滑。飯吸收左雞既肉質精華,好鮮味,飯用香料煮過,加左番茄、紅洋蔥和紅燈籠椒等。東主話係印尼家常菜,媽媽為左令小朋友食飯同菜,將飯+不同既菜混合,釀入隻雞裡面。印尼人食米種類好多,唔係淨食白米,小米、泰國長米等都常食。東主原隻上俾我地望下佢個樣,再幫我地剪開。

🎂鮮製千層牛油蛋糕一磅,我前排去完印尼,喺機場都買左個,但絕對無今次呢個咁好食!呢道甜品尾二上,大家飽到要企起身行黎行去中場休息😂本來個個都話好飽唔食,最多食一件試下,點知食完個個話好好食,勁飽都忍唔住食2-3片🤣東主話下午1點左右入爐,焗到7點先攞出黎!蛋糕大概係20層,好難形容嗰種感覺,又唔係海綿蛋糕咁空氣,但又唔係好煙韌。東主話原receipt好甜,依家減左一半甜度,我覺得剛剛好。雖然東主好好咁俾左材料份量我地,但大家食完都係問有無得直接係度買😆

送嘅home made 法式雪糕有兩種味,岩鹽同咖啡冧酒。東主話,法式雪糕同平時食到嘅雪糕最大分別就係無水份,唔係用牛奶,係用忌廉去打(超肥🙄),而且唔打空氣入去,一定要用雪糕機打。我叫左岩鹽味,我未食過咁滑咁重奶味既雪糕,好綿密,每一啖都好有份量同好邪惡🙈。仲有🍓送飯後健康水果:車厘子、蘋果、奇異果。

• 招牌巴東牛肉
  • 古法脆香拆釀奶酪鯖花魚
  • 蘇門答臘全鴨古麗
  • 香草帕馬臣脆餅沙律
2019-07-06 1249 views
呢間餐廳就係朋友介紹嘅,係一間樓上食土耳其菜地方。上去之前要預約,同埋要揀埋菜單。 好似菜單每一期都唔同。個環境有兩張大枱,有好多梳化,個佈置都幾特別。咁我哋今晚呢就落咗四個菜,第一道呢就係雞入面釀咗啲飯,然之後有啲salad擺底。 個廚師就話呢隻雞用乳酪醃過,所以就算連雞胸都好嫩滑。 跟住雞入面就有飯,飯吸收晒雞嘅味道所以我覺得都幾好食。 廚師話,土耳其啲小朋友唔鐘意食飯, 所以屋企人會用好多方式嚟煮飯。 第二道菜就係煎粟米餅,廚師話佢哋個粟米餅係即叫即整,有好大量嘅粟米好少粉漿,所以炸嘢出嚟冇乜粉感, 而且我唔覺得熱氣。第三道菜係重頭。 係一條炸魚,係一條特別炸魚。廚師會將肉拆出嚟,但係塊魚皮就保持完整。 跟住將啲魚溝埋其他材料再塞返入個魚皮度再拎去炸。 條魚嘅味道好鮮好突出, 加埋炸左嘅外皮, 真係第一次食咁特別嘅煮法! 第四道菜係魷魚, 不過就冇咩特別。 好食。
呢間餐廳就係朋友介紹嘅,係一間樓上食土耳其菜地方。
上去之前要預約,同埋要揀埋菜單。 好似菜單每一期都唔同。
個環境有兩張大枱,有好多梳化,個佈置都幾特別。

第四道菜係魷魚, 不過就冇咩特別。 好食。
2019-02-14 1498 views
第一次到訪這間餐廳已經是多年前的事,因為本人十分喜愛美食不論來自何方都會去嘗試,這間餐廳去過一次之後便一試難忘。每年也會同朋友一同聚會的地方,因為這間餐廳是屬私房菜,需要提早訂位及先點好菜單,當天就不能增多或改動。環境亦十分舒適寬敞,很適合一班朋友談天,也不怕有人打擾。食物方面也十分有水準,每次必點的巴東牛肉,只要有這道菜,我可以吃至少2碗白飯,有次吃了3碗飯,肚皮也脹到不想坐下。雖然,巴東牛肉是一道十分辣的菜色,但老闆及老闆夫人每次都會拿出一小碗土耳其無花果醬給不是太能吃辣的朋友仔中和辣味,十分窩心。如果喜歡吃牛油果的話,十分推薦到這間餐廳,因為有很多菜色也用了牛油果製作。另外,下方圖片的雞包飯也是十分好吃,而飲品方面牛油果奶昔是不錯的選擇。

• 招牌巴東牛肉
2018-07-09 1754 views
適逢呢個係兩位好朋友嘅生日月,我哋梗係要慶祝吓啦!壽星女情有獨鍾揀咗「The Venue 基隆街五號」做生日,我哋梗係會奉陪!今日已經係小秘書第2次嚟到呢間私房菜 🍽 發現由地面通上餐廳門口條樓梯稍為執過😌 終於行到上餐廳門口,嚟應門嘅係我兩位朋友,無幾耐事頭婆都出埋嚟,介紹一吓地方之後,就拎咗碟炸🦐片比大家做小食,味道又幾好,唔知係點整呢?諗住今晚6:30開席,八九點一定走得,仲可以睇到世界盃🇦🇷 vs 🇮🇸 點知... 手工菜如其名,需要大量時間去準備👉🏻👈🏻 美斯打埋下半場我哋先開始食生果併盤... 之後仲有雪糕同生日蛋糕都未上😝 小秘書深明小店經營嘅困難,所以只好乖乖咁坐喺個位等安排😉 今日大廚為我哋準備咗個印尼沙律、乳酪烤釀雞、粟米餅、煎帶子+釀魷魚、生果併盤、雪糕🤨 另外廚師更幫我哋特製咗個半熟斑蘭生日蛋糕比兩位壽星女🧚🏻‍♂️🧚🏻‍♀️ 認真豐富!埋單大嘅係$1900左右(6人份量)🧐 如果大家都想試吓啲新嘢,不妨考慮試試!
2018-06-16
2018-05-16 1593 views
朋友嗌聚聚,提議食私房菜WoW..唔講唔介紹係旺角唐樓有私房菜食,仲係非常特別,食土耳其菜及印尼菜呢日6人菜單:1. 加多加多 - 印度菜家常菜,第一次食,即印尼版salad.....2. 香煎帶子牛油果他他配自製乳酪 - 都很香口 3. 古法脆香拆釀奶酪鯖花魚- 我覺得係重點! 煮法複雜又有心機,味道及口感真係好特別!4. 香草芝士番茄薯仔 - 相對冇咁特別5. 招牌巴東牛肉- 係好辣好辣好辣好鬼辣🔥🔥🔥🔥🔥 廚師話唔辣走辣佢地唔做,因就已經唔係巴東牛肉,你啱!6. 土耳其烤餅- 點辣巴東牛肉汁7. 自家製嘅特濃雪榚- 我吃岩鹽味,超好味
朋友嗌聚聚,提議食私房菜
呢日6人菜單:
2. 香煎帶子牛油果他他配自製乳酪 - 都很香口
3. 古法脆香拆釀奶酪鯖花魚- 我覺得係重點!
煮法複雜又有心機,味道及口感真係好特別!
4. 香草芝士番茄薯仔 - 相對冇咁特別
6. 土耳其烤餅- 點辣巴東牛肉汁
7. 自家製嘅特濃雪榚- 我吃岩鹽味,超好味

• 古法脆香拆釀奶酪鯖魚
2017-10-16 2610 views
經朋友介紹,不知不覺已經同不同既朋友去了這餐廳三次,因為地方大,時間不限制,但必須預約及預訂餸菜及特飲。另外預約時老闆已經預早通知,上菜會慢,亦因為咁,我地有更多時間慢慢傾計每上一道菜,老闆都會前來介紹每道菜的由來及做法,食物都唔係一些矜貴嘅食材,但廚子就好像變戲法一樣,把平凡食物做得精彩,而主廚正正是老闆的母親。以下係我第三次點的菜🌴加多加多1客🐔梅爾辛紅飯釀烤嫩雞1隻🦑愛琴海灘畔懶洋釀烤烏賊1隻🍡沙爹9串(每客半打起,6串雞肉、3串羊肉)🌽印尼黃金粟米餅9件🏀印尼式北歐牛肉薯球1客🐮招牌巴東牛肉6安士不可不提,Like Facebook 送自家製特濃雪糕,味道很好

以下係我第三次點的菜

🌴加多加多1客
🐔梅爾辛紅飯釀烤嫩雞1隻
🦑愛琴海灘畔懶洋釀烤烏賊1隻
🍡沙爹9串(每客半打起,6串雞肉、3串羊肉)
🌽印尼黃金粟米餅9件

2017-08-30
蝦片
釀烤雞
2017-10-09 2013 views
這裏的菜式......手工得太可怕了。廚師是一家人。男主廚會每上一度菜,就介紹食材和製作過程。他第一度菜已介紹了五六七種香料。最可怕是,香料是他們自己磨。我的良心告訴我:如果我要磨10種香料才煮一度菜,我會立即放棄。我們其中吃了鯖魚,男主廚說因不用刀開魚肚,所以用了3小時滾動魚身,令魚肉和魚皮分開,再把魚肉和配料釀入魚肚內。所以整尾魚無骨,係懶人吃魚的恩物。但3小時的事前功夫......我真係唔會造。還有一度菜叫巴東牛肉。廚師用新鮮椰汁煮牛肉2.5小時,目的收乾椰汁,但又要保持牛肉唔散。這是最後一度菜,所以我就算幾飽都要吃光它,不能浪費廚師的心機。最感動係他們上牛肉時,會另配一碟無花果蜜。因為廚師怕食客吃唔到咁辣,用蜜送去辣。飯後的冷萃咖啡,又是一絕。咖啡香而不澀,但要3日前預訂。因為廚師要在3日前用冷水浸咖啡粉,令它出味,不能即叫即冲。咖啡配的糖漿也是特別的,但我已忘記了,因為廚師真的介紹得十分仔細,記不下那麼多。最後,廚師自製法式雪糕,真的令人感動。今晚大家試了無花果味、岩鹽和冧酒咖啡味雪糕。我叫的冧酒咖啡無令我失望,濃濃的冧酒味極香甜,但略蓋過咖啡味。最初無人試的岩鹽味卻美味得出
這裏的菜式......手工得太可怕了。

我真係唔會造。
還有一度菜叫巴東牛肉。廚師用新鮮椰汁煮牛肉2.5小時

飯後的冷萃咖啡,又是一絕
最後,廚師自製法式雪糕,真的令人感動
。今晚大家試了無花果味、岩鹽和冧酒咖啡味雪糕。我叫的冧酒咖啡無令我失望,濃濃的冧酒味極香甜,但略蓋過咖啡味。最初無人試的岩鹽味卻美味得出奇。可能我少吃岩鹽雪糕,無想過雪糕也能叫人口中回甘,太美妙了!
希望大家都像我一樣帶着美妙的心情離開餐廳。
古法脆香拆奶酪鯖花魚

自製法式雪糕
參巴醬炒活藍青口
香草乳酪雞
2017-08-23 1360 views
八號風球,超人林超榮吹雞,去呢個風雨不改的美食約會。今晚同聖芳濟美食團,去基隆街試印尼私房菜。門口唔多易搵,睇地圖就在百利火鍋附近。是晚菜色,話就話印尼菜,但其實都相當有fusion 感,亦有辣有唔辣~土耳其釀青魚,做法有啲似順德釀鯪魚,係功夫菜但就魚味太濃,過哂文公子底線,頂唔順只能淺嚐。另一味最有印象嘅,就係巴東牛肉,辣到要飲凍啤酒。其他印尼私房菜的菜色,水準唔錯,亦唔係處處有,有趣的一晚@基隆街5號一樓Venue
八號風球,
超人林超榮吹雞,
去呢個風雨不改的美食約會。

今晚同聖芳濟美食團,
去基隆街試印尼私房菜。
門口唔多易搵,
睇地圖就在百利火鍋附近。

是晚菜色,話就話印尼菜,
但其實都相當有fusion 感,
亦有辣有唔辣~

土耳其釀青魚,
做法有啲似順德釀鯪魚,
係功夫菜但就魚味太濃,
過哂文公子底線,
頂唔順只能淺嚐。

另一味最有印象嘅,
就係巴東牛肉,
辣到要飲凍啤酒。
其他印尼私房菜的菜色,
水準唔錯,亦唔係處處有,
有趣的一晚@基隆街5號一樓Venue
土耳其釀青魚
2017-06-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2017-05-27 1438 views
如果你食厭了中餐西餐。基隆街5號係你聚會嘅首選。喺呢度你可以品嚐印尼同土耳其菜。因是店主是印尼人,家族有人同土耳奇結婚。所以喺呢度可以食到兩地嘅美食。。先講一講環境。呢度係一間私隱度好高嘅小店。因為如果包場嘅話一晚,只係會serve一台客。咁就可以盡情同朋友傾計聚會。。由於全部係手工菜嘅關係, 製作需時,所以要事先同店主訂位同埋confirm個菜單。。首先推介左全晚最驚喜嘅菜式。古法脆香拆釀奶酪鯖花魚原來呢一個係土耳其嘅名菜。係當地好常見。做法一啲都唔簡單,大廚竟然能夠將把魚骨整條取出,完全能夠保存整條魚嘅形態,再釀入調左味的餡料,既花功夫亦考功力!。加多加多 (個醬超出食花生味濃郁)香煎帶子牛油果他他配自製乳酪 梅爾辛紅飯釀烤嫩雞,一上枱已經被嘅顏色。一啲都冇overcook,雞肉嫩滑。招牌巴東牛肉,店主嘩原本呢度菜係勁辣,為咗迎合香港人嘅口味所以唯有將辣度。減到最輕。。。一餐之中點可以冇甜品。Like Facebook 送自家製喜瑪拉雅岩鹽雪糕 係超好味超驚喜甜得來帶鹹。奶味香濃又夠滑。好好味

先講一講環境。呢度係一間私隱度好高嘅小店。

首先推介左全晚最驚喜嘅菜式。
古法脆香拆釀奶酪鯖花魚

原來呢一個係土耳其嘅名菜。係當地好常見。

加多加多 (個醬超出食花生味濃郁)

梅爾辛紅飯釀烤嫩雞
,一上枱已經被嘅顏色。一啲都冇overcook,雞肉嫩滑。

係超好味超驚喜甜得來帶鹹。奶味香濃又夠滑。好好味

岩鹽雪糕
岩鹽雪糕
上篇食評,四年之前。相隔再寫,只因值得。為免班門弄斧,自暴其短,此篇著墨食物多於品酒。這間餐廳位於基隆街五號,名字也叫「基隆街五號」,店主表示用意在於易記。主打地道的印尼和土耳其菜式。🌴加多加多印尼沙律,豐滿配料,味道新鮮,配醬更正!🐔梅爾辛紅飯釀烤嫩雞以雞釀飯,生菜墊底,皮脆飄香,肉汁軟腍,配搭乳酪,更添滋味。🐚香煎帶子牛油果他他配自製乳酪大碼帶子,保持鮮嫩,口感一流,墊底果菜,酸甜夾雜。🐬古法脆香拆釀奶酪鯖花魚鄂圖曼國,宮廷御菜。繁複手工,鯖魚去骨,魚身無缺,釀入配料。入口香脆,肉質鮮美,獨特賣相,一吃難忘!🐮招牌巴東牛肉炆煮多時,香料十足,入口味濃,乾身略韌,猶如肉乾。🍙黃薑飯 有趣賣相,薑飯戴帽。酸辣魚乾,開胃惹味。 🌽印尼黃金粟米餅 脆炸金黃,甜蜜粟米,煙韌質感,滿口香氣。🍨自家製特濃雪糕無花果味,口感香滑,濃味豐富,配搭甜酒,帶出酸味。總結:整體食物色、香、味俱全,酒友表示值得再次光顧!垂直品鑑:黎巴嫩酒王 Chateau Musar黎巴嫩與以色列為鄰,與敘利亞接壤,令我猜想釀出來的酒,會否帶有戰爭的味道或風格。紅酒由1998年至2003年,白酒則2004年,另有甜酒Dup
🌴加多加多
印尼沙律,豐滿配料,味道新鮮,配醬更正!

🐔梅爾辛紅飯釀烤嫩雞

🐚香煎帶子牛油果他他配自製乳酪
大碼帶子,保持鮮嫩,口感一流,墊底果菜,酸甜夾雜。

🐬古法脆香拆釀奶酪鯖花魚

🐮招牌巴東牛肉
炆煮多時,香料十足,入口味濃,乾身略韌,猶如肉乾。

🍙黃薑飯
 有趣賣相,薑飯戴帽。酸辣魚乾,開胃惹味。
黃薑飯

🌽印尼黃金粟米餅
 脆炸金黃,甜蜜粟米,煙韌質感,滿口香氣。
印尼黃金粟米餅

🍨自家製特濃雪糕
無花果味,口感香滑,濃味豐富,配搭甜酒,帶出酸味。
自家製特濃雪糕

總結:整體食物色、香、味俱全,酒友表示值得再次光顧!
垂直品鑑:黎巴嫩酒王 Chateau Musar

紅酒由1998年至2003年,白酒則2004年,另有甜酒Duprais Bordeaux 2013。
 同一個魔術,不同魔術師表演,效果也不一樣。同一款紅酒,不同年份釀造,酒質也不一樣。由近年份開始,品到1998年,由年青到成熟,感受味覺的變化。
不會詳述每一年酒,但以我仍淺的功力,也能分辨出不同年份的不同。基本上主要是成熟果味,入口礦物感清晰,香氣濃郁,近年份的都帶略強酒精。最後票選出1999年勝出,而我卻喜歡1998年。整體而言,這酒稱為黎巴嫩酒王,並非虛名。
2017-05-05
黃薑飯
印尼黃金粟米餅
自家製特濃雪糕
2016-12-05 1176 views
朋友訂左桌話有間土以其私房菜幾特別,但一晚最多招呼3桌,而我地今日1830到,包括我地3個人,成間屋得10個人食飯,空間感十足而仲有梳化,可以食下坐下傾計,整體味道好味而每個餸都會解釋由來,但講真大家一定要預返時間,我地最後食左4個鐘才完成,但都值得的,始終都係全是心機同新鮮之作。香煎帶子牛油果他他配自製乳酪…帶子係用刺身帶子而整成,大大粒面有點脆不錯,下面都係有我最愛的牛油果,味道甜甜地醬汁有點酸都幾好味道。dolma係土以其係十分普遍,佢地可以一次過整而且不用飯煲就可以煮到飯而仲可以食到材料精華,入面好多碎蔬菜和下面都好多蔬菜都係土以其的特色。今次因為朋友想我地食得特別點就叫左2款dolma!~梅爾辛紅飯釀烤嫩雞係土以其叫雞dolma,顏色十分漂亮好似火雞咁,勁有聖誕氣氛!~雞皮有點脆又嫩喎,意外好味,紅飯入面有吾同味又吾太油,配下面勁多菜而且都新鮮添。古法脆香拆釀奶酪鯖花魚係土以其叫魚dolma,今次飯比雞果款飯味道又吾同喎,有點帶甜,魚身好脆口而好似一個圈咁好特別,問返原來起魚骨係由魚尾搖動大約45分鐘推出來所以魚身係沒有刀位,勁有心機之作。這個魚下面都勁多菜,今次係黑醋,原來

古法脆香拆釀奶酪鯖花魚係土以其叫魚dolma,今次飯比雞果款飯味道又吾同喎,有點帶甜,魚身好脆口而好似一個圈咁好特別,問返原來起魚骨係由魚尾搖動大約45分鐘推出來所以魚身係沒有刀位,勁有心機之作。這個魚下面都勁多菜,今次係黑醋,原來吾同材料,菜沙律都會有吾同醬汁配合。

飲品我朋友叫左牛油果奶昔,佢話加上朱古力好味,但我鐘意原味所以話吾要朱古力和吾要甜,飲落啖啖天然牛油果香,但竟然吾叫好飽肚,味道好飲。女朋友飲果杯係玫瑰味甜左少少但味道都特別。

土耳其米飯布丁…原來係用奶,米,糖和粟粉再有香料用左45分鐘慢煮出黎,食落似麥片又有米香幾特別,其實佢仲有玉桂粉和朱古力粉,但我始終都係鐘意原味。

Like佢地fb就有得食原味雪糕:以忌簾,蛋王和糖做成,所以味道好香蛋香又好滑溜口感,吾太甜,但鹽味雪糕更加like添…咸加少少甜,味道層次更多。

最後我地3個人係食吾晒,仲拿了盒半沙律朋友當明天午餐,勁飽每人大約$400都合理價,期待下次再黎其他野啦。
2016-12-02
2015-06-21 2793 views
昨晚與一班友在這𥚃為伯母慶祝大壽,今次是我第二次來基隆街5號吃晚飯,食物保持水準,用料新鮮。我晚上六時半準時到達,在Sofa 傾下吃下印尼蝦片,因為今晚得我們一張枱,簡直超開心,不用和其他人分享地方,變相免費包場😄。我們七時半正式開飯,先來頭盆沙律叻多叻多,土耳其焗雞,內含有飯,超好味!炸羊肉餃子,因為我不吃羊,所以無試😓,但朋友們説好食。之後來一個土耳其炒蛋,用素菜炒的,而且是用蛋本身的餘溫弄熟,不是直接炒熟,所以入口係有小小滑的感覺。煎帶子刺身今次係第二次食,個人非常喜歡。再來一個牛肉串燒,仲有香脆可口的䅇米餅😁,到全晩的主角出場-----古法乳酪釀青魚😋,製作過程的複雜,係由考古得來的文獻研究出來,真是用心非常!甚至乎飲品也是全部用心機自製,我喝的是青檸梳打,但是又同坊間飮開的味道不一樣,總之係啱我口味。更加埋老闆一家人親切友善用心待客,一點不自在都沒有。
2015-06-20
  • 土耳其焗雞