2020-07-05 479 views
日本拉麵過江龍香港都有好多,差不多每幾個月就有一間新的過江龍拉麵店開辦,在香港這個競爭激烈的拉麵市場,那就肯定要有特色才能吸引到食客,所以這家算是比較特別的蕃茄湯底的沾麵是一大賣點!這家店剛開幕的時候有買一送一的優惠,那機智的我肯定馬上去嘗鮮啦!我去到的時候門口還沒有太多人在排隊,夠鐘開門後,很快就入座了。我這次就叫了達人招牌蕃茄汁沾麵,第一次肯定是叫招牌的!因為不是最好吃的也不會叫成招牌吧!拉麵送到後,有叉燒,叉燒粒,檸檬,紫菜和半個流心蛋,旁邊紅紅的就是招牌蕃茄汁了。先嘗一嘗湯底,湯底的味道不夠濃和有點稀,如果作為沾麵汁來說應該不太合格了,因為這樣麵就不能掛湯,變得很淡很淡。再者沾麵一般是比普通的拉麵是濃烈一點的,所以以這湯底來說不太好。麵條方面,個人認為有點煮過頭了,太軟了,而且還有濃濃的鹼水味,比湯底更濃……其他配料都是正常的,沒特別。

其他配料都是正常的,沒特別。

2020-05-18 265 views
It's so hot out! Craving for some ramen with tomato sauce and decided to give this place a try .Overall the experience is not bad. Friendly and helpful staff. Love that you can pick the spicy level for your noodles.Also your noodles portion can be customised into regular, medium and large serving and extra soup (extra $25HKD). Its a pleasant meal and I might be returning next time.
2020-05-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • Tomatoman special dipping noodles
中環蘇豪區附近一直係唔少為食之人覓食嘅好地方,今次就嚟到位於勝香園同九記牛腩附近新開嘅蕃茄達人一嘗佢嘅日式蕃茄擔擔麵。日式蕃茄擔擔麵賣相其實係十分吸引,比起一般拉麵嚟講絕對唔會有太大油膩感。而鮮茄亦都令成個麵嘅顏色更上一層樓,配合花生醬擔擔麵,的確令人胃口大開。話雖如此,整體麵質以至湯底味道其實都比較一般,可能主打健康嘅關係,湯底的確比較淡,欠缺擔擔麵應有嘅濃稠口感,花生碎亦都無為整體提升太大層次感。雖然溏心蛋味道不錯,但作為成個麵嘅唯一主要蛋白質來源,始終都係有點力不從心。總結嚟講會建議將鮮茄份量提升,切合返蕃茄達人之名,亦都可以令成個麵更加清新。味道 ⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️性價比 ⭐️⭐️⭐️

日式蕃茄擔擔麵

日式蕃茄擔擔麵

味道 ⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比 ⭐️⭐️⭐️
2020-03-07 795 views
上環運動店特價兼有免費禮品包,放工就去看看,買完東西又要去醫肚,又諗住之後去食雪糕,所以就走去歌賦街看看。晚上這條街很靜,看到這家食店的員工向我招手,那即管試試。選擇款式都諗咗好耐,沾麵和担担湯麵都不錯,看著menu配料中叉燒好像好多,所以最後揀了達人招牌蕃茄汁沾麵,因為有三片叉燒,普通蕃茄沾麵無果三片叉燒都$88,價錢相差$40;如果追加配料叉燒要$48但只得兩片,精明嘅我梗係揀$128包三片叉燒啦麵量有三個:180g/250g/3xxg (要另加錢)落單前向店員查詢麵重量180g和250g大約麵量,店員告知180g有差不多1.5個出前一丁,250g就大約2.5個出前一丁; 聽到2.5個出前一丁有點打個凸,太多了吧⋯⋯⋯ 1.5個也應該頗多,固此就道了180g。而沾汁揀了最少的辣度:微辣達人招牌蕃茄汁沾麵$128 (另加一服務費)~》$142另外這兒每碗麵也有芫荽,所以唔要就要和店員講聲,但最後可能也會照比⋯⋯⋯我今晚就係喇⋯⋯⋯順帶一提,這兒不是用日本芫荽。落單時告知走芫荽,如果可比蔥我就好了,店員回覆說是沒有蔥的上檯時⋯⋯有一大堆芫荽在頂頂⋯⋯哈哈,最後拎番入廚房拎起果堆芫荽再

晚上這條街很靜,看到這家食店的員工向我招手,那即管試試。

麵量有三個:
180g/250g/3xxg (要另加錢)

而沾汁揀了最少的辣度:微辣

$128 (另加一服務費)~》$142

落單時告知走芫荽,如果可比蔥我就好了,店員回覆說是沒有蔥的

上檯時⋯⋯有一大堆芫荽在頂頂⋯⋯哈哈,最後拎番入廚房拎起果堆芫荽再比番我

達人招牌蕃茄汁沾麵

走芫荽後,看著這碗麵頓時有點唏噓⋯⋯

店員一提吃前第一步是唧檸檬汁在麵上才沾汁吃會更好!

比預期細碗,麵量並不如店員所說差不多1.5個出前一丁,只是一個吧了
⋯⋯⋯⋯女生也可輕易吃掉,如果男生要中甚至大了⋯⋯⋯

拉麵值得讚的地方就只是麵質很彈牙

最失望是那三片叉燒,原來每片只是半片而且不厚,大約1mm... $40 ,味道和質地又不是特別好
實在不值

達人招牌蕃茄汁沾麵

而玉子(糖心蛋)嫌不夠味,而且火喉上仍有改善空間⋯⋯⋯

蕃茄沾汁味道倒不錯,不會過鹹,蕃茄味濃。

2020-02-07
2020-03-06 150 views
同同事行過,未諗到食咩好,行過店員好熱情邀請我地試下。我地唔知點解就好自然行左入哩間蕃茄達人。 裝備好簡潔,一d 都唔局促,日本風味十足。店員超級好客,熱情,同我地解釋有咩推介。⭐️達人芝士番茄擔擔麵🍅🍜蕃茄擔擔面成件事好似好健康咁,佢所有麵,辣度同拉麵份量都有得俾你揀,辣度有6 個level 咁多。 份量有180g , 250g 同350g (最大份ge 350g )係要加錢的。我覺得少食多滋味,揀左微辣同180g 就夠。另外跟上一碟芝士粉。店員遞上擔擔麵,就有好重ge 蕃茄同芝士味😋 本身偏油膩嘅擔擔麵加左蕃茄湯,中和左左油膩感。仲有好香ge 花生味。 肉碎份量都岩岩好,細食ge 女仔,180g 其實都夠。唔好眼闊肚窄。⭐️生薑汁燒豬肉定食同事仔因為唔食得辣,只好叫定食。豬肉好入咪,份量都好多。仲有碗蕃茄湯俾你過下蕃茄引。 —————好味指數:😋😋😋😋

⭐️達人芝士番茄擔擔麵🍅🍜
達人芝士蕃茄擔擔麵

我覺得少食多滋味,揀左微辣同180g 就夠。

⭐️生薑汁燒豬肉定食
生薑汁燒肉定食

—————
好味指數:😋😋😋😋
達人芝士蕃茄擔擔麵
生薑汁燒肉定食
2020-02-09 67 views
有段時間知道番茄拉麵大王黎左香港心情好激動 仲要係公司附近但係竟然一直都忘記左黎😭可能係由於地點租金貴😞導致一碗拉麵都要過百先食到好奢侈 不過依家口罩更加矜貴🙄。🥫香菜番茄汁沾麵 $98🥫主打健康蕃茄沾麵的黎間店出左芫荽味以防你唔清楚 香菜就係芫荽🥰唔知幾時開始 開始喜歡上食蒜頭和芫荽口感特別 食材有趣 口氣濃烈😋唔多地方會有芫荽 呢碗麵的確好特別芫荽的清爽口感 同蕃茄的微酸好夾🤩。🐔炸雞蕃茄汁撈麵 我$88🐔同沾麵比 我會鐘意較濃味的撈麵因為個汁無咁酸之外🥳麵條可以掛多啲湯底😎炸雞 有四五大件 內質算滑身的😚。麵條比較粗身 唔似平時食嘅拉麵勝在口感煙韌 又能掛湯🥰湯底方面 有不辣到特級辣由於蕃茄湯底偏酸 推介食微辣😍Balance一下整體的味道
有段時間知道番茄拉麵大王黎左香港

湯底方面 有不辣到特級辣
由於蕃茄湯底偏酸 推介食微辣😍
Balance一下整體的味道
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 香菜番茄汁沾麵
2019-12-27 82 views
話說朋友好鍾意食番茄,見到哩間係中環新開嘅餐廳即刻話要嚟!之前哩間餐廳啱啱開嘅時候,有做新張優惠所以我地就決定試下佢!餐廳選擇離不開番茄同沾麵(好似講緊廢話)問咗店員「達人招牌番茄汁沾麵」同「汁煮叉燒番茄汁沾麵」有咩唔同(因為望落一樣)原來「達人招牌番茄汁沾麵」同係多啲芫荽,貼緊返日本人口味我個人就好鐘意食芫荽不過又未至於要俾$10食多啲所以我同朋友都係叫咗「汁煮叉燒番茄汁沾麵」番茄汁係有得揀辣度,我地驚大家對辣嘅標準唔同所以就叫小辣試下好快個沾麵就嚟咗啦!我淨係叫咗正常麵量因為唔係話極度餓,不過男士可以考慮多麵番茄有辣係幾過癮,叉燒都尚算好食,偏瘦唯一要挑釁就係番茄汁可以熱啲~
話說朋友好鍾意食番茄,見到哩間係中環新開嘅餐廳即刻話要嚟!

餐廳選擇離不開番茄同沾麵(好似講緊廢話)

原來「達人招牌番茄汁沾麵」同係多啲芫荽,貼緊返日本人口味

我個人就好鐘意食芫荽不過又未至於要俾$10食多啲

所以我同朋友都係叫咗「汁煮叉燒番茄汁沾麵」

汁煮叉燒番茄汁沾麵

好快個沾麵就嚟咗啦!
我淨係叫咗正常麵量因為唔係話極度餓,不過男士可以考慮多麵

番茄有辣係幾過癮,叉燒都尚算好食,偏瘦

唯一要挑釁就係番茄汁可以熱啲~
汁煮叉燒番茄汁沾麵
位於中環的TomatoMan ,是一間日本拉麵過江龍。來自東京的蕃茄沾麵專門店,在香港開設首間分店,香港的拉麵迷有福啦!餐廳光線充足,坐位比普通拉麵店寬敞,服務員親切有善,用餐過程很舒適哦。約八時半,全院滿座,記得早點來光顧啦!餐廳以濃郁蕃茄湯頭為招來,採用有機意大利蕃茄配合秘製和風湯熬煮而成,蕃茄味濃郁,健康有益。而且設有六級辣度,客人可選還辣至激辛,想冬天吃碗刺激拉麵?這裡便適合你啦! 除此之外,為配合香港人口味,餐廳推出芫荽沾麵丶拌麵和擔擔麵! 芫荽控一定要試啦。達人招牌蕃茄汁沾麵 $128先嚐嚐店內招牌沾麵吧! 由日本黑毛豬製成的叉燒和叉燒肉粒,質感實在,沾湯吃更美味。沾麵條是由本地製麵廠加工改良而成,口感煙靭彈牙,粗幼適中,能掛上蕃茄濃湯。沾麵湯用上雞、豬、野菜和蕃茄四種材料熬煮3-5小時,其後混合有機蕃茄肉一同烹調,蕃茄味濃香鮮甜,把芫荽放入湯中,更有風味,更有層次呢!達人香菜蕃茄擔擔麵 $108相比起招牌沾麵,這個數量限定的擔擔麵,更得我歡心呀! 擔擔麵有四種口味可以選擇,愛好芫荽的你,當然要試重量級芫荽版本啦!擔擔麵的湯頭有濃香撲鼻的香氣,濃濃稠稠的花生香深得我心,面層
位於中環的TomatoMan ,是一間日本拉麵過江龍。

達人招牌蕃茄汁沾麵 $128

達人香菜蕃茄擔擔麵 $108

擔擔麵的湯頭有濃香撲鼻的香氣,濃濃稠稠的花生香深得我心,面層放有大量芫荽丶韮菜丶肉碎,一同入口,沖擊味蕾! 麵條是幼身直麵,比沾麵的麵更容易掛上湯汁,超好吃呀!

特製唐揚炸雞 $48

炸雞質素不俗,值得點選一份哦。香脆可口的炸皮,包裹著爆汁滑嫩雞肉,我一口氣吃掉五大件呀!

特製豚肉生薑燒 $48

沒想到生薑燒都用上芫荽去炒,每一道菜充滿芫荽香氣,愛芫荽之人值得光顧呀!
2019-12-06
麻辣蕃茄沾麵聽個名都夠晒特別啊位置係勝香園附近,都唔難搵既。叫左個麻辣蕃茄沾麵,沾汁紅紅好有食慾有濃濃香菇味,麵份量可以揀 100g 250g絕對夠食。汽水半價左$7.5 有埋冰底有埋人幫你斟真係唔話得朋友就嗌左個叉燒蕃茄沾麵,超。級。多芫茜,鐘意既朋友可以加錢再叫多d添,不過唔使加都夠多啦。
麻辣蕃茄沾麵聽個名都夠晒特別啊

位置係勝香園附近,都唔難搵既。

2019-12-10 526 views
一早略聞在中環地區開了一間主打吃番茄汁沾麵的地方。 對於我這一個沾麵控來說,這絕對是無法抗拒的。 馬上坐言起行, 花了差不多一小時專程來到一嚐之....一早已經做定功課,知道這裏的蕃茄沾汁是帶辣的。 對於近年不能吃辣的我,這倒是有點難度的....辣度從一去到十來計算, 一是最輕微的到十的超大辣, 我選的當然就是一了....怎知吃將下去,竟然對我來講還是頗辛辣的,只是號稱是辣度一但也不可說笑的。 不過話說回頭者 辣蕃茄沾汁算是走比較健康的路線內裏除了有許多新鮮蕃茄之外還下了不少的秋葵, 口味是走比較清爽的路線, 入口也茄味濃郁而且並不油膩....這招牌沾麵的賣點是碗上鋪滿了許多的芫茜, 這對我來講絕對是天敵來,因為我從小到大就很討厭吃芫茜。 不過若果將它挑走的話,我還是吃得下的....麵條的粗度是我喜歡的,咬下去亦可有韌勁,不錯... 叉燒對我來講是較弱的一環,吃下去好像在吃白烚肉一般,沒有什麼味道,不過肉質倒還是嫩的, 算是扯了個平手....蕃茄汁沾麵對我嚟講算是一個較新的體驗,試一下亦無妨....

麵條的粗度是我喜歡的,咬下去亦可有韌勁,不錯...

蕃茄汁沾麵對我嚟講算是一個較新的體驗,試一下亦無妨....
$128 (Lunch)
2019-12-03 98 views
來自🇯🇵日本東京的TOMATOMAN主打蕃茄沾麵登陸香港啦!選址離地鐵站有一段距離,但行上去又不覺太辛苦。小店以有機意大利蕃茄配合秘製和風湯頭炮製濃郁蕃茄沾湯,屬於全港首創!很清新又驚喜。選擇也有很多呢!湯頭辣度分6級,微辛至激辛自選辣度,朋友的「大噴火」辣得好刺激。不過如果想試真啲蕃茄的香味,可以選擇level 1的微辣。蕃茄香甜,仲有豐富嘅營養茄紅素,可以降低密度膽固醇水平,防止血管老化,預防心血管疾病,抗氧化效果仲一流!女性恩物!麵質由於已過冷河,非常爽口彈牙,食之前加入檸檬汁,更加清新!湯頭香甜加上了少少辣好惹味,麵的掛湯力十足。配料還有紫椰菜和酸瓜,好有西餐的感覺。食完可加配一個芝士飯,加埋沾湯,十足十意大利燴飯
選擇也有很多呢!

2019-12-02 116 views
今天來到新開的蕃茄達人,未試之前感覺應該是酸爽的蕃茄湯底日式拉麵。安排入左了面壁位,朋友點了一個蒜味的叉燒拉麵,配蕃茄湯,朋友評價不錯。我自已則點了中式和日式的fusion,炸雞蕃茄湯擔擔麵,可能我真的不太喜歡擔擔麵的湯底,湯底感覺很濃稠,花生醬味比蕃茄味重太多,沒有了預期酸爽的感覺。另外,炸雞也沒有與湯底分開,導致炸雞泡湯後雞皮都變軟了,建議店家應把炸雞與湯分開。整體感覺還可以,價錢一般不是特別便宜。
2019-11-22
$160 (Lunch)
趁週末,跟好姊妹走到新開約兩個月嘅中環日本東京過江龍沾麵店 <蕃茄達人 The Tomatoman> 初嚐蕃茄沾麵的滋味!這是日本東京過江龍!實在不容錯過!況且,我放工行過來都方便就腳呢!這裡以木色調,舒適之餘不侷促!餐牌拉麵亦有不同辣度及份量任君選擇!汁煮叉燒蕃茄汁沾麵 (微辣) $118 以有機意大利蕃茄製成的蕃茄湯濃郁鮮甜少油,滿載蕃茄、西蘭花、秋葵...等配料,拉麵並非預期的溫和熱,而是室溫, 全靠熱辣辣的蕃茄汁弄熱,麵質彈牙帶煙韌又掛湯!  叉燒大塊,浸湯後變得肉質更柔軟!達人招牌蕃茄汁沾麵 (微辣) $128 這款跟我那碗的汁煮叉燒蕃茄汁沾麵,分別是表面放滿香菜,很滿滿!枝豆 $30份量比預期多! 加熱之餘,還灑上鹽,師傅一點卻不馬虎!豆類蛋白質及纖維高!有益又健康!簡單美味!生薑燒豬肉 $48熱辣辣散發薑辛香!豬肉夾雜脂肪,肉質柔軟鬆化!
這是日本東京過江龍!
實在不容錯過!況且,我放工行過來都方便就腳呢!

這裡以木色調,舒適之餘不侷促!
餐牌
拉麵亦有不同辣度及份量任君選擇!
汁煮叉燒蕃茄汁沾麵 (微辣) $118

拉麵並非預期的溫和熱,而是室溫,
 全靠熱辣辣的蕃茄汁弄熱,麵質彈牙帶煙韌又掛湯!
  叉燒大塊,浸湯後變得肉質更柔軟!
達人招牌蕃茄汁沾麵 (微辣) $128

枝豆 $30

份量比預期多!
 加熱之餘,還灑上鹽,師傅一點卻不馬虎!
豆類蛋白質及纖維高!有益又健康!簡單美味!
枝豆
生薑燒豬肉 $48

熱辣辣散發薑辛香!豬肉夾雜脂肪,肉質柔軟鬆化!
生薑燒豬肉

2019-11-09
$178 (Lunch)
生薑燒豬肉
嚟到歌賦街諗緊食周月好定勝香園好嘅時候,見到呢間新開嘅蕃茄達人,主要係沾麵同蕃茄湯,一次過滿足晒2個願望😂。雖然覺得呢個組合有點怪,但店員已經係門口熱情迎接,就一於試下佢❤️相比起附近餐廳,呢間地方闊落好多,唔洗同人逼住坐。 店員服務態度都好好,仲好貼心,見我著白色衫就俾左件即棄圍裙我👍🏻汁煮叉燒番茄汁沾麵 $118 沾麵的湯底好濃郁,都好足料,入面有西蘭花,秋葵,叉燒肉粒同番茄,酸酸辣辣好開胃(我叫左3level辣,如果唔食得辣的朋友就叫微辣,可食少少辣的話3 level已經夠辣了)生薑燒豬肉定食 $108   (推薦)同沾麵一樣有個番茄濃湯,燒豬肉好入味,湯同豬肉送返都係一流,個人比較鍾意呢個燒豬肉定食多過沾麵。最後,再次讚下呢度的服務態度👍🏻
相比起附近餐廳,呢間地方闊落好多,唔洗同人逼住坐。
汁煮叉燒番茄汁沾麵 $118
生薑燒豬肉定食
生薑燒豬肉定食 $108   (推薦)

最後,再次讚下呢度的服務態度👍🏻
2019-11-23
生薑燒豬肉定食
2019-11-22 362 views
香港人愛吃日本拉麵,所以無論海外來港或本地品牌都有捧場客。最近就有一間來自日本東京的蕃茄沾麵專門店「蕃茄達人 THE TOMATOMAN」登陸香港,吸引了不少人專程去打卡朝聖。餐廳選址中環歌賦街,紅色的門面非常搶眼,店內地方不算很大,約有 30 個座位,但環境光猛,裝潢以木系為主調,配上門口一列落地大玻璃,感覺新派和諧。餐牌共有兩份,其中一份以沾麵為主,另外亦有定食套餐、日本小食及飲品等供應。至於另外一份就係新推出嘅擔擔麵,全部都以蕃茄為湯底。我哋揀咗達人招牌蕃茄汁沾麵 ($128) 同一款擔擔麵,另外再加咗兩款小食同飲品。這裡的沾汁可以自己揀辣度,辣度共有六級,分別為微辣、小辣、中辣、大辣、勁辣及特級辣。至於沾麵就有並盛、中盛及大盛三個不同份量可供選擇。沾麵用料非常豐富,碗內除了配有兩大片黑毛豬叉燒及新鮮芫荽外,還有不少特製豬肉粒、紫椰菜、溏心蛋、紫菜及青瓜漬物。店員教路,可於麵條上灑少許檸檬汁才吃,能令味道更清新。另外以意大利有機蕃茄炮製的沾汁,用料亦絕不欺場,可以清楚見到碗內有蕃茄肉、西蘭花、秋葵和叉燒肉粒等。麵條粗身煙韌,食落富厚實感,加上掛湯力不俗,沾上酸香鮮活的蕃茄湯汁後,
麵條粗身煙韌,食落富厚實感,加上掛湯力不俗,沾上酸香鮮活的蕃茄湯汁後,香濃味美。叉燒肉味濃郁,入口軟嫩不柴,不失嚼勁。溏心蛋望落去雖稱不上流心狀,但吃起來都夠黏滑又富蛋香。
至於另一客達人香菜蕃茄擔擔麵 ($108) 亦十分之有特色,湯底用上清爽酸甜嘅蕃茄、自家調配嘅芝麻醬,再綴以肉碎等炮製,味道唔算太辣,反而帶點酸甜,就算不嗜辣者都應該可以食到。麵條本身滿有嚼勁,而且粗幼度亦剛好,配氣味清香的芫荽吃,令人胃口大開。
小食揀咗炸雞 ($48) 同生薑燒豬肉 ($48),炸雞大大件,粉漿不厚,咬下肉質仍然腍嫩,不會乾韌,入口帶著肉汁,鹹香有致。至於生薑燒,豚肉的份量蠻多,也沒有很肥,吃起來不會滿口油膩感,既入味又不嚡口。洋蔥味道帶甜,醬汁亦恰到好處,不會缺乏薑味,食完配番杯啤酒,入口相當冰凍,順喉清爽。
2019-11-20
$204.5 (Dinner)