春天果然係最適合品嘗下午茶嘅日子~ 今次介紹嘅絕對係港女必試下午茶系列嘅頭三名!望到呢隻熟悉嘅顏色,就知道係位於尖沙咀嘅「 𝘛𝘩𝘦 𝘛𝘪𝘧𝘧𝘢𝘯𝘺 𝘉𝘭𝘶𝘦 𝘉𝘰𝘹 𝘊𝘢𝘧𝘦 」🤩 見到好多美女黎到都盛裝打扮,就知道呢一個𝘛𝘦𝘢 𝘚𝘦𝘵有幾咁打卡𝘈𝘣𝘭𝘦🥴套餐價錢合理$688已經嘆到鮑魚仔、魚子等矜貴食材👍🏻 賣相華麗,尤其係甜品造型😍 一定要相機食先啦~《 龍蝦三文魚籽沙律 》 先來介紹鹹點部份,最特別就係哩個用鐵盒仔裝住嘅沙律🥗 三文魚籽一半滿,龍蝦肉又實淨又多,連埋最底嘅薯仔片一齊食好清新🤤 《 椒麻鮑魚撻 》撻皮做得好出色,脆得黎唔鬆散而且唔會好厚👍🏻 內頭包住鮑汁杏鮑菇粒,好惹味🤤 而主角鮑魚仔亦好爽口彈牙👍🏻《 魚子醬香蔥吞拿魚他他最中餅 》矜貴嘅魚子醬鋪係吞拿魚他他上面,連埋鬆軟嘅餅底一齊食好夾👍🏻《 香蒜鹽之花鬆餅 》哩款𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦質地特別,入口酥化好似酥皮撻🤤 加上有薄薄蒜味同鹹香,配搭奶油忌廉食好滋味😋《 法式杏仁蛋糕 》鬆軟香口🤤 《 迷你蒙布朗芭菲 》輪到介紹最喜愛嘅甜品環節😍 哩款迷你芭菲內藏唔少細節位!例如栗子上面嘅金箔🌰 曲奇餅表層一塗上金色食用粉末,更顯

《 龍蝦三文魚籽沙律 》

《 椒麻鮑魚撻 》

《 魚子醬香蔥吞拿魚他他最中餅 》

《 香蒜鹽之花鬆餅 》

《 法式杏仁蛋糕 》
鬆軟香口🤤

《 迷你蒙布朗芭菲 》
輪到介紹最喜愛嘅甜品環節😍 哩款迷你芭菲內藏唔少細節位!例如栗子上面嘅金箔🌰 曲奇餅表層一塗上金色食用粉末,更顯貴氣👍🏻 以杏仁脆片分隔兩層,上層嘅栗子蓉甜味天然,入口即化好幼滑😍

《 迷你𝘉𝘭𝘶𝘦 𝘉𝘰𝘹 》
最𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦非哩款莫屬!外層禮盒係白朱古力皮,內裡係焙茶慕絲夾住濃縮咖啡啫喱,整個蛋糕都唔會太甜👍🏻

《 車厘子雲呢拿蛋糕 》
賣相好別緻,尤其是香葉包着車厘子有種清香🍒哩款因為有雲呢拿流心餡比較甜,好岩女孩子🤤

《 鳥巢朱古力蛋 》
起初以為只係裝飾,睇清楚餐單先知道佢係可以食嘅😂 幾可亂真嘅朱古力豆~

《 蕃茄芝士爆谷 》
爆谷脆波波,加上蕃茄芝士味粉十分香口😎

———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛
———————————————
Type of Meal
Tea
相信不少女士都會好似我一樣咁對Tiffany首飾着迷,這個品牌於尖沙咀開始首間Tiffany Blue Box Cafe,將signature 的湖水藍色,打造了一間玻璃屋Cafe,其浪漫精緻又高貴的裝修,確實吸引了不少女士們前來打卡朝聖,適逢皇太后就嚟生日,就帶佢來威威,食返餐精緻又高貴的法國fine dining 啦🔮3 course set Menu include 1 starter , soup and main course cocktail or champagne🌟前菜🔸️鮮蝦配千層腐竹配濃蝦豆奶汁🔹️Prawn with yuba mille-feuille with prawn soy milk不得不稱讚廚師的巧手,可以將腐竹這種平民的食材,讓它登上大雅之堂,將腐竹做成千層卷的樣子,龍蝦湯混入豆奶汁,腐皮都吸收了濃郁蝦湯的味道,微鹹帶鮮,又有淡淡的豆香,再加上新鮮的大蝦,爽口鮮甜,這道前菜真的有很高的評價哦!🔸️香煎脆米北海道帶子 伴醃迷你甘荀、醃珍珠洋蔥、甘荀蓉、胡麻🔹️Pan-seared Hokkadio Scallop with rice crackers 刺身級的

cocktail or champagne

🌟前菜
🔸️鮮蝦配千層腐竹配濃蝦豆奶汁

刺身級的帶子,大大粒非常厚身,兩邊煎至金黃,入口鮮甜彈牙,上面放上一層脆脆米,增加其口感層次,帶子底部舖了一層薄薄的甘筍蓉,更增加了整體的鮮甜味道
🔸️椰菜花濃湯 •意大利巴馬火腿脆片
🔹️Cauliflower soup • Iberico Parma Ham chips

將椰菜花熬成濃湯,入口非常香滑鮮甜,配上意大利泡沫脆片,絕對有甜鹹香的味覺享受

🔸️龍蝦沙律 • 牛油果,生菜,車厘茄,香橙薑醬汁
🔹️Fifth Avenue Lobster Salad

這道龍蝦沙律用料非常十足,大大件龍蝦肉,肉質新鮮彈牙又鮮甜,配上新鮮的牛油果,車厘茄,還用了娃娃菜中間鮮嫩的部份,更加爽甜,淋上自家製香橙薑dressing ,整體感覺非常清新,酸甜醒胃

🔸️法式清雞湯配鴨肝小雲吞 • 小粟米,香芹,蘑菇,秋葵
🔹️Chicken Consommé

湯頭色澤清澈,入口有淡雅的清雞湯味,微咸帶鮮,小雲吞包着鵝肝蓉,入口有爆汁之感,口感非常特別,一啖一濃,相映成趣

🔸️龍蝦扁意粉配干邑龍蝦忌廉汁
🔹️Lobster Linguine • Cognac lobster cream sauce

賣相十分有睇頭,大大隻龍蝦鉗肉,看得出新鮮飽滿,入口非常新鮮,龍蝦全部都起晒肉大大件,份量也不少,而龍蝦湯還加入乾邑烈酒和忌廉熬製而成,蝦味相當濃郁,扁意粉軟硬適中又掛湯,相當惹味啊

🔸️澳洲和牛西冷 • 時令蔬菜,杏鮑菇,甘荀蓉,牛肉濃汁
🔹️Australian wagyu beef sirloin

選了五成熟的和牛西冷,外面煎至微焦,而中間還是嫩紅的,入口肉質軟腍又Juicy,濃郁的牛香慢慢滲出,其醬汁也是用煎牛扒時的牛肉汁再調配而成的,伴碟的蔬菜,杏鮑菇等以牛油炒香,整體十分甘香惹味

🔸️特色Blue Box 吐司 • 丹麥麵包,忌廉芝士慕絲,香蕉焦糖醬,焦糖香蕉,蛋白霜
🔹️Signature Blue Box toast
賣相相當精緻非常打卡,甜品的每一個部份都看得出甜品師傅的巧手和細緻,自家製的吐司,十分鬆軟,牛油香十足,上面加上一粒Tiffany blue的朱古力,細緻突出其signature 的湖水藍色; 旁邊還襯上焦糖燒過的香蕉,以孤型鋪排的每粒蛋白霜大小相若,以火鎗燒出紋理,在上面輕輕加上一些食用花作裝飾,整到甜品可以話靚到唔係好捨得食呀~

🔸️火焰雪山
椰子班蘭慕絲,烤椰子碎,糖漬芒果柑桔,火灸檸檬蛋白霜,馬鞭草醬,雪葩
🔹️Baked Alasaka
以火槍燒過的效果嘅蛋白霜,上面加上一些食用金箔,賣相整體相當高貴,而中間就是椰子斑斕 mousse,口感嫩滑,椰香十足,微酸開胃,再配上自家製的椰子雪糕,口感非常清新
整體好有refresh嘅感覺
🔮Cocktail
🔸️Tiffany Blue
Vodka, elderflower, sparkling,  Blue cotton candy
當然要點返個Tiffany嘅Cocktail來襯返呢間主題餐廳啦!這杯飲品相當有特色,在Cocktail酒杯上會有一個淺藍色的棉花糖球,侍應會在你面前淋上已經調配好的Cocktail,睇住個棉花糖包球溶嘅時候,都確實幾療癒啊,入口甜甜地,非常適合是們的一個Cocktail

🔸️Veuve Clicqout Yellow Labeln.V France 🔹️法國凱歌香檳
食fine dining 當然要配返杯香檳咁先夠match 㗎嘛!帶有梨香味,柚桃味和蜂蜜味的法國凱歌香檳,口感偏dry,細嚐之下,味道豐富,來作為餐前酒,非常適合

🔸️Tiffany Café Latte
食完個咁靚嘅甜品,當然要來番杯精品咖啡啦,繼續讓客人打卡打到尾,大大個銀色T字作為latte art,真係忍唔住要影返多張靚相啦
[ The Tiffany Blue Box Cafe ]著名首飾名牌Tiffany & Co.係尖沙咀有呢間Cafe,全店佈滿Tiffany Blue湖水藍色為主調嘅裝飾及餐具,約埋姊妹去打卡先😍!✿ TIFFANY下午茶 $688 (兩位)供應時段:每天下午2時至6時30分以經典英式三層層架分別擺放甜點、鹹點及包點,賣相精緻😍。第1層:甜點 (1)迷你BLUE BOX 🗳外型係Tiffany Blue禮物盒造型,內有焙茶慕絲、濃縮咖啡啫喱及朱古力果仁脆片,味道豐富。(2)迷你蒙布朗芭菲 🌰頂層係濃郁嘅栗子蓉、糖漬栗子及杏仁脆片,下層配咖啡啫喱,有層次感。(3)車厘子雲呢拿蛋糕 🍒車厘子造型可愛,以車厘子慕絲伴雲呢拿流心,風味獨特。(4)烏巢朱古力蛋 🪹🍫香脆鳥巢配焦糖朱古力,好有像真度。第2層:鹹點(1)椒麻鮑魚撻 一口鮑魚配以鮑汁杏鮑菇及幼滑忌廉,味道麻香👅。(2)魚子醬香蔥吞拿魚他他最中餅 魚子醬、吞拿魚蓉、香蔥等食材放係最中餅上面,口感薄脆味道鹹香。(3)龍蝦三文魚籽沙律金色小盒子🎁內放入鮮甜龍蝦和鹹香三文魚籽,味道互相融合。(4)番茄芝士爆谷 🍿結合番茄及濃郁芝士嘅爆谷,口
[ The Tiffany Blue Box Cafe ]

✿ TIFFANY下午茶 $688 (兩位)
供應時段:每天下午2時至6時30分

以經典英式三層層架分別擺放甜點、鹹點及包點,賣相精緻😍。

第1層:甜點
(1)迷你BLUE BOX 🗳

(2)迷你蒙布朗芭菲 🌰

(3)車厘子雲呢拿蛋糕 🍒
車厘子造型可愛,以車厘子慕絲伴雲呢拿流心,風味獨特。

(4)烏巢朱古力蛋 🪹🍫
香脆鳥巢配焦糖朱古力,好有像真度。

第2層:鹹點
(1)椒麻鮑魚撻
一口鮑魚配以鮑汁杏鮑菇及幼滑忌廉,味道麻香👅。

(2)魚子醬香蔥吞拿魚他他最中餅

(3)龍蝦三文魚籽沙律
金色小盒子🎁內放入鮮甜龍蝦和鹹香三文魚籽,味道互相融合。

(4)番茄芝士爆谷 🍿
結合番茄及濃郁芝士嘅爆谷,口感鬆脆,帶有咸香番茄味🍅。

第3層:包點 🍞
香蒜鹽之花鬆餅口感鬆脆,有陣陣蒜香味,可配奶油忌廉、番茄果醬及蜜糖珍珠三款醬料;傳統法式杏仁蛋糕質地綿密,充滿杏仁香。

飲品 ☕️🍵
可選指定咖啡或茶。

總結🫦
Cafe湖水藍色環境及餐具吸引,英式三層架下午茶茶點賣相精緻,係女生與閨蜜聚會嘅好選擇😋。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
The Tiffany Blue Box Cafe
地址:尖沙咀北京道1號大堂207-208號舖
電話:2362 9828
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • Tiffany  Afternoon  Tea
全球第二家ᴛɪꜰꜰᴀɴʏ ʙʟᴜᴇ ʙᴏx ᴄᴀꜰᴇ 繼美國紐約後早前進駐香港,令一眾女士瘋狂。餐廳位於尖沙咀名店勝地北京道ᴛɪꜰꜰᴀɴʏ & ᴄᴏ.的上層位置。這家簡約玻璃茶座被不同迷人的ᴛɪꜰꜰᴀɴʏ ʙʟᴜᴇ顏色的玻璃所包圍。當中使用的餐具皆是ᴛɪꜰꜰᴀɴʏ & ᴄᴏ.的品牌,處處散發著簡約奢華的感覺,絕對是貴婦們的朝聖打卡必到之地。.餐廳招牌之一必定是他們的ᴀꜰᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ ꜱᴇᴛ,但除此之外,餐廳的午、晚市套餐也相當吸引。選擇較早時分到訪,享受日光之餘也嘗試一下他們的三道菜套餐。.套餐包括兩道或三道菜及一杯價值不超過78元的飲品。.3 ᴄᴏᴜʀꜱᴇ ʟᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ 💲458.前菜✿ 香煎脆米北海道帶子帶子煎得香脆,搭配醃製的迷你甘筍和珍珠洋蔥,增添了口感的層次感。甘筍蓉和胡麻的加入為菜品增添了豐富的風味。.✿ 龍蝦沙律龍蝦沙律搭配牛油果、生菜和番茄,並淋上香橙薑醬汁。這道菜色彩繽紛,口感清爽。龍蝦的鮮美與牛油果的濃郁相輔相成。.湯✿ 椰菜花濃湯椰菜花濃湯是一道非常濃郁的湯品。加上粥意大利巴馬火腿脆片,增添了鹹香的口感。椰菜花湯鮮味與火腿的風味相互襯托,帶來了獨特

套餐包括兩道或三道菜及一杯價值不超過78元的飲品。
3 ᴄᴏᴜʀꜱᴇ ʟᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ 💲458
前菜
✿ 香煎脆米北海道帶子
香煎脆米北海道帶子
香煎脆米北海道帶子

✿ 龍蝦沙律
龍蝦沙律

✿ 椰菜花濃湯
椰菜花濃湯是一道非常濃郁的湯品。加上粥意大利巴馬火腿脆片,增添了鹹香的口感。椰菜花湯鮮味與火腿的風味相互襯托,帶來了獨特的享受。
椰菜花濃湯

✿ 法式清雞湯配鴨肝小雲吞
傳統的法式清雞湯和精緻的鴨肝小雲吞巧妙地結合在一起。小粟米、香芹、蘑菇和秋葵的加入為湯品增添了豐富的口感和層次感。
法式清雞湯配鴨肝小雲吞

主菜
✿ 黑松露醬烤雞三文治
黑松露醬烤雞雞肉烤得香嫩多汁,搭配羽衣甘藍、焦糖化洋蔥和炸薯條,豐富了口感。黑松露醬更是為整道菜品增添了一份奢華感。
黑松露醬烤雞三文治

✿ 龍蝦扁意粉
龍蝦扁意粉,以干邑龍蝦忌廉汁作為調味,帶來了濃郁的龍蝦風味。意粉煮得剛好彈牙,與龍蝦忌廉汁完美融合,令人回味無窮。
龍蝦扁意粉

伯爵茶
Type of Meal
Lunch
2023-12-31 2324 views
女生打卡必去下午茶 ᴛᴏᴘ 𝟹一定有湖水綠的 ᴛɪғғᴀɴʏ ʙʟᴜᴇ ʙᴏx ᴄᴀғᴇ !全港只有一間的 ᴛɪғғᴀɴʏ 咖啡廳位於尖沙咀外觀跟裡面的環境全是湖水綠配白的夢幻配搭座位不少但也幾近滿座 到訪前記得先訂座適逢十二月推出了全新限定菜單ᴛᴇᴀsᴇᴛ 更是奢華的節日限定下午茶提供五款甜點 四款鹹點跟兩款包點儀式感滿滿 質素也很高|ᴛɪғғᴀɴʏ ғᴇsᴛɪᴠᴇ ʜᴏʟɪᴅᴀʏ ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ || ʜᴋ$𝟽𝟾𝟾  ғᴏʀ 𝟸 ( 額外𝟷位 ʜᴋᴅ𝟺𝟶𝟾 ) |✺ sᴡᴇᴇᴛs ✺๑ 迷你 ʙʟᴜᴇ ʙᴏx๑ 士多啤梨芭菲๑ 斑蘭椰子慕斯蛋糕๑ 蛋白檸檬撻๑ 鳥巢朱古力蛋頂層的甜點們相當吸睛精緻可愛的小盒子是咖啡 ᴊᴇʟʟʏ 跟熔茶 ᴍᴏᴜssᴇ個人很愛充滿椰香的斑蘭慕斯蛋糕✺ sᴀᴠᴏʀɪᴇs ✺๑ 椒麻鮑魚撻๑ 鵝肝巴馬火腿泡芙๑ 魚子醬香蔥吞拿魚他他薄脆๑ 龍蝦三文魚籽沙律原隻鮑魚奉上實在誠意十足另外超愛吃以小鐵盒呈上的龍蝦三文魚籽沙律滿滿龍蝦肉配薯仔跟三文魚籽 口感豐富✺ ᴘᴀsᴛʀɪᴇs ✺๑ 香蒜鹽之花鬆餅๑ 法式杏仁蛋糕最下層有自家製作的包點這邊有脆脆口
女生打卡必去下午茶 ᴛᴏᴘ 𝟹

除了溫暖的咖啡或茶
還可以 ғʀᴇᴇ ғʟᴏᴡ 無限暢飲雷司令氣泡白葡萄酒
節日儀式感 ᴜᴘ ᴜᴘ
2023-12-15
$300 (Tea)
5 day(s) ago 0 views
餐廳以tiffany blue為主調💙 晚市有ALC也有dinner set,五道菜加香檳和飲品🍾餐包有兩款,最喜歡brioche軟熟富牛油香🍞 前菜魚子醬盒子很精緻,魚子醬下是漬油甘魚片🐟 咸鮮味與香檳尤其夾🥂白露荀法式清雞湯伴以黑毛豬火腿🥄 鵝肝羊肚菌意大利燉飯口感creamy😋,鵝肝滿油香☺️ 最喜歡主菜法國春雞伴松露慕斯! 雞肉嫩滑,釀了松露醬,加添香氣😋 最後甜品以經典法式甜品蒙布朗作結🌰

餐廳以tiffany blue為主調💙

晚市有ALC也有dinner set,五道菜加香檳和飲品🍾

餐包有兩款,最喜歡brioche軟熟富牛油香🍞

最後甜品以經典法式甜品蒙布朗作結🌰
6 day(s) ago 0 views
每年都最少來一次🩵通常都係黎食Tea或晚餐,今次同小朋友黎,所以就揀左食brunch,因為早午餐關系,menu比較多包類,但小朋友同我都好鍾意食包,所以都覺得ok🥪除左有好精美既tower,每個set就可自算一款open toasted sandwich,我地5人所以3款toast都試晒,個人比較喜歡煙三文魚牛油果🥑味道會豐富d,而tower主要係咸食,所以冇咁容易覺得漏,另外再單點左每次都會食既咸蛋卡邦尼🍝小朋友都超鍾意,特別係咸蛋片弟弟話似食緊芝士🧀總括大家都食得滿足,特別姐姐覺得餐廳好靚,女仔都係鍾意靚,考完試當係一個小獎勵😋
Breakfast  at  Tiffany’s
煙三文魚牛油果吐司
太陽蛋芝士磨菇吐司
松露旋風蛋白汁雞
咸蛋黃卡邦尼意粉
全球第二家𝐓𝐈𝐅𝐅𝐀𝐍𝐘 𝐁𝐋𝐔𝐄 𝐁𝐎𝐗 𝐂𝐀𝐅𝐄登陸香港已經有一段時間💖終於有機會來試試他們家𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫。餐廳座落於尖沙咀的繁華地段北京道,位於𝐅𝐥𝐚𝐠𝐬𝐡𝐢𝐩上層。簡約的玻璃茶座被迷人的𝐓𝐈𝐅𝐅𝐀𝐍𝐘 𝐁𝐋𝐔𝐄色玻璃所環繞,餐具全部來自自家品牌,處處散發著簡約而富有奢華感的氛圍~———✤ 𝐓𝐢𝐟𝐟𝐚𝐧𝐲 𝐃𝐢𝐧𝐞𝐫配香檳一杯|$𝟕𝟑𝟖 𝙥𝙚𝙧 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣✰ 𝐓𝐈𝐅𝐅𝐀𝐍𝐘 的魚子醬盒子𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐢𝐧𝐞了𝐜𝐚𝐯𝐢𝐚𝐫和漬油甘魚,每一口都充滿著豪華的口感和鮮美的海洋風味,鐵罐上貼了𝐭𝐢𝐟𝐟𝐚𝐧𝐲 𝐬𝐭𝐢𝐜𝐤𝐞𝐫超𝐢𝐠𝐚𝐛𝐥𝐞📷✰ 白露荀法式清雞湯湯以白蘆荀的鮮甜與雞湯的濃郁完美融合🐓,搭配𝐢𝐛é𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐡𝐚𝐦 𝐜𝐡𝐢𝐩𝐬作為調味,豐富了清雞湯的口感和風味~✰ 香煎鵝肝羊肚菌意大利燉飯香煎的鵝肝和香氣濃郁的羊肚菌為主角,搭配著𝐫𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨的濃郁口感🍚✰ 法國春雞伴松露慕斯廚師巧妙地在嫩滑的春雞雞胸上鋪上一層黑松露慕斯,搭配露醬、榛子、羊肚菌、新鮮綠蘆筍和甘筍,營造出絕妙的口感🍄✰ 燉煮牛頰肉另一個𝐦𝐚𝐢𝐧選擇了牛𝐨𝐩𝐭𝐢𝐨𝐧,肉質軟稔無比,每一口都

———
✰ 𝐓𝐈𝐅𝐅𝐀𝐍𝐘 的魚子醬盒子

✰ 白露荀法式清雞湯

✰ 香煎鵝肝羊肚菌意大利燉飯

✰ 法國春雞伴松露慕斯

✰ 燉煮牛頰肉
另一個𝐦𝐚𝐢𝐧選擇了牛𝐨𝐩𝐭𝐢𝐨𝐧,肉質軟稔無比,每一口都散發著牛肉的濃郁香氣和美味🥩

✰ 蒙布朗
以甜栗子蓉和糖漬栗子為主要元素,濃郁的栗子風味和甜蜜的口感相互融合🌰
The Tiffany Blue Box Cafe位於尖沙咀北京道1號,顧名思義餐廳外觀如同一個禮物盒🎁 而裝潢當然以Tiffany Blue湖水藍色為主調🩵 整體給人一種優雅而夢幻的感覺,十分適合打卡拍照🤩 而且餐廳空間很寬敞,座位之間都有足夠的距離,坐得很舒服~😌🩵TIFFANY AFTERNOON TEA🩵甜點:🤍迷你BLUE BOX🤍迷你蒙布朗芭菲🤍車厘子雲呢拿蛋糕🤍鳥巢朱古力蛋鹹點:🤍椒麻鮑魚撻🤍魚子醬香蔥吞拿魚他他最中餅🤍龍蝦三文魚籽沙律🤍番茄芝士爆谷包點:🤍香蒜鹽之花鬆餅 (配奶油忌廉、番茄果醬及蜜糖珍珠)🤍法式杏仁蛋糕下午茶套餐包括茶或咖啡 (HKD688 for two persons)每款鹹點的味道都很有驚喜,特別是椒麻鮑魚撻🤤 一口鮑魚彈牙惹味,配搭鮑汁杏鮑菇及忌廉,口感層次豐富,十分滋味😋 甜點的味道也不錯,其中最喜歡迷你蒙布朗芭菲🌰 裡面是栗子蓉、糖漬栗子、咖啡啫喱及香脆杏仁脆片🤩 栗子味香濃,層次豐富,而且不會過於甜膩👌🏻 而鬆餅則是香蒜鹽之花鬆餅,帶有淡淡的香蒜香氣,微鹹的味道很特別呢~❣️個人認為Tiffany的afternoon tea set是我近期吃

🩵TIFFANY AFTERNOON TEA🩵

🤍番茄芝士爆谷
鹹點
番茄芝士爆谷

包點:
🤍香蒜鹽之花鬆餅 (配奶油忌廉、番茄果醬及蜜糖珍珠)
🤍法式杏仁蛋糕
包點

個人認為Tiffany的afternoon tea set是我近期吃過最好吃的,而且賣相也很出色,絕對值得再次到訪😍🩵

📍The Tiffany Blue Box Cafe - 尖沙咀北京道1號大堂207-208號舖
$400 (Tea)
TIFFANY AFTERNOON TEA
甜點
鹹點
番茄芝士爆谷
包點
2024-05-30 0 views
本以為跟朋友們來這裏可以品嚐一個高級美味的下午茶 可是到上了一個英式下午茶跟這裏的carbonara意粉之後 味道完全同 想像的不一樣 只能說如果是來這裏打卡都可以的可是來這裏吃東西就真的有點失望 真是一趟不愉快的旅程
2024-05-12 53 views
Afternoon tea set $688/2位加左$88 Tiffany blue cocktail (statement blue) 可選有酒或無酒精,竟然黎得打卡就必點呢杯😏 相機記得ready定📸黎到時係一球白色泡泡咁,侍應會倒透明cocktail睇住佢溶化會變成Tiffany blue嘅cocktail 🍸超治療🥰咸點:大部份都幾好味😋煙肉鬆餅係幾香口,瑪德蓮就不過不失highlight❣️魚子醬撻🐟、迷你龍蝦包🦞 不過個蕃茄啫喱就麻麻🤭可能我唔惜欣賞甜點:- 車厘子🍒造型而入面實質係藍莓🫐,酸酸甜甜幾開胃!- 鳥巢朱古力蛋🥚嘅朱古力真係好麻麻,又硬又唔好食,所以芝士蛋糕上面個層朱古力大家都唔好食喇🤭呢到嘅朱古力🍫⋯⋯唔好浪費自己quota- 最搶眼嘅迷你Tiffany gift box,初初以為出面個層係糖皮幾驚,原來係mousse 黎,裡面仲有玫瑰花醬,都唔差嘅😌每人均消費$430食物 🍴 💛💛💛💛🤍環境 🎈 💛💛💛💛💛服務 🤵‍♂️ 💛💛💛💛💛性價比🧮 💛💛💛💛🤍
Afternoon tea set $688/2位

咸點:大部份都幾好味😋
煙肉鬆餅係幾香口,瑪德蓮就不過不失
highlight❣️魚子醬撻🐟、迷你龍蝦包🦞
不過個蕃茄啫喱就麻麻🤭可能我唔惜欣賞

甜點:
- 車厘子🍒造型而入面實質係藍莓🫐,酸酸甜甜幾開胃!
- 鳥巢朱古力蛋🥚嘅朱古力真係好麻麻,又硬又唔好食,所以

每人均消費$430
食物 🍴 💛💛💛💛🤍
環境 🎈 💛💛💛💛💛
服務 🤵‍♂️ 💛💛💛💛💛
性價比🧮 💛💛💛💛🤍
$430 (Tea)
2024-04-26 118 views
今晚同朋友食生日飯, 一入到去感覺冇一種好高貴的格調 亦見唔到tiffany呢個字左啲杯杯疊疊器皿上有顯示到。 餐牌上的選擇亦唔算多 可以選擇 2dishes或3 dishes, 可惜頭盤得三四樣完全都揀唔落手, 所以結果我地每人叫咗一個主餐加2個side. 我們每人叫了一杯飲料, 兩杯有酒精 一杯果汁一杯朱古力咖啡, 結果兩杯酒精飲品全部都似藥水味,難飲到極! 咖啡就冇咖啡味! 只是飲了已經花了大概400蚊!主餐我們叫咗 3x龍蝦意粉同1份豬扒。 結果龍蝦意粉淡而無味,啲汁稀刺水,完全可以話無味!300幾蚊食碟衰過茶餐廳或麥當勞嘅龍蝦湯,真心想xyz...到最後,因為朋友生日都叫個甜品去做總結。 我們四人只叫了一個甜品因為實在對呢間餐廳啲水準太失望。我們叫了火焰雪山, 以為好大個啦,点知係山丘都不如,大過隻鮑魚少少,又收$108! 貴真係唔係一個問題都明白香港租金貴但係都畀返好少少質素呀!
2024-04-25
2024-04-18 144 views
之前一直想book Tiffany blue box cafe ,但一係就唔啱時間,一係就Full哂,早幾日終於book 到今日一坐低就order 咗Tea set,基本上唔使擇,只需要揀你要飲嘅飲品或茶($78以下不需要加錢),我唔知道係咪因為之前已經book咗,所以佢地上菜速度都算幾快,10分鐘左右就到員工指示由下面食上去先食包點:我食過幾間high tea ,呢間啲鬆餅同杏仁蛋糕都算數一數二咸點:鮑魚達同吞拿魚他他我最鍾意食,味道剛剛好,鮑魚唔會太甜太濃味,吞拿魚上既黑魚子醬唔會太鹹,其實龍蝦沙律都好食,但鍾意上兩個多啲甜點:有四款,我鍾意迷你布朗尼芭菲,比較冇咁重甜味,其他唔係唔好食,只不過我唔係咁鍾意食咁甜。$688 +10%對得起呢個價

員工指示由下面食上去

$688 +10%
對得起呢個價

2024-04-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$400 (Tea)
  • Tiffany  Afternoon  Tea
✨環境透光明亮,營造優雅夢幻嘅空間感。下午茶好精緻,整體食物香濃有層次,鹹甜交融,好睇又好食!🥰TIFFANY 下午茶$688 (另收加一)🍰SWEETS 甜點:- 迷你 BLUE BOX- 迷你蒙布朗芭菲- 車厘子雲呢拿蛋糕- 鳥巢朱古力蛋🌮SAVORIES 鹹點:- 椒麻鮑魚撻- 魚子醬香蔥吞拿魚他他最中餅- 龍蝦三文魚籽沙律- 番茄芝士爆谷🥧PASTRIES 包點:- 配奶油忌廉、番茄果醬及蜜糖珍珠- 香蒜鹽之花鬆餅- 法式杏仁蛋糕☕️DRINKS 飲品:比利時朱古力朱古力咖啡最後有小禮物蛋糕仔拎走🎁

TIFFANY 下午茶$688 (另收加一)

🍰SWEETS 甜點:

- 魚子醬香蔥吞拿魚他他最中餅
- 龍蝦三文魚籽沙律
- 番茄芝士爆谷

🥧PASTRIES 包點:
- 配奶油忌廉、番茄果醬及蜜糖珍珠
- 香蒜鹽之花鬆餅
- 法式杏仁蛋糕

☕️DRINKS 飲品:
比利時朱古力
朱古力咖啡

最後有小禮物蛋糕仔拎走🎁

• Tiffany  Afternoon  Tea
如果要講到女士們最愛嘅顏色,一定係迷人既湖水藍Tiffany blue🩵今次嚟到北京道1號既Tiffany blue box cafe!餐廳由深淺不一的藍色玻璃組成,簡約高雅💖餐廳除咗出名食Afternoon Tea,Set Dinner 都唔錯架☺️TIFFANY Dinner 配香檳一杯$738包括前菜、湯、主菜、甜品及飲品,由外到內都是滿滿的Tiffany blue🩵🔸STARTER 前菜TIFFANY 的魚子醬盒子🩵Tiffany餐點最Signature 嘅嘢😍擺盤十分精緻,用滿滿嘅貝殼去襯托高貴嘅魚子醬💕食魚子醬當然要配埋貝母匙!用咗漬油甘魚配搭魚子醬,更加有層次感👍🔸SOUP 湯白露荀法式清雞湯 ,傳統嘅法式清雞湯配西班牙黑毛豬火腿,清甜又帶出淡淡鹹香🥣🔸香煎鵝肝羊肚菌意大利燉飯鵝肝煎到好香脆,油脂香口細膩😋意大利燉飯調味恰到好處,用咗菇菌作為基底,同鵝肝配合得好好💕🔸MAIN 主菜法國春雞伴松露慕斯🐥松露醬夾咗喺春雞皮同肉之間,所以每一啖都會食到雞皮、松露同雞肉,三樣不同嘅口感同風味🫶優煮牛頰肉🐮牛頰肉口感好出色😍入口即化,而且味道都好好!薯蓉份量唔算多,食落好香好crea

TIFFANY Dinner 配香檳一杯$738

🔸STARTER 前菜
TIFFANY 的魚子醬盒子🩵

🔸SOUP 湯

🔸香煎鵝肝羊肚菌意大利燉飯

🔸MAIN 主菜
法國春雞伴松露慕斯🐥

優煮牛頰肉🐮
牛頰肉口感好出色😍入口即化,而且味道都好好!薯蓉份量唔算多,食落好香好creamy💕

🔸DESSERT 甜品
蒙布朗,粟子味好濃郁,層次分明🍰

🔸DRINK 飲品
BELGIUM CHOCOLATE 🍫
NO.727 THE TIFFANY BLEND🫖
朱古力一上枱已經少女心爆發💕值得加錢叫☺️打卡一流📸

📍#TheTiffanyBlueBoxCafe (#尖沙咀美食)
#尖沙咀 北京道1號大堂207-208號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎