❀ The Optimist #灣仔 ❀❗$488任食生蠔套餐 仲可以試埋佢哋招牌龍蝦飯❗——————————————————呢間灣仔人氣西班牙餐廳相信大家都唔陌生陌生😆墨綠色三層高造型非常矚目,行過一定忍唔住望幾眼,係唔少人慶祝生日嘅選擇!經常人氣爆棚,仲要逢星期三推出平價$488 任食90分鍾生蠔晚市套餐🦪加少少錢仲可以試埋佢哋鼎鼎大名嘅lobster rice🦞真係絕對唔可以錯過🤩(P.S. 好耐之前曾經喺restaurant week食過,當時有啲失望,但今次成功令我改觀).✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Oyster Extravaganza $488 (逢星期三)♥ Freeflow oyster 用上法國Fine de Claire 生蠔,雖然比較細,但口感依然滑溜,而且有濃濃嘅海水鹹香味,絕對唔係普通貨色💖不過當日近乎full house,所以上菜速度有少少慢,最後淨係夠時間食兩round🙈.♥ Starters✦ Pan Con Tomate with Jamon✦ Octopus Croquetas✦ Truffle “Huevos Rotos”✦ King Prawns al A
❀ The Optimist #灣仔 ❀
❗$488任食生蠔套餐 仲可以試埋佢哋招牌龍蝦飯❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ Freeflow oyster
♥ Starters
✦ Pan Con Tomate with Jamon
✦ Octopus Croquetas
✦ Truffle “Huevos Rotos”
✦ King Prawns al Ajillo
每人都可以試晒四款頭盤😙
酸酸甜甜嘅蕃茄醬麵包仲要有塊ham簡單夠開胃🥪
西班牙炸薯波,換上墨汁餡料,外脆內軟🦑
蒜油大蝦上碟嘅時候,雖然已經冇咗滾油,但大蝦依然充滿蒜香,微辣幾惹味🦐
黑松露薯仔非常香脆,加上蛋汁好吸引🥔
♥ Juicy Lobster Rice (for two) +98pp
主菜有五款選擇,難得嚟到當然要試吓佢哋招牌龍蝦飯🦞
龍蝦夠晒大隻,厚肉爽口👌🏻
飯粒有別於一般嘅西班牙燴飯,醬汁比例較多,有少少似龍蝦湯飯🤣飯粒能夠完美浸落龍蝦湯中,索滿醬汁,當中仲加咗少少肉碎,鮮甜濃郁,唯獨略嫌鹹咗少少。
♥ Dessert
✦ Churros
✦ Crema Catalana
最後唔少得經典西班牙Churro ,可以按喜好配左朱古力醬或者焦糖醬。
而Crema Catalana 就係較水嘅cream brulee,因為用咗牛奶取代忌廉。表面有層非常香脆嘅焦糖皮,連埋香濃牛奶味,好食🤤
——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
$488任食生蠔仲有咁多道菜絕對係超抵之選,而且生蠔質素絕對比一般自助餐高👍🏻推薦大家喺度慶祝生日,會有侍應彈結他唱生日歌,氣氛一流😆記住要提早book位,真係非常full!
Dining Offer
Tasting Event
2024-03-06 132 views
$488/pp生蠔任食但sold  out一坐低送黎正正常常 越食越心寒啲生蠔又腥又多蠔殼 完全放唔到落口 食左40分鐘嘅時候 個經理走埋嚟通知生蠔sold  out。。。 其他菜式不過不失啦味道好好食 不過呢個集團啲餐廳真係令人好失望😮‍💨
$488/pp生蠔任食但sold  out

一坐低送黎正正常常 越食越心寒
啲生蠔又腥又多蠔殼 完全放唔到落口
其他菜式不過不失啦味道好好食
不過呢個集團啲餐廳真係令人好失望😮‍💨

2024-03-03 245 views
我估餐廳做$198嘅推廣午餐其實係想吸引食客返轉頭試其他唔同嘅菜式,但係今次嘅用餐經驗唔係好好,應該唔會返轉頭😔Book咗12:30 , 12:15收到冇乜禮貌女侍應嘅電話告知餐廳用膳時間得90分鐘,告知侍應可能要遲10分鐘,侍應話都係得90分鐘,叫我要抓緊時間, OK😏餐廳地下環境優美只係得一台客,但係侍應叫我上2樓OK,去到2樓,又叫我上3樓😏去到3樓侍應話淨係得返高枱OK 😏終於坐低咗,點完餐就開始等食😛,整個用餐過程非常快,可能做推廣午餐,所以啲菜一早已經準備咗,唔使60分鐘已經食完,但係食物味道同用餐經驗都唔係好好。點完餐後,就送上兩片麵包同一碟橄欖油牛油,橄欖油牛油味道幾好,質地半蓉配襯麵包非常美味😋冇驚喜嘅cold cuts +麪包條+芝士+唔係好熱嘅薯仔波同炸青椒幾軟諗好味嘅慢煮牛肉,但係搭配嘅飯就非常濕潤,我老公話有啲似福建炒飯我老公話呢隻油封鴨腿好似煲完湯嘅鴨腿冇乜味道,令到佢非常失望甜品churros 雖然有少少油,但係搭配焦糖醬同埋朱古力醬都算係美味

去到3樓侍應話淨係得返高枱OK 😏

2024-03-02
$220 (Lunch)
Dining Offer
Tasting Event
2024-02-20 730 views
位於灣仔三層高嘅西班牙餐廳The Optimist,延續二月節日氣氛 ,Brunch 做緊Free free flow Feb,於是約埋朋友繼續歡聚暢飲。Free flow分別有Prosecco, Sangria, Artero Blanco, Artero Tempranillo, Estrella Damm多款選擇。食物方面,Tapas共有五款開胃小食,包括:King Prawn Al Ajillo西班牙油蒜大蝦,蝦肉爽口煙韌非常新鮮。Chatonada傳統嘅西班牙沙律,新鮮嘅蔬菜配以蕃茄仔果仁及黑橄欖,十分醒胃。Huevos Rotos西班牙薯仔流心蛋,喺炸薯仔片上放上流心煎蛋及火腿。三款簡單材料,即可炮製味道一流,百吃不厭的西班牙美食。Octopus Croquetas炸墨魚汁球,外脆內軟,滿口墨魚汁,相當有驚喜。Ajo Blanco Chorizo西班牙煙燻香腸凍湯,是非常濃稠的「麵包杏仁大蒜糊」,入口味濃,有別於一般「湯」的口感。主菜Platos principales 共有8款供選擇。今次分別揀選Iberian Pluma及 Duck Confit Leg。炭燒西班牙橡果

食物方面,Tapas共有五款開胃小食,包括:
King Prawn Al Ajillo
西班牙油蒜大蝦,蝦肉爽口煙韌非常新鮮。
Chatonada
Huevos Rotos
Octopus Croquetas
炸墨魚汁球,外脆內軟,滿口墨魚汁,相當有驚喜。
Ajo Blanco Chorizo

主菜Platos principales 共有8款供選擇。今次分別揀選Iberian Pluma及 Duck Confit Leg。炭燒西班牙橡果黑毛豬肋眼,肉味香濃鬆軟多汁;油封鴨腿肉質彈嫩緊實,味美可口。

甜品Postre都有三款可選。Burnt Basque Cheesecake 芝士味濃又唔會太甜;XXL Churros外酥內軟,為假日嘅Brunch劃上完美句號。
這次適逢情人節,毫不猶豫便選擇了吃了逾五次的𝐨𝐩𝐭𝐢𝐦𝐢𝐬𝐭😆貪環境方便,以及質素有保證。提早了個半月𝐦𝐞𝐧𝐮未出就𝐛𝐨𝐨𝐤+𝐛𝐨𝐨𝐤𝐢𝐧𝐠時有特意𝐫𝐞𝐪𝐮𝐞𝐬𝐭窗口和𝐬𝐨𝐟𝐚位置+跟餐廳代訂花束(餐廳提供一項付費就可以買花+送去餐廳服務💐)所以獲安排巨舒服不用搭台的舒服窗口沙發卡位🛋️(眼看隔壁二人座略感迫)———✤ 𝐕𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭𝐢𝐧𝐞’𝐬 𝐃𝐚𝐲 𝐌𝐞𝐧𝐮|$𝟕𝟖𝟎 𝙥𝙚𝙧 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣𝐏𝐢𝐫𝐚𝐭𝐚 𝐆𝐫𝐨𝐮𝐩旗下餐廳通常𝐞𝐯𝐞𝐧 𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫都有𝐬𝐞𝐭(=𝐭𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐦𝐞𝐧𝐮)而這裡𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫是只!有!𝐀 𝐋𝐚𝐫 𝐂𝐚𝐫𝐭𝐞。所以𝐕𝐝𝐚𝐲而言有提供這個𝐬𝐞𝐭實在是超划算💰(𝐕𝐝𝐚𝐲玩𝐥𝐨𝐯𝐞 𝐠𝐚𝐦𝐞更送了$𝟐𝟓𝟎 𝐯𝐨𝐮𝐜𝐡𝐞𝐫 供下次使用🤪)❶ 𝐏𝐀𝐍 𝐂𝐎𝐍 𝐓𝐎𝐌𝐀𝐓𝐄|口感酥脆的𝐭𝐨𝐚𝐬𝐭上抹了一層新鮮的番茄蓉和蒜🍅🧄,有著微酸的口感,很是清新。➋ 𝐌𝐄𝐍𝐎𝐑𝐂𝐀 𝐒𝐎𝐁𝐑𝐀𝐒𝐀𝐃𝐀|豐富口感的這款前菜只有一小口~口感豐富,帶有微妙的香腸辣味🌶️-➌ 𝐂𝐄𝐂𝐈𝐍𝐀 𝐏𝐋𝐀𝐓𝐓𝐄𝐑|酷似𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧 𝐇𝐚𝐦的原來是𝐚𝐢𝐫 𝐝𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐬𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐛𝐞𝐞𝐟,用它包裹

———

➌ 𝐂𝐄𝐂𝐈𝐍𝐀 𝐏𝐋𝐀𝐓𝐓𝐄𝐑|酷似𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧 𝐇𝐚𝐦的原來是𝐚𝐢𝐫 𝐝𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐬𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐛𝐞𝐞𝐟,用它包裹住番茄𝐭𝐨𝐚𝐬𝐭別有一番鹹香風味🍖

➍ 𝐁𝐋𝐀𝐂𝐊 𝐓𝐑𝐔𝐅𝐅𝐋𝐄 𝐂𝐑𝐎𝐐𝐔𝐄𝐓𝐀𝐒|黑松露可樂餅外層裹上一層金黃麵包糠,口感酥脆,內裡則是濃郁的黑松露香味和𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲口感🍄

➎ 𝐇𝐔𝐄𝐕𝐎𝐒 𝐑𝐎𝐓𝐎𝐒|原來這是一道傳統菜餚!煎流心燶邊荷包蛋下是切碎的酥炸薯仔片伴隨少量煙肉碎。口感香脆,蛋黃濃郁,土豆鬆軟,味道豐富,融合各種食材的風味🍳🥔🍖

➏ 𝐊𝐈𝐍𝐆 𝐏𝐑𝐀𝐖𝐍𝐒 𝐀𝐋 𝐀𝐉𝐈𝐋𝐋𝐎|吃之前記得要𝐫𝐞𝐪𝐮𝐞𝐬𝐭 𝐛𝐫𝐞𝐚𝐝,然後沾點蒜片蝦油,蝦肉鮮嫩多汁,蝦頭膏豐腴無比。蒜香和辣椒的香氣與蝦肉融合在一起,完美滲透橄欖油當中~

➐ 𝐉𝐔𝐈𝐂𝐘 𝐋𝐎𝐁𝐒𝐓𝐄𝐑 𝐑𝐈𝐂𝐄 (𝙁𝙤𝙧 𝙩𝙬𝙤)|一上菜看到一隻碩大新鮮的龍蝦舒適地躺在𝐫𝐢𝐬𝐬𝐨𝐭𝐨上🦞米飯完美地吸收了龍蝦的鮮味,呈現出超濃郁的海鮮風味;配料方面夾雜了少許魷魚點綴,建議大家拆解龍蝦肉並碎上,享用蝦頭膏的混合絕對令人垂涎欲滴。🥹🤤(𝐏.𝐒.選了𝐥𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫就不能選𝟐個𝐦𝐚𝐢𝐧了&大家記得無論如果一定要吃他們家的𝐬𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞)

➑ 𝐃𝐎𝐔𝐁𝐋𝐄 𝐂𝐇𝐎𝐂𝐎𝐋𝐀𝐓𝐄 𝐂𝐇𝐔𝐑𝐑𝐎𝐒|估計店員太忙了,汁枱後等了超過𝟑𝟎分鐘才有甜品吃🥲導致𝐜𝐡𝐮𝐫𝐫𝐨𝐬完全黏在一起凍冰冰🥲
  • Broken  Egg
  • Broken Eggs "Huevos Rotos"
2024-02-05 745 views
Tuna Tartare $140吞拿魚他他配上牛油果醬,比脆皮撻包住,口感好特別!第一次去呢間餐廳嘅時候因為等位等太耐,職員就送我哋每人一個吞拿魚他他,嗰次食過之後,每次嚟呢間餐廳都會encore !PULPO A LA GALLEGA $190 燒八爪魚🐙(Slow cookcd Octopus, papnika)去餐廳食八爪魚,最怕燒得太靭!我覺得佢哋都算煮得唔錯,但未算係我食過最好食嘅八爪魚,但依然鮮味十足。仲有薯蓉墊底,薯蓉會吸咗八爪魚嘅味同醬汁,特別好食。CROQUETTES (Black trufle) $140炸黑松露球,喺出邊的確好少食到!濃濃嘅黑松露味,提升我對呢一餐嘅好感度😍GRILLED LAMB CHOPSO $340 Grilled lamb cutlets, carrotREG COCORLEDUICG. DrOCCOLD份量都唔係好多,啱一個人食。羊肉味道濃郁,唔會有臊味。但未至於會想再食多次嘅菜式。JUICY LOBSTER RICE $590Boston lobster, squid, onion 份量有啲少,但龍蝦肉好好食!肉質軟熟,龍蝦味道鮮甜。
Tuna Tartare $140

PULPO A LA GALLEGA $190 燒八爪魚🐙

GRILLED LAMB CHOPSO $340
Grilled lamb cutlets, carrot
REG COCORLEDUICG. DrOCCOLD

JUICY LOBSTER RICE $590
Boston lobster, squid, onion
份量有啲少,但龍蝦肉好好食!肉質軟熟,龍蝦味道鮮甜。但係海鮮飯份量好少,兩個人share都OK嘅。佢有成隻龍蝦喺海鮮飯入面,就真係好特別,見到都覺得正!🥰

Crème brûlée
燒得好香脆!大家慶祝生日真係可以嗌一個嚟食!
Birthday
  • Lobster  Rice
  • Tuna  tartar
  • tuna tartar
  • Tuna  Tartare
  • Signature Juicy Lobster Rice
  • 餐前麵包
  • Broken Eggs "Huevos Rotos"
  • Broken eggs
2024-01-27 791 views
🇭🇰The optimist🇭🇰一家在灣仔的西班牙菜,氣氛很好👌很多人上完班聚會。為咗他們的黑松露去的 🥰我愛黑松露!同朋友又食又傾,用咗2 個鐘。🐙outopus a la gallega 190HKDSlow cooked octopus,paprika,potatoes我海鮮喜歡八爪魚!把八爪魚切片,加上olive oil 😍 很彈牙,很好吃!🍘 croquttes (4pcs) black truffle 140HKD呢個超驚喜👍👍黑松露味好夾好香🥹又好食!外脆內軟。🍳Huevos Potos Black truffle 120HKD也有iberico ham 可以選~這個也可以說很特別的一個菜,就是在網上看到這個才決定去的。沒失望!蛋下面是炸過的薯仔片😍 其實truffle 味吾太出,但成件事都好match🫔pincho de tortilla 110HKDBlack truffle & chorizo chistorra是一個蛋餅,裏面都有薯仔😂呢個比較失望🍨signature churro bao 120HKDVanilla ice cream,salted carame
🇭🇰The optimist🇭🇰

🐙outopus a la gallega 190HKD

呢個超驚喜👍👍黑松露味好夾好香🥹又好食!
外脆內軟。

🫔pincho de tortilla 110HKD
是一個蛋餅,裏面都有薯仔😂呢個比較失望

🍨signature churro bao 120HKD
Vanilla ice cream,salted caramel sauce , rosemary chocolate crumble
去西班牙餐廳一定會叫churros 呢個churros 夠特別,居然用bao 夾住(其實有D多此一舉)🤣

其實menu 有main course 但食下tapas 都夠
Octopus  a  la  gallega
Truffle  croquettes
Huevos  potos  black  truffle
Pincho  de  tortilla
Signature churros bao
同男朋友慶祝生日😽環境好好 超有情調 staff們都好熱情 服務好好食咗幾乎每張檯都嗌嘅龍蝦飯🦞個汁調得好好 好濃郁 鍾意食龍蝦嘅朋友子必試!不過啲飯相對比較硬吞拿魚tartare有趣卜卜嘅皮包住 再加啲牛油果口感好豐富 好有層次 🤤餐廳知我地嚟慶祝生日 仲特別安排唱生日歌環節 夠哂難忘😂 staff們仲彈哂杰他咁 睇得出佢地對客人好認真好開心咁聽完生日歌 staff仲幫我地影咗張即影即有相留念 幾有心思 😂相信男朋友一定好開心
同男朋友慶祝生日😽
環境好好 超有情調 staff們都好熱情 服務好好
食咗幾乎每張檯都嗌嘅龍蝦飯🦞
個汁調得好好 好濃郁 鍾意食龍蝦嘅朋友子必試!
不過啲飯相對比較硬
吞拿魚tartare
有趣卜卜嘅皮包住 再加啲牛油果
口感好豐富 好有層次 🤤
相信男朋友一定好開心
2024-01-22
Birthday
2024-01-23 446 views
喺香港好難搵到性價比高、有好食嘅西班牙菜。所以久唔久都會過嚟幫襯 The Optimist 難得今期有 credit card promotion,梗係要再食啦!7:00到達餐廳,好彩一早訂咗位,都差唔多爆滿。呢個時間嚟都仲有happy hour。之後安排坐咗坐2樓,因為嚟過好多次嘅關係,所以都唔需要經理再介紹餐牌。好快已經點咗鍾意食嘅嘢。第一次食 sucking pig,真係唔錯😋,人手去晒骨,唯一就係啲皮唔夠脆

2024-01-19 410 views
-CROQUETTES (4PCS)-Black truffle 好有驚喜,內餡有少少Creamy好好味。但係唔算好香黑松露味It was a pleasant surprise with a slightly creamy filling that tasted really good. However, the black truffle flavor wasn‘t very pronounced-PINCHO MORUNO IBERICO好香推薦,但係有少少似孜然味Highly recommended-TRUFFLE MASHED POTATO超多黑松露嘅薯蓉The mashed potatoes had an abundance of black truffle, making it very flavorful-1/2 SUCKLING PIGS極度推薦,乳豬仔半隻,店員會先俾你睇完影相之後再會切開。同一般平時中式食嘅乳豬唔一樣,呢款乳豬更加薄皮同埋冇咁多油Highly recommended! It was a half portion of suckling pig, a

-PINCHO MORUNO IBERICO
好香推薦,但係有少少似孜然味
Highly recommended

-TRUFFLE MASHED POTATO
超多黑松露嘅薯蓉

-1/2 SUCKLING PIGS
Highly recommended! It was a half portion of suckling pig, and the server showed us the dish before cutting it. It was different from the usual Chinese-style suckling pig, with thinner skin and less oil

平均消費每個人$300-500
Average cost per person is $300/500

⭐️回頭率Recommend: 8/10
⭐️環境 Ambiance: 8/10
⭐️值得Value: 7/10
2023-12-29
  • 1/2 Suckling Pig
趁著身邊有人生日嘅機會去幫襯果然如想像般係非常合適嘅生日好去處 ✨餐廳有三層,每層樓底都非常高整體色調用上湖水綠跟藍色,很有異國風情推薦打卡嘅朋友訂最底層的大圓桌吃午餐/ 下午茶碰巧是聖誕節前後還有festive brunch ᴴᴷᴰ 580有六款tapas、一道主菜及甜點,都抵食不過可能唔太食得慣,感覺食物都太油了𓂅 tapas / pan con tomato呢款係西班牙小菜,於吐司上加入番茄跟橄欖油吐司酥脆、酸酸甜甜的非常開胃𓂅 tapas / tartar de salmon頗可愛的tartar是以牛油果🥑、青瓜打成醬配上三文魚、三文魚籽,並可以連埋薯片一齊享用𓂅 tapas / croquetas de setas ✨意外好吃的松露蘑菇炸肉餅 .ᐟ 肉餅外層脆脆的,裡頭是打至半漿的蘑菇跟肉餡在吃下去的瞬間俘虜了味蕾𓂅 tapas / gambas al ajillo我會稱之為橄欖油浸大蝦雖然是真的很香口,但感覺食了成啖油落肚𓂅 tapas / huevos rotos con jamon ✨又稱「broken eggs」的一道菜賣相十分精緻西班牙的風乾火腿鹹香十足,並配上太陽
趁著身邊有人生日嘅機會去幫襯
果然如想像般係非常合適嘅生日好去處 ✨
餐廳有三層,每層樓底都非常高
整體色調用上湖水綠跟藍色,很有異國風情

推薦打卡嘅朋友訂最底層的大圓桌吃午餐/ 下午茶
有六款tapas、一道主菜及甜點,都抵食
不過可能唔太食得慣,感覺食物都太油了

𓂅 tapas / pan con tomato
呢款係西班牙小菜,於吐司上加入番茄跟橄欖油
吐司酥脆、酸酸甜甜的非常開胃

𓂅 tapas / tartar de salmon
頗可愛的tartar是以牛油果🥑、青瓜打成醬
配上三文魚、三文魚籽,並可以連埋薯片一齊享用

意外好吃的松露蘑菇炸肉餅 .ᐟ
肉餅外層脆脆的,裡頭是打至半漿的蘑菇跟肉餡
在吃下去的瞬間俘虜了味蕾

𓂅 tapas / gambas al ajillo
我會稱之為橄欖油浸大蝦
雖然是真的很香口,但感覺食了成啖油落肚

又稱「broken eggs」的一道菜賣相十分精緻
西班牙的風乾火腿鹹香十足,並配上太陽蛋、薯仔
不過同樣底層的薯仔多油到出汁

𓂅 tapas / ajo blanco mussels ✨
看似是醬但其實是西班牙的bread and almond soup
配上番茄仔、麵包乾來吃十分特別

𓂅 juicy lobster rice / 2pp ( + ᴴᴷᴰ 98pp) ✨
大推薦每枱都必點的二人份龍蝦飯
菜式一上枱時已經被兩隻大龍蝦驚豔🦞
龍蝦汁多得把整個飯都浸滿幾juicy
不過唔係食湯飯,打完卡後飯就好快吸收滿龍蝦汁
令到成個飯更是濃郁 .ᐟ
不過龍蝦要自己拆,而且又多汁少狼狽🫣

𓂅 wild line caught sea bass
本身不是鱸魚的大粉絲所以覺得還好
魚肉都頗嫩滑不帶腥氣

𓂅 char-grilled pluma iberica pork ✨
伊比利亞豬肉以叉燒的方法烹調烹至微粉紅
肉身肥瘦適中,配上青醬跟mojo sauce不錯~

𓂅 xxl churros / chocolate mousse / tarte de queso
套餐甜品方面就真係非常普通
不過嚟慶祝生日會有成隊crew又彈吉他又拍搖鼓
一齊出曬嚟唱生日歌,十分有氣氛
2023-12-30
$650 (Lunch)
Christmas
真係未試過咁普通嘅西餐。三個女仔都食唔飽(因為食物一般到唔想食曬)。一入座問你Sparkling or mineral water如果冇西餐常識,都唔知道其實可以要Tap Water最離譜個甜品真係極之一般。真係唔知點解會收呢個價
真係未試過咁普通嘅西餐。
三個女仔都食唔飽(因為食物一般到唔想食曬)。

如果冇西餐常識,都唔知道其實可以要Tap Water

最離譜個甜品真係極之一般。
真係唔知點解會收呢個價
2023-12-18
$300 (Lunch)
2023-12-03 1299 views
The Optimist.Taste: 7/10Price: $$$.Lobster RiceBroken EggPrime Rib EyeCroquetteOctopus A La GallegaTuna Tartare.灣仔人氣西班牙餐廳 店內環境好好 有三層 今次試左最出名既Lobster Rice味道濃郁 而且其他Tapas都好好食 最鍾意佢地既tartare同埋八爪魚肉眼就唔會話好特出 味道較普通 所以唔係太建議整體黎講都唔錯 但係性價比較低
The Optimist
Tuna Tartare

肉眼就唔會話好特出 味道較普通 所以唔係太建議

整體黎講都唔錯 但係性價比較低

• Juicy lobster rice
今晚我哋一行人去咗灣仔嘅一間西班牙餐廳慶祝生日,呢間餐廳嘅環境同氛圍真係好出色,燈光柔和,非常適合聚會🎉。餐廳嘅裝修都好精緻,令人感到好舒服。我哋今次試咗佢哋嘅Brunch Menu,真係物超所值!每個菜式嘅分量都好足,同埋都非常適合大家分享。前菜Huevos Rotos嘅馬鈴薯同火腿一齊食,口感豐富,西班牙辣肉腸嘅味道更係加分🥔。King Prawn Pil Pil嘅大蝦又新鮮又美味,海鮮控嘅我簡直愛不釋手!我哋仲試咗佢哋嘅tuna tartar,呢個前菜真係令人印象深刻🐟,tuna嘅新鮮度同埋佢哋獨特嘅製法,真係令人眼前一亮。USAD Prime Ribeye肉質嘅鬆軟同埋調味都啱啱好,食落去非常滑口🥩。Crema Catalana嘅焦糖味同香脆表皮,食落去既香甜又有口感🍮。最後,餐廳員工為生日嘅朋友彈奏生日歌,氣氛非常好,令整個晚上嘅慶祝活動更加難忘。下次再有特別嘅慶祝活動,我哋一定會再考慮呢間餐廳!😍👌🎸

2023-11-19 1123 views
今日book咗灣仔嘅The Optimist 佢哋係做西班牙菜 主廚話佢係巴塞隆拿嚟㗎 佢介紹咗我食一個神秘嘅tasting menu 西方版嘅我媽卡些 仲要呢啲菜式,佢話係嚟緊會推出 現在嘅餐牌係未有得賣 我其實有少少迷惘 我明明study咗好耐嗰餐牌先過嚟 諗住食龍蝦飯 哈哈 但係見到佢咁有誠意就OK啦 試吓佢帶嚟嘅菜式 首先麵包個蒜蓉超級好食 其實所有嘢都好食 包括頭盤嘅一些街頭小吃 好好味嘅黑毛豬頸肉 仲有一啲海鮮 感覺係食緊好傳統嘅西班牙菜 最鍾意係林尾嗰個啤梨點火 好開心呀真係 有啲草藥味嘅啤梨作為甜品 又唔會太甜 味道啱啱好 但係下次都係想試龍蝦飯
今日book咗灣仔嘅The Optimist