The Market

2020-10-31 537 views
今日去咗唯港薈(Icon hotel )high tea真係十級正,本身我同朋友仔都係榴連嘅fans 知道佢地做緊榴連主題,襯weekend 就黎試吓😘$678for 2 persons D個價錢係5星洒店真係合理,佢哋個榴連果肉雪糕,啖啖肉果肉而且無限添仲有全部甜點都啖啖榴連果肉,好滋味👍仲有個chef, 超級nice 同介紹不同靚食材比我地,真係食得開心又滿足😊溫馨提示:要預早少少日子book 檯因為都多人架👏
溫馨提示:要預早少少日子book 檯因為都多人架👏
呢間hotel icon 既buffet 出哂名係最好食既buffet , 所以今次係黎試一試,充滿期待。但吾知係咪希望愈大,失望愈大,佢既選擇不選多,熱食同甜品又吾選多,但唯一海鮮都算新鮮。有諗過係咪因為疫情已cut 左cost?但應該吾好啦,人均都要成$800,我吾可以話野食吾好食,只不過係好吾值呢個價錢咁囉。
2020-10-23 1018 views
最值得推介嘅燉湯及甜品水準一流 我本身不食榴槤, 但亦嘗了榴槤甜品, 只可說一個字:正;海鮮🦞可以接受;服務態度十分之滿意;由於坐近窗口,微微太陽光照射下,感覺很舒服。
最值得推介嘅燉湯及甜品水準一流
2020-10-21
$400 (Lunch)
  • 椰子燉雞
2020-10-22 808 views
本來想七月跟媽咪來這裡慶生,因爲疫情延後到十月才吃。這裡晚上也很多人,但地方夠大,不算很逼。食物款式多,熟食比較多,符合媽咪的心意。這裡的煎鵝肝沒有令我們失望。海南雞飯,份量少少,但海南雞非常嫩滑,無得輸。第一次吃魚子醬加法包,家人覺得很好吃,我又覺得不太特別。煎肉眼扒讓我喜出望外,煎得剛剛好,不會太生,加埋芥末一流。最喜歡的是這裡的甜品,榴槤主題,我吃了榴槤斑斕蛋糕,真榴槤,真榴槤肉,不會太甜。烏龍茶大菜糕,一點糖分都沒有,茶味夠抹茶蛋糕也非常出色。
海南雞飯,份量少少,但海南雞非常嫩滑,無得輸。
第一次吃魚子醬加法包,家人覺得很好吃,我又覺得不太特別。
煎肉眼扒讓我喜出望外,煎得剛剛好,不會太生,加埋芥末一流。
烏龍茶大菜糕,一點糖分都沒有,茶味夠

抹茶蛋糕也非常出色。
2020-10-20 992 views
上星期打風,改左今日食左 The Market Hotel Icon lunch buffet ! Service 超好,由入門口到帶位都係,仲有餐廳既人都係,佢地見我想食長腳蟹,會超貼心咁提示,有人refill la 咁,雖然有d staff 都green , 但都好細心,收碟快,2點鐘左右叫你埋單。沙律:無食,睇樣正常,朋友話煙三文魚得魚生:普通正常嘢,唔算特別好食凍海鮮:長腳蟹,蝦,仲有唔知咩蟹鉗好新鮮,好好味,有海水味唔太咸!青口同蜆普通,只食左一隻!熱食:叉燒勁正,椰子雞湯都勁正,海鮮湯都好食,炒河粉同焗通粉都正,忌廉焗魚正常燒牛扒第一次ok, 第二次一般,好睇燒個個師父,朋友話羊都一般,我無食!海鮮粥有d 魚鯹味,海南雞飯,好硬,片皮鴨又凍又乾,咖哩普通嘢,喇沙一般,米線好硬,個咩蟹肉炒鮮奶完全唔得,牛尾豬手都無食甜品:薑汁撞奶超滑,但薑味太重 試左小小就放棄講下榴連甜品,連唔食榴連既我都覺得好好食,試左幾淡,奶凍,榴連班蘭蛋糕都好好食,其他甜品奶凍類多,都好好食,但唔算好特別雪糕Haagen Daz 無驚喜,四種味都唔太吸睇引我,藍梅,芒果,哈密瓜,士多啤梨估品到Godi

沙律:無食,睇樣正常,朋友話煙三文魚得

魚生:普通正常嘢,唔算特別好食

青口同蜆普通,只食左一隻!

甜品:薑汁撞奶超滑,但薑味太重 試左小小就放棄

估品到Godiva 雪糕竟然唔好食,同舖頭既兩件事,咬完一啖又放棄

包一杯餐飲除左啡或茶有,有朱古力,檸蜜,凍熱Cappuccino, Latte ,揀,不過呢d , 我係一樣一樣問佢,佢先講,問佢佢都係答奶茶咖啡檸茶檸水

仲有橙汁,西柚汁同凍檸茶任飲

除左學生證無做Discount $388+10%, $427
覺得合理,因為每樣食小小都好飽,但又唔算話勁勁勁好食個d , 見到仲有好多吉位,我後補去食都有!
2020-10-13 876 views
知道這裡的buffet一位難求,所以預早一個月請假和在openrice的訂座服務預約Lunch buffet由於是平日下午,所以不算太多人,我二人被安排坐四人枱,十分舒適食物繁多,海鮮類除了生蠔,其他如蟹腳,蝦,青口,蜆等都有,這裡有龍蝦鉗,所以我先夾為快,大件之餘又不失鮮味凍盤也是應有盡有,數類芝士、煙三文魚、沙樂美腸、巴馬火腿等烤牛肉和羊架要排隊order的,等候時間不算耐,在食物區轉個圈的時間就等到了,味道是出乎意料的好吃,燒得剛剛好!有烤香之餘有肉汁,完全沒有過老,不點醬汁也很好味,很驚喜,大力推介亦要讚賞當天當值的女廚師,吃了數轉都保持水準燉椰子雞湯和賽螃蟹都有水準,温度保存得很好是日重頭戲:榴槤甜品就是為了朝聖它而來的,果然,不負所望,真係每件都好好食,到現在看到相都回味無窮,齒頰留香,當然,榴槤以外的甜品也很有水準,有肚的話,一定要全部品嘗一番。這pat賣相是很差,但卻是人間美食是一位經理見我滿碟榴槤甜品過來教我吃的,用榴槤雪糕+榴槤蓉+炸榴槤卷撈埋一齊食的,一吃入口,嘩!湧出來的榴槤香氣,香滑得來有脆脆的口感,嘩,真是一絕,一試難忘,要食到瞇埋眼去享受這種美味,真的非常

凍盤也是應有盡有,數類芝士、煙三文魚、沙樂美腸、巴馬火腿等

亦要讚賞當天當值的女廚師,吃了數轉都保持水準

燉椰子雞湯和賽螃蟹都有水準,温度保存得很好

是日重頭戲:榴槤甜品

這pat賣相是很差,但卻是人間美食
是一位經理見我滿碟榴槤甜品過來教我吃的,用榴槤雪糕+榴槤蓉+炸榴槤卷撈埋一齊食的,一吃入口,嘩!湧出來的榴槤香氣,香滑得來有脆脆的口感,嘩,真是一絕,一試難忘,要食到瞇埋眼去享受這種美味,真的非常感激經理教授的隱藏食法,大家有機會也請一試

這餐自助餐是近來吃過最開心的一餐,因為食物全是水準或以上,每位連加一只是$4xx,實在物有所值,唯一缺點只是當天由入酒店到去餐廳用膳期間的staff們都沒精打彩,戴了口罩更加感受不到笑容和温度,我明白疫情給酒店業的打擊很大,但既然仍是酒店的一分子,應該振作,令客人有回頭的意願,明天會更好,不是嗎?

2020-10-08 854 views
呢排比較安全所以親未有太多人先book所以book得比較快,今次終於可試到呢間。先睇環境感覺好舒服,疫情關係都見到坐滿但有啲枱都隔咗一大張枱。都係拿野食時要帶口罩。沙律bar其實每次我都係拿parma ham同芝士試薯仔沙律太吸引都拿來試下,芝士不錯,但食左舊應該係羊芝士勁蘇差不多等於有隻羊🐑係你身邊咁蘇.但其實應該好野泥既我唔識食姐。Sushi正常新鮮榴連甜品必食記得留肚,我食到7成飽先食甜品發覺唔多掂...試小左好多野海鮮都正常,長腳蟹有小咸但還算合格北京片皮鴨可一試即燒肉眼扒必食,肉質鮮嫩有牛油香唔un椰子雞湯必飲好香椰子味足料班蘭榴連卷必食超香,榴連三文治🥪有位就試啦味其實差唔多但冇班蘭咁香,朱古力同其他都好食但我建議你食曬榴連甜品先食其他唔係就好飽下...最後佢地送左個蛋糕🎂小驚喜之前有mark低都幾識做加分!下次會再來食其他野因我都仲有好多野未試曬,整體價錢同食物服務都合格以上既!

沙律bar其實每次我都係拿parma ham同芝士試

Sushi正常新鮮

海鮮都正常,長腳蟹有小咸但還算合格

北京片皮鴨可一試

即燒肉眼扒必食,肉質鮮嫩有牛油香唔un

椰子雞湯必飲好香椰子味足料

2020-10-07
Anniversary
  • 貓山王榴槤雪糕
2020-10-03 979 views
今晚同好友去食Hotel icon The Market 自助晚餐,坐低冇耐,侍應率先送上一盤雙人份三層海鮮架;有龍蝦、長腳蟹、凍蝦、青口、蜆⋯🦞🦐🦀食完唔夠先至自己出去再夾過👍🏻呢度嘅自助餐提供嘅食物款式唔算多,🔥烤牛肉、羊架、叻沙湯粉麵、咖哩類、燉湯、熱盤、芝士沙律、刺身、果汁⋯⋯,味道都算係好😊當中海鮮冷盤質素相對比較優質😎個人覺得係THE MARKET絕對唔可以唔食嘅一定係佢哋啲甜品😋🤤當中以榴槤甜品最受我嘅喜悅😍榴槤奶凍、榴槤卷、芒果泡芙、三重朱古力⋯最最最鍾意❤️杯自製榴槤雪糕加埋濃郁既榴槤蓉醬😋真係勁好味!仲有GODIVA軟雪糕🍦完全係甜品友嘅天堂🤩🤩
食完唔夠先至自己出去再夾過👍🏻

當中海鮮冷盤質素相對比較優質😎
仲有GODIVA軟雪糕🍦完全係甜品友嘅天堂🤩🤩
2020-10-03 765 views
令人失望的一餐,安排到silver room,攞嘢食要行好遠,海鮮次次都要排隊,refill 又慢。食物種類唔夠豐富,但又唔係少而精。牛扒已經切好一塊塊,保温又做得唔好。幸好羊扒好味又唔騷,蟹都新鮮,仲有Godiva 雪糕,否則都唔知食乜~五百幾一位午餐,唔算平,咁樣嘅質素真係~好~失望⋯⋯
2020-10-02
$570 (Lunch)
Birthday
2020-09-29 817 views
一入去就係一堆整齊的甜品~~~ 好美喔!蛋殼形的容器好可愛!!係出面等緊的時候已經聞到榴槤香~原來有個專區仔全部係榴槤~自助餐的前菜多數冇咩人會食吃了parma ham,冇咩特別有點過咸。後面有中式日式的輕食前菜,仲有滷水豆腐同雞翼~ 都係正常味格離的三文魚味道正常,唔夠煙燻味西瓜我食了一口,好甜的~ 而且呢度的水果切得離奇地大舊生牛肉片唔好味可能因為太多橄欖油。而且吃過牛陣定什麼丼的日本餐廳的生牛肉就不喜歡這個較像西式的(?)主食方面有以下呢D其實味道好正常,又算多野揀係真係唔錯的餐廳黎~上面呢堆野之中,原來我只吃了肉眼排,上圖左邊呢個螺形焗海鮮同一塊乳豬LOL因為主食個D飯同麵好易令人唔想食,驚太易飽而試唔到更多野~呢個魚生飯好似係我個晚食過的唯一一口飯現場有人燒海鮮,但當然啦點會比得上其他食磯燒海鮮的餐廳(話說後面D玉米片係廣告?! LOL)主食呢邊重頭戲應該係呢個龍蝦同蟹腳位小龍蝦好似好危險,都係唔好食好D~自助餐多數呢D海鮮係凍食,其實食完THE HUB的原隻龍蝦又熱烘烘又爽又多肉就咩都比唔上 (父親節去食~!)不過雖然係凍食,D肉一D都唔霉,冇急凍雪味,係爽的,不過只係凍姐
係出面等緊的時候已經聞到榴槤香~原來有個專區仔全部係榴槤~

自助餐的前菜多數冇咩人會食

格離的三文魚味道正常,唔夠煙燻味
西瓜我食了一口,好甜的~ 而且呢度的水果切得離奇地大舊
主食方面有以下呢D
其實味道好正常,又算多野揀係真係唔錯的餐廳黎~

因為主食個D飯同麵好易令人唔想食,驚太易飽而試唔到更多野~

呢個魚生飯好似係我個晚食過的唯一一口飯
現場有人燒海鮮,但當然啦點會比得上其他食磯燒海鮮的餐廳
(話說後面D玉米片係廣告?! LOL)
主食呢邊重頭戲應該係呢個龍蝦同蟹腳位
小龍蝦好似好危險,都係唔好食好D~
特別係個蟹腳琳很喜歡,大大條又多肉,好易一勾上黎就成啖肉,比龍蝦鮮,而且同凍食好似夾D,好味~~~
琳食了5隻腳左右yeah~
呢個蟹粥真係好味,比起其他佢唔止有正常味~係好味LOL
另外呢個唔知咩椰子燉雪耳同雞之類都好好味~!
2020-09-21 956 views
新常態⋯⋯新常態新常態下的生活方式及環境,改變了很多。要慢慢適應及努力,包括家庭聚會!!四個月沒有見面,四個月沒有相聚,四個月沒有共餐.…來到今天我們終於可以四人同台一同吃晚餐及預早慶祝中秋節。母親大人說避免正日中秋節慶祝會太多人,那天寧願在家吃月餅在家晚餐慶祝中秋🥮The Market 和朋友一起到來過幾次,和家人一起來的是第一次,因為每次吃自助餐母親大人指定要吃”那一間”。但吃了很多年,我和屋企人都吃得很悶。。。及食物和服務質素都每越下降。故我們決定自把自為訂了這間先斬後奏來到這間自助餐還好深得母親大人歡喜,她很像小朋友的在自助餐取食物的外面,像太后出巡般視察完食物後,才取食物回到坐位中。一邊吃一邊說: 這裏真的好,好像好過平時食開的”那一間”!!! 她最喜歡吃這裡的榴槤雪糕🍦還一口氣吃了四個🙀未吃完已經開始商討下一次弟弟的生日到這裏慶祝,還急不及待叫我立即預約定。今天這個自助餐的主題是維記牛奶🥛但我的母親把重點放在榴槤雪糕上,還說為什麼沒有榴槤主題她想吃一舊一舊的榴槤。。。我說有的,只是過去了及預約不到,等下一次再有榴槤的主題再預約來吃吧!
新常態⋯⋯新常態

新常態下的生活方式及環境,改變了很多。

要慢慢適應及努力,包括家庭聚會!!

2020-09-20
  • 甜品
  • 貓山王榴槤雪糕
  • 雪糕
2020-09-18 1032 views
提早兩星期訂台,要先交$400 按金準時6點30分入座,今次同維記合作我哋枱既位置比較入,行得遠少少一坐低已經有一盤凍海鮮係枱再加兩隻杯做記念品咁當然其實呢一盤海鮮都係出邊可以夾嘅食物我覺得可以唔需要放一盤係枱感覺好似冇咁新鮮龍蝦嘗算大隻,不過凍龍蝦都唔會抱有太大期望反而帆立貝刺身 有驚喜 大粒厚身 煎鵝肝算薄身,煎牛仔柳不錯 夠林蟹粥較咸但有蟹味每次行出去都會聽到廚師哥哥大嗌有喇沙面食,湯底唔算話十分之濃,反而個豆卜有驚喜,索晒啲汁冷盤只係拎左少少 煙三文魚同粉紅色個舊肉十分咸反而沙律就幾好食今日燉湯係椰子煲雞,唔算十分濃,但buffet質素黎講就ok啦!衛生程度尚算可以,大部份都有蓋封住,亦會要求食客戴口罩先出去攞嘢食,期間我見到有位先生唔記得咗戴口罩,職員都有上前勸喻帶返口罩。飲品隨左餐茶之外,出面自助飲品區亦有橙汁,西柚汁,檸檬茶甜品部分我唔食榴連 真係扣左少少分😜大部份都係榴槤甜品只有少部份係冇榴槤嘅甜品所以我都冇食唯一有食嘅就係呢個Godiva 雪糕👍🏻濃厚朱古力👍🏻👍🏻👍🏻今次我哋有東亞理工個張信用卡,所以有85折據我所知除咗呢張信用卡之外冇其他有優惠折左都要約$670一
提早兩星期訂台,要先交$400 按金
準時6點30分入座,今次同維記合作

我哋枱既位置比較入,行得遠少少
一坐低已經有一盤凍海鮮係枱
再加兩隻杯做記念品

咁當然其實呢一盤海鮮都係出邊可以夾嘅食物
我覺得可以唔需要放一盤係枱感覺好似冇咁新鮮

龍蝦嘗算大隻,不過凍龍蝦都唔會抱有太大期望

反而帆立貝刺身 有驚喜 大粒厚身

煎鵝肝算薄身,煎牛仔柳不錯 夠林

蟹粥較咸但有蟹味

冷盤只係拎左少少 煙三文魚同粉紅色個舊肉十分咸
反而沙律就幾好食

飲品
隨左餐茶之外,出面自助飲品區亦有橙汁,西柚汁,檸檬茶

甜品部分

• Godiva  雪糕
  • 喇沙
  • 刺身
2020-09-16 878 views
當日慶祝男朋友生日 可能期望太大,所以有啲失望。一坐低就有侍應拎一個三層嘅海鮮頭盤。感到很開心,因為擺得幾靚。但係當日嘅龍蝦有啲韌,青口同長腳蟹都太鹹,似俾鹽水浸過。當中最好食嘅係蝦,蝦係非常之爽口,只推薦蝦。之後食咗八爪魚都有啲韌。熟食推薦喇沙,海南雞飯,羊架同雞湯。其他食物只是一般。最後甜品蛋殼系列最好味。士多啤梨奶凍甜度岩岩好,又滑好好味😋抹茶味奶凍好甘香,鐘意抹茶味會好喜歡冇榴槤奶凍好重口味,啖啖榴槤味炸嘅甜品就麻麻地,唔脆不過生日會有特別甜品送,係芝士蛋糕,有啲滯,奶凍好食啲。不過一定要係booking位果時特別講先會有呢個甜品生日cake。整體來講,覺得某幾樣食物好味,整體亦比之前食嘅自助餐好味。但係呢個價錢,覺得性價比較低,下次應該會選擇其他餐廳。

之後食咗八爪魚都有啲韌。
熟食推薦喇沙,海南雞飯,羊架同雞湯。其他食物只是一般。

最後甜品蛋殼系列最好味。
士多啤梨奶凍甜度岩岩好,又滑好好味😋

抹茶味奶凍好甘香,鐘意抹茶味會好喜歡冇
榴槤奶凍好重口味,啖啖榴槤味

炸嘅甜品就麻麻地,唔脆

2020-09-05 1126 views
The market 要早點訂位。晏就時段也只能坐在近收拾碗碟既位置,被安排不好的位置也沒辦法了,比想像中太多客人。壽司類方面,醋鮪魚,三文魚都不錯。肉類也一般吧,感覺上羊架烤有點太熟,肉眼扒口感好似香口膠咁咬唔開,一般。熱食方面真的有進步空間。甜品不停食榴槤奶凍,好味榴槤味夠濃。椰子班蘭蛋糕也不錯。不過覺得可以甜品造型做得更美。外型黎講,甜品加一塊金萡或彈珠糖作點綴好似唔夠吸引。椰子喇唦都好味。唔知下次主題會唔會好食d。
The market 要早點訂位。

壽司類方面,醋鮪魚,三文魚都不錯。

甜品不停食榴槤奶凍,好味榴槤味夠濃。

椰子喇唦都好味。唔知下次主題會唔會好食d。

2020-09-04 1307 views
上次5月嚟食過之後,一直被佢哋嘅甜品吸引住,所以係一個月前再預定今日食Lunch Buffet,果然不負所望,食完之後仲有驚喜,請留意以下介紹:今個月份,佢哋同維記牛奶合作,有好幾款新菜式和甜品,味道一般,不算太吸引,反而其他熱盤就好出色,首先,有一款叫做XO醬炒蝦球,啲蝦超大隻,咬落去爽而彈牙,超好味!之後,再試佢哋嘅炸蝦餅,熱辣辣,脆卜卜,食完一件又一件,一個字...正,跟住再試埋佢個椰子燉湯,好鮮甜!跟住落嚟,重點推介:紅酒燴牛面頰,肉質超淋,可以媲美和牛嘅口感,堅好食,一試難忘!🥰😋😋😋😋😋抖一抖😋😋😋😋😋再去到燒烤區,我揀咗牛扒和羊架,又係好好味,啲肉醃得好入味,少少咸帶點香草味,之後,唔駛講嘢,即刻encore咗幾次,戰鬥力已下降不少!😋😋😋😋😋抖一抖😋😋😋😋😋呢個Moment梗係要食返啲回本嘢:海鮮和刺身,海鮮方面,我揀咗凍蝦,肉質鮮甜有膏,好味!而刺身就揀咗三文魚和甜蝦,三文魚非常厚身,甜蝦鮮甜,之後再試埋佢哋嘅西湯:周打海鮮湯,又係驚喜之作,海鮮味好濃,想Encore但要留肚食甜品,所以唯有放棄😔🤢🤢🤢🤢🤢抖一抖🤢🤢🤢🤢🤢終於去到甜品部份,最出名當然係榴槤奶凍和榴槤斑

😋😋😋😋😋抖一抖😋😋😋😋😋

😋😋😋😋😋抖一抖😋😋😋😋😋

🤢🤢🤢🤢🤢抖一抖🤢🤢🤢🤢🤢
終於去到甜品部份,最出名當然係榴槤奶凍和榴槤斑蘭蛋糕,食完之後,榴槤味係口腔久久不散,正!之後再試埋流心芒果泡芙,又係一試難忘,好味!最後,食哩榴槤雪糕同埋Godiva 朱古力軟雪糕,為今餐劃上完美嘅句號!☺️

總括嚟講,以$388再九折嘅價錢,真係物有所值,熱盤冷盤甜品都非常出色,沒有挑剔嘅地方,如果要係鷄蛋裏面挑骨頭嘅話,就係缺少咗一樣野,蔬菜類嘅食物,例如炒雜菜等等...
最後,佢哋職員嘅服務態度都非常滿意,會細心介紹食物嘅食法,令到味道可以再提升,有誠意!真係一間值得推介嘅餐廳🍴👍🏻

• 綠茶奶凍
  • 榴槤奶凍