The Market

位於尖沙咀Hotel ICON的The Market,是一間超有人氣的自助餐餐廳。The Market 連續九年獲得「最佳自助餐廳」殊榮! 作為Poly University Tourism Management的舊生🎓,實在感到非常驕傲呀! 當然要即刻預約來吃晚餐,支持母校和支持自已學校的酒店啦。最近與維記牛奶🤝攜手推出 [ 唯笑。維妙 ] ✨主題自助餐,把維記牛奶的產品融入菜式之中,炮製出一系列喚醒童年回憶的美食哦! The Market的廚師團隊創作力驚人,完美呈現出家傳户曉的維記牛奶滋味!不論是鹹點、或是甜點,匀加入牛奶原素。除了配合主題,同時提供一頓有營養又美味的大餐呀!聯手推出的菜式,鹹食包括: 周打海鮮粟米湯、大良松子蟹肉炒鮮奶、俄國燴雞柳、奶香鱈魚等。甜食包括: 港式燉奶、薑汁撞奶、乳酪布甸、乳酪雪糕、乳酪忌廉泡芙。品種豐富,款款味道特別,不能錯過啦!餐廳佔地廣,坐位寬敞舒適,全院滿座也不會有擠逼感,用餐過程令人滿意。自助餐提供多款國家菜式,有東南亞、中式、日本和西式美食等等,當中以優質的龍蝦海鮮和主打的榴槤甜品最受歡迎哦。每台客人入座前已預先好擺放三層海鮮拼盤,讓你安
位於尖沙咀Hotel ICON的The Market

聯手推出的菜式

餐廳佔地廣,坐位寬敞舒適,全院滿座也不會有擠逼感
,用餐過程令人滿意。

和主打的榴槤甜品最受歡迎哦。

每台客人入座前已預先好擺放三層海鮮拼盤,讓你安座後可即刻進食啦
! 海鮮有大龍蝦、長腳蟹、小龍蝦、青口、蜆和大蝦,更貼心地附上檸檬和醬汁。龍蝦有蝦膏,肉質結實彈牙,長腳蟹超鮮甜,質素很好呢。吃完後可自行追加,吃多少也沒問題。

頭盤選擇甚多,有煙三文魚
、蜜桃沙律、泰式沙律、蟹柳沙律、薯仔、芝士拼盤、巴馬火腿、莎樂美火腿、黑魚子蟹肉脆包。沙律爽脆新鮮,調味剛好
,味道清新不單調。

熱盤包含各國美食
,有炭燒肉眼扒、奶香鱈魚、美極大蝦、大良松子蟹肉炒鮮奶、蕃茄芝士薄餅、煎鵝肝、蜜汁叉燒等等。肉眼扒充滿炭烤香氣
,肉質幼軟美味。鱈魚醬汁用維記牛奶製成,魚濃奶滑,魚肉鮮甜。薄餅味道不錯,鵝肝入口即化
,很邪惡呀!

甜品方面,大部分用維記牛奶製成
,有蜜桃、柑橘、青蘋果和藍莓口味的乳酪布甸和雪糕,味道帶酸,並不膩口,吃多幾杯也沒問題。乳酪泡芙的賣相超吸引
,切開更會流心,酸甜夾撃,同時有牛奶香氣,我吃了好多個呀。薑汁撞奶用高鈣低脂牛奶製成,薑味超濃,很不錯呢。

最後更可自已唧大名鼎鼎的Godiva雲尼拿白朱古力和朱古力雪糕
,非常滿足呀!

由即日起至10月31日,客人除了可以品嚐牛奶主題自助餐,更可用優惠價加購食宿體驗,是慶祝生日和週年的不二之選。
2020-09-09
2020-08-09 13588 views
疫情下~巳經很久沒出街晚餐這間自助餐,一直想試(無奈每次都等一個月)今次book (也預约了兩星期)到當日(疫情又再爆發),預约要先付Deposit'(訂金),所以當晚照到餐廳。進入餐廳前(度體温),除座位外(每位客人離座,需戴上口罩(取食物),食得安心甜品區有榴槤主場甜品(起碼有六款)椰子甜品較少有椰糖西米布甸(味道不算太甜,少少椰香味),椰子雪糕(好重椰子味,配上椰絲(增加口感)榴槤雪糕(好濃厚榴槤味)榴槤咖央三文冶(咖央味甜,有榴槤香味)榴槤班蘭卷(蛋糕好鬆軟,榴槤cream 好滑)榴槤芝士撻(撻皮香脆,內有榴槤蓉,细细件(一口一隻)榴槤奶凍(榴槤味偏淡,但奶凍口感QQ)炸榴槤球(外脆内暖,內有榴槤蓉)正推介~烏龍茶大菜糕好濃郁茶味配上大菜糕的爽口(好清新)熟食區有蓋保温冷凍海鮮龍蝦,龍蝦仔,青口,蜆,蟹腳但無蠔供應淮山杞子響螺湯(好甜的響螺湯)火口十足椰子主題湯泰式椰子南薑雞湯(好香椰子味,雞湯好鲜甜,有南薑的辛辣味)自助餐(必飲湯~龍蝦湯)濃度十足的龍蝦湯(好飲)魚生類帶子(肉厚清甜)八爪魚(肉厚鲜甜)吞拿魚(好新鲜)特別位(多士)黑松露蟹肉(配魚子醬)多士好香松露味,蟹肉鲜
疫情下~巳經很久沒出街晚餐
這間自助餐,一直想試(無奈每次都等一個月)
今次book (也預约了兩星期)
到當日(疫情又再爆發),預约要先付Deposit'
(訂金),所以當晚照到餐廳。

甜品
有榴槤主場甜品(起碼有六款)
椰子甜品較少

榴槤雪糕(好濃厚榴槤味)

榴槤咖央三文冶(咖央味甜,有榴槤香味)
榴槤班蘭卷(蛋糕好鬆軟,榴槤cream 好滑)
榴槤芝士撻(撻皮香脆,內有榴槤蓉,细细件(一口一隻)
榴槤奶凍(榴槤味偏淡,但奶凍口感QQ)
炸榴槤球(外脆内暖,內有榴槤蓉)正

推介~烏龍茶大菜糕
好濃郁茶味配上大菜糕的爽口(好清新)

熟食區
有蓋保温

冷凍海鮮
龍蝦,龍蝦仔,青口,蜆,蟹腳
但無蠔供應

淮山杞子響螺湯(好甜的響螺湯)火口十足

椰子主題湯
泰式椰子南薑雞湯(好香椰子味,雞湯好鲜甜,有南薑的辛辣味)

自助餐(必飲湯~龍蝦湯)
濃度十足的龍蝦湯(好飲)

魚生類
帶子(肉厚清甜)
八爪魚(肉厚鲜甜)
吞拿魚(好新鲜)

特別位(多士)
黑松露蟹肉(配魚子醬)多士
好香松露味,蟹肉鲜甜(配上魚子醬-提升惹味口感)

蟹粥(蟹好甜,粥好绵)

差点走溜眼位(鵝肝)
鹅肝外煎得香脆,口感-入口即溶(唔蘇)
义燒(好食),肉眼(好鲜嫩),羊扒(唔蘇)

別緻位(焗海鲜)
用上大螺貝殼,內有蝦肉(因為焗的煮法,好香口)

龍蝦(好鲜甜,蝦膏多)
蟹脚(肉厚,鲜甜)

芝士區(一二款芝士)
熟食方面~肉眼扒(可以再食多2件)

自助餐少見位
GODIVA牌子軟雪糕
最愛這牌子(朱古力好濃郁,雪糕口感好幼滑)

換碟(好密),加水(好主動)
每人包一杯餐飲
一心試椰子系列(但款式太少)

榴槤系列(好好味)

Dinner
2020-07-19 10062 views
朋友上個月開始已經想食buffet揀選一輪之後,朋友最終揀中了這家在Hotel ICON內的The Market透過openrice訂座有8折優惠,折實後連加一,埋單每人$610!由6月份開始,The Market與著名椰子品牌甄沾記crossover,推出Coconut Hong Kong Story主題自助餐以甄沾記椰子產品入饌,熟食甜品皆見其蹤影~~獲安排入座後,枱面上擺放著獨立小包裝的椰子糖給食客試試!我們的座位是在餐廳內的最盡頭處,與取餐區剛好是一頭一尾經過全部座位後才到達取餐區~~~幸好不像另外某些酒店那樣會推出限時限量的食品,否則實會排隊尾!先攻海鮮冷盤區,款式選擇尚算足夠青口﹑蟹腳﹑蜆﹑龍蝦﹑小龍蝦等皆有提供~~~不過以600元的價位而言,卻沒有生蠔供應!海鮮用藍色大冰桶冰鎮著,有點漁市場的感覺~~唯海鮮質素一般,龍蝦肉質不算十分爽口彈牙,蟹腳肉質甚至有點霉...再加上餐廳所提供的較剪十分不好用笨重又實又鈍,所以也沒有像平時那樣吃那麼多海鮮!雖然海鮮質素一般,但據聞The Market的熟食及甜品都幾有水準!!食熟食之前,還先去沙律區及刺身壽司看看!試了吞拿魚﹑帆立貝及
朋友上個月開始已經想食buffet

以甄沾記椰子產品入饌,熟食甜品皆見其蹤影~~
獲安排入座後,枱面上擺放著獨立小包裝的椰子糖給食客試試!
甄沾記椰子糖

我們的座位是在餐廳內的最盡頭處,與取餐區剛好是一頭一尾
經過全部座位後才到達取餐區~~~

先攻海鮮冷盤區,款式選擇尚算足夠
青口﹑蟹腳﹑蜆﹑龍蝦﹑小龍蝦等皆有提供~~~
不過以600元的價位而言,卻沒有生蠔供應!
海鮮用藍色大冰桶冰鎮著,有點漁市場的感覺~~

再加上餐廳所提供的較剪十分不好用
笨重又實又鈍,所以也沒有像平時那樣吃那麼多海鮮!

食熟食之前,還先去沙律區及刺身壽司看看!
吞拿魚&帆立貝
試了吞拿魚﹑帆立貝及八爪魚,帆立貝超鮮甜軟嫩,連八爪魚的質感都好軟嫩

沙律區那邊,芝士的選擇都算多!
當中最特別的是松露蜜糖醬這款醬汁,配ham食,味道好匹配!!
ham鹹香之中,帶點醬汁的微甜及松露香!!

然後開始熟食了~~
叉燒
叉燒,蜜汁焦香味不算好濃,但肉質軟熟!
黑松露蟹肉多士配魚子醬
黑松露蟹肉多士配魚子醬,由於一直擺放著,多士並非熱烘烘的~
黑松露蟹肉醬幾香,魚子份量亦沒有吝嗇,味道尚可~~
鵝肝
鐵板燒有鵝肝,配蘋果醬,可令鵝肝沒那麼膩,唯鵝肝不算肥美甘香!
龍蝦濃湯
龍蝦濃湯,仿如將整隻龍蝦的味道濃縮,略嫌味道有點太濃!!

據聞喇沙及燉湯的質素不錯,所以是我和朋友的必取items!
喇沙
喇沙湯底充滿椰香,帶點微辣,很好吃>V<!!朋友點了兩碗啊!
這是其中一款以椰子入饌的菜式啊!!
另外,亦試了脆炸椰絲雞柳,外層用椰絲包裹來炸,但肉質有點乾硬呢!
響螺頭燉湯
響螺頭燉湯,火侯足,用料足,湯很甜,好味!!

衝刺甜品區,除了椰子類甜品外,還充滿著榴槤甜品

就算有供應movenpick雪糕,也會想先試特色雪糕
榴槤雪糕及椰子糖雪糕都有試
Godiva朱古力雪糕
竟然還有Godiva朱古力雪糕,不過可能雪糕漿才剛凝固好,質感較水!但朱古力味仿香濃!!
榴槤雪糕像是在吃一啖一啖的榴槤肉一樣,超香甜濃郁的榴槤味啊!!
椰子糖雪糕
椰子糖雪糕,混入了椰子脆片,好香椰子味而不會過甜~~
榴槤奶凍,細細杯,亦是像是直接吃榴槤肉一樣,但朋友喜歡榴槤雪糕多些...
榴槤芝士撻﹑榴槤球和炸榴槤就被比下去了,感覺較為普通!
抹茶奶凍,仿如喝抹茶一樣,帶苦澀味,好濃很好吃!

整頓dinner buffet中,相信是以甜品所帶來的印象最為深刻呢!!
熟食就以燉湯及喇沙最為出色!
榴槤愛好者真的要留空間去試榴槤甜品丫~~
榴槤食品出色程度幾乎蓋過作為主題的椰子啊!!
即使沒有生蠔,海鮮質素一般,但其他食品的水平,都令600元的價位算是值得!
2020-06-30
吞拿魚&帆立貝
喇沙
響螺頭燉湯
椰子糖雪糕
卜左又期待左好耐既榴連Buffet 十一點半黎到已經人頭湧湧大排長龍大家都抱着極級期待嘅心情等佢開佢最近仲同香港馳名椰子糖甄沾記Crossover除左榴連 仲有好多椰子菜式The market 真係做得好好無話因為多人食 佢就照辦煮碗但成日都力求創新咁咁一黎到就緊係即刻拎片皮鴨啦你見我每次出去拎都有佢份唔係因為特別好食 但係我真係好鍾意食刺身都新鮮既 比起早個排食既普慶仲好味佢特別既有醋靖魚好值得試牛排唔靭係你叫完之後佢會幫你煎番熱 有得簡生熟凍海鮮選擇比普慶 少 佢冇生蠔不過都好受歡迎 蝦都幾新鮮其他冇試因為懶唔想剝殻同埋佢一坐低就有welcome drink 有香檳送 個燉湯好不得了 好好味 又足料 必試!佢依碗就係特別版椰子喇沙我同朋友都有叫發覺個員工有少少一舊雲咁同佢講唔要麵 淨要餸又問番我朋友 要咩麵另一個 話要油麵 佢又問係咪米線咁好似麥兜既對話咁我就咩都要左 所以無依個問題不過個湯底好有椰香 唔係死辣 係好味既片皮鴨又再出現其實個陣都差唔多尾聲佢隻鴨都片到無左但個到有個staff好好人見我企左係度 望住堆疑似鴨皮但又似賣淨庶既野既時候佢就主動行黎話 我再拎過啲鴨皮俾你丫見
卜左又期待左好耐既榴連Buffet

不過都好受歡迎
蝦都幾新鮮其他冇試因為懶唔想剝殻

同埋佢一坐低就有welcome drink
有香檳送
個燉湯好不得了 好好味 又足料 必試!

佢依碗就係特別版椰子喇沙

見塊皮唔熱 又同我講 你一陣再番黎拎丫 要啲時間
好hospitable proactive 好抵讚
最衰唔記得佢個名

講番甜品

雪糕方面 佢有Godiva, 佢最出名既自家製榴連雪糕,仲有依排特別版椰子雪糕
我會覺得佢個godiva 太快溶

但因為我係榴連愛好者
所以 我最鍾意都係榴連
個日食左好多舊架都

佢個炸榴連波波 都幾煙靭
有麻糬feel~

同個經理教我地
要撈個榴連榕同埋個雪糕一齊食
佢話咁先最好食!

最後個啲烏龍茶大茶糕同椰子奶凍

• 燉湯
  • Laksa
  • 片皮鴨
2020-05-15 10374 views
不愧为全港性价比最高头3位的自助餐。实在没让我失望。这餐厅是理工大学附属的酒店。餐厅员工都是大学实习的学生。首先酒店大堂非常有度假感觉。餐厅的环境也很舒适。服务也非常满意。这裏食物的种类不算很多,但整体水准非常高,除牛扒做得比较乾难吃之外,没有一道菜是难吃的。最喜欢的是带子刺身,肯定是全香港所有自助餐中最大的带子,绝对又大又鲜美。另外鹅肝也是煎得非常好吃。龙虾汤味道更是一绝,龙虾味浓郁。泰式烧猪颈肉非常惹味开胃。主打波士顿龙虾还是可以,只是龙虾肉不够多。龙虾钳稍为一般,长脚蟹蟹肉也不够多。但整体海鲜总量还是很多元化。鱼子酱不过不失。最特别是海鲜海螺,造型很特别。唯独牛扒煎得太乾,是所有菜中最难吃的。最后经验是他们的软雪糕是GODIVA品牌,绝对是全港独有。虽然只有巧克力味道,但吃落的质感很实净,和一般软雪糕非常不同。绝对是整晚最后的惊喜。这家餐厅绝对值得一试。

这家餐厅绝对值得一试。

2020-05-14
2020-10-13 90 views
知道這裡的buffet一位難求,所以預早一個月請假和在openrice的訂座服務預約Lunch buffet由於是平日下午,所以不算太多人,我二人被安排坐四人枱,十分舒適食物繁多,海鮮類除了生蠔,其他如蟹腳,蝦,青口,蜆等都有,這裡有龍蝦鉗,所以我先夾為快,大件之餘又不失鮮味凍盤也是應有盡有,數類芝士、煙三文魚、沙樂美腸、巴馬火腿等烤牛肉和羊架要排隊order的,等候時間不算耐,在食物區轉個圈的時間就等到了,味道是出乎意料的好吃,燒得剛剛好!有烤香之餘有肉汁,完全沒有過老,不點醬汁也很好味,很驚喜,大力推介亦要讚賞當天當值的女廚師,吃了數轉都保持水準燉椰子雞湯和賽螃蟹都有水準,温度保存得很好是日重頭戲:榴槤甜品就是為了朝聖它而來的,果然,不負所望,真係每件都好好食,到現在看到相都回味無窮,齒頰留香,當然,榴槤以外的甜品也很有水準,有肚的話,一定要全部品嘗一番。這pat賣相是很差,但卻是人間美食是一位經理見我滿碟榴槤甜品過來教我吃的,用榴槤雪糕+榴槤蓉+炸榴槤卷撈埋一齊食的,一吃入口,嘩!湧出來的榴槤香氣,香滑得來有脆脆的口感,嘩,真是一絕,一試難忘,要食到瞇埋眼去享受這種美味,真的非常

凍盤也是應有盡有,數類芝士、煙三文魚、沙樂美腸、巴馬火腿等

亦要讚賞當天當值的女廚師,吃了數轉都保持水準

燉椰子雞湯和賽螃蟹都有水準,温度保存得很好

是日重頭戲:榴槤甜品

這pat賣相是很差,但卻是人間美食
是一位經理見我滿碟榴槤甜品過來教我吃的,用榴槤雪糕+榴槤蓉+炸榴槤卷撈埋一齊食的,一吃入口,嘩!湧出來的榴槤香氣,香滑得來有脆脆的口感,嘩,真是一絕,一試難忘,要食到瞇埋眼去享受這種美味,真的非常感激經理教授的隱藏食法,大家有機會也請一試

這餐自助餐是近來吃過最開心的一餐,因為食物全是水準或以上,每位連加一只是$4xx,實在物有所值,唯一缺點只是當天由入酒店到去餐廳用膳期間的staff們都沒精打彩,戴了口罩更加感受不到笑容和温度,我明白疫情給酒店業的打擊很大,但既然仍是酒店的一分子,應該振作,令客人有回頭的意願,明天會更好,不是嗎?

2020-10-08 153 views
呢排比較安全所以親未有太多人先book所以book得比較快,今次終於可試到呢間。先睇環境感覺好舒服,疫情關係都見到坐滿但有啲枱都隔咗一大張枱。都係拿野食時要帶口罩。沙律bar其實每次我都係拿parma ham同芝士試薯仔沙律太吸引都拿來試下,芝士不錯,但食左舊應該係羊芝士勁蘇差不多等於有隻羊🐑係你身邊咁蘇.但其實應該好野泥既我唔識食姐。Sushi正常新鮮榴連甜品必食記得留肚,我食到7成飽先食甜品發覺唔多掂...試小左好多野海鮮都正常,長腳蟹有小咸但還算合格北京片皮鴨可一試即燒肉眼扒必食,肉質鮮嫩有牛油香唔un椰子雞湯必飲好香椰子味足料班蘭榴連卷必食超香,榴連三文治🥪有位就試啦味其實差唔多但冇班蘭咁香,朱古力同其他都好食但我建議你食曬榴連甜品先食其他唔係就好飽下...最後佢地送左個蛋糕🎂小驚喜之前有mark低都幾識做加分!下次會再來食其他野因我都仲有好多野未試曬,整體價錢同食物服務都合格以上既!

沙律bar其實每次我都係拿parma ham同芝士試

Sushi正常新鮮

海鮮都正常,長腳蟹有小咸但還算合格

北京片皮鴨可一試

即燒肉眼扒必食,肉質鮮嫩有牛油香唔un

椰子雞湯必飲好香椰子味足料

2020-10-07
Celebration
Anniversary
  • 貓山王榴槤雪糕
  • 椰子燉雞湯
榴槤呀榴槤,盡管全世界都話你重口味,我都對你不離不棄!🤤​我身邊幾乎無咩人愛榴槤,甚至我細個時都非常抗拒!直至前幾年因工作關係,差不多每個月都會去馬來西亞,當時啲朋友帶我去水果檔食榴槤放題,那時檔販開咗隻紅蝦(榴槤品種之一)比我,我半推半就塞入口,自此對榴槤嘅愛就一發不可收拾!🤤​馬來西亞榴槤果肉雖少,但肉質香甜濃郁,帶有少少酒味,加上綿密嘅口感,味道真係比香港成日食到嘅泰國金枕頭差天共地!可惜家陣無得飛,想再飛馬拉食榴槤都困難重重!😭​▲餐廳環境舒適,對正花園,係度歎下午茶幾爽。前陣子,留意到The Market出咗新嘅榴槤T-Set,仲要以貓山王及紅蝦做主題!聽完立即Book!(本想係佢推出嗰日14/9就食,點知太Full,結果搞到呢排先食到...😅)​呢次呢個T分堂食同外賣版,對我呢種深度重口味人士,當然兩隻都試晒!🤤​✾堂食榴槤飄香下午茶堂食則有埋鹹味點心,合共有15款美點!真係超豐富耶!😍💕​一般喺出面食T都係有10款點心左右,The Market呢套T-set則有15款,款式多出1/3呢!而且數量多,不代表唔足料或質量低,呢款T不但有原件紅蝦榴槤可試(一般馬來西亞榴槤,每個
榴槤呀榴槤,盡管全世界都話你重口味,我都對你不離不棄!🤤​
▲餐廳環境舒適,對正花園,係度歎下午茶幾爽。

✾堂食榴槤飄香下午茶
The Market 飄香榴槤下午茶套餐(兩位)
堂食則有埋鹹味點心,合共有15款美點!真係超豐富耶!😍💕​
一般喺出面食T都係有10款點心左右,The Market呢套T-set則有15款,款式多出1/3呢!而且數量多,不代表唔足料或質量低,呢款T不但有原件紅蝦榴槤可試(一般馬來西亞榴槤,每個喺香港賣都要3-500蚊,超貴!),仲任食由D101及D24 榴槤做嘅雪糕,以及聯乘意大利咖啡品牌illy嘅甜品系列等等,啱晒我呢啲為食,又想試多啲嘢嘅人~​

✦甜點​
包括: 24K榴槤拿破崙、D198金鳳榴槤泡芙配咖啡曲奇脆粒、D197榴槤意大利芝士蛋糕、榴槤斑蘭千層蛋糕、D24榴槤椰子糯米滋、馬拉西亞直送紅蝦榴槤(一件)、烏龍茶啫喱、Forbidden D24 榴槤蛋卷​
D197榴槤意大利芝士蛋糕
今次下午茶重點,同外賣版一樣,係餐廳聯乘意大利illy濃縮咖啡品牌,打造嘅「榴槤意大利芝士蛋糕」!堂食版本,仲會用隻illy杯仔裝住,打卡幾靚!上層係朱古力片,內裡則有由手指餅、意大利軟芝士及榴槤慕絲做嘅蛋糕,每食一啖都融匯多重質感,正呀!🤤​
D198金鳳榴槤泡芙配咖啡曲奇脆粒
另一款我好鍾意嘅係D198金鳳榴槤泡芙配咖啡曲奇脆粒,咬開泡芙入面係香滑嘅榴槤蓉,勁邪惡!
D24榴槤椰子糯米滋
D24榴槤椰子糯米滋,咬開盡是D24榴槤蓉,味道唔錯!
原件紅蝦榴槤
至於原件馬拉西亞直紅蝦榴槤,味道無得輸!平時馬拉係唔出口紅蝦,估唔到唔洗飛,喺呢度可以食到wo,真係止癮一流!
榴槤雪糕
最後我非常推薦就係無限添加嘅榴槤雪糕!用咗D101及D24 榴槤做嘅果蓉, 濃郁到無朋友!我直情唔覺得佢係雪糕,濃度好似純榴槤蓉咁!​

✦鹹點​
包括:血腥瑪莉香辣鮮蝦、蘇格蘭煙三文魚他他多士、西班牙辣肉腸橄欖串、芝士釀意大利青瓜、香脆炸薯球配燒烤醬​
血腥瑪莉香辣鮮蝦
鹹點方面無榴槤成分,味道都會偏向冇咁濃烈, 個人感覺佢係為咗襯托榴槤甜品而設計。比如香辣鮮蝦個醬汁,偏清新,入面隻生蝦食上口好爽甜、好開胃, 可以突顯返甜品嘅甜香味。
辣肉腸橄欖串
辣肉腸橄欖串,橄欖帶有少少甘香同埋香辣嘅肉腸,又係襯甜品嘅好選擇。​
▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂
​✾外賣榴槤飄香下午茶
飄香榴槤甜品外賣套餐(兩位用)
包括:馬來西亞貓山王榴槤果肉、D24 榴槤椰子糯米糍、D197榴槤意大利芝士蛋糕配曲奇脆匙、榴槤斑蘭卷配椰子脆脆、抹茶荔枝D24榴槤卷、D197榴槤芝士泡芙、24K榴槤拿破崙、手工花形榴槤曲奇、烏龍茶啫喱、Forbidden D24 榴槤蛋卷、唯港薈自家製榴槤單球雪糕禮券​
▲跟堂食版相似,外賣下午茶有D24 榴槤椰子糯米糍及D197榴槤芝士泡芙呢!
榴槤斑蘭卷配椰子脆脆
▲榴槤斑蘭卷配椰子脆脆,好地道馬來西亞糕點風味!
手工花形榴槤曲奇
▲手工花形榴槤曲奇,香脆可口,而家勁靚!打卡一流!

榴槤下午茶外賣版,主要以甜品為主,喺12款甜品之中,重點係用D197榴槤(老樹貓山王)及illy濃縮咖啡做嘅意大利芝士蛋糕!呢款蛋糕有手指餅、意大利軟芝士及榴槤慕絲,多重口感,好豐富。另一款外賣限定嘅榴槤斑蘭卷配椰子脆脆我都好鍾意,斑蘭海綿蛋糕包住榴槤蓉,再加少少椰子碎,幾正!​
▲今次有跟Youtube夥伴Timbee拍片,有機會再同大家分享!
 ▲甜品部主廚Danny好Nice,經常親自出馬招待客人~
▲最後附上下午茶Menu,供大家參考~
2020-09-26
$350 (Tea)
The Market 飄香榴槤下午茶套餐(兩位)
D197榴槤意大利芝士蛋糕
D198金鳳榴槤泡芙配咖啡曲奇脆粒
原件紅蝦榴槤
榴槤雪糕
血腥瑪莉香辣鮮蝦
飄香榴槤甜品外賣套餐(兩位用)
榴槤斑蘭卷配椰子脆脆
手工花形榴槤曲奇
  • 榴槤飄香下午茶
2020-10-03 0 views
今晚同好友去食Hotel icon The Market 自助晚餐,坐低冇耐,侍應率先送上一盤雙人份三層海鮮架;有龍蝦、長腳蟹、凍蝦、青口、蜆⋯🦞🦐🦀食完唔夠先至自己出去再夾過👍🏻呢度嘅自助餐提供嘅食物款式唔算多,🔥烤牛肉、羊架、叻沙湯粉麵、咖哩類、燉湯、熱盤、芝士沙律、刺身、果汁⋯⋯,味道都算係好😊當中海鮮冷盤質素相對比較優質😎個人覺得係THE MARKET絕對唔可以唔食嘅一定係佢哋啲甜品😋🤤當中以榴槤甜品最受我嘅喜悅😍榴槤奶凍、榴槤卷、芒果泡芙、三重朱古力⋯最最最鍾意❤️杯自製榴槤雪糕加埋濃郁既榴槤蓉醬😋真係勁好味!仲有GODIVA軟雪糕🍦完全係甜品友嘅天堂🤩🤩
食完唔夠先至自己出去再夾過👍🏻

當中海鮮冷盤質素相對比較優質😎
仲有GODIVA軟雪糕🍦完全係甜品友嘅天堂🤩🤩
2020-10-03 74 views
令人失望的一餐,安排到silver room,攞嘢食要行好遠,海鮮次次都要排隊,refill 又慢。食物種類唔夠豐富,但又唔係少而精。牛扒已經切好一塊塊,保温又做得唔好。幸好羊扒好味又唔騷,蟹都新鮮,仲有Godiva 雪糕,否則都唔知食乜~五百幾一位午餐,唔算平,咁樣嘅質素真係~好~失望⋯⋯
2020-10-02
$570 (Lunch)
Celebration
Birthday
2020-09-29 375 views
一入去就係一堆整齊的甜品~~~ 好美喔!蛋殼形的容器好可愛!!係出面等緊的時候已經聞到榴槤香~原來有個專區仔全部係榴槤~自助餐的前菜多數冇咩人會食吃了parma ham,冇咩特別有點過咸。後面有中式日式的輕食前菜,仲有滷水豆腐同雞翼~ 都係正常味格離的三文魚味道正常,唔夠煙燻味西瓜我食了一口,好甜的~ 而且呢度的水果切得離奇地大舊生牛肉片唔好味可能因為太多橄欖油。而且吃過牛陣定什麼丼的日本餐廳的生牛肉就不喜歡這個較像西式的(?)主食方面有以下呢D其實味道好正常,又算多野揀係真係唔錯的餐廳黎~上面呢堆野之中,原來我只吃了肉眼排,上圖左邊呢個螺形焗海鮮同一塊乳豬LOL因為主食個D飯同麵好易令人唔想食,驚太易飽而試唔到更多野~呢個魚生飯好似係我個晚食過的唯一一口飯現場有人燒海鮮,但當然啦點會比得上其他食磯燒海鮮的餐廳(話說後面D玉米片係廣告?! LOL)主食呢邊重頭戲應該係呢個龍蝦同蟹腳位小龍蝦好似好危險,都係唔好食好D~自助餐多數呢D海鮮係凍食,其實食完THE HUB的原隻龍蝦又熱烘烘又爽又多肉就咩都比唔上 (父親節去食~!)不過雖然係凍食,D肉一D都唔霉,冇急凍雪味,係爽的,不過只係凍姐
係出面等緊的時候已經聞到榴槤香~原來有個專區仔全部係榴槤~

自助餐的前菜多數冇咩人會食

格離的三文魚味道正常,唔夠煙燻味
西瓜我食了一口,好甜的~ 而且呢度的水果切得離奇地大舊
主食方面有以下呢D
其實味道好正常,又算多野揀係真係唔錯的餐廳黎~

因為主食個D飯同麵好易令人唔想食,驚太易飽而試唔到更多野~

呢個魚生飯好似係我個晚食過的唯一一口飯
現場有人燒海鮮,但當然啦點會比得上其他食磯燒海鮮的餐廳
(話說後面D玉米片係廣告?! LOL)
主食呢邊重頭戲應該係呢個龍蝦同蟹腳位
小龍蝦好似好危險,都係唔好食好D~
特別係個蟹腳琳很喜歡,大大條又多肉,好易一勾上黎就成啖肉,比龍蝦鮮,而且同凍食好似夾D,好味~~~
琳食了5隻腳左右yeah~
呢個蟹粥真係好味,比起其他佢唔止有正常味~係好味LOL
另外呢個唔知咩椰子燉雪耳同雞之類都好好味~!