早前為左慶祝生日而去左四季酒店Staycation❤️ Package包左2人份既下午茶Set,今個月既主題係櫻花🌸,真係好切合春暖花開既感覺😘甜點🍮◦ 櫻花香檳白桃寒天◦ 草莓櫻花奶油卷◦ 開心果粉紅法式蛋白杏仁餅◦ 櫻花朱古力撻◦ 櫻花絲絨蛋糕◦ 四季鬆餅配自家制野莓果醬、燈籠果杏桃醬及傳統英式忌廉甜點款式都幾豐富,而且外型同樣好精緻!大部分甜品都用左櫻花呢個元素,滿滿既粉紅色真係滿足曬少女心,忍唔住係咁打卡😍當中我最鍾意既就係櫻花朱古力撻,平時我其實唔係咁鍾意朱古力🍫,反而呢個好有驚喜,朱古力味mousse比較濃郁但唔會太甜或者太苦,而且個撻焗得既酥脆,好好食😋櫻花紅絲絨蛋糕造型幾靚,上面有一個四季酒店Logo既朱古力牌仔幾得意👻;暖暖地既scone同樣驚喜,外脆內軟,牛油味都幾香,再搽埋果醬同clotted cream,哇真係一大享受😙鹹點🌮◦ 煙燻三文魚、檸檬忌廉芝士、牛油果醬日式三文治配梅子蛋黃醬◦ 磯煮鮑魚、粉紅魚松、櫻花漬物迷你撻◦ 鵪鶉蛋、日本海藻粉配迷你薄餅◦ 叉燒沙律、玉子、蕪菁墨西哥卷餅佢地既鹹點同其他地方比較唔同既係除左三文治,仲有其他款式,感覺就冇單一三文治咁

甜點🍮
◦ 櫻花香檳白桃寒天
◦ 草莓櫻花奶油卷
◦ 開心果粉紅法式蛋白杏仁餅
◦ 櫻花朱古力撻
◦ 櫻花絲絨蛋糕
◦ 四季鬆餅配自家制野莓果醬、燈籠果杏桃醬及傳統英式忌廉

鹹點🌮
◦ 磯煮鮑魚、粉紅魚松、櫻花漬物迷你撻
◦ 鵪鶉蛋、日本海藻粉配迷你薄餅
◦ 叉燒沙律、玉子、蕪菁墨西哥卷餅

佢地既鹹點同其他地方比較唔同既係除左三文治,仲有其他款式,感覺就冇單一三文治咁單調😝每件鹹點都幾驚喜,當中我尤其滿意個迷你撻,估唔到鮑魚同櫻花都幾夾,而且個撻好鬆化,一啖食落去表示大滿足🤩

茶🍵
◦ 薰衣草伯爵紅茶
◦ 檸檬香草茶

兩款茶各有特色,平時都好少飲到呢種味道既茶,味道夠曬特別,而且都可以解膩🫶🏻

環境🛋
四季酒店The Lounge呢到座位好闊,而且係坐係大沙發好舒服,可以同朋友們係呢到度過一個悠閒下午順便慶祝生日,係一段美好既回憶❤️

📍The Lounge @fshongkong
中環金融街8號香港四季酒店大堂

如果你鍾意我既分享,希望你可以Like❤️、Share和Follow @ourfoodstephk

2022-04-05
Tea
四季酒店嘅下午茶一向係我最鍾意嘅頭五位之一~呢排見到佢哋出咗櫻花主題下午茶,即刻忍唔住book去試吓~😍🌸鹹點方面有四款,其中兩款比較好食係個碳煮鮑魚、粉紅魚鬆、櫻花潢物迷你撻同埋叉燒沙律、玉子、蕪菁墨西哥卷餅,但鹹點整體唔算好突出~而甜品方面四款都係以櫻花做主題:🌸🌸櫻花香檳白桃寒天:呢個好似pudding咁樣,裏面係寒天,上面有啲白桃肉同埋脆脆,好清新~🌸士多啤梨樱花忌廉卷:櫻花味蛋糕好鬆軟,裏面嘅cream亦都好軟滑~😋🌸開心果粉紅法式蛋白杏仁餅:呢個口感都OK但係就唔太食得出係咩味道~🌸櫻花朱古力撻:最鍾意呢個😍,朱古力味香濃Mousse好滑,上面配埋櫻花啫喱,好味~😋🌸櫻花絲絨蛋糕:紅絲絨蛋糕配上櫻花味嘅cream,唔會太甜~👍🏻茶葉選擇咗個薰衣草伯爵茶味,伯爵茶中帶有薰衣草嘅香味,幾特別~朋友係食素所以一早預訂左一份素食嘅鹹點俾佢,聽佢講味道都不錯~最鍾意呢度嘅服務好好,環境亦都坐得好舒服,配埋個咁靚嘅粉紅色主題下午茶,好relax嘅一個下午~🌸☺️☕️

甜品方面四款都係以櫻花做主題:🌸

2022-03-24
當時 2月尾,跟好姊妹一起夾份住中環香港四季酒店 Four Seasons Hotel 的兩日一夜 Staycation! 我們 Book 了海景酒店房,可是兩天的天空不造美,總是陰天!背景失色!然而,這個 Staycation package 包括:兩日一夜海景酒店房、2 人 High Tea set 及 2 人 自助早餐!後來,我 Email 問酒店,問番原先喺邊間餐廳食 High Tea set,原來喺番 Lobby 間 The Lounge 咋!係咁,我覺得我哋間酒店房個景更勝一籌嘞!亦別有一番體驗!酒店職員送上來酒店房,推一張圓枱連同食物,食物正是收藏於桌下的儲存櫃,也有用保鮮紙包好保質,讓她 Set up 後,我們才影相!四季 High Tea set 經常以節日或季節轉 Menu,一個月後再去隨時已轉 Menu 嘞!適逄2 月為新年及春天即將來臨,選用春天的食材! 柑橘主題 High Tea set 感覺清新!柑橘主題 High Tea set $545/2 上層:甜點中層:甜點下層:鹹點甜點及鹹點賣相精緻! (先嚐甜,後食鹹)$290/2 杯香檳 上層:甜點柑橘慕絲~慕

係咁,我覺得我哋間酒店房個景更勝一籌嘞!亦別有一番體驗!

適逄2 月為新年及春天即將來臨,選用春天的食材!
 柑橘主題 High Tea set 感覺清新!

柑橘主題 High Tea set $545/2
中層:甜點
下層:鹹點
甜點及鹹點賣相精緻!
 (先嚐甜,後食鹹)
High Tea set
$290/2 杯香檳
香檳
 上層:甜點
柑橘慕絲~慕絲甜美軟滑,底部是柑橘醬,酸甜清新!

柑橘卷~這款最甜!咬開看似三文魚卷微脆的表面,內有朱古力瑞士卷,相當驚喜!

木頭餅~有點乾身,內裡有吉士醬!

雲呢拿奶凍~香甜而口感滑溜的雲呢拿奶凍,底部似是曲奇餅底,配以柑橘醬,口味上有強烈對比!

柑橘慕絲
柑橘慕絲
柑橘卷
木頭餅
雲呢拿奶凍
 中層:Scone 鬆餅
有兩款口味,原味鬆餅及提子味鬆餅,各兩件
散發牛油芳香,原味鬆餅好鬆化,外脆內軟,甜度恰到好處!
配以3 款醬:軟滑的 Clotted cream 忌廉、柑橘醬、藍莓醬!
其實!食一個都有點滯!

中層:Scone 鬆餅

下層:鹹點
黑松露忌廉芝士泡芺~鬆泡泡的泡芺注滿黑松露忌廉,提升口味,綴以柑橘醬,增添一份清怡及減膩!

迷你風乾火腿漢堡~外型的骰方便入口!風乾火腿帶出鹹鮮,柑橘醬帶果酸,開胃解膩!

拿破崙~千層酥質感的拿破崙,質感尚算香脆!

黑松露忌廉芝士泡芺
迷你風乾火腿漢堡
拿破崙
2021-02-27
Delivery
$459.3 (Tea)
High Tea set
2022-02-16 1731 views
中環情人節 afternoon tea 情人節來吃afternoon tea ,訂座時說tea set 跟平常吃的一樣,價錢也沒有變。鹹點有:藍蝦伴辣蛋黃醬、馬鈴薯絲配奶油麵包藍蝦新鮮,份量多;麵包香滑軟熟,很有水準。風乾火腿水牛芝士番茄卷、黑醋珍珠、橄欖油珍珠、羅勒配軟包Ham 跟芝士番茄的配搭不會有錯,味道突出。特級法國康堤芝士伴無花果、蘋果梨醬配法國多士無花果和蘋果梨醬酸味突出又和多士很協調,令人增添食慾。野菌慕絲牛肝菌迷你撻菌類好像不太新鮮,入口有一點苦味。甜點有:裱花杯子蛋糕心型雜莓朱古力紅果朱古力忌廉曲奇玫瑰白桃忌廉蛋糕紅絲絨蛋糕甜點都非常甜,唯一喜歡的是心型雜莓朱古力,雜莓的酸味突出,容易入口。其他的只能夠兩個人share 一件。鬆餅、提子鬆餅各一件鬆餅結實,不會鬆散。不算濕潤,是偏乾身,但不脆的那種。至於牛油味,這裏的鬆餅偏香濃。這裏的沙發座位很舒服,而且情人節那天客人不多,環境非常好。
中環情人節 afternoon tea

鹹點有:

藍蝦伴辣蛋黃醬、馬鈴薯絲配奶油麵包
藍蝦新鮮,份量多;麵包香滑軟熟,很有水準。

風乾火腿水牛芝士番茄卷、黑醋珍珠、橄欖油珍珠、羅勒配軟包
Ham 跟芝士番茄的配搭不會有錯,味道突出。

特級法國康堤芝士伴無花果、蘋果梨醬配法國多士
無花果和蘋果梨醬酸味突出又和多士很協調,令人增添食慾。

野菌慕絲牛肝菌迷你撻
菌類好像不太新鮮,入口有一點苦味。

甜點有:

裱花杯子蛋糕
心型雜莓朱古力
紅果朱古力忌廉曲奇
玫瑰白桃忌廉蛋糕
紅絲絨蛋糕

其他的只能夠兩個人share 一件。

鬆餅、提子鬆餅各一件

這裏的沙發座位很舒服,而且情人節那天客人不多,環境非常好。

$380 (Tea)
又黎四季酒店Staycation ,本身想試新開Argo breakfast buffet,但遲左起身客滿,所以去左The Lounge 食breakfast set。被安排左坐係窗口位,但因為餐廳位於一樓只係睇到對岸ICC部分景觀,好彩樓底高加分。侍應好有禮貌,先提供咖啡☕️或茶,同鮮榨果汁🍹一杯。餐牌簡單,得五款不同款式早餐套餐。Hong Kong breakfast:豉油皇銀芽炒麵:灑上大量芝麻提香,附送蔥絲紅椒絲伴碟,炒麵炒得干爽,唯調味略為重手,比較偏咸,但整體影響不大,麵條爽身有韌勁。海鮮粥:熱辣辣呈上,誠意非常,完整大均粒帶子提鮮;粥底棉密,煲至滑身,仲帶中量蝦粒增加口感,提供花生🥜粒、油炸鬼、蔥花、辣榨菜等,自行添加。點心拼盤:爆汁小籠包,熱到燙口,皮薄餡靚。燒賣上面有搖柱做點綴,豬肉肉實結實,不錯。蝦餃做到晶瑩通透,皮不厚,蝦肉調味一流。Japanese breakfast:燒三文魚腩:兩面煎至金黃脆身,魚食啖魚皮有魚脂香味,油脂適中,質應實淨補充Omega 3 都不錯。白粥:不是完全白色的,粥有底味,似味㬝味,加紫菜落去食又得。日式蒸蛋,醃酸菜:蒸蛋好燙手,好滑溜,入

Hong Kong breakfast:

Japanese breakfast:

燒三文魚腩:兩面煎至金黃脆身,魚

日式蒸蛋,醃酸菜:蒸蛋好燙手,好滑溜,入面有大蝦🍤,大量蔥粒,高質。

麵豉湯:餡料豐富,有豆腐、海帶、香菇增添風味,口味正宗。仿如置身於日本🇯🇵。

總結:
擺盤精美 食物質素高
環境一流 服侍周到

今期以白桃為主題,成個tea set 咸/甜點都絕不馬虎,每款都有它的特色。我倆早到30mins之多(下午茶要2點半才開始) ,但店員態度好好亦安排座位比我地,仲可以坐窗口位添~ 超開心還貼心同我地講可以先點飲品,但tea set 就要2點半才可以上枱。環景真係舒適,枱與枱之間距離感超強,可能早到既關係,用餐時間亦好充裕。普通凍咖啡都好有水準 吹左陣水,三層架終於上場 超吸睛~~~➊首先不得不提及佢地既Signature Scones不愧為香港頭三甲,真的名不虛傳😍堅好食,烤至金黃色脹卜卜的賣相已經相當吸引眼球🤤 口感外脆內軟不糊口, 配埋今期既白桃果醬真係無得彈,每人仲有2件添👍 冒住肥幾磅既危機都要食多件😅➋雪蟹、蛋沙律配法式曲奇咬落已經感覺到微微的海水味及蛋沙律混合蟹肉絲的清新口感😋❸白桃忌廉配杏仁餅乾半透粉紅色半圓的外型,已經令不少的少女心有 ((( 動L ))) 既感覺,內裡仲有白桃醬加埋杏仁餅乾,又幾清新討好🥰❹開心果法式蛋糕伴白桃&紅桑子一口蛋糕帶微微的開心果果仁味加埋白桃既甜味仲有紅桑子酸甜味,好有層次好好味🤣🤣總括黎講:環景又舒適,服務又到位,食品又高質。由於每款都試

普通凍咖啡都好有水準
吹左陣水,三層架終於上場
超吸睛~~~

招牌鬆餅

Signature Scones

➊首先不得不提及佢地既Signature Scones
雪蟹、蛋沙律配法式曲奇

➋雪蟹、蛋沙律配法式曲奇
咬落已經感覺到微微的海水味及蛋沙律混合蟹肉絲的清新口感😋
白桃忌廉配杏仁餅乾

❸白桃忌廉配杏仁餅乾
開心果法式小蛋糕伴白桃&紅桑子

❹開心果法式蛋糕伴白桃&紅桑子

總括黎講:環景又舒適,服務又到位,食品又高質。由於每款都試每款都頗合胃口,所以都超飽肚,唔會好似有d食完都唔知食左d乜,真係抵佢貴一貴都有不少KOL 前來打卡。CP值高,回頭率也高。

2022-07-15
$428 (Tea)
招牌鬆餅
Signature Scones
雪蟹、蛋沙律配法式曲奇
白桃忌廉配杏仁餅乾
開心果法式小蛋糕伴白桃&紅桑子
四季嘅afternoon Tea一向係我最鍾意嘅頭幾位之一,水準一直都好穩定,環境舒適服務又好~👍今次一聽到今個月做緊白桃主題🍑,即刻心心眼😍忍唔住同朋友嚟試吓~今次估唔到每樣款式都超好味,連朋友嗰個素食嘅鹹點都好出色~💓鹹點有四款:👇🏻🍑鴨肝撻伴紅桑子白桃啫喱:超香濃嘅鴨肝醬,配上紅桑子白桃啫喱,成件事好夾,鴨肝味道濃郁~🤤🍑燒鴨伴溫室青瓜、海鮮醬、海藻粉配迷你法式泡芙:鴨肉絲好幼細混合左響海鮮醬裏面,配上法式泡芙嘅口感,好味~😋🍑金文畢芝士伴焦糖白桃、黑醋珍珠配酸種麵包多士:軟滑嘅芝士上邊配上酸酸甜甜嘅醬,呢個組合唔會輸~😙🍑雪蟹沙律、雞蛋配法式曲奇:呢個有點意外地好食,本來以為係普通曲奇餅底冇乜特別,點知上邊嘅雪蟹沙律同蛋食落好Juicy有蟹肉汁,配上嗰個鹹鹹甜甜嘅曲奇餅,成件事好夾好好味~😍甜品方面有五款:🍑北海道忌廉及白桃茶啫喱:好軟滑好清新,一啲都唔會偏甜,好容易就清晒成杯~🤤🍑鮮日本白桃撻:呢個超好味!撻上邊嘅白桃好清甜好Juicy,裏面嘅吉士醬好軟滑,呢個食落充滿幸福感~😍🍑白桃雲呢拿卷:呢個我又係超鍾意~雲呢拿卷蛋糕軟熟,裏面嘅cream好滑,配埋上面嗰塊清甜嘅白桃,

鹹點有四款:👇🏻

甜品方面有五款:

🍑白桃雲呢拿卷:呢個我又係超鍾意~雲呢拿卷蛋糕軟熟,裏面嘅cream好滑,配埋上面嗰塊清甜嘅白桃,yummy~🤩

🍑開心果法式小蛋糕伴鮮桃及紅桑子:法式小蛋糕,相比其他就唔算突出~

🍑幼滑白桃忌廉伴杏仁餅乾:白桃味都突出,不過呢個就略偏甜少少,不過配埋塊杏仁餅乾食就會中和返~

四季特色鬆餅配傳統英式忌廉及白桃馬鞭草果醬:四季嘅鬆餅一向質素都不錯的,今次佢哋嘅鬆餅配上咗白桃醬,白土醬裏面仲有好多白桃果肉,同鬆餅好夾,轉眼間啲仗就俾我哋K.O.晒了~🤭

總括來講,今次四季呢個Tea真係好高質~👍🤤不過可惜只係做到七月尾🙁,希望酒店可以延長呢個主題嘅時間,等我可以下個月再同朋友去再食過就好了~🥹

又係一個滿足又relax嘅下午~❤️
熟悉我的朋友仔都知道,我超愛吃英式下午茶的🥰~優雅的環境、三層高的英式𣕧、精緻的小吃、美味的甜點、與姊妹們談天,每一刻都令我相當開心🤣~ 手上有不少會二訪、三訪、甚至四訪的下午茶餐廳🙈,中環的• 四季酒店𝔽𝕠𝕦𝕣 𝕊𝕖𝕒𝕤𝕠𝕟𝕤•亦是其中之一! 我已經來過無數次,與很多好友在這裡慶生過了😆,每次體驗都令人滿意~ 而這次的 もも白桃主題下午茶,更是我最愛的一次😍,味道上完全合我口味🤤,真想在供應期間內再訪呀! 「 ᴡʜɪᴛᴇ ᴘᴇᴀᴄʜ ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ⭐️ $485/位 $778/2位 」 包括: 四款鹹點、四款甜點、每人兩件招牌鬆餅。 鹹點有 鴨肝撻、燒鴨法式泡芙、金文畢芝士多士 和 雪蟹沙律曲奇🦀。 甜點有 白桃杏仁餅乾、日本白桃撻、白桃雲尼拿卷、北海道忌廉白桃啫喱 和 開心果法式小蛋糕。 甜點全是我最愛的鮮甜多汁日本白桃🤩,令我超興奮的~每一款都好好吃,特別是白桃撻和白桃啫喱呀~ 最後有我最愛的四季鬆餅😍,烤至金黄色的鬆餅外脆內軟,細毫不乾不實,微微的牛油香與白桃醬相當合配,真想吃多幾塊阿🤣~
熟悉我的朋友仔都知道,我超愛吃英式下午茶的🥰~

包括: 四款鹹點、四款甜點、每人兩件招牌鬆餅。

2022-07-08 196 views
好耐都無食過high yea 因為一般我都係中意食咸多過甜。上次黎完食早餐之後,好中意呢度樓底好高,好光猛,又唔駛等位~所以就黎食多次 high tea,好中意佢留左梳化位比我哋,同行有個2歲小朋友,一d都唔會迫,都唔會嘈,想休閒d,relax d 呢度係一個唔錯既選擇。有小朋友既關係,我哋都係prefer 可以訂位之餘,又唔駛等位,都唔駛一定要3:15 先有下午茶,比較彈性。黎睇睇個 high tea 先,呢度個scone 都幾好食,不過個果jam就一般,最近應該係水蜜桃當造,所以所有甜甜都係水蜜桃。咸點都係一般,沒有太特別或令人有記憶點。額外我哋加左個薯條,反而我哋和小朋友都覺得幾好味,值得一試,雖然價值$90。呢度食物正常,但地點傾下計,絕對一流,都可以再黎,唔會趕你走,有酒店的服務。

咸點都係一般,沒有太特別或令人有記憶點。

High  tea  set  for  two
2022-07-02
$480 (Tea)
High  tea  set  for  two
  • 薯條
父親節前一星期,即慶約下午茶,問了幾間酒店,只有四季酒店The Lounge有位。入座後侍應遞上menu,才知道只提供父親節主題的tea set ($498一位,即二人$996)。心想還有一星期才父親節,咁快就得父親節餐🤣🤣已經很可笑🤣🤣但也無所謂吧,志在喝茶吃點心。Tea set有三款食物在live station製作,客人可以encore:石板街新地:非常濃郁的朱古力雪糕,但脆餅是腍的焦糖燉蛋:焦糖薄脆,燉蛋幼滑,是日最好吃的甜品窩夫配雜莓:雜莓酸酸甜甜,中和一下三款甜品味道可以,不過很甜很膩,吃一次都夠。層架同一時間上桌,看上去不是很精美。我們吃完live station三款甜品,很期待吃鹹點換換口味。Savoury共四款鴨肝撻伴紅桑子白桃啫喱:四款中最好吃,至少有鹹味燒鴨伴青瓜迷你泡芙:泡芙質地像麵包,中間夾住的燒鴨肉絲同樣很乾身👎🏼👎🏼👎🏼金文畢芝士伴果仁水果麵包:芝士味淡,果仁有焦糖偏甜,對我來說不算是鹹點👎🏼👎🏼三文魚芝士配曲奇三文治:味淡很普通👎🏼Scones放在中間一層,基本上未食鹹點都已經凍哂👎🏼👎🏼👎🏼其實不少酒店都不會在層架上serve scones,而會另外奉

石板街新地:非常濃郁的朱古力雪糕,但脆餅是腍的

焦糖燉蛋:焦糖薄脆,燉蛋幼滑,是日最好吃的甜品

窩夫配雜莓:雜莓酸酸甜甜,中和一下
石板街新地及焦糖燉蛋
窩夫配雜莓

三款甜品味道可以,不過很甜很膩,吃一次都夠。

Savoury共四款
鴨肝撻伴紅桑子白桃啫喱:四款中最好吃,至少有鹹味
三文魚芝士配曲奇三文治:味淡很普通👎🏼

Scones放在中間一層,基本上未食鹹點都已經凍哂👎🏼👎🏼👎🏼其實不少酒店都不會在層架上serve scones,而會另外奉上,甚至用布覆蓋住,確保客人食到新鮮熱辣的scones,所以我一個也沒有吃🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
Signature  scones

Sweet共五款
轉吃甜點,隨手拿起朱古力開心果忌廉意大利炸脆卷吃,味道很怪🤢🤢🫣🫣即時食慾大減,我投降了🙌🏼🙌🏼

為免浪費,我將剩餘食物帶走。而旁邊一對情侶,整個頂層甜品吃剩放在枱面便埋離座。

整體而言,食物不至於難食,但不會想再食。茶也只是普通,不是特別香滑。這個價錢吃這種質素的下午茶,never again🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️

2022-06-12
$550 (Tea)
2022-05-26 670 views
白桃主題的afternoon tea set 真係好好味我最鍾意白桃撻飲品加25蚊點了 玉桂蘋果茶甜得發膩,一開始入口覺得好飲但係之後完全飲唔落叫左侍應加水先好dLatte 普普通通,不過不失經理的態度很好會同大家打招呼不過,負責帶位個個男生就好差明明中間有位,都要安排我左廚房門口d刀叉聲好大聲,加埋一開始出出入入問下有無窗口位,態度都好差打電話confirm booking都無講坐邊啦提早成一個月book都咁拜託唔好係度顧住傾計溝女hi極都睇唔到咁反而係其他上菜ge服務生好d會理下人認真,平過呢個價錢服務好過你ge大把⋯⋯⋯
白桃主題的afternoon tea set 真係好好味
我最鍾意白桃撻

飲品加25蚊點了 玉桂蘋果茶
甜得發膩,一開始入口覺得好飲
但係之後完全飲唔落
叫左侍應加水先好d

Latte 普普通通,不過不失

經理的態度很好
會同大家打招呼
不過,負責帶位個個男生就好差
明明中間有位,都要安排我左廚房門口
d刀叉聲好大聲,加埋一開始出出入入
問下有無窗口位,態度都好差
打電話confirm booking都無講坐邊啦

會理下人

認真,平過呢個價錢
服務好過你ge大把⋯⋯⋯
2022-05-23 607 views
位於四季酒店大堂的 The Lounge,相信大部分人都是為了下午茶而來。但其實亞洲萬里通客戶可以用里數換購午市套餐 ,亦想不到午市套餐質素比預期要好。套餐共有三道菜, 餐前亦有麵包籃供應。 前菜最推薦一定是經典洋蔥湯, 質素絕對屬於數一數二, 絕對是這個套餐必點菜色。 至於另一道前菜拼盤就不過不失主菜, 烤牛肉質素中規中矩; 馬沙拉咖哩配香料飯可以一試 。至於甜品草莓奶凍份量意想不到地大, 還配上餐飲, 可以選擇各式各樣咖啡 。能夠在六星級酒店環境享用一頓午餐, 實在是一個美好的體驗。
2022-05-21
  • 經典洋蔥湯
2022-04-24 302 views
❤️Signature SconesFour seasons嘅scone原來都好唔錯,夠鬆化濕潤又幾香牛油味,仲要好有份量🥰 (雖然我都係最愛文華🙊)而且配上嘅野莓醬、clotted cream同杏桃醬都好好食,特別係個杏桃醬好清新又幾特別👍🏻❤️鹹點(四款)鹹點有煙薰三文魚三文治、磯煮鮑魚魚鬆迷你撻、海藻粉鵪鶉蛋迷你薄餅同埋叉燒玉子墨西哥卷✨ 整體好似走和風路線,味道中上啦,冇話邊一件令我印象特別深刻🤣❤️甜點(五款)甜點差唔多全部都係粉紅色,靚靚啱曬打卡🥰 白桃寒天較清新,草莓奶油卷同絲絨蛋糕就普通啲~朱古力撻真係好濃朱古力味,上面係mousse 下面有啲似生朱古力,啱曬朱古力控👍🏻 我最鍾意嘅係開心果macaron,唔會死甜同埋口味特別啲咁~呢度嘅環境都較細,但比文華開揚~ 食物質素整體中上但勝在份量夠多👍🏻 未試過嘅朋友可以一試~

❤️Signature Scones

❤️鹹點(四款)

❤️甜點(五款)

2022-04-21 248 views
一直想嘆tea, 但今年年頭開始疫情嚴重, 停哂堂食咁滯😔 又想嘆tea, 惟有外賣止癮先先前我男朋友係四季酒店eshop book左櫻花下午茶, 外賣tea set包裝由白色換好靚既粉紅色每款鹹點甜點精緻高質首先scone真係勁鬆軟, 燈籠果杏桃醬隻味好清新, 搽scone一流鹹點首選 “櫻花漬物迷你撻” , 鮑魚夠咬口; 甜點我揀 “士多啤梨櫻花忌廉卷” , 櫻花味好夠, 同士多啤梨好夾;仲有 “櫻花香檳白桃寒天” 夠清新(底下個布甸都係), 男朋友都讚好其他其實賣相靚又幾好食, 不過略嫌唔夠突出至於野飲就係荼包, 碧螺春同埋洋甘菊; 只係開左沖碧螺春黎飲, 整體唔錯始終係外賣tea set, 帶返黎真係要好小心, 好在所有野都好穩陣, 跟住就可以係屋企輕鬆嘆tea; 不過堂食就係勝在夠有氣氛, 可以同朋友坐低傾偈, 又有服務同靚景, 總之各有各好

櫻花主題下午茶

每款鹹點甜點精緻高質

scone

鹹點首選 “櫻花漬物迷你撻” , 鮑魚夠咬口;
磯煮鮑魚、粉紅魚鬆、櫻花漬物迷你撻

士多啤梨櫻花忌廉卷

櫻花香檳白桃寒天

其他其實賣相靚又幾好食, 不過略嫌唔夠突出
鵪鶉蛋日本海藻粉配迷你薄餅
櫻花絲絨蛋糕