2019-09-11 9886 views
香港人既生活節奏實在太Chur啦,個個都好似分分鐘幾百萬上落咁。有時想靜靜地食下野都唔係咁容易。我就一向祟尚慢活態度,寧願用少陣個腦,都唔好迫得自己咁緊。而上環就有一間人氣熱爆既Cafe「我愛慢煮」,呢到主打唔同以慢煮方式將原材料保留最極緻既原汁原味。近門口已經感覺到最強既氣勢,事關大門旁邊就有兩隻聖獸守護住,其實係店主好鍾意中國書法,所以會見到青龍白虎既壁畫。就連裡面都見到好多中式霓虹燈同埋傳統牌匾既設計,中西合壁,幾有諗頭呀!👇📌US安格斯頂級平鐵扒 - $118👉其實除左肉眼、西冷、牛柳,另外其實仲有平鐵扒係好受歡迎!而呢間餐廳以慢煮烹調製成既肉質的確唔同D,首先色水偏粉紅少少,而慢煮就可以令肉質變得更加鬆軟嫩滑但同時鎖住肉汁,非常好食! 📌48小時羊後膝 - $138👉有牛當然要有埋羊先叫得上食肉獸咖麻!今次嗌左個半後膝試試。經過慢煮烹調,肉質變得軟腍,大部份位置都做到入口即化開既感覺。我鍾意食羊係因為果種濃郁既羶味。呢個羶味我都幾滿意,整體兩款肉性價比都甚高。📌炸蕃薯條 - 28👉有我最鍾意食既炸蕃薯條!餐廳將條條都炸得好脆口,其實蕃薯條比就咁一般既薯條會比較健康,而家既潮流
香港人既生活節奏實在太Chur啦,個個都好似分分鐘
幾百萬上落咁。有時想靜靜地食下野都唔係咁容易。
我就一向祟尚慢活態度,寧願用少陣個腦,
都唔好迫得自己咁緊。而上環就有一間人氣熱爆既Cafe
「我愛慢煮」,呢到主打唔同以慢煮方式將
原材料保留最極緻既原汁原味。近門口已經感覺到
最強既氣勢,事關大門旁邊就有兩隻聖獸守護住,
其實係店主好鍾意中國書法,所以會見到青龍白虎既
壁畫。就連裡面都見到好多中式霓虹燈同埋傳統牌匾既
設計,中西合壁,幾有諗頭呀!👇
📌US安格斯頂級平鐵扒 - $118
👉其實除左肉眼、西冷、牛柳,另外其實仲有平鐵扒
係好受歡迎!而呢間餐廳以慢煮烹調製成既肉質的確
唔同D,首先色水偏粉紅少少,而慢煮就可以令肉質
變得更加鬆軟嫩滑但同時鎖住肉汁,非常好食!
📌48小時羊後膝 - $138
👉有牛當然要有埋羊先叫得上食肉獸咖麻!
今次嗌左個半後膝試試。經過慢煮烹調,
肉質變得軟腍,大部份位置都做到入口即化開既
感覺。我鍾意食羊係因為果種濃郁既羶味。
呢個羶味我都幾滿意,整體兩款肉性價比都甚高。

📌炸蕃薯條 - 28
👉有我最鍾意食既炸蕃薯條!餐廳將條條都
炸得好脆口,其實蕃薯條比就咁一般既
薯條會比較健康,而家既潮流亦都偏向蕃薯條。
我覺得佢地最殺食既識得運用松露醬去配搭,
Staff建議將松露撈埋沙律醬,令成個松露味出哂黎!
相當惹味呀!

📌手工啤 - $38
▪ 比利時三倍麥啤▪甜麥味
▪ 比利時黑啤
▫ 我比較鍾意黑啤果種濃濃既既烘烤麥味,
仲有散發住淡淡咖啡香仲有回甘!
2019-09-10
  • US安格斯頂級平鐵扒
  • 48小時羊後膝
  • 炸蕃薯條
  • 比利時三倍麥啤▪甜麥味
  • 比利時黑啤
6 day(s) ago 0 views
朋友帶我去上環,話有一間隠敞的餐廳,帶我去試下,間餐廳叫「我愛慢煮」,門口得英文名,入到去就大大個招牌掛左係中間。我叫左一杯青檸薄荷飲品,有好多薄荷葉,好清新,不過太細杯,好快就飲哂啦叫左一客芝士温泉蛋大啡菇,果然係好大隻,仲有天塊芝士係面~切開就見到少少流心的温泉蛋,微温~仲叫左一客香草丹麥烤雞膇,一各有4隻,4隻都大大隻,有成枝叉咁長。雞脾啖啖肉,肉質仲好鮮嫩,香草仲好惹味,,配上醬汁,微辣。
朋友帶我去上環,話有一間隠敞的餐廳,帶我去試下,

叫左一客芝士温泉蛋大啡菇,果然係好大隻,仲有天塊芝士係面~

切開就見到少少流心的温泉蛋,微温~

雞脾啖啖肉,肉質仲好鮮嫩,香草仲好惹味,,配上醬汁,微辣。
2020-01-16
6 day(s) ago 0 views
之前去過太子嘅慢煮店食過,就想試下更好嘅~近近地去左上環呢間坐無虛席嘅慢煮餐廳。先黎一杯血橙Gin Tonic,隻色有少少粉紅色,飲落都有少少橙味,不過Gin 就少左啲啲。然後就黎左慢煮鴨髀同蕃薯條,蕃薯條新鮮炸起熱辣辣,配埋黑松露醬更加香口~鴨髀同樣都係熱辣辣做起,鴨香濃郁同埋都幾大份👍🏻👍🏻,惟調味重左少少有啲咸🤔食完鴨髀就岩岩好慢煮牛上枱啦!🤤扒有分大中小,呢份係最細份,但都夠兩個人食~牛扒食落軟腍,牛味都足,不過都係覺得偏咸左少少😮最大驚喜反而係甜品!只係三十幾蚊就有一份窩夫,窩夫係比利時果種,比較鬆化,牛油味好香好濃,配埋雪糕簡直不得之了!去到就得叫甜品試下!😍

2020-01-07
2020-01-17 0 views
好少過上環,聽朋友講有間以慢煮為主既西餐廳就去試下。除左慢煮菜單,仲有多款配菜及甜品。先黎個芝士溫泉蛋大啡菇,即叫即焗,巨大的菇上有一大片芝士,中間包著流心蛋,一切開蛋漿隨即流出,入口除左感受到滑溜的溫泉蛋,仲有味道濃郁的芝士,每一口都好滿足。 配菜又點少得炸蕃薯條,蕃薯條炸得好香好脆,甜甜的蕃薯條配埋黑松露沙律醬,味道更加豐富,令人食唔停口。主菜選左安格斯頂級西冷牛扒,牛扒好厚身,好重牛味,每一啖都充滿了肉汁,同埋會切好,好貼心。焦糖醬朱古力布朗尼蛋糕,有好香濃嘅朱古力味, 搭上焦糖醬好好味。最後配埋荔枝接骨木花特飲,好清新,好滿足。

最後配埋荔枝接骨木花特飲,好清新,好滿足。
2020-01-16
2020-01-16 0 views
我愛慢煮是主打慢煮的主菜,還有其他是小食,輕食,甜品等。選擇了兩杯特飲,澳洲檸檬青檸特飲和熱情芒果特飲。兩杯特飲都不少量果香味,酸酸甜甜,令人開胃,食慾大增。小食order 了芝士忌廉菠菜苗,菠菜苗本來沒什麼味道,但有較為濃味的芝士忌廉中和返,味道不錯!US安格斯西冷牛扒,因為這裡是主打慢煮的主菜,所以沒有分幾成熟。西冷牛扒十分軟熟,容易切開。慢煮保持了牛肉的原汁原味,鎖死了肉汁,亦不會令到牛肉變得堅韌,肉質依然嫩滑。美式煙烤豬仔骨,份量適合兩個人。豬仔骨每條都好鬆軟,軟硬程度適中,容易入口。另外加配了燒露荀苗,露荀苗不老亦沒有菜渣,入口爽脆,很新鮮。
我愛慢煮是主打慢煮的主菜,還有其他是小食,輕食,甜品等。

Dinner
  • 安格斯頂級西冷牛扒(小)
2020-01-11 0 views
之前和朋友食過孖沙街的分店就好想再食一次,今次帶左男朋友黎呢間主店食。.地理環境都算偏僻,但閒日夜晚都keep住有人黎。店舖不大,裝橫中西合璧,一樣要自己出去點餐,餐具自助形式。.炸番薯條 $28番薯🍠條必點,配上黑松露醬性價比極高,比一般薯條更健康。.芝士忌廉波菜苗 $32忌廉汁好多,味道好出,不會被芝士遮蓋,波菜亦不似外國般軟爛,仍有口感。.法式油封鴨脾 $118今次試了鴨髀,都係好有驚喜,味道剛剛好,不會太咸,肉質嫩滑,十分香口。.安格斯頂級西冷牛扒(小)$138個人覺得小比大的略嫌不夠鮮嫩,可能是扒薄身了,建議要點都是點中-大size。.比利時白啤,小麥清甜,橙皮味 $48特別是更有手工啤點,男友點的手工啤🍺幾好味,麥味不太重,易入口,女仔都岩飲,推薦。

炸番薯條 $28
番薯🍠條必點,配上黑松露醬性價比極高,比一般薯條更健康。

芝士忌廉波菜苗 $32

法式油封鴨脾 $118

安格斯頂級西冷牛扒(小)$138

比利時白啤,小麥清甜,橙皮味 $48
2020-01-08 0 views
65蚊食到慢煮鴨脾加蛋加沙律加薯條加野飲真係好抵!所以抵佢lunch係full晒既! 鴨脾充滿油香,但係覺得慢煮同唔慢煮分別唔大,食唔出特別係慢煮。見到人地個ribs好似都唔錯。下次可以試下。美中不足係 點解野飲要用即棄杯 堂食拎一拎過尼都要用蓋同飲管... 如果可以環保d我諗我一定會再尼食架!老闆聽唔聽到呀?用reusable既杯啦麻煩晒!!! 既然你錫香港 不如錫埋個地球啦!
慢煮鴨脾
$80 (Lunch)
慢煮鴨脾
上網見到呢間好多好評,梗係拉埋我個fd過嚟一齊食好嘢啦,嚟咗上環依家叫我愛慢煮嘅餐廳,一定要你試吓依度嘅慢煮鐵扒同豬仔骨,慢煮嘅嘢食果然好味好多,好高質,性價比又高,兩個人食到勁飽勁滿足,推介各位朋友要來食🤩🤟🏻我哋總共叫咗四樣食物同一支啤酒,食到舔舔脷😛安格斯頂級平鐵扒$118。安格斯牛扒好高質,好香牛味,肉質鮮嫩多汁,咬落口勁多汁,簡直係最高級嘅享受,必點推介😙美式煙烤豬仔骨$118。豬仔骨好遠,而且上邊表層炸過,好香煙熏味🤩牛油卡真蝦仁串$36。蝦大大隻,而且好鮮甜,好香蝦味❤️芝士忌廉菠菜苗$32。食完扒同豬仔骨,叫番啲忌廉菠菜離食,有肉又有菜好健康,勁Fresh!比利時琥珀啤(花香.蜜甜.焦糖香味)$42配住啤酒離飲一流,而且仲有花香同蜜糖味~
我哋總共叫咗四樣食物同一支啤酒,食到舔舔脷😛

安格斯頂級平鐵扒$118。
美式煙烤豬仔骨$118。
豬仔骨好遠,而且上邊表層炸過,好香煙熏味🤩
牛油卡真蝦仁串$36。
蝦大大隻,而且好鮮甜,好香蝦味❤️
芝士忌廉菠菜苗$32。
比利時琥珀啤(花香.蜜甜.焦糖香味)$42
配住啤酒離飲一流,而且仲有花香同蜜糖味~
2020-01-03 147 views
不知道為什麼會這麼火 是看了榜單去吃的 完全失望 需要提前定位 直接walk in可能會被拒絕 第一次撲空之後第二次就有提前預約 按照大家的推薦點的餐點 沒有印象深刻的 甚至雞肉味道還很難吃 實在不太了解為什麼會沖到榜單前幾?
不知道為什麼會這麼火 是看了榜單去吃的 完全失望

2019-12-30 209 views
平安夜約左家人黎到呢間慢煮舖食,佢冇得散叫,只有Christmas set ,3百幾一個人,乜都唔洗揀,要揀嘅只有紅白酒或聖誕特飲。主菜有牛,雞腿同啲薯條,個牛真係好食,以前試過食其他慢煮牛,好多都做得唔好食,佢呢個就做到入面好多肉汁,但又有啲彈牙嘅口感唔會煮到林哂,其他野食就中規中矩,不過不失。但我唔太鍾意佢用嘅餐具,裝湯用膠碗,令佢個格調好似變左茶餐廳咁。同埋佢上菜除左湯同甜品外,都係share 咁兩三碟,我5個人,得3塊牛,好難分,啲牛因為厚身,睇落好細舊,分完更加覺得細,雖然我知佢係斷gram計。但我會比較鍾意佢分好哂每人一份。而且由於太多人,上菜好慢,又漏單,等甜品等左好耐,我地由8點食到十點幾先食完。總結,節日太多人,令樓面有啲亂,如果下次再黎我會想單點啲慢煮牛扒,好好認真品嚐。PS等得太耐太餓,完全冇影過相食哂。
唔會煮到林哂,其他野食就中規中矩,不過不失。
PS等得太耐太餓,完全冇影過相食哂。
2019-12-24
Celebration
Xmas's Eve
首先乜都唔講住,講個服務態度先。差!差!差! 好似欠咗距地咁。咩叫比錢買難受?就系呢D。之後再講食物1. 首先講果半隻烤雞, 我都未食過咁難食的雞肉, 雞肉一pet~野咁,又無味,完全唔值128呢個價錢2. 第二係個豬肉,"Un"到咬唔開,無味…溫泉蛋切開入面唔系流心嘅,係好似茶餐廳煎反蛋咁。呢個唔係叫Slow Cook…呢個係Overcooked!3. 之後到牛肉,牛肉切開血淋淋,食落無牛味,虛有其表。呃錢~!

之後再講食物

• 薯條
2019-12-23 218 views
今日肥brown同三五知已一齊去我愛慢煮食飯—大班人就係要叫好多小食開心share<炸蕃薯條>呢度係兩份嘅蕃薯條, 蕃薯條炸到脆卜卜睇佢嘅長度都似係新鮮刨出嚟嘅, 配上黑松露醬, 邪惡又好食 食到一半覺得有啲膩 , 所以就去咗佢嘅自助醬料臺, 落啲茄汁, 酸酸甜甜, 又可以轉換口味<墨西哥粟米花>嗌咗個粟米花, 本身以為佢係一啲粟米粒嚟嘅, 但係出到嚟原來就係一條完整嘅粟米鋪上少少芝士, 再用火槍燒到佢微焦粟米水份好足夠, 仲有淡淡嘅炭燒味另外粟米邊都有少少生嘅菠菜, 再加咗檸檬汁, 減輕咗佢嘅罪惡感<芝士香草車厘茄>車厘茄嘅份量同芝士量都好夠, 以佢side嘅價錢有咁樣嘅質素算係相當唔錯~<牛油卡真蝦仁串及芝士温泉蛋大啡菇>另外, 我地仲嗌左蝦仁同大啡菇, 但掛住影相, 溫泉蛋就凍到結左啦<US 安格斯頂級平鐵扒>而牛扒就偏瘦, 但幾有肉汁<澳洲檸檬青檸特飲及荔枝接骨木花特飲>至於特飲方面, 肥brown都幾推嫁...清爽又有特色呢
今日肥brown同三五知已一齊去我愛慢煮食飯
—大班人就係要叫好多小食開心share

<炸蕃薯條>
呢度係兩份嘅蕃薯條, 蕃薯條炸到脆卜卜
睇佢嘅長度都似係新鮮刨出嚟嘅, 配上黑松露醬, 邪惡又好食

<墨西哥粟米花>
粟米水份好足夠, 仲有淡淡嘅炭燒味

<芝士香草車厘茄>
<牛油卡真蝦仁串及芝士温泉蛋大啡菇>

<US 安格斯頂級平鐵扒>
而牛扒就偏瘦, 但幾有肉汁

<澳洲檸檬青檸特飲及荔枝接骨木花特飲>
至於特飲方面, 肥brown都幾推嫁...清爽又有特色呢
2019-12-21 140 views
難得係上環附近收工寳寳話食過間慢煮幾好食 又帶我去佢地第二間分店試為左就我收工所以去左山上面嘅分店位置都幾入 要搵都要d時間 但又好多人食野食選擇唔算好多 但價錢都幾合理仲有好多唔同款嘅手工啤可以揀😍我地就揀左d light d嘅黎飲~我飲果隻係左邊 幾爽口 有麥味另外就叫左沙律 有d檸檬汁係底仲有呢個芝士溫泉蛋大菇 面果層有入口即溶感覺 芝士味濃 呢個配菜唔錯主食我地就叫左牛同羊牛扒好好食 生熟度岩岩好 有筋位 有牛香味 唔會好硬而羊 都有d 酥味 但唔重嘅 而且佢配個薄荷醬食落甜甜地 都唔差晚餐食西餐慢煮兩個人都係二百蚊左右呢個價錢我覺得好抵呀~
難得係上環附近收工
寳寳話食過間慢煮幾好食 又帶我去佢地第二間分店試
為左就我收工所以去左山上面嘅分店
位置都幾入 要搵都要d時間 但又好多人食

野食選擇唔算好多 但價錢都幾合理

仲有好多唔同款嘅手工啤可以揀😍

我地就揀左d light d嘅黎飲~
我飲果隻係左邊 幾爽口 有麥味

另外就叫左沙律 有d檸檬汁係底

主食我地就叫左牛同羊
牛扒好好食 生熟度岩岩好 有筋位 有牛香味 唔會好硬
而羊 都有d 酥味 但唔重嘅 而且佢配個薄荷醬
食落甜甜地 都唔差

晚餐食西餐慢煮兩個人都係二百蚊左右
呢個價錢我覺得好抵呀~
2019-12-17
  • 芝士溫泉蛋大啡菇
  • 安格斯頂級西冷牛扒(小)
2019-12-18 248 views
今晚去「我愛慢煮」食晚飯,一款價值$38的甜品令我「嘩」咗一聲,好正! 征服左我😘一定會再返嚟食😋薄荷青檸特飲🌿🍋 - 好飮芝士温泉蛋大啡菇🧀🥚🍄 - 好食法式油封鴨髀🦆 - 失望墨西哥粟米花🌽 - 好食48小時羊後膝🐏 - 合格慢煮紅酒梨配意大利雪糕🍐 - 合格慢煮白酒菠蘿配意大利雪糕🍍 - 嘩~😘

薄荷青檸特飲🌿🍋 - 好飮
芝士温泉蛋大啡菇
墨西哥粟米花
48小時羊後膝
慢煮白酒菠蘿配意大利雪糕
1)訂9位,去到俾8位,無見人無位座,企係度都唔會主動理。格與枱之間距離超迫。2)有2位幼稚園年紀小朋友,問俾水。唔俾!要我講唔想小朋友飲氣水,難到叫支啤酒俾小朋友?先好為難咁俾2杯水,無refill 3)間野話慢煮,事實100%唔係。食物完全overcook & 品質差。豬鞍勁鞋、燒春雞雞肉老到一絲絲、串燒蝦,食落口:梅!絕對係過期急凍貨$38/串/共3粒/每隻大約手指尾頭2節尺寸4)尾聲;待應執枱,啤酒、凍飲品,有倒汗水係咪屬正常?無杯墊,咁張枱自然會濕。位待應唔太客氣問我地無咪倒瀉野........吹脹。其實我想知係咪倒瀉野處理方法會唔同?重要唔係原因喎⋯⋯5)唔係黃店風格,食尼間主要原因係黃店。但論服務,食物品質,我絕對唔建議幫襯,伏到爆!