2024-07-08 8345 views
尖沙咀旺區地段$88就食到環境好嘅西餐lunch set? 講嘅係The Grill Room嘅weekday lunch set! +$18多1個course, 又或者+$35前菜同甜品全要 想請客食好d有executive 4-course lunch, 豐儉由人. 餐廳裝修modern, 高貴得黎又唔會太隆重, 適合唔同場合, 最緊要坐得舒服平果個lunch set 1d都唔馬虎, 前菜係鴨胸沙律, 有3大片軟腍煙鴨胸🦆, 配citrusy西柚同柚子醋沙律汁幾開胃🍋executive lunch就包番茄濃湯🍅(湯面畫咗basil oil好香🌱, 仲有片三色藜麥脆片) & 用爽脆Romaine lettuce嘅caesar salad🥗, 用凱撒沙律汁+🧀芝士+煙肉碎🥓味道就rich d. 主菜方面, $108嘅豬扒有手掌咁大塊🐷燒得外層焦脆, 內裡juicy, 豬肉做到啱啱好熟又唔嚡口真心考功夫!Executive lunch就有得揀牛板腱🥩揀medium rare個芯真係好粉嫩腍滑, 配埋蘑菇燒汁好惹味🍄無論豬定牛都處理得咁出色, 不愧係The “Grill” Room 配菜薯
尖沙咀旺區地段$88就食到環境好嘅西餐lunch set

Duck  Breast  with  Grapefruit  Salad

Tomato  Soup

Romaine  Lettuce  Caesar  Salad

主菜方面, $108嘅豬扒有手掌咁大塊🐷

Executive lunch就有得揀牛板腱🥩

配菜薯蓉夠creamy🥔, 薯條就金黃香脆🍟, 各有各喜好.

是日甜品係三色朱古力蛋糕, 一層黑一層白朱古力mousse層層分明, 合埋一齊食唔會過甜
Trio  Chocolate  Mousse  Cake

底層chocolate sponge鬆軟唔soggy, 配埋帶酸嘅紅莓醬食啱啱好

Trio  Chocolate  Mousse  Cake

配埋杯全自動機沖Flat White, 就係一餐good lunch

Flat  White

🐷𝐵𝐵𝒬 𝒫𝑜𝓇𝓀 𝐵𝓁𝒶𝒹𝑒 𝓌/ 𝐹𝓇𝒾𝑒𝓈🍟($108)
+$35 Add🥗Entree + Dessert🍰
+$12 upgrade set drink to Coffee☕️
𝐸𝓍𝑒𝒸𝓊𝓉𝒾𝓋𝑒 𝟦-𝒸𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒 𝓁𝓊𝓃𝒸𝒽 ($298):
-Tomato Soup🍅
-Romaine Salad🥗
-USDA Prime Beef Oyster Blade Steak🥩
-Trio Chocolate Cake🍫
-Flat White☕️
$250 (Lunch)
Tomato  Soup
Flat  White
好耐無食過咁抵食又好味GE西餐啦~係尖沙咀堪富利士道隱藏左一間高質法式西餐。入口有少少難揾,一唔小心就會錯過左。搭電梯上到二樓,一出去就係餐廳。餐走法式路線,廚房半開放式,如果坐月BAR枱,可以望住廚師們煮野食。💖講返野食先,LUNCH SET好抵食,低至$88可以有野飲同一道主菜,另外可以加$35 多一碗餐湯/沙律同甜品。叫左兩個SET LUNCH,一份跟沙律,一份跟湯。👍🏻是日餐湯係蕃茄湯,好濃好有口感,飲得出由蕃茄BLEND成湯。沙律有驚喜,竟然有鴨胸肉同西柚,並唔係是但撈D沙律菜,好有誠意💖主菜都相當有驚喜,兩份都食到好乾淨。燒紐西蘭8安士眼扒配烤菜$188😋😋叫左五成熟,肉質鮮妹,肉汁香濃。好鍾意佢地秘製GE英式芥末醬,加左藜麥,酸酸辣辣,好開胃。側邊GE烤蔬菜到啱啱好,完全唔乾。新鮮得黎,唔會有草青味。香辣蕃茄扁意大利麵$108😋😋😋唔止有蕃茄,其實仲有魷魚同青口,份量都好足。$108性價比極高。意粉軟硬適中,配埋辣辣地GE SACUE,好夾。另外叫左一份奶油焗蘑菇,好CREAMY,而且意外地同意粉好夾。唔食得太辣GE,可以叫焗蘑菇。最後叫左一份跟餐甜品同是日甜品。兩份都好

入口有少少難揾,一唔小心就會錯過左。
搭電梯上到二樓,一出去就係餐廳。

主菜都相當有驚喜,兩份都食到好乾淨。

燒紐西蘭8安士眼扒配烤菜$188😋😋

香辣蕃茄扁意大利麵$108😋😋😋

最後叫左一份跟餐甜品同是日甜品。兩份都好好味。🤩🤩
DOUBLE CHOCOLATE MOUSSE 層次分明,上面有芝士,下面兩層朱古力MOUSSE有唔同甜度,同啲紅梅醬好夾。

另外叫左一個CHOCOLAT NUT PIE,質地偏硬,但朱古力味濃,比CHOCOLATE MOUSSE甜少少,我一個人可以食到二份之二個。

服務質素都唔錯,啲水差唔多飲完,待應都會主動添水。🥳

整體感覺唔錯,無論食物質素、環境同服務都好好,值得一試。
  • 燒紐西蘭8安士肉眼扒配烤蔬菜
睇到朋友成日去,咁岩放假係尖沙咀行街,lunchtime走去試一試😊餐廳清新雅致的北歐風格裝潢,營造出舒適寬敞的用餐環境。主打法式和澳洲西式扒房菜式~最後Order左一個lunch set,單點左一塊扒另加甜品⭐️Exec Lunch 4 courses套餐 $298-Seasonal soup 🥣是日湯係蕃茄湯,蕃茄味濃偏酸,算幾開胃~-Romaine Salad🥗爽脆清新,mix左好多沙律醬同落左好多芝士碎,小編個人覺得沙律醬多左少少🤏,可能我口味偏向清淡😆-Main-Seared Salmon Fillet🐟外層煎至金黃酥脆,魚皮好香脆,魚肉細膩多汁唔乾身,配搭左清爽綠意盎然既菠菜苗同枝豆,再加左少少三文魚籽on top睇落賣相多啲顏色,豐富視覺效果,整體味道唔錯~-Chef’s Dessert🍰是日甜品係朱古力紅梅醬蛋糕,蛋糕質感濕潤柔軟⭐️ 8oz NZ Rib Eye ,roasted vegetables🥩 $188+$20 Dessert🍰叫左5成熟🥩,煮得岩岩好,外表微焦,肉汁滋潤鮮美,配左香嫩烤蔬菜~整體食物質素唔錯,main煮得係幾好食,但我個人覺得staff服務態度

⭐️Exec Lunch 4 courses套餐 $298
-Seasonal soup 🥣
是日湯係蕃茄湯,蕃茄味濃偏酸,算幾開胃~
Seasonal soup

-Romaine Salad🥗
Romaine Salad

-Main-Seared Salmon Fillet🐟

-Chef’s Dessert🍰
是日甜品係朱古力紅梅醬蛋糕,蛋糕質感濕潤柔軟

+$20 Dessert🍰

整體食物質素唔錯,main煮得係幾好食,但我個人覺得staff服務態度有待改善,講解唔太清晰,令有小誤會出現,令用餐體驗失分~
$250 (Lunch)
Romaine Salad
  • 8oz NZ Rib Eye
  • roasted vegetables
中午來到The Grill Room開餐。無他,就是因為食物有質素,性價比高。Lunch set 由 HK$88起,就已包括飲品,多加HK$12升級為咖啡,想吃豐富點,可以加錢享用餐湯/沙律或甜品。Daily Soup 餐廳是蒜蓉薯仔湯,薯仔打成蓉後,濃稠適中,口感綿密,入口有濃郁蒜香及淡淡京葱味。Parma Ham Salad沙律菜非常新鮮,內裏加入了青蘋果片、巴馬火腿、車厘茄及杏仁片,味道酸酸甜甜,很醒胃。BBQ Pork Blade燒豬梅頭扒挺厚身,肉質軟淋,帶點脂香,還有燒烤的焦香味;薯條酥脆,即使放冷亦不會變硬。Seafood Arrabiata Linguine意大利麵賣相精緻,內裏海鮮材料豐富,有青口、魷魚及蝦,蕃茄味道突出,味道酸中帶點微辣,非常惹味。Dessert甜品是紅桑子芝士蛋糕,芝士蛋糕口感細緻,入口有濃郁紅桑子,味道酸甜,能中和芝士的膩感。Latte & Flat White兩款咖啡的口感都非常細滑,口感順喉,咖啡味濃醇,配上芝士蛋糕,perfect!

Daily Soup

Parma Ham Salad

BBQ Pork Blade

Seafood Arrabiata Linguine

Dessert

Latte & Flat White

2024-10-02 910 views
餐廳格調裝修 顏色配搭好靚 非常舒適 每個角落都係打卡位🥰職員殷勤有禮👍煙燻香脆乳豬伴焦糖菠蘿 配 古斯米沙律($378)煙燻乳豬出場非常隆重 放入個寶盒入邊 喺我哋面前打開 香氣撲鼻而來👍😋乳豬皮香脆 肉質嫩滑 同微微燶邊嘅菠蘿 間住食 超正🤩 古斯米沙律加入一啲蔬果粒及提子乾 有唔同嘅口感 幾特別😉牛肝菌蘑菇意大利飯($168)牛肝菌香氣四溢 意大利飯濕度啱啱好 每粒飯都俾啲汁包住 好好味😋整體嚟講 環境舒服 食物高質 The Grill Room (The Humphreys) (尖沙咀)尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓

餐廳格調裝修 顏色配搭好靚 非常舒適 每個角落都係打卡位🥰

職員殷勤有禮👍

煙燻香脆乳豬伴焦糖菠蘿 配 古斯米沙律($378)

牛肝菌蘑菇意大利飯($168)

整體嚟講 環境舒服 食物高質

尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓
樓上西餐廳環境有情調好適合慶祝特別日子卡位闊落坐得好舒服 唔洗就住就住今次同行朋友減肥中 所以點左比較少份量食物質素對得上價錢聽聞牛扒出色 下次要再黎試下~.Steak Tartare $138生牛肉他他完全冇腥味 口感黏糊薯仔香脆入味好開胃.Scallop and Mussel Linguine $218意粉軟硬度剛好有咬口又掛汁三隻青口一粒帆立貝同少量三文魚籽份量十足材料新鮮 味道豐富😋.Dark Chocolate Fondant $98 朱古力心太軟配雪糕好邪惡👿味道正正常常心太軟夠流心👌🏻
樓上西餐廳環境有情調好適合慶祝特別日子
卡位闊落坐得好舒服 唔洗就住就住
今次同行朋友減肥中 所以點左比較少份量
食物質素對得上價錢
聽聞牛扒出色 下次要再黎試下~
Steak Tartare $138
Dark Chocolate Fondant $98
朱古力心太軟配雪糕好邪惡👿
味道正正常常心太軟夠流心👌🏻

2024-09-26 788 views
最近同朋友約聚會,上openrice 見到呢間餐廳環境舒適, 好有氣氛, 座位闊落,所以決定去呢間食。我哋嗌咗幾款沙律+主菜+甜品都幾高質:1️⃣北海道刺身带子沙律$158带子刺身同沙律菜都好新鲜,配上精緻魚子,賣相吸引,食落去清新口感,係一個好開胃嘅頭盤2️⃣三文魚柳拌菠菜苗枝豆配檸檬🍋牛油汁 $268三文魚皮煎得超級脆,肉質嫩滑!而且同檸檬牛油汁好夾🍋配上枝豆同菠菜,口感豐富。至於甜品方面,由於我係個朱古力控,所以甜品一定會揀有朱古力ge, 以下2個朱古力甜品我都好鐘意3️⃣🍫黑巧克力心太軟配雪糕🍨$98心太軟切開後,濃郁的巧克力醬瞬間流出,70%黑朱古力吃上來苦澀的味道,正是我喜歡的黑朱古力味,搭配甜甜的香滑的雪糕,十分match😋4️⃣🍫三層朱古力榛子蛋糕 $98朱古力同榛子味甜度適中,搭配特濃咖啡凍微酸忌廉蛋白霜球以及花生,食落去口感有脆,軟,甜,酸,好有層次。

我哋嗌咗幾款沙律+主菜+甜品都幾高質:

Celebration
Birthday
  • 北海道刺身帶子沙律
  • 78%黑朱古力心太軟
菜品質量很高,味道讓人愉悅,環境也很舒適,適合和朋友聚餐。如果你係尖沙咀想同朋友chill下,不妨來試試!🍣 Seared Salmon ($268)煎三文魚口感極佳,煎得外脆內嫩,搭配香草醬汁清新,吃起黎令人感覺健康又滿足。👍🏻🥩Beef Ragu Pappardelle ($168)Beef Ragu寬麵是我最愛之一!牛肉燉得好夠入味,醬汁濃郁又香,和寬麵簡直係絕配。令人忍唔住食多吃啖!🙈🍨 Tiramisu ($88)以Tiramisu 作為一餐既ending,口感輕盈。吃完心情靚曬!😋
🍣 Seared Salmon ($268)
🥩Beef Ragu Pappardelle ($168)
🍨 Tiramisu ($88)
2024-09-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • Beef Ragu Pappardelle
  • tiramisu
  • Seared Salmon
2024-09-23 1108 views
有時經過尖沙咀都會留意到呢座大廈門面都好靚,今次黎到望到餐廳環境都好大幾舒適,職員都好快服務我地,同我哋講解有咩推薦食物🍖燒帶骨豬扒 配 香茅芥末籽忌廉汁 $288豬扒燒到岩岩好,肉質粉嫩,豬扒係厚切,精緻得黎份量還可以,薯角外脆內軟,配埋忌廉汁增加食慾😋🍝香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉 $218帶子表面煎到焦糖色,有啲脆口,但仍然鮮甜、軟嫩。扁意粉十分吸汁,吸晒海鮮既鮮味餐廳既燈光比較柔和,坐起上嚟特別放鬆。座位仲有高枱選擇,一班朋友黎暢飲又得,想輕鬆談心都一樣適合。除左散叫,餐廳都有Dinner set

🍖燒帶骨豬扒 配 香茅芥末籽忌廉汁 $288

🍝香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉 $218

2024-09-19
$278.5 (Dinner)
2024-09-23 942 views
店名:The Grill Room (The Humphreys)地址:尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓1.燴番茄牛面肉扁意大利麵 $168牛面肉即牛面珠登,每隻牛只有左右一對,市面不容易買到。牛面肉特點 :由於牛的面部肌肉運動量大,故脂肪含量非常低,不會像其他部分般肥膩雖然肌肉比相對較高,但肉質卻非常腍,口感非普通牛肉比較牛味重,其中一面以及中層都有筋膜,含豐富骨膠原,經過燴蕃茄炆煮後有黏黏的口感,非常入味!濃郁既蕃茄醬汁散發出陣陣既牛香。扁意粉掛上濃郁既蕃茄醬汁,十分好味!2.香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉 $218第一啖忍唔住成粒帶子擺入口,兩邊輕微煎香,中間好嫩滑,內裡爽甜,外面微咸既鮮味,堅好食! 青口好滑嫩,好少可食到咁滑既青口,好鮮既咸甜!cream香草味好香,連埋魚籽包實晒D扁意粉,食到唔停口。3.忌廉牛油蒜香雜菌 $48D茹菌鮮味十足,好濃郁既香味,配埋D cream同個包好好食,超香!!總價連加一 ($499)

地址:尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓

1.燴番茄牛面肉扁意大利麵 $168
牛面肉即牛面珠登,每隻牛只有左右一對,市面不容易買到。
牛面肉特點 :由於牛的面部肌肉運動量大,故脂肪含量非常低,
不會像其他部分般肥膩雖然肌肉比相對較高,但肉質卻非常腍,
口感非普通牛肉比較牛味重,其中一面以及中層都有筋膜,

2.香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉 $218

3.忌廉牛油蒜香雜菌 $48

總價連加一 ($499)
  • 燴番茄牛面肉扁意大利麵
  • 忌廉牛油蒜香雜菌
2024-09-23 842 views
牛肝菌蘑菇意大利飯 - 意大利飯既蘑菇香氣四溢,好好食。米飯煮得恰到好處,粒粒分明,帶有濃郁的奶香。牛肝菌的獨特風味與蘑菇的鮮美相互交融,讓整道菜品層次感十足,口感滑順。燴蕃茄牛面肉扁意大利粉 - 扁意大利粉似手工,好煙靭有咬口。蕃茄醬汁酸甜適中,與牛面肉的醇厚味道相得益彰。牛肉燉煮得軟嫩入味。78%黑朱古力心太軟 – 佢做到外脆內流心,濃郁的巧克力風味瞬間融化在口中,帶來極致的享受。78%的可可含量讓甜品不過於甜膩,反而增添了微苦的香氣,搭配雪糕真的完美配搭。

2024-09-16
  • 牛肝菌蘑菇意大利飯
2024-09-23 776 views
係尖沙咀想食個靚扒,今次呢間係唔錯嘅選擇👍🏻牛扒係炭燒而且都出名又唔會好貴,其他主食/意粉都好好味,呢度地去都闊落,啱晒祝生/週年🥰今次叫個2人餐就$928,份量都好但男仔可能會啱啱好Only☺️.味道:🌕🌕🌕🌕🌗人均消費:$500.牛肉他他 配 法式千層薯 +$38千層薯比較有驚喜!一層一層薯仔食落好有口感☺️牛肉他他幾香而且好夾千層薯,幾特別嘅組合,值得一試😋炭燒美國10安士USDA頂級安格斯西冷牛扒 + $88牛扒係即燒而且好香炭焦味,肉味好突出同埋唔會好肥,食扒愛好者必叫🤩而配菜嘅薯蓉就好好食👍🏻配埋牛扒嘅汁會更正🥰香煎帶子青口香草忌廉汁扁意大利麵伴三文魚籽帶子新鮮彈牙而青口就新鮮同入味🤩意粉十分Creamy同好掛汁😋整體唔會好濃味,好食!甜品:Tiramisù & New York Cheesecake兩款都不過不失,如果Tiramisu少啲Cream多啲餅底會更好食☺️飲品:Lychee-Lemongrass Lemonade & Bubble Gummy叫2人餐有買一送一,大部分酒精飲品都包係幾好👍🏻而Lychee果杯好啱女仔飲,荔枝味突出又啱會好甜🥰另一杯就賣相好靚但飲落就普
味道:🌕🌕🌕🌕🌗
人均消費:$500

牛肉他他 配 法式千層薯 +$38

炭燒美國10安士USDA頂級安格斯西冷牛扒 + $88

香煎帶子青口香草忌廉汁扁意大利麵伴三文魚籽

甜品

飲品:
叫2人餐有買一送一,大部分酒精飲品都包係幾好👍🏻而Lychee果杯好啱女仔飲,荔枝味突出又啱會好甜🥰另一杯就賣相好靚但飲落就普通啲☺️
  • 炭燒美國10安士USDA頂級安格斯西冷牛扒
2024-09-22 794 views
今晚我和好同事去尖沙咀吃牛扒晚餐,餐廳環境優雅坐位舒服。我們點左16oz USDA Rib Eye$488配沙律炭燒美國安格斯肉眼扒16安士,勁大塊又厚身,牛扒表面燒得焦香味,牛肉味香濃勁多肉汁好好食,沙律菜很新鮮嫩綠又爽口👍👍👍Beef Ragu Pappardelle $168牛面肉扁意粉,有三嚿牛面肉炆得夠腍夠入味,牛肉味濃,扁意粉煙韌有口感,蕃茄汁醬惹味好食😋😋😋
今晚我和好同事去尖沙咀吃牛扒晚餐,餐廳環境優雅坐位舒服。
我們點左
16oz USDA Rib Eye$488配沙律

Beef Ragu Pappardelle $168

• 炭燒美國安格斯肉眼扒16安士
  • 牛面肉扁意粉
2024-09-22 692 views
小妹今日同豬去咗尖沙咀西式餐廳食飯😻 呢間餐廳🍴燈光昏暗柔和、仲帶點寧靜的氣氛😊 感覺遠離煩囂;加上環境優雅,裝潢靚,岩哂突然想打卡既我😚香熱三文魚柳伴菠菜苗及枝豆🐟🥬職員一上碟就見到擺盤非常精緻💕且色彩鮮豔,絕對令人垂涎欲滴🤤三文魚外皮經香煎金黃酥脆及厚身,內裏魚肉嫩滑;菠菜及青豆清甜爽脆,增添口感層次😎如果可以配埋飯或意粉就更正🤪香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉🍝帶子外層香脆,內層軟嫩,味道鮮甜😝 青口唔會食到有腥味及無沙👍🏻 香草忌廉醬汁好開胃,仲配有大大粒既三文魚籽😍扁意粉彈牙及掛汁,好味😍小妹今晚試咗兩道主菜都非常出色~由主菜精緻美味到環境舒適優雅,絕對令我無留下深刻印象😚絕對推介情侶或與朋友慶生的好地方🍾

香熱三文魚柳伴菠菜苗及枝豆🐟🥬
及厚身,內裏魚肉嫩滑;菠菜及青豆清甜爽脆,
增添口感層次😎如果可以配埋飯或意粉就更正🤪

香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉🍝

是日唔係太肚餓,所以只係叫左兩個main course 而無叫二人餐。二人餐原價九百幾蚊,經OpenRice訂位有七折優惠,如果胃口好嘅話叫二人餐好似真係抵啲。🌖炭烤八爪魚配法式薯蓉 $368餐廳主打炭烤,見好多人都係叫牛扒,不過唔太肚餓所以食light 啲就食海鮮。八爪魚🐙腳有兩種質感,外層滑捋捋,裡面就較有咬口但又唔會太韌,仲有好香嘅炭燒味;薯蓉幼滑又唔會太多牛油太油膩。🌕香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉 $218帶子超嫩滑,表面輕輕煎過,內裡幼嫩直頭好似刺身咁,而且味道鮮甜;青口大大隻超肥美,海水味唔重,香草忌廉汁質地好rich,香滑得黎又清爽,絕對要將每條意粉都沾滿醬汁先放入口,大推呢碟意粉!

🌖炭烤八爪魚配法式薯蓉 $368

🌕香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉 $218

2024-09-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)