2019-09-03 6317 views
難得大家唔使O.T,我哋終於可以 #齊齊整整 坐埋 #吹吓水、#食個飯🍻 同事話 #燒烤食物、#打邊爐 太熱氣,咁一於轉吓口味、正氣一啲食 #中菜🥢 為咗方便大家搭車,呢晚我哋揀咗 #利舞台 玉桃軒 做我哋嘅 #聚腳地。大概18:30我哋到達 #玉桃軒,當時客唔多,#服務員 先為我哋 #安排座位,再遞上 #餐牌,#態度 比一般中式酒樓嘅 #服務員 斯文有禮,感覺唔錯👍🏻 唔知係咪近排香港經濟差咗,連帶 #酒樓食物 都相對平哂👀 無諗過$358就可以有條 #沙巴斑、半隻 #蒜香雞 之餘,仲可以揀多個 #小菜(我哋揀咗 #賽螃蟹),另加 #小秘書 幫大家揸主意,要咗個 #薑蔥焗桶蠔😉 而同事都唔執輸,比佢發現到酒樓特價 #片皮鴨 一隻都只賣$188,佢話咁抵無理由唔食啫😆 十分鐘之後,餸菜陸續上枱🥢 先嚟嘅係 #片皮鴨,肉質依然保持鮮嫩、鴨皮亦唔會太肥,配上 #青瓜、#京蔥 同 #甜醬 夾埋 #么么皮 一齊食,口感好豐富😍 之後再嚟嘅係 #賽螃蟹,熱辣辣口感唔錯... 不過加隻生蛋黃喺面就賣相perfect喇🤪 登登登... 我至愛嘅 #薑蔥焗桶蠔 咁啱擺喺我面前,我當然唔客氣要隻最大㗎啦

十分鐘之後,餸菜陸續上枱🥢 先嚟嘅係 #片皮鴨,肉質依然保持鮮嫩、鴨皮亦唔會太肥,配上 #青瓜、#京蔥 同 #甜醬 夾埋 #么么皮 一齊食,口感好豐富😍 之後再嚟嘅係 #賽螃蟹,熱辣辣口感唔錯... 不過加隻生蛋黃喺面就賣相perfect喇🤪 登登登... 我至愛嘅 #薑蔥焗桶蠔 咁啱擺喺我面前,我當然唔客氣要隻最大㗎啦👀 #師傅 將 #汁醬 同 #薑蔥 剛好掛上 #桶蠔 上面,包住 #桶蠔 嘅一層薄薄嘅 #漿粉 索哂啲 #調味料,咬落去微微嘅脆口感覺,再到 #肥嘟嘟 嘅蠔身,點可以唔愛上佢♥️ 最後上枱嘅有 #清蒸沙巴斑、#蒜香雞,兩者都好鮮味😋 雖然呢一刻#小秘書 已經飽到一個點,不過我哋仍然係無停過口,爭在未叫多「靚仔」撈埋啲 #蒸魚豉油 乾咗佢😅 總體我覺得呢餐真係好抵食,而且環境又夠寬敞,最緊要係服務好吖嘛👍🏻 I’ll be back😎
2019-09-02
2019-09-01 3219 views
今天和家人到銅鑼灣逛街,又係到咗食飯時間,在 OpenRice 找到了利舞台廣場的 玉桃軒酒家,這酒家地方不錯,光猛整潔,服務員招呼周到!北京片皮鴨半隻方香味濃郁的片皮鴨,用熱辣辣的薄皮包住,當然不少得有青瓜、香蔥和醬料,片皮鴨皮香肉嫩,肥瘦適中,夾雜其他配料送食,口感豐富。燉湯龍蝦餐是日豐料燉湯燉湯材料非常豐富,群翅、瘦肉、雞、淮山等等,難怪味道濃郁好喝,而且份量十足,我們把湯渣也吃了。🤗上湯焗波士頓龍蝦大大碟波士頓龍蝦,賣相非常吸引,以上湯𤉋焗,龍蝦肉吸收了上湯的精華,食落啖啖鮮香味,一吃停不了!😋😋😋清蒸老虎斑一道簡簡單單美味的清蒸海上鮮,當然也食材新鮮,廚師就充分利用了烹調時間,加入香蔥、薑𢇁、醬油配料等,炮製出一條極美味又嫩滑的老虎斑,我們不停地吃,差不多連魚骨都吃掉。😋😋😘菜甫肉鬆煎蛋角這度懷舊小,自小已很喜歡吃☺️今天發現在菜單上,當然是必吃之選,你和我吃的是圓圓一片,但廚師的做法是以半圓形夾起來,味道跟我小時候的相似,真的很開心,可以尋回小時候的感覺。好味道的中菜

北京片皮鴨半隻

用料十足

上湯焗波士頓龍蝦

清蒸老虎斑

菜甫肉鬆煎蛋角
這度懷舊小,自小已很喜歡吃☺️
今天發現在菜單上,當然是必吃之選,

好味道的中菜
2019-08-29
北京片皮鴨
群翅燉湯
用料十足
2020-02-13 0 views
新正頭朋友仔約我出來,派利是給我,她喜歡吃片皮鴨,我們去了利舞台的玉桃軒吃晚飯!酒樓的小菜選擇不少,我覺得吃套餐都幾經濟,而且有北京片皮鴨套餐,正好!另外的晚膳三寶也很豐富的樣子,下次會考慮試試!我們還點了素鵝,千層的脆腐皮包住醃過的冬菇粒,口感層次豐富,有豆香,餡料又惹味!主角北京片皮鴨出場!$188這個價錢確實優惠!還可以加$78有二食,我們選了涼瓜炒鴨件!片皮鴨真的沒有偷工減料,都是即燒的,侍應原隻拿出來即片皮,見到鴨皮色澤光鮮,油光滿滿,拿一片放在餅皮上,見到皮下沒有那層厚厚的肥膏,一咬下去,非常之鬆脆,油脂甘香,連帶的鴨肉也很嫩,出色之作!涼瓜炒鴨件也不錯,鴨肉嫩滑,用豉椒炒好香,涼瓜的苦度亦適中!這裡的菜式都好適合一家大細,價錢又適中,不錯!

另外的晚膳三寶也很豐富的樣子,下次會考慮試試!

這裡的菜式都好適合一家大細,價錢又適中,不錯!
2020-02-05
  • 北京片皮鴨
今日下午兩點去玉桃軒飲茶。由於以前未嚟過,唔知道佢地原來三點就收,門口個部長亦都冇講。我地叫左6個點心。除左蛋撻即到之外,其他5個點心等左成半個鐘先嚟,而當時祇有幾枱客。我地問個女侍應幾時先有點心到,佢就話蒸緊㗎喇,加埋黑口黑面。終於等到點心嚟,食左晤夠5分鐘,個女侍應就叫我地埋單。再過多5分鐘,連燈到熄埋。我真係以為自己去左大陸二三線城市嘅酒樓飲茶。其實如果呢間嘢係唔想做兩點後嘅生意的話,祗需同啲客講清楚就得。實在唔需要兩點收客而又用的咁嘅服務態度去趕客。
2020-01-22
$135 (Lunch)
收工過銅鑼灣行街買Xmas party嘅禮物,行完街經過聽講玉桃軒嘅片皮鴨好抵食,就同朋友一齊試試佢!入面都幾闊落,都坐得好舒服~率先上菜嘅係金牌脆皮燒腩仔🤩呢個個皮燒得好香脆,配埋燒腩仔嘅油脂香氣,超!好!食!然後上嘅係黑椒西芹腰果牛柳粒,牛柳粒炒得唔會un,味道十分香濃,絕對係送飯之選👍🏻最後就係片皮鴨🤤份量真係好多,佢寫係一隻份量,會跟份皮同其他配料俾你,你仲可以加錢選二食架!但我冇加到😝鴨肉質好嫩唔會鞋,而且脂肪比例適中,鴨油香氣撲鼻,依家諗返起都好想再食👅用個皮夾一片鴨,加上京蔥、青瓜,再加少許特製醬料。包起整塊放入口,多種味道混合,鴨嘅肥腴,剛好被大葱嘅清新中和。屬有誠意之作👍🏻兩個人食完超滿足,捧住一大堆禮物同個快撐爆嘅肚腩返歸嚕🥰

兩個人食完超滿足,捧住一大堆禮物同個快撐爆嘅肚腩返歸嚕🥰

2020-01-27 79 views
工作經過銅鑼灣,約朋友—起飲茶,利舞台這家玉桃軒人較少,不用定位,亦方便傾講,酒樓裝煌夠格調,埸地四正景觀開揚,除茶聚外亦合婚宴及喜慶聯歡聚會。香煎鮮蝦腐皮卷腐皮煎得金黃香脆,饀料中蝦肉亦很爽口,好味有水準。燒鵝瀨粉燒鵝與瀨粉是分開上,燒鵝份量足,味道尚算可以。懷舊千層糕今時今日有此特色比較少有,糕身內裹還有蛋黃,甘香好食又杯舊。風味臘腸卷要回味少時美食此中尋,用麵粉包住臘腸,甘香又不太油。川弓百子蒸魚雲湯底足料,食魚雲連湯都飲埋曬。

香煎鮮蝦腐皮卷
腐皮煎得金黃香脆,饀料中蝦肉亦很爽口,好味有水準。

燒鵝瀨粉
燒鵝與瀨粉是分開上,燒鵝份量足,味道尚算可以。

懷舊千層糕

風味臘腸卷
要回味少時美食此中尋,用麵粉包住臘腸,甘香又不太油。

川弓百子蒸魚雲
湯底足料,食魚雲連湯都飲埋曬。

$100 (Lunch)
2020-01-25 51 views
大年初一同屋企人去銅鑼灣利舞臺玉桃軒飲茶,可能因為武漢肺炎疫情嚴重,所以飲晏晝茶1pm都唔使等位😂,人流好少。叫左勁多點心,鮑汁凰汁煲到好林好味👍🏼千層糕都好好食,奶皇味好香👍🏼燒腩仔個皮好脆👍🏼不過蛋撻仔差左少少,酥皮唔鬆化👎🏼蘿蔔千絲酥個皮都勁厚👎🏼。
2020-01-25
$150 (Lunch)
  • 懷舊千層糕
2020-01-14 119 views
今早到了銅鑼灣利舞臺剪頭髮、見時間尚早跟友人到了那裡的玉桃軒吃過午餐才離去。 中午時份坐在窗邊景觀開揚挺舒服的。簡單點了幾款點心~鮮蝦菜苗餃飽滿大隻、皮不算薄、勝在蝦肉爽滑!很喜歡吃百花釀魚肚、魚肚吸收了醬汁和蛋白、滑嘟嘟好食又養顏~懷舊千層糕倒是第一次吃、千層糕幾鬆軟、裡面是奶皇蛋黃餡。鳳梨义燒酥 春風得意滑腸粉 皮較厚、但餡料是脆脆炸両、又軟又脆口感不錯。很久沒吃這擂沙煎堆仔 、包著流心黑芝蔴👍🏻

懷舊千層糕倒是第一次吃、千層糕幾鬆軟、裡面是奶皇蛋黃餡。

鳳梨义燒酥

很久沒吃這擂沙煎堆仔 、包著流心黑芝蔴👍🏻
$120 (Lunch)
細個總係會經常陪住嫲嫲周圍去,尤其是佢經常放係嘴邊既一句說話:「你估我去飲茶係為食野咩,我至在飲水咋!」果時都仲未好明白係咩道理。長大後慢慢就領悟到,點解老人家會咁堅持每日晨咁早去起身去飲茶,其實呢份執著就係一種生活習慣,亦都係一種人生意義。等於你叫我無得打機,我人生都會好灰暗一樣。所以今日就黎到銅鑼灣「玉桃軒酒家」體會一杯濃茶 · 一份情懷既文化特色。👇📌四川擔擔麵 - $98(窩)👉我對擔擔麵要求好高,最講究就係佢既湯底,一定要夠麻香。呢到整得水準唔錯,首先麻醬味濃郁,搭配花生粒、肉鬆碎,份量亦唔少,整體入口帶鹹香而不辣。麵質爽口彈牙,的確夠哂四川風味!📌東江豆腐煲 - $42👉去得酒樓一定要整返個煲先有feel咖麻,呢個東江豆腐煲落足料。鯪魚球新鮮爽滑彈牙;豆腐清甜滑嫩,亦有濃厚豆味,加埋生菜亦顯得份外清香。📌花雕醉嫩雞 - $55👉向來我都對醉雞情有獨鍾,除左單單因為花雕酒既酒香外,我覺得係一種特別既味道。因為普通既白切雞我係好少食,例如係食燒味我都只會嗌豉油雞咁解。而呢到既醉雞就完全符合我要求,香而不濃,嫩而不老,相當惹味。

📌四川擔擔麵 - $98(窩)

📌東江豆腐煲 - $42

豆腐清甜滑嫩,亦有濃厚豆味,加埋生菜亦顯得份外清香。

📌花雕醉嫩雞 - $55

2020-01-14
$100 (Lunch)
  • 四川擔擔麵
  • 東江豆腐煲
  • 花雕醉嫩雞
2020-01-14 33 views
在同區工作的朋友約吃午餐,想吃清淡點,就到利舞臺的玉桃軒。百花釀魚肚 (大$34)"百花"的料頗豐富,有蝦及芫茜等,魚肚燜得軟腍👍黑松露帶子餃 (特$37)黑松露很香口, 配搭新鮮👍醬汁豆豉蒸鳳爪 (小$20)鳳爪燜得軟腍入味😋香煎南瓜芋絲餅 (大$34)真材實料,份量十足,味道香濃,很實在的感覺金菇牛肉腸粉 (大$34)腸粉幼滑👍懷舊千層糕 (中$29)口感豐富,甜度剛好,賣相又吸引😋白灼溫室豆苗 ($39)清脆可口
在同區工作的朋友約吃午餐,想吃清淡點,就到利舞臺的玉桃軒。

百花釀魚肚 (大$34)
"百花"的料頗豐富,有蝦及芫茜等,魚肚燜得軟腍👍

黑松露帶子餃 (特$37)
黑松露很香口, 配搭新鮮👍

醬汁豆豉蒸鳳爪 (小$20)
鳳爪燜得軟腍入味😋

香煎南瓜芋絲餅 (大$34)
真材實料,份量十足,味道香濃,很實在的感覺

金菇牛肉腸粉 (大$34)
腸粉幼滑👍

懷舊千層糕 (中$29)
口感豐富,甜度剛好,賣相又吸引😋

白灼溫室豆苗 ($39)
清脆可口
2020-01-11 89 views
相约友人中午十二点在銅鑼灣飲茶,決定到利舞台的玉桃軒。服务员很快便安排了靠近窗口的二人枱,二十樓望出去很開陽,坐下感覺舒服,茶亦沖得夠熱。芋絲鮮蝦春卷,是剛剛炸熱,入口還暖皮薄脆身,饀料丰滿夠咬口,沾上醋好吃。墨西哥叉燒包,可以同時間嚐到墨西哥包及叉燒餐包的味道,兩種包都是我所喜愛的。砂鍋雲吞雞煲,雲吞可謂皮薄饀靓,皮滑溜而虾肉爽口。雞切成小件湯底味清香也不會太油,小旺菜也爽腍清甜。二人共吃了$210。
相约友人中午十二点在銅鑼灣飲茶,決定到利舞台的玉桃軒。

二人共吃了$210。

2020-01-10 84 views
銅鑼灣必試中菜每次都銅鑼灣,必試中菜,一定要揀玉桃軒。他的裝修亮麗,予人舒服的感覺,非常適合一家人或同事們,朋友前來。斑腩煲天氣涼,煲仔菜式一定不可以少。於是便和家人選了斑腩煲,斑腩出奇地滑,而且非常彈牙,份量也極其充足,配白飯真是一流,難怪父母吃得津津樂道。芝士龍蝦伊麵芝士龍蝦伊麵算是這間茶樓的特色菜,叫遲半步就會售完了。伊面非常有咬口,吸收了芝士的香味和龍蝦的鮮味,真是絕配,難關叫這麼快就會售完。燒鵝燒鵝家人最愛,除了肉質香,味道更是一流。加上份量非常多,是性格比很高的一道菜。
銅鑼灣必試中菜

斑腩煲

芝士龍蝦伊麵

燒鵝
2019-09-05
Dinner
2020-01-08 62 views
銅鑼灣嘅高級中菜餐廳有好多,經過Lee Garden近近地就走上去。上到黎先知,原來呢間有做婚宴,論食物質素都唔差,如果選擇酒樓擺酒,都值得列入考慮之列。望入去都唔少人,差唔多台台都有人,都有啲信心行入去。唔知點解已經無曬特價餐,唯有用正價啦!南乳醬金脆肉:南乳味需算好重,所以唔會好鹹。咬落好脆口,豬皮及豬脂肪只有少量,但唔會覺得好肥膩。竹笙鼎湖上素:蠔汁炒菇,唔䶢亦都唔淡,味道剛好,大塊竹笙吸曬味瑤柱帶子蛋白炒飯:飯粒粒分明,算係香口。

望入去都唔少人,差唔多台台都有人,都有啲信心行入去。

唔知點解已經無曬特價餐,唯有用正價啦!

瑤柱帶子蛋白炒飯:飯粒粒分明,算係香口。
這天與同事來到銅鑼灣為客人購買聖誕禮物,由於得到老闆特許,所以中午時分,我們決定先到附近的酒家吃飯,再慢慢挑選。   最後,選擇到利舞臺的玉桃軒吃飯,這間酒家位於20樓,佔地挺大,環境優雅舒適,境觀開揚。  午市超值推介份了好幾款,我和同事都覺得很挺食,所以就點了來試試。  石鍋栗子肉排 石鍋送上來時,熱辣辣,香噴噴,而粟子肉排的份量足,粟子口感綿綿,味道香甜,肉排淋滑入味。   皮蛋瘦肉粥 這個粥是以一鍋形式送上,粥底綿滑,帶有香及肉香,加上切碎皮蛋,既好味又降火。   豉油王炒銀芽炒麵(一碟) 炒麵非常好吃,油膩感不重,豉油味道不會過鹹,配上爽脆銀芽,層次感豐富。 玉桃軒 酒家 銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場20樓

玉桃軒
酒家 銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場20樓
2019-12-06
2019-12-30 197 views
今晚同家人去左銅鑼灣利舞臺既玉桃軒晚飯,係門口睇到有優惠就入去試試,餐廳環境光亮舒服,服務員態度很好,會推介一下有咩好食😋半價原隻10頭鮑魚扣鵝掌$48位做緊優惠每枱限點一樣特價嘅菜,我哋選擇左鮑魚扣鵝掌兩位起叫,整得好靚又好抵食😋真係無叫錯👍🏻家鄉栗子炆雞煲好耐都無食過栗子雞煲好滋味,又香又美味的栗子好足料😋 雞肉嫩滑又入味配上白飯一齊食更加好味👍🏻臘味崧扒菠菜冬更時節都想食下臘味,所以點左黎食配上清清地既菠菜好夾,唔會好油膩嘅感覺。

半價原隻10頭鮑魚扣鵝掌$48位

家鄉栗子炆雞煲