1K
2023-05-17 160 views
行過山林道見到呢間充滿design感又modern嘅餐廳好似幾吸引就入去望一望,睇一睇發現原來係一間馬來西亞餐廳.星洲海南雞飯餐海南雞飯套餐配上雞油飯,清雞湯及菜心相當豐富!海南雞去晒過,入口啖啖肉完全係我呢d懶人必食.海南雞肉質滑嫩而且雞皮薄而不膩,旁邊另配黑醬油,蒜蓉及辣椒帶出唔同風味.雞油飯帶住一陣香茅及雞油香,飯粒入口唔會過油膩.加東喇沙米線喇沙湯底好濃郁,椰香味濃而且帶陣陣喇沙嘅辛香.米線吸湯力強,入口充滿濃厚喇沙香.再配搭豆卜,雞蛋,大蝦,雞肉及芽菜,份量豐富.咖央南洋包充滿陣陣斑蘭及椰香嘅咖央麵包烘得香脆得黎又唔會好乾.中間咖央醬又唔會過甜膩.馬拉盞芽菜爽脆又充滿水份嘅芽菜加上充滿蝦鮮香氣嘅馬拉盞香辣惹味.

星洲海南雞飯餐

馬拉盞芽菜
爽脆又充滿水份嘅芽菜加上充滿蝦鮮香氣嘅馬拉盞香辣惹味.
Type of Meal
Dinner
  • 加東喇沙米線
  • 咖央南洋包
@the.frequency.hk serves authentic singaporean cusine and remains local flavours 🇸🇬 including hainanese chicken rice, katong laksa, chicken curry noodles, satay bee hoon, bak kut teh, rojak, nasi lemak, beef rendang 🥢@the.frequency.hk 正宗新加坡小店菜 保持地道風味 🇸🇬 有海南雞飯 加東喇沙 咖喱白雞湯麵 沙嗲米粉 肉骨菜 羅惹 椰漿飯 巴東牛肉飯 🥢🐥 星洲海南雞飯餐 hainanese chicken rice HKD$92套餐好豐富 💫 仲可以優惠價嘆杯精品咖啡 ☕️海南雞無骨份量多 雞皮爽滑 肉質結實有彈性 🐓配黑醬油 薑蓉 泰式辣醬 雞油飯 粒粒分明 🍚 有雞油香 食落一啲都唔油膩 雞湯清甜 🥣 菜心夠嫩 新鮮翠綠 🥬☕️ 平白咖啡 flat white 套餐 + HKD$23 (原價$38)估唔到質素同咖啡店喝嘅可以一樣 💫咖啡濃郁甘香 奶香細膩

套餐好豐富 💫 仲可以優惠價嘆杯精品咖啡 ☕️

配料好豐富 🦐 兩隻鮮蝦 雞絲 雞蛋 芽菜 豆卜
米線切短 用匙羹連湯舀嚟食 🥄 好惹味
湯底唔會過鹹 香料香濃 辣度適中

加東喇沙米線

🍞 咖央南洋包 nyonya kaya toast HKD$27
南洋包酥脆 中間層咖央好厚 香甜有椰香 🥥

咖央南洋包

🍗 炸雞翼 fried chicken wings HKD$35
炸得超脆 醃得好入味 💫 肉質嫩滑 保留肉汁

炸雞翼

⭐️ 免收加一no service charge

📍尖沙咀山林道22號瓊林閣地下A號舖 🇭🇰*
🇸🇬🇸🇬🍜🍛今次介紹依間餐廳位於尖沙咀佐敦附近,靜中帶旺既地區,想搵野食唔想係旺區甘貴,不妨行多兩步,質素唔錯又抵食東巴牛肉飯($88)牛肉超腍,比想像中還要腍,一啖咬開,肉質好嫩,烹調得入味而唔會過老,飯量好多,但較硬,有酸青瓜同蘿蔔做配菜,非常醒胃,牛肉同配菜間住食,唔使啖啖牛肉同飯甘寡加東喇沙米線($78)米線配料好足,有鮮蝦、雞肉、蛋、豆卜、芽菜,鮮蝦有兩隻,雞絲份量都多,夾起幾次米線都會夾到雞絲,肉質唔鞋,豆卜好入味,喇沙湯底味道好稱職,而且好香,一啖米線連湯,好惹味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻馬拉盞芽菜($35)芽菜好爽口,咬落每啖都有聲,馬拉盞放芽菜中間,撈好之後顏色更吸引,芽菜無菜既草青味,加左馬拉盞味道唔鹹,令到芽菜辣辣地,不論配菜主菜都非常合適👍🏻👍🏻👍🏻斑蘭咖央多士($29)咖央醬好多,比例多過牛油,配合得好好,細細件一口,牛油唔會流出黎,方便進食之餘,亦唔會一大件太膩
🇸🇬🇸🇬🍜🍛

東巴牛肉飯($88)

加東喇沙米線($78)

馬拉盞芽菜($35)

斑蘭咖央多士($29)
2023-04-29 96 views
blue monday被公司安排到尖咀工作,午餐時與幾位同事於附近午膳。 同事提議在山林道搵食,但很多店鋪也沒開。行至這間食店門前,被親厚熱情的店員攔截,並表示該店是新開的,眼看店內光線充足,裝修舒適,故一行人決定入內點餐。重點來了-「食物」,枱面上只有set lunch的menu, 我們一行六人,試了四個款式。餐飲要加錢,熱飲加$10,凍飲加$13,特色咖啡半價,感覺有點少貴。 我跟同事點的「新加坡椰漿飯」$78,味道一般,椰漿飯沒有椰漿味,雞中翼炸得幾脆,可以的話希望多點醬跟花生魚仔。*menu上顯示的是雞全翼不是雞中翼。我加點的餐飲,「美祿恐龍」,味道不錯,視覺一流,杯頂的美祿粉未混入前味道不會過甜,後來混合後則變成「美祿朱古力糖」,感覺很適合小孩子。同事點的「新加坡肉骨茶(胡辣)」,同事表示湯品尚可,微辣,但略嫌偏淡,肉較少,最差的是跟餐的油炸鬼,黑乾油。有兩個同事點的「加東喇沙米線」,這個最先來的,同事表示碗是熱的,但就有點讓人失望,因為跟meun 差得有點遠,大蝦也不見,而認知中喇沙有蝦油,湯應該紅紅的,但眼見湯的色只是咖哩黃,同事對此表示非常不滿,另味道亦是較淡的。另一個

新加坡椰漿飯

美祿恐龍

新加坡肉骨茶(胡辣)

加東喇沙米線

有兩個同事點的「加東喇沙米線」,這個最先來的,同事表示碗是熱的,但就有點讓人失望,因為跟meun 差得有點遠,大蝦也不見,而認知中喇沙有蝦油,湯應該紅紅的,但眼見湯的色只是咖哩黃,同事對此表示非常不滿,另味道亦是較淡的。另一個同事加點了餐飲熱奶茶,喝後表示有香料在內,個人感覺味道不差,但另一位對喇沙表示失望的同事則感覺有香料,所以味道怪怪的。

沙嗲米粉

來了,最後一道,亦是標題的「與menu圖片最不符」的「沙嗲米粉」。你們看看,這一陀東西怎能算是沙嗲?你跟我說是肉醬,我反而更信。同事表示,撇開像不像沙爹不說,味道尚可,亦是較淡。

來個總結,就是價錢貴,味道淡,食物與menu相片不符。可取是員工態度良好,廁所乾淨整潔。

2023-04-24
$100 (Lunch)
美祿恐龍
2023-04-12 181 views
💛好味指數:4.4/5💛💜回頭指數:4.3/5💜係附近搵嘢食,行過山林道見到有海南雞飯,決定一試🐔餐廳裝修都幾唔錯,座位寬躺✅星洲海南雞飯餐$92套餐包埋雞油飯、菜心、清雞湯,相當豐富😄特別一讚雞油飯,味道好香又唔會太油膩,有啲後悔叫咗小飯🫣海南雞份量好多全部無骨,配咗三色醬汁🤣另外菜心都幾新鮮🥬✅斑蘭咖央多士$29新加坡菜最愛必定係咖央多士,中間夾住咖央醬同牛油相當邪惡,而且染上班蘭綠色,賣相唔錯🍞✅Cappuccino+$23叫咗杯咖啡提神,咖啡味道都幾濃郁,即刻精神翻☕️📍 The Frequency (尖沙咀)尖沙咀山林道22號瓊林閣地下A號舖
💛好味指數:4.4/5💛
💜回頭指數:4.3/5💜
✅星洲海南雞飯餐$92

✅斑蘭咖央多士$29

✅Cappuccino+$23
叫咗杯咖啡提神,咖啡味道都幾濃郁,即刻精神翻☕️

📍 The Frequency (尖沙咀)
尖沙咀山林道22號瓊林閣地下A號舖
#食到去尖沙咀👩🏻同朋友行到去尖沙咀山林道時,見到有間星加坡餐廳@the.frequency.hk,餐牌上嘅食物都吸引到我哋📋於是就決定食喇…餐廳內部寬敞舒適🌱燈光充足💡食物中規中矩,如果大家係附近,而有興趣想食星加坡菜,不妨考慮一下😀 🎠 THE FREQUENCY📍尖沙咀山林道22號瓊林閣地下A號舖==============================🍽 班蘭咖央多士 💲29鍾意食咖央多士嘅我👩🏻 一定要叫,多士有三塊🍞咖央醬同牛油多,外脆內冷,咬落去冷熱交融☺️好好食呀!不過多士偏細,如果大啲啲就好 🍽 沙嗲米粉 💲78上枱時賣相一般,大堆沙嗲醬冚過米粉, 當沙嗲醬撈埋米粉一齊食嘅時候,有好香嘅花生味🥜配料有魷魚、豬肉、豆卜、豬潤、芽菜, 每一啖都可以食到配料👍🏻沙嗲微辣,食落幾惹味,如果唔撈埋沙嗲一齊食就偏淡味 🍽 星洲海南雞飯餐 💲92套餐配有菜心、清雞湯、雞油飯🍚海南雞肉嫩滑🐔 分量多,菜心就一般,清雞湯味香濃☺️雞油飯唔油膩,而且好香雞油味👍🏻🙌歡迎大家介紹不同香港好食好玩好地方#foodiesklgirls #foodies #cafe #hkfood #food #
[休閒星加坡菜🥗簡簡單單的晚餐 ]#食到去尖沙咀

🎠 THE FREQUENCY
📍尖沙咀山林道22號瓊林閣地下A號舖
🍽 班蘭咖央多士 💲29

🍽 沙嗲米粉 💲78

🍽 星洲海南雞飯餐 💲92

🙌歡迎大家介紹不同香港好食好玩好地方
#foodiesklgirls #foodies #cafe #hkfood #food #hkig #香港 #香港美食 #香港好去處 #香港打卡  #美食 #打卡 #美食打卡 #吃貨 #吃貨女孩 #尖沙咀 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀美食 #尖沙咀cafe #山林道美食 #山林道  #星加坡餐廳 #星加坡菜 #尖沙咀山林道 #thefrequencyhk #dining #海南雞飯 #hongkongfoodies
2023-04-05 115 views
主打地道星加坡菜🇸🇬無論材料及醬汁都係新鮮炮製,味道正宗,先來兩杯飲品及炸雞翼,雞翼大大件,炸得非常入味🤩再來新鮮即烘斑蘭咖央的多士🍞脆卜卜熱辣辣,中間夾住咖央醬及牛油🧈甜甜口味加充滿牛油口感☺️接著再來這裡的特色貓山王榴槤多士😃多士夾入滿滿的貓山王榴槤果肉,口感豐富🤤羅惹是星馬常見的一種蔬果沙律🥗也是我一向也喜歡吃的😁材料包括豆芽、鳳梨、蕹菜、豆卜。再加上濃濃甜醬及蝦膏,甜中帶鹹😙肉骨茶中有藥材可祛濕補氣,呢個時候的天氣吃相當適合😃新鮮豬肉煮足差不多6個小時而成,湯水全無味精🥘喇沙最重要係湯底,由10多種材料炮製,味道十分有層次🍜而辣度適中非常易入口,而真正在星加坡吃到的喇沙,是將切成小段的米線,用匙羹連湯及粉一起進食,不需用筷子🥢這間店便做到這點😄👍沙嗲米粉用上獨家秘制的沙爹醬,包括有超過20多種用料。花生酱的味道不是很濃,但每一種用料的口味都平衡的恰到好吃。再加上魷魚、豬豬及豬潤,份外美味😋
主打地道星加坡菜🇸🇬
無論材料及醬汁都係新鮮炮製,
味道正宗,
先來兩杯飲品及炸雞翼,
雞翼大大件,炸得非常入味🤩

再來新鮮即烘斑蘭咖央的多士🍞
脆卜卜熱辣辣,中間夾住咖央醬及牛油🧈
甜甜口味加充滿牛油口感☺️

接著再來這裡的特色貓山王榴槤多士😃
多士夾入滿滿的貓山王榴槤果肉,
口感豐富🤤

羅惹是星馬常見的一種蔬果沙律🥗
也是我一向也喜歡吃的😁
材料包括豆芽、鳳梨、蕹菜、豆卜。
再加上濃濃甜醬及蝦膏,
甜中帶鹹😙

肉骨茶中有藥材可祛濕補氣,
呢個時候的天氣吃相當適合😃
新鮮豬肉煮足差不多6個小時而成,
湯水全無味精🥘

喇沙最重要係湯底,由10多種材料炮製,
味道十分有層次🍜
而辣度適中非常易入口,
而真正在星加坡吃到的喇沙,
是將切成小段的米線,
用匙羹連湯及粉一起進食,
不需用筷子🥢
這間店便做到這點😄👍

沙嗲米粉用上獨家秘制的沙爹醬,
包括有超過20多種用料。
花生酱的味道不是很濃,
但每一種用料的口味都平衡的恰到好吃。
再加上魷魚、豬豬及豬潤,份外美味😋
椰青、柑桔特飲、炸雞翼
椰青、柑桔特飲、炸雞翼
斑蘭咖央多士
猫山王榴槤多士
沙嗲米粉
美女同事今天終於失手,帶我去食海南雞飯唔得咗,食得出D嘢好唔新鮮,連D薑蓉都擺到變咗,$92個午飯唔算平,比呢D質素食物人唔值啦!!!美女同事話之前餐廳新開張食過一次係好味嘅,可能而家生意唔好改用D平食材啦。另一個同事叫咗個咖哩白雞麵,我試咗味都覺得唔好食,不過佢話覺得OK喎…..
2023-03-31
$100 (Lunch)
🇸🇬新加坡正宗胡辣肉骨茶➕ 貓山王榴槤多士🇸🇬💭正宗新加坡菜小店,跟返新加坡原味,冇因為香港人改變味道,想試吓正宗新加坡菜,一定要嚟呢度試吓,而且價錢大眾化🍖新加坡肉骨茶(胡辣)配白飯·油炸鬼 $9️⃣2️⃣💬肉骨茶湯底超香胡椒味.. 撈落白飯到好食不得了.. 一字骨煮得好淋同入味.. 加埋醬汁食簡直一絕🐓咖喱白雞麵 $7️⃣5️⃣💬湯底非常濃郁..麵條有啲粗身都非常掛湯.. 用上新新鮮雞肉..非常嫩滑..好有雞味🥙羅惹 $6️⃣8️⃣💬由菠蘿·雪莉·蘋果·青瓜·豆卜再加埋秘制醬汁同埋花生碎嘅沙律.. 口感爽脆開胃.. 由其豆卜超索汁.. 超正🐔玻璃鳳爪 $3️⃣8️⃣💬好耐冇食過..爽脆多汁..非常開胃..一啖一隻..而且冇骨..正🍞貓山王榴槤多士 $6️⃣8️⃣💬多士入面並唔係搽一啲ʜᴇᴀ你嘅榴槤醬.. 而係夾住滿滿嘅新鮮貓山王一絲絲嘅榴槤肉.. 榴槤香味撲鼻.. 一試難忘🍋鹹檸七特飲 $2️⃣5️⃣☕️黑咖啡 $2️⃣1️⃣
🇸🇬新加坡正宗胡辣肉骨茶➕ 貓山王榴槤多士🇸🇬

🍞貓山王榴槤多士 $6️⃣8️⃣

🍋鹹檸七特飲 $2️⃣5️⃣

☕️黑咖啡 $2️⃣1️⃣
2023-03-17 60 views
咁啱係附近又見唔使等位就去試好肚餓就諗住叫海南雞飯食 飽肚啲點知個海南雞飯係凍嘅 有啲凍得滯雖然個湯係熱嘅我唔太肯定正宗係咪咁但應該唔係咁凍嘅?個飯就略嫌太多飯焦變相失色不少個人就唔太好咁多飯焦所以感覺麻麻 唔會再試
咁啱係附近又見唔使等位就去試
好肚餓就諗住叫海南雞飯食 飽肚啲

點知個海南雞飯係凍嘅 有啲凍得滯
雖然個湯係熱嘅
我唔太肯定正宗係咪咁
但應該唔係咁凍嘅?

個飯就略嫌太多飯焦
變相失色不少
個人就唔太好咁多飯焦

所以感覺麻麻 唔會再試
海南雞飯
2023-03-13 39 views
Weekend約左朋友去以間cafe食lunch😊一不小心全都是薯條😂d野食都大大碟,搞到d薯條食唔曬,份量好足,食得好飽飽1️⃣烤低溫慢煮BBQ豬肋排伴薯條勁大塊😂個醬好入味2️⃣煙三文魚牛油果意大利飯冇牛油果味,但好creamy3️⃣牛頰肉芝士薯條一齊撈埋芝士好味🤣加埋d醬就更加惹味4️⃣南瓜忌廉湯正常發揮5️⃣cappuccino☕️正常

1️⃣烤低溫慢煮BBQ豬肋排伴薯條
勁大塊😂個醬好入味

2️⃣煙三文魚牛油果意大利飯
冇牛油果味,但好creamy

3️⃣牛頰肉芝士薯條
一齊撈埋芝士好味🤣加埋d醬就更加惹味

4️⃣南瓜忌廉湯
正常發揮

5️⃣cappuccino☕️
正常

開年唔一定要食中餐ge 🐰今日就嚟我之前一早book mark左嘅 食Fusion菜🐻 成間餐廳由黃色💛為主調令人好有提神好cozy嘅感覺🍽️枱與枱之間空間感十足🍴適合聚餐🥂屋企人食飯🏠朋友傾計💬或者拍拖👩🏻‍🤝‍👨🏾都啱曬 我地嚟到啱啱完左HAPPY HOUR (Cocktails /Wines/Beers)下次可以試下而加朱🐷都要一齊點餐鹿兒島一口芥末和牛🐮蒜蓉炒蘆筍🥬燒帶子蕃茄扁意粉🍝慢煮加事大保濕豬豬扒🐖伴青蘋果salsa 推薦大家要試呢個保濕豬扒🐖💦肉質非常細膩豬扒好Juicy脂肪含量比一般豬少😋另一個Main直頭比個囡打劫左自己食曬成份🥲🐷😋香煎三文魚扒🐟伴薯蓉及日本蜜柑🍊煎封三文魚令到外層好脆好香😋😋😋😋😋每件Salmon steak份量厚度唔一樣要煎到咁Crispy咁嫩滑juicy meat 真系好關鍵喺廚師👨🏻‍🍳時間上嘅控制⏱️Main Course 加多$58就包埋daily soup & dessert 我地今日系Cream potato 🥔 soup飲得出好足料我形容好似mashed 🥔 咁好豐富好濃郁Dessert 雪糕蛋糕🍰系成個蛋糕中層都系vanilla 🍦
食Fusion菜🐻
而加朱🐷都要一齊點餐
鹿兒島一口芥末和牛🐮

蒜蓉炒蘆筍🥬
燒帶子蕃茄扁意粉🍝

慢煮加事大保濕豬豬扒🐖伴青蘋果salsa
推薦大家要試呢個保濕豬扒🐖💦
肉質非常細膩豬扒好Juicy脂肪含量比一般豬少😋

Dessert 雪糕蛋糕🍰系成個蛋糕中層都系vanilla 🍦 同一命運話Share食 結果都系比佢一個食曬🫠😋
佢地Cocktail /Mocktail D名改得好好🍹🧉🥂🍸好有意景櫻雨🌸🌧️一定系佢地嘅must order !!!
好細緻仲會見到佢地用埋玫瑰花🌹🧊冰 自己用荔枝syrup去調味
仲有我杯雲抹☁️🍵抹茶 •焦糖 • 檸檬 •蛋白 •玄米梳打 配埋日本🇯🇵脆米同玄米梳打成件事好日式好有層次🍵

真心欣賞佢地食物質素高之餘同事對個餐牌都非常熟悉 解釋得好清楚 仲有好多飲品都好吸引我!下次同朋友嚟我一定要再試😬😬

2023-01-19 55 views
晚餐時間行經山林道,見到好多餐廳,揀左一陣就決定試下呢間西餐廳。主菜揀左牛面肉配薯蓉,牛面肉好有驚喜,肉味好濃肉質好淋😋個汁都好好味,有兩舊,食完好想再食😆配菜兩條蘿蔔,長長地好Q,都好好食。之後再叫左個忌廉汁青口配多工,忌廉汁通常都會好食,所以係expected 的味道。見到menu 的飲品好靚,叫左個雲抹。之後職員話雞蛋冇貨,介吾介意無左蛋白成份,因為都鐘意抹茶,所以都ok試下。個抹茶都幾濃,幾好飲。
2023-01-19
  • 紅酒燴牛頰肉配薯蓉
2023-01-08 72 views
Portobello and mushroom risotto 🍄大啡菇菌蓉意大利飯 $118大啡菇菌蓉意大利飯係餐廳嘅推介食物,雖然菇好juicy 同健康🌿,但係個人認為食物味道一般🫢,意大利飯嘅texture 比正常偏硬,而醬汁有少少多,同飯嘅比例唔係太夾,唔太推薦呀French foie gras and black truffle linguine 法國鵝肝黑松露扁意粉🍝 $168餐廳recommend 嘅鵝肝黑松露扁意粉正常發揮,免頭嘅鵝肝好大塊🦆,望落去吸引,用嚟影相打卡唔錯📸,但係sauce 嘅黑松露味道比較淡!起碼有三個職員不停問我哋叫唔叫飲品,我同朋友講唔使佢哋又話happy hour就嚟完好抵,actually真係幾煩🫠,缺乏餐廳最基本嘅待客之道!
大啡菇菌蓉意大利飯 $118

法國鵝肝黑松露扁意粉🍝 $168

2023-01-03 34 views
3/5Is understandable that restaurants serve dinner set only on Christmas. But really hope to fill up our stomachs alittle more. Flavour was alright overall, didn’t expect much. just the crab craw in the pumpkin soup is horribly not fresh and still have defrosted water soaked in it. Pumpkin soup itself wasn’t season well as well. Texture was abit artificial as well.
3/5