位於大角咀的意大利餐廳。大角咀除了奧海城外,其實還有很多特色小店 (雖然我還是比較常在奧海城內覓食啦~早前看到朋友推介這家餐廳價錢相宜,而且賣相也很精緻,便決定趁放假日偕同好友前去聚餐~餐廳裝潢簡約,沒有太多花巧的裝修,放眼望過去,食客更多是街坊呢~與只有幾公里之隔的奧海城形成截然不同的風格,很有趣。(不過大角咀本來就是一個很神奇的地方,與旺角其實只有一橋之隔,卻沒有像旺角的喧囂繁華,舖租亦相對貼地得多;然後大角咀自己又分割出奧海城與奧海城以外的地方。Sor, 仍有那幾幢叫價驚人的豪宅~)⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆❅ 芝士焗蠔 $78❅ 煙鴨胸 . 海鮮醬薄餅 $128❅ 西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉 $188❅ 芝士蛋糕  $38 ___⋆ ⋆ ___ ✿ 芝士焗蠔 一份三隻,很貼地的芝士焗蠔,只要芝士夠多夠香就已經足夠美味~.✿ 煙鴨胸‧海鮮醬薄餅 薄餅算大份,上面鋪滿了烤鴨胸片及切成幼絲的青瓜絲及京蔥,底層則舖滿海鮮醬;入口時口感酷似在吃片皮鴨,很新穎~朋友似乎很喜歡這種醬汁的薄餅,讚聲不絕。.✿ 西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉 豬鞍厚切又大件,肉質鮮嫩且肉味濃香
Sor, 仍有那幾幢叫價驚人的豪宅~)
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
❅ 芝士焗蠔 $78
❅ 煙鴨胸 . 海鮮醬薄餅 $128
❅ 西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉 $188
❅ 芝士蛋糕  $38
 ___⋆ ⋆ ___

✿ 芝士焗蠔
✿ 煙鴨胸‧海鮮醬薄餅
入口時口感酷似在吃片皮鴨,很新穎~
朋友似乎很喜歡這種醬汁的薄餅,讚聲不絕。
✿ 西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉
豬鞍厚切又大件,肉質鮮嫩且肉味濃香;加入酸酸甜甜的蘋果醬,不但中和豬鞍扒的肥膩感,而且味道更有層次;惟雜菜薯蓉未如預期中綿滑,喜歡吃Creamy質地的我表示有點失望。
✿ 芝士蛋糕
香甜軟滑,質感綿密,是我喜歡的芝士香氣呢~
《The Francesco - 大角咀》一向都知大角咀好多隱世美食,但係除咗特別知名嘅嗰幾間食店之外,其實喺大全街附近都真係好多特色小店可以試吓🤓呢一間西餐廳喺早前見有唔少人介紹,聽講佢哋嘅牛扒餐大件夾抵食,本來都真係想試吓,但係奈何最近食得太多肉,所以都係食返意粉沙律比較好啲,今次冇叫套餐全部都係散叫,一共叫咗一個湯、一款沙律、一個飯同埋意粉兩個人share食,份量幾足夠,賣相都幾精緻㗎💁🏻‍♀️龍蝦湯 $58前菜我哋都係叫咗個龍蝦湯share飲,比我想像中濃郁同埋有忌廉嘅香味,如果有蒜蓉包可以點吓就正啦☺️💁🏻‍♀️煙三文魚凱撒沙律配多士 $98煙三文魚配凱撒沙律個份量算幾多,成座凱撒沙律山咁樣😍三文魚同樣都比得好多我哋,最少都有五六片,而凱撒沙律個汁混和左芥末醬,有少少微微攻鼻好開胃,冇一般凱撒汁咁膩💁🏻‍♀️魷魚鬚墨魚汁意大利飯 $138我今次就揀咗墨魚汁意大利飯,個飯黑蚊蚊咁一見到已經覺得好吸引,上面仲放咗六七條炸香左嘅魷魚鬚,成件事本來就好吸引☺️個飯調味調得剛剛好唔會太過鹹,食落好香濃嘅墨魚汁香味,拍拖千祈唔好點呢一個飯啊😂如果唔係笑起上嚟啲牙黑蚊蚊咁就好滑稽啦💁🏻‍♀️黑松露野菌
《The Francesco - 大角咀》

💁🏻‍♀️龍蝦湯 $58

💁🏻‍♀️煙三文魚凱撒沙律配多士 $98

💁🏻‍♀️魷魚鬚墨魚汁意大利飯 $138

💁🏻‍♀️黑松露野菌卡邦尼扁意粉 $128

而另外一款主食就揀咗黑松露野菌卡邦尼扁意粉,黑松露嘅味道都幾出,每一啖都食到有菇菌嘅味道,而佢個白汁我就覺得可以再濃郁少少就更好啦,不過個扁意粉都可以掛到汁,食落個意粉十分軟滑👍🏻推薦
2024-05-28
2024-05-06 871 views
𝒯𝒶𝓈𝓉𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝓅𝒶𝓈𝓈𝒾𝑜𝓃 𝑜𝒻 🇮🇹ℐ𝓉𝒶𝓁𝓎裝修方面以灰色工業牆身,配搭深復古軍綠色的傢俬,再加少少綠色植物點綴,帶點輕音樂,彷彿到了歐洲的餐廳。σ`∀´)σ🧀🦪芝士焗蠔 $78 (3Pcs)ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ʙᴀᴋᴇᴅ ᴏʏꜱᴛᴇʀ 🦪 芝士焗蠔肥美,入面竟然好多汁幾ᴊᴜɪᴄʏ,表面的芝士香草非常惹味,仲混合了一個特調白汁,帶少少肉碎,質地柔軟滑身的蠔🦪入口非常滋味!🪿鵝肝多士 $128ꜰᴏɪᴇ ɢʀᴀꜱ ᴛᴏᴀꜱᴛ鵝肝經過明明煎香,誘發當中的油香,外皮微帶煎香,一咬落去鵝香滿溢,多士是經過焗香的麵包,伴碟仲配合沙律,是一個好貼心的選擇,酸甜嘅車厘茄和水果可以中和肥膩感,整個菜式材料好豐富!🍔經典牛肉漢堡配薯條 $108ᴄʟᴀꜱꜱɪᴄ ʙᴇᴇꜰ ʙᴜʀɢᴇʀ🍟薯條屬於偏粗類型,炸得好香脆,配上調味粉,yummy!ʙᴜʀɢᴇʀ使用外脆內鬆軟嘅包底,加了厚厚的半熟牛肉漢堡扒,搭上芝士和洋蔥,屬於經典的漢堡包配搭!🍰ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ $78(ᴍᴀꜱᴄᴀʀᴘᴏɴᴇ ·ᴍᴀʀꜱᴀʟᴀ ᴡɪɴᴇ• ʟᴀᴅʏ ꜰɪɴɢᴇʀ • ᴄᴏᴄᴏ ᴘᴏᴡᴇʀ)💕超喜歡
𝒯𝒶𝓈𝓉𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝓅𝒶𝓈𝓈𝒾𝑜𝓃 𝑜𝒻 🇮🇹ℐ𝓉𝒶𝓁𝓎

🧀🦪芝士焗蠔 $78 (3Pcs)
ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ʙᴀᴋᴇᴅ ᴏʏꜱᴛᴇʀ 🦪

🪿鵝肝多士 $128
ꜰᴏɪᴇ ɢʀᴀꜱ ᴛᴏᴀꜱᴛ

🍔經典牛肉漢堡配薯條 $108
ᴄʟᴀꜱꜱɪᴄ ʙᴇᴇꜰ ʙᴜʀɢᴇʀ

🍟薯條屬於偏粗類型,炸得好香脆,配上調味粉,yummy!

🍰ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ
ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ $78

💕超喜歡呢個自家製甜品,呢個做法算係最ᴄʟᴀꜱꜱɪᴄ的ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ,充滿幼滑嘅軟忌廉芝士,加上輕微酒和咖啡香,上面鋪滿濃郁的可可粉,ʟᴀᴅʏꜰɪɴɢᴇʀꜱ 就融入喺甜品入面,為呢餐帶來甜美的圓結。

🄼🄾🄲🄺🅃🄰🄸🄻
🍹ꜰʀᴜɪᴛ ᴘᴜɴᴄʜ $48
充滿濃郁的熱帶水果味,酸酸甜甜好開胃,如果可以添加生果會更好喝!

💚食意大利菜呢個價錢算合理,建議兩個人食二人ꜱᴇᴛ會抵啲!

💜呢度餐廳員工都好ɴɪᴄᴇ ヽ(✿゚▽゚)ノ

• Tiramisu
  • 芝士焗蠔
#pb食在大角咀 #pb西餐系列 大角咀抵食意大利菜🇮🇹今次想介紹呢間位於大角咀嘅意大利餐廳🥰 呢間意大利菜開左接近兩年 佢位於大角咀食街裏面 個度附近有好多其他餐廳😍 不過同奧海城就有一段距離 唔太方便🤪 店內裝修簡約 以綠色為主 環境好大👍🏻 .Dinner有兩款2人套餐 價錢$438 / $588 幾抵食👍🏻 散叫嘅話 主食有Pizza、Pasta、Risotto、Burger、扒類等 都幾多選擇😋 價錢$108-$288不等🤪 Lunch Menu有8款選擇 價錢$78-$128不等 包前菜、主菜、飲品🥰🔹是日例湯🥣當日例湯係粟米雞蓉湯 味道正常發揮 唔太驚喜🤪🔹龍蝦湯🦞龍蝦湯味道幾濃 又唔會好鹹😋🔹蒜蓉炒蘑菇🍄雜菌份量好多 而且有唔同形狀 口感幾豐富👍🏻 蒜蓉味唔算重 不過食落幾香😋🔹棒棒雞翼🐣推介❤️ 有9隻單骨雞翼😋 新鮮炸起 炸皮好薄 幾好食👍🏻🔹明太子忌廉汁粗通粉🍝推介❤️ 通粉份量超多 而且粗通粉幾掛汁 好似一邊飲汁咁👍🏻 自家製明太子忌廉汁味道偏甜 唔係鹹香好重個種 但唔算好漏😋🔹西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜紫薯蓉🐷推介❤️ 擺盤幾靚🥰 店員話豬鞍係7成熟 不過食落口感偏鞋
#pb食在大角咀 #pb西餐系列

🔹棒棒雞翼🐣
推介❤️ 有9隻單骨雞翼😋 新鮮炸起 炸皮好薄 幾好食👍🏻

🔹明太子忌廉汁粗通粉🍝

🔹西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜紫薯蓉🐷
推介❤️ 擺盤幾靚🥰 店員話豬鞍係7成熟 不過食落口感偏鞋 近肥膏位置會比較好 肉質會比較嫩🤪 最驚喜係上面嘅焦糖蘋果醬 佢加左少少薑去煮 所以食落有微微嘅辣 幾特別 配豬鞍食好解漏😋 雜菜、薯蓉份量都好多👍🏻

整體✨ 呢間位於大角咀食街嘅意大利餐廳裝修簡約 環境幾大😍 食物選擇幾多 價錢仲好抵食👍🏻 試左兩款主菜都覺得幾好食 而且份量好足夠😋 大家去開大角咀都可以試下🥰

The Francesco (大角咀) · 🤝🏻🤪
Type of Meal
Dinner
朋友介紹有間好正嘅餐廳🤣🤣今晚就同佢嚟到大角咀❤️❤️呢一間隱世意大利菜餐廳食晚飯🇮🇹🇮🇹🩷香燒羊肋排配薯條$188🩵真係超級推薦大家叫呢一份香燒羊肋排😍😍佢唔單止份量十足🤤🤤而且上枱嘅時候超級香💚💚💚羊肉好鮮嫩,一啲都唔羶👍🏻👍🏻👍🏻油脂非常豐富😊😊😊配埋香脆嘅薯條同埋黑醋沙律🥗🥗真係一個滿分嘅主菜💯💯💛明太子忌廉汁粗通粉 $138💙醬汁份量適量👍🏻 夠哂creamy 💛而且粗通粉相當掛汁🤤🤤🤤色彩繽紛😚仲有粒粒蟹籽係面🦀🦀再配上酸甜嘅蕃茄仔🍅🍅口感豐富😋🧄蒜蓉包$48💖蒜蓉包一份四件份量相當豐富😍😍上枱嘅時候已經聞到香濃嘅蒜香😊😊加上淡淡嘅香草🌿相當惹味😋🧡Homemade Tiramisu $78呢個tiramisu賣相相當之靚❤️❤️餡料豐富💛💛有齊晒軟忌廉芝士🧀Marsala wine🍸手指餅😋😋可可粉💜💜味道超級夾❣️ 濕潤嘅蛋糕有少少嘅酒香,再加上可可粉同埋軟忌廉芝士,超creamy🥰🥰啱晒我口味😋

🩷香燒羊肋排配薯條$188🩵

啱晒我口味😋
  • 明太子忌廉汁粗通粉
  • Tiramisu
  • 香燒羊肋排配薯條
幾個月前食過呢間意大利餐廳,對佢印象唔差,適合朋友聚餐,情侶撐檯腳。餐廳最新轉左新餐牌,有多款經典美食。西班牙乳豬搭配薯蓉是一道經典的美食組合!西班牙乳豬的肉質嫩滑,帶有豐富的香氣和濃郁的味道,配上鬆軟綿滑的薯蓉,給人一種溫暖和滿足的感覺。主食方面就叫左炸軟殼蟹搭配香辣蒜炒天使麵,是一道美味的菜餚!炸軟殼蟹外脆內嫩,搭配上香辣的蒜炒天使麵,口感豐富多樣,給人帶來不同的層次享受。捧捧雞作為小食,外皮被調味過後油炸至香乳,再配上惹味醬汁,口感非常滿足。

2024-09-08 0 views
大角咀有間意大利🇮🇹餐廳 ,我一直有幫襯,慶祝生日都會來呢間, 因我覺得水準不錯又親民價錢,每次捧着肚子滿足感大大, 上星期便又預訂左來到!火箭菜龍蝦肉薄餅火箭菜極多鋪上面,芝士味香濃配以蝦肉一絕芝士焗蠔芝士控的我特別鍾意❤️焗蠔肥美多汁,芝士味十足!白酒🍶煮蜆 粒粒蜆肉鮮味十足, 白酒🍶又夠入味牛肉漢堡配薯條 牛肉漢堡好吃,再有烘過的麵包🥯夾著,口感惹味The Francesco 大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地舖
火箭菜龍蝦肉薄餅
火箭菜極多鋪上面,芝士味香濃配以蝦肉一絕

芝士焗蠔
芝士控的我特別鍾意❤️焗蠔肥美多汁,芝士味十足!
白酒🍶煮蜆
粒粒蜆肉鮮味十足, 白酒🍶又夠入味

牛肉漢堡配薯條
牛肉漢堡好吃,再有烘過的麵包🥯夾著,口感惹味

The Francesco
2024-09-08 0 views
想慶祝朋友生日 見到呢間餐廳環境氣氛唔錯而且食物吸引 就book左呢間餐廳同朋友慶祝♡芝士焗蠔🦪 $78有3隻焗蠔 襯熱食最好食 另外仲有沙律做伴碟 好清新♡自製意大利提拉米蘇 $78提拉米蘇咖啡個香味好出cream個部分食落去唔會覺得好膩同埋佢做得好水潤♡是拉差羊肉漢堡配薯條🍔🍟 $118第一次食羊肉漢堡 感覺幾特別 是拉差醬甜甜辣辣 好開胃 漢堡扒又夠厚實 咬落去感覺好滿足 另外薯條都炸得幾脆♡明太子忌廉汁粗通粉 $138粗通粉軟硬適中 唔會過淋 用叉吉落去通粉都唔會爛 明太子忌廉汁唔會好漏 每一個粗通粉都可以充滿醬汁♡ Iced Oreo Chocolate $48朱古力加埋Oreo好邪惡 每一啖都飲到Oreo碎

♡芝士焗蠔🦪 $78
有3隻焗蠔 襯熱食最好食 另外仲有沙律做伴碟 好清新

♡自製意大利提拉米蘇 $78

♡是拉差羊肉漢堡配薯條🍔🍟 $118

♡明太子忌廉汁粗通粉 $138

♡ Iced Oreo Chocolate $48
朱古力加埋Oreo好邪惡 每一啖都飲到Oreo碎
2024-09-07 0 views
前排去左大角咀呢間西餐廳,環境真係好舒服。原來有set for 2,呢個套餐都幾抵食。扒餐由主食都甜品都包哂,呢個價位我覺得值wor餐點選擇不少,有好多小食,最吸引到我都係自家製tiramisu。主菜方面,美國西冷扒8安士燒汁伴雜菜燒薯角勁大塊,西冷醬汁超級惹味呀。佢肉汁滿滿!相當足料!另一個主菜點了西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉。蘋果醬幾惹味!同埋豬鞍唔會好乾。豬鞍保留到佢既鮮味,配菜都好新鮮。甜品方面,自製意大利提拉米蘇 呢個絕對係誠意之作!呢個係一個十分高質既tiramisu!!!!仲要自家製,如果去開大角咀食飯既朋友一定要試下。
前排去左大角咀呢間西餐廳,環境真係好舒服。

原來有set for 2,呢個套餐都幾抵食。

扒餐由主食都甜品都包哂,呢個價位我覺得值wor

主菜方面,美國西冷扒8安士燒汁伴雜菜燒
薯角勁大塊,西冷醬汁超級惹味呀。

佢肉汁滿滿!相當足料!

另一個主菜點了西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉。

蘋果醬幾惹味!同埋豬鞍唔會好乾。

豬鞍保留到佢既鮮味,配菜都好新鮮。

甜品方面,自製意大利提拉米蘇 呢個絕對係誠意之作!

一年多前到訪過這一間位於大角咀的意大利餐廳「The Francesco」,已經覺得食物質素非常之高,適逢最近佢哋轉左餐牌,多款美食重新演繹,但係價錢平咗一大截,真心推薦「高質食物、街坊價錢」,好似今日我哋食咗兩款主菜、小食、甜品和飲品,都係大約$500左右,而且仲要非常之好食,大推大推🫶▪️Grilled Pineapple Half Chicken $ 158香燒菠蘿半邊黃油雞配雜菜新薯🌟🌟這個好食到癲的黃油雞,外皮超級香脆雞肉嫩滑,而且好入味,雞皮與雞肉之間有一層甘香嘅雞油,真係人間美味,配菜份量亦相當多,有三個焗得軟腍嘅新薯,即焗香甜新鮮菠蘿和大量新鮮沙律菜,呢個價錢我絕對相信其他餐廳食唔到呢個質素 ▪️Uni Pasta with Creamy Sauce $ 168海膽忌廉汁意粉意粉軟硬腍適中,非常掛汁,每一條被濃濃嘅海膽忌廉汁包圍着,醬汁濃香又Creamy,加上一片片的海膽和巴馬臣芝士,令意粉味道好濃郁,美味▪️Fries 炸薯條 $ 48炸薯條控去到任何西餐廳都要食,炸薯條外脆內軟,配上卡津粉調味,香口有惹味▪️Tiramisu 提拉米蘇 $ 78意大利餐廳點可以唔食經典原味既
一年多前到訪過這一間位於大角咀的意大利餐廳

香燒菠蘿半邊黃油雞配雜菜新薯🌟🌟

海膽忌廉汁意粉

▪️Fries 炸薯條 $ 48

▪️Tiramisu 提拉米蘇 $ 78
意大利餐廳點可以唔食經典原味既tiramisu,面層鋪上大量可可粉,口感綿滑濕潤,濃濃的忌廉芝士和咖啡洒香,非常正宗意大利口味,最原始的風味

▪️Peach Iced Tea $ 48
香桃冰茶桃味清香,微微香甜,清甜冰凍又解渴
  • 香燒菠蘿半邊黃油雞配雜菜新薯
  • 海膽忌廉汁意粉
2024-09-03 100 views
同朋友去咗奧運西餐廳食飯~ 入到餐廳,環境好優雅,亦都帶住一種輕鬆嘅氣氛,讓我一入去就感受到外國旅行既好心情。最特別嘅係,餐廳仲有一部棉花糖機,見到好多小朋友圍住,真係非常之可愛,忍唔住想試下!我地好耐無食pizza所以叫左Salmon pizza。呢個披薩用咗煙燻嘅三文魚,配左酸豆蕃茄仔同埋洋蔥,底部嘅餅皮薄脆,口感非常好。三文魚嘅鮮味同埋披薩醬混合得剛剛好~ 我地仲食咗芝士粉絲蝦意大利粉。呢碟意粉真係好味到飛起!蝦肉新鮮,粉絲同蝦肉混合得相當完美,加上濃郁嘅蝦汁醬,令人每一口都感受到滿滿嘅幸福感。粉絲嘅口感亦都好滑,成碟意粉食落去,真係好滿足~我地仲叫左Beef Burger,呢個漢堡嘅牛肉餅真係厚實又多汁,咬落去肉汁四溢,配上新鮮嘅生菜芝士培根同蕃茄混上醬汁,味道一流!漢堡包嘅包仔亦都好軟,整體嚟講係一個好經典嘅選擇當然要食下甜品開心~ 見到有Blueberry Pancakes~ 呢個甜品真係好近經典,細細個就好中意食,藍莓新鮮又酸甜,非常之開胃。薄薄嘅煎餅搭配上楓糖漿,食落去真係好有層次感,甜得來又唔會太膩~ 食完飯之後玩棉花糖機,真係令整個晚餐更加完美!

食完飯之後玩棉花糖機,真係令整個晚餐更加完美!
2024-08-30 73 views
😍老公帶我去大角咀一間好親民又好食嘅西餐廳🍴🥳餐廳好浪漫好有氣氛😍🐷西班牙乳豬配薯蓉🌈上枱嘅時候個乳豬皮咬落口真係脆卜卜🐷熱辣辣🔥實在大驚喜又好味😋一定要趁熱食呀😍熱辣辣嘅乳豬皮脆肉嫩👍好香口呢🥳🦐蒜香牛油粉絲蝦汁虎蝦扁意粉🌈意粉掛滿香香以至醬汁❤配埋吸收了大蝦嘅精華❤隻𧎚勁大隻又爽口彈牙😋仲非常惹味添🥳🥳 🍹Fruit Punch🌈充滿住回憶味道嘅Fruit Punch🥰味道帶有強烈嘅水果氣息🍉好清新喔☺️🍷Peach Iced Tea🌈紅茶同埋蜜桃嘅多汁水果味❤️加埋冰粒🧊令人無法抗拒呀👍

🐷西班牙乳豬配薯蓉

🦐蒜香牛油粉絲蝦汁虎蝦扁意粉

🍹Fruit Punch

🍷Peach Iced Tea

🌈紅茶同埋蜜桃嘅多汁水果味❤️加埋冰粒🧊令人無法抗拒呀👍
去開呢頭探完朋友之後,極力推介呢間隱世美食,意大利餐廳The Francesco係由來自羅馬廚師主理,CP值相當高,所以一家大小去品嚐😋👍忌廉汁煮藍青口🦪法國藍青口配白酒忌廉汁味道又香又滑,新鮮藍青口夠鮮味,再配上白汁非常入味,再加埋幾塊多士仔蘸汁同吃,滋味無窮😻半邊黃油雞配雜菜新薯🐔🥔賣相相當精緻同攞盤都好靚,黃油雞嘅金黃色外皮,燒雞香脆爽口好足料,加埋佢的獨特醬汁,酸酸甜甜特別香甜,可以解左油膩感覺😋香蒜牛油粉絲虎蝦扁意粉🦞🍝虎蝦肉質彈牙非常新鮮,面頭鋪上炒香彈牙粉絲,除咗滿滿蒜香仲有好多巴馬臣芝士,每一啖都有濃郁芝士同蒜的香味,小朋友食到讚不絶口🤩凍朱古力🍫🥤朱古力味濃,配埋cream,夠晒邪惡,好濃郁好好飲😍餐廳座位闊落夠曬光猛😍性價比幾高😋小朋友話要下次再來呢到食其他味道意粉🤗✨🍝The Francesco🦞📌大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地舖

忌廉汁煮藍青口🦪

半邊黃油雞配雜菜新薯🐔🥔

香蒜牛油粉絲虎蝦扁意粉🦞🍝

凍朱古力🍫🥤
朱古力味濃,配埋cream,夠晒邪惡,好濃郁好好飲😍

🍝The Francesco🦞
📌大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地舖
👧🏻😋👅🍽✨大角咀民居意大利菜好地方-🇮🇹 IG bio標榜為authentic home-style Italian cuisine, 小店來講a la carte選擇算唔少, 款式都幾特別, 另有2人套餐🇮🇹 位於大角咀唔算近地鐵, 主要做附近居民生意, 有長枱可供多人用餐, 亦係family friendly有kids meal提供-🍕 墨魚汁炸魷魚鬚薄餅 $138💯homemade pizza dough脆得黎唔會太薄, 韌度適中; 瘋狂拉絲既海量芝士同新鮮火箭菜番茄仔下cover住濃郁既墨魚汁, 炸魷魚鬚鋪上面加左少少鹹香, 唔會覺得乾而格格不入-🍝 芝士雜菜千層麵 $128✨素食之選: 難得地甘筍片好清甜冇草青味, 另有翠肉瓜同茄子, 切到好薄再塗上番茄醬, 每啖都帶茄醬酸甜, 加埋棉胎咁厚既芝士不輸肉醬口味, 蔬菜爽脆亦可令千層麵口感更豐富-🦞 龍蝦湯 $58💯唔算特別驚喜, 係勝在有鮮味鹹香唔會太似罐頭湯, 口感幼滑-🫕 手工芝士薯波 $58✨出色! 芝士比例好多, 薯蓉加左volume, 搓到大大粒拎去新鮮炸, 大大粒好香滑-🍮 檸檬白朱古力焦糖布甸 $58💯用白朱古
👧🏻😋👅🍽✨

手工芝士薯波 $58
手工芝士薯波

🍮
檸檬白朱古力焦糖布甸 $58
💯用白朱古力取代牛奶令布甸口感更結實, 焦糖+白朱古力甜味撞上檸檬味道有啲衝擊, 可能佢樣好似既南瓜會更夾🤣

墨魚汁炸魷魚鬚薄餅
手工芝士薯波
雖然比較少去大角嘴,但每次來這都發現有很多穩藏在巷子中的美食😆!這次吃的這家意大利餐廳環境幽靜又闊落,而且食物份量比想像中的大,價錢還很合理!CP值真的很高! 🌕 白酒煮蜆配多士白酒汁很香,用來沾酥脆的多士超好吃!蜆也粒粒飽滿,很鮮甜😋🌕 火箭菜龍蝦仔薄餅這pizza份量蠻大的,我跟朋友2個人都吃不完😂。不過上面的芝士很香濃,還有龍蝦仔在上面,咬下去口感很豐富👍🏻🌕 煎帶子香辣牛肝菌闊條麵這闊條麵的汁也超好吃的!微微的香辣讓整道菜更惹味,帶子煎得剛剛好,香甜鮮嫩,吃完真是大滿足🤪📍 The Francesco大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地舖🧧人均消費 $220

🌕 白酒煮蜆配多士
白酒汁很香,用來沾酥脆的多士超好吃!蜆也粒粒飽滿,很鮮甜😋

🌕 火箭菜龍蝦仔薄餅

🌕 煎帶子香辣牛肝菌闊條麵