2018-12-15 416 views
之前和女朋友說了很久要去南小館吃飯,因為香港仔這邊的店真的很多人等,一直沒有去吃到,之前有去過朗豪坊南小館食過,今天剛好路過,但係已經食過其他嘢,見不用拿票等位,就立馬進去,試小小小食,比較感興趣的就是想吃小籠包和紅油抄手。無錫小籠包 還不錯,正常,沒去到好好吃的感覺味道偏甜紅油抄手 我以為會有很多辣油那種 對於我很愛食辣的人,還差很多,能辣多點就好了。我女朋友喜歡他們家的生煎包和小籠包 有機會再帶她再來一次服務也很不錯 很周到 有禮
無錫小籠包 還不錯,正常,沒去到好好吃的感覺味道偏甜
我女朋友喜歡他們家的生煎包和小籠包 有機會再帶她再來一次
服務也很不錯 很周到 有禮

菜肉紅油抄手
2018-12-15
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
  • 紅油抄手
  • 生煎包
2018-12-15 248 views
今日星期六… 約埋爸爸媽媽及弟弟一起去了海洋公園… 很久沒有去了… 記得上一次是我10歲的時候了… 海洋公園已經變化好多… 黃昏時間… 小肚子餓了… 我們去了就近的香港仔走走… 這是我人生第一次去香港這個地方… 重點是…要找美食的時候了我們走了幾條街… 這裡雖地方小小… 卻美食散播周圍… 終於找到我合胃口的餐廳了… 看門口及內部的裝修都很新穎… 我猜應該是新開的吧… 看一看門口的餐牌… 有很多我想吃的… 都開始流口水了🤤進到門口就有一位活潑的侍應妹妹安排我們就座卡位… 位置也挺鬆動舒服的…我飛快的點了 我最想吃的生煎包 還有鮮肉小籠包 和冷盤四小拼 等等菜一到就急不及耐拿起筷子 要起動了… 香噴噴的生煎包 及熱辣辣的小籠包非常吸引我要讚揚的是這家店的侍應們都很頻密的為我們加茶及反應敏捷的回應我們的需求有機會再來這邊,我還會再來的☺️☺️

重點是…要找美食的時候了
我們走了幾條街… 這裡雖地方小小… 卻美食散播周圍… 終於

看一看門口的餐牌… 有很多我想吃的… 都開始流口水了🤤
我飛快的點了 我最想吃的生煎包
還有鮮肉小籠包 和冷盤四小拼 等等
菜一到就急不及耐拿起筷子 要起動了…
香噴噴的生煎包 及熱辣辣的小籠包非常吸引我

要讚揚的是這家店的侍應們都很頻密的為我們加茶
及反應敏捷的回應我們的需求
有機會再來這邊,我還會再來的☺️☺️
2018-12-12
  • 招牌生煎包
2018-12-15 159 views
我同我屋企3個人一齊去試下食上海菜,都幾期待下本來我地入黎唸住求其坐,工作人員就安排我地去其他卡位坐,好細心話:個邊風口位 唔好坐個到,甘我地開始睇菜單,叫左 鮮肉小籠包 雪菜黃魚面 生煎包(招牌必點) 菜肉餛飩面酸辣湯。講真d服務唔錯,好nice,我有聽見有其他客人話8位要坐兩位bb,個工作人員就安排好座位,又叫上菜既工作人員要小心上菜地方,費事整親bb好加分!!!仲有,真係經常加茶,好鬼死熱情,哈哈哈食物方面就可圈可點,有好有唔好,生煎包一定要熱辣辣先好食唔好攤凍,我個人覺得還可以,因為無我想要既熱,但係整體係唔錯。鮮肉小籠包,汁多,但皮稍微厚了小小。雪菜黃魚面同菜肉餛飩面就無咩特別,屋企人中意食,可能係清淡掛。酸辣湯正啊我中意!哈哈哈下次有機會會同fd黎再試試其他
我同我屋企3個人一齊去試下食上海菜,都幾期待下

招牌必點) 菜肉餛飩面酸辣湯。
好加分!!!仲有,真係經常加茶,好鬼死熱情,哈哈哈

我中意!哈哈哈
下次有機會會同fd黎再試試其他
酸辣湯
雪菜黃魚面
菜肉餛飩面
2018-12-15
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
酸辣湯
雪菜黃魚面
菜肉餛飩面
  • 小籠包
  • 生煎包
2018-12-09 217 views
今晚同家人去了新開嘅南小館食飯,地方非常光猛,而且都坐得幾舒服。我哋一坐低左熱茶已經到咗了,我哋一共叫咗幾個嘢食,包括:醉雞,蔥油餅,炸排骨,小籠包,炒四季豆,黃花魚,鍋貼,仲有糖醋排骨。首先講吓個醉雞,成碟雞數埋10件左右,冇酒味,雞肉嚡口,雞本身都冇味道嘅。之後到糖醋排骨,佢係屬於冷盤類,但係食物上枱嘅時候又唔熱又唔凍,食落口就有微暖,奇奇怪怪咁,肉質都係嚡口,而且糖醋皮亦都唔係脆嘅,所以真係非常一般。之後食小籠包,小籠包嘅皮太厚了。有湯汁但係冇乜味。個小籠包嘅收口位直情係成寸厚.....之後講下黃花魚一個字:腥! 食到呢度,之後嗰啲冇影相了,不過個蔥油餅係幾好食嘅,係油左啲。之後要講下啲服務,店內嘅招呼好似打衝鋒咁,乜都好似好急咁。杯水都未飲完,一擺低個杯又係咁加水,有幾次傾傾吓計,我哋都唔知佢會斟水,店員就係我哋後尾枕伸個水壺上嚟幫我地斟水,加水唔係唔好,但係如果咁樣係人哋後尾枕伸個水壺上嚟人地唔知,會唔會好易唔小心整親呢?招呼很急,但餸菜唔熱。

之後講下黃花魚
一個字:腥!

之後要講下啲服務,店內嘅招呼好似打衝鋒咁,乜都好似好急咁。

招呼很急,但餸菜唔熱。
2018-12-09 125 views
試過咁多間上海菜,呢間整體都十分👍🏻食物都好好味😋食物款式亦都好多、環境舒適、服務態度好、每個都笑容滿面☺️小籠包出色皮薄多汁😍其他食物同嘢飲都好正👄值得一試👍🏻就連茶都十分出色超好飲飲做好多杯🍵茶杯啲茶未試過空杯店員頻密加茶,炸銀絲卷十分好味,招牌生煎包略少汁,菜肉紅油抄手都十分出色,前菜叫左四小拼(烤麩口水雞沙律同埋糖醋排骨)未到整體尚算OK只是份量有點少,招牌炒飯都好有鑊氣🍚下次會再嚟😋
  • 無錫小籠包
2018-12-07 158 views
原本嘅太興轉左做南小館,屋企人見到好多人排隊,所以就話想試下我們叫左每次食上海野都會叫嘅上海粗炒,小籠包,餃子,生煎包賣野無得試,轉左叫紅油炒手,結果他地無落到單😩上海粗炒都真係幾細碟下,1個人食可能都會唔夠飽😥,而且無乜料,真係炒淨麵咁餃子有4隻,不過不失,超普通,可以唔洗叫小籠包d皮係幾簿下,有湯汁係入面,係好食嘅小籠包結論係唔洗再去啦,d野唔平,又無咩特別,小籠包已經係最好食嘅野,可能我們食得野少啦,不過呢d上海必食嘅都唔係做得好,其他都唔想試啦,都唔會再去食啦

餃子有4隻,不過不失,超普通,可以唔洗叫

小籠包d皮係幾簿下,有湯汁係入面,係好食嘅小籠包

2018-11-29 289 views
作為一個小籠包控 ,知道香港仔新開南小館,決定今晚去試吓,環境不錯,侍應細心知道見我地五人行安排最入嘅闊落位置 ,今次點左1)鮮肉小籠包 夠熱 湯汁不錯 皮略為厚 2)鍋貼 味道正常 3)山煎包 其中一個未食已經穿口 比較干身 4)四喜烤麩 呢個有驚喜 好快清晒 5)水晶翡翠餃 賣相不錯 6)拍青瓜海蜇頭 味道正常 7)炸銀絲卷配煉奶 呢個又係好快清晒 8)上海粗炒 食上海菜必點 份量足夠2-3人食 味道只屬一般 9)蔥油拌麵 性價比高 10)炒菜心 正常 11) 鹹肉菜炒飯 飯比較硬身 整體來講 餐廳環境不錯 食物就一般 員工細心 友善
2018-11-27
2018-11-28 200 views
見到間店新開張,於是同朋友一齊去食,因為唔想排隊所以六點鐘就已經去到門口,但係呢入座好混亂,一開門啲人隨便就入去選位座。因為我哋有五個人用餐,所以可以叫多啲嘢食,結果叫咗一碟松子魚,上菜時賣相吸引,可是成條魚都係粉多個魚肉,超級失望,應該冇下次嘅光顧。
松子魚
2018-11-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2018-11-16 355 views
每次香港仔有新食肆開,我必定捧場加上自己喜愛上海菜,在希慎廣場的南小館也是我經常去的食店,但香港仔是頭一次才去,服務可以但經常用餐期間聽到打爛杯碟聲音,我以前也做過飲食業,明白晚飯時段真的很忙,但也需要小心勿影響客人,經常打爛東西真的很影響客人用膳心情食物口味算不錯但份量少,價錢不便宜如在香港仔區我吃過既上海店子算是一般,還有更好的選擇,偶然才會去光顧全晚最好吃算是那個黑豚肉了,價錢好像差不多一百蚊,其他不過不失
  • 黑豚肉
2018-11-12 372 views
上海菜開到周街都係,香港仔呢間新開無耐,難得唔多人等位,決定試下佢!一睇menu價錢又唔貴,ard5,60蚊一個菜,上枱碟頭細細,幾好,可以試多幾味。未食正餐已睇埋甜品,都幾多花款,唔見一般上海舖既高力豆沙、窩餅個啲,反而多咗啲新式嘢,not bad金沙南瓜蘆筍邪惡嘢,一睇就想食,始終覺得鹹蛋黃同南瓜夾啲,蘆苟一般。鹼蛋黃唔夠鹹香,不過整體都可以。無錫小籠包幾好,皮薄多汁、肉都嫩,無咩特別但味道唔錯唔錯。四喜烤麩屋企人要食,我一般,所以no comment。秘製黑豚肉配滷蛋呢個正阿喂,肉香酸甜入味而且嫩、唔鞋口、肥肉瘦肉一層層平均分佈,入口唔油膩,出色!即刻叫咗個白飯送飯。紅豆水晶糖不甩以為係湯丸皮個啲質感,點知唔係,煙韌控表示失望,不過無阻呢舊嘢既味道,係好食嘅!清新得嚟唔會過甜!抵讚!椰汁紫米紅豆小丸子中規中矩啦呢個,同出面嘅分別唔大,成個combination喺正嘅不過,本身鐘意食,但就唔會話好有特色。

金沙南瓜蘆筍

無錫小籠包
幾好,皮薄多汁、肉都嫩,無咩特別但味道唔錯唔錯。

四喜烤麩
屋企人要食,我一般,所以no comment。

秘製黑豚肉配滷蛋
送飯。

紅豆水晶糖不甩

椰汁紫米紅豆小丸子
2018-11-12
2018-10-26 394 views
呢餐兩人食消費共💰249!份量唔太多,食物味道中等,唔太好,唔太差!不得不讚👏杯魚米茶夠香,我個人飲左三杯!價錢個人黎講偏貴,唔算貴價食物,兩人呢度食唔飽🤥以香港仔黎講還有選擇
葱油伴麵
帶子小籠包子
2018-10-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)