2021-03-28 788 views
有時都會諗下 日式泰式同印式咖喱有咩唔同??我覺得印式咖喱明顯比前兩者剛烈D, 尤其是鐵板上果d菜式。已經唔係第一次黎呢度, 試過好幾款既Naan, 根本好屈機 😍 芝士、洋蔥必試架!好鐘意呢度既鐵板炸芝士, 試過 Lunch time 佢地本來唔供應,我都成功說服廚房,專登整俾我,實在太有層次感喇!Chicken Masala個人認為係必食既,而幾款既燴羊肉都好正,好鐘意呢度既奶茶,回甘到呢。。。一路飲一路唔捨得吞!
有時都會諗下 日式泰式同印式咖喱有咩唔同??

我覺得印式咖喱明顯比前兩者剛烈D, 尤其是鐵板上果d菜式。

2020-11-08 1677 views
重慶大慶一直都比人唔好嘅印象所以由細到大經過都唔會行入去直至Year 1 先至膽粗粗同fd入去兜一個圈 發現其實冇嘢😂入面嘅咖喱不嬲出名 社運後就更出名了今次嘅新德里餐廳都係最出名嗰幾間嘅其中之一/餐前首先會送兩塊papadamWhich係好脆好薄嘅餅 點薄荷醬同燒烤醬食燒烤五香雞件($78)冇記錯嘅好似有5件鐵板上菜令到成碟嘢望落令人有食慾好多 亦都keep到雞件嘅温度好重香料味 肉都夠入味 肉質偏向似雞胸肉嗰種 ok嫩滑但略嫌燒得有啲乾身 冇乜肉汁喺入面蒜蓉烤餅($23)蒜蓉嘅忠實fans實會狗衝呢個但唔知係咪食完Mother of Pizza嗰個Garlic bread之後有對比覺得呢個唔太夠蒜味...如果齋餅嘅本身係幾香ok好食芒果乳酪/士多啤梨乳酪($32)飲落比較杰身 乳酪味同生果味都好重 但我就suffer唔到芒果味太酸😂所以最後我係飲Strawberry Lassi都係甜少少啱我多啲新德里特色燴羊肉($82)同樣好重香料味 似係打咗薯蓉入去嘅咖哩(?) 所以杰少少羊肉好嫩 完全唔騷 應該係微辣only 好易入口/最後仲嗌咗個新德里雜菜呢個真係...應該係食唔慣陣味...
重慶大慶一直都比人唔好嘅印象
所以由細到大經過都唔會行入去
入面嘅咖喱不嬲出名 社運後就更出名了
今次嘅新德里餐廳都係最出名嗰幾間嘅其中之一
餐前首先會送兩塊papadam
Which係好脆好薄嘅餅 點薄荷醬同燒烤醬食

燒烤五香雞件($78)
冇記錯嘅好似有5件
好重香料味 肉都夠入味 肉質偏向似雞胸肉嗰種 ok嫩滑
但略嫌燒得有啲乾身 冇乜肉汁喺入面

蒜蓉烤餅($23)
蒜蓉嘅忠實fans實會狗衝呢個
覺得呢個唔太夠蒜味...
如果齋餅嘅本身係幾香ok好食

芒果乳酪/士多啤梨乳酪($32)
飲落比較杰身 乳酪味同生果味都好重
但我就suffer唔到芒果味太酸😂
所以最後我係飲Strawberry Lassi
都係甜少少啱我多啲

新德里特色燴羊肉($82)
同樣好重香料味 似係打咗薯蓉入去嘅咖哩(?) 所以杰少少
羊肉好嫩 完全唔騷
應該係微辣only 好易入口
最後仲嗌咗個新德里雜菜
呢個真係...應該係食唔慣陣味...同fd每人淨係撩咗兩啖...
整體感覺環境算幾乾淨企理 食物算中等6.98/10 服務幾好 啲店員都好nice!
2020-10-13 1333 views
都有三四年無去重慶大廈食印度咖哩,去左尖沙咀重慶大廈新德里餐廳,印式薯仔沙律,薯仔配上特別醬汁加上蔬菜一齊食,估唔到都幾好食呀﹗素咖哩角,餡料有薯仔粒同茸少許青豆,皮好香脆同好香咖哩味道,印度炸洋蒽圈,食得是用新洋蒽做,薄薄炸醬,炸得好香脆,好好食﹗燒烤五香雞件,用左鐵板上枱,保留雞件溫度,香氣十足,充滿香料味道,雞味十足,肉身不太乾身,印度烤餅,牛油烤餅同蒜茸烤餅,再叫左香濃牛油鮮茄烤雞,牛油烤餅,好重牛油香味,蒜茸烤餅中夾有蒜茸,烤餅點香濃牛油鮮茄烤雞一齊食,好好味,好重鮮茄味,烤雞嫩滑,新德里炒飯,好香香料味道,炒飯有少許辣,飯炒乾身,好味
印式薯仔沙律
印度炸洋蒽
燒烤五香雞件
牛油烤餅同香濃牛油鮮茄烤雞
2020-09-26 1118 views
Letus_eattheworld🇭🇰<< 新德里餐廳 >> 重慶大廈名店💰 [ $ <100 ]👯‍♀ [ <10 mins ]📍 [ 尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈C座3樓3室]⏰ Mon-Sun ( 12:30-15:30 | 18:00-23:30)☎️ 2368 1628———————————————1️⃣ [ 香濃牛油鮮茄烤雞Butter Chicken🥘 ] ʜᴋᴅ74嚟到呢度唔食咖喱簡直對唔住自己Butter Chicken因為加左鮮蕃嘅關係顏色比起平時食嘅更鮮艷🥫入口帶甜,辣味温和,非常惹味烤雞好入味,肉質嫩滑🐣份量亦足夠2人配烤餅食係小編最愛🙆🏻‍♀️🌟味道 7.5/102️⃣ ʜᴋᴅ10成餐最驚喜係嚟個!🤩脆香薄餅配上蕃茄、洋蔥、芫荽等材料加上店家特調的青檸汁每一啖都好清爽😛作為開胃菜一流!🌟味道 9/103️⃣ [ 芝士烤餅 Cheese Nan | 蒜茸烤餅 Garlic Nan 🥞 ] ʜᴋᴅ23 each每份烤餅都各有4大塊口感厚薄適中,鬆軟帶韌芝士烤餅一定要先食!😜熱辣辣食好香口而且芝士會拉絲😍蒜蓉烤餅佈滿香脆嘅蒜蓉粒
Letus_eattheworld
香濃牛油鮮茄烤雞butter  chicken
嚟到呢度唔食咖喱簡直對唔住自己
Butter Chicken因為加左鮮蕃嘅關係
顏色比起平時食嘅更鮮艷🥫
入口帶甜,辣味温和,非常惹味
烤雞好入味,肉質嫩滑🐣
份量亦足夠2人配烤餅食
係小編最愛🙆🏻‍♀️
🌟味道 7.5/10
特色印度小食masala  papad
2️⃣ [特色印度小食 Masala Papad 🌮] ʜᴋᴅ10
成餐最驚喜係嚟個!🤩
脆香薄餅配上蕃茄、洋蔥、芫荽等材料
加上店家特調的青檸汁
每一啖都好清爽😛
作為開胃菜一流!
🌟味道 9/10
Garlic  naan

每份烤餅都各有4大塊
口感厚薄適中,鬆軟帶韌
芝士烤餅一定要先食!😜

餐廳環境有印度特色
每張枱都有特殊印花💐
配合輕鬆嘅印度音樂
好似已經置身這異國🗺
食物價錢中等,份量十足
抵佢一直咁受歡迎👏🏻🥰

好味指數:8/10
🏃‍♀️回頭指數:7/10
2020-08-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
香濃牛油鮮茄烤雞butter  chicken
  • 芝士烤餅 Cheese Naan
  • 蒜茸烤餅 Garlic Naan
  • 芝士烤餅 Cheese Nan
2020-09-26 694 views
餐廳地方大, 同其他枱嘅坐得唔太近岩哂人多一齊食叫左好多款咖喱同naan, 都唔記得佢地叫咩名最深刻係蕃茄咖哩, 味道比其他咖哩特別, 蕃茄味好突出!!只係有叫小辣同中辣咖喱, 一d都唔辣!所有咖哩都好惹味, 值得再返黎食

餐廳地方大, 同其他枱嘅坐得唔太近
岩哂人多一齊食
叫左好多款咖喱同naan, 都唔記得佢地叫咩名

最深刻係蕃茄咖哩, 味道比其他咖哩特別, 蕃茄味好突出!!
只係有叫小辣同中辣咖喱, 一d都唔辣!
所有咖哩都好惹味, 值得再返黎食

• 蒜茸烤餅
  • 新德里特式燴羊肉
2020-09-21 534 views
shoutout to my favorite indian restaurant in Hong Kong - The Delhi Club/New Delhi Restaurant at Chungking Mansion! first time trying this restaurant few years ago with my professors, one of the best Indian food I’ve ever tried in my life. It’s true that Chungking Mansions looks a bit sketchy but the people are all good and nice as long as you don’t actively being super talkative LOL The restaurant is totally affordable, around $120HKD per person (we have 4 ppl): 3 portions of cheese naan, 1 butt

The restaurant is totally affordable, around $120HKD per person (we have 4 ppl): 3 portions of cheese naan, 1 butter chicken, 1 chicken tikka masala, some eggplants which I forgot the name and chicken tikka. They were all so gooooood, just stay away from the tempting cheese naan if you’re doing keto diet, the other foods are all keto-friendly. CHICKEN TIKKA IS A MUST!
Butter  chicken
  • 烤餅
  • 燒烤五香雞件
  • 瑪莎拉烤雞
2020-09-20 542 views
正宗印度咖喱當然要來重慶大廈食樓下壞升降機,每次只能載幾個人,但人龍排到20幾個人,等咗差唔多20分鐘先上到去,今次係樓下仲驚見曱甴... 上到去就唔同感覺,店員很友善歡迎我地,感覺賓至如歸。餐牌上有多種選擇,好難揀。印度咖喱係由多種香料調配而成,如果怕辣可以留意餐牌上標有辣度最後揀咗兩款咖哩Mutton Roganjosh 印度燴羊肉(中辣)($82) 同埋 Mutton Biryani咖哩羊肉炒飯 ($68)當然唔少得小編最愛嘅Garlic Nan 蒜蓉烤餅($23)可是,友人最愛是Butter Nan 牛油烤餅($23)唯有兩種叫晒,皆大歡喜!飲品方面,mango lassi最具特色,每次去印度餐廳必定叫,偏甜同埋膩。怕甜膩飲品嘅Foodie就另外叫其他飲品吧!叫完後好似都唔使10分鐘啲嘢食就來。初時已為已經來齊,啲naan放埋咗一兜因為真係好多,之後再多一兜naan.......注意兩個人係食唔晒嘅之後再多一兜nan(前面個兜係garlic nan).......注意小編同友人兩個係食唔晒嘅大家千其唔好學我地浪費食物,眼闊肚窄~
正宗印度咖喱當然要來重慶大廈食

大家千其唔好學我地浪費食物,眼闊肚窄~
2020-08-30
$120 (Lunch)
2020-09-08 605 views
今日去開尖沙咀,朋友就話帶我去重慶大廈食野。本身聽到要入重慶大廈都真係驚驚地架,始終覺得入面好亂。但原來都唔係架喎!.朋友帶我上黎3樓呢間餐廳食野,咁佢就介紹食新德里特式燴雞再加烤餅,我就揀左牛油烤餅同蒜茸烤餅。飲品就揀左玫瑰乳酪。.烤餅點咖喱真係好夾好好食,個咖喱本身唔會好辣,辣度好啱香港人食!而且都真係幾大份,同朋友兩個人share就啱啱好!咖喱雞仲要好淋好入味,入面仲有隻蛋架!真係好推介大家食。.而個烤餅好大塊又好有層次,唔會覺得好油膩。個人比較鐘意牛油烤餅,佢個牛油味好重,點左咖喱之後都唔會完全比咖喱味遮左,另外佢冇蒜茸烤餅咁乾,所以我比較鐘意,但我諗都係個人喜好黎既者。.之後食食下就飲啖lassi,朋友話今次比上次更粉紅色,隻色都真係幾靚。至於味道我就覺得正常,唔係好特別,但亦唔會好甜。.最後因為口痕嗌多左個印度炸洋蔥圈,即叫即炸,上枱嗰陣仲係辣手架!都幾大份架,而且佢又唔會好重麵粉,只係輕輕薄薄上咗層麵粉就炸。就會成到尾都冇乜油出。但可能因為我地叫既次序錯左,所以就覺得佢好淡。而個醬都好稀同隻味唔係好啱食,少少可惜。.上去嗰陣係下晝兩點零三點,冇乜人,所以環境都幾靜幾舒服,
新德里特色燴雞

牛油烤餅

玫瑰乳酪

印度炸洋蔥圈

上去嗰陣係下晝兩點零三點,冇乜人,所以環境都幾靜幾舒服,而且職員既服務態度都好好,好努力都溝通同serve我地。上去嗰陣真係好肚餓架,食左咁多野,我同朋友都飽到上心口,埋單都係$206,真係好抵食!之後有機會都會帶其他朋友上去食!
2020-09-06
$100 (Lunch)
新德里特色燴雞
牛油烤餅
玫瑰乳酪
印度炸洋蔥圈
2020-08-07 694 views
燒烤五香雞件 $75帶骨雞塊,加上香料烤焗,正常味道,鐵板上係香口,但雞可以再多汁點。馬莎拉烤雞 $72傳統Masala香料,重口味,加上無骨雞塊,配烤餅食剛好。芝士烤餅 $25傳統既naan bread,口感厚而鬆軟,有少少芝士拉絲,味道香口不錯!特色印度小食 $10有2塊,上面有紫洋蔥碎,蕃茄碎,再曬上香料粉,唔會辣,易入口,加上傳統脆薄餅底,開胃輕巧前菜。印度馬莎拉奶茶 $15冇應有既香料味,淡,感覺係hea沖開粉。不用試。。。📍重口味食完會較口渴。📍重慶大廈門口既人比較熱情,唔洗驚,上到去3樓,餐廳員工係好休閑。📍重慶大廈有d餐廳都要倒閉,大家經過可以幫襯下。
燒烤五香雞件 $75

馬莎拉烤雞 $72
傳統Masala香料,重口味,加上無骨雞塊,配烤餅食剛好。

芝士烤餅 $25

特色印度小食 $10

印度馬莎拉奶茶 $15
冇應有既香料味,淡,感覺係hea沖開粉。不用試。

📍重口味食完會較口渴。
📍重慶大廈有d餐廳都要倒閉,大家經過可以幫襯下
2020-07-12
  • 燒烤五香雞件
  • 瑪莎拉烤雞
印度手足服務好好 好友善雖然一入重慶大廈就會好多人衝過黎sell🤭但只要你講明去邊 佢哋仲會指路俾你tim🥰.Cheese Naan 完勝garlic naan 🧀🧀入面有拉絲芝士 仲好香 又唔油膩同脆中帶韌嘅naan好夾🧀.⼀定要點butter chicken 同tandoori chicken 🥰Butter chicken 好惹味 但唔會辣屬溫和帶甜嘅咖哩👍🏻Tandoori chicken 燒得好好🍗外皮微脆 仲保留到肉汁 唔會好乾柴配埋底下啲椰菜洋蔥好好食🤣·仲試咗個very spicy mutton🐑得個辣字 無咩特色 mutton都略韌.Mango Lassi 也是必點的啊☺️
印度手足服務好好 好友善
仲試咗個very spicy mutton🐑
得個辣字 無咩特色 mutton都略韌
Mango Lassi 也是必點的啊☺️
2020-07-06 458 views
食過幾次重慶大廈 始終都係覺得呢間最抵食最好食入到去重慶大廈自然會有人派單張同帶位佢哋啲侍應同帶客個個都好Nice餐廳環境舒服 整潔 企理當日禮拜日晏晝去 都唔算好多人所謂都幾闊落 坐得舒服嘢食方面,兩個人食叫咗唔係好多#香濃牛油鮮茄咖喱 Butter Chicken $74用咗牛油同鮮茄嘅咖喱!真係印度咖喱之外從來冇試過嘅口味!個人極之鍾意!咖喱汁又甜又香 雞肉又夠滑絕對係印度餐廳之外食唔到嘅味道!用嚟搭飯或者烤餅都一定好好味嚟到呢度唔食咖喱簡直對唔住自己😭#芝士烤餅 $25佢個烤餅芝士相當之多 夾住晒喺塊餅入面!而塊餅本身個麵粉味好濃 個人超級鍾意濃濃嘅碳水化合物 真係愛不釋手😭😭再配搭埋咖喱 完全唔知點解可以咁match#蒜蓉烤餅 $23因為唔夠飽嘅關係 再叫多咗個蒜蓉烤餅同芝士烤餅唔同 呢個整到好脆比較有咬口蒜蓉味都十足!麵粉味雖然都有但唔夠芝士烤餅濃厚個人都係鍾意芝士烤餅多啲#雜菜乳酪 $22味道幾獨特 唔係太識形容#印度瑪莎拉奶茶 (熱) $15感覺上有啲似港式奶茶 茶葉味好香濃奶味都好足夠 成杯飲落都係好香口而且飲到底好似仲有少少香料個人好鍾意 值得推薦
食過幾次重慶大廈 始終都係覺得呢間最抵食最好食
入到去重慶大廈自然會有人派單張同帶位
佢哋啲侍應同帶客個個都好Nice

餐廳環境舒服 整潔 企理
當日禮拜日晏晝去 都唔算好多人
所謂都幾闊落 坐得舒服

嘢食方面,兩個人食叫咗唔係好多

#香濃牛油鮮茄咖喱 Butter Chicken $74
用咗牛油同鮮茄嘅咖喱!真係印度咖喱之外從來冇試過嘅口味!
個人極之鍾意!咖喱汁又甜又香 雞肉又夠滑
絕對係印度餐廳之外食唔到嘅味道!

用嚟搭飯或者烤餅都一定好好味
嚟到呢度唔食咖喱簡直對唔住自己😭

#芝士烤餅 $25
佢個烤餅芝士相當之多 夾住晒喺塊餅入面!
而塊餅本身個麵粉味好濃 個人超級鍾意

奶味都好足夠 成杯飲落都係好香口
而且飲到底好似仲有少少香料
個人好鍾意 值得推薦

2020-05-31
$87.45 (Lunch)
  • 蒜蓉烤餅
  • 印度瑪莎拉奶茶
  • 香濃牛油鮮茄烤雞  Butter  Chicken
2020-06-19 579 views
朋友話從來無入過重慶大廈食印度菜咁就帶佢去我既愛店新德里試吓呢間係難得好食又唔算貴 有信心保證❤️首先係腰果汁咖喱雞完全唔辣 有香濃的椰子味配上嫩滑的雞肉適合一家大細食得辣既一定要試瑪莎拉羊肉係越食越辣但相當過癮羊肉一啲都唔羶 亦唔會痴牙個汁用嚟撈飯一流嫌太辣既話 可以加少少薄荷醬中和薄荷醬既清新配上羊肉係別有一番風味大推香蕉乳酪入口非常濃郁應該係用真香蕉和yogurt加冰打醉唔係一般稀到水咁既乳酪飲品清爽又解辣!
朋友話從來無入過重慶大廈食印度菜

2020-06-14
  • 瑪莎拉燴羊肉
  • 香蕉乳酪
2020-06-18 502 views
好愛印度烤餅NAAN laziz laziz跟好友晚餐,今日好想食印度咖喱,於是我哋去咗重慶大廈的「新德里餐廳」。7:30已有七成顧客入座,在疫情下生意還算不錯。「免治羊肉咖喱角」KEEMA SAMOSA 是一個三角形脹卜卜的印度小食,厚厚實實的外皮是用麵粉搓成,餡料則非常豐富有我哋選嘅羊肉、薯仔蓉、青豆、小茴香及其他香料混合而成,所以味道和口感都好豐富,值得推介。「瑪莎拉烤雞」是用上新鮮的蕃茄加入咖喱中,咖喱香甜濃香而小巧的雞件很入味。「新德里特色會羊肉」MUTTON KARAI 羊肉一啲都唔羶,好味嫩滑,配上烤餅滋味無窮。叫咗一個普通烤餅 NAAN 因為我好喜歡原味能夠吃到烤焗麵粉的香氣,點上咖喱汁非常好味。另外叫咗兩個芝士烤餅Cheese NAN 芝士溶化其中,好吃但好容易飽肚。Sweet Lassi 乳酪飲品,像濃稠的益力多 不過有重重的奶味,我哋今日都係選擇甜乳酪,好好味好好飲。

好愛印度烤餅NAAN laziz laziz

2020-06-01 706 views
男朋友抽起條根好想食印度咖喱同烤餅唯有陪佢去食啦😂呢間新德里好耐之前都已經聽聞過不過總係覺得 啲太出名既店都係食名氣多過食物 通常貴夾唔好食奈何網上介紹來來去去都有呢間咁就一於試下啦點知睇左menu先發現 其實新德里真係唔貴甚至對比幾年前 啲食物都只係加左一兩蚊😳對於cheese naan, garlic naan同butter chicken都好滿意!兩款Naan都好有麵粉香 cheese既識拉絲 garlic既相當香脆Butter chicken更加係無得彈😍有濃濃的蕃茄味之餘 相當creamy 再陪上烤雞就咁食 配飯 配naan都好出色!之於個雜菜乳酪就因人而異我鍾意乳酪 所以覺得幾解膩我男朋友就一啖都冇興趣😂
男朋友抽起條根

點知睇左menu先發現 其實新德里真係唔貴
甚至對比幾年前 啲食物都只係加左一兩蚊😳

Butter chicken更加係無得彈😍
有濃濃的蕃茄味之餘 相當creamy 再陪上烤雞
就咁食 配飯 配naan都好出色!

之於個雜菜乳酪就因人而異
我鍾意乳酪 所以覺得幾解膩
我男朋友就一啖都冇興趣😂
2020-05-31
$80 (Lunch)
  • 蒜蓉烤餅
  • 牛油咖喱雞
2020-04-24 1048 views
重慶大廈俾人嘅感覺都係神神秘秘,屋企人仲會覺得有啲龍蛇溫習,咩人都有嘅感覺。自從上年社會運動開始,就多咗好多人講起南亞裔人士,有一次仲要係同重慶大廈有關嘅活動。所以一直都想來試吓食飯。大家要有心理準備一行入重慶大廈,就會有好多南亞裔人士,應該係印度人,佢哋會追住你叫你去佢哋屬於嘅餐廳,佢哋好主動想搵多啲生意。初初真係比唔切反應,都唔知理邊個好,都真係有少少得人驚。跟住我扮睇外幣匯率,之後自己再搵電梯上去😂🙈我嘅第一次重慶大廈食咖喱體驗,揀咗新德里餐廳,因為感覺好似乾淨啲,新啲。食咖喱梗係要嗌烤餅啦,我哋揀咗新德里特色烤餅,加牛油雞。上菜之前會比一塊好薄嘅脆餅你,不過個汁唔係好頂得順,太重香料味🙈特色烤餅上面係椰絲,熱辣辣咁樣好香蛋味幾好食。個咖喱微辣啦,好好食,有蕃茄味,亦都有牛油味👍🏻👍🏻好驚喜呀!啲雞唔會好鞋,唔錯!叫咗杯青檸梳打,配咖喱真係一流😋下次有機會再嚟試吓其他咖喱先😆

食咖喱梗係要嗌烤餅啦,我哋揀咗新德里特色烤餅,加牛油雞。

叫咗杯青檸梳打,配咖喱真係一流😋
下次有機會再嚟試吓其他咖喱先😆