2024-01-08 298 views
💜 The Coffee Academics 📍灣仔莊士敦道35號地舖------------------------------1️⃣ 喇沙椰香鮮蝦意粉 $158推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻香辣惹味 椰香味濃郁 味道不錯😍意粉幼身 彈牙 口感佳 還加入了不少炸蒜 豆卜 魚片 鮮蝦 有蒜香味😋2️⃣ 水煮蛋牛油果多士配帕馬火腿 $108推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻多士香脆 舖了牛油果🥑牛油果剛熟 口感軟滑 清香 用了黑椒及鹽簡單調味🥰牛油果上還舖了雜菜沙律 有生菜 火箭菜 紅蘿蔔 白蘿蔔 小番茄 十分清新🤩還伴有檸檬 可將檸檬汁擠到沙律上😆兩片帕馬火腿 鹹香鹹香的 水煮蛋用了七味粉去調味 有創意😂惟煮得有點過熟 蛋黃差不多全熟3️⃣ 青醬大蝦薄餅 $168推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻薄餅有六片🍕差不多每一片都有一隻大蝦 大蝦新鮮 爽口🦐青醬 有淡淡的香草 不會過濃 容易接受 還加入了炸過的蒜片 脆脆的 蒜香味濃 薄餅烤得香脆可口 不錯😋4️⃣ 英式早餐茶 $48推薦指數:👍🏻👍🏻英式早餐茶用茶包沖泡 茶包十分大 裝了不少茶葉 使茶味十分濃烈 濃到苦澀 難以入口 不好飲🙈-------------------
💜 The Coffee Academics
📍灣仔莊士敦道35號地舖
1️⃣ 喇沙椰香鮮蝦意粉 $158

2️⃣ 水煮蛋牛油果多士配帕馬火腿 $108

3️⃣ 青醬大蝦薄餅 $168

4️⃣ 英式早餐茶 $48
推薦指數:👍🏻👍🏻
環境舒適 用餐時可面向街上的車及路人 當一個觀察家👀很Chill😍食物質素不錯 惟食物枱太細了 擺放食物不方便😆

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-09-14 527 views
一進去就覺得有一點兒歐陸風情,因為灣仔這個地方也很多外國人,幫襯的客人也不少說外籍人士,店舖裝修得不錯,一進去本想坐窗邊位置,怎料窗邊位置是沒有冷氣的,所以怕熱的我,就進了裏面坐卡位了。吃了一個大澳風味的卡邦尼意粉,感覺很特別,有一點蝦醬和蝦米的, Crossover卡邦尼意粉,味道不錯,但是略嫌有一少少鹹。口感很好,因為蝦米的一粒粒,有咀嚼感,意粉也很煙靭。旁邊坐了一個法國人,他是從上海來的,所以他又會說普通話,又會說英語,跟他閑聊十分開心。喝了這間店舖自家製的罐裝咖啡Crossover酒,喝了一點,醉了,味道不錯的,有興趣的寶貝也推介可以嘗試一下。最後吃了一個甜品,是咖啡雪糕,本來想他是雪糕裏面有一些咖啡的味道,浸了他是咖啡和雪糕分開上的,這也好的,因為本人不太喜歡太濃烈的咖啡,分開上我可以調校適合自己的味道。

2023-05-24 541 views
落左單之後二十分鐘先整好咖啡,咖啡味道非常之淡,甚至不如麥cafe。同埋service真係好差!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!四個字:唔會再來。
2023-04-28 483 views
員工服務態度非常惡劣。非常貴的cafe但服務差過茶餐廳。首先入去落order個女侍應已經冇乜招呼,一副愛理不理的樣子。到送餐的時間,男侍應把餐粗魯地摔在枱的一邊。問他為什麼這麼冇禮貌,他也只敷衍解釋然後拂袖而去。態度之惡劣,真係令人大開眼界。冇乜必要都唔好來貼錢買難受。食物:Asparagus 煮到又黑又縮氺👎🏻咖啡:一般,冇乜特別環境:人多嘈吵價錢:性價比低。午餐要200元,但份量少。連鎻cafe之中,Starbucks 同 pacific coffee都好過呢間。

食物:Asparagus 煮到又黑又縮氺👎🏻
咖啡:一般,冇乜特別
環境:人多嘈吵
價錢:性價比低。午餐要200元,但份量少。

2022-12-06 648 views
Coffee academic 相信大家都唔陌生,喺香港都有好幾間嘅分店,次次行過都見到好似啲嘢食幾靚仔,所以🖤黑白配⚪️決定入去試吓睇吓佢咩料🤡牛油果雞肉蛋白多士 $148個蛋白🥚都炒得幾滑,個牛油果🥑 好新鮮好靚仔,而雞肉🍗 亦都幾嫩唔會有好鞋嘅感覺,成件事都幾健康👍🏻自家製和牛漢堡配焦糖洋蔥煎蛋$178個包皮🥯幾軟熟,咬落去都幾淋身,對比之下個和牛漢堡 🍔 就好實淨,咬落去啲肉係實,而個焦糖洋蔥煎蛋 🍳 食落去都幾香口,整體來講水準之作冇乜太大驚喜藝妓燕麥奶咖啡 $62

牛油果雞肉蛋白多士 $148

自家製和牛漢堡配焦糖洋蔥煎蛋$178

藝妓燕麥奶咖啡 $62
2022-11-08 442 views
▫️係灣仔鬧市中有間好chill既cafe☕️ 坐窗邊位可以嘆住杯咖啡欣賞街外景色🌳 靜靜地渡過一個下午都唔錯☺️🍨 Affogato $58▫️既然普通咖啡同多球雪糕都差唔多錢💰 咁梗係揀有雪糕啦係咪先‼️ ▫️大大球雲尼拿雪糕🍨 認真望仲有雲尼拿籽🤤 唔知係咪心理作用,成日覺得有雲尼拿籽既雪糕真係香好多😍 再加入espresso,中和返咖啡既苦味真係一流🥰☕️ Steam $48▫️espresso已預先加入左糖,面層打左層超幼滑泡沫🫧 入口唔會好苦👍🏻▫️咖啡店環境好舒服寫意✨

🍨 Affogato $58

☕️ Steam $48

▫️咖啡店環境好舒服寫意✨
2022-08-29 398 views
一路都好喜歡coffee academic 嘅環境同coffee, 可以算係fans. 今朝諗住去歎下咖啡…. 順便食啲嘢… 叫咗個蟹肉意粉spaghetti Sicilians with Crab meat… 鹹到痴線… 同服務員講..佢只係話會同師傅講番就算了走咗… 完全冇follow up, 可能因為我太肚餓食了一大部分…碟野䶢到我都飲唔到杯咖啡咩味…. 希望佢哋除咗咖啡都注重下食物質數… 因為碟野都唔平的賣單$227… 不過杯咖啡dirty係ok的..
賣單$227… 不過杯咖啡dirty係ok的..
2022-03-23 589 views
時不時會來吃午餐,因為食物味道不錯,特別喜歡佢嘅蟹肉西西里意粉。今日嚟到,蟹肉變咗蟹柳,依然收$158,餐牌亦都冇改名。我覺得好呃錢。$158個意粉你比蟹柳!同佢啲員工講,佢淨係話一個月前左右公司嘅煮法改,仲話以前不嬲都係蟹柳,淨係話會同公司反映。以後盡量都唔會再嚟。本來諗住疫情下幫襯下支持下。
西西里蟹肉意粉
前兩日經過灣仔莊士敦道呢間分店,一心諗住試下佢D咖啡,環境都好舒適,咖啡質素又高,但落單時有位女職員態度好差,想問有咩好推介,佢表現得極唔耐煩,好似想諗下都唔得咁,黎得Cafe當然想好好享受下感受下寧靜,但見佢對其他同事態度都好差,又對同事黑面,令到我感覺好唔自在,因為佢我唔想再黎,個位女職員是很高長頭髮,略胖身型的

2022-01-08 291 views
🍫鐵板朱古力布朗尼配雪糕 $88布朗尼帶黏稠度質地厚實好有存在感!裏面加咗啲果仁碎令整體更香鐵板造型滿分但並唔保溫😂上面嘅雲尼拿雪糕好順滑比起冰感更偏向奶滑做到經典冰火交融嘅效果
鐵板朱古力布朗尼配雪糕
🍫鐵板朱古力布朗尼配雪糕 $88
布朗尼帶黏稠度
質地厚實好有存在感!
裏面加咗啲果仁碎令整體更香
鐵板造型滿分但並唔保溫😂
上面嘅雲尼拿雪糕好順滑
比起冰感更偏向奶滑
做到經典冰火交融嘅效果
Type of Meal
Tea
鐵板朱古力布朗尼配雪糕
The Academics Breakfast ☀️睇個名似係佢哋招牌嘅All Day Breakfast,咁梗係要試試!✨煎大啡菇,佢係我成碟嘅最愛!用牛油煎香,食落軟度適中,腍得嚟帶小小結實。重點係,佢加咗蒜蓉,個蒜蓉香味真係個靈魂!好正!✨煎芝士,個人都幾鍾意。食落有奶香、芝士香,口感煙韌中又小小實,第一次食到覺得好有趣~✨德國腸都好味,唔會過鹹~✨多士我覺得硬咗小小,上面嘅醬有小小草青味咁嘅,唔係好似咩嚟..不過係特別嘅✨煙三文魚有煙燻香,大大片~✨蕃茄大大舊,多汁又甜~✨太陽蛋以黑椒、鹽簡單調味,有蛋香~ Flat White ☕️💔味道帶酸好苦,咖啡味淡,奶味唔夠香,唔太鍾意…😢.連加一差唔多$200,價錢都算貴,如非必要可以不試~
The Academics Breakfast ☀️

✨德國腸都好味,唔會過鹹~

✨煙三文魚有煙燻香,大大片~

✨蕃茄大大舊,多汁又甜~

✨太陽蛋以黑椒、鹽簡單調味,有蛋香~

Flat White ☕️

💔味道帶酸好苦,咖啡味淡,奶味唔夠香,唔太鍾意…😢
連加一差唔多$200,價錢都算貴,如非必要可以不試~
2021-07-13 642 views
今早沒有時間吃坐底慢慢食個早餐,但又想來一杯咖啡提提神,便到公司附近的The Coffee Academics 要杯 cappuccino名字叫The Coffee Academics的咖啡店,應該咖啡好香好飲吧?不過店內沒聞到甚麼咖啡香氣。早上時間沒幾個客人,店內裝潢舒適,要是不用上班在這裡嘆個早午餐應該十分寫意。唯一的店員非常cool,普通greetings 欠奉,一臉不想說話的樣子……Cappuccino…不知道是奶太稀太多水?(不過看顔色應該不是奶太多的原因) 總之咖啡味道很淡,也沒甚麼咖啡香,感覺沒有很多咖啡因,想提神的期望是落空了。是次經驗不太好,論味道和服務真的不如去連鎖店了…
TakeAway
2020-10-20 1204 views
自從要喺灣仔上堂之後,就鍾意喺呢間咖啡店飲一杯flat white 先去上堂。 之前一直去開灣仔另一間分店, 今日就去左莊士敦道試試。店舖環境都算舒服, 不過音樂就比較大聲少少。本身想選擇較出嘅向街坐位, 因為疫情關係, 本身四個位只能安排兩個人坐, 店員則安排我到吧枱附近坐, 可以見到咖啡師的工作。 咖啡質素就一如既往高質, 香濃而不苦澀, 還有一個簡簡單單嘅小拉花, 而且價錢也不算比連鎖咖啡店貴很多, 係絕對值得一試🥰

店舖環境都算舒服, 不過音樂就比較大聲少少。

Flat  white
2020-10-11
Flat  white
  • Flat white
2020-10-17 601 views
今次買咗the coffee academics的綠茶芝士蛋糕同朋友慶祝生日。之前食過Luna Cafe同埋上環茶。家的綠茶芝士蛋糕,我覺得呢個配搭相當唔錯。今次食呢個蛋糕,聞落已覺得麻麻,聞唔出綠茶茶葉嘅香氣,食咗一啖之後都食唔到綠茶苦澀嘅味道,原本以為帶點苦味嘅綠茶再加上芝士食落會比較順口。呢一個蛋糕只係有芝士味,綠茶味係非常之少啊,相當失望。只能夠說佢唔算太甜,所以唔會太油膩,質感亦都不錯,硬度適中。

2020-10-07 545 views
在湾仔逛到5点多,人有点累,就想找一个地方休息一下。附近没有见到 Starbucks 和 Pacific Coffee,就跑进电车路边的 Coffee Academics。由于不想吃东西,只点了一杯 Americano 和一块曲奇饼。价钱虽然比两家大型连锁咖啡店贵一点点,但装修和环境更胜一筹,而且有侍应服务,感觉上高级一点。下单时已要求咖啡要够浓,并加少点淡奶。送到时一点都没有令人失望,咖啡真的好香好浓。下次想喝咖啡可以考虑这里或其他分店。

2020-09-13
$65 (Tea)