2024-02-14 177 views
點左個意大利飯 個米勁硬 跟住同店員講 佢竟然話正常。正常人點食都似未煮熟拉。好拉 點左個漢堡 但比左早餐我地。 問佢攞收據睇仲可以比錯隔籬枱嘅。究竟做嘢時係咪發緊夢?比錯嘅情況下仲要當我聽唔到咁樣叫人去check吓個飯有冇俾人食到,如果我哋真係食咗就要照收我哋錢。啲嘢又賣咁貴,真心唔值呢個價錢。點咗個杯檸檬嘅嘢飲,勁酸,酸到飲唔落。仲點咗杯蜜柑,完全冇味得梳打水。又貴,嘢食又唔好食,嘢飲又唔好飲,唔會想再去第二次。Sorry for 1999
好拉 點左個漢堡 但比左早餐我地。
問佢攞收據睇仲可以比錯隔籬枱嘅。究竟做嘢時係咪發緊夢?
又貴,嘢食又唔好食,嘢飲又唔好飲,唔會想再去第二次。

Sorry for 1999
2024-02-14
Celebration
Valentine's Day
2024-01-14 255 views
同Business partner喺下午茶嘅時候想搵一間餐廳有正又可以傾吓工作嘢嘅一間coffee shop。我哋就揀咗呢一間。呢度唔單止環境寧靜,而且佢哋嘅coffee嘅選擇都好多,由輪到去到九嘅選擇都有唔同嘅程度比大家揀。今次我就揀咗long back,佢唔會剩係得個苦味,而係有濃郁嘅咖啡香味,又唔會酸,所以好啱我自己個人嘅口味。如果你都想去一間有質素嘅coffee shop,不妨都可以選擇呢一度。我自己都會再嚟。
🐻一行入K11 Musea 成個人都relax左,係Musea 3樓既Coffee Academics 裝修唔錯,坐得都好舒服😌,🍴食物方面都係正常☕️coffee chop水準啦🌝 至在有個地方打發下時間⏱️門面乾淨企理🍴Carbonra 唔算好杰身個隻,所以食完唔會覺得太heavy,食物一到就聞到浸咸香味,加左蝦乾落去,咸味岩岩好☕️Latte奶同啡既比例剛剛好

門面乾淨企理
Carbonara

Latte
☕️Latte奶同啡既比例剛剛好
2023-10-12
Carbonara
Latte
2023-08-01 697 views
K11 Musea店係一個角落,位置較細,座位個人就覺得坐得唔太舒適。咖啡種類選擇多,有來至唔同國家嘅優質咖啡豆,同一系列高質混合咖啡。食物方面不過不失,主要都係去嘆咖啡。Hollandaise Benedict (Avocado)Acai Bowl

Acai Bowl
逛街逛到比較攰的時候,也會想找一間咖啡店坐下來休息。但是在尖沙咀你很難找到的。因此就到K11 muses ,再次到訪這間the coffee academicHojicha latte 呢個焙茶鮮奶不錯,但覺得不夠濃郁。但是大家一定要盡快學,因為焙茶鮮奶等冰塊溶化後便會味道很淡🙁🙁Americano ☕️咖啡豆味香濃,不會有那種酸酸的味道,本人很喜歡!Egg Benedict (salmon)這個價錢來說,是有點貴的,但是有點肚餓,唯有選擇這個比較健康的Egg Benedict 。味道很好吃,用料新鮮👍🏻👍🏻只是覺得店員的態度不夠好🥲🥲很像所有人也很匆忙,撞到客人也沒有說對不起…反而我下意識跟他說對不起😂??

Hojicha latte

Americano ☕️
咖啡豆味香濃,不會有那種酸酸的味道,本人很喜歡!

Egg Benedict (salmon)

只是覺得店員的態度不夠好🥲🥲

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
2023-06-10 513 views
3點幾上openrice訂座4點入去見到人唔多 可以慢慢坐 慢慢飲 傾下計幾舒服 唔嘈 但我叫左凍Okinawa比又一城果間再甜啲🥹 希望可以統一返啲甜度同埋用酒杯上咖啡我覺得有啲唔夾倒出黎賣相睇落得半杯仲要價錢唔係平飲品性價比唔高 勝在坐得好舒服 服務都好好如果想下午係musea坐低hea呢間都唔錯❤️
3點幾上openrice訂座4點
飲品性價比唔高
勝在坐得好舒服 服務都好好
如果想下午係musea坐低hea呢間都唔錯❤️
2023-06-07 433 views
. 🌞36度持續高溫🥵熱辣辣一定係呢入 cafe/coffee shop ☕️🎐係K11 Musea太多選擇🤩比呢間型格cafe吸引咗!!黑色配綠色既格調🖤💚🖤見到有SOFA位即入🤭🤎氮氧咖啡 $88 ☕️呢杯野價錢靚仔🌝的確飲落真係相對綿滑啲咁😳我唔係咖啡專家 貪得意試下🤭網上抄功課😉:{氮氣咖啡的發明,正是將低溫冷萃的咖啡加壓打入氮氣,把兩者融合,使咖啡無須加奶精或牛奶,就能有如奶泡般溫順綿密的口感,也可提升咖啡的甜味,進而達到減糖效果。}💚 Matcha latte $52 🍵未係好濃好苦澀既綠茶味😬呢杯下次pass!🖤 芝麻芝士蛋糕 $50 🍰比較挺身嘅芝士蛋糕🫰🏻唔似坊間既芝麻芝士蛋糕成舊炭黑色🥹不過佢加入左似炒過既粒粒芝麻😍食落有口感同香香的😊如果鍾意清清地又唔漏可以試🤪好過伯爵茶千層蛋糕👍🏻💛伯爵茶千層蛋糕 $50 🍰幾creamy 啲皮幾薄身既😃 茶味都夠👍🏻 不過無咩回憶點😛總結坐得幾舒服☺️食物OK! 價錢唔算進取(除左杯氮氧咖啡) 🫶🏻有其他主食、有興趣可以黎試下正餐架😃👏🏻———————————————— The Coffee Academics

🤎氮氧咖啡 $88 ☕️

網上抄功課😉:

💚 Matcha latte $52 🍵
未係好濃好苦澀既綠茶味😬呢杯下次pass!

🖤 芝麻芝士蛋糕 $50 🍰

💛伯爵茶千層蛋糕 $50 🍰

————————————————

The Coffee Academics (K11 Musea)

📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 3樓327號舖
📆星期一至日:11:00~20:30
#hkfoodstep #hkfoodstep尖沙咀 #yummy #hkfood #foodie #hkcouple #尖沙咀美食 #hkcafe #hkdessert #hkcoffee #k11musea #hkcake #hkcheesecake
  • 芝麻芝士蛋糕
2023-03-07 789 views
放假係k11行街行到攰隨意喺嗰度搵咗間咖啡店坐低食嘢個裝修都幾靚 環境 清靜一邊飲咖啡一邊食嘢的確係唔錯嘅選擇叫咗兩個lunch set包沙律/餐湯 + Coffee 特別coffee 加$18牛面肉 加薯蓉牛面肉 冇乜牛味 個薯蓉都係一般Academy All day breakfast 啲嘢煎得 比較燶 麻麻哋試左期間限定呢一杯咖啡加咗啲黑胡椒 感覺幾特別整體 畀我感覺坐得幾舒服不過價錢 食物性價比就唔係好高不過附近啲餐廳都唔平 喺呢個地區嚟講 可能價錢都差唔多
放假係k11行街

整體 畀我感覺坐得幾舒服
不過價錢 食物性價比就唔係好高

不過附近啲餐廳都唔平 喺呢個地區嚟講 可能價錢都差唔多

2023-02-27 445 views
手上持有幾張The Coffee Academics的coupon快將到期,這家店很好的地方是使用coupon沒有數量上限!由於不方便堂食用餐,為了一次過用完全部coupon,除了買了兩杯咖啡外,另外買了幾件蛋糕🍰Rose Sponge (玫瑰海綿蛋糕),每層海綿蛋糕之間分別夾著忌廉、士多啤梨及玫瑰果醬,面層鋪上少許玫瑰花瓣。蛋糕體口感紮實,沒有想像的鬆軟。味道酸酸甜甜,惟玫瑰香氣並不突出。Oolong Latte Coffee Crepe Cake (烏龍拿鐵咖啡千層蛋糕),口味偏向像奶茶口味,味道不會太過甜膩。crepe皮不至於太厚身,尚算軟熟。King of Cocoa (朱古力三重奏),朱古力海綿蛋糕之間的夾層是香濃brownie,加上朱古力脆粒與朱古力碎,口感豐富之餘,又充滿朱古力香!整件蛋糕又不會過甜,配咖啡來吃,也不會甜得掩蓋咖啡香。嚐了三款蛋糕,只有King of Cocoa是比較推介啊!
Rose Sponge
King of Cocoa

嚐了三款蛋糕,只有King of Cocoa是比較推介啊!
2023-01-02
TakeAway
Type of Meal
Tea
King of Cocoa
2022-10-14 673 views
今次食Double Stack Pancake, English Breakfast tea, 係一隻熟煎蛋加兩塊Pancake, 中間夾塊煙肉, 上面淋左少少蜜糖的, 唔可以整個食, 實在太厚, 要分開一層一層食, Pancake加蜜糖, 建議蜜糖要加量, 蜜糖另上會比較好, pancake就可以點多些蜜糖; 食完甜, 飲English Breakfast tea 可以清清口的甜味。

2022-10-14 513 views
再食coffee academics今次食西西里🦀🍝加杯沖繩咖啡☕呢間食物質素都有保證嘅,🦀🍝足料,條條掛汁入味😋沖繩咖啡反而係覺得無咁好飲,咖啡有d淡,面頭焦糖又特別少,基本上我次次都係飲呢杯,所以一飲就覺得有d唔同😅K11 musea 真係令人覺得好似去左旅行咁😅好香,好舒服,好大💜●‿●💜🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋:👅👅👅👅💵:230🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️#hkfoodieblogger #hkfoodies #hkfoodlover #hkcafehopping #hkcafes #hkcafelover #coffeelover #香港食好西 #香港美食 #香港吃貨 #香港咖啡店 #香港咖啡 #咖啡日常 #香港美食指南 #香港小食 #hkcoffee #hkcoffeeshop #尖沙咀美食 #尖沙咀cafe #尖沙咀咖啡店
再食coffee academics
今次食西西里🦀🍝
加杯沖繩咖啡☕
呢間食物質素都有保證嘅,🦀🍝足料,條條掛汁入味😋

K11 musea 真係令人覺得好似去左旅行咁😅
好香,好舒服,好大

💜●‿●💜
🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
😋:👅👅👅👅
💵:230
🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️

2022-10-04 375 views
I like how comfortable and cozy this coffee shop is. Also, the decor is dark-themed, which is my favorite.Ordered cappuccino and there was cute latte art. Also, wifi is stable Staff is nice and welcoming. Location is good too, K11Musea

Staff is nice and welcoming.

2022-09-27 347 views
咖啡控又出動,又係時候諗吓食咩下午茶。去到K11 musea,搵個地方嘆杯咖啡,食少少嘢,睇本書,舒舒服服坐吓,呢度都算係一個唔錯嘅選擇🔸三星蔥油天使麵又係一道要忘卻卡路里享受嘅菜式🤭一上枱,已經覺得好靚,令人食慾大增;聞落覺行好香,放入口嗰吓,炒過嘅香蔥味擁晒入口,蔥油令天使麵更加滑,真係食完都唔會後悔🔸Dirty 污糟兒Dirty 亦都係視覺同味覺嘅享受,一杯好飲嘅Dirty,無論入口定係Aftertaste 都會令你掛住,有下一次再想返去飲嘅感覺,呢杯都做到喎,不錯

🔸三星蔥油天使麵
又係一道要忘卻卡路里享受嘅菜式🤭

🔸Dirty 污糟兒

2022-08-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
2022-09-24 802 views
今日帶埋隻貓貓比比嚟到K11行街,K11 Museum係香港絕無僅有嘅Pet friendly商場,好多餐廳和商店都歡迎寵物進入,不過建議大家入舖頭嘅時候問一問職員會比較好,做個有責任有禮貌嘅主人。行到咁上下想搵間咖啡店坐下,經過喱間coffee Academics聞到好香濃既咖啡味,比佢吸引左入去試下呢間分店同其他店舖個主題差唔多,都係用大量既磨沙黑色和金色嘅酷克風格,再加入好多植物同木嘅元素,配上復古型沙發,走型格路線。泡沫黑咖啡 $48其實係將黑咖啡個表面打成蒲令到感覺飲落去有啲似cappuccino,能夠減少齋啡嘅苦味唔錯嘅鮮奶咖啡 $48鮮牛奶味好濃厚,溝上香醇嘅咖啡,好香滑好飲!喱度大部份都係主食同咖啡,小食暫時只有兩款,因為我哋唔係好肚餓所以揀咗個呢個粟米脆片試吓,價錢都唔平成$128,而且份量唔多,但係個味道好好食!同出面食到嘅粟米脆片好唔同,因為加入咗牛油果和新鮮蕃茄醬(唔係茄汁),水牛芝士配上拉絲芝士再配新鮮蕃茄醬和牛油果,非常健康!口感亦很豐富,略嫌價錢偏高但係係好食嘅!環境舒適,店員服務態度良好,會主動幫忙點餐,亦都歡迎寵物進入!如果大家行商場行到攰都推介大家嚟

黑泡沫咖啡

泡沫黑咖啡 $48

Caffe  Latte

鮮奶咖啡 $48

鮮牛奶味好濃厚,溝上香醇嘅咖啡,好香滑好飲!

植物肉芝士焗墨西哥脆片

但係係好食嘅!

環境舒適,店員服務態度良好,會主動幫忙點餐,亦都歡迎寵物進入!如果大家行商場行到攰都推介大家嚟休息吓係個唔錯嘅選擇!

2022-09-24
$120 (Tea)
黑泡沫咖啡
Caffe  Latte
植物肉芝士焗墨西哥脆片
𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝想搵個地方坐下、飲杯咖啡、睇吓書,路過見到連鎖嘅𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐜𝐬,順便食個𝐞𝐚𝐫𝐥𝐲 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡☺️ - ✤ 喇沙椰香鮮蝦意粉 $𝟏𝟓𝟖 ⭕️推薦推薦⭕️呢個真係超級好食,完全估你唔到!呢個喇沙醬超級惹味同都幾辣🌶️𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲嘅醬超級掛麵!兩隻虎蝦就烤得焦香、配料方面有不少荷蘭豆、青紅椒、魚片、豆卜,正! ✤ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 $𝟒𝟖⭕️推薦推薦⭕️𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚嘅精萃在於將新鮮萃取嘅𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨撞入冰涼嘅鮮奶,配合掛杯嘅黑朱古力醬融入雪白嘅鮮奶當中,呢個流線動態視覺效果一流,打卡一流🍫
✤ 喇沙椰香鮮蝦意粉 $𝟏𝟓𝟖

✤ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 $𝟒𝟖