2021-04-01 568 views
尼日去千島湖行山,所以順便上網搵吓元朗有咩好食,網上面見到好多人都讚呢個burger,所以就係行山之前特登過去食,去到門口先至發現原來得一張高枱可以坐到兩個人,而當時已經有人坐了,只好買上車食網上嘅人一般都係介紹檸檬魚堡好似係$28,呢一個魚堡係我呢一生人入邊食過最好食嘅,首先講個包外面脆入面軟林林,塊魚炸得啱啱好又唔會太乾又唔會太油,而個醬味道亦都啱啱好唔會太搶帶少少檸檬嘅清新,總之就係超好味必食推介呢個係豬柳奄列堡$25, 呢個係我男朋友食嘅,佢話普普通通冇乜特別食完呢兩個飽我哋就去咗行千島湖,成個行程入邊我個腦都淨係諗住個檸檬魚堡,結果行完山之後我又再返去買多一個漢堡包嚟食🤣經典芝士漢堡包加酸青瓜 $30呢一個都幾好食,佢好食在成件事都好鬆軟,我一定會再去,我食完幾日個心都重一直諗住檸檬魚堡🍔
網上嘅人一般都係介紹檸檬魚堡

呢個係豬柳奄列堡$25,
呢個係我男朋友食嘅,佢話普普通通冇乜特別

經典芝士漢堡包加酸青瓜 $30
呢一個都幾好食,佢好食在成件事都好鬆軟,
我一定會再去,我食完幾日個心都重一直諗住檸檬魚堡🍔
2021-03-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
  • 檸檬魚堡
2020-12-06 1016 views
心思思想試呢間良心小店好耐啦🎗今日終於有機會 可以買黎試下😚.🍔經典芝士漢堡🍔 -$25終於比我試到佢啦!個漢堡好細嗰🤔有少少意料之外😂本身以為係normal size的的色色都幾得意😚不過就冇人地講得咁抵食😌睇住老闆整嘅時候 已經喺側邊聞到濃濃嘅牛油香未食已經好開胃😚包身烘至外脆內軟😚手打嘅牛肉漢堡扒有成寸厚🌞牛肉雖然有少少鬆散 但無傷大雅😌食落好juicy😚一啲都唔乾一路咬 牛油香一路沁出黎🤍鹹香嘅牛肉配上半溶芝士同醬汁令人食慾大增🤍新鮮嘅蕃茄同生菜中和翻醬料嘅鹹味食完之後滿腔油香但毫不油膩🤍兩三下手勢就ko咗個迷你漢堡🍔_______________成間鋪只得一個座位而且對住街邊 食曬塵😂所以都係takeaway比較好🌞
心思思想試呢間良心小店好耐啦🎗
今日終於有機會 可以買黎試下😚

🍔經典芝士漢堡🍔 -$25
終於比我試到佢啦!
個漢堡好細嗰🤔

成間鋪只得一個座位
而且對住街邊 食曬塵😂
所以都係takeaway比較好🌞

TakeAway
📍 The Basic 🎗📍 元朗 • 金輝徑28號好盛洋樓地下14A舖(* 星期二休息)位於元朗小小的漢堡店,主打漢堡🍔,也有售意粉和小食💛食物即叫即製,等候時間有點久,所以建議大家先用WhatsApp/電話下單!雖然店子小小,價錢又便宜,但是美味程度不遜於名店喔!同樣都是20多塊一個漢堡,你會選他們💛還是麥記🍟🙅呢?網上的評論大讚他們的「經典芝士漢堡」,可惜這天售罄了,於是嚐了炸雞漢堡以及豬柳漢堡。加$20可配小吃跟飲品,推薦加配!香脆大雞堡 Chicken burger ($28)雞排超厚超香脆!🤩麵包鬆軟,配合酸青瓜、沙拉醬,一點都不乾!豬柳奄列漢堡 Sausage omelet burger ($25)蛋煮得好滑,包裹豬柳;咬下去,軟軟的麵包、滑蛋、豬柳,層層味道,真不錯😋我們以$20各配了套餐~小吃份量不少喔!煙肉洋蔥餅 Fried onion with bacon好特別的菜式~一條一條炸的酥脆的洋蔥絲,配上油香滿溢的煙肉,雖然邪惡但是很好吃!脆薯格 Crisscut fries好久沒吃過薯格了,好懷念這香脆可口的味道!🥰-Menu:
📍 The Basic 🎗
📍 元朗 • 金輝徑28號好盛洋樓地下14A舖
(* 星期二休息)

位於元朗小小的漢堡店,主打漢堡🍔,也有售意粉和小食💛

雖然店子小小,價錢又便宜,但是美味程度不遜於名店喔!
同樣都是20多塊一個漢堡,你會選他們💛還是麥記🍟🙅呢?

加$20可配小吃跟飲品,推薦加配!

香脆大雞堡
香脆大雞堡 Chicken burger ($28)
雞排超厚超香脆!🤩
麵包鬆軟,配合酸青瓜、沙拉醬,一點都不乾!
豬柳奄列漢堡
豬柳奄列漢堡

我們以$20各配了套餐~小吃份量不少喔!

煙肉洋蔥餅 Fried onion with bacon
好特別的菜式~
脆薯格
脆薯格 Crisscut fries
好久沒吃過薯格了,好懷念這香脆可口的味道!🥰

Menu:
2020-10-06 769 views
Always happy to support small local businesses and this one is based in Yuen Long.Run by a young couple it seeems they have a regular customer base as busy most days.Not sure about their opening times as they seem to vary day by day.Has a high table with 2 chairs so really aimed for takeout.Ordered their Jumbo Burger and paid $20 for the set, which allows you to choose a drink and a side.  Each order to made fresh so food is piping hot. The burger itself had bacon, cheese, burger patty and tomat

The burger itself had bacon, cheese, burger patty and tomato so filling but personally I found it too salty .  Choose chips as my side and this was a really generous portion and chips were cooked well, not too dry and could taste the fluffy potato inside.

Picked a standard can of coke as my drink.
Felt it was good value for the price.
Jumbo Burger
jumbo burger Set
Chips
jumbo burger Set
Chips
2020-09-07 729 views
支持小店好耐冇食漢堡包, 第一時間諗起佢最basic 嘅牛肉burger雖然外賣拎到番去已經凍咗但塊牛肉真係juicy.... 厚身但又juicy....真係好好味!!!
支持小店
雖然外賣拎到番去已經凍咗

2020-09-05
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2020-08-08 895 views
受到表妹's 誘惑,專程到元朗買蛋糕 🍰 母親大人表示想我買下午茶,咁啱見到間 burger,試試! .🍔Basic Burge $25, 🍔Chicken Burger $28 +$20 轉一份套餐,有🥤汽水 & 煙肉洋蔥!主打外賣,即叫即製,等候需時! 烈日當空下等都幾。。。曬 😎🐄牛肉有點散,不過調味幾好,🍅蕃茄🥬生菜好新鮮! 媽咪話🐥雞扒一般,熟得有點過火! 炸洋蔥粉衣有點厚,洋蔥好甜😋搭配煙肉好香! 呢個價錢呢個質素,好抵食! 🤤 性價比高過金拱門好好好多 🤤🤤

🐄牛肉有點散,不過調味幾好,🍅蕃茄🥬生菜好新鮮! 媽咪話🐥

雞扒一般,熟得有點過火!

2020-08-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$35 (Lunch)
2020-07-26 535 views
有印像上次嚟元朗食漢堡包,最後唔打誤撞幫襯咗第二間店舖,今次終於來到本店一試。今次叫了檸檬魚堡(左)和 黑松露蛋牛角包(右)1+2+3漢堡套餐,小食選了炸薯條和煙肉洋蔥餅,所有食品新鮮即做,製作需時,賣相ok,熱辣香口,檸檬魚堡正常,松露蛋略嫌唔夠松露味,牛角包唔夠牛油香,煙肉洋蔥餅好食過薯條,必食整體價錢合理,主打外賣,堂食得兩個位,而且下午4,5點曬到正,有點辛苦,不過叫外賣或外賣自取還是可以的。

今次叫了檸檬魚堡(左)和 黑松露蛋牛角包(右)

2020-07-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2020-05-02 1371 views
今日黎左買元朗有名的漢堡包店The Basic,行到去大坑渠見到大批人聚集就搵啱路啦。小店有漢堡有意粉同小食等,選擇幾多。全人手制作,等候時間頗長的,可以落完單周圍逛逛。順帶一提,最近有口罩套派,編文登到嘅時候唔知派晒未呀~呢度等左三十分鐘左右,算快了。兩個淨包 + 一個包餐行到返屋企仲熱,正。呢個係經典芝士漢堡,塊漢堡扒好嫩啊,肉汁滿滿,好食!餐飲要左可樂,漢堡包就係要配可樂先王道。仲有松露滑蛋牛角包,比我壓扁左,但無損味道~牛角包軟綿綿滿牛油香,松露蛋又嫩又滑,香味十足。第三個包係香脆大雞堡,超厚雞扒!一口咬唔晒,香脆可口。跟餐可揀薯條,薯角或煙肉洋蔥餅,揀左第三样,洋蔥餅好香啊,雖然隔耐左有倒汗水,淋左都仲係好好味。抵食又好味,唔怪得晏啲黎都賣晒。
小店有漢堡有意粉同小食等,選擇幾多。
呢度等左三十分鐘左右,算快了。
兩個淨包 + 一個包餐
行到返屋企仲熱,正。
呢個係經典芝士漢堡,塊漢堡扒好嫩啊,肉汁滿滿,好食!
餐飲要左可樂,漢堡包就係要配可樂先王道。
第三個包係香脆大雞堡,超厚雞扒!一口咬唔晒,香脆可口。

抵食又好味,唔怪得晏啲黎都賣晒。
2020-04-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2020-04-12 1073 views
🔎The Basic (元朗) 💛 #黃店系列📍元朗金輝徑28號好盛洋樓地下14A舖🔹經典芝士漢堡 $25足料手打漢堡 即叫即煎 確保質素料材就都係基本番茄、生菜、牛肉、芝士、茄汁Burger真係唔洗花巧 基本款先考功夫🔹香脆大雞堡 $28雞堡個包係特別d 以為會硬d 但又唔係 都好鬆軟而且個炸雞真係好脆 仲有沙筆醬同埋青瓜 之後有其他谷友介紹雞堡一定要加芝士🔹+$20配套餐小食+飲品小食可選炸薯條/脆薯格/煙肉洋蔥餅飲品就基本汽水或加錢轉其他薯條同薯格都係基本野 最特別嘅係煙肉洋蔥餅 好好味 不過要襯熱食 一凍左就會好油可以電話落單再去拎 咁就唔洗等太耐啦 下次再試埋個魚堡先 不過除左burger仲有意粉 仲可以試多好多次#食在元朗#90sfoodieshare_元朗
🔎The Basic (元朗) 💛 #黃店系列
📍元朗金輝徑28號好盛洋樓地下14A舖

🔹經典芝士漢堡 $25
足料手打漢堡 即叫即煎 確保質素
料材就都係基本番茄、生菜、牛肉、芝士、茄汁
Burger真係唔洗花巧 基本款先考功夫

薯條同薯格都係基本野 最特別嘅係煙肉洋蔥餅
好好味 不過要襯熱食 一凍左就會好油

#食在元朗#90sfoodieshare_元朗
2020-04-06 596 views
🍔檸檬魚堡套餐, 小食3選1(薯格/薯條🍟/煙肉洋蔥餅)揀左煙肉洋蔥餅😬😬😬🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂檸檬魚堡(附配飲料及小食)🐟🍔漢堡偏軟身,魚堡雖然細細舊但魚外脆內嫩, 加上生菜絲🥬, 少少沙律醬同檸檬汁🍋配料醬汁好夾, 好滋味😋😋😋🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂煙肉洋蔥餅🥓🧅呢個小食好特別, 係將啲洋蔥絲同煙肉炸起, 外層好酥脆, 內裡爽脆香甜, 十分惹味而且份量都多,不過就油膩左啲啲🤭🤭🤭如果,淨係單點一個漢堡🍔黎食, 對大食少少既你/男仔係唔夠食咖,所以建議叫套餐/加份小食就緊加好😆😆😆💛屯元天米豬連食店
🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂
檸檬魚堡(附配飲料及小食)
🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂

💛屯元天米豬連食店
2020-04-05 536 views
依間小店喺社交平台,都非常之出名,今次終於等到冇咩人嘅時間可以坐喺小店度食,因為本人唔係住元朗所以叫外賣嘅話基本上都好難食到😂一望個價錢牌,非常親民,難得嚟到就梗係叫兩個漢堡包加兩個套餐試吓即叫即整,非常之新鮮,不過趕時間嘅人呢就要小心啲啦,因為外賣客得非常之多,所以心急嘅就好似我咁早啲嚟食啦呢個叫咗個魚柳漢堡加煙肉洋蔥,大佬個煙肉份量使唔使咁多,食極都有好似唔駛錢咁😅依個餐40幾蚊仲包埋嘢飲,個人認為非常之性價比高兩個包入面個人比較喜歡經典漢堡,因為佢個牛好正,有肉汁,薯格嘅份量都非常之多,偷聽到隔離嘅外賣客個個都叫雞翼,唔知點解😂下次叫一份雞翼試吓先

下次叫一份雞翼試吓先
2020-03-30 532 views
終於經過又未買嘢,想試咗好耐……(因為買咗外賣之後個幾鐘後至得閒食,所以d相係比較無咁靚,新鮮食會更好味)經典芝士漢堡~~牛肉好味,配料新鮮特級漢堡~~味道豐富,加埋煙肉都唔會好油膩反而覺得香口👍👍跟餐+薯條(以前快餐嗰d粗身版,好味) +煙肉洋蔥餅(即食應該幾好味)每個跟餐有汽水1罐好滿足嘅感覺可以一試再試👍👍即叫即做製作需時
終於經過又未買嘢,想試咗好耐……

經典芝士漢堡~~牛肉好味,配料新鮮

特級漢堡~~味道豐富,加埋煙肉都唔會好油膩反而覺得香口👍👍

跟餐+薯條(以前快餐嗰d粗身版,好味)
+煙肉洋蔥餅(即食應該幾好味)

每個跟餐有汽水1罐

好滿足嘅感覺可以一試再試👍👍

即叫即做製作需時

經典芝士漢堡+特級漢堡
跟餐粗薯條
經典芝士漢堡+特級漢堡
跟餐粗薯條
2020-03-06 506 views
今日第一次去幫襯呢間鋪,點左個珍寶漢堡,加20蚊配煙肉洋蔥餅+汽水,再加點左一份22蚊既吉列雞翼。價錢上算係貴少少但都算物有所值。珍寶漢堡既漢堡扒勁厚,好有肉汁,入面唔會乾晒,不過可能因為太多汁水同埋啲醬料,令到個包索晒水濕透左。煙肉洋蔥餅就有驚喜!煙肉係切成細片既煙肉片,比得都算多,而唔係煙肉碎,咬入洋蔥餅有應有既甜味,好好食!吉列雞翼都值得一讚,性價比高,22蚊5隻大大隻既原隻雞中翼真係好抵食,完全係外脆內嫩。而且雞翼醃得剛好,唔會太咸但係就成隻都入晒味,冇其他雪味或者怪味!非常值得一嚐既小店,佢仲有其他意粉同埋炸魚薯條,下次真係要試!
  • 吉列雞翼
  • 煙肉洋蔥餅
2019-12-25 926 views
今次介紹嘅The Basic 位於元朗大坑渠,小店主打外賣手工漢堡,經濟得黎亦有一定質素。今次order左檸檬魚堡( $26 )同埋經典芝士漢堡( $23 ),另外可以加$19轉set,包一罐汽水同我最愛嘅粗薯,都係抵食之選。首先講講魚堡,魚柳嘅外層酥脆,內裡嘅魚肉就軟綿綿,唔會好似一般快餐店嘅咁死實,加埋大量爽脆嘅生菜絲,食落一啲都唔會油膩,而芝士漢堡個人極度推介,手打漢堡肉夠晒足料,有一定厚度之餘亦不乏肉汁,加上溶為一體嘅芝士簡直perfect ,$23一個吊打大部份快餐店。
2019-11-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-12-20 723 views
其實元朗有好多小店都好好味,值得再去多次!於教育路大坑渠附近,主打食burger的The Basic就是其中一間。經典芝士漢堡 套餐$42漢堡即叫即製,需要等上小小時間,店方是外賣形式,沒設有座位,不過店對面則放了幾張椅子,讓食客可以坐下。漢堡個子雖然不算大,但內容就十分豐富:漢堡牛肉有一定厚度,咬下juicy又香口,加上芝士、蕃茄和生菜等配料,真係無得輸!套餐的波浪型薯條加上簡單調味已好好食!美味小店,加上黃色經濟圈,要大大力支持!

經典芝士漢堡 套餐$42

經典芝士漢堡

美味小店,加上黃色經濟圈,要大大力支持!
經典芝士漢堡