2019-06-02 906 views
長週要返半日,放工即刻去食個BRUNCH.呢間頗有好評,試下無妨。嗌了澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格+Full-Day Breakfast澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格:漢堡的熱度剛好熔化了芝士痴實了漢堡漢堡牛肉咪好濃,GOOD番茄湯:是意外好飲的,酸酸甜甜濃濃的番茄味與茄肉,味道調較得剛剛好Full-Day Breakfast:非常大份的Full-Day Breakfast有心思地將煙肉包住班尼蛋煎熟可以同時享受煙肉的油脂香...同班尼蛋蛋的半溶口感我點的 rose latte,好美麗的顏色,上面還放了點玫瑰花,味道淡淡玫瑰花香,又帶著士多啤梨的酸甜味道,而且不太甜,相信人人都會喜歡的~
長週要返半日,放工即刻去食個BRUNCH.
呢間頗有好評,試下無妨。
澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格:
漢堡的熱度剛好熔化了芝士痴實了漢堡
漢堡牛肉咪好濃,GOOD

番茄湯:
是意外好飲的,酸酸甜甜濃濃的番茄味與茄肉,味道調較得剛剛好
Full-Day Breakfast:
非常大份的Full-Day Breakfast
有心思地將煙肉包住班尼蛋煎熟
可以同時享受煙肉的油脂香...
同班尼蛋蛋的半溶口感
2019-04-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2019-06-02 406 views
久仰餐廳大名但多年在觀塘工作竟未有機會一嘗, 這天跟朋友慶生終於有機會了! 是日點了 :-香煎天使紅蝦, 日本刺身帶子配海鮮墨魚汁意大利飯($92): 單單是看到這個菜名已經深深被吸引了, 因為很多餐廳的意大利飯要不只是配以葀類較寡要不也是配帶子但索價一般較高, 這次這個竟然除了帶子還有鮮蝦而且價格相宜!!除了鮮蝦帶子飯還混了三文魚粒, 尤魚及葀等, 配搭及口感極奇豐富! 朋友間不乏愛美的女士也會擔心吃完墨魚汁飯滿口也變烏黑了, 還好這個墨魚汁調的剛好喝杯跟餐飲料基本上都不太留痕跡了, 這還好沒有失禮到她們啦
香煎天使紅蝦, 日本刺身帶子配海鮮墨魚汁意大利飯

2019-04-24
Type of Meal
Lunch
香煎天使紅蝦, 日本刺身帶子配海鮮墨魚汁意大利飯
平時間唔中都會去觀塘搵吓嘢食邊佢都算多嘢食之前都有幾次試過去工廠大廈上邊搵嘢食但係有幾次都中咗伏 所以覺得工廠大廈食肆未必間間質素好今次膽粗粗又去咗工廠大廈食 好彩嘅係今次搵到間質素真係幾好嘅餐廳🍴慢煮手撕雞漢堡 $158漢堡包正常份量入邊嘅雞都幾多有芝士蛋雞同埋薯格 味道唔錯 $158 價錢就偏貴左少少不過而家到到食都差唔多要呢個價慢煮穀飼黑毛安格斯 $258鋪頭冇問我地熟度 嚟到嘅大概係medium 入邊嘅油脂分布都幾多所以食落去都幾淋身 味道唔錯 配上薯菜 另外今日係鋪頭特別日子所以每台客人都送咗呢個前菜總括嚟講呢間餐廳唔算特別好食但係都算一個唔錯嘅西餐廳俾黎觀塘搵嘢食嘅朋友多一個選擇
平時間唔中都會去觀塘搵吓嘢食邊佢都算多嘢食

慢煮手撕雞漢堡 $158

慢煮穀飼黑毛安格斯 $258

另外今日係鋪頭特別日子所以每台客人都送咗呢個前菜

總括嚟講呢間餐廳唔算特別好食但係都算一個唔錯嘅西餐廳

俾黎觀塘搵嘢食嘅朋友多一個選擇
2019-05-25 238 views
其實今次係第二次嚟呢間度食。呢度都係用2人餐或3-4人餐咁叫會化算啲。第一次食就叫左:咖哩蕃薯條莎莎大啡菇松露蟲草花米形粉配溫泉蛋味噌焼三文魚仲補多個焼春鷄第二次就無叫三文魚同無叫春鷄了改為食咗個慢煮黑毛安格斯肉眼比較欣賞嘅係佢個咖哩番薯條,米形粉,米形粉唔係度度都有整同埋佢都整得夠彈牙,cream sauce味道剛好,加上一埋芝士撈勻好好食當然佢啲菇可以再新鮮啲咖喱番薯條主要係佢個咖喱醬調得幾好,當然唔係希望簡單度只係咖哩粉加他他醬咁啦,不過就算係,都幾好食嘅。係個肉眼同春雞係正正常常咁。其實個味噌燒三文魚都幾好食只不過我唔太好三文魚,不過點都好呢個都值得試下嘅服務就……無咩特別,人係serve咁囉。環境唔錯雖然,唔係好大間但係樓底高,隔離檯大聲少少講嘢都唔會彈返啲聲轉頭加上裝橫簡潔乾淨整齊,又唔會話逼逼澀澀感食得算係幾舒服,
其實今次係第二次嚟呢間度食。

呢度都係用2人餐或3-4人餐咁叫會化算啲。

第一次食就叫左:
仲補多個焼春鷄

第二次就無叫三文魚同無叫春鷄了
改為食咗個慢煮黑毛安格斯肉眼

比較欣賞嘅係佢個
咖哩番薯條,米形粉,
米形粉唔係度度都有整同埋佢都整得夠彈牙,
cream sauce味道剛好,
加上一埋芝士撈勻好好食
當然佢啲菇可以再新鮮啲
咖喱番薯條主要係佢個咖喱醬調得幾好,
當然唔係希望簡單度只係咖哩粉加他他醬咁啦,
不過就算係,都幾好食嘅。

係個肉眼同春雞係正正常常咁。
其實個味噌燒三文魚都幾好食
只不過我唔太好三文魚,
不過點都好呢個都值得試下嘅

服務就……無咩特別,人係serve咁囉。
環境唔錯雖然,唔係好大間但係樓底高,
隔離檯大聲少少講嘢都唔會彈返啲聲轉頭
加上裝橫簡潔乾淨整齊,
又唔會話逼逼澀澀感
食得算係幾舒服

• 松露蟲草花雜菌米形粉
2019-05-23 189 views
即將要離開觀塘又要到別區工作。這段日子,到訪過的餐廳上百間,留有印象的沒幾多。今天下午又來了the base,好久以前曾經來過,當時點的是慢煮雞,很有驚喜。今天重臨舊地,餐廳一如既往,午市建議最早來到或是兩點以後否則不易有位。變了的是餐牌內容,想點的還是慢煮。今天來一客豬。加拿大savoury農場出的豬肉,居然在這裡遇到,很有驚喜,還道現今都是西班牙豬的天下,想不到還有一點小數。等了十五分鐘,豬鞍上台了。份量十足,豬肉經慢煮,粉嫩多汁又帶肉香。配上的芥末和蘑菇汁,調配很是到位,拌碟的配菜也不是欺客貨色。價錢是貴,但對得上有餘,甚是滿足。最後要了一杯香茅蘋果茶也是自家制,滿足矣。人的離去,也不見遺憾。
分別於Lunch time同dinner time已來過The Base比起lunch time , dinner time 的人流會少d同朋友聚會都係個唔錯的選擇 Salad: 泰式沙田柚青木瓜藜麥沙律 $68份量比想像中少 藜麥的份量亦都只屬topping但味道就真係唔錯 好清新又醒胃 不過要盡快食完 否則會出水 Burger: 韓式BBQ燒大三角牛肩肉漢堡 $168Burger 的包微脆亦唔會乾爭爭韓式牛肩肉有少少辣 但令食個牛味更加突出個薯格都好出色 好脆口但又唔油膩 Pasta & Rice: 黑松露雞肉雜菌米形粉配63度溫泉蛋 $138米形粉個質地介乎於意大利飯同意粉的中間以前試過自己煮 好難整得好食雞肉唔算滑嫰 但都唔鞋口半熟溫泉蛋同黑松露汁配意米粉 十分易入口 Main Course: 慢煮黑毛豬鞍 配甜酸燘優質穀飼豬腩 $258食落有驚喜 豬鞍好嫰滑 而且肉味香濃豬腩亦唔會只食到肥膏 亦唔痴牙 食過幾次質素都維持到 真係值得推介

同朋友聚會都係個唔錯的選擇

2019-05-09
黑松露雞肉雜菌米形粉配63度溫泉蛋
慢煮黑毛豬鞍 配甜酸燘優質穀飼豬腩
2019-05-11 244 views
喺openrice預約左呢間食母親節飯,五個人叫左個3人 2號+2人餐 4號一開始就係比餐前snack吸引而揀左呢間,芝士薯格,咖哩蕃薯條都好想試,另外仲揀左大啡菇上左個勁重菇味嘅湯,因為我唔太鍾意菇味所以冇飲,但個個都話好香好正,個包熱辣辣又香,估唔到咁好食跟住上小食,芝士薯格超香,不過食到底果幾舊冇芝士蕃薯條係個醬好特別,咖哩味,估唔到又幾特別,好好味大啡菇屋企人話反而唔夠菇味Pasta, 又係勁菇味,冇食到我揀嘅豬腩,豬鞍,豬鞍正常,豬腩好好味,d小米都幾特別肉眼扒正常,都好香好味,質素算高,只係冇特別驚喜到個墨魚汁意大利飯,因為我太偏食關係,唔太鍾意d海鮮味,不過屋企人又係大讚,仲話有驚喜,好夾好香,鍾意海鮮嘅人應該會好滿意

跟住上小食,芝士薯格超香,不過食到底果幾舊冇芝士
蕃薯條係個醬好特別,咖哩味,估唔到又幾特別,好好味
大啡菇屋企人話反而唔夠菇味

Pasta, 又係勁菇味,冇食

到我揀嘅豬腩,豬鞍,豬鞍正常,豬腩好好味,d小米都幾特別

肉眼扒正常,都好香好味,質素算高,只係冇特別驚喜

2019-05-09
Celebration
Mother's Day
  • 咖哩蕃薯條
  • 芝士薯格
  • 燒原隻魷魚釀墨魚汁意大利飯
呢間工廈cafe 我已經bookmark 左好耐,所以約左個女仔朋友👭一齊閠蜜傾下計談下心💕💕•韓式BBQ三角牛肩肉漢堡🍔 配格格薯🍟一見到餐牌有得叫burger, 即刻好想食😜😜burger🍔 一上台就真係好大個,跟本一啖咬落去食唔晒。牛肩肉薄切堆成好厚的牛山🐂,加埋一隻太陽蛋爆蛋醬,真係好juicy, 好有口感,個漢堡面仲要煎香左,真係啖啖是肉😜👍🏻慢煮澳洲草和牛M2-3 西冷扒🐂🥩雖然細細件就$288, 但真係慢工出細貨,西冷煮到粉紅色,食入口軟綿綿🤤,七成熟恰度好處👍🏻。Popping smoothie Yogurt berries 🍓VS Rainforest 🍍Berries smoothie 就係草莓,藍莓,紅桑子味🍇,Rainforest 有波蘿同熱情🍊🍋味,呢2杯都係女子們至愛,仲堆到一座山咁😱,可以飲住慢慢傾😌

韓式BBQ三角牛肩肉漢堡🍔 配格格薯🍟

慢煮澳洲草和牛M2-3 西冷扒🐂🥩

Popping smoothie
2019-04-20 382 views
約咗喺觀塘區做嘢嘅朋友食lunch佢推介呢間西餐朋友不嬲都係嘴刁嘅人佢推介得嘅餐廳我都好有信心第一次打電話去訂位可惜已經滿座心諗呢間餐廳真係好受歡迎喎第一次試唔到第二次再試今次終於幸運地book到兩位喇!Lunch set 都算有幾多選擇而我就叫咗個海鮮墨汁Rissotto,另外再加左個餐湯Rissotto 好吃帶子兩面稍稍煎香,但內裡亦保留著刺身的口感,鮮甜👍天使紅蝦同樣吃到蝦本身的鮮味,滿意😋南瓜湯普通跟餐西柚檸檬冰茶,不錯幾refresh 唔會好淡Overall 來講不錯,會再encore
約咗喺觀塘區做嘢嘅朋友食lunch

佢推介呢間西餐
朋友不嬲都係嘴刁嘅人
佢推介得嘅餐廳我都好有信心
第一次打電話去訂位可惜已經滿座
心諗呢間餐廳真係好受歡迎喎
第一次試唔到第二次再試
今次終於幸運地book到兩位喇!

Lunch set 都算有幾多選擇
而我就叫咗個海鮮墨汁Rissotto,另外再加左個餐湯

Rissotto 好吃

南瓜湯普通

跟餐西柚檸檬冰茶,不錯幾refresh 唔會好淡

Overall 來講不錯,會再encore
2019-04-12 189 views
星期六行完樓上倉,搵附近餐廳食飯,呢間頗有好評,試下無妨。自己一個,walk-in都有位真好。叫咗個名好長嘅漢堡,簡單啲講咪就係牛堡囉。老老實實,而加食麥記都三四十蚊,食好西呢個價都係入門級架啦。等咗陣上枱,熱辣辣炸起薯格,塊扒又多汁又有肉味,個包又軟又香,好評係有理架,唯一要彈就係塊煙肉有啲硬同冷氣唔係好夠囉。推薦飲冰鮮果茶,生果新鮮,茶膽又調得好,埋單一百蚊落樓。小插曲,餐廳有個户外區,幾舒服,如果秋天燒嘢食都幾正。
  • 澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格
2019-04-07 129 views
朋友公司附近有間不出名西餐廳cafe,兩個女仔傾心事幾好一個地方,環境舒適,交通方便。澳洲牛排,芝士大啡菇,南瓜🎃湯,薯格,冇諗過工廈有水準餐廳,又可以慢慢享受,服務態度好好。
2019-04-06 163 views
Highly recommended brunch menu of the base at Kwun Tong,definitely one of my favourite all day breakfast in Hong Kong. My friend told me he had a great lunch in a restaurant which hiding in a factory interesting!my father and me found it yesterday! I was so surprised When the staff told me they service brunch in the weekend.wow why not? We got one of the full day breakfast and one of the egg benedict. The meal came in no longer than 10mins,those were hot ,look shiny and taste delicious! Finally finished with a rose latte and Thai milk tealso yummy and nice day we have!
2019-03-30 146 views
跟朋友食飯,最開心便是可以叫多幾種不同類型的食物嘗試。今次我們約了去觀塘一間叫the base既工廈小店。哩間小店位置雖然比較僻,但每逢lunch time想食的時候都full booking,所以今次與友人都提早book好晚餐的坐位才去用膳,果然成間餐廳full哂。今次分別叫了番茄湯,咖哩蕃薯條,芝士焗莎莎番茄大啡菇,澳洲和牛芝士漢堡和慢煮殼飼黑毛安格斯肉眼扒。番茄湯是意外好飲的,酸酸甜甜濃濃的番茄味與茄肉,味道調較得剛剛好,不會失去平衡,值得一試。薯條和蕃薯條配茄汁就食得多,但蕃薯條配咖哩醬又是第一次試呢,蕃薯的本來就很頂肚,炸埋既蕃薯,本來令我感覺是又頂肚又膩的,通常食幾條就會收手,但今次蕃薯條終於搵到佢既perfect match,就是哩個咖哩醬,這個咖哩是輕微的辣道,配以蕃薯條一起食,簡直可以講得上是番薯條界既熱浪,食到停唔到口。芝士焗莎莎番茄大啡菇比較普通,但啡菇焗起上來火喉是剛剛好的,很juicy不會焗得太乾,哩樣值得一讚。澳洲和牛芝士漢堡,漢堡的熱度剛好熔化了芝士痴實了漢堡,這樣狀態是我最喜歡的。而慢煮殼飼黑毛安格斯肉眼扒,我們例牌叫medium rare,因為medi

而慢煮殼飼黑毛安格斯肉眼扒,我們例牌叫medium rare,因為medium rare食起上來會比較軟腍和肉汁比較豐富。但上菜的時候,望落似medium,煮熟左少少呢。但不要緊,幸好仍然是軟腍的狀態,只是肉汁收乾了少少。食落仍感受到炭火輕輕包著牛扒的表面,肉汁仍伴隨著胡椒香味,真是很好的享受呢!

2019-03-25 119 views
係呢頭反工都兩年幾,基本上咩餐廳都食勻唒,真心想講唔係貴就好食。之前仲有間日本嘢食到人入廠,所以話食餐飯,唔伏都真心高興。The base係度都一段日子,有同事試過都幾好,今日無訂位上去睇,又好在有位,試下無妨。餐牌就一個主食一杯飲品,老老實實唔係平。係熟食中心有間食春雞都又湯又包又飲品都係四五十蚊落樓,想講中伏就大件事啦。今日想食魚,餐牌有三文魚,死就死啦。等咗陣上枱,又幾靚仔喎,又大件,終於明白啲嘢點解貴,成本都係度啦大佬。試埋個味道,都幾有層次,有啲蒲燒鰻魚咁,又有啲柚子味咁,三文魚又甜甜地(後來先知有落鹽麴去醃,講真我都唔知係乜),都真係幾好食。如果要講,咪係蛋無乜蛋味囉。跟餐有涼茶,自己煲,幾有心機。佢地有啲慢煮嘢,下次試下先。
跟餐有涼茶,自己煲,幾有心機。佢地有啲慢煮嘢,下次試下先。
2019-03-23 158 views
發現到觀塘有一個好chill嘅地方!呢間餐廳位於工廠大廈入邊,但出奇地竟然有室外地方!撞啱下午茶時間,絕對10分抵食!加埋嘢飲都係$60左右整體嘢食可以話係出乎意料,估唔到都幾有水準而且飲品都好出色,絕對比讚
發現到觀塘有一個好chill嘅地方!

呢間餐廳位於工廠大廈入邊,但出奇地竟然有室外地方!

撞啱下午茶時間,絕對10分抵食!

加埋嘢飲都係$60左右

整體嘢食可以話係出乎意料,估唔到都幾有水準

而且飲品都好出色,絕對比讚
Type of Meal
Tea