Hiring
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
See All 5 Jobs
2022-03-31 647 views
#牧羊少年咖啡館 #sorriso_葵青區 #sorriso_西貢區 #sorriso_油尖旺區 #sorriso_灣仔區 #sorriso_沙田區-呢間第一次食,見佢開左好多分店,又幾多人推介、打卡又靚🥘05 流心蛋腐乳卡邦尼長通粉 $82 (7.7/10)估唔到腐乳都可以配卡邦尼,不過味道偏淡同水,個醬可以再杰身啲,入面有芝士同煙肉做配料,我覺得好食嘅,如果佢個通粉份量再多啲就好啦🍔06 厚切芝士豬扒蕃茄沙律菜漢堡包 配酸忌廉番薯條 $88 (8.3/10)漢堡包入面仲有沙律醬,幾好食,個豬扒唔會好難咬,食落都飽肚,覺得個薯條點茄汁仲好食過酸忌廉,個酸忌廉本身唔難食,但真係同薯條唔夾,唔怪得個店員會自動比埋茄汁我地😂🫕是日餐湯 $0 (7.5/10)係紅蘿蔔湯,好濃紅蘿蔔味,唔錯☕️熱牛奶咖啡 $8 (7.3/10)為左佢個拉花先叫熱😙,太多奶,咖啡唔夠濃,好淡咖啡味,因為個拉花加左分🍹冰水果茶 $0 (7.5/10)呢個唔會好甜,偏細杯,見到在座個個人都叫呢個,飲落都正正常常#sorriso_葵芳 #sorriso_將軍澳 #sorriso_沙田 #sorriso_太子 #sorr
呢間第一次食,見佢開左好多分店,又幾多人推介、打卡又靚

🥘05 流心蛋腐乳卡邦尼長通粉 $82 (7.7/10)

🫕是日餐湯 $0 (7.5/10)
係紅蘿蔔湯,好濃紅蘿蔔味,唔錯

☕️熱牛奶咖啡 $8 (7.3/10)

🍹冰水果茶 $0 (7.5/10)

#sorriso_葵芳 #sorriso_將軍澳 #sorriso_沙田 #sorriso_太子 #sorriso_旺角 #sorriso_屯門 #sorriso_銅鑼灣 #sorriso_九龍 #sorriso_新界 #sorriso_港島
📍 牧羊少年咖啡館
將軍澳寶康路105-107號香港單車館地下G53號舖
沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖
旺角彌敦道639號雅蘭中心1樓103號舖
屯門屯順街1號屯門市廣場1期2樓2151號舖
太子白楊街27-29號嘉安大廈地下1號舖
銅鑼灣記利佐治街11-19號Fashion Walk地下17號舖
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓27號舖
🕑Mon to Fri 11:00~22:00; Sat to Sun 8:30~22:00
#葵芳黃店 #foodie #foodiehk #hkeats #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #不專業食評 #打卡 #相機食先 #黃店地圖 #食好西 #食評 #852foodie #吃貨 #yellowshop #foodstagram #foodphotography #新界黃店
2022-03-30 405 views
相信大家對牧羊少年咖啡館一啲都唔陌生,呢間突顯本地文化嘅咖啡店真係好適合文青少年少女,用一個慢活嘅心態去細讀一本貌似雜誌嘅Menu,你會發現牧羊少年係一間好有溫度、深藏不露,令人不知不覺咁就會愛上嘅Cafe。🌟鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉 $78黑松露醬、雜菌、芝士碎和洋蔥🧅嘅組合非常百搭,芝士碎嘅份量適當,配合埋香濃嘅黑松露醬,長通粉係夠晒入味。而且舒適簡約格調嘅環境會令你更加細微同細嚼,會發現洋蔥提升到成個口感,食完之後好彩個口唔會有太大浸味。🌟黃金鹹蛋苦瓜忌廉雞肉意粉 $88黃金鹹蛋苦瓜呢個配搭第一次嘗試🤣,鹹蛋粉末融合咗喺苦瓜同忌廉汁入面,所以識落嘅時候唔會覺得苦瓜好苦,連埋雞肉一齊食都好嫩滑,好creamy ,係一道比較有特色嘅菜式🤩。

🌟鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉 $78

🌟黃金鹹蛋苦瓜忌廉雞肉意粉 $88
2022-02-25
$120 (Lunch)
  • 全日早餐
在葵芳想找一間Cafe, 享受一杯咖啡,可惜在新都會廣場找不到(有1-2間cafe, 但之前試過咖啡並不好喝).後來找到這間,符合我的要求,就點了外賣自取。經openrice訂價錢其實差不多,而且算擇相對少,下次會直接跟餐廳下單。選了厚切芝士雞扒蕃茄漢堡包,雞扒很滑很厚,非常飽肚,但味道比較淡,而且這個煎雞扒令我想起茶餐廳的味道(?). 加購了是日蛋糕Oreo 芝士蛋糕,不錯,咖啡也很好,整體不錯,會再光觀
2022-02-17
TakeAway
2022-02-03 429 views
下午茶時間去係幾full, 要等一陣先入到去, 有限用餐時間.  首先係食個沙律, 有芒果、牛油果同雞胸, 開胃又健康. All Day Breakfast 都係例牌既黑松露炒蛋, 煙三文魚同豬肉腸. 另外有個希臘燕麥乳酪比較少有, 但個味道唔係個個鐘意食. 炙燒荷蘭汁豬肉排 燒過既豬肉排好香而且好厚身, 好嫩唔un. 點埋芝士一齊食真係好邪惡. 忍唔住食多兩舊小食拼盤 有六款小食, 啱晒選擇困難既人哈哈 又可以幾個人share. 有豬肉腸、辣腸、雞翼 、八爪魚丸、 春卷同番薯條, 味道不過不失士多啤梨窩夫配雪糕  普通, 士多啤梨偏酸, vanilla雪糕雪得太凍, 擺一陣先食得藍莓乳酪 好Fresh, 飲得出落咗好多藍莓.

士多啤梨窩夫配雪糕

藍莓乳酪 好Fresh, 飲得出落咗好多藍莓.
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Tea)
  • 炙燒荷蘭汁豬肉排
2022-01-31 291 views
今日去左食tea, 佢既tea set都比較大份,當lunch都可以。我同朋友叫左2個餐😬 首先餐湯好rich, 飲到好多碎左既西蘭花,好飲之後我叫左無激素雞扒包配酸忌廉地瓜條,估唔到塊雞扒咁大塊!入面啲肉汁爆曬出嚟,好juice!! 外皮都好香口!包皮都脆口,好好食!可惜酸忌廉地瓜條有啲失色,首先啲地瓜條好油但又唔脆,好似一早炸好曬,擺左好耐咁,另外佢配既sour cream都唔係好夾😢 好彩個包好出色 另外個English All Day Breakfast 都好豐富,蛋炒得好好,下面塊多士都好多果仁味,好脆口。煙三文魚同香腸都好好食👏🏻最後加左個甜品,蘋果批。佢個餅底係層好薄既酥皮,而蘋果酸酸地,最後有個雲尼拿雪糕加返啲甜味🤣

2022-01-13 184 views
📍牧羊少年咖啡館🔗葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖————————————————————————我地行街行到累,去左附近cafe休息一下🦫🦦.法式蘋果撻配雲呢拿雪糕($78)🥧蘋果撻分別有焗蘋果片和餅皮,十分有層次感🥰蘋果撻是即焗,令雪糕溶得很快,但口感豐富🤪蘋果片和餅皮一起食有濃郁蘋果的味道🤪雲呢拿雪糕帶來一點清涼和解膩🥰.是日蛋糕🍰($58)朱古力味十分濃郁,相似慕絲的質地🥰雖然味道不錯,但剛食完蘋果批,再配上朱古力蛋糕,有一點「糖膩感」🍫🧁.總結而言🌟,餐廳環境十分寬敞和舒適,適合大家享用下午茶🤪每枱之間有足夠的的距離,有足夠私隱度,適合大家傾下計飲杯嘢🧁餐廳後面有不同的種類的書籍可以閱讀📔一起討論下書中內容(旅行書)都是一種樂趣☺️💛.性價比指數🤎:7.5/10儀式感指數🔆:8/10美味指數😋:7.5/10————————————————————————
📍牧羊少年咖啡館
🔗葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖
————————————————————————
我地行街行到累,去左附近cafe休息一下🦫🦦
法式蘋果撻配雪糕

法式蘋果撻配雲呢拿雪糕($78)🥧

是日蛋糕🍰($58)
性價比指數🤎:7.5/10
儀式感指數🔆:8/10
美味指數😋:7.5/10
————————————————————————
「返工都要食好西」系列之細細豬扒包食飽你天氣熱熱地既日子,有同事們提議試下牧羊西餐,咁就試下啦。呢個餐係有啲驚喜。驚喜在塊豬扒,冇諗過咁厚身、咁juicy。先上餐湯,有玉米味同少少薯蓉粒,味道唔錯。主菜豬扒包配蕃薯條,唔好睇塊豬扒包好似咁細塊,但原來好厚身。咁厚身但可以煎到全熟得黎仍保持到咁juicy, 真係好功力。個sauce 同cheese 配生菜蕃茄,成個配搭同口感好豐富滿足。蕃薯條炸得好香脆同帶少少原本既蕃薯甜味熱檸茶濃淡適宜,正
「返工都要食好西」系列之細細豬扒包食飽你

天氣熱熱地既日子,有同事們提議試下牧羊西餐,咁就試下啦。

呢個餐係有啲驚喜。
驚喜在塊豬扒,冇諗過咁厚身、咁juicy。

先上餐湯,有玉米味同少少薯蓉粒,味道唔錯。

蕃薯條炸得好香脆同帶少少原本既蕃薯甜味

熱檸茶濃淡適宜,正

2022-01-05
$98 (Lunch)
2022-01-04 168 views
牧羊少年咖啡館地址: 葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖牧羊少年咖啡館 @thealchemistcafehk 其實已經聽了蠻多遍,因為呢間啲嘢食CP水準都幾高,之前試過佢哋其他店,質素亦一樣,所以絕對值得推介~日式大阪燒風味煙三文魚薄餅🐟🍕$128餅底薄薄脆脆口感好似食餅乾咁,加上木魚碎、煙三文魚、芥末沙律醬,每啖口感好豐富配得好match。黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意大利粉 🍝🦐 $88賣相睇落簡單,但其意粉軟硬適中,啖啖都食得出香濃嘅鹹蛋香,而且鳳尾蝦口感厚身爽口彈牙,不錯。牛油果香芒烤雞沙律 🥗🥑 $108一黎到比佢分量嚇親 可以當main dish,牛油果軟熟程度好smoothie真係不錯,再加上芒果和胡麻醬沙律,每啖口感好清新,好開胃。#nicefoodie葵芳
牧羊少年咖啡館
地址: 葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖

日式大阪燒風味煙三文魚薄餅🐟🍕$128

黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意大利粉 🍝🦐 $88

牛油果香芒烤雞沙律 🥗🥑 $108

#nicefoodie葵芳
2021-11-20 494 views
今日想同朋友輕鬆相聚一下,食下野,傾下計。12:00兩位,好快就有位,用餐時間為1小時45分。叫左佢地lunch menu裡面既野食,包一杯基本飲品。流心蛋腐乳卡邦尼長通粉睇到個名就覺得特別,但一d腐乳味都無,不過個卡邦尼汁好creamy,長通粉軟硬度適中,糖心蛋好食,但裡面既煙肉都好鹹。龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉醬汁冇咩特別,蝦肉爽口,鍾意佢嘅意粉有咬口。
今日想同朋友輕鬆相聚一下,食下野,傾下計。
12:00兩位,好快就有位,用餐時間為1小時45分。
叫左佢地lunch menu裡面既野食,包一杯基本飲品。

流心蛋腐乳卡邦尼長通粉

流心蛋腐乳卡邦尼長通粉

龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉

醬汁冇咩特別,蝦肉爽口,鍾意佢嘅意粉有咬口。

龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉

又到星期五 上班已筋疲力盡中午想吃𝗖𝗮𝗳𝗲放鬆一下坐在室外的白色帳篷看看旁面充滿藝術氣息的葵青劇院爽到不想回辦公室啦~-🍝 | 鮮忌廉雜菌煙三文魚長通粉𝗣𝗲𝗻𝗻𝗲 𝘄/ 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 & 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗶𝗻 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 $𝟴𝟮 |🥗 | 英式早午餐 𝗘𝗻𝗴𝗹𝗶𝘀𝗵 𝗕𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵 $𝟭𝟭𝟴 |☕️ | 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 +$𝟭𝟰 |🍹 | 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗧𝗲𝗮 |⚠️ | 總結: 環境氣氛很𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹 但食物一般般 完全沒什麼特別😢🌟 | 總評分: 6/10 |-📍牧羊少年咖啡館葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖尖沙咀 | 銅鑼灣 | 太子 | 將軍澳| 屯門 | 沙田 |

又到星期五 上班已筋疲力盡
中午想吃𝗖𝗮𝗳𝗲放鬆一下
坐在室外的白色帳篷
看看旁面充滿藝術氣息的葵青劇院
爽到不想回辦公室啦~

🍝 | 鮮忌廉雜菌煙三文魚長通粉
☕️ | 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 +$𝟭𝟰 |
🍹 | 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗧𝗲𝗮 |

🌟 | 總評分: 6/10 |

📍牧羊少年咖啡館
葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖
今次同朋友行咗一陣街 想搵個地方可以坐低慢慢傾吓偈🥰之後就嚟咗牧羊少年了~第一次食佢嘅下午茶tea set😻😻😻平時都係食佢食晚餐 tea set 價位就一般般啦 ~$80 包一個甜品同埋一杯嘢飲🙈叫咗一個waffle!覺得好重奶油香味😋自己係鍾意嘅 同埋份量都好多❤️但最令到我印象深刻嘅 係個杯黃金蕎麥茶!!非常之驚喜!!我同朋友都好鍾意🙈🙈🙈但係如果下次再叫嘅話記住叫熱飲 凍飲好似差咁啲嘢咁😋😋😋

2021-10-31 2869 views
29.10.2021 星期五牧羊少年咖啡館 (葵青劇院)今夜又到葵青劇院欣賞話劇,一直想再去牧羊少年咖啡館,之前同朋友試過尖沙咀K11那一間,印象中味道和服務不錯。今趟去葵芳,原來在劇院連著一間牧羊,而且可以用網上系統訂枱。晚上分兩個時段,5:30-7:15有八折優惠,另一時段是07:15-9:00。遠遠看見葵青劇院,就見到左前方一個白色帳幕,除了室內,大家還可以選擇坐在戶外的帳幕下,這些涼快的季節就舒適了。昏暗的環境,室內座位不算多,浪漫寧靜的環境下,好適合綿綿細語,或三五知己舉杯暢飲。主菜除了pizza、意粉,有豬胺、豬仔骨同燒春雞等,小食也有好幾款。晚餐牛油果香芒烤雞沙律配胡麻醬份量不少、賣相吸引,好味。泰式青檸凍蜆凍凍地,可惜有少少沙,略嫌不夠辣不夠味道。熱牛奶咖啡大大個心心拉花,平時不飲咖啡的我都愛上法式蘋果撻配雲呢拿雪糕用個小鍋子盛著,雪糕一面食,一面溶化在甜甜蘋果撻上,看似份量好少,但食起來卻滋味無窮。服務週到,一位男職員幫我細心拍照,笑容可掬,而且我也把凍蜆的意見反映了,希望之後有改善。今晚由環境、食物和服務都好滿意,下次可以考慮試試其他分店。

29.10.2021 星期五

牧羊少年咖啡館 (葵青劇院)

牛油果香芒烤雞沙律配胡麻醬
份量不少、賣相吸引,好味。

泰式青檸凍蜆
凍凍地,可惜有少少沙,略嫌不夠辣不夠味道。
牛油果香芒烤雞沙律配胡麻醬、泰式青檸蜆炒

熱牛奶咖啡
大大個心心拉花,平時不飲咖啡的我都愛上

法式蘋果撻配雲呢拿雪糕

今晚由環境、食物和服務都好滿意,下次可以考慮試試其他分店。

2021-10-29
牛油果香芒烤雞沙律配胡麻醬、泰式青檸蜆炒
2021-10-15 1670 views
#大食小公主葵芳區出動👸🤪[人氣咖啡館 牧羊少年咖啡館]大件夾抵食 食物質素非常好👍🚩 香草青醬雞肉蘆筍意大利粉 lunch set $98意粉份量十足一上枱已經聞到好香嘅香草青醬味道👍👍👍🥰🥰香草醬超級濃郁 撈晒成個意粉都冇問題而且雞肉都大大嚿 OK嫩滑配菜有唔同嘅菇類蘆筍偏林咗少少 🤏整體來講個意粉係好食嘅🤪👍🚩 日式大阪燒風味煙三文魚薄餅 $138一上枱已經俾個份量嚇親絕對係夠三至四個人sharePizza上面有好多木魚木魚下面有沙律醬再下面一層就有煙三文魚煙三文魚平均分佈每一塊Pizza上面如果平時食普通菠蘿煙三文魚辣肉腸pizza覺得冇咩新意嘅話可以試吓呢一個pizza大力推介呢個Pizza🤪🤪🚩黃金鹹蛋法國雞翼 $68$68有五隻好大嘅雞翼鹹蛋黃一啲都唔會吝嗇😙😙遍佈晒喺雞翼嘅外皮雞翼嘅外皮非常香脆而且咬開入面肉質勁Juice❤️儘管遲咗少少先食佢但係雞翼仲保持到熱辣辣好抵食🤪🤪🤪🚩 跟餐 冰水果茶有西柚 橙同蘋果清清甜甜我幾鍾意茶味香濃🥰🚩 自家調製鳳梨Lemonade $68呢杯嘢飲味道偏酸少少lemonade嘅味道比較出鍾意酸嘅朋友可以試吓呢一杯
#大食小公主葵芳區出動👸🤪

呢杯嘢飲味道偏酸少少
lemonade嘅味道比較出
鍾意酸嘅朋友可以試吓呢一杯

2021-10-07 528 views
之前一直都會經常過嚟食依間餐廳🤩其實之前個環境都幾好嘅佢而家有咗新嘅裝修就更加靚好適合啲情侶過嚟拍拖或者同啲朋友過嚟傾計我其實牧羊少年有好多分店但係我係特別鍾意葵芳呢一間因為佢其實都有一個室外嘅地方如果天氣唔係咁熱嘅時候我都比較prefer坐喺出邊我覺得佢中午同埋夜晚個價錢都幾抵食嘅而且質素都好好佢啲午餐餐牌都會不定時更新,可以跟沙律或者湯意粉我哋經常今咁次次食都覺得好好食嗰日去到呢我哋就想試吓新野,就叫左個紅酒牛腩同漢堡包佢哋個水果茶好正,次次嚟到我都會叫見佢個奶昔好吸引咁,覺得藍莓味好濃最後加$30叫咗佢嘅蜂蜜蛋糕 ,回味無窮!雖然蛋糕嘅外表平平無奇,但其實係有好多層,口感同味道豐富!
之前一直都會經常過嚟食依間餐廳🤩

因為佢其實都有一個室外嘅地方
如果天氣唔係咁熱嘅時候
我都比較prefer坐喺出邊

我覺得佢中午同埋夜晚個價錢都幾抵食嘅而且質素都好好

佢啲午餐餐牌都會不定時更新,
可以跟沙律或者湯
意粉我哋經常今咁次次食都覺得好好食
嗰日去到呢我哋就想試吓新野,就叫左個紅酒牛腩同漢堡包

佢哋個水果茶好正,次次嚟到我都會叫

見佢個奶昔好吸引咁,覺得藍莓味好濃

最後加$30叫咗佢嘅蜂蜜蛋糕 ,回味無窮!
雖然蛋糕嘅外表平平無奇,但其實係有好多層,口感同味道豐富!

2021-09-30 349 views
📍牧羊少年咖啡館 (葵青劇院) (葵芳)葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖🍔厚切芝士雞扒沙律菜漢堡包 $72+10%下午茶嘅漢堡包,一開始以為會勁細個,仲驚唔夠飽,點知上枱啲雞扒湧出嚟😂雞扒煎得好香,有啲似自己燒嘢食咁嘅香味,不過就無乜油香味,少少乾。麵包軟熟,沙律醬味道比較搶,如果芝士味濃啲就更好。推薦指數:7.5/10🍹餐飲冰果茶不用加錢,唔會太甜,果味較少,茶味較強,少少苦,幾清新。推薦指數:7/10
📍牧羊少年咖啡館 (葵青劇院) (葵芳)

🍔厚切芝士雞扒沙律菜漢堡包 $72+10%

麵包軟熟,沙律醬味道比較搶,如果芝士味濃啲就更好。

推薦指數:7.5/10

🍹餐飲冰果茶
不用加錢,唔會太甜,果味較少,茶味較強,少少苦,幾清新。
推薦指數:7/10