Hiring
$15,500-$21,500
$25,000-$28,000
See All 5 Jobs
2022-08-17 438 views
係葵青做完野後諗住約friend搵下附近有冇好野食,個friend話露天餐廳好特別想試下,我就陪佢一起試下。環境都算OK幾寬敞,露天位預左有少少熱;衛生唔覺有好大問題,都算乾淨。講下食物,個龍蝦意粉份量真係超少,粉又少料又少,蝦得幾條(大概得4件),味道算係OK但絕對唔夠食,唔係好得。豬仔骨煮得幾好,夠味,口感幾好,而且size都唔差;但薯條就麻麻,質素一般。另外烤魚同飲品都正正常常,反而甜品幾好味,份量又多。總體其實都係一般般,但附近餐廳不多呢個會係一個選擇。
另外烤魚同飲品都正正常常,反而甜品幾好味,份量又多。
總體其實都係一般般,但附近餐廳不多呢個會係一個選擇。
龍蝦汁鳳尾蝦意粉
豬仔骨+薯條
2022-07-24
2022-07-28 901 views
公司搬咗去牧羊少年葵芳店附近,難得地有藉口去『純粹食飯』。點解咁講? 因為牧羊少年一直畀我『好好HEA』嘅感覺,久而久之,唔係約咗朋友去傾偈(年代再久遠D,我哋真係會去打書釘)基本上覺得去牧羊少年『食飯』係浪費:浪費咗個氛圍,浪費咗團隊嘔心瀝血撰寫嘅雜誌式食譜。今次二人食飯,簡單地點了慢煮BBQ 醬美國豬仔骨(加威士忌風味)配番薯條,同千島香芒牛油果雞肉薄餅。豬仔骨對我嚟講最緊要腍,骨肉分離就最岩!我哋揀咗哩道菜加威士忌風味,希望用酒精,可以令豬仔骨肉質更腍身,同埋更入味。事實證明,豬仔骨的確做到腍身效果,而且吸收到醬汁味道,味道都唔錯。唯一係我希望有嘅威士忌麥香味就欠奉,反而偏甜咗少少。薄餅係其中牧羊少年最SIGNATURE嘅菜式,今次叫咗個千島香芒牛油果雞肉薄餅,出乎想像地夾,講真本身我唔好千島醬,硬係覺得佢有『嘔吐物』氣味,不過隔籬個位好鍾意,咁就下佢食啦!估唔到哩個薄餅雖然重千島醬,但係因為配搭咗芒果,芒果嘅甜味中和咗千島醬嘅酸味,而牛油果同雞肉味道本身唔算濃,所以整體味道平衡得幾好;口感上,基本上所有食材都係偏腍,個人而言,如果可以加少少脆口食材更佳!原來今年已經係牧羊少年十

慢煮BBQ 醬美國豬仔骨(加威士忌風味)

千島香芒牛油果雞肉薄餅

原來今年已經係牧羊少年十週年,能夠將旅遊X餐廳哩個理念堅持至今,甚至捱過疫情,無論情感上定係佢提供到嘅美食體驗,都足以令我去多幾次『純粹食飯』。
2022-07-26
Type of Meal
Dinner
慢煮BBQ 醬美國豬仔骨(加威士忌風味)
2022-07-16 741 views
🍽牧羊少年咖啡館📍 葵涌興寧路12號葵青劇院1.泰式青檸凍蜆 酸酸甜甜嘅青檸凍蜆,簡直是最佳的開胃菜。 味道十分清新,用了比較酸的泰式汁,立刻有- 去了泰國的感覺。 2.燒汁焗八爪魚丸小編本來對八爪魚丸有私心,本人十分討厭食。八爪魚丸上枱時還是熱的,口感很像一舊麵團, 吃到有少少八爪魚粒,好彩有燒汁,變成一舊有燒汁味的麵團。 3.黃金鹹蛋法國雞翼新鮮炸起既雞翼,看起來以為十分乾,以為吃下去會很柴。 點知一咬穿過香脆嘅外皮, 勁多汁飛入個口裏面,好誇張。好好味! 雖然雞翼食唔到有鹹蛋味但係佢爆汁既程度可以加返分。 4.慢煮BBQ醬美國豬仔骨配酸忌廉番薯條豬仔骨份量很足夠,而且厚肉,三個人食剛剛好。豬仔骨肉質十分嫩口,有少少入口即溶的感覺。BBQ醬帶有微辣,十分惹味。 番薯條亦做得十分出色,香脆可口。 10分推薦⭐️5.香蕉樂園 其實佢係一杯香蕉味嘅咖啡,本來以為味道會好假,點知出乎意料之外地好飲。上面嘅忌廉同香蕉,滿佈甜甜既焦糖。再配上下面嘅牛奶咖啡,唔使額外加糖,味道剛剛好,不會太膩。環境:💛💛💛💛4/5衛生:💛💛💛💛💛5/5食物:💛💛💛💛4/5價錢:💛💛💛💛
🍽牧羊少年咖啡館
📍 葵涌興寧路12號葵青劇院

1.泰式青檸凍蜆
酸酸甜甜嘅青檸凍蜆,簡直是最佳的開胃菜。

2.燒汁焗八爪魚丸
小編本來對八爪魚丸有私心,本人十分討厭食。

3.黃金鹹蛋法國雞翼

4.慢煮BBQ醬美國豬仔骨配酸忌廉番薯條

5.香蕉樂園

環境:💛💛💛💛4/5
衛生:💛💛💛💛💛5/5
食物:💛💛💛💛4/5
價錢:💛💛💛💛💛4/5 ($573/3=191)

P.S.
佢上菜真係好快, 坐低唔夠15分鐘,菜式已經全部上完,而且有水準。極力推薦給繁忙嘅都是人。👍🏻
2022-06-25
  • 慢煮BBQ醬美國豬仔骨配酸忌廉番薯條
係附近做完嘢,諗起曾經同細妹食過嘅餐廳室外環境特別舒服,但由於今日氣溫有33度,非常之熱,為有轉室內食有冷氣,室外就留代秋凉時才坐!叫咗兩個餐share,鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉~雜菌份量多而且黑松露夠濃味,只是長通粉好像半生熟,咬落很硬,好哽胃!另一個餐係厚切芝士豬扒蕃茄沙律菜漢堡包,配蜜糖芥末蕃薯條~番薯條酥脆香甜,配上蜜糖芥末簡直係絕配,豬扒有成寸厚,食落會鞋口,仲有少少肉汁,好正👍但因為包同豬扒都非比尋常嘅厚,所以要分開來食!跟餐忌廉蘑菇薯仔湯~飲落薯仔味好香,而且粒粒蘑菇有咬口,唔錯!跟餐仲包一杯飲品我揀咗冰水果茶~飲囉有少許橙汁味,味道不太甜,感覺清新另一杯係加咗$14嘅泡沫咖啡~杯咖啡花拉都很靚,飲落順滑咖啡味濃香,係一杯唔錯嘅餐後特飲!

2022-07-11
$100 (Lunch)
2022-07-10 535 views
呢日小店一直都想試下呢日趁老公生日就叫外賣返黎食啦千島香芒牛油果雞肉薄餅 $138個底做得好薄新好趣另外Pizza都好足料俾咗少少亞仔食佢都話好好味龍蝦汁鳳尾意大利粉 $118到意粉呢部份覺得龍蝦汁味同意粉融合埋一齊不過份量偏小香草蒜蓉牛油焗春雞(半隻)配燒汁 $138春雞味道ok不過不失但就冇話好好味下次想再食既感覺小食拼盤$138(雞翼,八爪魚丸,薯條,煙辣腸,坎伯蘭腸)呢個雞翼好出色點埋個醬好好食仲有薯條冇因為外賣而變差配埋個酸忌廉醬真係一流2款腸老公都話好食呢款最想食多次😂八爪魚丸就冇特別頭頭以為好似街買既章魚小丸子咁但原來係普通丸炸好總括黎講都好好食會再去食既一間餐廳
呢日小店一直都想試下

香草蒜蓉牛油焗春雞(半隻)配燒汁 $138
春雞味道ok不過不失
但就冇話好好味下次想再食既感覺

小食拼盤$138
(雞翼,八爪魚丸,薯條,煙辣腸,坎伯蘭腸)

呢個雞翼好出色

會再去食既一間餐廳

Celebration
Birthday
2022-07-02 567 views
𝒞𝒶𝒻𝑒 𝒾𝓃 𝒦𝓌𝒶𝒾 𝐹𝑜𝓃𝑔餐廳係葵青劇院隔離,室內同室外都可以坐,不過當日落雨,所以就坐左室內。餐廳係用𝘘𝘙落單,簡單方便☺️🌟流心蛋腐乳卡邦尼長通粉𝗣𝗲𝗻𝗻𝗲 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮 𝘄/ 𝗦𝗼𝗳𝘁-𝗯𝗼𝗶𝗹𝗲𝗱 𝗘𝗴𝗴 𝗶𝗻 𝗙𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗮𝗻 𝗖𝘂𝗿𝗱 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 ($𝟵𝟴)聞上去腐乳既味勁有個性超濃烈超搶,不過將卡邦尼醬同腐乳搞拌之後個味就温和左好多。入口既時候又覺呢呢兩種中西食材意想不到地夾🤣落埋温泉蛋令個𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦更濃稠,長通粉處理得唔錯,幾掛汁好味😋🌟厚切芝士豬扒蕃茄沙律菜漢堡包 酸忌廉蕃薯條 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗖𝗵𝗼𝗽 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 𝘄/ 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀 & 𝗦𝗼𝘂𝗿 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 ($𝟭𝟬𝟴)呢個漢堡好足料,好厚身,好鐘意佢既包先係烘過,好酥脆,不過缺點係一咬會跌到周圍都係碎😂豬扒都仲保持到水份,有齊正常既蕃茄、生菜同芝士。另一樣大讚既係配有酸忌廉黎點蕃薯條(雖然個人鐘意薯條多𝘥)其中一杯加左$14 𝘶𝘱𝘨𝘳𝘢𝘥𝘦 做☕️𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ,拉花好靚靚,飲落正常,奶味較重。反而另一杯跟餐既 🍹冰果茶𝙄𝙘𝙚𝙙 𝙁𝙧𝙪𝙞𝙩 𝙏𝙚𝙖有驚喜😍下次
𝒞𝒶𝒻𝑒 𝒾𝓃 𝒦𝓌𝒶𝒾 𝐹𝑜𝓃𝑔

🌟流心蛋腐乳卡邦尼長通粉

其中一杯加左$14 𝘶𝘱𝘨𝘳𝘢𝘥𝘦 做☕️𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ,拉花好靚靚,飲落正常,奶味較重。反而另一杯跟餐既 🍹冰果茶𝙄𝙘𝙚𝙙 𝙁𝙧𝙪𝙞𝙩 𝙏𝙚𝙖有驚喜😍下次唔會特登加錢

📍牧羊少年咖啡館𝐓𝐡𝐞 𝐀𝐥𝐜𝐡𝐞𝐦𝐢𝐬𝐭 𝐂𝐚𝐟𝐞
興寧路12號葵青劇院地下2號舖
流心蛋腐乳卡邦尼長通粉
流心蛋腐乳卡邦尼長通粉
2022-06-26 323 views
好味指數:😋😋😋😋😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐牧羊少年咖啡館宜家越黎越多分店,每次去都有新驚喜☺️,每間分店嘅裝修都唔同風格而葵芳分店以白色為主調,有室內室外座位,行文青路線🌿Lunch set包餐湯、主食、飲品餐湯係薯仔湯味道不錯💛白酒香蒜蜆肉意大利粉白酒同蜆肉嘅配搭無得輸,加埋香蒜令味道更香👍🏻👍🏻好食😋😋不過份量唔算好多🙈冰水果茶佢地成日都會有唔同口味,視乎當地餐廳安排🤣無論邊款都調配得好好飲,值得一試!
好味指數:😋😋😋😋😋
推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐
而葵芳分店以白色為主調,有室內室外座位,行文青路線🌿
Lunch set包餐湯、主食、飲品
餐湯係薯仔湯味道不錯
💛白酒香蒜蜆肉意大利粉
白酒同蜆肉嘅配搭無得輸,加埋香蒜令味道更香👍🏻👍🏻好食😋😋
不過份量唔算好多🙈
冰水果茶
佢地成日都會有唔同口味,視乎當地餐廳安排🤣
無論邊款都調配得好好飲,值得一試!

2022-06-26 193 views
Average food. Average service. Just another cafe chain.The homemade pizza was overbaked. Crispy like crackers😅which did not match their description on the menu - crispy on the outside and fluffy insude. $108 for this small size and quality did not really worth the value.Fried chicken wings were as expected. Not really juicy but not bad. Just some snacks to bite on. $68 was acceptable.The penne was typical Hong Kong cafe style. I wouldn't say it was bad, but just like ready to eat pasta in canned

The penne was typical Hong Kong cafe style. I wouldn't say it was bad, but just like ready to eat pasta in canned sauce.
2022-06-21 323 views
食過牧羊少年幾間分店,質素都係好好😍💗係我最鍾意嘅Cafe頭三🤤1.三文魚和風蜆肉意大利粉($108)我基本上試過晒咁多款意粉👍🏻我覺得呢款係最好食🥰❤️我好鍾意佢有唔同種類嘅菇,啲汁好濃味,仲有少少蒜蓉溝埋落意粉度,唔會覺得好漏💥評分:9/102.小食拼盤 ($138)呢個小食拼盤好高質🤤佢有兩款醬提供,包括蛋黃醬同埋千島醬😎小食樣樣都好食😍我最鍾意係個墨魚丸,其次係個甜薯條,第三係雞翼,好大隻仲非常之夾蛋黃醬😋😋💥評分:9/103.藍莓奶酪 ($56)雖然我覺得佢價錢有少少貴😢但係佢真係勁好飲☺️藍莓味好濃 仲有嗰啲藍莓粒 好fresh 💥評分:9/10總性價比:9/10👍🏻好高質,其實佢其他小食同甜品都好好食🤤🥰大家可以試下👍🏻

1.三文魚和風蜆肉意大利粉($108)

💥評分:9/10

2.小食拼盤 ($138)

💥評分:9/10

3.藍莓奶酪 ($56)

總性價比:9/10
  • 小食拼盤
2022-06-18 350 views
常常見到啲朋友去呢間咖啡館食嘢,見到朱薰都會去幫襯,所以去試吓,今次選咗喺葵青劇院嗰間,有outside 亦有inside,今次選擇了inside,因為天氣實在太熱,餐廳內環境和氣氛都好好,我和友人點選了四樣食物加兩杯飲品,有千島香芒牛油果雞肉薄餅,是拉差醬法國雞翼,蒜蓉牛油炒鬼佬雜菜,法式蘋果撻配雲呢拿雪糕,飲品方面,我和友人都叫咗乳酪飲品,藍莓奶酪,蜜桃奶酪,飲品可選少冰或走冰,我都都選了走冰,原味一啲,因為點餐是用QR code,非常方便。食物味道非常好,但有一樣較不滿是服務,用餐時間一個鐘頭四十五分鐘,但食了一個鐘就已經提示我哋,仲有侍應不停在我們抬邊徘徊,最終用餐只係一個鐘頭三十分鐘
蒜蓉牛油炒鬼佬雜菜
是拉差醬法國雞翼
法式蘋果撻配雲呢拿雪糕
藍莓奶酪和蜜桃奶酪
2022-06-08 416 views
今晚同朋友去左呢間cafe簡單聚一聚,慶祝佢嘅生日。事前中午打電話到鋪頭想book位,職員表示可以上網預約,原來而家可以直接上網book位,真係好方便到下午職員打嚟confrim booking, 我順便問埋可否如果叫甜品時加上Happy Birthday 等字眼,職員好好,直接問朋友叫咩名😊,仲提埋因為卡機壞左記得帶備現金,好細心去到環境舒適,乾淨,椅下有膠箱可以放袋👍我地兩個人叫左一碟明太子鮮蝦意大利粉同一份小食拼盤,兩個女仔食已經好夠飽。意粉咸淡啱啱好,蝦夠新鮮夠爽。小食款式多,特別薯條用左甜薯好好味,醬汁選擇多,墨魚丸同春卷食完一件會想食第二件😋後來職員見我地食得7788,主動問我地要唔要甜品,本來我朋友話唔要,好彩職員細心地再推介一下,(因為我自己本身唔好甜品,突然叫甜品會好奇怪)最後我就同朋友決定叫一件芝士餅,終於造就到生日驚喜比朋友😆,職員們又主動同我朋友講生日快樂,朋友好開心,渡過左一個愉快嘅晚上😊
今晚同朋友去左呢間cafe簡單聚一聚,慶祝佢嘅生日。
去到環境舒適,乾淨,椅下有膠箱可以放袋👍
2022-06-07
Celebration
Birthday
  • 小食拼盤
  • 明太子鮮蝦意大利粉
2022-05-26 474 views
👉🏻流心蛋腐乳卡邦尼長通粉 $98 包飲品幾鍾意食呢個新穎嘅配搭, 所以有得食呢個都會叫黎試下 每啖都沾有腐乳忌廉汁好特別😋食落又唔會好滯. 味道平衡得好👍🏼👉🏻龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉$108 包飲品個龍蝦汁味道幾好, 如果再多啲汁會更好鳳尾蝦肉質爽+實👉🏻Flat white +$14 Espresso 底麻麻地, 有點淡👉🏻白桃烏龍茶係茶包, 正常總括 食物唔錯, 飲品一般, lunch 性價比幾高 indoor 個感覺慢活啲文青啲, outdoor 有少少簡陋,唔算好chill 個種vibe
👉🏻流心蛋腐乳卡邦尼長通粉 $98 包飲品
幾鍾意食呢個新穎嘅配搭, 所以有得食呢個都會叫黎試下
每啖都沾有腐乳忌廉汁好特別😋
食落又唔會好滯. 味道平衡得好👍🏼

👉🏻龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉$108 包飲品
個龍蝦汁味道幾好, 如果再多啲汁會更好
鳳尾蝦肉質爽+實

👉🏻Flat white +$14
Espresso 底麻麻地, 有點淡
👉🏻白桃烏龍茶係茶包, 正常

總括
食物唔錯, 飲品一般, lunch 性價比幾高
2022-05-13 576 views
十年間,牧羊少年一間變八間,都算係幾成功。早年都幾鍾意去太子店,因為有真 • 旅遊元素,之後旅遊感愈來愈少,變得同一般文青風 cafe 冇咩分別,就甚少再幫襯。早前,機緣巧合下,去咗葵青劇院呢間。呢間喺政府地場入面,估計租金較便宜,所以可以 afford 到一個旅遊書 corner👍。Lunch menu 想食嘅嘢唔多,幾經思考下,叫咗流心蛋腐乳卡邦尼長通粉同龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉。前者優點係 pasta 夠 al dente,配料算多算夠味,不過腐乳味非常弱,卡邦尼亦整得唔算正宗,作為一個普通嘅 pasta 係幾好味嘅,但如果好似我咁畀腐乳同卡邦尼兩者吸引而 order 嘅話,就會失望。後者都有相近評價,都係 pasta 同配料較醬汁出色。隨餐附送嘅冰果茶就唔錯,茶夠濃,唔太甜,飲完,食埋伴杯嘅橙片同西柚片,感覺好 fresh 😚。

2022-05-10 390 views
三點幾行完山,去牧羊少年睇吓使唔使等位。今次幾好彩唔使點等,即刻叫咗個芥末雞肉漢堡加杯啤酒,個漢堡好足料。雞肉都唔係一般急凍雞肉,係充滿肉汁嘅靚肉,咬落去真係覺得值回票價。
2022-05-07 435 views
-◾️#俄式牛仔柳意大利粉 HKD$108味道偏淡的意大利粉牛柳肉切成條狀的方便進食牛肉味偏淡 肉質軟而且沒有筯👍🏻意麵雖然看上去很乾 其實有些醬汁在底部 將酸忌廉拌勻後濕度剛好食意粉的時候充滿了蒜香和香草的味道帶點微酸的很開胃一點都不膩😋超適合夏天吃!-◾️#好似芝士雞扒蕃茄沙律菜漢堡包配酸忌廉蕃薯條 HKD$108超大片的雞扒😍比漢堡的包還要大呢而且雞扒很厚吃起來嫩滑有肉汁夾著芝士蕃茄和沙律菜一起吃很豐富蕃薯條分量很多!外脆內軟甜甜的沾酸忌廉吃更開胃-◾️#黃金蕎麥茶 +$0◾️#藍莓奶酪 +$14蕎麥茶清爽解膩飲起來讓人很冰涼舒服☺️🫐藍莓奶酪超足料的香濃又不會過甜喜歡喝酸甜飲料很推薦👍🏻-(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌖🌑環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌗服務分數: 🌕🌕🌕🌕🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭分數: 🌕🌕🌕🌕🌑-牧羊少年咖啡館📍葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖📞 24395669🕐 11:00-22:00

◾️#俄式牛仔柳意大利粉 HKD$108
超適合夏天吃!

超大片的雞扒😍比漢堡的包還要大呢
而且雞扒很厚吃起來嫩滑有肉汁
夾著芝士蕃茄和沙律菜一起吃很豐富
蕃薯條分量很多!
外脆內軟甜甜的沾酸忌廉吃更開胃

◾️#黃金蕎麥茶 +$0
◾️#藍莓奶酪 +$14
蕎麥茶清爽解膩
飲起來讓人很冰涼舒服☺️
🫐藍莓奶酪超足料的
香濃又不會過甜
喜歡喝酸甜飲料很推薦👍🏻
(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌖🌑
環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌗