2014-07-26 2550 views
最近正式開始投入工作今天下班後有老婆仔接放工與她一起吃個下午茶意外來到這間我一直想試的牧羊少年既然是天意的安排一於進來試一試我一看到菜單便決定了點這個27元的芝士薯條老婆仔則加了個26元的New York Cheese Cake還有一杯香蕉朱古力這個芝士薯條看起來相當吸引吃著也不錯那些芝士和薯條的味道很配合而且份量適中不過相比起之前吃過的某些高級西餐廳就差了一點薯條不夠香又不夠大條但和老婆仔吃著也感到相當幸福旁邊又有沙律伴碟所以也可值得一試至於New York Cheese Cake就差一點了味道很淡和傳統New York Cheese Cake那份甜味相差得很遠餅底也不是很特別感覺有點失望幸好這杯香蕉朱古力很好原來把兩片香蕉放入熱朱古力中,再加上Cream會是這麼神奇的化學反應老婆仔很喜歡甜得來又帶點香蕉的鮮味香蕉又能引起朱古力的甜回到家中也可自己嘗試製作一下餐廳佈置得也很精緻在這裡坐得很舒服能和老婆仔吃美食更是一大享受
最近正式開始投入工作

餅底也不是很特別
感覺有點失望
香蕉朱古力
幸好這杯香蕉朱古力很好
原來把兩片香蕉放入熱朱古力中,
再加上Cream

餐廳佈置得也很精緻
在這裡坐得很舒服
能和老婆仔吃美食更是一大享受
2014-07-25
$40 (Tea)
香蕉朱古力
2014-07-20 2175 views
琴日熱辣辣要離開屋企搵間令令cafe避暑~牧羊少年上星期夜晚同朋友去食過一次。因為太夜。冇咩點食。正係食左木糠布甸,28蚊有好多隻味…我就保險d.食左個原味~唔係好甜。好岩我呢d怕肥的小女孩(^ω^)講番琴日先。我早幾日已經book左第二層~第二層有好多唔同的旅遊書。但係就冇時間睇 因為215就cut 枱。我地諗左好耐先諗到食咩我就簡左lunch set南瓜忌廉焗飯另叫朱古力沙冰~Lunch set.送忌蘑菇粟米湯同牛油餐包~黑色個個係芝麻包。好香芝麻味(^ω^)加埋牛油好好好好味 之後就係南瓜忌廉汁焗飯.其實我覺得個飯唔好食。佢個汁好似食鐵板臨上去個d洋蔥汁咁。好似個d即食醬料溝稀左咁。南瓜蓉 或者1舊南瓜都冇。完全冇南瓜味Orz係D雞扒滑滑的,都ok ge..不過我覺得個飯好特別。因為佢用紅米飯。好健康 最後就係飲品個度有朱古力。咖啡。果茶…好多好多我梗係簡左令令沙冰(^ω^沙冰45蚊。。lunch set 可以減20。即係25蚊。見咁熱。梗係試下啦(^ω^)沙冰唔會好多冰冇朱古力。好飲!沙冰可以簡一種風味。有榛子。香蕉。雲尼拿…好似有6隻味。我簡左榛子風味。沙冰有幾粒榛子
琴日熱辣辣要離開屋企搵間令令cafe避暑~
唔係好甜。好岩我呢d怕肥的小女孩(^ω^)
因為215就cut 枱。我地諗左好耐先諗到食咩
我就簡左lunch set南瓜忌廉焗飯另叫朱古力沙冰~
Lunch set.送忌蘑菇粟米湯同牛油餐包~
黑色個個係芝麻包。好香芝麻味(^ω^)加埋牛油好好好好味

之後就係南瓜忌廉汁焗飯.其實我覺得個飯唔好食。

最後就係飲品
個度有朱古力。咖啡。果茶…好多好多
我梗係簡左令令沙冰(^ω^
我簡左榛子風味。
沙冰有幾粒榛子係入面。好飲呀!!!!榛子好好味。

加加埋都係90蚊到。算係咁上下
下次會再去食。。甜品!
  • 朱古力沙冰
2014-07-17 2372 views
搭地鐵或巴士係長沙灣道落車行過去大概3~5分鐘都算方便,經昌華街行過去夜晚都幾靜, 最好同朋友一齊行.行到街頭完全唔覺間CAFE會係入面, 因為成條街都係車房=_=CAFE樓底高, 一行入去就覺得好舒服, 有上下兩層可坐.其實成餐飯主打都唔係食物, 係餐廳既環境,氣氛.不過野食全部都OK以上, 大家可以參考下以下內容1. 跟餐麵包&餐湯2. 芝士薯條芝士味較淡. 伴碟d菜好似擺左成日咁,好唔新鮮3. 燒帶子一碟六粒算抵食4. Carbonara扁意粉汁既分量剛剛好, 較CREAMY5. 牛扒6. 甜品們香蕉船,心太軟,芝士蛋糕
搭地鐵或巴士係長沙灣道落車行過去大概3~5分鐘都算方便,
經昌華街行過去夜晚都幾靜, 最好同朋友一齊行.

CAFE樓底高, 一行入去就覺得好舒服, 有上下兩層可坐.
其實成餐飯主打都唔係食物, 係餐廳既環境,氣氛.
不過野食全部都OK以上, 大家可以參考下以下內容

1. 跟餐麵包&餐湯
2. 芝士薯條
芝士味較淡. 伴碟d菜好似擺左成日咁,好唔新鮮
3. 燒帶子
一碟六粒算抵食
4. Carbonara扁意粉
汁既分量剛剛好, 較CREAMY
5. 牛扒
6. 甜品
香蕉船,心太軟,芝士蛋糕
2014-05-26
2014-06-11 2808 views
今晚和幾位朋友本身想到長沙灣吃最出名的中菜館, 但由於沒有訂位所以等了差不多九個字後, 決定轉場去到一間友人介紹的牧羊, 他已在太子分店吃過, 說是不錯的, 雖然我不太愛吃西餐但都不妨一試~是日主菜之一, 份量適中, 羅勒味道十分香濃, 一點都不馬夫, 意粉靭度剛好不會太硬, 煙肉香脆不算太肥, 只是吃到底時發現油份原來都不少, 所以都有點飽肚了.一看見餐牌已被深深吸引了, 除了雲呢拿還有很多款選擇, 例如士多啤利、榛子等等...沙冰真是透心涼之餘, 朱古力味道真是香濃得不得了, 但又不會太甜, 真是恰到好處, 十分十分喜歡這杯飲品, 期待後沒有失望只有驚喜. 這店除了食物出眾, 環境都一流, 店內的電視會播著老闆四處旅遊的片段, 老闆原來是八十後的, 真是有好前途, 身處在內都覺得自已充滿動力, 老闆真是值得我們好好學習, 有機會一定會再來幫襯!!!
煙肉蒜香羅勒意大利粉
雲呢拿朱古力沙冰

2014-06-08
煙肉蒜香羅勒意大利粉
雲呢拿朱古力沙冰
2014-05-29 3021 views
特意來試這店, 結果滿意看似平凡的選擇, 其實當中有新奇的改革這日式牛粒柳長通粉我以為是平平無奇, 吃下很驚喜, 牛柳粒當然美味彈牙, 通粉爽口沒問題, 最令我留下印象的是那些炒配菜, 味道帶少許酸甜的汁, 很脆口的蔬菜, 有點兒fusion的味道, 難以形容
特意來試這店, 結果滿意
看似平凡的選擇, 其實當中有新奇的改革

2014-04-29
2014-05-21 2842 views
自秘密花園時代,我已經好中意呢間cafe! 因為長沙灣呢種咁舊既區又多工廠,竟然有間裝修咁靚咁寫意既cafe,真係好難得! 雖然變左牧羊少年之後都貴左d, 不過仍然有其吸引力!自細係呢區長大,成班朋友又係呢頭住,gathering好多時都費時去咁遠又黎左牧羊少年喇 今次決定share食,叫左3個main course加2個小食第一個白汁蜆肉意粉好香牛油味,滑滑地幾好食。第二個奶油菇濶條面,好creamy好香,非常好食!最後呢個蕃茄海鮮濶條面就認真麻麻,蕃茄味唔濃之餘仲好水下,大家食完第一條都唔多想食落去...小食係芝士煙肉西蘭花同芝士薯條,2樣都香芝士味,唔算好濃,不過不失啦~最後都係每人$100... 計埋環境,呢個價差不多啦

第一個白汁蜆肉意粉好香牛油味,滑滑地幾好食。

第二個奶油菇濶條面,好creamy好香,非常好食!

最後都係每人$100... 計埋環境,呢個價差不多啦
2014-05-20
  • 奶油菇濶條麵
2014-05-21 2689 views
一直在社交網站有留意牧羊的消息和動態亦看見不少朋友tag到各分店用餐 好評連連早幾天同朋友到長沙灣分店吃晚餐店員很快便安排了我和友人到2樓卡位卡位坐得比較舒適 而且方便聊天 很貼心的安排店員還細心地為我們推介花茶,咖啡和當日特飲等等我們點了一份all day breakfast,一個pizza,一杯榛子咖啡起初 對比較common的一份西式早餐期望不大加上我不太喜歡生蕃茄和蘑菇的味道但是 蘑菇配上適當的(檻欖?)汁 去掉腥味 而蕃茄有適當處理過 無左"草青味" 這兩款食物 令我覺得有驚喜至於多士同蛋 再加茄汁豆 有別於平時單調的牛油多士 很有創意!橙汁同all day breakfast是很好的配搭 不會過膩加上水果yogurt 感覺清新 值得一試!其間 我同友人睇到電視介紹不同節目店員主動向我們講解和介紹我覺得以旅遊作為餐廳selling point好特別btw下次希望有機會可以聽到樂隊表演pizza是薄脆批底蘑菇蕃茄配大量芝士 好好味!材料簡單 但配合適宜雖然我比較喜歡厚批底 甚至係芝心批但是 這個批底亦不輸蝕 夠香脆!值得一讚的係 所有食物上碟時仍係熱的 可見係即叫即整! 飲過某
一直在社交網站有留意牧羊的消息和動態
亦看見不少朋友tag到各分店用餐 好評連連
早幾天同朋友到長沙灣分店吃晚餐
店員很快便安排了我和友人到2樓卡位
卡位坐得比較舒適 而且方便聊天 很貼心的安排

店員還細心地為我們推介花茶,咖啡和當日特飲等等

起初 對比較common的一份西式早餐期望不大
加上我不太喜歡生蕃茄和蘑菇的味道
但是 蘑菇配上適當的(檻欖?)汁 去掉腥味
而蕃茄有適當處理過 無左"草青味"
這兩款食物 令我覺得有驚喜
加上水果yogurt 感覺清新 值得一試!

其間 我同友人睇到電視介紹不同節目
店員主動向我們講解和介紹
我覺得以旅遊作為餐廳selling point好特別
btw下次希望有機會可以聽到樂隊表演

pizza是薄脆批底
蘑菇蕃茄配大量芝士 好好味!
材料簡單 但配合適宜
雖然我比較喜歡厚批底 甚至係芝心批
但是 這個批底亦不輸蝕 夠香脆!
值得一讚的係 所有食物上碟時仍係熱的 可見係即叫即整!
PIZZA

因去洗手間要落返樓梯 而送餐又係樓下送上2樓
一位男店員捧住兩大碟食物 已經行左一半
都讓我地落去先 好nice
走果時已差不多關店
店員雖忙於收拾 仍好有禮貌咁講再見,多謝

環境清潔 舒適
當晚人流算多 而且熱鬧
已推介比朋友sssss 會再次光顧!
PIZZA
榛子咖啡
2014-05-11 2882 views
男朋友話想試下我去過食all day breakfast嘅餐廳而我因為之前去過太子個間食無論係環境 服務 食物質素我都覺得唔錯所以我推介呢間俾男朋友而因為長沙灣比較方便我地 我地大概7點幾入座 得兩至三張枱有人客其實一開始入到去都覺得氣氛無太子個間咁好可能因為舖面細人流少吧侍應個個都好似好後生好生手係到傾計無咩野做咁我地就落單啦男朋友叫咗all day breakfast 而我嗌咗個dinner係香蒜蜆意粉重點來了因為我嗌意粉但見餐牌無寫到飲料係如何計算價錢所以我當時有問過個侍應係照飲料正價計定點佢當時好清楚話我聽 係飲品價錢減$20我仲怕聽唔清楚反問多一次佢都話係好所以我就嗌咗熱蜜桃紅茶 都係$8上菜啦只係覺得份量少 男朋友話好普通埋單了最後我睇番張單發覺我杯紅茶係正價我叫咗個侍應埋嚟問番佢只係同我講句 唔好意思記錯咗午市個價錢但之後就無再出聲我就問番佢 咁我宜家要俾番呢個價?但佢都只係講咗句唔好意思我只好俾 我都無謂再講$20 就算不過就有少少唔抵咁同場加映 : 我隔離枱坐咗一對母女係中年女人同老人家個老人家想飲熱水 飲唔慣暖水佢地同個侍應講話麻煩俾好熱嘅水飲個侍應竟然話無 得暖水
而我因為之前去過太子個間食

發覺我杯紅茶係正價
我叫咗個侍應埋嚟問番
佢只係同我講句 唔好意思記錯咗午市個價錢
但之後就無再出聲
我就問番佢 咁我宜家要俾番呢個價?
但佢都只係講咗句唔好意思

2014-05-07
Celebration
Anniversary
2014-04-19 2814 views
Today is a blue day I choose travellers' cafe 偷得浮生半日閒感受旅遊者的自由自在無拘無束將累積已久的不快和壓力抒發於垂涎美食沉殿於柔和音樂當半日自由人一直很喜歡有主題的cafe 感受和沉醉於店主為客人準備的世界木色的傢俱,米色的攬枕,積木書架小小的酒吧枱,彩色的玻璃酒杯溫暖得來又帶點異國風情和友人點了下午茶餐蕃茄蛋雞絲長通粉黑椒牛肉炒意粉西班牙咖啡愛爾蘭咖啡( 含酒精 )茄蛋長通炒蛋絲香滑有口感,但通粉略嫌硬身黑椒牛肉炒意粉香口得來不太辣,意粉軟硬適中西班牙咖啡配有牛奶雪糕,但怕咖啡苦的朋友記得加奶愛爾蘭咖啡意想不到,咖啡和酒精混在一起濃郁得來有點醉人,不錯享受cafe 一直是氣氛大於美食而這間兩者兼備偷閒,談心,消磨時間的好地方

Today is a blue day

沉殿於柔和音樂

當半日自由人

一直很喜歡有主題的cafe
感受和沉醉於店主為客人準備的世界
木色的傢俱,米色的攬枕,積木書架
小小的酒吧枱,彩色的玻璃酒杯
溫暖得來又帶點異國風情

和友人點了下午茶餐
蕃茄蛋雞絲長通粉
黑椒牛肉炒意粉
西班牙咖啡
愛爾蘭咖啡( 含酒精 )

茄蛋長通
炒蛋絲香滑有口感,但通粉略嫌硬身

黑椒牛肉炒意粉
香口得來不太辣,意粉軟硬適中

西班牙咖啡
配有牛奶雪糕,但怕咖啡苦的朋友記得加奶

愛爾蘭咖啡
意想不到,咖啡和酒精混在一起
濃郁得來有點醉人,不錯

享受cafe 一直是氣氛大於美食
而這間兩者兼備
偷閒,談心,消磨時間的好地方
$70 (Tea)
  • 愛爾蘭咖啡(含酒精)
  • 黑椒牛肉炒意粉
2014-03-18 3546 views
位置較為偏僻,但是卻有尋得室外桃源的感覺。以旅遊作為主題佈置的環境,絕對不遜色於貴價餐廳。桌面上隨意放著各地的明信片,有蒙古的民族文化風采、希臘的特色藍白建築、西歐的郊區田野情緣等。牆上釘滿海報、畫作、相片和國旗,更再加上擺設不同設計的杯子和小擺設。即使物件全都看似雜亂無章,卻又在其中體現背包旅行者的不羈和放任。那種凝造出來的自由和舒坦感,絕對令人忘懷。-士多啤梨紅茶:在玻璃瓶的底層,清楚看見一粒粒草莓和紅茶葉,原汁原味。顏色時通透的剔紅色,喝起來卻是自然的味道,淡淡的果香配著消膩的茶香,一流。-水蜜桃紅茶:同樣包裝,味道比士多啤梨紅茶更淡。-熱情果綠茶:其實紅茶和綠茶的分別不是太大,但中和了熱情果的澎拜甜度,調節得剛剛好。靠著窗邊的落地玻璃,伴以輕鬆的環境和放鬆的爵士音樂,與友人小聚大笑,很是暢快。絕對會再來,再次享受那時間慢流的感覺。
位置較為偏僻,但是卻有尋得室外桃源的感覺。

水蜜桃紅茶:同樣包裝,味道比士多啤梨紅茶更淡。

果茶
2014-03-11
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$22 (Breakfast)
  • 士多啤梨紅茶
  • 熱情果綠茶
又係好喜歡ALL DAY BREAKFAST。心態是一個早餐吃飽喝足!讚!原打算再去吃,但打食評時,同事告知該款ALL DAY  已換了!OMG!!原本是$89的ALL DAY BF,我們花了至少45分鐘吃完,原因是精美食品,又沙律又乳酪!簡直超抵!雖然這間店較窄(我坐樓上),小小店11點不夠已滿座,位置有點偏,但對於我專登到訪的朋友,就幾格涉都要試!樓上因為人少,所以侍應常到樓下幫手,就記住有野叫就一次過,如不就要耐心等候!咖啡: 又係不錯!我叫了LATTE食品:豐富到三款包括香草腸,英式早餐香腸及一條最長不知名腸,另加上炒MUSHROOM+EGG,煎蕃茄。本身沒沙律已是一個很有份量的早餐!SALAD: 想不到沙律會在ALLDAYBREAKFAST出現,大大杯,菜也頗新鮮,DRESSING是清新; 另外乳酪生果是自家調味,加入生果,在早餐來說是頗REFRESHING最勁是有埋牛角包:最遲來,但味道鬆軟,SIZE較細件及長條型。附圖是舊餐牌,新的已將各項拆開,再自配,埋單約98元~~ 再試。看得出花心思,環境幾合適傾計。

咖啡: 又係不錯!我叫了LATTE

附圖是舊餐牌,新的已將各項拆開,再自配,埋單約98元~~

再試。
看得出花心思,環境幾合適傾計。

Other Info. : 香草腸
2014-02-23
$110 (Breakfast)
2014-02-26 3514 views
呢間已旅遊為主題嘅咖啡店,真真真係想來好耐,而家先搵啱日子去試吓,如果唔係我生日,相信都幾難會去到咁偏僻嘅地方食(對我唔出城來講(笑))!呢晚我地Book咗1930點,我地早到了,係1920都有枱比我地,入到去店子唔太大、睇落有點迫、樓底好高,Waiter叫我地上2樓。在2樓上,眼見大約只有6~7張枱,每張枱都幾大,木櫈大大張更有Cushion墊背,坐得好舒服。原來有好多食物飲品款式選擇,分為:各類咖啡、英式早午餐、開放式三文治及漢堡、意粉及飯、焗飯及其他粉麵、扒餐、沙律、比薩、小食等等,真係睇完再好都要10分鐘,呢次我地揀了以下5款。① 熱愛爾蘭咖啡 Irish coffee ($36)② 西班牙咖啡 Spanish Coffee ($38-25= $13)③ 蜜汁雞扒櫻桃茄雜菜沙律(香料油醋醬) ($79)④ 扒餐:香煎紐西蘭鱈魚柳、龍利柳拼虎蝦帆立貝 ($132)附送餐包、餐湯及 $25 以下飲品、配香草意大利粉加 $20⑤ 香草蒜蓉焗辣青口 (5隻) ($50)合計:$33010% Service Charge Total = $363對於呢到食物質素我係極度滿意,好食之餘又大
① 熱愛爾蘭咖啡 Irish coffee ($36)
合計:$330
對於呢到食物質素我係極度滿意,好食之餘又大份,與價錢絕對成正比,仲有好多野食可以試吓。
Waiter有禮,就算坐滿客環境都一樣靜,呢到可以話係值得再來,咁睇來都要再搵個好日子再來啦。

① 熱愛爾蘭咖啡 ($36)

無咖啡不歡嘅我,除了最愛Espresso外,第2愛就係 Irish coffee 喇,雖然我憎Cream同有糖嘅咖啡,可是呢個有Irish whiskey+紅糖就與眾不同喇。
呢杯 Irish coffee份量也不少,加熱了的whiskey酒精唔濃易入口,一層厚厚的Cream上面有朱古力粉,慢慢溶下去更好飲。
② 西班牙咖啡 ($38-25= $13)

以黑咖啡加入Rum酒、糖而成,酒味唔重順口,加一球Vanilla雪糕,好味!
熱愛爾蘭咖啡 $36, 西班牙咖啡 $38
扒餐附送餐包、餐湯

③ 蜜汁雞扒櫻桃茄雜菜沙律(香料油醋醬) ($79)

當上枱時,我倆對望,估唔到會咁大碟,材料有:沙律菜、粟米、櫻桃茄、雞扒及2塊厚多士;蜜汁雞扒好淋好嫩滑,正、沙律菜份量多也新鮮,只略嫌2塊厚蒜蓉多士唔夠脆而已。
③ 蜜汁雞扒櫻桃茄雜菜沙律(香料油醋醬) ($79)

份量又係好大,材料有:2隻虎蝦、2隻帆立貝、鱈魚柳及龍利柳各一件、一件厚蕃茄及一杯脆薯條;
鱈魚柳同龍利柳唔使講都知一定滑喇,冇雪味有點魚味已經合格;虎蝦整得啱啱好,肉質唔實淡淡肉好味;帆立貝都大隻,都幾嫩唔實,OK;我唔食薯條都覺得呢個脆厚薯條正,食到尾都依然夠脆,呢個餐真抵食!
套餐另加的<香草意大利粉>:炒得唔油份量適中,有少少香草味,都幾好食。
香草意大利粉
⑤ 香草蒜蓉焗辣青口 (5隻) ($50)

其實我唔係咁鍾意食用蒜蓉整嘅海鮮,尤其面頭一層厚厚蒜蓉牛油混合物,怕膩呀,雖然呢5隻都有一層香草蒜蓉白汁焗,好彩呢個青口都夠辣,唔會好膩,不過肉質實了一點點,但都OK嘅。

2014-02-24
Celebration
Birthday
熱愛爾蘭咖啡 $36, 西班牙咖啡 $38
扒餐附送餐包、餐湯
香草意大利粉
  • 熱愛爾蘭咖啡 $36 西班牙咖啡 $38
2014-02-22 3096 views
先前曾到太子白楊街牧羊少年替朋友興祝生日 對餐廳的印象不錯今次終於有機會一試長沙灣分店首先 門外的裝修清新簡樸 落地玻璃給予開放的感覺 門外約有兩三人在等候入座 大約五分鐘後服務員請先到的幾位客人入座 他們都要求到上層入坐 聽見他們如此一道 我便心一癢想等待坐上層 但友人想盡快用餐 於是我們便先入座餐廳以旅遊為主題 牆上放着各式各樣旅遊的擺設 國旗畫報 大小不同的杯子 旅行地圖等 四周也印有各樣的金句 整間餐廳給人放鬆寫意的感覺兩人分別叫了tea seat 友人點的 是美式薯條 +沙律&雞翼 $38對於一個tea來說分量剛剛好 薯條不油不膩香脆可口 雞翼和沙律的味道也不俗 友人十分喜歡我就點了一個朱古力香蕉綠茶雪糕窩夫 $48味道一般 而綠茶雪糕的奶味過濃 掩蓋了綠茶味 窩夫配朱古力漿口感不錯最後選擇了是日特飲 泡沫蜂蜜綠茶清甜之選 餐廳唯一的問題是餐廳服務員剛好聽見主管在客人面前責備待應生感覺對餐廳形象不太好 整體:一間休閒有心思的小店 有機會會再度來臨
先前曾到太子白楊街牧羊少年替朋友興祝生日 對餐廳的印象不錯

剛好聽見主管在客人面前責備待應生
感覺對餐廳形象不太好

整體:一間休閒有心思的小店 有機會會再度來臨
2014-02-22
$50 (Tea)
  前身是秘密花園1981咖啡店的時候,已經多次光顧了。今天它搖身一變成了“牧羊少年咖啡.茶.酒館”,當然來要“踩踩場”^‧^  環觀店舖的環境,格局與之前的差不多,分為上下兩層。上層多了一個corner位,放著了大量的旅行書籍,符合它以旅行為主題的風格。近窗的檯比較寬大,顯得舒適。整體也以舒服自然為主調,這點蠻有秘密花園1981咖啡店的影子。不過食物方面跟從前相差蠻多了。牧羊少年咖啡.茶.酒館以西餐為主打,沒有從前的下午茶,雞扒烏冬等了。當然價錢也提高了不少。可是以現在的價錢,吃吃美食,聊聊天,都是值了。  總結今天的食物之旅,滿分!(我太容易滿足了XD)

卡邦尼長通粉
早餐之一(我不記得名字了)
  總結今天的食物之旅,滿分!(我太容易滿足了XD)

2014-02-16
$67 (Lunch)
卡邦尼長通粉
早餐之一(我不記得名字了)
2014-02-10 1892 views
女友本來話帶我去秘密花園食晏, 點知去到時卻變了牧羊少年, 不過都唔緊要啦, 一樣都有野食嘛.我見餐廳裝修都幾雅致, 但女友說內裡和以前那間根本沒分別, 不過桌面上的牧羊少年奇幻之旅名句裝飾, 應該是新加的了.午餐有不少選擇, 我叫了個 G3 - 松子仁雞肉菠菜汁意大利飯, 飲百香果綠茶. 這裡的果茶跟餐是不用加錢的啊!   女友則叫了一客蜜糖雞翼.雞翼首先送上來, 細細隻的沒甚麼肉, 食落口蜜糖味也不太夠, 女友似乎不怎麼滿意呢.餐湯我選了羅宋湯, 紅紅的顏色很鮮, 茄汁味很重, 是很港式餐廳的紅湯味道.菠菜汁飯綠綠的很有趣, 賣相也算吸引, 飯的味道不錯, 有菠菜味, 飯粒脹脹的, 煙煙韌韌的口感不錯. 可是面頭炸過的雞肉卻非常鞋口, 彷似橡皮擦那樣, 又沒有雞味, 實是敗筆. 還好飯裡面還有一些沒炸過的雞肉, 雖說不想嫩滑, 卻正常得多了.餐飲的百香果綠茶味道不錯, 茶味很濃, 果味亦香, 酸酸甜甜的很是可口.

女友則叫了一客蜜糖雞翼.

松子仁雞肉菠菜汁意大利飯

2014-02-08
$60 (Lunch)