Restaurant: THAI POT
Info:

之前約朋友食飯,揀左泰金鍋,貪佢地方就腳,就喺油麻地創興廣場樓上👍🏻👍🏻120 分鐘任飲任食,火鍋配料同飲品選擇都好多,仲可以自己撈大頭蝦,保證生鮮😇。QR code 落單可叫泰式鳳爪、炸蝦餅、春卷等等。最後食埋甜品,有泰式有中式😋,呢度係幾啱聚會嘅。

2025-07-12 1128 views
第一次食泰式打邊爐放題😍仲有得自己捉海蝦真系好過癮估唔到呢度仲有得食潮汕牛😍 有4款手切潮汕牛😍包括吊龍、匙仁、胸口爽、新鮮黑栢葉😍另外仲有款澳洲同美國牛肉,豚梅肉同羊肉,海鮮等自助區仲有唔同嘅火鍋配料同菜,仲有泰式嘅熱盤,泰式甜品,生果,雪糕雪條,綿綿冰機有,仲有多款汽水飲品同泰式飲料😍120分鐘任食😍仲有多款火鍋湯底選擇👍🏻我哋就揀咗陰功湯同青檸椰奶雞湯,泰式湯底打邊爐真的第一次😂可以一解想念泰國之苦😂
第一次食泰式打邊爐放題😍
仲有得自己捉海蝦真系好過癮

2025-07-08 541 views
7點入到去 坐底先發現d蝦反哂肚套餐本身有包 墨魚滑 但掃code又搵唔到令人失十分望……………………………………………………………………………….
7點入到去 坐底先發現d蝦反哂肚
套餐本身有包 墨魚滑 但掃code又搵唔到
泰金鍋—位於旺角一間泰式火鍋專門店,餐廳主打泰式風味打邊爐,除咗精選火鍋配料、特色火鍋湯底等,仲設有超多款打邊爐配料、泰式熟食區、活海鮮區、甜品飲品區等,款式包羅萬有,令客人食得相當滿足!特別推介四款手切潮汕牛肉,肉質細嫩帶少量筋腩,油脂感豐富,放落湯底淥一陣就可以,而新鮮黑白葉涮12秒就可以食,重點推介活海蝦,新鮮大隻,肉質相當鮮甜彈牙~ 總結而言係一間非常之有特色、食物相當多元嘅泰式火鍋放題🔥
2025-06-25 1366 views
一直都想嚟呢間餐廳,因為活捉鮑魚海蝦的放題體驗實在太吸引。最近更有手切潮牛套餐放題120分鐘任食,多款潮汕牛肉部位,搭配泰式湯底,形成獨特的fusion風味,更加要嚟食啦!湯底選擇放題以一人一鍋形式,超多款泰式湯底可以揀,這次嘗試了酸香開胃卻不膩口的青檸椰奶雞湯,以及充滿南洋香料風味的馬來娘惹叻沙鍋,兩款湯底與火鍋食材都相當匹配。肉類-潮汕鮮牛唔洗北上就可以食到潮汕牛肉!先來四格主打手切潮牛,包括肉質細嫩帶少量筋花的匙仁、肉味濃郁帶有適度咬口的吊龍、爽脆口感中透出豐盈油脂香的胸口撈,以上涮5秒即可食;至於新鮮黑柏葉就要涮12秒,爽彈度十足。其他肉類還有特級牛胸爽、頂級牛筋丸、澳洲產m6和牛、美國下肩胛肉眼、嚴選特級牛胸腹,極上牛舌片等,全部都色澤幾靚,保持水準。海鮮-即撈海蝦自助區有一整排魚缸,可以任撈任捉活鮑魚、蜆、海蝦,撈蝦過程係幾有趣,海蝦有的已涷僵至冬眠,有的就幾生猛識得跳走,煮熟後的蝦肉結實彈牙,幾乎食唔停口。熟食與自助吧提供多款泰式小食,如炸蝦餅、沙嗲串燒及泰式炸豬皮等。自助區每日更新,包含各類丸餃、時蔬,還有泰式前菜如青木瓜沙律、冬蔭功等,選擇豐富多元。飲品甜品飲品區提供

湯底選擇

肉類-潮汕鮮牛

海鮮-即撈海蝦

熟食與自助吧

飲品甜品
飲品區提供啤酒、汽水、果汁及泰式奶茶等。甜品除了一般雪糕外,特別推薦泰式千層糕和椰汁糕。最有趣的是自助綿綿冰機,可自行製作刨冰搭配椰果、紅豆等配料,冰品質地細緻,消暑效果一流。

2025-06-23
2025-06-25 693 views
見到 《泰金鍋》推出咗個🔪手切潮牛餐120分鐘任食😋睇睇有咩食先!今次特別點咗呢個👍🏻馬來娘惹叻沙湯底,好惹味!而另一個係🍋‍🟩青檸椰奶雞湯,碌菜特別清甜,淡淡椰奶香!任食套餐包括✨✨4款潮汕牛~吊龍、匙仁、黑柏葉、匙胸口朥。另外亦有多款澳洲和美國牛肉,而豚梅肉和羊肉都有👍🏻即點即上枱,速度都好快,食肉獸至愛😋!流水蝦區~大頭蝦肉質爽口,但數量晤多,要等待店員補給!熟食區~基本嘅粉麵,海南雞,串燒都有,雖然選擇唔算好多,但味道做足泰式風味😋與平日去泰菜館食嘅味道一樣👍🏻!自助吧食材每日更新,火鍋配料超過二十幾款,飲品選擇都唔少👍🏻!甜品區 ~綿綿冰機、泰式奶茶、榴槤雪糕,至愛嘅千層椰汁糕和椰汁西米糕都有!

任食套餐包括✨✨

流水蝦區~大頭蝦肉質爽口,但數量晤多,要等待店員補給!

最近去咗位於九龍創興廣場6樓嘅泰金鍋,試咗個新出嘅手切潮牛餐~價錢抵食,任食真係食到飽飽都唔使心痛。潮汕牛肉有幾個部位,包括吊龍、匙仁、黑柏葉同埋匙胸口朥,每一款肉質都非常新鮮,切得薄薄地,煮落去一啲都唔會老,肉味鮮美,搭配佢哋特製嘅醬汁,簡直係完美組合!而且大頭蝦真係正,仲可以去自己夾活蝦,食落去肉質彈牙~湯底方面,我地嗌左青檸椰奶雞湯,椰奶嘅香甜配合青檸嘅酸味好清新,真係好開胃!另外仲有好多熟食,例如炒粉絲、咖喱雞、焗粉炸物、沙嗲串!除咗主食,呢度仲有好多泰國小食同甜品,大推椰汁糕🥹好好味,一定要留肚食甜品!環境方面,泰金鍋嘅空間好闊落,適合朋友聚餐,服務人員態度都好好,好快手就清走晒啲吉碟~

而且大頭蝦真係正,仲可以去自己夾活蝦,食落去肉質彈牙~

另外仲有好多熟食,例如炒粉絲、咖喱雞、焗粉炸物、沙嗲串!

試咗潮汕牛肉火鍋放題,兩個鐘任食。尤其係手切牛肉,加上鴛鴦鍋底,選擇都幾豐富。首先,講吓個鴛鴦鍋🥘,揀咗泰金冬蔭功同青檸椰奶雞湯。冬蔭功湯底酸辣開胃,有香料味,辣度適中。至於青檸椰奶雞湯,就比較清甜,可以中和返冬蔭功嘅辣味,而且啱晒淥其他配料。主角梗係手切潮汕牛肉,有吊龍、匙仁、中胸口朥同黑柏葉,牛肉淥幾秒就食得,保持牛肉嘅牛香。吊龍有油香,匙仁爽脆,胸口朥甘香,黑柏葉爽口。除咗潮汕牛肉,仲有M6和牛、牛胸腹、豚梅肉、羊肉等選擇,可以滿足唔同口味。M6和牛油花分布均勻,牛胸腹油脂豐富,豚梅肉嫩滑,羊肉就冇羶味。自助區嘅選擇都好多,有海南雞、水果、多款丸類、蔬菜、海蝦、甜品、糖水,應有盡有。甜品同糖水就款式多。

自助區嘅選擇都好多,有海南雞、水果、多款丸類、蔬菜、海蝦、甜品糖水,應有盡有。甜品糖水就款式多。
1K
今次同朋友嚟到呢間主打泰式火鍋的「泰金鍋」食火鍋~~除了可以任食多款肉類、串燒同泰式小食,仲有新鮮流水蝦🦐可以任夾!而家仲多了手切潮汕牛肉任食,即刻嚟試試🤩🤩-🍲120分鐘泰式火鍋 - 手切潮牛餐✨湯底揀咗「馬來娘惹叻沙鍋」同「青檸椰奶雞湯鍋」,兩款味道濃郁~我就鍾意「青檸椰奶雞湯」多啲🥥!味道酸酸甜甜,充滿泰式風味🇹🇭🇹🇭肉類方面,包括有手切潮汕吊龍、手切潮汕匙仁、手切潮汕匙胸口朥、新鮮黑栢葉等手切牛🐂~款款肉質軟嫩,牛味重🤤🤤另外仲有澳洲產M5和牛、美國產下肩胛肉眼、嚴選特級牛胸腹、巴西牛舌等,全部質素都唔錯!!自助區有多款火鍋配料、熟食、甜品、雪糕、飲品可以任食任飲,仲有新鮮流水蝦任夾~~流水蝦即夾即燒🦐,肉質爽彈鮮甜!同朋友忍唔住夾咗好多隻食🤣🤣甜品方面有綿綿冰機、泰式甜品、中式糖水同雪糕等,好多選擇!我就鍾意自整綿綿冰🍧,好玩又好味👍🏻👍🏻
今次同朋友嚟到呢間主打泰式火鍋的「泰金鍋」食火鍋~~
🍲120分鐘泰式火鍋 - 手切潮牛餐✨

2025-06-11 992 views
今日同媽媽黎食呢間泰式火鍋🤣好特別,第一次試,湯底比平時既多左d泰式湯底,例如:喇沙、冬陰公湯底,今次簡左一個喇叭一個蕃茄湯。簡左澳洲產M6和牛放題120分鐘,牛方面推介牛小排,色澤均勻,而且重口味。🤣 d蝦識得扮訓,一搞佢就郁,蝦係大頭蝦,有驚喜!菜仲有我最愛既通菜簡呢到好多唔同泰式嘅食品,沙嗲串燒食,同埋一d泰國既甜品,例如泰式奶茶,菠蘿沙冰,椰汁西米糕等等。中式甜品 紅豆沙、綠豆沙都有,不過黎到想試平時出面冇食開既野。雪糕仲有dreyer’s 同好多童年回憶雪條簡😝

2025-06-08 1132 views
今次嚟到旺角創興中心泰金鍋食泰式火鍋放題🌟餐廳主打無限量,任捉大頭蝦、自製刨冰🍧、仲有新推出四款潮汕牛肉‼️極度推介青檸椰奶雞湯鍋😍超級濃稠嘅椰奶雞湯,帶點微微酸~不辣推介之選👍🏻當然唔少得自己捉嘅大頭蝦🦐肉質爽口,味道新鮮🤪另一款海鮮之選:墨魚滑🌟豬牛雞泰式沙嗲串燒,沙嗲非常香口,但係唔辣㗎🌟自家製韭菜餅🌟韭菜非常飽滿,煎得香脆😆自助吧火鍋配料高達40種😱😱醬汁配料亦都好齊全架😆仲有熟食自助吧,仲有一款啱食😆捉大頭蝦之前要準備一桶冰水,咁啲蝦就唔會彈嚟彈去啦🤣飲品除咗基本嘅罐裝飲品外,仲有泰式飲品,例如泰奶、香茅水~甜品方面,就有雪糕雪條、各款泰式甜品、自製刨冰、以及四款中式糖水‼️🌟超多甜品選擇😍😍最後食埋飯後果就圓滿~~
今次嚟到旺角創興中心泰金鍋食泰式火鍋放題🌟

當然唔少得自己捉嘅大頭蝦🦐肉質爽口,味道新鮮🤪
另一款海鮮之選:墨魚滑🌟
豬牛雞泰式沙嗲串燒,沙嗲非常香口,但係唔辣㗎🌟
自家製韭菜餅🌟韭菜非常飽滿,煎得香脆😆
自助吧火鍋配料高達40種😱😱
醬汁配料亦都好齊全架😆
仲有熟食自助吧,仲有一款啱食😆
捉大頭蝦之前要準備一桶冰水,咁啲蝦就唔會彈嚟彈去啦🤣
飲品除咗基本嘅罐裝飲品外,仲有泰式飲品,例如泰奶、香茅水~
最後食埋飯後果就圓滿~~
2025-06-08 1196 views
終於嚟咗想食好耐嘅泰金鍋🤭之前喺網上見到佢除咗有得打邊爐,仲有勁多泰國小食同甜品,已經覺得好吸引,今晚終於搵到人陪我👍🏻原來佢出咗個新嘅任食潮汕牛套餐,當然唔執輸要試吓!潮牛餐有4款特別食材,分別係吊龍、匙仁、黑柏葉同埋匙胸口朥,本人最推介匙胸口朥,入口係超級爽脆滿滿油脂🤤其次吊龍肉味濃郁有咬口,滿足晒同行牛魔王朋友!湯底誠意推介青檸椰奶雞湯,超濃郁嘅椰奶用嚟打邊爐竟然出奇地好食!不得不提出面嘅自助區,大旺小食包括海南雞、大蝦粉絲、泰式沙律等,鍾意食活蝦嘅仲有個大水缸可以自己撈🦐最吸引我嘅係泰國必食嘅椰汁西米布甸,我食咗3個真係勁滿足😍
終於嚟咗想食好耐嘅泰金鍋🤭
之前喺網上見到佢除咗有得打邊爐,
仲有勁多泰國小食同甜品
已經覺得好吸引,
今晚終於搵到人陪我👍🏻

原來佢出咗個新嘅任食潮汕牛套餐,
當然唔執輸要試吓!
潮牛餐有4款特別食材,
分別係吊龍、匙仁、黑柏葉同埋匙胸口朥,
本人最推介匙胸口朥,
入口係超級爽脆滿滿油脂🤤
其次吊龍肉味濃郁有咬口,
滿足晒同行牛魔王朋友!

湯底誠意推介青檸椰奶雞湯,
超濃郁嘅椰奶用嚟打邊爐竟然出奇地好食!
不得不提出面嘅自助區,
大旺小食包括海南雞、大蝦粉絲、泰式沙律等,
鍾意食活蝦嘅仲有個大水缸可以自己撈🦐
最吸引我嘅係泰國必食嘅椰汁西米布甸,
我食咗3個真係勁滿足😍

海南雞
大蝦粉絲
椰汁西米糕
2025-05-26 1941 views
超級大伏,不可一,不可再。畀咗二百幾蚊,入到餐廳坐低行咗一圈發覺,無野拎得上手番枱食,期間一直有種怪怪既感覺,原因最尾講。餐廳的火鍋區有大量既空位,只係擺咗幾款出嚟,基本都揀唔上手,菜就只有可憐既3款(如圖)。沙律吧係無嘅,海鮮區係空嘅!熱食區有幾樣選擇:咖喱雞,豬肉碎,冬陰公湯,仲有D煎餃之類既小食,大概係得咁多。飲品區只有罐裝飲品,基本的咖啡機、茶包,甚至熱水都係無!泰奶當然係無啦!要再講一次,除咗罐裝飲品外,係無其他飲料。甜品區的選擇係零呀,整個甜品區都係空既(如圖),唯一既甜品係隔離雪櫃的幾款平價雪糕雪條。除咗沙律吧、海鮮區、甜品區係空之外,連生果都係無!西瓜哈蜜瓜香蕉一件都無擺出嚟!真係佩服夠膽咁樣開餐廳,連擺幾件餅同生果出嚟扮有甜品供應都唔做。進入餐廳後,會有好逼同好嘈既奇怪感覺,發覺身邊有很多泰國的旅客,原來係一間接待旅行團既餐廳。一批團友食完又換另一批上來。終於明白餐廳點解係咁既質素。
超級大伏,不可一,不可再。

沙律吧係無嘅,海鮮區係空嘅!

2025-05-06 1524 views
泰式邊爐實在太正啦 仲要咁豐富😋今次同朋友過嚟觀塘嘅泰金鍋 食咗個Set B 澳洲產下肩胛肉眼餐🥩首先食邊爐前 可以揀五選一嘅名菜✅我哋今次食咗特色泰金烤魚 煎得好甘香 魚肉好嫩滑🥰食完名菜之後就會上自選湯底嘅泰式火鍋🤍有超多款泰式湯底揀呀 青檸椰奶雞湯/馬來娘惹喇沙/冬陰功/檸檬香茅等等等等 我哋今次揀咗椰奶雞湯 濃郁嘅椰香 淨係湯底已經好好飲呀💕任食澳洲牛 澳洲產下肩胛肉眼 澳洲產草飼羊肩肉🍗除咗有任食嘅澳洲牛同羊之外 呢度最正嘅仲有可以自己撈嘅新鮮蝦同埋鮑魚 全部都超生猛勁新鮮🦐親自捉鮑魚海蝦放題🌟仲有呀仲有呀!自助區仲有超多泰菜食品同飲品 連泰式奶茶同煲仔飯都有 仲有超級多選擇嘅泰式甜品🍧佢哋自助區係每日都換新㗎 仲有綿綿冰機添已經同朋友約緊嚟多次啦 大家都快啲過嚟試吓啦💕

已經同朋友約緊嚟多次啦 大家都快啲過嚟試吓啦💕
2025-04-26 969 views
泰金鍋✨,一個泰式火鍋放題,最近在觀塘開新分店,這裡的環境和餐具都潔淨得讓人感到舒心!一進店內,就彷彿被濃厚的泰國風情包圍住,真是讓人心動不已。😋這裡的即撈海鮮更是新鮮得讓人口水直流,有活鮑魚和蝦🦐,肉質鮮嫩,讓人忍不住想要來一頓海鮮盛宴! 這次我選了B餐🌟的澳洲產下肩胛肉眼餐,價錢是$298,早鳥時段只需$268,性價比極高,讓我感到非常開心🤩。而且還有一個超有趣的優惠活動,參加“估泰文遊戲”,答對了可以減$10呢!,9點後入座更是直接8折。 菜單上琳瑯滿目的選擇讓我目不暇接!在正式開始打邊爐之前,我們先來 手撕雞,嘿!這道菜的 花生及配料香脆,在口中咬下去的瞬間,鮮香的雞肉非常誘人💕 隨後,我們開始火鍋模式,選了一款✨ 一人一鍋蕃茄鍋煎魚湯及豬骨湯 😍。這湯底真的是精彩絕倫,濃濃的風味包圍著我,滋味讓人開胃無比。特選牛胸腹的肉質香濃,油脂均衡,讓理想中的味道一一實現😋! 除了牛肉,這裡還有豬肉、海鮮、手打墨魚滑等豐富選擇,簡直是一個小火鍋的世界!自助吧裡都有新鮮的蔬菜、丸類、各式自製醬料、泰式雪糕和甜品,讓人每一口都可以充滿驚喜。 泰金鍋不僅把火鍋的美味做到了極致,還滿足了我對泰國

泰金鍋不僅把火鍋的美味做到了極致,還滿足了我對泰國美食的所有幻想。服務員們的熱情態度讓我倍感溫暖,這裡的就餐環境也讓人心情愉快。如果你也想來一場火鍋與泰國風味的饗宴,泰金鍋絕對值得一試!