Restaurant: Thai Ki Lung
Info:

《🌟基隆街上黃金三寶—💁🏻‍♀️泰基隆篇》******************************去到深水埗,想見識下蕃茄師兄啦,果然女長龍!再見到蘇媽蘇媽都係爆人龍~ 於是乎就去試依間先~好彩早兩步,坐低無耐又爆人龍******************************- 青木瓜沙律🥗,好食,但都幾辣下,食到爆哂汗!- 生菜🥬包豬肉,好正! 香料令成碟肉碎都勁香,生菜夠新鮮,好食!👍- 青咖喱雞🐓配薄餅,薄餅好好食!同埋個咖喱勁香椰汁🥥~巧正!- 炒金邊粉,夠鑊氣🔥,的確正!- 最後我地太飽,就打包左個🥭芒果糯米飯返去食~甜品水準都不錯,絕對值得食多次!
《🌟基隆街上黃金三寶—💁🏻‍♀️泰基隆篇》
好彩早兩步,坐低無耐又爆人龍
- 青木瓜沙律🥗,好食,但都幾辣下,食到爆哂汗!
- 炒金邊粉,夠鑊氣🔥,的確正!
木瓜沙律
  • 泰式豬肉碎生菜包
  • 青木瓜沙律
  • 薄餅
2020-01-04 286 views
本人十分喜愛食泰國菜,亦假假地算係泰國菜嘅expert。見到呢間泰國菜完全冇負皮,加上係黃店,當然要來懲罰一下。但只可惜真係唔掂。晚上8點幾黎到店舖,眼見依然多人等位。入到去先發覺好多野都冇得嗌,想叫芝士法包,冇!想叫冬陰公炒飯,冇!店員一句話,「已經冇架啦」就算,唔知究竟係賣晒定係本身冇再賣,再問佢究竟有邊啲係有嘅,或者好推薦,店員好唔耐煩求其介紹一個餸就行開咗。最後只叫左個肉碎生菜包、串燒、泰式炒芥蘭第一個上嘅串燒有豬牛雞,肉燒出嚟算係唔錯,但可惜沙嗲醬太稀,對比起其他泰國菜實在好一般。第二個係泰式炒芥蘭以賣相還可以,但食落完全冇鑊氣,碟底水汪汪,二一間餐廳嘅水平來講,佢嘅炒菜係失敗。過咗超過半個鐘之後,個生菜包完全未黎,要催一催單先有。賣相其實都好唔錯,但係當拎起塊茶嘅時候,先發覺啲菜全部都散開嘅,我唔知道以為自己食緊沙律,都算數,唯有硬着頭皮咁搵辦法包住啲肉碎,點知啲肉碎入口,好大陣燶味係口度散開。只好即刻叫店員同佢講聲,佢就好唔耐煩sorry都唔講,大大聲一邊行返入廚房一邊嗌「個生菜包燶喎!」嗌到全店都聽到。最後真係吞唔落啖氣,只好取消。總括來說,呢度食物嘅味道真係唔得,服務

但只可惜真係唔掂。

晚上8點幾黎到店舖,眼見依然多人等位。

最後只叫左個肉碎生菜包、串燒、泰式炒芥蘭

泰式沙嗲串燒  (豬、牛、雞)

泰式肉碎生菜包

總括來說,呢度食物嘅味道真係唔得,服務更加令人火滾。唔知道係咪覺得自己黃店,有唔少嘅生意,可以唔需要care quality 。如果店主睇到,只希望你哋好好咁樣改善自己店嘅食物質素同埋服務,如果餐單上根本冇果樣嘢食,就應該更新一下。

最後一句,黃藍係政見,難食就係難食

2020-01-03 4564 views
基隆街又係一條革命食街😂 呢間「只招待同路人」,出面超多人排隊(當然唔夠格離蕃茄師兄多)~—————————————————🔹炭燒豬頸肉($78)| 炭燒串燒 ($88) | 炭燒雞腎 ($16) | 馬拉盞炒通菜($58)🔹冬陰功海鮮湯 ($138) | 咖哩炒軟殻蟹 ($148)🔹蝦膏炒飯 ($58) | 泰式炒金邊粉 ($68).好耐無係泰菜舖食到真係燒出嚟嘅串燒 😍 雞肉燒得幾嫩滑,雞腎超級正,豬肉就乾咗啲,重點係佢唔係縮水bb串燒,每串都大大串!炭燒豬頸肉好大份,切得有厚度,燒得外脆入面軟稔,個秘製醬汁辣辣地好夾!🥰.冬陰功湯好大煲,落足青口、蝦、魷魚等海鮮,飲落香葉味極出,傳嚟嘅酸味會刺激你分泌口水,好似羅宋湯,但又有帶微辣,所以食到係咁流口水同鼻水🤣 軟殻蟹有3小隻,唔算肥美所以無creamy感覺,但墊底嘅咖喱幾好食,係加咗蛋個種椰香黃咖喱,一定要加包/薄餅點!🥖.炒金邊粉被麻煩朋友走韮走芽🤏🏻,想講我好欣賞佢嘅麵質!比較煙靭有咬口,撈埋花生粒碎好正!蝦膏炒飯就食唔出有蝦膏香,算有鑊氣但唔會再叫~🤣.🤙🏻價錢都幾平,6個人食每人都係$110左右,又好好人咁問食物味道點,大
—————————————————
🔹蝦膏炒飯 ($58) | 泰式炒金邊粉 ($68)
🤙🏻價錢都幾平,6個人食每人都係$110左右,又好好人咁問食物味道點,大家真係可以去懲罰下~
2019-12-20 2301 views
難得放半晝的一天,一心想到基隆街的「番茄師兄」或者「蘇媽蘇媽馬來西亞茶餐室」大大力地用金錢懲罰它,誰不知來到基隆街,兩間店舖門前都排了長長的人龍,香港人果真齊心,在這艱難時期,不是三分鐘熱度,而是 Keep on fighting。不想大排長龍,決定到別處覓食,來到只隔數個舖位的這間「泰基隆」,見好一段日子沒吃過泰國菜,便決定入內一試。本來我是要等位的,幸運地在這我前面等候的是一行四人的顧客,而我只得一人,店內又剛好有一張二人桌,所以可比他們先行一步,入內用餐。才剛坐下,我便發覺在我左邊的牆壁上,竟貼滿了一張張美麗的海報,而且在收銀櫃位背後還有一張寫著「由即日起,本店只招待有良知的同路人,其他意見不同者恕未能招待,敬請見諒」的字句,令我覺得「有意栽花花不發,無心插柳柳成蔭」所言非虛。簡單地點來一個「泰式海南雞配油飯」+「青檸水」的午餐($48)。「青檸水」先到,有別於青檸梳打的青檸水,沒有了梳打水有氣的舒暢感,味道雖顯得平凡多了,仍然比其他帶甜味的飲品來得清新,不過下得太少冰塊的青檸水就不太夠凍,喝來有點不夠暢快。「泰式海南配油飯」是有湯奉送的,「冬瓜湯」雖只得一塊冬瓜,都算幾腍,味道

泰式海南配油飯」是有湯奉送的,「冬瓜湯」雖只得一塊冬瓜,都算幾腍,味道就偏鹹了些。
主角的海南雞飯的油飯是不錯的,口感和味道都好,除了雞翼之外,其他雞件都是去骨的,啖啖肉的感覺挺好,肉質也過得去,蘸點泰式酸辣醬,夠開胃。

這泰國館子的午餐雖不算十分出色,但價錢合理,而且更是一間良心小店,有機會的話再來狠狠懲罰它,理所當然吧!
$48 (Lunch)
2019-12-06 818 views
這間位於深水埗的泰國菜,夜晚6點開始已經好多人幫襯,所以我提早一日已經book定位。呢度有好多泰國菜揀,我地點左7個菜share,其中冬陰公湯同串燒特別好食,但我個人覺得佢價錢同份量唔成正比,有啲菜貴但份量好少。不過整體都ok, 但間鋪有啲焗。
2019-12-06
Celebration
Christmas
2019-11-28 1018 views
深水埗基隆街有好多唔同嘅食店,今日同朋友兩個人去試泰基隆😎呢間主要食泰國菜, 距離地鐵站兩三個街口,所以都方便就腳。我地大約夜晚7點左右就到,一入去就有位坐。 我地一共點左兩個飯,加一甜品share 食😋第一個飯 - 泰式海南雞配油飯($45),油飯既份量比相像中多,雞肉肉質嫩滑🐔,配上酸辣汁一流😋第二個 - 泰式炒金邊粉($42),惹味可囗,炒得很香,而且配料十足。唯一不足之處是金邊粉口感偏油,但整體來說這味也值得一試。最後甜品 - 芒果糯米飯,幾乎是泰國菜必吃的甜品。份量有大半個芒果完整放在碟上,芒果很甜。椰汁份量也很多,足夠送每啖糯米飯。😋是次晚餐感覺良好,上菜速度正常,食物滿意,價格合理,值得再來一試其他款式。

泰式海南雞配油飯

芒果糯米飯

2019-11-08
泰式海南雞配油飯
2019-11-03 812 views
係基隆街都有好多食店,今晚經過依間泰菜好似望落唔錯,一於試下!首先要讚下貌似老闆的人好好態度,我地由係門口等位、到落單、上菜,一直都好有禮貌同好有耐性,係今時今日已經好難得啦有時候有啲餐廳係值得等位的,唔好為左慳個十幾廿分鐘而去左唔岩食既地方講返野食,生蝦($88)爽脆,食泰式生蝦除左蝦要新鮮,點蝦既汁都同樣重要,依間舖個汁調得好,辣度適中。叫左個細既冬蔭公湯,應該都分到三至四碗,入面有兩隻蝦同埋好多菇,辣度同酸度配合得岩岩好 ,好味!馬拉盞炒通菜正常發揮,有鑊氣。仲有叫左香葉炒豬肉,豬肉有點林,豆角有少少青味,未算好好食。串燒叫左串雞腎,都有好多粒,有炭火味。總的來說,價錢合理,份量足夠,冬蔭公湯同生蝦係要encore!!

生蝦
冬蔭公湯(細)
香葉炒豬肉
2019-11-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
生蝦
冬蔭公湯(細)
  • 馬拉盞炒通菜
  • 泰式生蝦
  • 冬蔭公湯
2019-11-02 508 views
深水埗而家真係有好多野食, 但真係要簡又有d花多眼亂。今日黎到深水埗, 撞正食晏時間想搵地方食野, 但周圍都好多人好長龍。 後尾係基隆街發現一間細細既泰國餐廳,剛好有位就入去試下。見好多人都有點海南雞飯, 冬陰功河。我朋友就試下佢既海南雞飯, 我就點左炒泰式金邊河。佢地既餐仲跟杯特飲: 青檸水, 啱晒而家咁乾熱既天氣。這間泰國餐廳廚房都係搵返泰國人做廚,口味拍得住九龍城。我喜歡佢連炒金邊河都唔太油膩。而且帶酸甜, 係好醒胃的。而海南雞飯, 雞都夠滑, 冇骨, 個油飯都好啱味。真係一個新發現, 深水埗小多一樣美食。
深水埗而家真係有好多野食, 但真係要簡又有d花多眼亂。
見好多人都有點海南雞飯, 冬陰功河。
我朋友就試下佢既海南雞飯, 我就點左炒泰式金邊河。
佢地既餐仲跟杯特飲: 青檸水, 啱晒而家咁乾熱既天氣。
這間泰國餐廳廚房都係搵返泰國人做廚,口味拍得住九龍城。
我喜歡佢連炒金邊河都唔太油膩。而且帶酸甜, 係好醒胃的。
而海南雞飯, 雞都夠滑, 冇骨, 個油飯都好啱味。
真係一個新發現, 深水埗小多一樣美食。
2019-11-02
$40 (Lunch)
2019-10-28 591 views
深水埗咁多好西,今日就食泰國嘢。呢間餐廳係A出口行幾條街就到,一d都唔難搵。泰式酸辣鳳爪:鳳爪數量唔算好多,不過個汁好開胃,亦都好辣,鍾意食辣既一定覺得好正泰式炒金邊粉:炒得好好食,唔乾唔濕岩岩好。味道都超正,酸酸甜甜好惹味。生菜包:D肉係有陣醋定唔知青檸既酸味,唔係得個鹹字,好開胃!d生菜都好新鮮馬拉盞炒通菜:佢落既辣椒都幾多,唔食得辣既應該會覺得好辣。炒得好香,不過就唔係她矮到有馬拉盞既味道。

泰式酸辣鳳爪:

泰式酸辣鳳爪

泰式炒金邊粉:
炒得好好食,唔乾唔濕岩岩好。味道都超正,酸酸甜甜好惹味。

生菜包:

馬拉盞炒通菜:
馬拉盞炒通菜
泰式酸辣鳳爪
馬拉盞炒通菜
2019-10-23 378 views
今日午餐叫了冬陰公湯飯,正正合適不想食太多肉汁嘅碟頭飯嘅我,湯嘅辣味不太重,唔食慣辣嘅朋友都唔洗驚飲唔到湯,餐飲叫了熱洛神花,怕酸味可以加糖,餐後飲咗可幫助消化㖭。
冬蔭功湯飯
2019-10-22
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
冬蔭功湯飯
2019-10-19 403 views
香港人加油 <懲罸泰基隆,燒雞腎必試! >😂深水埗 估唔到都幾多黃店 繼蘇媽同蕃茄師兄後 呢間同樣喺基隆街既泰基隆一樣, 其實1 年前我都食過一次 印像中係幾正 但今次心態唔同😂 由於太肚餓既關係 6 個朋友點左11 樣野 6,7 枝大啤 , 差唔多十杯泰式野飲 都係每人 24x, 一般人應該百零蚊 所以係十分抵食 👍🏻🍴海南雞半隻🐤半隻份量正常 個雞整得相當滑 雞胸都 ok如果凍多少少會更好 點 d辣醬 酸辣香 🌶都幾惹味 🍴生蝦 🦐生蝦都算厚肉生鮮 加生蒜 辣椒 我鍾意連埋底下既青瓜一齊食🥒大家要記得生蝦通常粒辣椒都有番甘上下辣 再點埋酸辣醬夠哂過癮😍 🍴燒鰂魚 🐟🔥鰂魚大大條 個皮唔食得 上層皮既鹽香落哂魚肉 魚肉比較煙靭彈牙 入面有好多香草增加香味🌿 點埋酸辣汁 襯啤酒正 🍴小食拼盤🔥春卷好香脆。入面有木耳蘿蔔粉絲 出面夠鑊氣 入面有口感 推介👍🏻蝦餅 出面可以再脆 d . 其實都夠脆 入面既蝦膠夠彈牙 都十分唔錯 🦐 札肉偏咸 肉質帶 d爽彈 要點蜜糖汁先得🍯最尾嗰個應該類似炸咸豬魚甘 都幾濃味 同香脆 點少少甜酸汁會好 d .🐽 🍴泰式椒鹽鮮魷🦑港式鮮
香港人加油
<懲罸泰基隆,燒雞腎必試! >😂

🍴海南雞半隻🐤

🍴生蝦 🦐

🍴燒鰂魚 🐟🔥

🍴小食拼盤🔥

🍴泰式椒鹽鮮魷🦑
港式鮮魷食得多 呢味泰式 比較多用炸蒜 紅綠椒一齊炒 帶有輕微濕度 但個鮮魷就炒得比較乾身 同香脆 椒鹽味都幾香 唔錯🔥

🍴串燒拼盤 🔥
豬牛雞 仲有平時少有既雞腎 🐤🐷🐮 雞肉比較彈牙 雞味都算濃 豬肉 個豬肉味幾香 牛肉好軟彈 應該係牛柳黎 三樣點 沙嗲醬都好正 個醬溝得幾好 , 而老板特登過黎提議 我地用酸辣汁點雞腎 個雞腎燒得好正 熟剛好又夠彈同入味 呢個必點 👍🏻

🍴炭燒豬頸肉🐷
豬頸肉未到超肥 少少肥 外面幾香脆 入面既豬肉味香濃 帶少少 juicy點下 d酸辣汁其實就好正🌶

🍴咖喱軟殼蟹 🦀
有洋葱 紅綠椒 既咖喱 一 d都唔辣 反而偏甜 軟殼蟹 就算浸住都幾香脆 而入面仲保留蟹肉汁 🦀另點既麵包 唔記得全名 係乜乜法包 包有 d香脆 最正係入面有芝士粒🧀 浸落去咖喱一齊食 好味

🍴冬蔭公湯 🍲
冬蔭公最緊要夠香濃 呢個整得十分唔錯 蕃茄辣椒香草 等等 湯底香濃 但口感唔厚 仲有大大件既雞脾菇 同蝦肉 🦐算落足料

🍴泰式菠蘿炒飯🍍
呢個有驚喜 炒得夠鑊氣 菠蘿肉熱得黎保留番酸甜味 肉鬆 🐷提子乾 等等 令到 飯每啖食落去更有層次感 👍🏻

🍴馬拉盞通菜🌿
呢個只要菜新鮮 再加埋 炒得夠鑊氣其實都冇得輸 我幾鍾佢既馬拉盞味幾夠咸香 如果多 d辣椒我會更滿意🌶

#泰國菜 #通菜 #菠蘿炒飯 #串燒 #生蝦 #蝦餅 #冬蔭功 #椒鹽鮮魷 #豬頸肉 #軟殼蟹

Score 平均分 <7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#泰基隆
深水埗基隆街241 號地下
~~~~~~~~~~~~
2019-10-17
2019-10-13 392 views
同男朋友撐枱腳,佢話嗰條街多咗好多餐廳所以拉我去食。一入到去右手邊見到泰國嘅佛像,一條細小嘅走廊,入到鋪入邊都幾大,光猛,乾淨。我哋都算早過去所以冇乜人。坐咗喺左手邊靠牆嘅四人枱。我哋叫咗海南雞飯,馬拉盞炒通菜,沙嗲串燒,同一罐可樂。海南雞飯啲雞都幾滑,但係冇乜雞味,男朋友話啲飯見到有白色嘅米唔合格,我食到有一舊雞有骨,可能係靠近軟骨位所以佢哋冇發現。附送嘅嗰個節瓜湯都幾甜。馬拉盞炒通菜有啲辣,但係幾惹味,出邊街多數馬拉盞都會有過鹹,佢就啱啱好。串燒叫咗豬/牛/雞各兩串,串燒配嘅嗰個沙嗲醬為串燒加咗分,食到粒粒嘅花生,牛就係醃左嘅,串燒黎講我就麻麻地。服務質素唔錯。

同男朋友撐枱腳,佢話嗰條街多咗好多餐廳所以拉我去食。

服務質素唔錯。
泰式海南雞飯
節瓜湯
泰式炒通菜(馬拉盞)
泰式沙嗲串燒(6串)
泰式炒通菜(馬拉盞)
2019-09-12 590 views
呢度嘅泰國菜只可以話正常, 我哋一共叫咗幾個菜包括泰式冬陰功湯,生菜肉碎包,燒豬頸肉,同埋雞肉炒河。先講雞肉炒河,味道一般,炒得唔夠乾。生菜肉碎包係最好味嘅燒豬頸肉嚟講應該係最差 笑得太乾懷疑係一早燒定然後再翻熱最後冬陰功湯味道都係一般

先講雞肉炒河,味道一般,炒得唔夠乾。

雞肉炒河

Type of Meal
Dinner
生菜肉碎包
2019-08-24 573 views
#中意嘅請分享請點讚🍻----------😋泰式菠蘿炒飯 $78開頭以為菠蘿炒飯得菠蘿同雞肉,點知有驚喜。有好多海鮮,有青口、魷魚和大蝦,全部都好新鮮。菠蘿粒都夠多,食到最後都仲有,炒飯炒到粒粒分明。面頭仲加左腰果同肉鬆,令口感更加豐富。😋泰式馬拉盞炒通菜 $58通菜可以揀蝦醬/馬拉盞/泰式炒通菜,今次就揀左馬拉盞炒通菜,佢係偏辣,每條通菜都有好香嘅馬拉盞汁,唔會太咸。😋芒果糯米飯 $48椰汁好濃又夠多,糯米飯暖暖地夠煙靭,唔會放得耐左變到好硬身。芒果份量好多,係成個芒果嘅份量,不過芒果唔夠甜。😋椰汁冰 $25椰汁冰雖然加左冰,但仲係好濃味好滑身,唔會太甜,岩哂解辣。----------😎支持小店系列😎呢間鋪頭係深水埗基隆街,成條街都有好多餐廳,而呢間就好多街坊幫襯,老闆仲好健談,如果諗唔到食咩可以問下佢有咩推介。佢地仲有好多海鮮,例如明爐烏頭、炒蜆、炒蟹。小編好支持小店,如果你地都有小店推薦,可以inbox我架。----------🔎泰基隆🚩深水埗基隆街241號地舖
#中意嘅請分享請點讚🍻
😋泰式菠蘿炒飯 $78

😋泰式馬拉盞炒通菜 $58

😋芒果糯米飯 $48

😋椰汁冰 $25
椰汁冰雖然加左冰,但仲係好濃味好滑身,唔會太甜,岩哂解辣。

😎支持小店系列😎

🔎泰基隆
🚩深水埗基隆街241號地舖
2019-07-07 672 views
一家人陪囡囡係深水埗參加完活動就係附近搵食,囡囡想食泰國菜,咁就上OpenRice睇下,見到食評唔錯,就決定食呢間。我哋嗌左冬陰公炒飯、泰式炒金邊粉、海南雞飯、泰式鳳爪、木瓜沙律加兩個椰青同一支啤酒最後加左兩串雞腎串燒。最後消費盛惠$417價錢相宜。食物味道都唔錯,但最後上既兩串雞腎顏色睇落就唔靚,試一塊之後頭先食嘅嘢都想嘔返出嚟,又酸又粟又臭,擺明壞左,老公試完話對筷子都臭埋🤮🤮🤮即刻同店員講,店員都馬上同我地話可以換其他,不過我地選擇取消呢兩串雞腎。埋單時收錢既唔知係咪老細,我就同佢講啲雞腎真係壞左,點知老細好唔耐煩咁答我:得啦得啦,啱啱拎出嚟,無壞到,應該係啲醃料既味!聽完O晒嘴,咁既態度,我真係想講我比錢你同我食晒佢!!不過我都係冇講到出口,但佢呢種態度就確係令人不滿!仲有啲嘢食完超級口渴,落味精應該都幾重手!都係咁話無下次!!👋👋👋