好耐冇去過泰國同食泰菜入天水圍去返間有泰國feel嘅餐廳懷緬下,門口打卡位放咗架tuk tuk,地方大,夜晚有live band駐場,吾怕嘈可以坐出面聽歌。朋友請食客吾想待薄我😂叫左二人餐,鹽焗烏頭轉左食咖哩龍蝦,不過龍蝦唔夠大,要加$150😅芒果軟殻蟹米紙卷好味,燒鮑魚、蝦餅、通菜,海南雞飯正常,不過不失,揸車入開新界遊可以一試😊Thai Food dinner 😊🥢Deep Fried Prawn Cake 🥢Thai Papaya salad 🥢Grilled Abalone & Scallops🥢Soft she’ll crab and Mango Rice Paper Wrap🥢Hainanese Chicken with flavoring rice🥢Curry Lobster with Singapore style & Roti🥢Wok Fried Morning Glory with Belachan

Thai Food dinner 😊
🥢Deep Fried Prawn Cake
🥢Thai Papaya salad
🥢Grilled Abalone & Scallops

2021-08-31 722 views
🎈泰聚>>>>>>>>>>呢間餐廳好得意,喺遠處就已經見到呢間餐廳!而且餐廳嘅格局好有泰國嘅氣氛!出面仲可以好方便泊車,非常適合一家大細喺度食嘢!>>>>>>>>>>最鍾意呢度嘅沙嗲串燒!燒得啱啱好,而且雞肉好好食!好滑嘅雞肉!加埋呢度秘製醬汁超正!!另外就係呢個泰式炒粉絲!泰式粉絲炒得好香好乾身!而且呢度嘅蝦都好大隻,好新鮮好彈牙!!
🎈泰聚
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>
2021-07-03 1483 views
同幾個朋友一齊出黎食飯,揀左呢間。在天水圍西鐵站傍,步行都係3-5分鐘。整體黎講都幾好,菠蘿炒飯幾有味,賣相都吾錯。而且椰菁都好多肉,好多菜都想揀,不過人吾算好多,所以食吾到好多款式。都幾特別,下次可以再試。
同幾個朋友一齊出黎食飯,揀左呢間。

在天水圍西鐵站傍,步行都係3-5分鐘。

整體黎講都幾好,菠蘿炒飯幾有味,賣相都吾錯。

都幾特別,下次可以再試。

2021-07-02
2021-03-31 1717 views
有次踩單車入到天水圍,踩到攰攰地想抖下叉下電,一search發現呢度有間幾隱世既泰國餐廳,一於試試佢,果日大約二點零鐘到餐廳,見有lunch set提供,一睇餐牌又幾抵wo,一主食送飲品大約45-50蚊Order jor泰式海南雞飯同肥牛湯河湯河屬正常水平,清清地都ok ga,而我同朋友覺得個海南雞飯都幾唔錯,大大碟好滿足,雞係雞脾肉,滑滑地,雞有雞味咁啦,雞油飯都幾有油香味,再飲埋凍飲真係叉充晒電,餐飯以50蚊黎講都算係咁

Order jor泰式海南雞飯同肥牛湯河
  • 海南雞飯
2021-03-10 1478 views
每次天水圍落車都會經過泰聚,今次就等我聚聚~ 由於餐廳是村屋改建,顯得分外有格調,而且地方比較大,坐得舒服註: 西鐵車站落車後,需行過一條小路,方可到達,附近有空地,方便駕駛人士兩伙子,一共叫左五樣野,飽到摸住肚腩走! 馬啦盞炒通菜大份算抵食,但通菜較淋身,個人覺得通菜要爽口先正,正常發揮咖哩軟殼蟹咖哩味太輕身,如果咖哩煮濃身D,會正好多,軟殼蟹太淋,炸粉太多,做唔到脆口感覺蒜蓉包炭香味好重,鬆脆,好香,加咖哩汁一齊食,不得了~ 炭燒羊架炭香味好重,羊架都比較大件,個醬不酸不辣,開胃又清爽金邊粉外貌取勝(笑),老蛋唔夠滑,芽菜唔係泰國肥身芽菜,芽菜唔夠多,金邊粉只得酸味,但勝在大份曹操吃雞肋,食之無味,棄之可惜整體而言,泰國菜好小可會難食,總算不過不失,兩個人落樓500幾,食物選擇較多,份量足夠,個人推薦炭燒食物~
每次天水圍落車都會經過泰聚,今次就等我聚聚~

兩伙子,一共叫左五樣野,飽到摸住肚腩走!

馬啦盞炒通菜
大份算抵食,但通菜較淋身,個人覺得通菜要爽口先正,正常發揮
馬啦盞炒通菜

咖哩軟殼蟹
咖哩軟殼蟹

蒜蓉包
炭香味好重,鬆脆,好香,加咖哩汁一齊食,不得了~

炭燒羊架
炭香味好重,羊架都比較大件,個醬不酸不辣,開胃又清爽

金邊粉
曹操吃雞肋,食之無味,棄之可惜

2021-03-09
  • 炭燒
2021-03-06 1055 views
早前限聚令嘅時候,好多地方都唔能夠去,唯有同朋友去咗下白泥露營。到走嘅時候,與附近冇乜嘢食大家都好肚餓,所以就揸車去咗出少少嘅天水圍搵嘢食而搵到呢間。泰國菜其實都幾難唔好食,就好似扎肉撈檬同埋龍眼冰呢兩味,但係開心嘅係佢有芒果糯米飯同椰青,唔係間間都見到。雖然嗰日本身係想食下午茶,但係份量非常之大,最後要兩個人share食先食得晒龍眼冰都幾好飲,但係留意冇得走甜,怕甜嘅可能要揀第二款飲品。芒果糯米飯有大大塊芒果,甜酸度適中,配合埋糯米飯非常之夾。略嫌忌廉重手左,有少少膩。椰青大大個,飲完之後亦都刮到好多果肉可以食。

扎肉撈檬

龍眼冰

芒果糯米飯

椰青大大個,飲完之後亦都刮到好多果肉可以食。
椰青
2020-12-06
Tea
扎肉撈檬
芒果糯米飯
椰青
2020-11-13 1303 views
聽講天水圍西鐵站隔離有間泰國野唔錯,叫泰聚 Thai Gather Restaurant & Bar, 今日就同男朋友去試試佢😍😍😍😍😍錦我地就叫左 鮮蝦刺身要等左好耐, 好食 不過唔夠凍😭😭海南雞飯,份量都好多,冇骨夠哂FRIENDLY🥰🥰🥰🥰泰式炸魚餅,份量都係好多,魚味香泰式炒粉絲,粉絲超多!不過肉就有少少唔夠,味道咸甜岩岩好
錦我地就叫左
 鮮蝦刺身
要等左好耐, 好食 不過唔夠凍😭😭
海南雞飯,份量都好多,冇骨夠哂FRIENDLY🥰🥰🥰🥰
泰式炸魚餅,份量都係好多,魚味香
泰式炒粉絲,粉絲超多!不過肉就有少少唔夠,味道咸甜岩岩好
依間泰國菜係天水圍西鐵站下面,本身係一幢三層村屋改裝而成嘅泰國菜餐廳,感覺都幾特別!因為餐廳周圍嘅環境都無高樓大廈,所以感覺好舒適🏡**********<泰式豬頸肉撈檬> $48一上枱個下覺得個賣相同平時唔太一樣,個底有好多檬粉,中間放左豬頸肉,最面就有大量嘅生菜絲、青瓜絲、蘿蔔絲同埋炸蒜!個汁同平時越式撈檬唔一樣,依個真係偏泰式,似平時用黎沾泰式生蝦個種味道😂**********<泰式炒金邊粉> $49依個炒金邊粉都好足料,有蝦、豆乾絲、蛋絲、芽菜,炒得濕度適中,味道甜甜酸醒好開胃,午餐黎講份量都好足夠🦐

**********
<泰式豬頸肉撈檬> $48
泰式豬頸肉撈檬

**********
<泰式炒金邊粉> $49
泰式炒金邊粉
$50 (Lunch)
泰式豬頸肉撈檬
泰式炒金邊粉
2020-06-07 1317 views
🥘天水圍泰聚📍地址:天水圍上墇圍地下5號地舖天水圍站E3出口,左手邊總評分 7/10食物⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️今次叫左太多野食,不一一介紹了✅係好味推介前菜🥗➡️金柚子蝦球沙律$98➡️蒜蓉包$38➡️牛油酥餅$38✅➡️青咖喱雞(小)$98✅主食🍱➡️馬拉盞炒通菜$68➡️豬肉碎生菜包$98✅➡️炭燒豬頸肉$88✅➡️沙嗲串燒$98➡️酥炸金沙骨$98✅➡️菠蘿炒飯$108➡️泰式炒金邊粉$88✅湯🥣➡️冬陰功湯$98甜品🍰➡️芒果糯米飯$68飲品🥤➡️椰青$40✅7人消費約$1400人均約$200
🥘天水圍泰聚
📍地址:天水圍上墇圍地下5號地舖
天水圍站E3出口,左手邊

總評分 7/10
食物⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️
服務⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢⭐️⭐️⭐️
今次叫左太多野食,不一一介紹了
✅係好味推介

Birthday
  • 醃肉碎生菜包
  • 泰式炒金邊粉
2020-05-25 1185 views
難得有間店肯送外賣嚟我住嗰度好快就煮好送到嚟,啲嘢仲好新鮮。生菜包難得生菜又多又大塊,肉碎味炒得好好沙嗲串燒肉唔鞋,正泰式炒雜菜種類多,醬料剛好,唔會太咸炒金邊粉煙煙Un Un,好大塊蛋其實3碟就夠,但偏偏叫咗4碟仲留咗大半兜炒粉聽日帶飯餐廳本身都好似好靚,下次都想試下堂食但我咁懶,朋友下次嚟應該會再叫外賣🤣🤣🤣
難得有間店肯送外賣嚟我住嗰度

好快就煮好送到嚟,啲嘢仲好新鮮。
生菜包
難得生菜又多又大塊,肉碎味炒得好好
沙嗲串燒
肉唔鞋,正
泰式炒雜菜
種類多,醬料剛好,唔會太咸
炒金邊粉
煙煙Un Un,好大塊蛋

其實3碟就夠,但偏偏叫咗4碟
仲留咗大半兜炒粉聽日帶飯

餐廳本身都好似好靚,下次都想試下堂食
但我咁懶,朋友下次嚟應該會再叫外賣🤣🤣🤣
炒金邊粉,肉碎生菜包,沙嗲串燒6串,泰式炒雜菜
2020-05-25
Delivery
炒金邊粉,肉碎生菜包,沙嗲串燒6串,泰式炒雜菜
  • 醃肉碎生菜包
  • 沙嗲串燒
2020-03-02 1518 views
可一不可在。坐左半個鐘。隔離枱一樣嗌介蘭炒肉片。遲黎先上岸....追問之後先話漏單。漏單就求奇炒左碟炒牛肉俾我地。原隻菠蘿炒飯無菠蘿。甘客人落order果時唔係應該一早講左先架咩?雖然我兩個人嗌3份餸係比較少。但唔該唔好當人乞兒..我食完都有權利加餸既。唔係求奇炒碟菜出黎敷衍人。一餐過後。淨係消費一碟炒菜。貼錢買難受。唔會有第二次黎食既機會價錢又唔係平...環境雖然好。但唔會第二次消費既機會....
一餐過後。淨係消費一碟炒菜。貼錢買難受。
唔會有第二次黎食既機會
2020-03-01
Dinner
2020-02-03 1477 views
今次在天水圍這間餐廳慶祝友人生日🎂而且我也是第一次去,環境真是不錯👍🏻🍴食物🍴1️⃣鹽燒原條烏頭$180: 魚皮燒得很香脆,肉質不會乾,配上醬汁味道不錯👍🏻2️⃣原個菠蘿鮮蝦雞肉炒飯$98: 外表有十分,份量亦很足,不過味道就很普通🤷🏻‍♀️3️⃣泰式蒜蓉炒椰菜苗$68: 份量很多,炒得很香,味道不錯👍🏻4️⃣串燒沙嗲(6串)$88: 有豬,牛,雞肉選擇,肉質不會燒得很乾,配襯沙嗲醬較好味😋5️⃣青咖喱雞$138(大):青咖喱不算很辣,但很惹味,雞肉普通沒什麼特別,建議配飯吃6️⃣泰式辣椒膏炒青口$138: 是我最愛餸菜之一😆青口很大,醬汁也很惹味,愛青口嘅朋友必點!7️⃣肉碎生菜包$98: 有豬,牛,雞肉選擇✨肉碎辣辣地很開胃,前菜必點8️⃣泰式炒金邊粉$88: 用蛋皮包住金邊粉,外表很吸晴❣️味道酸酸甜甜很開胃,炒得很不錯👍🏻🌀環境🌀可泊車,而且有露天座位座得很舒服😌空間感很大,談天/慶祝一流👍🏻👐🏻服務👐🏻店員會介紹餸菜,而且有禮貌,合格👌🏻⚠️總結⚠️價錢中上,但環境同食物質素都不錯,款式也很多✨可以再來😋

🍴食物🍴

🌀環境🌀
👐🏻服務👐🏻
店員會介紹餸菜,而且有禮貌,合格👌🏻
⚠️總結⚠️
價錢中上,但環境同食物質素都不錯,款式也很多✨可以再來😋
2020-01-24 995 views
如果唔係因為朋友住天水圍,恐怕真係唔會摸到呢度搵食。雖然似乎係村屋改裝,但地方卻鋪排得相當唔錯。特別係天氣乾爽,坐在外面食飯傾偈確實心曠神怡!鄉郊地方,泰菜卻相當地道。那窩芋頭飯,除咗香芋之外料多到數唔到;嗰窩青咖喱雞除咗好夾薄餅、蒜蓉包之外幾乎由頭帶到尾。條燒烏頭肉厚質軟,唔怪得潮州人稱之為「魚飯」,就算唔醮汁,味道都好清香。蝦餅同燒魷魚筒亦同樣有水準。最近要係埋單完全唔貴,包泊車。如果下次你唔覺意揸車撞咗入元朗或者天水圍,呢度的確可以一試!
Dinner
2020-01-22 826 views
今日約咗朋友去天水圍攞蘿蔔糕咁我揀咗天水圍西鐵站一出去唔洗2分鍾到嘅泰國餐館食lunch。呢間朋友未去過呀係喎,佢話環境幾舒服喎+仲有戶外位可以畀佢食煙。我就最鍾意食呢度嘅炒飯 我今日嗌咗個泰式雞肉炒飯…好大碟呀,朋友都話好味朋友呢就揀咗咖哩牛肉飯,朋友個牛肉飯佢話幾好喎唔太辣🤣我哋兩碟都清曬朋友杯凍檸茶就冇乜特別,我杯凍奶茶…多奶泰式味道唔錯等食期間,朋友見後面枱個個女仔都嗌碗泰式湯粉, 嘩咁大碗嘅,我話係呀呢度食lunch都幾抵食㗎+同埋都好大碗㗎🤣老闆唔知係咪見我朋友眼望望,即刻行過嚟話,使唔使嗌碗畀你食呀🤣🤣跟住我哋就話唔使嗱最後食到好飽好飽朋友話下次要帶公嚟食,哈哈。
今日約咗朋友去天水圍攞蘿蔔糕

朋友呢就揀咗咖哩牛肉飯,朋友個牛肉飯佢話幾好喎唔太辣
🤣我哋兩碟都清曬
朋友杯凍檸茶就冇乜特別,
我杯凍奶茶…多奶泰式味道唔錯
最後食到好飽好飽
朋友話下次要帶公嚟食,哈哈。
泰雞肉炒飯
Delivery
泰雞肉炒飯
2020-01-09 473 views
朋友帶我去是他家附近的泰國餐廳,因為不太肚餓嘅關係,其實都係點左幾樣嘢食。好大條嘅魷魚,加上醬汁好好食有好口感。今次食海鮮比較為主菜,由於好多香料條魚非常入味。飲吓嘢,食吓海鮮又一晚。最起碼坐得幾舒服啊。
好大條嘅魷魚,加上醬汁好好食有好口感。
今次食海鮮比較為主菜,由於好多香料條魚非常入味。

飲吓嘢,食吓海鮮又一晚。最起碼坐得幾舒服啊。