2021-03-15 496 views
串燒拼盤🍢(大)($108)真係勁耐冇食過串燒, 呢個拼盤都幾抵食, 雞/豬/牛每樣兩串, 仲有啲豬頸肉🐷 一份拼盤有曬我鐘意食既野真係超開心😚 呢度既串燒有啲偏乾, 不過個醬汁都幫佢加左少少分既😋 豬頸肉相對地比較惹味冬蔭原隻大蝦海鮮湯🦐($108)食泰國野又點少得冬蔭公湯呀🙃 因為我地怕會好辣所以叫左少辣, 出到黎既辣度我覺得啱啱好🌶 個湯keep住有個小火係下面熱住, 等佢唔會凍👍🏽 湯既配料都幾足, 有兩隻大蝦, 兩隻大青口同埋啲魷魚仔🤤 鐘意飲冬蔭公既你地應該會幾鐘意青咖喱🍛($88)青紅黃咖喱入面我最鐘意食青咖喱, 可能因為佢冇咁辣, 容易入口🤩 咖喱汁相當杰, 攞黎配蒜蓉包係最好既選擇😙 咖喱可以揀配唔同既肉, 始終都係覺得咖喱要配雞的🐔 雞肉勁嫩滑, 而且仲有三色椒同埋其他配料, 超好食😚海南雞飯🐓($78)真係好掛住新加坡既海南雞飯, 又平又好食🥲 呢度既雞相對地比較肥同埋皮比較厚, 對於唔食肥膏既我係冇咩肉食🤭 但係佢既雞油飯係超級香雞油味得黎食落又唔會覺得油膩👍🏽 唔食咁多雞都可以食多啲飯😂飲品方面我地叫左超級淡味但係有好多龍眼肉既龍眼冰🧆 ($28)超濃味既班蘭
串燒拼盤🍢(大)($108)

冬蔭原隻大蝦海鮮湯🦐($108)

青咖喱🍛($88)

海南雞飯🐓($78)

飲品方面我地叫左超級淡味但係有好多龍眼肉既龍眼冰🧆 ($28)超濃味既班蘭椰子奶🥥($36)我覺得度既奶類飲品比較出色😙

呢間餐廳性價比幾高, 價錢十分親民, 如果多人去可以叫多啲小食share👍🏽 不過佢啲分店主要都係曬九龍, 希望可以開多幾多分店大家都食到
2021-03-11
Dinner
  • 海南雞飯
2021-04-11 28 views
約朋友旺角行街搵飯食, 聽聞油麻地多一間黃店選擇, 而且好近地鐵站, 所以就去幫襯下味道可以 有進步空間 豬手可以再淋d食物質素不過不失, 勝在份量足夠, 價錢合理四個人食咗咁多嘢🤭 捧住個肚每人都係250下次可以再encore👌
味道可以 有進步空間 豬手可以再淋d

食物質素不過不失, 勝在份量足夠, 價錢合理

四個人食咗咁多嘢🤭 捧住個肚每人都係250

下次可以再encore👌
2021-04-09 0 views
今日漫行街街,肚餓就醒起有youtuber 介紹過嘅呢間抵食嘅樓上餐廳,于是就揾上嚟試吓,果然不錯(當然以性價比計)!就以以下的形容句子來評價罷……樓上鋪,環境好,食物高,招呼到,此店靠譜靠譜!
樓上鋪,環境好,食物高,招呼到,
此店靠譜靠譜!
2021-04-05 0 views
💟泰皇咖喱軟殼蟹釀巨型麵包 [$178]咖喱真心係泰式咖哩嗰隻味 鍾意食包嘅我真係瘋狂點!瘋狂食!唯獨係軟殼蟹反而有啲遜色 炸得脆但唔係好新鮮 揀青口應該會比較穩陣💟馬拉盞雞肉炒粉絲 [$78]夠飽肚同多肉嘅粉絲!雖然我食得多馬拉盞通菜 好濃味嗰啲 但粉絲來講都係唔好咁濃好 呢個個味道我覺得適中嘅 同我食嗰位就食到清左隻碟 係咁話好好食🤣🤣🤣🤣整體來講質素唔差幾好食 我覺得午市更加抵食 大家一定都要試下呀!!
💟泰皇咖喱軟殼蟹釀巨型麵包 [$178]
咖喱真心係泰式咖哩嗰隻味 鍾意食包嘅我

💟馬拉盞雞肉炒粉絲 [$78]

呢間餐廳之前食過觀塘分店覺得唔錯,今次就嚟食油麻地分店,估唔到食物質素差咁遠! 一早喺OpenRice訂咗位,去到準時入座,叫完嘢食之後第一碟上菜係生蝦!我哋3個人每人食一隻都覺得非常之唔新鮮,蝦好「梅」,「梅」到林patpat, 感覺就好似解凍咗好耐唔新鮮嘅生蝦,之後同店員反映,話覺得唔太新鮮,我哋都係唔要。店員唔覺得有咩問題,仲堅持覺得啲生蝦冇問題。我哋話因為生嘅唔新鮮怕會食咗唔舒服,成碟俾返佢,叫佢可以自己試吓。因為始終疫情問題,晚市恢復冇耐,好多餐廳都會有較多存貨,而有機會令到食物新鮮度有所影響,同埋食落口感我哋每一個都覺得有問題!喺整個過程之中我哋從來冇諗過要退錢或者叫佢拎過碟新嘅出嚟。因為我哋真正想話俾佢知係食物問題!之後另一個店員聲稱自己試咗覺得冇問題,咁我哋亦都冇再同佢討論。佢哋話其他客人食咗都冇問題。 成餐飯我哋都叫咗好多食物,其他食物我哋完全冇話有問題,好唔好食另計。但係生蝦真係有問題!到埋單我哋一樣係照俾埋生蝦個錢,佢亦都照計我地。其實冇問題,我哋絕對係認為食物質素有問題而反映,如果唔係都唔會成碟冇食俾返佢,但係餐廳嘅回應實在令人失望! 以後都唔會去!以下係我哋叫

以下係我哋叫咗嘅食物!

生蝦刺身10隻$98
馬拉盞炒芥蘭$68
椰青2個$46@
龍眼冰
2021-03-16 200 views
上次經過將軍澳分店已經好想試🥺,可惜好多人排隊未有機會。今次咁啱嚟到油麻地又想食泰國菜,就上嚟碰吓運氣,成功入座✌🏼。青咖喱雞 $88;蒜蓉包 跟咖哩加 $30 + 10%青咖喱帶啲甜甜地微微辣🌶好開胃,咸香鬆軟既蒜蓉包🧄索晒青咖喱汁,極度邪惡。雞肉🐔唔算多,都比較碎。咖哩特別在佢有好多蔬菜喺入邊,有四季豆、椰菜花🥦、豆角,不過好失望嘅係佢嘅薯仔🥔好生,仲係爽脆嘅階段,一啲都唔入味。生蝦刺身 $98(十隻)+ 10%偏向細隻,而且雪藏味好重,冇乜蝦🦐嘅鮮味。好彩個汁酸酸甜甜辣辣🌶幾好食,靠個汁挽回左啲分數。原個椰香海鮮焗飯 配椰青水一杯 $138 + 10%原本對呢個飯都冇乜期待,但入口竟然咁新穎。面頭好似白汁既芡汁好重椰汁味🥥,包住魷魚🦑、蝦同青口。最上面既蝦反而似裝飾多,芡汁入面既蝦🦐比較好食。而估唔到既係連個炒飯底都超重椰香,連埋椰肉一齊炒,口感豐富左,椰味再加強提升🤤。配埋杯清甜椰清水,解膩之餘,仲多一重享受。希望下次再黎試多啲唔同野,係鬧市區既泰國菜黎講都算唔錯,而作為同路人更加值得支持💪🏻。

青咖喱雞

原個椰香海鮮焗飯 配椰青水一杯 $138 + 10%

椰香海鮮焗飯
椰青水
2021-02-26 932 views
今日嚟到油麻地呢間新開嘅泰cool食泰國菜泰式雞肉炒金邊粉 $58呢度泰國餐廳就梗係要食我最鍾意嘅金邊粉啦,呢度嘅金邊粉大大碟,炒得好香好入味,香料配菜等又多,好味又抵食👍🏻👍🏻炸蝦餅配無骨鳳爪 $58另外叫咗個炸蝦餅配無骨鳳爪,炸蝦餅大大塊,厚肉,蝦味又重,配埋泰式甜酸汁就更加引人入勝,好食😋毛骨鳳爪沙律有好清新,好食👍🏻👍🏻另外加$10就可以有個生菜包,幾抵食😋😋另外仲叫咗杯泰式奶茶,大滿足❗️❗️
今日嚟到油麻地呢間新開嘅泰cool食泰國菜
泰式雞肉炒金邊粉

泰式雞肉炒金邊粉 $58

炸蝦餅配無骨鳳爪

炸蝦餅配無骨鳳爪 $58

毛骨鳳爪沙律有好清新,好食👍🏻👍🏻

另外加$10就可以有個生菜包,幾抵食😋😋

另外仲叫咗杯泰式奶茶,大滿足❗️❗️
泰式雞肉炒金邊粉
炸蝦餅配無骨鳳爪
2021-01-14 793 views
泰皇咖喱軟殼蟹釀巨型焗麵包 $178呢個真係超級超級推介!!!啲咖喱好香 入面仲有好多薯仔粉粉地融入左咖喱汁入面 啲軟殼蟹大大隻 全部都脆卜卜架 拎少少麵包浸落啲咖喱汁度 一啖咬入口(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)啲咖喱汁滲咗入麵包度仲好味 份量真係超夠飽 3-4人都得! 我哋兩個人完全食唔晒TvT-冬蔭原隻大蝦海鮮湯 $108一黎到好香椰汁味😍入面好足料雖然唔無傳統冬陰功湯咁辣但係入面都有成四五隻大蝦 隻隻都好鮮甜(≧▽≦)鍾意冬蔭功湯但係又唔食得辣嘅啱晒!!整體黎講都算唔錯 不過價錢就有小小太貴 我地本身係坐二人枱 d野食太多放唔哂 餐廳d同事都盡快幫我地轉左4人枱 實在太好(^з^) d職員服務態度都好好
泰皇咖喱軟殼蟹釀巨型焗麵包 $178
呢個真係超級超級推介!!!

-冬蔭原隻大蝦海鮮湯 $108

Other Info. : 係油麻地地鐵站隔離C exit 一上到去就已經坐滿哂人,要拎飛等位不過好快就入到去 入面超多人啊(如果要去早啲訂位啊大家)
Celebration
Birthday
2021-01-04 559 views
💛泰COOL·我哋其實嗌過兩次架啦 不過我覺得佢啲粉麵飯好食啲咖喱就一般啲 不過成個農夫包咁樣嗌返屋企食真係好開心 所以我都將佢擺咗係cover😈·泰皇咖喱軟殼蟹釀巨型麵包$152呢個計埋九折再減埋餐廳既優惠券真係超平🤩佢呢個麵包係空氣感多啲嘅 所以我哋兩個人都輕鬆食晒不過我自己覺得佢個個咖喱味單調啲 所以冇乜層次感 唔夠滿足🤔之後佢入面有2隻軟殼蟹 真係好足料 但係味道就正正常常🤣·#rbyeat#rby東南亞菜#rby💛#rby油麻地 #rby觀塘 #rby將軍澳·📍油麻地彌敦道483-485A號Le Chateau1樓📍觀塘鴻圖道48號新榮大廈1樓📍將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G25號舖
💛泰COOL

📍油麻地彌敦道483-485A號Le Chateau1樓
📍觀塘鴻圖道48號新榮大廈1樓
📍將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G25號舖
2021-01-01 446 views
油麻地樓上的泰國小店,非常近地鐵站!地點好方便!食物質素雖然一般,但係勝在份量非常足夠,而且價錢亦相當合理,店內環境寬敞,座位足夠,空間感好好,一點擠迫的感覺也沒有!
油麻地樓上的泰國小店,非常近地鐵站!地點好方便!
2020-12-30
$60 (Tea)
2020-12-22 422 views
我岩岩搬嚟油麻地, 諗住試下附近嘅泰國菜, 比我喺網上搵到呢間就試下啦! 我叫了個陰功湯河 , 我從未食過咁厚嘅河粉, 好難食! 而我老公就叫咗一個海鮮炒飯, 啲飯仲未煮透, 有啲飯個心係實嘅! 我老公咪對食你挑剔嘅人, 放得入口都話幾好食嘅人, 連佢都話唔好食, 可想而知佢嘅質素! 另外見可以加18蚊有個炸魚餅, 就加埋, 點知一打開係4嚿好的骰嘅炸魚餅, 咁我都好中肯嘅, 炸魚餅味道係唔錯! 如果比我再揀, 絕對唔會再有下一次, 又貴又唔好食!
冬陰功海鮮湯河
海鮮炒飯
海鮮炒飯
炸魚餅
TakeAway
2020-11-27 361 views
周末來到彌敦道嘗嘗泰式下午茶,餐廳開揚清靜,靠窗位置還可以欣賞街景,非常適合想坐久一點的朋友。|泰式芒果牛肉沙律 🥗 $48|✨超級推薦!很有夏天的感覺🔥牛肉口感煙韌,有股香茅的味道,與酸甜的芒果粒很相襯,酸辣汁辣勁十足,非常刺激味蕾!|泰式豬手飯 $58|賣相精緻,豬手件非常入味,肥瘦均勻,還有鹹酸菜增加味道層次!醬汁很濃郁,配飯一流!這裡餐點頗多選擇,下午茶有輕食也有正餐,還附送飲品,但覺得下午茶也要加一服務費有點不划算🤨不過勝在環境舒適,可以再戰!

|泰式芒果牛肉沙律 🥗 $48|

|泰式豬手飯 $58|

2020-11-16 314 views
之前食過觀塘分店,味道都唔錯而家油麻地都開左即刻book去試下🙈油麻地分店環境闊落d,卡位都多d如果多人可以book圓枱坐 方便傾計😙必叫的冬陰公原隻大蝦海鮮湯👍🏻👍🏻👍🏻大蝦好大隻好爽口🍤仲有青口同其他海鮮,好足料份量大約有6碗左右😌馬拉盞雜菜粉絲煲🥘正常味道,不過不失炒得幾有鑊氣串燒拼盤(大)🍢🍡雞牛豬各有2串🐔🐮🐷仲有拼埋豬頸肉$108 既價錢好抵食👍🏻佢配既沙嗲醬汁好好味😋芒果糯米飯🥭甜品份量好細份 (圖文不符的)😂😂d飯同椰汁熱辣辣咁上🥥可惜佢個芒果唔甜偏酸😖
之前食過觀塘分店,味道都唔錯
而家油麻地都開左即刻book去試下🙈

油麻地分店環境闊落d,卡位都多d
如果多人可以book圓枱坐 方便傾計😙

必叫的冬陰公原隻大蝦海鮮湯👍🏻👍🏻👍🏻
大蝦好大隻好爽口🍤仲有青口同其他海鮮,好足料
份量大約有6碗左右😌

d飯同椰汁熱辣辣咁上🥥
可惜佢個芒果唔甜偏酸😖
2020-09-28
2020-11-12 256 views
係油麻地地鐵近近地就搵間食lunch~真係好近,c出口一出去行一分鐘左右見到個餐牌都幾抵食就上左去試一人大概$58左右- 豬頸肉撈檬 (9/10)出奇地驚喜可能因為我好喜歡蒜味🙈個魚露加左蒜撈啲檬,我覺得好好食!味道濃!豬頸肉亦燒得剛剛好~好味道呢- 巨型麵包配咖哩牛腩 (8.510)都真係幾巨呀!好滿足啲汁都好夠呢~食極都有汁~牛腩加薯仔都ok好食呀內裡環境唔係話特別好因為行過隨心揀,無諗過咁好食呢~
係油麻地地鐵近近地就搵間食lunch~
真係好近,c出口一出去行一分鐘左右
見到個餐牌都幾抵食就上左去試
一人大概$58左右

- 豬頸肉撈檬 (9/10)
出奇地驚喜
可能因為我好喜歡蒜味🙈
個魚露加左蒜撈啲檬,我覺得好好食!
味道濃!
豬頸肉亦燒得剛剛好~好味道呢

- 巨型麵包配咖哩牛腩 (8.510)
都真係幾巨呀!好滿足
啲汁都好夠呢~食極都有汁~
牛腩加薯仔都ok好食呀

內裡環境唔係話特別好
因為行過隨心揀,無諗過咁好食呢~

2020-11-06 330 views
每次食泰菜必叫的鮮蝦,唔點醬汁要試吓新唔新鮮,冇腥味可以一試。睇咗食評才試的生菜包,分量比想像中多,有10塊生菜,有1塊生菜有啡色,主動叫佢換都冇聲氣,好食。我係晚飯第一輪有8成入座率,啲侍應生嘅服務態度很好,我坐門口左邊,廚房的另一邊,很寧靜舒服。入座時溫馨提示90分鐘,上菜快侍應快回應不會趕,整體滿意。現上載晚飯Menu作參考。
蝦刺身,8隻
2020-10-30