2020-06-16 8743 views
食過夏蘭的晚餐,款式精緻兼美味,店舖裝修高雅,見對面同集團的鉄板燒好似唔錯,一於試試,補祝Honey疫症期間的生日。我以為夏蘭有靚景,這邊沒有,卻發現這裡同樣可望港島,景色優美。它的Tasting Menu 有8道菜,每位$680-,另收加一,以高級餐廳來計,不算貴。頭盤是螢光魷魚,之前未食過螢光魷魚,不知味道如何。上枱見其擺放精美,放一隻入可,魷魚子在口裏爆發,一陣醬爆的海鮮精華在刺激每一個味蕾,十分之好味。加埋旁邊的柚子醬,是另一種清新口味。作為「開場白」,已勝一籌。👍🏻👍🏻👍🏻接著是香煎日本文蛤(即大蜆),蜆肉肥美,配以海蜇,味道鮮美。😃😃😃第三道菜是香煎鵝肝配士多啤梨汁,一上枱已聞到陣陣鵝肝的香味,切一片試試,煎得啱啱好,無過火。鵝肝的肥美原汁原味,配以士多啤梨汁,甜甜酸酸的,剛好平衡其肥膩。👍🏻👍🏻👍🏻 (註: 一聞到咁香,掛住食,竟然忘記影相。)鐵板大蝦蝦身不算很大,但蝦很新鮮,肉質彈牙,配埋牛油忌廉汁,香甜幼滑,yummy! 蝦頭還有香甜的蝦膏,雖然不健康,還是俾我KO了。😋😋😋食咗咁多道菜,侍應給一杯冰凍的柚子汁,清清口腔。之後上昆布汁鮑魚,鮑魚先在鐵板燒香,伴以昆布調

食咗咁多道菜,侍應給一杯冰凍的柚子汁,清清口腔。

之後上昆布汁鮑魚,鮑魚先在鐵板燒香,伴以昆布調較的汁,強化了海鮮的鮮味。鮑魚煎得啱啱好,十分之彈牙,很有咬口。而味道比清蒸香濃,比炆燉清淡健康,一絕。👍🏻👍🏻👍🏻

牛肉是美國牛仔肉,同樣煎得靚,肉質輭滑有牛肉香,伴以炸香的蒜片,好好味。😀😀😀

炒飯和味噌湯緊接牛肉上枱,變咗有香煎牛肉伴飯,有心思。👍🏻👍🏻👍🏻

甜品是士多啤梨芭菲和黑糖雪芭伴抹茶豆腐,全部不太甜,好味。我喜歡士多啤梨多啲,酸酸甜甜的,開胃。😀😀😀

臨尾我以一杯香濃咖啡作結束,Honey 叫了薄荷茶。咖啡是典型日式碳燒咖啡,香醇易入口,正合我意。👍🏻👍🏻👍🏻

這個Tasting Menu,由頭到尾都咁好味。
2020-05-14
  • Tasting  Menu
6 day(s) ago 0 views
好耐冇寫食評,今次再來海賀,發現出了一個叫時令精選的套餐,突然想寫一下,先來的是頭盤,比目魚甜甜酸酸的,是開胃菜再來是鐵板蠔,是熱食,鮮甜可口鵝肝,外脆內軟,配合甘筍汁不錯鮑魚有點硬,但可接受真鯛配舞松茸湯,鮮嫩滑湯清甜米國牛,一般,配料比較咸,牛有牛味炒飯同湯都偏咸,但尚可接受甜品有黑糖雪芭豆腐同白酒萄葡,不算特出,但有創意總結來說,今日中午呢餐價錢合理,服務很好,地方環境音樂,坐位舒服也有開揚海景!大部分菜色都有講解,食晒全個餐,剛剛好夠飽腹,唔錯
好耐冇寫食評,今次再來海賀,發現出了一個叫時令精選的套餐,

突然想寫一下,先來的是頭盤,比目魚甜甜酸酸的,是開胃菜

再來是鐵板蠔,是熱食,鮮甜可口

鵝肝,外脆內軟,配合甘筍汁不錯

鮑魚有點硬,但可接受

真鯛配舞松茸湯,鮮嫩滑湯清甜

米國牛,一般,配料比較咸,牛有牛味

炒飯同湯都偏咸,但尚可接受

甜品有黑糖雪芭豆腐同白酒萄葡,不算特出,但有創意

大部分菜色都有講解,食晒全個餐,剛剛好夠飽腹,唔錯
6 day(s) ago
$780 (Lunch)
2020-11-19 0 views
老公生日想食鐵板燒,上網搵左呢間見到環境同食物相都唔錯,決定試一試預先whatsapp 訂咗個生日dessert 比老公$288上到去環境唔錯,預先訂咗窗邊位置、但樓層可能唔係太高、海景唔係睇得太清楚、樓既境比較多點左個二人套餐$2980,一共10道菜、再加左個烏冬,雞軟骨小食,另外再加一支白酒$190,加埋一、買單差不多$4000食物一般不是太出色,沒什麼特別感覺所以沒有特別推介、量還可以,但味道真係一般

食物一般不是太出色,沒什麼特別感覺
所以沒有特別推介、量還可以,但味道真係一般

2020-11-03
Dinner
Birthday
2020-11-13 135 views
選擇海賀, 係因為佢地既10周年特價套餐 $680, 實在吸引 . 可惜, 以後一定唔會再去! 我地大約6pm 已經入場, 當時餐廳未有任何客人, 我們是第一pair 客人, 待應竟然安排我地坐鉄板燒位, 但係唔係正中對正chef位, 而係最則邊位, 即情係門口位. 坐左十分鐘, 我見都無客, 便要求換位. 開頭想換窗邊維港view, 待應話full booking. (但我已經成個月前book...) 咁我話換去鉄板燒正前面得唔得? 待應先免為其難俾我地換. 一開始已經感受到 服務 好一般.......然後我地就叫左2個 $680 餐 再加左半板海膽 $480 ...........老實講, 食材的確好新鮮, 見到隻鮑魚仲郁郁下, 食落口都好鮮味. 海膽都好甜, 一D都唔腥. 可惜服務真係唔太出色, 收成千蚊一位.....服務似係一般普通餐廳, 絕對唔似曾經擁有米芝蓮.- 食物上桌冇介紹- 新一道菜上之前又唔收走上一道 - 待應影相技巧係零 - menu 上甜品寫左係 桃雪芭, 點知原來改左 咩 白酒浸提子芝士.....我6PM 就到....唔會係賣哂吧......一開始好唔講講返整

- 食物上桌冇介紹
- 新一道菜上之前又唔收走上一道
- 待應影相技巧係零

講返整體個menu唔驚喜, 樣樣野食只係用新鮮食材, 絕對唔會嘩嘩聲, 唔會好想食多次, 冇層次, 唔特別. 俾得呢個價, 可以有更多更好既選擇.
即係海膽好食唔能夠代表chef 既廚藝.
2020-11-10
  • 海膽
2020-10-28 947 views
又到了開心星期五,所以兩個人又飛出城市食個靚lunch! 雖然知道呢間都係食環境,不過因為未試過,都係決定探個究竟☺️☺️ 門口就已經擺左個周年menu特價套餐,就食呢個啦!一坐低就食個salad,飲啖白酒先師傅比較嚴肅內斂,沒什麽交流。鵝肝是正常水準,corn sauce幾好味最期待龍蝦,不過份量少睇埋個和牛,嘩!得六粒🙄好彩有炒飯,否則唔夠飽!這裏的炒飯不落蔥,只落紫蘇葉味道好淡的炒野菜,究竟點解?

門口就已經擺左個周年menu特價套餐,就食呢個啦!

一坐低就食個salad,飲啖白酒先

最期待龍蝦,不過份量少

睇埋個和牛,嘩!得六粒🙄

好彩有炒飯,否則唔夠飽!這裏的炒飯不落蔥,只落紫蘇葉

味道好淡的炒野菜,究竟點解?

2020-08-28
$800 (Lunch)
2020-10-24 928 views
慶祝結婚紀念日,這是一個不錯的選擇。環境舒適,望的是維港景色。我們選了十週年紀念晚餐,每度菜也很精緻,味道也很好。較喜歡鵝肝,伴粟米的醬汁很特別。鮑魚伴著海草汁的口感很清新。蝦及文蛤一般,牛肉厚燒的味道很好,不過牛肉的份量比較少,伴菜較多。最後的甜品,黑糖雪葩伴紅豆綠茶豆腐很吸引,我選的白桃芭菲帶點酒香也令人陶醉。很感謝服務員的週到及體貼,上菜速度是剛剛好,讓我們聊聊天,慢慢地細嚼品嘗,是一個愉快的晚上。
2020-10-23
Anniversary
  • 法國鵝肝
我係10月14號食完餐廳的10週年鐵板燒套餐,認為餐廳的服務及食物水平要改善。首先,坐低後,侍應完全忘記比餐牌。而當日我坐的位置,燈光十分暗,要用手機的光照明先睇到餐牌的字。食物質素:頭盤個個魚好腥;蝦不夠新鮮彈牙;鮑魚十分難切開,亦都沒有鮑魚/ 海鮮味;美國牛及加錢的和牛都沒有牛味,和牛沒有油脂香;炒飯好大陣紫蘇葉的草青味...到甜品,已order 左,但好耐都未送到...其實只是2個雪芭,唔明為何等候時間要甘耐?2個人共付了$17xx, 價錢與服務及食物質素不符,好失望的一個晚餐。這個價錢有很多好好的選擇!
首先,坐低後,侍應完全忘記比餐牌。

2020-10-14
2020-10-07 1130 views
機會嘅嘢話嚟就嚟咁岩見到餐廳十週年鐵板燒大割價!8樣野有甜品同咖啡茶,閑日去都幾full.先嚟個頭盤食沙律,好refreshing有豆有番茄有魚仲有啲酸酸味味汁mix埋好開胃~大大舊鵝肝唔吝嗇用咗粟米蓉襯底幾新鮮,加埋酸酸地嘅汁好開胃真係幾大嚿食完有啲漏。講到食鮑魚#朕敢認第二冇人敢認第一 鮑魚爽口容易咬唔係食擦子膠加埋個昆布湯恰到好處 , 差啲連個汁都想飲埋!厚燒美國牛肉好嫩滑脂肪比例分布平均,有唔同調味料可以mix&match! 個飯有啲伏好多飯焦咬唔爛仲要冇咩味。男士注意⚠️個湯飲完縮一縮會腎虧~嗰兩杯懶靚嘅甜品就麻麻,如果慶祝生日紀念日就要加$60就有一舊芝士蛋糕唔係好大架咋都幾貴。總括嚟講性價比係高有無敵維港景,要溝女又唔想洗咁多錢無得輸 $880減到$680 (利申:唔知呢個優惠仲有無最好打去餐廳問一問先)-📍 鐵板燒海賀 (尖沙咀)

📍 鐵板燒海賀 (尖沙咀)
2020-09-10
Anniversary
2020-10-06 723 views
呢間野係穩陣的好食啦~冇咩特別但唔會驚嚇手卷同壽司冇咩驚喜, 都係標準水準呢個鱈魚非常唔錯可能食鐵板燒先會驚豔, 呢日lunch食既野冇咩特別顯得到呢間餐廳的功駕
2020-08-31 2582 views
好慶幸,喺生日前,疫情終於好轉,亦放寬晚巿可以堂食。所以老公帶我食返餐!餐廳安排咗我地坐窗邊,天公造美,可以飽覽維港景色。7色刺身,一貫作風,極度新鮮,柚子汁拼𩶘魚刺身直係食到『嘩』一聲,非常之夾,而且大拖羅入口即化又無筋!剛好餐廳做推廣,10周年套餐,必試。日本文蛤,表面煎得香脆,蛤肉好嫩,吞左後口腔仍然好鮮甜!煎鵝肝,配上粟粉醬,香脆內軟,唔油膩牛扒5成熟,我對碟上嘅洋蔥另眼相看!配上酸汁食,入口清爽亦解膩!一d都唔辣!好味店員好nice!場地好靚,性價比高!

餐廳安排咗我地坐窗邊,天公造美,可以飽覽維港景色。

剛好餐廳做推廣,10周年套餐,必試。

日本文蛤,表面煎得香脆,蛤肉好嫩,吞左後口腔仍然好鮮甜!

煎鵝肝,配上粟粉醬,香脆內軟,唔油膩

店員好nice!場地好靚,性價比高!
2020-08-06 2659 views
.限聚令繼續生效期間惟有睇番之前嗰啲美食照📷海賀一直是我很喜愛的日式餐廳位於The One 19樓同Harlan’s 係相連架Lunch set 可選主菜一款或兩款可於自助沙律吧任食有魚生,有Parma Ham, 有味噌牛肉已經好豐富😋😋😎兩個人叫了四款主菜分別選了燒鮑魚,珍寶帶子scallop, 頂級牛柳,鵝肝Foie GrasAbalone 超超鮮甜肥美丫🥰Scallop 好大粒,好juicy 同彈牙🥺見到鵝肝的油嗎?油脂分泌平均,表面煎得脆脆的,入口即化好滿足❤️❤️牛柳都不錯,調味岩岩好,牛肉味頗重亦juicy 😌仲有迷你魚生飯或炒飯最後仲仲仲有雪糕🍦和咖啡☕️是我喜歡的綠茶🍵味口感一流大大大🈵足不知幾時先可以再訪了.Lunch set主菜一款: $280/ head主菜兩款: $348/ head以上價錢未連加1️⃣服務費值得讚揚所有服務員💁‍♂️💁的態度,好friendly 的~~~
[鐵板燒海賀]
限聚令繼續生效期間
惟有睇番之前嗰啲美食照📷
海賀一直是我很喜愛的日式餐廳
位於The One 19樓
同Harlan’s 係相連架
Lunch set 可選主菜一款或兩款
可於自助沙律吧任食
有魚生,有Parma Ham, 有味噌牛肉
已經好豐富😋😋😎
兩個人叫了四款主菜
Abalone 超超鮮甜肥美丫🥰
Scallop 好大粒,好juicy 同彈牙🥺
牛柳都不錯,調味岩岩好,牛肉味頗重亦juicy 😌
仲有迷你魚生飯或炒飯
主菜一款: $280/ head
主菜兩款: $348/ head
以上價錢未連加1️⃣服務費
2020-02-10
$350 (Lunch)
  • 鵝肝
  • 帶子
2020-07-11 1648 views
Comfortable decoration and overall environment. You could overview the harbour from the curtain glass wall. The chef was nice and eager to share the cooking knowledge. The food was fresh and delicious. We chose the 10th anniversary dinner set and it was worth the price. To conclude, it was a very nice dining experience. Will definitely visit again.
2020-07-08
2020-07-07 2253 views
平時business meal簡唔到依間餐廳,因為一定爆budget. 不過難得有個十周年餐 可以within budget 即book😍環境方面係the one上面好方便,景色都好開揚😍 內在環境都幾舒服 枱既距離唔近1. 螢光魷魚: 酸酸甜甜好開胃2. 香煎文蛤:調味出色 不過個蛤本身既味唔出3. 香煎法國鵝肝:超香既鵝肝!熱辣辣 酸酸既汁中和番鵝肝既油份 好正!4. 鐵板大蝦:勁juicy既大蝦。個汁都好夾!5. 鐵板昆布蒸鮑魚:個人覺得比較有咬口 牙力弱既應該唔太岩6. 美國牛肉厚燒:.勁好食!! 叫左medium rare 岩岩好 配個醬都好香 如果可以再多d就好。另配既蒜片同洋蔥絲都好夾!7. 飯 漬物 味噌湯: 因為低碳所以冇食飯 其他正常8. 黑糖雪葩伴綠茶豆腐:依個真係幾普通 個綠茶豆腐冇咩味。黑糖味既冰都冇咩特別最愛牛》鵝肝〉 大蝦總結黎個依個set menu既價錢有依個質素既野食同環境同服務係抵!如果有慶祝生日/節目更值得一黎!!

1. 螢光魷魚: 酸酸甜甜好開胃

2. 香煎文蛤:調味出色 不過個蛤本身既味唔出

4. 鐵板大蝦:勁juicy既大蝦。個汁都好夾!

7. 飯 漬物 味噌湯: 因為低碳所以冇食飯 其他正常

最愛牛》鵝肝〉 大蝦

• 燒大蝦
  • 美國牛肉厚燒
2020-06-28 1719 views
朋友生日,一行四人係星期日食lunch,有位朋友想食鐵板燒,最後book咗尖沙咀呢間鐵板燒海賀,十分期待,好耐沒有食鐵板燒。夏天天氣實在太熱啊,所以我哋沒有揀選鐵板燒枱而是着一坐四人枱。餐廳喺The One 19樓,坐喺窗邊位,天氣晴朗☀️,望出窗外好靚嘅維港景色。四人叫咗兩個商務套餐,食物份量非常足夠,味道比預期中好味。前菜沙律和燉蛋,跟住係香煎鵝肝,我觀戰的外脆內軟,配上黑醋醬和特制醬汁,去除鵝肝的油膩,非常開胃,然後係鐵樣燒龍蝦,再淋上濃郁龍蝦汁,肉質鮮甜彈牙,好juicy, 亦好多蝦膏。再來另一主菜是A4和牛,切粒上碟,配上香脆子蒜片,岩鹽,黑胡椒粒,mustard 同洋蔥絲,和牛油脂十分香,亦係外層脆皮,咬落油脂充滿口腔。最後再配上鐵板炒飯和炒雜菜,雖然已經好飽,但佢被炒飯香氣吸引,最後亦KO掉。甜品係牛奶布甸,牛奶味濃郁香滑。今日對於餐廳的食物非常滿意,唯一不滿嘅係侍應嘅服務態度,事緣我哋坐的位置可能太近玻璃窗邊,成個用餐過程都十分炎熱,一直汗流浹背,同該位侍應反映, 佢亦沒有想辦法,最後我哋要求佢換枱,她竟推搪我們,只說該張台有其他客人,結果我地食完仍未見客人縱影。雖然侍應
布甸,牛奶味濃郁香滑。
今日對於餐廳的食物非常滿意,唯一不滿嘅係侍應嘅服務態度,事緣我哋坐的位置可能太近玻璃窗邊,成個用餐過程都十分炎熱,一直汗流浹背,同該位侍應反映, 佢亦沒有想辦法,最後我哋要求佢換枱,她竟推搪我們,只說該張台有其他客人,結果我地食完仍未見客人縱影。雖然侍應有帶口罩,友人亦感受到佢非常不友善且有面色。後來實在忍受唔到,熱到停曬手食唔落,於是找另一位男侍應,相反該侍應則想辦法安排風扇俾我地,態度亦好好。
2020-06-12 1632 views
今晚去海賀食鐵板燒晚飯,夜景唔使講梗係靚,整體表現唔錯,比想像中好,極力推介佢個10周年套餐,由前菜食到炒飯甜品都唔錯,咖啡都好飲 食物都好新鮮,員工服務都唔錯,有機會會再去