2017-06-23 526 views
一個晚餐嘅時間,又想食正餐同時又想食甜品,但係一次過又放唔到咁多嘢食落個肚,點算好??? 還好我有個好朋友任憑我擺佈,哈哈... 所以話呢,被遷就的人永遠是最幸福的,My Dear 多謝你啦~Lee 間係食台灣菜,樣樣都試下咁啦!”凱撒沙拉”:先食個清清地,唔怕肥嘅沙律先,聽說專家話先食菜後食肉係無咁肥㗎,嗯... 信嘅就係真㗎啦!哈哈~”酥炸排骨麵”:一向最愛就係台灣嘅酥炸小食,Lee 間排骨炸得都好鬆化,唔會太油膩,又唔會硬,好好味,只係我最近太熱氣喇,好驚聽日喉嚨痛添!至於個湯底都幾好,麵質都好食。”鮮檸天葵梳打特飲”:個顏色好靚,味道好似有D怪怪地,但又幾特別,飲飲下又幾好咁,甜甜地,最低下有D抽子粒粒,整體味道有點複雜。”石板街朱古力蜜糖磚塊”:多士好脆好脆,好香口,加埋蜜糖一齊焗嘅多士,好似去BBQ燒嘅蜜糖多士一樣,佢更好食嘅原因係佢塊多士更加厚,加埋雪糕一起入口就超正,如果可以比多一球雪糕我就好啦!全晚焦點就係 Lee 個甜品到!好想再嚟多一份呀!如果可以,下次我一定食埋蠔仔粥啫,可惜今晚 Lee 個朋友係唔食蠔仔㗎!

Lee 間係食台灣菜,樣樣都試下咁啦!

2017-06-20
  • 石板街朱古力蜜糖磚塊
2017-05-13 212 views
食過茶木幾次每次食物水準都保持得相當好熱帶水果茶我超中意的飲品🤣一來我係熱飲愛好者二來它飲到最尾還是甜的三來它外型真是很討好味道好香, 飲落唔錯外型真的好吸精..香料雞肉蝴蝶粉蝴蝶粉好可愛喔~~~~醬汁非常開胃, 蕃茄汁配蝴蝶粉,估唔到蝴蝶粉可以咁掛汁~~汁的份量剛剛好, 火喉夠, 熱辣辣送上枱面,肉燥飯~~
食過茶木幾次
每次食物水準都保持得相當好
熱帶水果茶
我超中意的飲品🤣
一來我係熱飲愛好者
二來它飲到最尾還是甜的

三來它外型真是很討好

味道好香, 飲落唔錯

外型真的好吸精..

香料雞肉蝴蝶粉
蝴蝶粉好可愛喔~~~~
醬汁非常開胃, 蕃茄汁配蝴蝶粉,
估唔到蝴蝶粉可以咁掛汁~~
汁的份量剛剛好, 火喉夠,
熱辣辣送上枱面,

肉燥飯~~

2017-02-13
Type of Meal
Last Night Supper
2017-04-15 265 views
閒時與朋友相聚,想找一個較為舒適且價錢平民化的地方,除了cafe shop外,茶木也是一個不錯的選擇!因不小心將相片刪除了,但又想分享餐廳的質素供其他消費者參考,唯有以下以文字表達,1.台式滷水拼盤-滷水是台式美食不可或缺之一,但可能本人口味比較重,感覺味道一般,略嫌滷水味偏淡!2.香菇水餃麵-本人認為湯底較為重要,這湯底濃而不油,恰到好處!3.香煎沙浪肉躁飯-軟軟的肉躁伴半肥瘦的沙浪肉4.洛神洋菊茶-豐富的口感過後,來一杯洛神茶,份外清新!總括來說,環境清幽及整潔,服務態度一般,食物味道豐富,雖說不上是一間十分好的餐廳,但平民化來說已是一個不錯的選擇!

3.香煎沙浪肉躁飯-軟軟的肉躁伴半肥瘦的沙浪肉

4.洛神洋菊茶-豐富的口感過後,來一杯洛神茶,份外清新!

2017-04-12
2017-04-12 229 views
今晚和友人一起去吃晚飯,對啊,又是茶木,今天不是假日,所以即使是晚市,都不用排隊,直接入座。今次主要來試一下他們的熱食,因平時都只愛下午茶時點吐司吃。而我要推介的是台式肉燥手作麵:手作麵口感彈牙,再配上花生、肉燥、青瓜絲,材料簡單樸素但卻滋味無窮,讓我想起在台灣夜市吃的肉燥麵!另外,我們點了2杯飲料,一杯是熱的洛神花茶,另一杯是綠茶奶,覺得綠茶奶真的很不錯,而洛神花茶味道剛一般,可能是我本身不太喜歡那味道吧。
今晚和友人一起去吃晚飯,對啊,又是茶木,

今天不是假日,所以即使是晚市,都不用排隊,直接入座。

今次主要來試一下他們的熱食,因平時都只愛下午茶時點吐司吃。

而我要推介的是台式肉燥手作麵:

2017-03-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2017-04-10 188 views
其實之前食過一次茶木,超多人等一個鍾都無得食,食過一次怕怕。但今日朋友想食我唯有陪佢食。同咖啡弄一樣以雜誌做餐牌。第一碟叫卡邦尼櫻花蝦意粉,佢加入少少炸過櫻花蝦,令平凡卡邦尼意粉有蝦味鮮味帶出。紅燒辣牛肉麵:個湯底真係好辣,但辣辣下好得意。如果食小辣朋友都不適合嘗試。去台式店點可以不叫炸雞排滷肉飯,炸豬扒雖然薄d 不夠肉汁但個粉漿做得好,好脆口,滷肉飯不過不失但肉質肥d 更好。又到食招牌雪糕蜜糖麵包多士,好彩有三個人可順利食完整坐多士山😋美味指數100%
同咖啡弄一樣以雜誌做餐牌。
其實有時候,自己一個人用餐也可以很有滋味 晚上放工後,逛到這茶木用餐 翠綠的顏色,滿有田園氣息 就讓暫時我放下工作的包袱好好享受晚餐的時間  鱸魚義式青醬手作麵 外相美觀,鱸魚的肉質做得好嫩重要是沒有骨頭 用青醬去拌煮,淺嚐到香草的優香 麵條因為是手作關係吃起來比較彈牙  另外也叫了一個鮮芒果義式雪糕奶酪 艷目的顏色即時聯想到義大利的嫵媚風光 雪糕表面的芒果醬讓雪糕的味道更加香濃 至於奶酪的口感軟滑,不會太甜適合不好吃太甜的朋友  兩個餐點,一個豐富的晚餐一個人吃 也可以吃好好善待每天勤勞工作的自己
其實有時候,自己一個人用餐也可以很有滋味
晚上放工後,逛到這茶木用餐
翠綠的顏色,滿有田園氣息
就讓暫時我放下工作的包袱

好好享受晚餐的時間

鱸魚義式青醬手作麵
外相美觀,鱸魚的肉質做得好嫩

重要是沒有骨頭
用青醬去拌煮,淺嚐到香草的優香
麵條因為是手作關係

吃起來比較彈牙

另外也叫了一個鮮芒果義式雪糕奶酪
艷目的顏色

即時聯想到義大利的嫵媚風光
雪糕表面的芒果醬

讓雪糕的味道更加香濃
至於奶酪的口感軟滑,不會太甜

適合不好吃太甜的朋友

兩個餐點,一個豐富的晚餐

一個人吃 也可以吃好好

善待每天勤勞工作的自己
2017-04-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2017-04-03 186 views
過了熱潮期,現在不要等位就能入坐了。今晚就試回了它最傳統的雞扒手作麵和新式黑松露手作麵。它的酥炸雞扒還是保持到一貫水準,炸得很鬆脆,炸粉不會太厚蓋過本身的肉質,而且還有少少肉汁,真的不錯。而黑松露手作麵口感彈牙,好爽,加上黑松露味還算濃,最好的是醬汁超多!吃到最尾也不怕沒有汁會很乾,意想不到的好吃。而點的兩杯珍珠奶茶就不過不失。總結來說還是會再來的。
過了熱潮期,現在不要等位就能入坐了。

今晚就試回了它最傳統的雞扒手作麵和新式黑松露手作麵。

而且還有少少肉汁,真的不錯。

而黑松露手作麵口感彈牙,好爽,

而點的兩杯珍珠奶茶就不過不失。

總結來說還是會再來的。
2017-03-27
2017-03-31 132 views
辛勞工作後, 終於可以RELAX 下, 約左幾個老死出黎食飯! 煙燻鮭魚沙津裡面有洋蔥, 沙律菜, 三文魚, 蕃茄仔, 面包脆脆, 黃椒, 少少沙律醬裡面的蕃茄仔好甜, 三文魚好新鮮, 沙律菜都係脆卜卜好新鮮, 黃椒好有益! 加上少少沙律醬令沙律菜冇咁乾! 香料雞肉蝴蠂粉雞肉不多, 好多蝴蝶粉, 好似落左南瓜汁, 面頭有D紅色一絲絲, 唔知點黎好好味! 雞肉雖然不多, 但肉質好滑好軟,意粉ge醬汁都好好味, 味道似係南瓜汁咁, 甜甜地! 蝴蝶粉一d都唔硬, 好軟, 食落口都冇好粉ge感覺 味道甜甜酸酸的! 好開胃! 黎到重點啦!石板皮街朱古力蜜糖磚塊 每次都冇令我失望ge 石板街朱古力蜜糖磚 !!有朱古力雪糕, 士多啤利, 綿花糖, CREAM + 朱古力醬, 面包多士綿花糖雖然冇味, 但軟綿綿同雪糕好夾! 士多啤利都唔酸, 甜甜地, 朱古力雪糕唔係好濃朱古力味面包多士加上CREAM + 朱古力醬和雪糕, 令面包多士唔會咁乾, 脆得黎, 又容易食! 真係好好味!!
煙燻鮭魚沙津

黃椒好有益! 加上少少沙律醬令沙律菜冇咁乾!
香料雞肉蝴蠂粉

好好味! 雞肉雖然不多, 但肉質好滑好軟,

意粉ge醬汁都好好味, 味道似係南瓜汁咁, 甜甜地!

黎到重點啦!
石板皮街朱古力蜜糖磚塊
 每次都冇令我失望ge 石板街朱古力蜜糖磚 !!

綿花糖雖然冇味, 但軟綿綿同雪糕好夾!
士多啤利都唔酸, 甜甜地, 朱古力雪糕唔係好濃朱古力味

真係好好味!!
2017-02-23
2017-03-30 85 views
而家周圍都有茶木,食過N次,食物、飲品及甜品無一次中伏,去得最多都係呢間旺角分店,無計,返學就係呢度附近,食到同d waiter熟曬,哈。今次2個人好似生蟲咁,叫左勁多野食,至愛生果茶夠香甜,仲要勁大杯,飲極都有。甜品樣夠份量,而且唔會太甜,食多多都無好溜的感覺,yummy牛肉麵湯底好濃郁,牛肉夠鮮嫩,最正係佢有一種台灣味道,所以十次有八次都係食佢。台式湯麵當然好味,但近年茶木加入西餐原素,呢個黑松露手作麵,麵條好有咬口,配合菇同煙肉,好香好好味,真係好味過出面好多西餐廳的卡邦尼意粉呢,正啊!
2017-02-03 469 views
晏晝食左魚生丼飯,夜晚食返啲熱野暖暖個胃6:30pm 就黎到茶木,完全唔使等位。呢間茶木相比起朗豪坊果間黎講係比較靜,幾次黎都唔使等位。我地兩個人叫左卡邦尼奶油培根手作麵,芝心雞翅 ,地瓜花枝餅同蒜香麻辣豬耳朵,樣樣都好食~先黎芝心雞翼,表面幾脆,裡面藏有磨菇,有啲驚喜蒜香麻辣豬耳朵 - 個人都幾鐘意食麻辣,唔會太過辣,容易入口,又夠惹味~地瓜花枝餅, 幾有墨魚既味道,又幾彈牙,煎得幾香~最後食埋卡邦尼奶油培根手作麵,佢個麵唔同出面啲意粉,佢啲麵似刀削麵,都幾特別~ 整體黎講幾好食,會再幫襯
晏晝食左魚生丼飯,夜晚食返啲熱野暖暖個胃

先黎芝心雞翼,表面幾脆,裡面藏有磨菇,有啲驚喜
芝心雞翅
蒜香麻辣豬耳朵
地瓜花枝餅, 幾有墨魚既味道,又幾彈牙,煎得幾香~
地瓜花枝餅
卡邦尼奶油培根手作麵
整體黎講幾好食,會再幫襯
2017-02-03
芝心雞翅
蒜香麻辣豬耳朵
地瓜花枝餅
卡邦尼奶油培根手作麵
2017-01-15 1641 views
一個人的晚上,在繁鬧的旺角,一個人吃個晚飯算是方便易找位,想來想去,還是這裡~茶木家附近已經常到,雖然分店多但還是等候入座時間甚長,幸好我是一人已而,否則不知會否等到地老天荒都無得食環境真的簡潔舒服,可惜不悠閒,因為食客何其多店員忙個不停今日都係點我最愛的玻璃壺熱飲系列是次想開胃少少,點了個玫瑰洛神花茶HKD38看著看著這壺茶,不禁令我想起一套電視劇~洛神,不知是否跟這花茶有關系呢?玫瑰的清幽茶味襯托洛神花茶的酸確實不錯,而且開胃,但老實說,還是別的較好飲,大概是我不大愛酸味茶飲吧,但今天無故想飲點酸的才點了,而且這個雙花茶是很有益的細呷一口茶後,來主食了,炸雞排肉燥飯HKD64份量十足,雞排炸得香酥外脆,內則嫩,味道不鹹適中,配上濃郁肉燥加上清甜白飯,味道互相配合,濃淡得宜,好味呢飽飯一頓,又怎會放過甜品一刻今次點了個清脆的芒果奶油酥皮拿破崙HKD52賣相精緻,一層層薄脆加入奶油,再夾著薄脆,吃入口可嚐到其脆脆跟奶油的軟滑口感,加上芒果清香,格外清新鮮甜又酥脆好吃到不行了~

環境真的簡潔舒服,可惜不悠閒,因為食客何其多
店員忙個不停
今日都係點我最愛的玻璃壺熱飲系列
是次想開胃少少,點了個玫瑰洛神花茶HKD38
細呷一口茶後,來主食了,炸雞排肉燥飯HKD64
飽飯一頓,又怎會放過甜品一刻
今次點了個清脆的芒果奶油酥皮拿破崙HKD52
好吃到不行了~
辛勞工作後, 終於可以RELAX 下, 約左幾個老死出黎食飯! 裡面有洋蔥, 沙律菜, 三文魚, 蕃茄仔, 面包脆脆, 黃椒, 少少沙律醬裡面的蕃茄仔好甜, 三文魚好新鮮, 沙律菜都係脆卜卜好新鮮, 黃椒好有益! 加上少少沙律醬令沙律菜冇咁乾! 雞肉不多, 好多蝴蝶粉, 好似落左南瓜汁, 面頭有D紅色一絲絲, 唔知點黎好好味! 雞肉雖然不多, 但肉質好滑好軟,意粉ge醬汁都好好味, 味道似係南瓜汁咁, 甜甜地! 蝴蝶粉一d都唔硬, 好軟, 食落口都冇好粉ge感覺 味道甜甜酸酸的! 好開胃! 黎到重點啦! 每次都冇令我失望ge 石板街朱古力蜜糖磚 !!有朱古力雪糕, 士多啤利, 綿花糖, CREAM + 朱古力醬, 面包多士綿花糖雖然冇味, 但軟綿綿同雪糕好夾! 士多啤利都唔酸, 甜甜地, 朱古力雪糕唔係好濃朱古力味面包多士加上CREAM + 朱古力醬和雪糕, 令面包多士唔會咁乾, 脆得黎, 又容易食! 真係好好味!!

黃椒好有益! 加上少少沙律醬令沙律菜冇咁乾!

好好味! 雞肉雖然不多, 但肉質好滑好軟,

意粉ge醬汁都好好味, 味道似係南瓜汁咁, 甜甜地!

黎到重點啦!

每次都冇令我失望ge 石板街朱古力蜜糖磚 !!
石板街朱古力蜜糖磚

綿花糖雖然冇味, 但軟綿綿同雪糕好夾!

士多啤利都唔酸, 甜甜地, 朱古力雪糕唔係好濃朱古力味

真係好好味!!
2016-07-29
石板街朱古力蜜糖磚
2016-12-18 510 views
早兩年到台中旅遊時認識了一位澳洲藉的華僑旅友,碰巧她來港公幹。於是相約到台木晚飯,暢談往事。點了一客培根爆椰菜花,培根就是英文“Bacon”的譯音,有芝士味, 炒的, 少少辣, 幾惹味。L嚐辣點了一客Teawood 香辣牛肉麵,即時想起為趕及上機前吃到的一碗熱騰騰的牛肉麵的感覺。麵夠彈牙,蘿白爽甜,牛味濃亦沒有被辣蓋了。至於阿里山烏龍黑糖奶蓋則是專登點的,那年就是於只有攝氏三度的阿里山看日出時認識她的,雖然大家當時只談了一個上午後大家就要趕行程各自回家了,但總算投緣地認識。旅友大讚店舖的環境設計悠閒、而且那些台式風味、甜品賣相精美很適合整天忙不過來的她,看見就開心。

培根爆椰菜花
麵夠彈牙,蘿白爽甜,牛味濃亦沒有被辣蓋了。
Teawood 香辣牛肉麵
阿里山烏龍黑糖奶蓋
2016-12-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 阿里山烏龍黑糖奶蓋
2016-12-12 469 views
teawood開到咁多分店,客似雲來,我都係第一次食食物都幾適合下午茶食喔有cake有甜品又有小食。一打開餐牌見到紫薯latte 即點,我係紫薯fans厚厚既cream舖面,好邪惡搞雲d cream,latte入口好滑,香濃紫薯味,不算太甜,剛剛好,正!幾rich,都算飽肚,推介小食點了滷水雞腎和花枝餅,水準都高,只是花枝餅略油了點,上菜前隔隔油會更好價錢不貴,性價比高
teawood開到咁多分店,客似雲來,我都係第一次食
食物都幾適合下午茶食喔
有cake有甜品又有小食。

一打開餐牌見到紫薯latte 即點,我係紫薯fans
厚厚既cream舖面,好邪惡
幾rich,都算飽肚,推介

價錢不貴,性價比高
2016-12-10
$70 (Tea)
2016-11-23 267 views
平時去茶木都係食開牛肉麵,今次叩左個蝴蝶粉。個蝴蝶粉食落有小小茄汁味但一啲都唔多,食落甜甜地但一啲都唔酸而啲雞肉就煎到個皮好脆,食落好香口但又唔覺得濟,應該係個汁開胃,所以就消除左呢種感覺。水果茶係必叫,入面好多生果,酸酸地好岩夏天飲仲有甜品,上面係朱古力石板街黎啲雪糕超正,朱古力味好濃,加埋個多士好脆咁,口感一流!
平時去茶木都係食開牛肉麵,今次叩左個蝴蝶粉。
辣味雞肉蝴蝶粉
水果茶係必叫,入面好多生果,酸酸地好岩夏天飲
仲有甜品,上面係朱古力石板街黎
啲雪糕超正,朱古力味好濃,加埋個多士好脆咁,口感一流!