2025-08-19 78 views
想飲廢水又想健康🤭,唔洗十五十六,「茶大椰」以有機椰子水🥥、椰奶及原茶葉等,標榜全天然、無添加、無防腐劑、不含牛奶、無人造色素,製作出不同低糖、低熱量及不含乳制品嘅飲品✅,飲完都冇咁大罪惡感。·♡ 原味大椰凍 HKD$50以原個椰子🥥造型整成大椰凍,賣相已經夠哂吸引!! 用上椰奶、新鮮椰青水及寒天粉製成椰皇布甸😍,口感爽滑有彈性,郁佢兩郁動L好過癮😚🤩~ 喺大椰凍表面撒滿椰子碎,雙倍層次口感🤤,食到尾仲可以刮埋椰子肉食,香甜美味!·♡ 山茶花椰子茶 HKD$32呢杯完全係我杯茶🥰,第一下飲落感覺好fresh,係山茶花嘅幽幽清香😚;椰子茶係好天然嘅甜味,低糖口味我大愛❤️!! 茶飲本身仲配有粒粒寒天晶球,一路飲一路咬,係滿滿嘅口感。·♡ 焙茶鮮椰乳 HKD$38呢杯甜度會高返少少🤏,焙茶味道足夠,但又唔會蓋過椰乳味道👍🏻,第一次飲呢個配搭,原來都幾夾。·📍茶大椰荃灣青山公路 - 荃灣段398號愉景新城2樓2020號舖
想飲廢水又想健康🤭,唔洗十五十六,
♡ 原味大椰凍 HKD$50

♡ 山茶花椰子茶 HKD$32

♡ 焙茶鮮椰乳 HKD$38

第一次飲呢個配搭,原來都幾夾。
📍茶大椰
2025-08-17
Type of Meal
Tea
  • 山茶花椰子茶
6 day(s) ago 0 views
夏日炎炎☀️最適合飲杯冰凍手搖消暑~內地過江龍茶大椰@teadayehk 正式登陸荃灣愉景新城啦🧉我就試咗幾款人氣產品🙂‍↕️購買一款都可以轉幸運摩天輪贏取禮品🎁🎡📌抹茶生椰乳必點🌟抹茶味相當濃郁,而生椰乳入口順滑,兩者味道很夾呀😋📌荔枝椰將新鮮的椰青水加入新鮮的荔枝,成件事清熱又解渴👍🏻📌原味大椰凍原個大椰凍,口感QQ味道鮮甜!最愛烤椰絲!食落脆卜卜令到口感更豐富!很推薦🫶🏻

📌抹茶生椰乳
必點🌟抹茶味相當濃郁,而生椰乳入口順滑,兩者味道很夾呀😋

📌荔枝椰
將新鮮的椰青水加入新鮮的荔枝,成件事清熱又解渴👍🏻

📌原味大椰凍
最近經過愉景新城,見到開了一間「茶大椰」 ,這是一間以新鮮泰國椰子為主題的甜品茶飲店,用上純天然的椰子做成椰凍、椰子茶、鮮椰乳、鮮椰咖啡等食品飲品,配搭幾創新獨特。而且強調低糖低卡,啱晒香港人最愛少甜少糖健康口味。原味大椰凍$50這款甜品以原個新鮮椰青盛載,椰子味奶凍質地軟糯爽滑,有濃郁天然椰子鮮甜味,附送了椰子脆脆可以灑上奶凍層灑上椰子脆脆,口感豐富,食完奶凍仲可以刮埋椰子裡的鮮甜椰子肉食。芒芒椰奶茶$32屬於鮮椰茶系列,以椰奶為基底,融合芒果的濃郁果香。芒果味道突出,帶有熱帶風味的清新體驗。甜度適中,低糖配方讓飲品清爽不膩,適合夏天飲用。芽毫茉莉椰子茶$32芽毫茉莉茶味道清香淡雅,椰子水天然甘甜。茉莉茶的芬芳與椰子的清爽風味相輔相成,口感輕盈。粒粒椰果,口感Q彈滑溜。

原味大椰凍

芽毫茉莉椰子茶$32

原味大椰凍
芒芒椰奶茶
芽毫茉莉椰子茶
茶大椰終於在荃灣新開,剛好在附近街可以喝到~給那個大大的椰皇吸引了~ ✨💯椰皇貓山王Durian Coco Jelly原顆椰鋪滿了100%榴槤果肉~而且面鋪滿了脆脆,口感豐富果凍綿密細膩﹐非常清甜,如果要買回家吃一定要在兩小時內~ ✨🥑牛油果椰沙冰Avocado Smoothie用新鮮牛油果真打,沙冰很綿滑,是Gym L 切點之飲品 ✨🥭芒芒椰奶茶Mango Coco Milk Tea很香濃的椰奶,配了椰子水做底,完全不覺得很甜~很清新的口感 🥹這家店用的都係天然食材,而且真的很驚喜原來椰子水可以那麼配的~

茶大椰終於在荃灣新開,剛好在附近街可以喝到~

給那個大大的椰皇吸引了~

✨💯椰皇貓山王
Durian Coco Jelly
原顆椰鋪滿了100%榴槤果肉~而且面鋪滿了脆脆,口感豐富
果凍綿密細膩﹐非常清甜,如果要買回家吃一定要在兩小時內~

✨🥑牛油果椰沙冰
Avocado Smoothie
用新鮮牛油果真打,沙冰很綿滑,是Gym L 切點之飲品

✨🥭芒芒椰奶茶
Mango Coco Milk Tea
很香濃的椰奶,配了椰子水做底,完全不覺得很甜~很清新的口感

• 椰皇貓山王
見到茶大椰新開無耐, 標榜無添加, 全天然c, 無人造色素,經開都好想試吓, 但每次都係匆匆忙忙經過😂食過晚餐後, 係商場行下, 終於有機會可以試吓, 呢間茶飲店仲有堂食位置, 坐低慢慢飲🥰🥤山茶花椰子茶第一啖飲到椰子嘅香甜, 好突出, 再感受到山茶花嘅清香, 非常清新, 厚厚綿密嘅奶泡增添左層次, 裡面有寒天晶球, 有咬感, 雙重享受😍🥤紅豆鮮椰乳椰乳嘅柔滑與香甜, 又有紅豆嘅香氣, 甜度岩岩好, 唔會蓋過椰乳, 唔會太搶風頭, 紅豆顆粒同椰乳嘅絲滑層次非常夾, 連平時不太愛紅豆嘅我都覺得好飲😋平時係對紅豆產品半點興趣也沒有, 例如紅豆冰, 抹茶系列如果有紅豆我都唔要🤣好清爽, 飲完唔會好膩, 完全零負擔👍

🥤山茶花椰子茶

🥤紅豆鮮椰乳

好清爽, 飲完唔會好膩, 完全零負擔👍

2025-08-17 0 views
呢間餐廳主打椰子系列飲品,真係好有心思!🥥我試咗佢嘅紅豆鮮椰乳,一打開就見到上下分層,白色椰乳配紅豆沙,好靚好吸引❤️紅豆沙好綿密,每一啖都食到大大舊豆乳,甜度啱啱好,唔會膩。山茶花椰子茶就走清新路線,飲落涼涼地,入面仲有啖啖椰果粒,彈牙又有口感😋食完正餐飲一杯,啱晒清清腸胃。餐廳裝潢以白色為主,配合椰子主題,簡約又有質感,難怪咁多人排隊!👀下次一定要試佢個貓山王榴槤jelly,見到成個椰子上枱,好有儀式感🤩榴槤控唔可以錯過!

2025-08-15 0 views
茶大椰荃灣新店開幕5,000封利是+機票&酒店+200份禮物大放送!今日參加參加「雲派對- 椰頂之旅」到場即派 茶大椰利是成為茶大椰「椰子奶蓋系列」首飲VIP,免費試飲芒果椰子奶蓋、 抹茶椰子奶蓋、◎ 純椰子奶蓋十 仲有其他清新特色特飲、甜點禮物多到拎唔晒:創意貼文比賽活動日期:8月15日至8月30日 23:59相片獎品及名額:冠軍:泰國 曼谷+芭提雅6日5晚 自由行 雙人套票(價值 HK$8,600,名額1個)亞軍:泰國 曼谷+布吉島6日5晚自由行單人套票(價值HK$5,200,名額1個)季軍:泰國 曼谷4日3晚自由行單人套票(價值HK$3,600,名額1個)

茶大椰荃灣新店開幕
5,000封利是
+機票&酒店+200份禮物大
放送!
今日參加參加「雲派對- 椰頂之旅」

到場即派 茶大椰利是
成為茶大椰「椰子奶蓋系列」首飲VIP,免費試飲
芒果椰子奶蓋、 抹茶椰子奶蓋、
◎ 純椰子奶蓋
十 仲有其他清新特色特飲、甜點
禮物多到拎唔晒:
創意貼文比賽
活動日期:8月15日至8月30日 23:59

相片
獎品及名額:
季軍:泰國 曼谷4日3晚自由行單人套票(價值
HK$3,600,名額1個)

2025-08-13 98 views
🇹🇭每日由泰國直送新鮮椰子,主打不含防腐劑的低糖低卡椰子飲料,天然甜度,運用優質原葉茶作創新配搭🥥焦糖大椰凍 $55 一個新鮮大椰子,以椰青水製成椰凍啫喱,口感仿似軟軟既大菜糕,味道清甜清香😛🥥芋香鮮椰奶 $36香濃新鮮椰奶,芋泥圍杯,每啖椰奶都可以飲到芋泥,天然甜😋🥥水晶凍椰 $32清甜椰青水配水晶,水晶是由椰青水而製成的✨新店開張仲見到用傳單當優惠卷,指定款式買一送一📍 茶大椰(荃灣)🗺️ 香港荃灣青山公路 - 荃灣段398號愉景新城2樓2020號舖

🥥焦糖大椰凍 $55

🥥芋香鮮椰奶 $36
香濃新鮮椰奶,芋泥圍杯,每啖椰奶都可以飲到芋泥,天然甜😋

🥥水晶凍椰 $32
清甜椰青水配水晶,水晶是由椰青水而製成的

✨新店開張仲見到用傳單當優惠卷,指定款式買一送一

📍 茶大椰(荃灣)

健康的新茶飲店,以新鮮椰子水為茶的基底,天然又健康,好適合怕肥又想飲手搖茶的朋友~山茶花椰子茶山茶花與椰子的結合,有花茶的清香又有椰子碎的清甜,低卡低糖味道也不錯👍🏻😌~鮮椰雪燕椰奶香味濃肉,雪燕topping比故罕有,爆珠粒粒很有口感,又養顏。椰皇貓山王Jelly 貓山王啫喱很驚喜,貓山王topping 超級濃郁,底下滿佈椰肉啫喱。📍茶大椰 (荃灣)荃灣青山公路 - 荃灣段398號愉景新城2樓2020號舖

山茶花椰子茶

鮮椰雪燕

椰皇貓山王Jelly

📍茶大椰 (荃灣)
荃灣青山公路 - 荃灣段398號愉景新城2樓2020號舖
新開在荃灣愉景新城,有免費換一杯嘅優惠券.三款選一款. size同買既一樣.原價是32蚊. 乜特別, 如果要用錢買32蚊這個size嘅杯,係唔抵.至於服務,店內比較細.有三位年輕嘅喺度沖嘢飲.一位比較年長嘅女士負責收銀. 但係覺得佢冇乜禮貌.比優惠券佢說換什麼,又不能少冰走冰,又不能少甜.雖然是免費送,冇得選擇你都冇得出聲.但係覺得佢冇乜禮貌. 以為jw開會比較著重禮貌.原來都不是.
原價是32蚊. 乜特別,
如果要用錢買32蚊這個size嘅杯,係唔抵.

至於服務,店內比較細.
有三位年輕嘅喺度沖嘢飲.
雖然是免費送,冇得選擇你都冇得出聲.
蜜桃烏龍茶椰汁

2025-08-11 106 views
近期人氣天然健康椰汁飲品店,終於開到嚟荃灣愉景新城啦! 今日放假等我去試吓先!是日選擇:🔸牛油果🥑椰沙冰🔸鍾意食牛油果🥑嘅朋友一定要試呢款飲品啊,加入新鮮牛油果及冰凍椰奶打成嘅沙冰,飲落嫩滑綿綿,透心冰涼,夏天飲超正🔸芒芒🥭椰奶茶🔸飲品加入咗新鮮芒果肉,椰奶及清茶,仲可以咬到一粒粒嘅芒果肉,非常鮮甜,芒果同椰奶嘅味道非常夾!🔸原味大椰凍 Jelly🥥🔸原個巨型大椰青,用椰奶及新鮮椰青水造成嘅啫喱,口感非常爽滑椰奶凍,雪到凍冰冰,淡淡香滑,味道清甜,面頭鋪滿金黃炸椰絲,增加層次感✨低卡低糖健康椰子飲品,想飲幾多都唔驚肥啦😜

是日選擇:

🔸牛油果🥑椰沙冰🔸

🔸芒芒🥭椰奶茶🔸

🔸原味大椰凍 Jelly🥥🔸

✨低卡低糖健康椰子飲品,想飲幾多都唔驚肥啦😜
2025-08-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2025-08-09 119 views
🔹山茶花椰子茶估唔到山茶花同椰子咁夾茶底清香得嚟帶住淡淡花香 椰子味唔會太搶甜度調校得啱啱好 夏天飲真係岩晒🔹爆珠楊枝甘露傳統楊枝甘露嘅升級版西柚嘅微酸完美中和芒果嘅甜膩最正係啲爆珠咬落去卜一聲 口感勁過癮🔹木瓜小椰凍木瓜清甜冇渣 兩者配搭出奇地和諧 食完成個口都係椰香 但又唔會太漏🔹芒果小椰凍芒果肉又甜又多 椰凍好香甜度適中 食完唔會覺得太甜今次試嘅4款甜品各有特色全部都用料新鮮 配搭有心思 特別推介山茶花椰子茶同芒果小椰凍價錢合理 份量足 絕對會encore👍
🔹山茶花椰子茶

全部都用料新鮮 配搭有心思
特別推介山茶花椰子茶同芒果小椰凍
價錢合理 份量足 絕對會encore👍
TakeAway
‼️ 𝐄𝐧𝐜𝐨𝐫𝐞 好多次的🥥 店‼️ ️·①[ 原味大椰凍 // 鮮椰水啫喱 // 山茶花椰子奶茶 ]| 「 原味大椰凍 」 真係好有驚喜(̨̡ ¨̮ )̧̢(̨̡ ¨̮ )̧̢↬❥上面啲椰絲已經多到👌🏻👌🏻入面椰凍好凍L ,好滑𝐥𝐮𝐞𝐭 𝐥𝐮𝐞𝐭去到最後又可以刮啲椰肉出來「 鮮椰水啫喱 」 超有口感ε又有椰奶凍、椰水凍、椰子蒟蒻飲落仲要超級天然𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡「 山茶花椰子奶茶 」 估唔到個山茶花味都幾出!飲落又唔會好甜!入面都係有椰奶凍和椰子蒟蒻的!|𓋪9/10•茶大椰 (荃灣)荃灣青山公路 - 荃灣段398號愉景新城2樓2020號舖#茶大椰 #teadaye #新鮮椰子水  #山茶花椰子茶  #newlaunch #summerdrink #coconutlover #healthchoice #plantbase #veganlover #hkfoodie #allaboutcoconut #coconut #refreshingdrinks #summertime #dairyfree
‼️ 𝐄𝐧𝐜𝐨𝐫𝐞 好多次的🥥 店‼️ ️

上面啲椰絲已經多到👌🏻👌🏻
入面椰凍好凍L ,好滑𝐥𝐮𝐞𝐭 𝐥𝐮𝐞𝐭
去到最後又可以刮啲椰肉出來
「 鮮椰水啫喱 」 超有口感ε

又有椰奶凍、椰水凍、椰子蒟蒻
飲落仲要超級天然𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡
「 山茶花椰子奶茶 」 估唔到個山茶花味都幾出!
飲落又唔會好甜!
入面都係有椰奶凍和椰子蒟蒻的!|
𓋪9/10

茶大椰 (荃灣)
2025-08-07 135 views
榴槤碰上椰皇🥥可以擦出咩火花?為食🐑終於試咗呢間新開張嘅荃灣分店,夏日炎炎真係好適合飲椰青飲品🥤呢度裝修都幾舒適,滿佈椰樹🌴壁畫!💛椰皇貓山王 Durian Coco Jelly $58💚有驚喜!甜品面貓山王蓉份量唔少,上面仲有椰絲碎碎,混合入面嘅椰皇果凍一齊食,真係好夾!入面嘅椰香果凍甜到啱啱好,每一口都有冰涼口感,yummy!🍑蜜桃烏龍椰子茶Peach 0olong Coco Milk Tea $32以烏龍茶配搭椰子奶嘅組合,主要成份係椰子奶,所以充滿椰奶味,帶好輕微嘅蜜糖烏龍茶,建議點少甜,飲落去感覺比較輕盈!💚抹茶生椰乳Matcha Coco $42抹茶🍵配咩都咁適合!呢隻椰奶唔會太濃烈掩蓋咗抹茶嘅香氣,抹茶控應該喜歡呢個飲品!2款飲品底都有粒粒,增加口感!✨下次想試吓椰青水飲品,一定好消暑解渴!
榴槤碰上椰皇🥥可以擦出咩火花?

💛椰皇貓山王 Durian Coco Jelly $58

💚抹茶生椰乳Matcha Coco $42

2款飲品底都有粒粒,增加口感!

✨下次想試吓椰青水飲品,一定好消暑解渴!
  • 椰皇貓山王
今次試咗茶大椰嘅原味大椰凍jelly同牛油果椰沙冰,真系正到爆燈💥!愛飲椰青水嘅朋友千祈唔好錯過呢間寶藏店鋪呀♡🤣 本來驚會飲唔慣,點知意外地好飲!個味道好特別,清清淡淡但又唔系普通椰青水咁單調~仲有佢哋嘅山茶花奶茶🧋先系我杯茶,茉莉花香真系好迷人✨地址喺荃灣愉景新城班尼路旁邊,經過記得試嚇!間中會有優惠券派發,行過嘅時候要留意下啦~ #寶藏飲品店分享 #飲品愛好者 #夏日消暑必飲 #無茶奶茶 #一齊飲奶茶 #椰子水 #茶飲新潮流(溫馨提示:呢間嘅飲品真系好適合夏天飲,清新得嚟又唔會太甜,推薦俾怕膩嘅朋友仔~)