2024-05-14 136 views
今晚同黃兔慶祝週年紀念日,當然要揀一間有情調餐廳這間餐廳最壯觀是放滿黃色茶罐的牆,超靚的打卡位適逢幾日後是母親節,所以餐廳只有母親節套餐,套餐$498@1人,另有加一收費。套餐有:餐湯 ~ 蘑菇湯口感香滑,蘑菇味香濃餐包 ~ 拳頭般大的包,內裡有點果肉,搽上 紫菜玄米芝士,另類食法,味道好夾,好好味前菜 ~ 煙三文魚配牛油果賣相好靚加上金箔做點綴,感覺好高雅, feel到廚師擺盤認真。三文魚同牛油果泥好夾,味道不錯主菜(5選1)香煎油封鴨腿配迷你甘筍,香橙柳,莓果(加$40)~ 原隻鴨腿賣相吸睛鴨腿肉配了茶味鴨肉濃汁好入味,肉質好淋 ,配菜的香橙柳莓果味道有少少酸好開胃,好食香煎澳洲和牛配露筍(加$60)~ 和牛煎得剛好,色澤粉嫩,肉質不鞋,配上普洱牛肉濃汁,提升了牛肉味道而且配菜也不遜色!甜品 ~ 士多啤梨雪葩配覆盆子甜餅上有金箔點綴,視覺上好華麗 士多啤梨雪葩酸酸甜甜好好味 覆盆子甜餅配上士多啤梨果凍及cream , 甜餅內餡有覆盆子果醬,味道層次豐富,但略嫌甜了少許。餐茶 ~ 包85蚊內的茶類,如果超額可補差價。 因為有太多不同茶類選擇,侍應好細心為我們介紹多款茶類,最後我們揀了
今晚同黃兔慶祝週年紀念日,當然要揀一間有情調餐廳

這間餐廳最壯觀是放滿黃色茶罐的牆,超靚的打卡位

套餐有:
餐湯 ~ 蘑菇湯口感香滑,蘑菇味香濃

前菜 ~ 煙三文魚配牛油果賣相好靚

主菜(5選1)

而且配菜也不遜色!

士多啤梨雪葩酸酸甜甜好好味

餐茶 ~ 包85蚊內的茶類,如果超額可補差價。 因為有太多不同茶類選擇,侍應好細心為我們介紹多款茶類,最後我們揀了1款果茶(桃味清新,綠茶回甘)及1款大吉嶺(茶味香醇濃厚)

不過要注意1點,茶會事先在沖茶吧枱沖好,才放入茶壺內,所以茶壺內是沒有茶包,refill只會飲熱水 。

今餐我們都覺得有驚喜,不論在視覺上及味道上,估唔到賣茶的店做食的也不馬虎

2024-05-10
Anniversary
2024-05-25 31 views
今日約埋朋友,三個女仔一齊嚟傾吓偈🥰呢一間都食過好幾次,第一次食夜晚即管試吓啦!Soup of the day 濃郁粟米湯麵包熱辣辣加牛油都幾好食紫菜牛油🧈三個人食,叫3個set,俾兩個牛油,分開兩張table,難share😅,但職員唔係太願意比多一個牛油🤔有啲奇怪,不過每次嚟都會有啲奇怪嘢😅前菜🌟北海道帶子tartare帶子,sweet beetroot, 加三文魚子。比較喜歡以前嘅油甘魚多啲。主菜🌟香煎慢煮豬柳伴燴黃豆,甘荀,意大利青瓜,加豬肉濃汁,不錯,但肉嘅脂肪比例較高。⭐️香煎澳洲和牛(須補$50差價)伴迷你甘筍及車厘茄加牛肉濃汁,牛肉味道不錯,但底面脂肪很多,相對肥膩。🌟龍蝦扁意粉(須補$70差價)伴龍蝦濃汁,龍蝦肉較小,但意粉都包着濃濃嘅龍蝦味。甜品-一般-較甜Overall,中規中矩,大概$550一位左右。坐得都比較舒服!下次再去其他分店試吓:)*不是試食活動
今日約埋朋友,三個女仔一齊嚟傾吓偈🥰
呢一間都食過好幾次,第一次食夜晚即管試吓啦!

Soup of the day
濃郁粟米湯

麵包熱辣辣加牛油都幾好食

紫菜牛油🧈

前菜
🌟北海道帶子tartare

主菜
🌟香煎慢煮豬柳

⭐️香煎澳洲和牛(須補$50差價)

🌟龍蝦扁意粉(須補$70差價)
伴龍蝦濃汁,龍蝦肉較小,但意粉都包着濃濃嘅龍蝦味。

甜品-一般-較甜

下次再去其他分店試吓:)

*不是試食活動

2024-05-21 30 views
久不久也會去又一城這間WG,可以輕輕鬆鬆坐低飲杯茶食少少嘢,但係竟然今日11:15去到,餐廳係空無一人的,門口侍應問我想食早餐定午餐,我話冇所謂,跟住佢就話,我哋今日full Booking,最早嗰台客係12點,所以好「雯」,俾唔到位你。心諗, 12點距離而家仲有九個字,況且12點只不過係第一台客,你咁都俾唔到一個位我,分明就係唔想做,算!成個商場大把嘢食,唔使一定去你呢間。

2024-05-12 78 views
母親節, 帶左老母黎食中午餐其實以前都黎過, 連串店, 海運都有一間但無餐廳主裝修好有特色,  一樽樽大茶罐放晒響度, 以金色為主體, 感覺好豪華其實佢地果個係早午餐, 398一杯果汁, 一杯大冷茶, 餐包固定前點, 選擇點主菜同甜品蘋果汁: 鮮搾, 飲到尾杯底有蘋果渣, 味道唔太甜, 飲落好開胃餐包: 無乜特別, 仲要唔多熱, 不過佢地特色玄米芝士就幾好味大冰茶: 拳頭咁大杯, 唔講得笑, 紅茶就帶少少果味, 佢地做茶既唔會差得去邊前點: 炸豆腐茄子占醬脆片, 外觀係好靚, 但老實講唔識欣賞墨魚汁魷圈龍蝦意粉: 喂喂, 又話龍蝦, 比想像中細隻, 意粉個汁有D偏鹹, 好彩杯冰茶夠大杯甜品: 因為最近有D滯, 點左個紅色玫瑰草莓, 面果層同入面咬感唔同, 正常室溫唔凍, 酸酸甜甜幾好味全餐連加一四舊水
母親節, 帶左老母黎食中午餐
其實以前都黎過, 連串店, 海運都有一間但無餐廳

其實佢地果個係早午餐, 398
一杯果汁, 一杯大冷茶, 餐包
固定前點, 選擇點主菜同甜品

大冰茶: 拳頭咁大杯, 唔講得笑
, 紅茶就帶少少果味, 佢地做茶既唔會差得去邊
全餐連加一四舊水
Other Info. : 靚囉, 豪囉, 以性價比黎講係貴, 溝女帶黎食飯係好正既, 但帶阿媽黎似乎有D唔實際
2024-05-12
$400 (Lunch)
Mother's Day
  • 紅茶
  • 蛋糕
2024-02-26 480 views
星期六晚訂了位晚餐,主要點了兩個main,湯&沙律都沒叫,full set dinner 會太飽,喝了湯加個包都飽啦‼️ 朋友是牛魔王,無牛不歡,a la carte 點個A5和牛給他,怕晚餐的ribeye 都不能滿足他,幸好他十分滿意。Medium rare 我也覺得很冧不錯我叫了Sole fish,一整條香煎的,雖然不會很飽,都有少少滯,味道淡淡還是好的。最後的拿破崙,不夠脆。早知試試茶雪糕,這餐沒有喝茶,點了唯一的兩款紅酒🍷,麻麻地。在茶館應該喝茶吧,喝什麼酒,抵X我們7點入座吃晚餐,鄰桌還在吃下午茶,8點左右我們結帳,她們還在滔滔不絕,鄰桌的鄰桌也離席了,真高興
星期六晚訂了位晚餐
。Medium rare 我也覺得很冧不錯

,味道淡淡還是好的

最後的拿破崙,不夠脆
。在茶館應該喝茶吧,喝什麼酒,抵X

我們7點入座吃晚餐,鄰桌還在吃下午茶

2024-02-24
Sole  fish
Wagyu  Beef  Striploin
2024-01-15 750 views
Tea WG除咗下午茶出名,個人非常鐘意佢哋嘅lunch set,每次同朋友,姐妹食飯都有驚喜,不但保持一貫水準,環境舒服,提早訂位更會安排坐佈滿茶罐裝飾嘅牆身位,食物有質素亦可以影靚相留念,大大小小慶祝都好適合。而且每隔一段時間就會轉下餐牌內容,絕對唔怕會悶。STARTERSoup of the day- OR -Hamachi sashimi topped with celeriac salad, croutons and shiso cress, served with Magic Moment Tea infused coriander green curry.暖烘烘餐包夠鬆軟,今次多咗提子乾配搭,加上充滿紫菜的牛油,更有香氣生魚片配綠咖哩非常特別同開胃,生魚片上有麵包塊同紫蘇葉,增加不同口感MAIN COURSEGnocchi tossed with mushrooms and spinach, served with a Sencha Meicha infused mushroom cream sauce.- OR -Creamy risotto topped with r

STARTER
Soup of the day

MAIN COURSE
cream sauce.
- OR -
Creamy risotto topped with roast chicken and mushrooms, served with a Honey Tea infused garlic soy sauce.
- OR -
Pan-seared threadfin accompanied by Smoky Russian Tea infused dried tofu and spinach salad, served with a miso sauce.
(Supplement of $40 applies)
- ОR -
Pan-seared Waygu flap steak accompanied by leek, mushrooms and potatoes, served with a Pu-Erh 2000 infused beef jus.
(Supplement of $80 applies)

主菜有4款可以選擇,唔同主菜分別加入唔同Tea WG茗茶茶葉,特別又好吃,同閨蜜選擇了牛扒同意大利飯。

奶油味濃郁嘅意大利飯配上烤雞同蘑菇,大蒜醬汁搭配蜂蜜茶,濃郁而不膩,意大利飯硬度剛剛好,好食🤤。嫩煎牛扒將2000年普洱茶融入菜式當中,配以蘑菇,大蔥同薯塊,附牛肉醬汁。最愛5成熟,出面好多餐廳未必能做到「真」5成熟👍🏼加分加分。

HOT TEA
CRIMSON HILL TEA
ICED TEA
DARJEELING PRINCESS TEA

另外值得一讚就係選擇飲品時,由於餐廳提供非常多種類茶飲,大家可以從Tea Book之中挑選自己想嘗試嘅茶飲,如果有選擇困難,可以向職員詢問,由職員介紹,或解釋各種茶飲類型同分別,從中選擇自己喜愛口味👍🏼

MAIN COURSE + TEA $198
STARTER + MAIN COURSE + TEA $268
TEA UG PÂTISSERIE $40

甜品方面
一黑一白完美配對,閨蜜最愛牛古力同開心果,最後甜點令整餐飯更完美。朱古力味濃厚,開心果中間更有榛子❤️個人非常喜歡同推薦!訂位時同職員講聲,就可以加簡單朱古力生日牌,最適合兩人小慶祝❤️

2024-01-04
Type of Meal
Lunch
Birthday
嘩😍!! 終於吃到大名鼎鼎茶店🫖 𝐓𝐞𝐚 𝐖𝐆 𝐒𝐚𝐥𝐨𝐧 & 𝐁𝐨𝐮𝐭𝐢𝐪𝐮𝐞的下午茶(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),真的好開心呀~我的親戚從外國回港,再加上平安夜放假,便約媽媽和姨媽們去吃個優雅的下午茶囉💓! 餐廳金光閃閃、金碧輝煌😳,環境裝潢好有氣派,不愧為高級茶店呀😆~店內提供超多款茶飲,像極茶葉博物館,打卡度一百分哦~☆ 𝐓𝐄𝐀 𝐒𝐄𝐓🫖$𝟐𝟗𝟖/位包括:𝟒款鹹點、𝟑件馬卡龍或𝟏件蛋糕、鬆餅或司康 及 1壺自選茶🍽️。鹹點有 香烤魚柳🐟、香烤鴨肉卷、香烤牛肉迷你多士🥩 及 松葉蟹肉三文魚籽啫喱🦀。鹹食匀有水準,當中的牛肉多士最得我歡心,肉腍鮮美,多士香脆,好好吃~甜點有 朱古力蛋糕、檸檬撻🍋、紅桑子蛋糕、芒果蛋糕 及 開心果蛋糕🍰。我們匀沒選馬卡龍🤣,全部人都要蛋糕(≧▽≦)。慕絲蛋糕,口感幼滑,不過獨吃一個會有點膩呀~鬆餅有分原味、朱古力及藍莓🫐味,而司康則分為原味及提子味。鬆餅微暖又軟熟,司康甘脆有牛油香🧈,真心兩款都好有水準呀~整體來說,食物質素好,環境又美,值得推介!!溫馨提示🔔: 下午茶不能預約,記得𝟏𝟒:𝟑𝟎到店排隊呀!

☆ 𝐓𝐄𝐀 𝐒𝐄𝐓🫖$𝟐𝟗𝟖/位

整體來說,食物質素好,環境又美,值得推介!!

溫馨提示🔔: 下午茶不能預約,記得𝟏𝟒:𝟑𝟎到店排隊呀!
ᴛᴇᴀ ᴡɢ以提供頂級茶葉、茶具用品而揚名國際。起源於新加坡,花了很短的時間已穩穩地立足於世界各國。走高端市場路線,以貴族設計風格裝潢,店面金碧輝煌,商品也色彩豐富,為客人提供了優雅的購物、茗茶環境。.除了銷售業務外,一般的ᴛᴇᴀ ᴡɢ 有提供外賣茶飲、小甜點等的服務,食客們可以現場即選茶師為其即沖、即飲。而位於九龍塘又一城的ᴛᴇᴀ ᴡɢ,更有堂食餐飲供應,除了招牌的茶飲,還有大量以茶入饌美食,讓食客來一趟公子、貴婦美食之旅。.➰ ꜰᴇꜱᴛɪᴠᴇ ꜱᴇᴛ ᴍᴇɴᴜ ➰ 💲888聖誕佳節將至,餐廳推出了聖誕佳節饗宴套餐。有齊頭盤、餐湯、副菜、主菜、甜品還有店家招牌靚茶,很豐富。全部菜色也注入了不同種類的茗茶提升了風味。.➿ ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ 前菜✿ 阿根廷紅蝦刺身頭盤為鮮甜的阿根廷紅蝦,加上三文魚籽,佐以注入了ʟᴇᴍᴏɴ ʙᴜꜱʜ ᴛᴇᴀ 及海膽醬的油醋汁。.➿ ꜱᴏᴜᴘ 餐湯✿ 餐湯為融入ʀᴜᴍ ᴛᴇᴀ的栗子忌廉湯,味道甜甜的,再佐以香脆的栗子脆片作點綴。.➿ ᴇɴᴛʀÉᴇ 副菜✿ 香煎的甘鯛魚柳,佐以注入ꜱɪʟᴠᴇʀ ᴍᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ的紅莓醬。以立鱗手法處理的魚皮非常香脆,魚柳嫩滑,滿
➰ ꜰᴇꜱᴛɪᴠᴇ ꜱᴇᴛ ᴍᴇɴᴜ ➰ 💲888
➿ ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ 前菜
✿ 阿根廷紅蝦刺身
阿根廷紅蝦刺身
阿根廷紅蝦刺身
➿ ꜱᴏᴜᴘ 餐湯
栗子忌廉湯
➿ ᴇɴᴛʀÉᴇ 副菜
✿ 香煎的甘鯛魚柳,佐以注入ꜱɪʟᴠᴇʀ ᴍᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ的紅莓醬。以立鱗手法處理的魚皮非常香脆,魚柳嫩滑,滿味美。
香煎的甘鯛魚柳
➿ ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ 主菜
✿ 油封鴨腿
主菜有兩款二選其一。其中一款為油封鴨腿,濃汁搭配注入ᴏʀᴀɴɢᴇ ᴛᴇᴀ,加上烤迷你甘筍及小椰菜,味道豐盈。
油封鴨腿

✿ 香烤和牛扒
另一款主菜有香烤和牛扒,建議五成熟,油脂感不算太高。配搭加入了俄式ꜱᴍᴏᴋʏ ʀᴜꜱꜱɪᴀɴ ᴛᴇᴀ的炒蘑菇。特別欣賞那香口的薯仔條,整體有驚喜。
香烤和牛扒
➿ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ 甜點
✿ 蛋白霜脆脆
最後甜品部份有蛋白霜脆脆法式伯爵茶忌廉小蛋糕。另外小香梨伴碟,同樣也加上了伯爵茶增味。配上清甜的香梨雪葩,很清新的一客甜品
蛋白霜脆脆
蛋白霜脆脆
➿ ᴛᴇᴀ
✿ 聖誕之光 (熱)
餐飲可選熱茶或冰茶。熱茶有聖誕之光 ᴄʜʀɪꜱᴛᴍᴀꜱ ʟɪɢʜᴛꜱ ᴛᴇᴀ,或可試一下他們聖誕節的特別茶款ɴᴏᴇʟ! ɴᴏᴇʟ! ᴛᴇᴀ 聖誕喜悅之茶。
聖誕節慶茶
聖誕限定聖誕之開心果馬卡龍
2023-10-24 755 views
平日lunch過黎試下lunch set$198包一個餐包,一杯餐茶,一碟主菜。$268包一個餐包,一碟前菜,一杯餐茶,一碟主菜。 餐包:唔錯,最特別係附上既飯素牛油,配上鬆軟既餐包,味道出奇地夾。 前菜:三文魚這道前菜以新鮮的三文魚為主角,切成厚片,質地鮮嫩及新鮮。每一口都能品味到魚肉的鮮味和柔滑的口感。呢道前菜有精緻的擺盤,為整餐增添了一絲開胃的氛圍。 主菜:烤魚魚肉經過烤制后,肉質鮮嫩多汁,外皮酥脆香氣四溢。烤魚搭配上一款特別的醬料,使得整道菜更加豐富和濃郁。醬料的酸甜和微辣與魚肉相得益彰,帶來了一種絕妙的口感和味覺體驗。烤魚的豐富口感和獨特風味使它成為整餐中的一道亮點。 主菜:意大利飯意大利飯用上芝士,椰菜花及西蘭花等烹調,醬汁調配出色,味道好夾,但略厭配菜種類少,比較單調。 熱茶/冰茶:TWG最出味係茶,當然用番自己既茶葉沖調。是日餐茶有啲似咸柑桔味,熱茶有一壼,而冰茶只係將沖調左既茶加冰粒。 另外餐廳環境優美,適合慶祝生日或紀念日等。
平日lunch過黎試下lunch set
$198包一個餐包,一杯餐茶,一碟主菜。
$268包一個餐包,一碟前菜,一杯餐茶,一碟主菜。

餐包:

前菜:三文魚

主菜:烤魚

主菜:意大利飯

熱茶/冰茶:

另外餐廳環境優美,適合慶祝生日或紀念日等。
2023-10-13 544 views
溜冰後,想搵個地方坐低食吓野!見到呢間餐廳有下午茶飲,就入咗去試試😊煙三文魚三文治$168有4件迷你size三文治,面麵有烘過,煙三文魚味道唔錯,沙律清新。另外叫咗個Tea time set$158用三層架,食物精緻,馬卡龍比想像中無咁甜,揀咗玫瑰芬香茶佐以覆盆子和伯爵富貴茶佐以巧克力,幾好食😋朱古力muffin 和原味scone,加埋果醬和cream一齊食,口感唔錯👍🏻set個茶揀咗薰衣草紅茶,好香好好飲。走個時買咗包茶葉回家🤭整體來說,餐廳環境影相好靚,服務員態度好,耐心講解茶的款式,下次會同朋友再去。
煙三文魚三文治$168
另外叫咗個Tea time set$158

set個茶揀咗薰衣草紅茶,好香好好飲。
走個時買咗包茶葉回家🤭
Type of Meal
Tea
2023-08-31 708 views
📍Tea WG Salon & Boutique (九龍塘)九龍塘達之路80號又一城LG2樓LG2-11號舖❣️精緻高質晚餐@teawg TeaWG 茗茶款式多,除左飲茶,仲可以食晚餐,周圍環境好靚,牆身有七彩繽紛的茶罐,氣氛浪漫💕🤍dinner set $448☁️前菜:南瓜餐湯//薄切油甘魚刺身佐檸檬木紅茶特製調香醋醬,伴紅蔥,細香蔥,三文魚籽及芫荽苗☁️主食:香烤牛扒配雜色椰菜花,油漬櫻桃蕃茄及香軟牛油薯蓉,伴以注入御選普洱茶的牛肉濃汁,並灑上玄米茶調味脆粒和香蒜脆片☁️香煎法國黃雞雞胸伴青蘆筍及小杏菇,注入有仲有冇有蜜糖茶的香蒜雞肉濃汁🍰 Patisseria cake開心果蛋糕☁️drinks 🍷London Breakfast (iced)🫖the Bellini 前菜,主食,甜品都會用茗茶烹煮,各有特色,會定期轉餐牌,飲品芳香撲鼻😀#九龍塘#kowloontong#九龍塘美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#情侶好去處#閨蜜好去處#cafe#dessert #tea#dinner#甜品#cake#打卡#dr
九龍塘達之路80號又一城LG2樓LG2-11號舖

Patisseria cake
焦糖伯爵茶蛋糕

🍰 Patisseria cake開心果蛋糕

☁️drinks
🍷London Breakfast (iced)
🫖the Bellini

#eating_and_working_in_h_九龍塘
香烤牛扒配雜色椰菜花
Patisseria cake開心果蛋糕
2023-08-11 658 views
每位最底低消費一杯茶,佢哋既茶價格最低係85蚊一壺,而同枱其他人可能叫咗其他食物可能係200蚊,係唔可以計落去唔想order既朋友度架! 即係話每位必須order 85蚊嘢。佢哋既Earl Grey 茶果醬好特別好好味,為咗食佢個jam就叫幾個scone。Waitress對咁多款茶的認識都好豐富,全部非洲果茶都無“茶鹼”不會提神等等知識。太多選擇真係選擇困難!咁我想起不如清清熱就叫的玫瑰花和風茶,好香玫瑰花的味道,茶壺有保溫功能又可以重複加水唔孤寒😅冷氣吹正頭頂,但佢哋都有幫手關少冷氣。

冷氣吹正頭頂,但佢哋都有幫手關少冷氣。
2023-08-06
$150 (Tea)
2023-08-10 667 views
TWG除了下午茶 Brunch Set同樣值得推薦 Brunch Set 包括一款茗茶 一杯餐前果汁 前菜 主菜 茗茶除了餐單上面的兩個選擇 都可以根據個人喜好 選擇餐廳有的茶葉 餐前果汁可以選擇鮮榨蘋果汁或者橙汁 與朋友都選擇了橙汁餐包 上菜時夠熱 鬆軟 配搭特別的牛油 牛油上有不少紫菜 食落更有茶香前菜 吞拿魚他他伴俄式煙燻茗茶他他醬 芥末蛋黃醬同蕃茄啫哩令前菜更清新開胃 香脆薯絲增添爽脆口感主菜有五款 不同的主菜都加入TWG大熱的茗茶茶葉 十分特別 同朋友分別選擇了其中兩款墨魚汁意粉伴香煎虎蝦及魷魚圈 法式伯爵茶日式高湯 有香濃海鮮鮮味 虎蝦同魷魚圈新鮮彈牙香烤鴨胸伴烤菠蘿 中東堅果香料 配合粉紅佛朗明高之茶的鴨肉濃汁 鴨胸火喉剛剛好 夠肥美 口感同牛肉相似 肉質軟嫩 除了餐單上面的三個選擇 更加可以選擇甜品餐車中的甜品 TWG以下午茶見稱 不論是朱古力蛋糕還是破崙千層酥 都水準之上 環境十分舒服 高私隱度 服務好 不會有用餐時間限制 好適合與朋友聚會 慢慢傾 食物質素有保證 值得回訪
餐前果汁可以選擇鮮榨蘋果汁或者橙汁 與朋友都選擇了橙汁

吞拿魚他他伴俄式煙燻茗茶他他醬
墨魚汁意粉伴香煎虎蝦及魷魚圈
香烤鴨胸伴烤菠蘿
食物質素有保證 值得回訪
2023-08-06
$438 (Lunch)
吞拿魚他他伴俄式煙燻茗茶他他醬
墨魚汁意粉伴香煎虎蝦及魷魚圈
香烤鴨胸伴烤菠蘿
2023-07-31 610 views
發現這間餐廳是因為去八月花飲茶要等位,帶住老人家,所以就求其入一間唔使等的。媽媽初初很抗拒吃西餐,但吃完卻讚不绝口,尤其是佢嘅蘑菇湯更是佢嘅至愛,配上外脆內軟的餐包及灑上钣素的牛油,簡單又好好味。由於我是素食者,餐廳特別為我將主菜改成磨菇雙花意大利飯,真係懂得變通及貼心。主菜份量亦唔细,熱餐茶更是選擇多多,而凍茶亦非常大杯,一定飲唔晒總体而言,这間餐廳價格唔平,但食物質數高,服務亦貼心,是今客人覺得物有所值的。

$400 (Lunch)
2023-07-27 389 views
I had the 1837 afternoon tea - excellent scones, plenty of cream and jam and a nice big pot of tea. I loved the tea book with all the details of the different teams, and the plush comfy chairs and the staff were very polite and helpful. The only downside was the opera music blasting out loudly- not relaxing at all! The staff told me they're not allowed to turn it down, and even wearing noise cancelling headphones I couldn't block it out!
2023-07-27
$200 (Tea)