2024-03-19 74 views
去完天水圍公園賞櫻花,是時候醫肚了。聽聞小茶角在濕地公園開了分店,決定前往一試😍。屯門牛$56 加黑松露醬+$10 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)它的牛角包一直很有名,上枱時,香氣四溢,充滿牛油香味。一口下去,酥皮鬆脆,層層分明且非常鬆軟 。「屯門牛」這款包含蛋、蘑菇、芝士、煙肉、蕃茄等配料,份量大且多。半融的芝士包裹着煎得金黃,微微燶邊的煙肉,搭配滑捋捋滑蛋及香噴噴蘑菇,一啖咬落去,大大大滿足😍。強烈建議加黑松露醬,添加後味道及層次截然不同,黑松露的濃郁香氣令食物別具一番風味。BBQ醬燒豬仔骨配薯角 $178賣相十分吸引且大條。肉質鬆軟且不黏骨,輕輕一切,骨肉便立即分離。醬汁非常惹味,食都吮晒手指。蕉糖香蕉窩夫 $68 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)熱辣辣的窩夫外脆內軟,配上淡淡的雲呢拿雪糕,本身已是天作之合。加上脆焦糖面的香蕉,真的是世紀絶配。冷熱交替,濃淡共融,口感非常豐富😋😋😋。牛油果奶昔 $58入口非常順滑,牛油果味濃,十分足料,飲完覺得充滿營養及能量!🤭 @Big_Big_Foodie

屯門牛$56 加黑松露醬+$10 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

BBQ醬燒豬仔骨配薯角 $178
BBQ醬燒豬仔骨配薯角

蕉糖香蕉窩夫 $68 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

牛油果奶昔 $58
牛油果奶昔

2024-03-07 518 views
👫🏽~ 𝐵𝑒𝑒𝑟𝑃𝑖𝑔 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑒𝑤 ~👫🏽【 大西北小清新Cafe🌿 】#beerpig天水圍 #beerpig西式大西北天水圍近濕地公園個邊開左好多間餐廳😯今日小編就試下呢間小清新Cafe先🌿Cafe環境幾寬敞,裝潢偏日系以木為主,視覺上幾舒適,靜靜地同朋友一齊黎食Lunch/Tea傾下計就再適合不過👩🏻‍🤝‍👩🏼近門口位置仲有幅小茶角打卡牆📸💖想睇更多美食 & 日常分享?留意有咩推介啦🌟—#🍻🍖 質素:🥩紐西蘭牛肉眼排8oz 配炸薯角及田園沙律|$158牛排切好曬食用方便,而牛排本身有用鹽調味,味道夠濃🤔直接食可唔洗配醬汁食🥗班尼迪蛋 配煙三文魚/牛油果|$88另加牛油果 +$18除左主食之外,都有啲輕食可以揀,班尼迪蛋有配牛角包🥐鋪左滿滿既煙三文魚,加錢要埋牛油果😋兩款配料都要曬就唔洗揀!女士們胃口細啲既時候點呢款就岩岩夠飽👍🏻🧇蕉糖香蕉窩夫|$68一上台就聞到香聞聞既香蕉味,香蕉表面有層脆卜卜既焦糖🤤香蕉x雪糕x窩夫🧇一齊食真係好夾,份量大,兩個人食一份就岩岩好🍹士多啤梨奶昔|跟餐價$25跟餐會有加配價,奶昔無揀少甜但味道都唔會假甜或過甜👍🏻感覺好清新,一口氣飲曬成杯都唔會覺

#beerpig天水圍 #beerpig西式

💖想睇更多美食 & 日常分享?留意有咩推介啦🌟

#🍻🍖 質素:

🥩紐西蘭牛肉眼排8oz 配炸薯角及田園沙律|$158

🥗班尼迪蛋 配煙三文魚/牛油果|$88
另加牛油果 +$18

🧇蕉糖香蕉窩夫|$68

🍹士多啤梨奶昔|跟餐價$25
跟餐會有加配價,奶昔無揀少甜但味道都唔會假甜或過甜👍🏻感覺好清新,一口氣飲曬成杯都唔會覺得好滯😋

🍹芝士奶蓋桂花茶|竹韻清幽茶底|$36
加愛玉 +$6
呢到既茶飲都可以有好多自己配搭,可以自選茶底,加配鮮奶/果汁/各式各樣既配料🙈咁多選擇真係會揀到頭暈眼花🥴
桂花茶揀左半甜都有係甜左少少😋可能揀微甜會再清新啲,竹韻清幽茶底茶味唔會過濃,清清淡淡易入口,又唔會蓋過桂花味🌸

🍻 #小茶角 🍖
📍天水圍濕地公園路1號Wetland Seasons Bay地下16號舖

#BeerPig · #啤酒豬 · #酒肉朋友

#hkFoodie #hkfood #foodblog #相機食先
#foodie #foodporn #hkfoodblogger
#香港美食 #美食 #好吃 #食評 #香港食評
#天水圍 #天水圍美食 #Cafe #西式
士多啤梨奶昔  &  芝士奶蓋桂花茶
Tea
士多啤梨奶昔  &  芝士奶蓋桂花茶
2024-01-17 216 views
今日約左個朋友仔一齊去左間~位於天水圍濕地公園附近一間Cafe食lunch😇啲食物都幾好👍整得幾好味🤤招牌新品(薑餅人樽仔皇家鮮奶茶)樽仔以薑餅人造型😜香濃順滑 感覺有少少似牛奶味道炸洋蔥圈金黃酥脆的外層,外酥裡嫩、鮮甜香氣、薄脆口感蕃茄虎蝦意粉鮮味濃郁的番茄醬、彈牙的虎蝦 意粉能夠完全吸收番茄醬和虎蝦的風味,使每一口都能夠帶來滿足感😗經典手打牛肉漢堡配田園沙律牛肉彈牙的牛肉口感,肉質鮮嫩多汁牛角包鬆脆口感田園沙拉清爽、爽脆,並且搭配新鮮的蔬菜和胡麻醬😏百香果梳打具有清新的口感,帶有香果的酸味和微甜的風味 😬新鮮檸檬冬瓜茶清爽的口感,帶有檸檬的酸味和冬瓜的清甜冬瓜具有清熱解毒和利尿的作用,能夠幫助降低體內的火氣🤓環境~以文青風格為主以藝術文化、和舒適感。這種環境設計旨在為顧客提供一個放鬆、靈感和創造力的空間,在享受美食的同時,也能感受到文化的氛圍😌交通有些少不方便需要自行轉成輕鐵或搭乘的士去餐廳

招牌新品(薑餅人樽仔皇家鮮奶茶)
樽仔以薑餅人造型😜香濃順滑 感覺有少少似牛奶味道
薑餅人樽仔皇家鮮奶茶

炸洋蔥圈
金黃酥脆的外層,外酥裡嫩、鮮甜香氣、薄脆口感

蕃茄虎蝦意粉
鮮味濃郁的番茄醬、彈牙的虎蝦

經典手打牛肉漢堡配田園沙律
牛肉彈牙的牛肉口感,肉質鮮嫩多汁
牛角包鬆脆口感
田園沙拉清爽、爽脆,並且搭配新鮮的蔬菜和胡麻醬😏
經典手打牛肉漢堡(牛角包)

百香果梳打
具有清新的口感,帶有香果的酸味和微甜的風味
😬

新鮮檸檬冬瓜茶
清爽的口感,帶有檸檬的酸味和冬瓜的清甜
冬瓜具有清熱解毒和利尿的作用,能夠幫助降低體內的火氣🤓

環境~

交通有些少不方便需要自行轉成輕鐵或搭乘的士去餐廳
2024-01-16
$150 (Lunch)
薑餅人樽仔皇家鮮奶茶
蕃茄虎蝦意粉
經典手打牛肉漢堡(牛角包)
2024-07-07 0 views
今日嚟到呢間天水圍嘅隱世cafe食lunch,真係一個幾好嘅體驗🍽️。我地兩個人點咗一碟三文魚忌廉意粉,同埋仲試咗佢哋嘅招牌牛角包漢堡🍔。意粉就正常發揮,三文魚份量比較少。但牛角包就有驚喜,牛肉幾juicy ,加埋新鮮脆脆嘅青菜同甜酸醬汁,真係好滿足🤤 至於飲品就跟餐半價叫左一杯americano 同檸檬愛玉,估唔到無論係咖啡定台式飲品都唔差,食完肉類嘅濃郁感立即得到平衡,成餐飯既體驗都好好。🥤 餐廳整體環境都企理,除咗係交通差啲之外冇乜投訴,我會推薦大家嚟試下。👍👍👍

美式咖啡
檸檬愛玉
三文魚忌廉意粉
牛肉漢堡牛角包
2024-07-07
$100 (Lunch)
美式咖啡
檸檬愛玉
星期六日放假,一家大細去那裏好🤔,不如去天水圍濕地公園玩啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)/ 玩完當然要吃飯啦,我就推介大家去 🇭🇰小茶角囉~親子家庭餐只需$𝟐𝟖𝟖,也太便宜了吧~☆ 親子家庭餐💗$𝟐𝟖𝟖兒童餐,可選肉醬意粉🍝或漢堡扒,漢堡扒有嚼勁,薯角香脆,加上粟米🌽和沙律,小朋友一定喜愛!蟹肉忌廉意粉🦀,蟹肉份量多,忌廉香氣撲鼻,味道不錯。黑松露帆立貝意粉⚫️+$𝟑𝟖,黑松露好濃郁,帆立貝大大粒又好彈牙,好吃呀~吉列蝦配洋蔥圈,炸得香脆,好香口呀!甜品有焦糖香蕉窩夫🧇,窩夫香脆,香蕉有焦糖脆片,加上雪糕+$𝟏𝟎更滿足呀!! 另加兩杯飲品,只需+$𝟑𝟎!!

☆ 親子家庭餐💗$𝟐𝟖𝟖

蟹肉忌廉意粉🦀,蟹肉份量多,忌廉香氣撲鼻,味道不錯。

吉列蝦配洋蔥圈,炸得香脆,好香口呀!

1. 屯門牛呢度係牛角包嘅專門店,牛角包🥐果然係唔錯👍包成個都好脆,好香牛油味,配料方面好足料,蛋蘑菇🍄‍🟫芝士🧀煙肉呢個組合好夾,仲要個醬地千島醬甜甜地食落好夾2. 牛魔王呢個係另一款牛角包🥐,呢個食落去好似美式咁,牛角包版嘅美式漢堡,食落幾有新鮮感,牛肉都煎得幾香,蛋芝士🧀蘑菇🍄‍🟫蕃茄同樣好足料醬就唔同上一個,所以冇咁甜3. 薯角跟餐嘅薯角都做得唔錯,口感充實,就有調味先炸,所以比較濃味
1. 屯門牛
呢度係牛角包嘅專門店,牛角包🥐果然係唔錯👍

2. 牛魔王

3. 薯角
跟餐嘅薯角都做得唔錯,口感充實,就有調味先炸,所以比較濃味
Cafe 菜式
Dining Offer
Coupon
Cafe 菜式
  • 牛魔王
今日去完濕地公園之後,我們又再次來到附近既呢間餐廳食晚飯,我地中意呢度舒適既環境同埋氣氛而且食物都好唔錯😋Main:♥︎ 紐西蘭牛肉眼扒首先,我地點左個8oz的紐西蘭牛扒,牛扒煎得啱啱好,外層香脆而內里嫩滑,配埋個汁好好味,伴碟既的薯角金黃酥脆,沙律清爽🫶🏻♥︎ 檸檬香草烤春雞跟住再點咗個烤春雞配薯蓉,春雞皮脆肉嫩,肉質鮮美,薯蓉綿密Dessert:♥︎ 焦糖香蕉窩夫👍🏻真心推介呢個窩夫🧇,飯後點埋甜品,真係好Perfect🩷窩夫外脆內軟,配埋雪糕🍦,仲有脆脆焦糖香蕉,滿足感💯Drink:♥︎ 龍井甜茶♥︎ Ice Americano
環境同埋氣氛而且食物都好唔錯😋

Main:
♥︎ 紐西蘭牛肉眼扒

♥︎ 檸檬香草烤春雞
跟住再點咗個烤春雞配薯蓉,春雞皮脆肉嫩,肉質鮮美,薯蓉綿密

Dessert:
♥︎ 焦糖香蕉窩夫👍🏻

Drink:
♥︎ 龍井甜茶
♥︎ Ice Americano
2024-06-15 8 views
平時放假 都鍾意搵cafe chill下🙂知道天水圍濕地公園附近有間小茶角有個抵食嘅家庭套餐 ($288)所以上星期就去左試下😊家庭套餐包左1️⃣份兒童餐加飲品、2️⃣份主食🍛、1️⃣份小食🍤同1️⃣份甜品🍮🔸兒童餐🔸可以揀牛肉漢堡/肉醬意粉配Qoo青提子汁🧃另外仲有雜菜沙律、碎蛋🥚同粟米🌽好豐富 營養有均衡🧡🔹主食🔹有牛魔王配沙律/肉醬意粉 / 蟹肉忌廉意粉 / 黑松露日本帆立貝意粉 4選2我地揀左牛魔王配沙律🥐同蟹肉忌廉意粉🍝牛角包好酥脆 入面有手打牛肉、芝士、雞蛋🥚、蕃茄🍅同蘑菇🍄牛肉好厚身好juicy 口感勁豐富👍🏻而蟹肉忌廉意粉有好多蟹肉 忌廉汁夠哂creamy意粉索滿哂醬汁 好好食呀😋🔸小食🔸 吉列蝦拼炸洋蔥圈熱辣辣 炸得好香脆🔹甜品🔹焦糖珍珠窩夫/香蕉窩夫/士多啤梨窩夫 (3選1)我地揀左焦糖珍珠窩夫 窩夫外脆內軟 熱辣辣配埋凍冰冰嘅雲呢拿雪糕再加埋焦糖醬同珍珠 口感勁豐富😋另外只要加 $30 仲可以任選飲品兩杯😊我地叫左鮮奶仙草凍同士多啤梨奶昔兩杯都好好飲😊
平時放假 都鍾意搵cafe chill下🙂
知道天水圍濕地公園附近有間小茶角
有個抵食嘅家庭套餐 ($288)
所以上星期就去左試下😊

🔸兒童餐🔸
可以揀牛肉漢堡/肉醬意粉配Qoo青提子汁🧃
另外仲有雜菜沙律、碎蛋🥚同粟米🌽
好豐富 營養有均衡🧡

🔹主食🔹
我地揀左牛魔王配沙律🥐同蟹肉忌廉意粉🍝
牛角包好酥脆 入面有手打牛肉、芝士、雞蛋🥚、蕃茄🍅同蘑菇🍄
牛肉好厚身好juicy 口感勁豐富👍🏻
而蟹肉忌廉意粉有好多蟹肉 忌廉汁夠哂creamy
意粉索滿哂醬汁 好好食呀😋

🔸小食🔸 吉列蝦拼炸洋蔥圈
熱辣辣 炸得好香脆

🔹甜品🔹
焦糖珍珠窩夫/香蕉窩夫/士多啤梨窩夫 (3選1)
我地揀左焦糖珍珠窩夫

2024-06-02
Lunch
  • 焦糖珍珠窩夫
2024-06-13 14 views
有朋友搬左去濕地公園附近,所以特別去house warming,之後去左佢屋企附近既餐廳食野,呢度既食物性價比幾高,價錢親民份量足料,而且免加一。紐西蘭牛肉眼扒 配炸薯角、田園沙律 $168呢個晚餐價錢幾抵食,百幾蚊有牛扒食,牛扒雖然有啲脂肪,但肉質都算吾錯,薯角同沙律菜都幾多。黑松露帆立貝意粉 $1283大粒帆立貝好吸睛,而且幾有口感,黑松露醬汁幾香濃,creamy,配意粉食整體感覺好好。晚餐會包是日餐湯或沙律,另外飲品可以半價加配。白桃貴妃龍井,跟餐加$16,茶味突出,龍井既清香配搭白桃既甜味,非常夾。吉列炸蝦 $444隻吉列炸蝦,配沙律醬,炸蝦吾會好油,炸得乾身。士多啤梨窩夫 $63貌相不錯,而且原本以為要額外加$10先有雪糕,原來原本已經包一球!窩夫夠脆薄,加上士多啤梨醬同士多啤梨一齊食,好滿足!

紐西蘭牛肉眼扒 配炸薯角、田園沙律 $168

黑松露帆立貝意粉 $128

吉列炸蝦 $44
4隻吉列炸蝦,配沙律醬,炸蝦吾會好油,炸得乾身。

士多啤梨窩夫 $63
依一站嚟到好好好耐冇嚟過嘅天水圍,尤其係濕地公園附近,真係同以往好唔同🧐~ 當然嚟試下間未試過嘅應援cafe,兼周圍行下嚟個半日遊~ 😊🍝 Lunch Set - 蒜香鴨胸炒意粉 😋😋😋😋炒過嘅蒜頭🧄無敵香,仲有炒至軟身嘅紫洋蔥甜味,而意粉有硬身少少~ 四件厚切鴨胸非常肥美,鴨味好濃、肉質彈牙,帶鴨油香 😚 整體調味屬於清淡~☕️ Lunch Set - Dirty 😋😋😋😋Lunch Set加飲品半價,揀咗杯平時少叫嘅Dirty~ 細杯Dirty更能夠飲到咖啡同奶嘅濃厚身,加冰🧊可以令成杯Dirty唔會過於濃縮~午餐 💵💵 約港幣$80/人 💁🏻‍♀️ Cafe周末都有Lunch Set提供,而且唔收加一 👍🏻 真係難得!場內某幾個位貼咗🐨嘅相&海報,唔會貼到成間Cafe都係而遮蓋本身嘅裝潢~ 😉🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

🍝 Lunch Set - 蒜香鴨胸炒意粉 😋😋😋😋

☕️ Lunch Set - Dirty 😋😋😋😋

午餐 💵💵 約港幣$80/人

2024-06-02
$80 (Lunch)
Went on a lovely walk with my cousin brother when sudden dessert cravings hit us!🧇🍰 We stumbled upon this cute little cafe named Tea & Corner and decided to give it a try! Since we're Muslim, we skipped the meals and went straight for desserts and coffee.🧁☕️
Cappuccino
Caramel Pearl Waffle with Ice Cream
2024-05-22
$100 (Other)
Cappuccino
2024-04-16 32 views
👧🏻😋👅🍽✨遊濕地公園必食 🥐-小茶角🇭🇰 天水圍濕地公園路1號Wetland Seasons Bay地下16號舖 🇭🇰-🥐 濕地公園附近要坐低食野要行返過Wetland Seasons Bay, 小茶角係性價比高又餐點多元化既選擇, 仲要有服務但唔收服務費! 🥐 店內主要用方枱, 拍埋可以變多人桌, 見都有唔少一班同學或一家人黎食野, 係休息好地方-🐖 脆烤豬腩條 $88💯腩肉肥瘦相間, 表面烤到金黃色好脆口, 切成條狀依然保持肉汁💯cafe形式餐廳都做到呢個效果好抵讚, 下次可以放心試佢地既牛扒同烤春雞-🥩 牛魔王牛角包漢堡 $69✨牛角包切半包住牛漢堡同炒蛋, 番茄生菜, 炒蛋炒得乾身, 所以唔會整腍個脆脆牛角包, 另有磨菇同芝士, 配合返手打牛漢堡咁juicy!✨牛角包免費送沙律菜, 可加$5轉配炸薯角, 睇落唔係好夠色水, 但食落都脆-🍌 蕉糖香蕉窩夫 $68💯香蕉上既焦糖係完美, 份量剛好鋪滿表面, 一切就開唔會太厚太甜; 牛角包窩夫壓實左口感好酥脆, 配上雲呢拿雪糕係100分配搭!-🍳 班尼迪蛋 配煙三文魚 $88✨餐牌冇寫有係用牛角包原來都有, 果然係餐廳signatu
👧🏻😋👅🍽✨

🍌
蕉糖香蕉窩夫 $68

🍳
班尼迪蛋 配煙三文魚 $88
✨餐牌冇寫有係用牛角包原來都有, 果然係餐廳signature, 成個benedict配搭都係變奏版, 用牛角比起用英式鬆餅口感更脆, 而用煙三文魚取代煙肉做topping更moist
✨荷蘭醬味道唔太酸太搶, 可突出返牛角牛油香同煙三文魚, 但如果個蛋可流心少少就更完美

🍵
芝士奶蓋桂花茶 $36
💯芝士奶蓋比較流質冇咁膩, 帶微微鹹香好好食! 茶底可自選, 揀左雨霞龍井清新又甘香
芝士奶蓋桂花茶

🍹
薄荷梳打 $37
✨天氣熱飲梳打好gur! 薄荷幾fresh, 如果加幾片新鮮薄荷就更清爽!

脆烤豬腩條
牛魔王牛角包漢堡
芝士奶蓋桂花茶
2024-04-13 19 views
今次同大家介紹呢間係天水圍嘅cafe - 小茶角。🍽️檸檬香草烤春雞半隻配薯蓉通常呢種烤春雞食落都會諧霎霎同好乾咁,點知食落口,啲雞肉好滑嫩呀!加埋佢落咗檸檬香草做調味,令到食落好香口感!一啖食春雞一啖食薯蓉,又唔同嘅口感昇華咗出嚟😋🍽️小食大拼盤呢個小食大拼盤有炸蠔、炸蝦、炸雞翼、薯角同炸洋蔥圈,全部小食食落都好脆卜卜!特別最鍾意係炸蠔,用支叉拮落個炸蠔到嘅時候,啲炸蠔嘅汁多到會咇出嚟!而且仲會有個甜酸醬俾你一齊點嚟食,好味道😋🍽️士多啤梨窩夫窩夫切落去好鬆脆,而且食落好有牛油味!士多啤梨會切到一片片,令到成個甜品望落有好多士多啤梨呀!加埋雲呢拿雪糕同士多啤梨果醬,令到成個甜品酸酸甜甜,好開胃😋🧋鮮奶仙草凍鮮奶奶味滑順香甜又濃郁,配埋滑溜溜嘅仙草凍,令到可以一邊飲同時又可以食到微微仙草嘅甘味😋🥤朱古力奶昔飲落朱古力味香濃綿滑,而且飲落口感滑溜冇冰粒,好似飲緊溶咗嘅朱古力雪糕咁,好飲😋
今次同大家介紹呢間係天水圍嘅cafe - 小茶角。
🍽️檸檬香草烤春雞半隻配薯蓉

🍽️小食大拼盤