1K
一間挺新穎的中餐廳,全日都提供點心,也有各式粉麵飯,也有小菜可選,選擇挺多的,而且也有創新菜式,挺令人驚喜的。蜜椒薯仔牛柳粒(172元)賣想真的挺不錯的,看起來閃閃發光的,原因就是加了很多的蜜糖,每件薯仔和牛柳粒都包裹上大量的黑椒和蜜糖,再煎香煎脆,吃起來外脆內軟的,濃濃的黑椒味,更有蜜糖的香甜,牛柳嫩滑。啫啫滑雞煲(148元)雞件經過煎香,吃起來特別焦嫩,而且大大件的,肉特別多,醬汁鹹香帶點甜,更突出肉香。而且還特別加了有叉燒,與雞肉更相比更能吃出兩個不同的口感。麻婆肉醬炆伊麵(138元)非常有創意的一款麵,本身我也挺喜歡吃麻婆豆腐的,這裡將他跟麵合併在一起又挺有驚喜的。當然這個麻婆豆腐就變得沒原版那麼濃郁,變得清淡了一點,但配上滑嫩的伊麵後,吃起來香香辣辣的,又能吃到有滑嫩的豆腐和濃香肉碎。青瓜蘆薈爽/夏日百香(39元)(第二杯推廣價8元)性價比挺高的,兩款都很清爽,叫了少甜,味道更合適,前者清甜,後者酸甜。

蜜椒薯仔牛柳粒(172元)

啫啫滑雞煲(148元)

麻婆肉醬炆伊麵(138元)

青瓜蘆薈爽/夏日百香(39元)(第二杯推廣價8元)

2025-07-29
喺ELEMENTS搵到間輕奢中菜選擇,裝修偏優雅路線,卡位有足夠私隱度,亦有唔少4-6人枱,啱晒同屋企人/朋友坐低慢慢食,嘢食方面係fusion中菜嘅感覺~🍲 花膠撈麵 $1582大嚿花膠份量好足,滑嫩且膠質感足,湯汁掛麵能力好高。🍛 咖喱雞煎米粉 $138米粉邊邊位煎到香脆,點埋咖喱汁,香濃惹味,無諗過會夾得嚟!而且唔算太辣,雞件食落都幾滑~🍵 生薑黑糖薑母茶 $39飲落暖笠笠,薑味濃郁但唔會太辣喉,黑糖香令整體味道更柔和,冬天飲應該會更加正。🍹 夏日百香(第二杯推廣價$8)百香果酸甜開胃,飲落好清新。推廣價第二杯只需要$8。📍嚐 (尖沙咀)地址:尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方火區1樓1005-1006號舖

🍲 花膠撈麵 $158
2大嚿花膠份量好足,滑嫩且膠質感足,湯汁掛麵能力好高。

🍛 咖喱雞煎米粉 $138

🍵 生薑黑糖薑母茶 $39

🍹 夏日百香(第二杯推廣價$8)
百香果酸甜開胃,飲落好清新。推廣價第二杯只需要$8。

📍嚐 (尖沙咀)
Type of Meal
Lunch
5 day(s) ago 0 views
搭完高鐵,順便行過去圓方睇吓有乜好食,揀咗呢間有粥粉麵飯食嘅粵菜餐廳。午市餐廳都好受歡迎,去到12:30已經坐滿晒人。環境舒服,地方企理乾淨,而且職員嘅服務也很周到。花膠撈麵花膠超大隻,口感十分嫩滑,冬菇軟嫩,好入味,而撈麵的麵條彈性十足,撈一撈啲醬汁冇得頂。鮑汁鵝掌花菇撈麵鵝掌真係好出色!花菇的香氣在每一口中都能感受到,再結合鮑汁的醇厚味道,讓人十分滿足。生薑黑糖薑母茶餐後來一杯生薑黑糖薑母茶,溫暖身心。我同朋友都好鍾意生薑既香氣,整體甜味恰到好處,特別是推廣價$8的第二杯,讓人感覺更加划算。

花膠撈麵
花膠超大隻,口感十分嫩滑,

生薑黑糖薑母茶
  • 花膠撈麵
  • 鮑汁鵝掌花菇撈麵
6 day(s) ago 0 views
裝修以簡約時尚為主,座位唔算迫,坐得幾舒服。鮑汁鵝掌花菇撈麵,鵝掌煮得好腍,入口即溶,配埋濃郁鮑汁,真係幾滋味。花菇香氣十足,咬落有啲彈牙,又唔會太硬,麵條吸晒鮑汁嘅精華,食到最後都唔會覺得油膩,呢個真係值得推介。花膠撈麵,花膠份量算幾足,成隻手臂咁長,質感滑溜又唔會太腥,麵條夠彈牙,配埋個特製醬汁,簡單但又好味。青瓜蘆薈爽飲落好清新,帶少少甘甜,適合食完濃味嘢後清下口腔。夏日百香就係百香果為主調嘅飲品,酸酸甜甜,飲落幾醒神。總括嚟講,「嚐」嘅菜色有水準,用料新鮮,服務態度亦都唔錯。如果鐘意食中菜,又想搵個舒適啲嘅地方坐低慢慢傾計,呢度絕對係一個唔錯嘅選擇!
裝修以簡約時尚為主,座位唔算迫,坐得幾舒服。

花膠撈麵

夏日百香就係百香果為主調嘅飲品,酸酸甜甜,飲落幾醒神。

📍香港西九龍高鐵站高質素中菜😍👍🏻~麻婆肉醬炆伊麵😍非常高質素的伊麵❤️麵質爽口彈牙👍🏻麻婆肉醬調味非常之香😘份量超多😛~菠蘿咕嚕雞球❤️咕嚕雞球外皮脆口夠熱😛鮮甜可口😘內裏肉質爽口💕~啫啫雞煲😍很香的雞煲😛啫啫雞肉質嫩滑❤️雞煲非常入味😍配料亦都非常美味👍🏻~順帶一提😛餐廳環境衛生😍食物質素高🥳店員服務態度好👍下次一定再光顧😎📍嚐 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方火區1樓1005-1006號舖
📍香港西九龍高鐵站高質素中菜😍👍🏻

~麻婆肉醬炆伊麵😍

~菠蘿咕嚕雞球❤️

咕嚕雞球外皮脆口夠熱😛鮮甜可口😘內裏肉質爽口💕

~啫啫雞煲😍

📍嚐 (尖沙咀)

2K
呢晚嚟咗呢個商場呢間粵菜餐廳諗住食個好味嘅粵菜晚餐🤣$152「勝瓜肉碎浸魚肚」:勝瓜新鮮幾爽滑,魚肚大大件口感煙靭得嚟亦都幾滑,仲有好多豬肉碎,亦都加咗爆香咗嘅蒜頭,感覺全部都係新鮮靚料,整體好味道🤣$168「黑椒茄子魚腩煲」:魚腩有好多條,條條都大大條,好多肉少少骨,肉質新鮮、結實🤣;茄子亦都新鮮,估計係爆過油所以顏色係鮮紫色,好食兼賣相靚靚🤣$138「麻婆肉醬炆伊麵」:麻婆豆腐配伊麵真係幾特別,仲幾夾喎,原來麻婆豆腐同伊麵係可以做好朋友🤣;麻婆豆腐夠滑,仲有好多肉碎,辣辣哋,咁令到伊麵亦都辣辣哋,食得好開胃,伊麵煙煙韌韌,好食🤣$39「夏日百香」:有淡淡嘅百香果味,非常甜,飲得人好開心 🤣$30「檸檬無糖可樂」:大熱天時飲凍冰冰嘅檸檬可口可樂就梗係好正啦🤣
呢晚嚟咗呢個商場呢間粵菜餐廳諗住食個好味嘅粵菜晚餐🤣

2025-07-31
$290 (Dinner)
2025-07-31 0 views
今日中午去咗圓方商場食中菜,餐廳提供點心、麵食、粥、小菜等多款選擇,而且餐廳都幾大,幾多位。星期日去人頭湧湧。我哋試咗花膠撈麵:花膠大大舊,炆得軟腍入味,撈麵配上特製醬汁,味道唔錯!另外咖喱雞煎米粉,咖喱雞味道香濃,雞肉嫩滑,煎米粉乾身香脆,點埋微辣嘅咖喱汁,幾惹味!🍛🐔飲品熱濃滑奶茶:奶茶茶味香濃,奶味醇厚,入口幼滑☕️夏日百香果特飲 (我估你指嘅係夏日百香,酸酸甜甜,非常清新解渴,啱晒夏天飲用!🍹

飲品熱濃滑奶茶:奶茶茶味香濃,奶味醇厚,入口幼滑☕️

2025-07-30 0 views
逛圓方商場有點餓見《嚐》裝修優雅環境寬敞座位舒適。我們點左XO醬爆魚肚$158魚肚又腍又滑好味,香濃的XO醬有瑤柱、蝦米、青紅椒、洋蔥、炒得夠鑊氣惹味好食。沙嗲牛肉金菇粉絲煲$152沙嗲味香濃,牛肉嫩滑,金菇和粉絲索牛肉汁很美味口感豐富。麻婆肉醬炆伊麵$138香辣味濃香的肉醬炆伊麵很夠味,配豆腐粒少少辣好好味的美食。青瓜蘆薈爽$39青瓜爽脆🥒蘆薈新鮮,清新好飲。夏日百香果$8(第二杯$8推廣價)百香果酸甜味清香,解渴消暑清涼飲品。
逛圓方商場有點餓見《嚐》裝修優雅環境寬敞座位舒適。
我們點左
XO醬爆魚肚$158

沙嗲牛肉金菇粉絲煲$152
沙嗲味香濃,牛肉嫩滑,金菇和粉絲索牛肉汁很美味口感豐富。

麻婆肉醬炆伊麵$138
香辣味濃香的肉醬炆伊麵很夠味,配豆腐粒少少辣好好味的美食。

青瓜蘆薈爽$39
青瓜爽脆🥒蘆薈新鮮,清新好飲。

夏日百香果$8(第二杯$8推廣價)
百香果酸甜味清香,解渴消暑清涼飲品。

• XO醬爆魚肚
  • 沙嗲牛肉金菇粉絲煲
  • 麻婆肉醬炆伊麵
放工時,我的能量已經低到極點,好需要補充卡路里。約左係圖方返工既朋友仔,去✨嚐✨食中式小菜。❤️麻婆肉醬炆伊麵麻婆豆腐的變奏版,輕輕滲透出辣味同埋麻香,但又唔會過辣,連平時少食辣的朋友都食唔停 🤭 伊麵吸汁能力強,醬汁夠濃郁,肉碎增加左口感,overall 係高分的 🫶🏻❤️菠蘿咕嚕雞球好出色❗️經典粵式甜酸菜,雞球外脆內嫩,醬汁酸甜平衡,開胃不膩。食唔停口啊❗️❤️沙嗲牛肉金菇粉絲煲牛肉嫩滑,金菇和粉絲吸飽湯汁,非常入味,屬於下飯神器。餐廳加左菠蘿粒,令成個煲偏甜,可能係想解油膩吧。❤️ 青瓜蘆薈爽 & 夏日百香餐廳做緊優惠呀❗️青瓜的清香搭配蘆薈顆粒,口感爽脆,甜度適中,適合夏天解膩。百香果味濃郁,酸甜開胃。兩杯都好好飲🤩我地一行二人,食得好滿足 👍 下次會再叫菠蘿咕嚕雞球,同埋麻婆肉醬炆伊麵 😋

❤️麻婆肉醬炆伊麵

❤️菠蘿咕嚕雞球

❤️沙嗲牛肉金菇粉絲煲

❤️ 青瓜蘆薈爽 & 夏日百香

2025-07-29 0 views
位於圓方商場的這間中式餐廳光猛整潔,店員有禮殷勤,上菜速度如行雲流水✨。今回試的三餸兩飲,每道都見真章:🔥黑椒茄子魚腩煲龍躉魚腩厚切,外脆內滑嫩如豆腐🐟,茄子吸飽黑椒醬汁辛香惹味🍆,砂煲保溫力強,吃到尾段仍燙嘴,伴飯一絕。 🍍菠蘿咕嚕雞球雞球炸衣薄脆鎖住肉汁🐣,菠蘿果香解膩,彩椒爽脆添口感,經典粵味新演繹。 🌶️麻婆肉醬炆伊麵川粵fusion驚喜之作!粗身伊麵掛滿麻辣肉碎🍜,花椒後勁如小火花竄舌,罪惡感滿溢卻停不了筷子。 ☕生薑黑糖薑母茶琥珀茶湯飄現刨薑絲🫚,黑糖甜度克制,薑辣暖流直抵胃囊🧣,冷氣房裡的救贖。 🥒青瓜蘆薈爽透亮青瓜汁懸浮蘆薈粒💚,薄荷葉點睛如清風拂喉,吃完濃味來一杯,五臟六腑瞬間歸位。 服務一流,禮貌細心體貼;環境一流,座位之間很寬敞光線柔和,而且枱與枱之間有足夠嘅空間坐得好舒服!

🔥黑椒茄子魚腩煲

🍍菠蘿咕嚕雞球

🌶️麻婆肉醬炆伊麵

☕生薑黑糖薑母茶

🥒青瓜蘆薈爽

2025-07-27
2025-07-27 0 views
菠蘿咕嚕雞球每次到訪必食菜式!外層皮薄炸至香脆,而內裡肉質鬆軟,即叫即弄,口感豐富,雞肉嫩滑,肉腍入味,味道酸酸甜甜,十分醒胃。再配搭菠蘿、青椒、紅椒,滿足!黑椒茄子魚腩煲惹味小菜! 魚腩肉多且幼骨少,肉質厚實嫩滑,以黑椒烹煮,有效僻去魚腥味,茄子完美沾滿醬汁精蘊,讚麻婆肉醬炆伊麵麻婆肉醬香辣惹味,令每條伊麵軟綿且滋味,拌入銀芽、豆腐,什菌,增加口感青瓜蘆薈爽帶有清新青瓜味配上蘆薈粒粒,清新解渴嚐 (尖沙咀)📍 香港尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方火區1樓1005-1006號舖

菠蘿咕嚕雞球

黑椒茄子魚腩煲

麻婆肉醬炆伊麵

青瓜蘆薈爽
帶有清新青瓜味配上蘆薈粒粒,清新解渴

嚐 (尖沙咀)
2025-07-27 0 views
朋友黎香港玩,一落高鐵就過來圓方,就近醫肚。難得過來,首選粵菜。朋友個行李箱可以寄存係門口,食飯環境幾好,一點幾過到去食有卡位俾到我地,坐得幾舒服。同埋發現呢閒鋪係吾會係每張枱擺茶壺,而係店員會走過來幫手添茶。服務幾好,杯茶常滿狀態。點佐網上推薦噶鮑汁花膠撈麵,果然好推介,舊花膠大件到鋪滿個煲,齋鮑汁撈麵已經好好食,仲有可以加埋碗鷄湯撈埋一齊食別有一番鮮味。另外自己點佐份咖喱鷄煎米粉,煎米粉算係好有特色噶香港美食,宜家係外面街冰室好多都無呢個,梗要點過俾朋友試下啦。

一直覺得圓方嘅餐廳都好貴,今日咁啱去西九龍睇展覽,因為真係太熱,所以就去返圓方搵嘢食,經過見到呢間餐廳裝修唔錯,望吓Menu竟然價錢一啲都唔貴,咁就一於嚟試吓啦。首先我就叫咗個最鍾意食嘅啫啫滑雞煲。估唔到佢嘅份量咁多,而且一上枱已經聞到好香,入面除咗滑雞之外仲有豬膶,送飯一流啊。佢嘅雞非常嫩滑,而且豬潤烹調時間啱啱好,一啲都唔會過老,食落口感好好。蜜椒薯仔牛柳粒又係中菜必叫,佢嘅牛柳粒好嫩滑,食落完全唔會咬唔到,而且好有牛味。薯仔都整得非常入味,又係好適合送飯。朋友唔太鍾意食飯,所以就叫咗個麻婆肉醬炆伊麵,肉醬好香,而且調味得啱啱好,食炆伊麵最怕就係太油,但係佢完全沒有呢個問題,食落好乾爽,感覺唔會太肥膩。而且呢間餐廳仲唔收茶位費,但係佢嘅茶葉都好出色,飲落好濃好香,而且職員加茶水嘅時間都好快,所有職員嘅服務態度都好好,非常推薦大家嚟呢間餐廳試吓呀。

• 蜜椒薯仔牛柳粒
1K
2025-07-25 0 views
📍 嚐{尖沙咀圓方}呢一間餐廳位於圓方同西九龍高鐵站中間,位置十分方便,返大陸前都可以過嚟食返餐花膠,行2分鐘就已經到西九龍高鐵站!座位寬敞,而且仲有好多卡位,每個卡位都好有私隱度,食物餐牌都幾豐富,有飯有粥有麵,絕對想食啲乜都有🫶🏻💥 花膠撈麵花膠有3大片,口感滑溜微微彈性,滿滿既骨膠原,花膠超厚身,絕對係女士喜愛之選😍撈麵上面沾滿花膠汁,每一條麵都好掛汁,仲可以食到花膠味,麵質淋身,係比較粗條,所以掛汁一流🥢💥 咖喱雞煎米粉反而我超鍾意依個咖喱雞,椰香味勁濃郁,每啖都充滿咖喱香,在淋上去煎米粉上面,更加入味,薯仔有煎過,充滿住每淡嘅咖喱🍛雞肉軟嫩多汁!煎米粉唔會太乾,幾香口🥢💥夏日百香香氣濃,口感酸甜剛剛好更配有百香果籽,口感更豐富酸味挺足雖甜度固定,但出乎意料的不算甜膩🥤

📍 嚐{尖沙咀圓方}

💥 花膠撈麵

💥 咖喱雞煎米粉
煎米粉唔會太乾,幾香口🥢

💥夏日百香
香氣濃,口感酸甜剛剛好
更配有百香果籽,口感更豐富酸味挺足
雖甜度固定,但出乎意料的不算甜膩🥤

2025-07-25 0 views
匆匆忙忙打算來買點東西然後就到高鐵站在九龍站偶遇這家新開的中餐廳招牌「花膠撈麵」果然名不虛傳,一見到覺得值回票價——花膠比手掌還要碩大,入口軟腍滑溜,膠質感滿滿。醬汁是濃郁的雞湯混着經典鮑汁,鹹香醇厚,拌着那碗加了鹼水的麵條剛剛好:麵身带着淡淡的蛋香,嚼起來勁道彈牙,每一口都裹着湯汁的鮮味,人均100-200吃出千元級的满足感。另外點的鵝掌拌麵也不錯鵝掌燉得滑軟綿爛,輕輕一抿就能脫骨;配菜的冬菇厚實多汁,吸足了醬汁的精華,和麵條搭在一起層次感十足。比較喜歡這裏的冬瓜飲品-清潤冬瓜蜜汁 (凍)冰涼口感透心涼另一款青瓜蘆薈爽就屬於酸酸甜甜的口味還有粒粒蘆薈肉 最驚喜的還有服務,店員能流利切換普通話和粵語,態度還特別熱情有朝氣,服務友善程度我10分👍
匆匆忙忙打算來買點東西
然後就到高鐵站
在九龍站偶遇這家新開的中餐廳

另外點的鵝掌拌麵也不錯

比較喜歡這裏的冬瓜飲品
-清潤冬瓜蜜汁 (凍)
冰涼口感透心涼
另一款青瓜蘆薈爽就屬於酸酸甜甜的口味