2021-06-03 1558 views
唔洗返工嘅日子, 飲飲食食係最寫意。今日帶丫姨去銅鑼灣食西班牙菜, 食過好幾次, 好食當然再幫襯。門外嘅霓虹燈, 正是Tapa Room門外的特色打卡位。分店所有裝修格局都很一致。隨意點左好幾款share食。血橙燒牛柳沙律:牛柳絲有肉香, 配上沙律菜、清甜多汁嘅橙、芝士、芝麻, 酸尾尾, 開胃有層次。薄切灸燒吞拿魚腩:吞拿魚刺身口感, 只有側邊位灸燒過, 有魚香得黎又香口, 配上酸酸地沙律菜, 清新又開胃。西班牙薯仔蛋餅:西班牙家庭傳統菜式, 係香港真係好少餐廳可以食到。切開金黃厚蛋餅入面, 有粒粒軟熟薯仔, 面層加左少少忌廉汁, 今次好似煮過左龍, 切開中心位冇流心, 蛋餅表面有d鞋, 不過味道仲keep到有淡淡蛋香。巴塞隆拿式烤紅蝦:濃郁香油, 香草味重, 原隻紅蝦大大隻亦很入味, 肉質爽, 如果餐廳可先去除蝦腸會更好, 避免食落有沙。  烤煎US PRIME肉眼牛扒 配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅order 4成熟, 肉質嫩, 稍有幾件連帶筋, 有咬口, 配上濃郁忌廉汁, 味道偏鹹, 配菜原來轉左做粗薯條, 整好balance一下個汁。餐廳Promotion, 入座送甜品炸西班牙油條

隨意點左好幾款share食。

血橙燒牛柳沙律:

血橙燒牛柳沙律

薄切灸燒吞拿魚腩:

薄切灸燒吞拿魚腩

西班牙薯仔蛋餅:

巴塞隆拿式烤紅蝦:

烤煎US PRIME肉眼牛扒 配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅

餐廳Promotion, 入座送甜品

炸西班牙油條配朱古力醬:
油條表面平均包上砂糖, 口感香脆, 因個人喜歡再想增加甜度, 點埋朱古力醬食更正!

西班牙肉桂多士配新鮮雜莓
同樣表面沾了砂糖, 質地軟熟, 入面質地好似濕潤麵包嘅口感, 有淡淡肉桂香。

西班牙肉桂多士配新鮮雜莓

呢度有唔少餐廳自家調製酒精供應, 唔飲酒都有少量juicy可選擇, 味道偏甜, 待冰慢慢溶後, 甜度剛剛好。

2021-06-02
Lunch
血橙燒牛柳沙律
薄切灸燒吞拿魚腩
2021-04-04 670 views
Tapa Room又係勁多分店既一間小酒吧 除左環境夠chill之外食物質素仲好高質😋最岩大家一齊坐底傾下計打下卡以下大家介紹幾款set lunch, main cours同幾款tapas每款都各有特色👍.🎈Octopus Carpaccio 薄切慢煮八爪魚 ($78)可以話係比較受歡迎既cold tapa💁🏻‍♀️但有少許另人失望啦無可否認八爪魚相當嫩滑 唔鞋有八爪魚味但成碟就相對較淡 主要依賴八爪魚上面既醬評分: 6.5/10.🎈Foie Gras Lollipop 棒棒鵝肝 ($78)一份有三粒 基本上係餐廳必點既cold tapa😋 果然就係好好食 中意食鵝肝既朋友一定唔可以錯過首先佢既外觀整到棒棒糖咁 打卡一流👍而且佢食落非常creamy 鵝肝味相當濃郁評分: 7.5/10.🎈Seared Tuna Belly Carpaccio 薄切炙燒吞拿魚腩 ($88)呢一款cold tapa可以話係最有驚喜嘅一款亦都係一行友人裏面最鍾意嘅一款小食👍首先吞拿魚腩油脂分布平均 食落去嘅肉質感覺到佢係新鮮嘅而且一食落去好大陣燒過嘅味道 非常香口😋評分: 8/10.🎈Tortilla De P
Tapa Room又係勁多分店既一間小酒吧

首先吞拿魚腩油脂分布平均 食落去嘅肉質感覺到佢係新鮮嘅
而且一食落去好大陣燒過嘅味道 非常香口😋
評分: 8/10
西班牙薯仔蛋餅

🎈Tortilla De Patata 西班牙薯仔蛋餅 ($78)
呢一個一定係呢度最受歡迎嘅Hot tapa
一上台已經聞到好香嘅蛋香味
切開中間仲有少少流心嘅蛋漿流出來
薯仔加埋蛋香嘅味道非常之豐富 但主要嘅調味都係來自於頂上面嘅醬
雖然蛋香味濃郁但係就略嫌淡味咗少少
西班牙海鮮飯

🎈Seafood Paella 西班牙海鮮飯 (set lunch $188)
呢個海鮮飯真係非常足料!
雖然話係2人份 但如果細食4個人share加幾個小食就岩岩好😋
一份有蝦 蜆 青口 魷魚圈各4隻
一上台就聞到好香既海鮮味 好有食慾🤤
個飯更加係另人非常難忘 一食就有好香既海鮮鮮味
中意重口既朋友仲可以吱檸檬加啲檸檬汁
非常之惹味 係必點既一樣野😍
評分: 8.5/10
烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架

🎈Grilled Slow-Cooked Pork Chop 烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架 (set lunch $168)
本來就應該跟香蒜意粉 但我地就轉左要薯粒😋
果然薯粒加左啲調味粉幾好食 咸咸地少少辣
醋燒汁亦幾香口 食落酸酸甜甜味道不錯
豬鞍架既肉質都唔鞋 有豬味🤣
蜜糖烤慢煮黃油春雞

🎈Piri Piri Honey Spring Chicken 蜜糖烤慢煮黃油春雞 (main course half $98/ one $188)
我地叫whole chicken既廚師有將佢分開兩邊 好方便切👍
雖然睇落好多紅油 但放心呢個春雞係唔辣既💁🏻‍♀️食落係酸酸甜甜既味道
肉質唔算太鞋 整體質素都幾好
烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬

🎈Grilled Octopus Leg 烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬 (main course $208)
老實講呢個性價比偏低 二百幾蚊只有兩大條八爪魚腿🥲呢一個位我會稍微扣少少分
作為主菜係一啲都唔夠飽 不過就真係好驚喜好好食
八爪魚煎得非常香口 就算冇伴碟既醬都非常惹味
肉質係另我最驚喜既地方 一啲都唔鞋非常難得😍
評分: 7.5/10
🎈總括而言
呢種酒吧仔非常適合大家叫幾個小菜同酒chill下
餐廳主要係用霓虹燈去營造bar仔feel 就連餐具都非常有特色

環境好之餘食物都非常高質 可以話盲點都唔會點中伏😋

烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架
蜜糖烤慢煮黃油春雞
烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬
  • 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒
  • 西班牙海鮮鍋飯 (二人份)
想趕走Monday Blue,今晚約同事去食西班牙菜揀左銅鑼灣Tapa Room。裝潢型格時尚,門口霓虹燈設計好奪目,岩哂打卡影相~莫希托羊肉串燒肥瘦比例剛好,鮮味嫩滑唔會柴,肉汁Juicy好惹味。薄切炙燒吞拿魚腩吞拿魚腩肥美,油香味重,油脂分佈得均勻,入口即化。底有黑醋沙律菜帶點微辣,面頭撒上芝麻粒,口感層次豐富。棒棒鵝肝必點菜式之一,鵝肝香氣十足,口感軟滑細膩,味道濃香豐腴。巴塞隆拿式烤紅蝦五大隻紅蝦賣相吸引,蝦肉鮮甜彈牙夠哂滑溜,沾酸辣醬汁同食特別惹味。霹靂蜜糖烤慢煮法國黃油春雞 有半隻同全隻選擇,春雞皮香肉嫩,肉質細嫩鮮美又多汁,帶絲絲蜜糖甜味。烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配厘醋燒汁伴炸薯粒黑毛豬鞍經慢煮後,肉質更軟腍細滑,能鎖住肉汁,肉味濃郁,入口嫩滑彈牙,豐香甘腴。一口薯粒烤過後更香脆惹味。炸蕃薯條配是拉差蒜茸蛋黃醬金黃色蕃薯條甘香酥脆好清甜,配惹味醬汁,真係好難忍口!炸西班牙油條配朱古力醬油條炸得金黃香脆,撒上肉桂糖再蘸香濃朱古力醬,超邪惡又好味既組合!飲品方面叫左杯White Sangria,清新果香配白酒,甜度適中,好岩女士們。
想趕走Monday Blue,
今晚約同事去食西班牙菜
揀左銅鑼灣Tapa Room。

裝潢型格時尚,
門口霓虹燈設計好奪目,
岩哂打卡影相~

莫希托羊肉串燒
肥瘦比例剛好,
鮮味嫩滑唔會柴,
肉汁Juicy好惹味。

薄切炙燒吞拿魚腩
吞拿魚腩肥美,油香味重,
油脂分佈得均勻,入口即化。
底有黑醋沙律菜帶點微辣,
面頭撒上芝麻粒,口感層次豐富。

棒棒鵝肝
必點菜式之一,鵝肝香氣十足,
口感軟滑細膩,味道濃香豐腴。

巴塞隆拿式烤紅蝦
五大隻紅蝦賣相吸引,
蝦肉鮮甜彈牙夠哂滑溜,
沾酸辣醬汁同食特別惹味。

霹靂蜜糖烤慢煮法國黃油春雞
有半隻同全隻選擇,
春雞皮香肉嫩,
肉質細嫩鮮美又多汁,
帶絲絲蜜糖甜味。

烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配厘醋燒汁伴炸薯粒
黑毛豬鞍經慢煮後,
肉質更軟腍細滑,能鎖住肉汁,
肉味濃郁,入口嫩滑彈牙,豐香甘腴。
一口薯粒烤過後更香脆惹味。

炸蕃薯條配是拉差蒜茸蛋黃醬
金黃色蕃薯條甘香酥脆好清甜,
配惹味醬汁,真係好難忍口!

油條炸得金黃香脆,
撒上肉桂糖再蘸香濃朱古力醬,
超邪惡又好味既組合!

飲品方面叫左杯White Sangria,
清新果香配白酒,甜度適中,好岩女士們。
2021-03-22
Dinner
今日嚟咗Time Square行街,想同朋友飲吓嘢,想到呢間好有格調嘅主打西班牙菜嘅酒吧 — Tapa Room🍽 於是入去試吓,品嚐吓Spanish cuisines ☺️Cold Tapas蕃茄脆包、醃白銀魚、蒜茸蛋黃醬 ($48)- 呢個Tapas非常有驚喜,多元嘅味道配搭非常衝擊味蕾💛甜酸鹹配搭平衡,蕃茄嘅甜酸,白銀魚嘅鹹香、突出嘅蒜茸香,完美混搭埋得好完美,非常有記憶點☺️薄切慢煮八爪魚 ($78)- 慢煮八爪魚果然好出名,八爪魚雪白薄身, 醬汁完美沾滿每一片,鹹甜美味,非常開胃😋Hot Tapas香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片 ($48/pc)- 鵝肝好高質,質感綿滑冇腥味,微微煎香非常誘人,連埋甜甜帶紅酒香嘅梨片,味道一流,而且有埋脆包嘅加持,口感異常豐富,風味倍增😚西班牙薯仔蛋餅 ($78)- 薯仔蛋餅都好有特色,薯仔綿密軟滑,比香軟嘅蛋餅包裹住,入口細膩;蒜香惹味嘅醬汁都加強咗成道菜嘅風味,入口即化,香濃美味😍檸汁白酒煮蜆 ($98)- 蜆肉新鮮,肉質彈牙,新鮮嘅檸汁充分帶出咗蜆肉嘅鮮味,白酒味都好明顯,鮮甜美味😝Main Course嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸蕃薯條 ($1

Cold Tapas
蕃茄脆包、醃白銀魚、蒜茸蛋黃醬 ($48)
蕃茄脆包、醃白銀魚、蒜茸蛋黃醬

薄切慢煮八爪魚 ($78)

Hot Tapas
香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片 ($48/pc)
香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片

西班牙薯仔蛋餅 ($78)
西班牙薯仔蛋餅

檸汁白酒煮蜆 ($98)
檸汁白酒煮蜆

Main Course
嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸蕃薯條 ($128)
- 呢道菜份量十足,鴨胸非常好食,肉質又結實又鮮嫩多汁,一啲都唔會過老,而且外皮香脆可口;另外返薯條揸得好香脆,外脆內軟,甜甜嘅香氣充斥口腔,食得好滿足🤤
嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸蕃薯條

飲品方面叫咗杯酒-Rose Royce ($108),入口順滑,而且帶點微微嘅花香同果香,配搭西班牙菜一流;另外仲叫咗杯非酒精嘅飲品Pink Pineapple Cooler ($58)都非常好飲,清新果甜,有埋檸檬調味,好解渴🍹
Pink  Pineapple  Cooler

酒吧設計好有時尚感,尤其係擺滿手樽嘅牆,非常modern得嚟帶啲好relaxing 嘅feel 🍺啱晒同朋友飲番杯chill吓🥂食物質素一流,食得非常滿足,會再encore👍🏻
2021-03-20
蕃茄脆包、醃白銀魚、蒜茸蛋黃醬
香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片
檸汁白酒煮蜆
嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸蕃薯條
Pink  Pineapple  Cooler
  • PInk Pineapple Cooler
2021-03-13 1028 views
前日阿媽生日🎂諗住夜晚同佢食餐好嘅生日飯慶祝🎉放學約阿媽嚟到灣仔搵好嘢食😚見到呢間西班牙餐廳感覺幾吸引😍就揀咗呢間餐廳~佢係一間酒吧西餐廳,主打西班牙菜🇪🇸仲有唔同種類嘅酒選擇🍷好適合同朋友嚟chill一chill☺️Cold Tapas棒棒鵝肝$78有三大粒鵝肝丸,係全鵝肝肉整成嘅~食落口感好獨特☺️全口都係鵝肝😆感覺好軟滑🤗而且好香🤩凍凍地,幾好味🥰西班牙黑毛豬火腿24個月$88新鮮薄片嘅黑毛豬火腿😍食落鹹鹹地,醃製得幾香幾好味😋食落口感幾正👍🏻Hot Tapas西班牙薯仔蛋餅$78好出名嘅西班牙菜🇪🇸見到係呢間餐廳嘅推介😍就好想試吓~果然名不虛傳👍🏻食落有好香蛋味🤩入面嘅薯仔整得幾淋😚調味好香💕軟淋淋嘅感覺😍而且蛋餅好厚身😆層次好豐富☺️莫希托羊肉串燒$78一碟有四串羊肉串燒~半肥瘦嘅羊肉,食落感覺好香☺️燒得幾好味😋咬落啖啖肉😆仲有啲肉汁流出黎添😚好Juicy嘅感覺🤩Main Course 西班牙海鮮鍋飯二人份$188有唔同種類嘅海鮮🦞有蝦,青口,魷魚圈等等~蝦大大🍤青口幾新鮮😍魷魚圈幾爽口😚底面鋪有炒飯好香💕成個配搭都好正👍🏻Dessert炸西班牙油條配朱古力醬$58食完主食梗係要食

Cold Tapas

Main Course
西班牙海鮮鍋飯二人份$188

Dessert
炸西班牙油條配朱古力醬$58
食完主食梗係要食返個甜品🤣難得嚟到西班牙餐廳,梗係唔少得是西班牙嘅甜品🇪🇸佢係炸到脆卜卜嘅油條仔配朱古力醬~油條仔外脆內軟🤩配埋甜甜嘅朱古力醬☺️十分正💕

Drinks
Virgin $50
佢係非酒精類飲品,好啱我呢啲唔識飲酒嘅人🤣粉紅色嘅飲品有紅莓,士多啤梨🍓好香甜幾好飲😋

Rose Royce $105
因為我同媽咪都唔係好飲酒🙈我哋叫職員比好少好少Gin🤣係一大杯玻璃杯裝住透明嘅飲品🍷面頭仲有玫瑰花瓣🌹幾靚幾適合打卡💕有淡淡嘅Gin味,幾易入口😆

餐廳嘅職員十分之好人🥰服務態度好好👍🏻而且好Nice💕
2021-03-11
Celebration
Birthday
2021-07-19 0 views
☆ 𝙏𝙖𝙥𝙖 𝙍𝙤𝙤𝙢銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖有趣的霓虹光管裝修配西班牙美食,妙 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و✦ 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架✦ 西班牙薯仔蛋餅✦ 西班牙海鮮鍋飯✦ 炸西班牙油條✦ Sangria (一白一紅)豬鞍軟淋帶肉汁,蛋餅超級好吃,蛋香味濃,鍋飯有點失望,海鮮不新鮮 飯底比較油,油條比較硬身,Sangria 紅比白好喝。٩(๑❛ᴗ❛๑)۶你對那一款有興趣?( ´∀`)
☆ 𝙏𝙖𝙥𝙖 𝙍𝙤𝙤𝙢
銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖

✦ 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架
✦ 西班牙薯仔蛋餅
✦ 西班牙海鮮鍋飯
✦ 炸西班牙油條
✦ Sangria (一白一紅)

你對那一款有興趣?( ´∀`)
  • 西班牙薯仔蛋餅
搬舖後既Tapa Room依舊用上霓虹門,真係好搶眼!無論日抖夜晚都有情迷意亂既感覺。呢度既signature cocktail 都用Tanqueray Gin 做base加tonic water,再加上其他配搭~ 🍹The classic 以最清香既青檸、檸檬簡單突出Tanqueray gin 既本體味道🍹Before sunrise以紅加侖、雜莓製成,莓味好香,好girly🍴Stuffed roasted red pepper with crab紅椒入面釀左蟹肉,一刀切落蟹肉已經有滿瀉既感覺,脹卜卜一絲絲既蟹肉帶點忌廉既香味🍴Cold cut platter 西班牙火腿、曼徹格芝士、紅酒燴梨既組合,配酒啱哂! 伊比利亞火腿咸味濃度適中,曼徹格芝士帶著堅果奶油香質地滑而挺身。紅酒燴梨呢個配搭喺頭盤出現,可以清清味蕾又可以開胃,口感香軟入味!🍴Grilled US prime Ribeye steak 肉眼剛好medium,肉質細緻味道濃厚忌廉汁上既粉紅胡椒帶著香料味道,帶有杜松芳香,跟黑胡椒既辛口截然不同。薯條夠香口,放耐左都外脆內軟🍴Tortilla de patatas西班牙薯仔

🍹The classic
🍹Before sunrise
以紅加侖、雜莓製成,莓味好香,好girly

🍴Cold cut platter
西班牙火腿、曼徹格芝士、紅酒燴梨既組合,配酒啱哂!

肉眼剛好medium,肉質細緻味道濃厚
薯條夠香口,放耐左都外脆內軟

🍴Tortilla de patatas
西班牙薯仔蛋餅薄薄既蛋皮內層係幼滑既薯蓉,輕輕一切中心位更有流心狀,配上紅椒粉醬汁味道細緻香口。

🍴Mussels with chorizo & sweet tomato
近年愛上了青口,店家推介我們可試一下西班牙煮法,用上西班牙香腸、大量蒜片、香草、蕃茄煮成既醬汁,不單止唔會掩蓋青口肉本身既鮮甜,醬汁更為其增添一份鮮香,肉質細緻不粗糙。

🍮Torrijas with strawberries
之前食過西班牙油條,今次試下西班牙西多士。
厚厚既多士切開既感覺有如炸豆腐,入面以蛋香浸透,好鬆軟充滿蛋香。

2021-07-17 5 views
呢間真係幾正喎,絕對可以翻兜!一、最推介,紅蝦,入味、新鮮、大啖肉、蝦頭有膏。一人幾隻都食得落。二、蛋餅,乃典型西班牙民間菜式。呢個表現算係咁。不過,如果你係西班牙食過家庭式果d,呢個係完全遙遠地比唔上。三、好好味的蜆。新鮮、夠香、蜆肉甜。四、鵝肝,個餅夠熱夠脆。五、鵝肝丸,對唔住,好鹹。六、青口新鮮,個汁清爽,有水準。七、西班牙海鮮炒飯,飯唔多,但幾鮮甜,軟硬適中。八、無酒精飲品。酸咗啲,無乜特別。All in all, 海鮮既dishes 幾出眾
呢間真係幾正喎,絕對可以翻兜!

三、好好味的蜆。新鮮、夠香、蜆肉甜。

四、鵝肝,個餅夠熱夠脆。

五、鵝肝丸,對唔住,好鹹。

六、青口新鮮,個汁清爽,有水準。

七、西班牙海鮮炒飯,飯唔多,但幾鮮甜,軟硬適中。

八、無酒精飲品。酸咗啲,無乜特別。

All in all, 海鮮既dishes 幾出眾
2021-07-12 10 views
因為疫情關係,本身同朋友既歐遊都要取消。咁無辦法啦,唯有係香港搵下啲西班牙餐廳當去左啦!同事就推介左我去Tapa room,咁岩同朋友過開海就黎試下先,地方唔難搵,係銅鑼灣地鐵站行5分鐘左右就到。哇一去到門口,我地都要猶豫咗一陣有冇去錯地方,因為成個feel 好外國呀! 坐底量緣完體溫寫完紙仔就即刻嗌嘢食啦!天氣咁熱叫左凍盤先涼一涼先,我地就叫左棒棒鵝肝同一個灸燒吞拿魚。棒棒鵝肝係啲鵝肝醬Mix埋一齊再搓成一個棒棒糖咁嘅樣,食落鹹鹹地口感幾得意,不過都係少食多滋味,太多就會有啲滯,食唔落其他嘢㗎啦,所以同朋友分享就最好啦!吞拿魚食落係有少少辣辣地,半生熟令到個吞拿魚口感更佳,連埋啲沙律菜食超有夏天嘅感覺! 一流! !小食我地仲叫左個西班牙蛋餅。呢個西班牙蛋餅係一啲連埋薯仔加蛋焗成嘅一個批,食落感覺好實在!黑毛豬火腿球原本我哋以為係一粒粒嘅肉球,點知嚟到係一條條類似芝士條既炸物,咬咗一啖入邊有啲火腿粒粒同埋一啲類似忌廉汁,脆口野送酒飲就岩哂!為咗配合呢個西班牙嘅vibe 我就叫左red sangria 朋友就叫左m-G&t。 red sangria 甜甜地,岩哂我地女仔飲易入口,唔錯!朋

小食我地仲叫左個西班牙蛋餅。

黑毛豬火腿球

red sangria 甜甜地,岩哂我地女仔飲易入口,唔錯!朋友個杯我試左啖,係青瓜加薄荷飲落好Refreshing! !

食完唔夠喉我哋最後都嗌多咗一個西班牙豬胺。

落單嘅時候侍應都有提我地豬胺係大概八成熟,問我地ok嗎?我覺得餐廳好貼心因為有啲人真係唔食太生嘅豬肉,但我哋係好食就得嘅心態就叫咗。嚟到八成熟係燒到啱啱好 仲好大舊好juicy!下邊仲有啲薯仔,所以唔使驚食完會仲好肚餓!

最後黎到西班牙餐廳點可以唔食西班牙油炸鬼churro🥰
我每次去迪士尼都會買一條黎食,上枱嘅時候熱辣辣,隔離仲有朱古力醬俾你點鍾意嘅可以點埋一齊食,唔點嘅都已經好夠玉桂味啦!

咁就過咗一個完美嘅brunch 食飽就去行街消化下啦!
前排放假去左cwb既Tapa Room食lunch,好耐無去,味道吾知個keep吾keep到水準呢?鮮甜凍蝦配蒜茸蛋黃醬 $68: 凍蝦size不算細隻,而肉質實肉又彈牙,再點埋蒜蓉蛋黃醬,味道又幾夾。薄切慢煮八爪魚 $78: 八爪魚口感不難咀嚼,作為前菜小食也不錯。檸汁白酒煮蜆 $98: 如果口味同我一樣吾太喜歡重口味又想有少少清口味,不仿order煮蜆。蜆份量吾少,當中帶點兒白酒香味,令蜆吾會太淡味,又保持到鮮味啊!西班牙薯仔蛋餅 $78: 由於出面好少食到,特意order依款蛋餅。切開蛋餅,入面有半熟既蛋醬流出,造成半生半熟既效果。再加入左薯仔,令到口感又滑又林。而熟蛋方面,帶點蛋香味。西班牙海鮮鍋飯 $188: 鍋飯份量不太大,但海鮮卻佈滿整個飯上,包括有青口、大蝦、魷魚圈、蜆⋯賣相好豐富。青口夠大隻,大蝦實肉彈牙,魷魚圈易於咀嚼,蜆不帶沙粒。飯粒分明,吾會太乾。炸西班牙油條配朱古力醬 $58: 即叫即炸既甜品上枱時仲熱辣辣,配合結身既朱古力醬食,令油條有多重口感之餘,又有兩種甜度!油條吾算太油膩,畢竟系甜品也不錯啊!Pink pineapple cooler $58: 酸酸甜

Pink pineapple cooler $58: 酸酸甜甜幾開胃。

Apple juice $48: 甜甜地幾好飲。
2021-07-09 13 views
🧳自從疫情之後就冇得去旅行當然要喺香港食返餐好啦今日就決定咗食西班牙🇪🇸菜享受一下,西班牙人嘅生活💃🏻🔺血橙燒牛柳沙律燒過嘅血橙,再加上沙律嘅黑醋,令人開胃😋細細片的牛柳,份量好多新鮮既沙律菜🥗🔺西班牙24個月黑毛豬火腿嫩滑嘅黑毛豬火腿,鹹鹹嘅味道24個月嘅豬仔脂肪平均剛剛好一片火腿一啖酒🥂果然係享受👐🏻🔺鵝肝三文治輕輕烤過嘅麵包🥯再夾上剛好溶溶的鵝肝,係伴酒嘅最佳小食🔺黑毛豬肉丸配燒甜烤醬手打豬肉丸🍡用上新鮮黑毛豬作材料整粒肉丸都啖啖肉再配上甜烤醬,令層次更昇華🔺5成肉眼牛扒🥩伴粉紅胡椒忌廉汁五成熟嘅肉眼扒 ,熟度剛剛好又不會有血水流出,更加鎖住肉汁保持牛肉嘅鮮味。紅胡椒忌廉汁令人更開胃。將牛肉同個醬汁可以融為一體🥩另外再配上薯餅🥔作伴菜🔺肉桂多士肉桂味極重,一切開肉桂嘅cream 已經流出,再加上表面嘅砂糖,感覺好似食緊蘋果批👐🏻但係又比蘋果批特別✨🔺Classic &contemporary🍹清新嘅檸檬味,可以去除油膩感更加有美白嘅作用👐🏻🔺virgin甜度剛好嘅水果飲品🍹
🧳自從疫情之後就冇得去旅行
當然要喺香港食返餐好啦
今日就決定咗食西班牙🇪🇸菜
享受一下,西班牙人嘅生活💃🏻

🔺血橙燒牛柳沙律
燒過嘅血橙,再加上沙律嘅黑醋,令人開胃😋
細細片的牛柳,份量好多
新鮮既沙律菜🥗

🔺西班牙24個月黑毛豬火腿
嫩滑嘅黑毛豬火腿,鹹鹹嘅味道
24個月嘅豬仔脂肪平均剛剛好
一片火腿一啖酒🥂
果然係享受👐🏻

🔺鵝肝三文治
輕輕烤過嘅麵包🥯
再夾上剛好溶溶的鵝肝,係伴酒嘅最佳小食

🔺黑毛豬肉丸配燒甜烤醬
手打豬肉丸🍡用上新鮮黑毛豬作材料
整粒肉丸都啖啖肉
再配上甜烤醬,令層次更昇華

🔺5成肉眼牛扒🥩伴粉紅胡椒忌廉汁
五成熟嘅肉眼扒 ,熟度剛剛好
又不會有血水流出,更加鎖住肉汁
保持牛肉嘅鮮味。紅胡椒忌廉汁令人更開胃。
將牛肉同個醬汁可以融為一體🥩
另外再配上薯餅🥔作伴菜

🔺肉桂多士
肉桂味極重,一切開肉桂嘅cream 已經流出,
再加上表面嘅砂糖,感覺好似食緊蘋果批👐🏻
但係又比蘋果批特別✨

🔺Classic &contemporary🍹
清新嘅檸檬味,可以去除油膩感
更加有美白嘅作用👐🏻

🔺virgin
甜度剛好嘅水果飲品🍹

★ 西班牙黑毛豬火腿及脆羅勒葉肉豆蔻忌廉闊條麵 ($118)★ 烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架配蒜香意粉 ($148)★ 棒棒鵝肝 (+$28)★ 薄切慢煮八爪魚 (+$48).♡ 西班牙黑毛豬火腿及脆羅勒葉肉豆蔻忌廉闊條麵 𓂐Lunch Set包餐湯(蕃茄牛肉