2020-11-18 1012 views
大家飲茶去得多, 都係蝦餃燒賣.....义燒飽今次寫食評比大家, 我個人覺得, 酒樓今次推"點心併盤" ,  擺件認真  , 特價時段都當" 小點" 點心計. , 真係無敵價! 一個人想嘆下茶, 食多幾款點心 ,過下癮又得........ 仲要係超值
大家飲茶去得多, 都係蝦餃燒賣.....义燒飽

, 特價時段都當" 小點" 點心計.
, 真係無敵價!
一個人想嘆下茶
, 食多幾款點心
,過下癮又得
........ 仲要係超值
點心併盤 ~
點心併盤
2020-11-17
$50 (Lunch)
點心併盤 ~
點心併盤
2020-11-08 649 views
今日去咗美孚到稻坊食晚飯,因為啱季節食長腳蟹。Book位嗰陣時要訂阿拉斯加帝王蟹,如果唔係冇得食。去到一坐低,侍應姐姐就走過來叫你去廚房揀蟹,由於我哋四個大人,侍應姐姐推介咗隻5斤4重,望落去勁大隻,仲心諗食唔食得晒。等咗大半個鐘,隻蟹就黎啦!比起海港,好似仲鮮味一啲,海水味好重,每隻腳都啖啖肉,不過蟹膏就唔係好多,最後都好似唔係好夠食😂之後再叫咗個套餐,有條海魚,加兩個餸。清蒸海虎杉條魚想像中細條,但肉質鮮嫩,蒸得啱啱好。魚香斑腩茄子煲呢個煲幾特別,冇肉碎,感覺好似少咗啲嘢,但配班腩都好特別,茄子比較林,可能因為佢切得薄。黑松露滑蛋炒蝦仁呢個值得一讚,成碟餸好香黑松露味,落咗好多黑松露,令到啲蛋好鹹香。而且啲蝦勁大粒,好足料,啲蝦仲多過啲蛋😂 最後每人要叫咗一碗白飯撈蛋食,正!臨走前妹人叫咗個燕窩燉椰皇,$38都算係咁,雖然細咗啲但係上面勁多燕窩,不過燕窩就鞋鞋地,唔知真定假呢
清蒸海虎杉
條魚想像中細條,但肉質鮮嫩,蒸得啱啱好。
黑松露滑蛋炒蝦仁
最後每人要叫咗一碗白飯撈蛋食,正!
黑松露蝦仁炒蛋
清蒸海虎杉
阿拉斯加帝王蟹
2020-11-06
黑松露蝦仁炒蛋
阿拉斯加帝王蟹
2020-09-23 723 views
稻坊新整咗個手點餐link, 完全冇晒點心紙!原本用電話落單冇咩問題,但係一scan 個QR code. 竟然係link 去wechat, 唔係同住老人家,真係即刻想走。就算你唔要我裝wechat. 條link 都係wechat. 個waitress 話可以用手機幫我落單,fine. 但我好想投訴,佢話都係得一個QR Code! 意見表都冇,咁惟有上open rice 投訴!我完全唔想為咗食你碟心而同wechat 有任何關係!😡😡😡😡😡

😡😡😡😡😡
2020-08-06 788 views
近期成日喺地鐵站見到稻坊$1隻乳鴿的宣傳,搜尋🔍先知美孚原來有分店。門口設有人體探熱機,探完體溫後,員工就問我地打邊爐 定 叫小菜。本身諗住叫$1隻乳鴿,原來星期1-5先做優惠(今日星期6😫😫) 咁唯有叫半隻燒鵝~❤️「明爐燒鵝皇」(半隻) 第一次見燒鵝咁樣出場,玻璃盤下面擺放蠟燭幾浪漫,但食落原來唔夠熱,微暖,蠟燭根本熱不到個盤😂 ❤️「菠蘿咕嚕肉」 真係半個菠蘿架!超大方!擺盤即刻變得好吸睛!咕嚕肉外脆內軟 ,酸酸甜甜,推介!!另外必叫汽鍋湯❤️勁勁勁足料,鮑魚、雞腳、節瓜等⋯ 清甜,正!! 其餘食物都唔錯!坐得舒服,服務態度好,好適合家庭聚會!!

另外必叫汽鍋湯❤️
勁勁勁足料,鮑魚、雞腳、節瓜等⋯ 清甜,正!!

其餘食物都唔錯!坐得舒服,服務態度好,好適合家庭聚會!!

2020-07-11
Type of Meal
Dinner
2020-08-06 585 views
前排想打邊爐,又行過美孚,試下美孚稻坊。最近市道唔好加上疫情,佢邊爐做緊一百四幾蚊一位,兩個人加埋三百左右,唔貴。至於食物,就真係十分多元化,呢個價錢都有蠔食,同一般任食相比已經好唔錯。仲埋佢仲有龍躉球,雖然我就覺得個龍躉球就只算中規中舉,是頭頭尾尾為主,但計番價錢算係咁。甜食居然有脆皮雪條都幾驚喜,好好食。而且佢放置既自取食物例如丸係放得好乾淨整齊,抵讚! 羊肉同豚肉都新鮮好食。呢個價錢可以話係超值。
2020-07-13 327 views
稻坊係稻香嘅升級版,如果屋企人家常便飯都係一個好嘅選擇,乳豬、炸子雞同樣皮簿,又脆皮又肉嫩,條老虎斑蒸到剛剛好可以骨肉分離好滑,其他普通小菜味道恰到好處不會油膩,除咗佢樓下嘅家傳滬曉係我飯堂之外呢間就係第二選擇
2020-07-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-06-19 572 views
稻坊美孚寶輪街1號曼克頓山商場(曼坊)1樓102舖今日星期日約好晒同班親戚食飯,順便提早慶祝父親節,因為怕下星期食太多人啦,哈哈…一開始已經決定左食中式野,因為屋企有老人家,最後決定黎呢間係美孚曼克頓山商場既<稻坊>。我地BOOK 左位6:30,都唔算太full 大約坐左6成人到啦,不過慢慢開始都愈黎愈多人啦。見到酒樓呢期做緊推廣阿拉斯加帝皇蟹,望落好似好正咁,堂食$228/斤,大家都心郁郁想試下,一於豪一豪佢,最後就揀左一隻5斤重既帝皇蟹。待應送到黎既時候,大家都嘩然,真係好大隻個蟹蓋好似塊面咁大,蟹腳同蟹鉗都幾粗下,大家都好滿足。除左主菜帝皇蟹之外,我地都叫左其他既小菜都唔錯,下次有機會都會再黎幫襯。
稻坊
美孚寶輪街1號曼克頓山商場(曼坊)1樓102舖

2020-05-27 629 views
最近稻香又有一蚊雞優惠 同埋 阿拉斯加長腳蟹$188.8/斤我地星期五夜晚6:30pm去到都已經坐滿晒人我地專登嚟食一蚊雞兩個人就可以叫一隻 我地8個人叫左3隻 🤤🤭見到啲雞真係好興奮仲要真係唔細隻 皮又脆 肉又嫩 勁多肉汁 😍 係出面食俾市價都未必食到衣個質素拎住隻雞髀啖啖肉食得超爽! 😋每隻雞仲會有幾塊蝦片送個阿拉斯加長腳蟹 我哋叫咗凍食因為會鮮甜啲隻蟹超巨型 用鉸剪剪開之後攞蟹肉出嚟 成條蟹棒同隻碟一樣咁長😱😱😱成隻蟹$980 8個人食每人一隻腳都已經超滿足 仲要有勁多蟹膏同埋汁 撈白飯超正不過優惠只適用於平日6-8:30pm (太晏去可能會賣曬) 同埋唔知優惠做到幾時呢
我地星期五夜晚6:30pm去到都已經坐滿晒人

個阿拉斯加長腳蟹 我哋叫咗凍食
因為會鮮甜啲

2020-05-22
2020-05-26 390 views
稻香集團每年都推出$1一隻雞,每兩人可點一隻。點了$1雞,比往年的要大隻,我們三人吃也足夠有餘。這雞原隻上,店家提供剪刀和一次性手套,由顧客自行分吃。皮脆肉嫩,味道又好,這雞真好吃。三人中有人是乳鴿控,所以雖有燒雞,仍點了一隻紅燒乳鴿。這乳鴿肉厚肉汁豐富,味道也好,$38一隻,抵吃。可惜吃的時候皮已不脆,為何皮已不脆,這和服務有關,下文再述。黑松露滑蛋炒蝦球:黑松露香,炒蛋滑,蝦球大,蝦肉也爽彈,不過整體來說有點過鹹。汽鍋海中寶:這湯味道不錯,而且湯料很豐富,有鮑魚、瘦肉、雞肉、雞腳等, $18一份真的很超值。本來覺得這酒樓的環境也算不錯,但是我們去了女廁一趟,觀感就大打折扣。女厠入口有水不停滴下,店家用一個盤子接水,一些廁格地面很濕,令人覺得衛生欠佳。此外,這兒明顯人手不足,特別我們坐在房間內,很多時候都找不到,要自行走出大廳找。上文提及吃乳鴿的時候,皮已不脆,就是因為上乳鴿時沒有附上喼汁和淮鹽,我們先後請三個侍應拿取,都沒給我們,結果是我自己走到廚房出菜口那邊拿的,結果乳鴿也變涼了,皮也不脆了。總括來說,這晚的菜品質素是不錯的,因為在做推廣,價錢也很親民,但環境和服務方面有很大的改
稻香集團每年都推出$1一隻雞,每兩人可點一隻。
總括來說,這晚的菜品質素是不錯的,因為在做推廣,價錢也很親民,但環境和服務方面有很大的改善空間。
2020-05-06 687 views
琴日收工,就約左朋友去美孚傾野順便食晚飯。行到去曼克頓山商場,發現左原來稻坊有任食,咁就入左去試下。坐低後就比左個QR Code 我地用黎點食物。用手機落單真係好快就送上食物,落完後 2-3分鐘就送到,真係幾神速。另外佢都有得比你用紙點菜,不過時間就耐好多,要大約要10-15分鐘。職員還說,手機點菜的食物種類會多一點,應該是有新食品加入Apps 比重印菜單易吧。先去拿醬油,種類不多,麻油,香菜都沒有,這個是有點失望。點了鴛鴦湯底 (應該是清湯和沙爹),湯底就有點差,又不能說很差,應該是很一般,清湯就像清水加一些菜,下次再幫親就試其他湯底。整體食物方面都是Ok 合格的.羊肉片肥牛講番食物方面,種類很多,海鮮都很多,不過肥牛就有點差(這個價錢差不多吧),羊肉片好一點,鮮牛肉都還可以。雪糕,雪條,汽水種類不算多,不過都算不錯的。總結這餐算是合格的。
先去拿醬油,種類不多,麻油,香菜都沒有,這個是有點失望。

整體食物方面都是Ok 合格的.

羊肉片

肥牛

雪糕,雪條,汽水種類不算多,不過都算不錯的。
總結這餐算是合格的。
鮮滑牛
2020-04-28
鮮滑牛
  • 鮮牛肉
  • 海鮮
2020-02-24 634 views
家門口最近的茶樓,因為近!之前經常來,從早茶、午餐、下午茶到晚餐,平均每星期6、7次!現在比較少來,原因是服務差:1)漏單情況嚴重,晚餐尤其差,晚市未推出火鍋放題之前,我們來吃晚餐,一般點4個菜,總有1個菜漏單,吹4、5欠次才來;2)入座安排差!明明有位,硬要安排搭枱,而且坐得比較擠!3)經常推消,月餅、糉、年糕、盤菜,幫1個買,會湧來2、3服務員!食物方面,比較好的點心:#蝦餃皇#香煎蝦米腸#香草芝士大蝦球烏冬底#糯米卷#蒜蓉蝦春卷晚市比較好的小菜:#吊燒雞#貴妃雞#清蒸沙巴龍躉#惠州梅菜蒸菜芯#海味雜菜煲

現在比較少來,原因是服務差:
次才來;
2)入座安排差!明明有位,硬要安排搭枱,而且坐得比較擠!

食物方面,比較好的點心:
#蝦餃皇

#清蒸沙巴龍躉
#惠州梅菜蒸菜芯
#海味雜菜煲
2020-01-01 857 views
改了放題火鍋價錢可以接受,食物質素較普通酒樓好,自助區食物多選擇,但五六日公眾假期日子去用膳時間較短,只有2小時用膳,平日多半小時,但這酒樓女服務員態度同服務真的超級超級差,D阿姐服務員很喜歡串客人,而且枱上空碟堆積如山是沒有人會主動過來收碟的,你每次都要主動叫阿姐收碟,D阿姐就會黑住臉來收😒,其實每年都只是會去一次兩次,因為服務真的很差,如果服務有改善也會多去,因為地點也方便揸車人士,對服務沒有什麼要求人士的可以一試!
改了放題火鍋價錢可以接受,食物質素較普通酒樓好,自助區食物多選擇,但五六日公眾假期日子去用膳時間較短,只有2小時用膳,平日多半小時,但這酒樓服務員態度同服務真的超級超級差
2019-12-31
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2019-11-12 1876 views
20:37中分別叫的所有食物約15至20分鐘後送到,但沒有海鮮送到包括蠔,帆立貝,蜆,蝦,雞子。9點15分終於等到食物,期間詢問左2次店員先有,點的食物質素中等,而自助區較多丸量,食物種類感覺不多,食物平均每次等15-20分鐘以上,價錢約200$一位
價錢約200$一位
2019-11-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-11-08 1318 views
長腳蟹挺來了,今天跟家人一起來品嚐晚市人很多,除了特意來食蟹的,也有來打邊爐,坐無虛席預約了6點半,人齊就入座長腳蟹要預定,斤兩到時選最後選了一隻5斤2,4個人吃蒸蟹需時,小菜先上因為蟹選了斤兩較大的,所以小菜就只點了幾個,免得吃不玩最愛的咕嚕肉,好吃藕餅我沒有吃,但家人說略嫌太油清蒸鮑魚是晚特價,$88/4隻,比咕嚕肉還便宜再來一個炒清菜,還有是晚例湯不斷看著別桌的蟹都上檯,等了一陣,我們的蟹也上桌了好滿足
長腳蟹挺來了,今天跟家人一起來品嚐

晚市人很多,除了特意來食蟹的,也有來打邊爐,坐無虛席

預約了6點半,人齊就入座

長腳蟹要預定,斤兩到時選

最後選了一隻5斤2,4個人吃

蒸蟹需時,小菜先上

因為蟹選了斤兩較大的,所以小菜就只點了幾個,免得吃不玩

最愛的咕嚕肉,好吃

藕餅我沒有吃,但家人說略嫌太油

清蒸鮑魚是晚特價,$88/4隻,比咕嚕肉還便宜

再來一個炒清菜,還有是晚例湯

不斷看著別桌的蟹都上檯,等了一陣,我們的蟹也上桌了

好滿足
2019-10-23 1182 views
中午1點同屋企人到美孚稻坊飲茶,一行三人因為大家都減肥所以唔算叫太多野。第一個叫咗個蒸龍躉藜麥飯,起初以為會好似其他酒樓咁用竹籠連荷葉底蒸,但原來只係用個砂煲上,龍躉合共有七八件,份量合理而且算新鮮,四條菜心可以切返短啲會比較好,飯底有少少乾,但可接受。另外叫咗個蒸流沙包,賣相係一個卡通人物,算係幾有心思,上嘅時候熱辣辣,搣開食嘅時候奶黃唔算太流沙似普通奶皇包,不過都幾好食。仲有叫咗個蒸棗茸糕,上嘅時候都係熱辣辣,紅棗味好香,但個人認為甜左少少。整體而言,作為美孚街坊一個月至少到飲茶一次,呢度飲茶同埋晚飯都唔錯,係值得推介嘅家聚好地方!

2019-10-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$44 (Lunch)